Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Yuber

#1026 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Yuber »

zengi wrote:Popajic, vrlo dobro.
Samo bih jos htio da dodam da to ovi narodi vise nego zasluzuju i da nebi bilo fer da takvi kreteni ista bolje zive.
Politicari su legitimno izabrani predstavnici naroda tako da nemamo sta da se na njih zalimo. Da smo bolji, imali bi bolje politicare. Odes na pijacu i tamo ti probaju prodati kesu surutke u kojoj pliva par grumencica mladog sira, pod mladi sir. Pitam se, dali je to prava surutka ili je i ona razblazena vodom? Sta god da radis i gdje god da odes, svi hoce nesto da te izrade i svi su namazani. Zasto su onda politicari problem? Koga god da stavis na vlast iz ovog naroda, radio bi identicno kao i ovi sto su na vlasti. Morali bi svaki dan za toljage pa po staklenim dvorovima.
Moramo cekati jedno par hiljada godina da nam se rodi novi Tito pa da malo popravi situaciju dok je on tu a onda opet jovo nanovo. Tako da je bilo kakvo politicko djelovanje beznadezno i nemoj o tome ni sanjati.

Gost jarane, nemoj da se bez-veze sjebavas od toga ti nema koristi. Nije tu problem ni nacionalizam ni politika, ni ovo ni ono. Problem je ovaj narod koi bi sebe i u dzenetu doveo u neku katastrofalnu situaciju.
Ignorisi to sve, nadji sebi kakav hobi, nabavi malog psica ili papagaja i uzivaj u malim stvarima u zivotu. Idi na kafu sa rajom i zezaj se. Nemoj da se obazires na probleme drustva jer ce samo dzigerice da ti pojede a nista...
Vidim nesto si djecu spominjao, kao zao ti njih. Svi ovi majmuni sto su nam zivot zagorcali i jos zagorcavaju su nekad bili djeca. Ko je znao da ce od Mladica (koi je kao mali vjerovatno bio mali slatki debeljuca) izaci onakav manijak? Ko je znao da ce se Alija (samo sjedio u babe kod peci i gledio onim svoim slatkim plavim ocicama) jednog dana ufurati da je on Saladin i poceti da pise Islamske Deklaracije za koje niti je kvalifikovan (jer nema ni dva razreda mekteba), niti je pozvan da pise.
Tako ce i ovi mali kad narastu postati veliki bez-obzirni majmuni koi bi prodali dvjesta miliona djece i djecijih bubrega samo da sebi u guzicu strpaju i trazili jos. Ima dragi Bog da se o tome brine i nek im on nafaku da.

Sto se tice otkopavanja po obalama Drine.
I ja sam htio da idem ali sam se predomisio jer nemam ja stomaka za to iskopavanje mrtvih i slaganja u nekakve kese sa brojevima. Da ima Tito i njegovi narodni sudovi i OZNA, pa gdje god da nadjemo nekog ukopanog odmah objesimo dvoicu-toicu na prvo drvo, ja bih isao. Ovako da idem i kopam i samom sebi cir stvaram gledajuci studenticu zakopanu sa svoim indeksom (pokazao mi drug slike) a ljudi koi su ih ubijali a i oni cijom politikom (sve za mene i mog Bakira oci babine) su odvedeni u tu klaonicu i dalje sjede na polozajima voljeni i izabrani od familija tih sto su zakopani, e to nema smisla.
Nek se oni dice junacima koi su maljem u potiljak ubijali studentice, bacali djecu zamotanu u najlon kese u Drinu i nek im guslaju hvalospjeve, halal im vjera.
Neka ovi koje je klasicni munafikluk ovoliko kostao i dalje glasaju za te munafike i njihovo potomstvo generacijama u buducnost sve do sudnjeg dana. Sta ja tu mogu? Ako ih sve ova totalna katastrofa nije nicemu naucila, kako cu ja? Ja im svima zelim sve ono sto oni sami zele, samo jos sto hiljada puta vise.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Zengi - ja probala ove tvoje recepte za 'smanj bol u zelucu i sacuvaj stomak, ali ne ide. Ne moze svako da izadje s rajom na kafu i da se zezza, ili da šeta psa. Sj...li su na generaciju ba. Ja sam i išla i otkopavala mrtve, znaš - ništa je studentica s indexom - sta je dijete i majka zajedno vezani žicom s džepnim satom stalim u momentu stapanja s Drinom... Hoću li ikad prestati mjeriti vrijeme u Bosni na ono 'prije rata' i 'poslije rata'? Necu, jer zivjela sam rat, a i sad ga zivim. sto malih ratova svaki dan...

Druga stvar - kad kazes brate da imas dojam da nemaš dje biti aktivan?! Ja ne mislim da je to tako - ok., skuzili smo NVO, skuzili smo i VO - ali mozda bi bilo o kda krenem biti aktivni sami po sebi. U nekim drugim društvima ljudi volontiraju, nosaju natpise, je..vaju mater vlasti - mi svi sretni kao da smo u najmanju ruku u Atini za vakta idealne demokratije. Ne ide. Nesh mora da se mijenja. Možda se nadovežem na Gostovu priču - ali moje dijete neće mjeriti vrijeme na 'prije i poslije rata' - ma šta ja morala uraditi dok još imam vremena... I u svemu tome Bosna s Hercegovinom. :bih:
uvjek dobar gost

#1027 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by uvjek dobar gost »

Opet barikade na cesti, istina ovaj put nisu u BiH, nisu ni tako blizu, no čuje se eho komande da sile mraka pokušaju ponovo da učine naše živote teškima i nepodnošljivima. Grafiti nisu slučajno na zgradama, u Gackom nije slučajno bilbord sa slikom optuženika. Sa druge ne zbiva se sve slučajno baš sada... nije ova šutnja koja stvara eho također slučajna....

Jeste mene je kao osobu, kao čovijeka sigurno oblikovao rat, mene je uobličila agresija i opsada, dani u izbjeglištvu, ovo lopovsko vrijeme poslije svega toga je došlo kao šlag na sve to i da ... danas ja imam deformacija, no opet zadovoljan sam jer nisam deformisan kao većina.
Kad to govorim ili pišem mislim da danas ja ne uživam u toplini krda nekih kao svojih-mojih, ne prosipam pepeljaru iz auta na semaforu, danas ja ne svršavam na sliku Stoja, Joja, Severina ili inih drugih konfekcijskih pjevačica koje ne pjevaju već pokazuju svoja tijela po bini. Također tako mi je drago da mi plafon dnevnih zbivanja nije gledanje sapunice i komentarisanje aluminijskih felgi ili mobitela. Odmaknut sam od nekog prosjeka uprkos tome što nisam kao mnogi otisnuo se u silna putovanja po Italiji, Španiji ili gdje već... više vremena provodim po selima i manjim gradovima Bosne i Hercegovine , ulazim ljudima u kuće i bez ikakvih problema uviđam da su problemi isti sa obje strane entitetske granice i u svih deset kantona. Oni koji se pušu da su bili u Parizu, Cirihu, Beču... , a nikako da se odmaknu od onog komada provincijalca u sebi... džaba i putuju kad nisu spremni svoj mentalitet da ostave po strani.

Ne nasjedam na medijsku propagandu niti na njihove montirane priloge, nisam poprimio ni gubitnički mentalitet , niti me opčinjavaju vjerski službenici koji sami su pomahnitali od svile, kadife i mladih tijela... ne padam ja na njihove ublehaške priče i huškanja jer meni ne treba posrednik... Ma nisam fakat kao većina jer ne bacam smetlje iz auta u pokretu, ne mijenjam motorno ulje na potoku, kad roštiljam ne činim to odmah pored motornog vozila....

Znači mene je odnijelo u drugu stranu, ja želim ne svoj entitet, ne želim da budem samo jedan od članova krda, nisam spreman da se zadovoljim da budem prvi u selu i da se mene cijeni samo ako imam veći traktor (čitaj Passat) od komšije i ako mogu vola preko plota da prenesem... nisam ja kriv što se uvijek obradujem kad se vratim U Sarajevo i što me nakon dan ili tri spopadne muka kad vidim šta od grada rade i gdje sve grade....

To što me nije bilo na forumu ne znači da sam se promijenio... ne znači ni da sam odustao.... znači samo da nemam više toliko vremena !

Nekad sam znao reći da vrijeme je da se krene... sad se pitam šta se više čeka .... ? : )-
detroit-mercy

#1028 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by detroit-mercy »

uvjek dobar gost wrote:Opet barikade na cesti, istina ovaj put nisu u BiH, nisu ni tako blizu, no čuje se eho komande da sile mraka pokušaju ponovo da učine naše živote teškima i nepodnošljivima. Grafiti nisu slučajno na zgradama, u Gackom nije slučajno bilbord sa slikom optuženika. Sa druge ne zbiva se sve slučajno baš sada... nije ova šutnja koja stvara eho također slučajna....

Jeste mene je kao osobu, kao čovijeka sigurno oblikovao rat, mene je uobličila agresija i opsada, dani u izbjeglištvu, ovo lopovsko vrijeme poslije svega toga je došlo kao šlag na sve to i da ... danas ja imam deformacija, no opet zadovoljan sam jer nisam deformisan kao većina.
Kad to govorim ili pišem mislim da danas ja ne uživam u toplini krda nekih kao svojih-mojih, ne prosipam pepeljaru iz auta na semaforu, danas ja ne svršavam na sliku Stoja, Joja, Severina ili inih drugih konfekcijskih pjevačica koje ne pjevaju već pokazuju svoja tijela po bini. Također tako mi je drago da mi plafon dnevnih zbivanja nije gledanje sapunice i komentarisanje aluminijskih felgi ili mobitela. Odmaknut sam od nekog prosjeka uprkos tome što nisam kao mnogi otisnuo se u silna putovanja po Italiji, Španiji ili gdje već... više vremena provodim po selima i manjim gradovima Bosne i Hercegovine , ulazim ljudima u kuće i bez ikakvih problema uviđam da su problemi isti sa obje strane entitetske granice i u svih deset kantona. Oni koji se pušu da su bili u Parizu, Cirihu, Beču... , a nikako da se odmaknu od onog komada provincijalca u sebi... džaba i putuju kad nisu spremni svoj mentalitet da ostave po strani.

Ne nasjedam na medijsku propagandu niti na njihove montirane priloge, nisam poprimio ni gubitnički mentalitet , niti me opčinjavaju vjerski službenici koji sami su pomahnitali od svile, kadife i mladih tijela... ne padam ja na njihove ublehaške priče i huškanja jer meni ne treba posrednik... Ma nisam fakat kao većina jer ne bacam smetlje iz auta u pokretu, ne mijenjam motorno ulje na potoku, kad roštiljam ne činim to odmah pored motornog vozila....

Znači mene je odnijelo u drugu stranu, ja želim ne svoj entitet, ne želim da budem samo jedan od članova krda, nisam spreman da se zadovoljim da budem prvi u selu i da se mene cijeni samo ako imam veći traktor (čitaj Passat) od komšije i ako mogu vola preko plota da prenesem... nisam ja kriv što se uvijek obradujem kad se vratim U Sarajevo i što me nakon dan ili tri spopadne muka kad vidim šta od grada rade i gdje sve grade....

To što me nije bilo na forumu ne znači da sam se promijenio... ne znači ni da sam odustao.... znači samo da nemam više toliko vremena !

Nekad sam znao reći da vrijeme je da se krene... sad se pitam šta se više čeka .... ? : )-
Vjerovatno se ceka Godo :mrgreen: , ne znam sta drugo da ti kazem. Mi dno dosegli nismo, ima jos prostora za padanje. Mada i pad je let :mrgreen: sto bi neki rekli. Stoje, Jane, Seke nisu uzrok one su samo posljedica ili proizvod ovog i ovakvog naroda.
Nemoj da se ljutis ali ne valja narod, svi su dobri posteni i pravedni dok ne docekaju svoju priliku. Cim dobiju priliku, prica se okrece iz temelja.
Svako ceka svojih pet minuta pa sada da li na pijaci, salteru, politici, ratu ali tako ti je.
Na kraju, nigdje se za lopova ne koristi eufemizam poput kod nas "snalazljiv ili snaso se". Svi su spremni osuditi lopovluk i kradju ali cim taj snalazljivi pripada krugu porodice ili prijatelja prica se mijenja. A da ne pricam kada ti kao osoba postanes snalazljiv, sve moralne norme, praxa i teorija padaju u vodu :mrgreen: .
Za nas boljitka nema sve dok ne predjemo Rubikon, a preci cemo ga kada brat bratu, otac sinu, sin ocu, komsija komsiji ne kaze dovoljno jasno i glasno dosta ovo vise ne ide ovako. Do tada, cemo birati i biti birani a nista se promijeniti nece :mrgreen: .
uvjek dobar gost

#1029 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

detroit-mercy wrote:
uvjek dobar gost wrote:Opet barikade na cesti, istina ovaj put nisu u BiH, nisu ni tako blizu, no čuje se eho komande da sile mraka pokušaju ponovo da učine naše živote teškima i nepodnošljivima. Grafiti nisu slučajno na zgradama, u Gackom nije slučajno bilbord sa slikom optuženika. Sa druge ne zbiva se sve slučajno baš sada... nije ova šutnja koja stvara eho također slučajna....

Vjerovatno se ceka Godo :mrgreen: , ne znam sta drugo da ti kazem. Mi dno dosegli nismo, ima jos prostora za padanje. Mada i pad je let :mrgreen: sto bi neki rekli. Stoje, Jane, Seke nisu uzrok one su samo posljedica ili proizvod ovog i ovakvog naroda.
Nemoj da se ljutis ali ne valja narod, svi su dobri posteni i pravedni dok ne docekaju svoju priliku. Cim dobiju priliku, prica se okrece iz temelja.
Svako ceka svojih pet minuta pa sada da li na pijaci, salteru, politici, ratu ali tako ti je.
Na kraju, nigdje se za lopova ne koristi eufemizam poput kod nas "snalazljiv ili snaso se". Svi su spremni osuditi lopovluk i kradju ali cim taj snalazljivi pripada krugu porodice ili prijatelja prica se mijenja. A da ne pricam kada ti kao osoba postanes snalazljiv, sve moralne norme, praxa i teorija padaju u vodu :mrgreen: .
Za nas boljitka nema sve dok ne predjemo Rubikon, a preci cemo ga kada brat bratu, otac sinu, sin ocu, komsija komsiji ne kaze dovoljno jasno i glasno dosta ovo vise ne ide ovako. Do tada, cemo birati i biti birani a nista se promijeniti nece :mrgreen: .
:thumbup:
simonese

#1030 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by simonese »

kad bi makar mogli da letimo parabolu pa da osjetimo kako je kad lebdis
sarajevo63

#1031 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by sarajevo63 »

uvjek dobar gost wrote:
zengi wrote:Gost jarane, ti si jos malo pa ko Dostojevski.
I mene tako jarane boli dusa za svima, pocev od pasa lutalica pa do djece, omladine i penzionera.
Fino je biti drustveno aktivan ali ja imam osjecaj da nemam gdje biti aktivan. To ti je kao da puses gumu na autu, a to auto nema ni masine ni volana ni kocnica. Dzaba si se mucio. Ovdje treba jedna generalka, sa svajs aparatom, gedorama, pajserima, konopcima itd. :run:
Kapa dole za veoma slikovit prikaz ili čak i igrokaz ! Slažem se 100 % sa tobom... ctr+alt+del i ponovo !

Kako je danas objavljeno da će bahlje poskupiti..... možda se i nama bliže aparati, gedore, pajseri i konopci...

Ko nema hljeba nek jede kolače !!!

Hvala Zengi !
Od petka polubijeli i narodni hljeb jeftiniji za 0,15 KM
IceBlond

#1032 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by IceBlond »

hehe kako dobra tema.... :thumbup:

ja od sredine decembra 2010 pokusavam zaraditi i skupiti novac ,samo za jedno-ici odavdje,kud god (ok,ne bas kud god,u Afganistan sigurno necu )........radije u Zap.Europu :)

uopce se ne uklapam u ovu sredinu i nase drustvo,iako sam rodjena i odrasla ovdje....

dok sam zivjela u Zapadnoj Europi,tamo mi je skoro sve bilo potaman,stalno sam se smijala,nista mi nije bilo tesko i bila sam zadovoljna.nisam trazila vise.nazalost,sudbina me posteno zakinula.
otkako sam se vratila u BiH,konstantno sam tuzna,nikakva,ocajna a bogami i depresivna i frustrirana.
stagod sam ovdje probala ostvariti,nije uspjelo.jos nadrljam,posteno... :run:

ne zelim zivjeti u drzavi u kojoj zenu od 60 g. osude zbog necega sto NIJE uradila,a ne priznaju joj njeno pravo da se brani,odbiju da pozovu i da saslusaju svjedoke koji bi svjedocili u njenu korist,vec je samo osude,inkvizitorski.............troje je reklo da si vjestica i na lomacu s tobom
:shock: :shock:

moj grad je pun nekakvih krezubih zombija,privatnika,koji izrabljuju bijedu i provode na njima nevidjeni mobbing i psihicko izivljavanje.vecina ih niti ne isplati te radnike,jer ako im da plate,kako ce jadan kupiti sebi 7. BMW i jos makar jedan poslovni prostor.nije fer,umjesto da kao pravi gazda ima 12 auta i 6 kuca,on jadnicak da spadne na 2 auta i trospratnicu.e, malo sutra :roll:

narod samo suti i trpi,ja ne vidjeh vece mazohiste u zivotu.mi smo extremno pasivan narod,koji samo kafenise po cijeli dan i ceka neciju milost.udijelite sadaku,eto mi jadni..........politicari ovakvi,oni onakvi,dabogda im ovo,dabogda im ono............slusam ovo godinama...i ne razumijem uopce :?
kome god sam predlozila da se pobuni,da nesto poduzmemo protiv sefa koji nam ne zeli dati platu,uvijek sam naisla na iste retardirane zakljucke:ma joj,nista od toga.....suti bona i radi,dat ce nam otkaz ako se bunimo itd. :shock: :?
ja nisam nikada nikome dzabe radila niti cu ikada raditi,a sutjeti necu po cijenu zivota i smrti

i ne kuzim te hvalospjeve o nama kao merhametli,dobricama i divnim ljudima kad su moja iskustva potpuno drugacija.naravno,s vremena na vrijeme sretnem i neku neiskvarenu,postenu dusu ali one su rijetke kao i ljubicasta krava.

meni se ovdje skoro nista ne svidja,i potrudit cu se da se maknem a ako budem imala i mrvu srece,rijesit cu se i drzavljanstva.....

kome god je ovdje dobro,neka mu je sa srecom.....a ja nemam vise nerava i volje biti na strani vjecitih loosera..........ako ovdje ostanem jos koju godinu od mene ce ostati samo sjena.......

zelim zivjeti,konacno
uvjek dobar gost

#1033 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Hljeb.. pojeftinio, pojeftinilo i gorivo...., ali u gradu kandidatu za Kulturno prijestonicu Europe... govno nađeno u tramvaju.... nije pseće, već je humanoidnog porijekla... Ice i sam sam takav, da niko ne pita mene tebe ili koga već šta trošimo kako bi ostali koliko toliko normalni, koliko pijemu, trošimo zelenila ili na koji drugi način i uz pomoć kakve već magije opstajemo u ovoj sredini mediokriteta, lažnih moralista i osoba bez znanja na svim mogućim pozicijama.

Za koliko još moramo spustiti svoje sive ćelije da bi mogli "normalno" kao i neka većina koja nas okružuje živjeti u BiH a da ostanemo normalni ? Ja opet kažem zemlja kontrasta, u jednom danu možete se nagledati toliko ljepote i meraje i opet vidjeti toliko crnjaka, možete upoznati najbolju osobu na svijetu i susresti se sa najvećim zlom koje postoji...

Uvijek kažem da je do nas.... trebamo sebi zauzeti slobodnu teritoriju, trebamo povući ćizu i reći ispod ovog ne idem, ako mi ne budemo to učinili.... ovi kojima paše ovakvo stanje... to učiniti sigurno neće....
r_faruk

#1034 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by r_faruk »

....Odrastao sam u ratu, u Sarajevu, na Alipasinom polju. Jos uvijek sam u Sarajevu na Alipasinom polju. U ratu sam krenuo u skolu, i nisam znao za bolje, nisam znao da se tamo negdje u drugim drzavama djeca igraju i uzivaju, pa da cak ima i cokolade. Danas kada vise nije rat, jedino sto se promjenilo je to da rade tramvaji, a ovaj put nas ubijaju na drugi nacin. Ovdje se osjecam kao visak. Sta god sam pokusao uraditi nailazio sam na otpor. Nerijetko sam nailazio na komentare "tebi sve smeta", "sto se zalis, suti i uci". Ovi su komentari sa fakulteta, kad pokusavam objasinti ljudima da to sto radimo nema veze sa zdravim razumom. Pokusavam objasniti ljudima da nije istina da smo mi kao studenti fantasticni u Evropi i sl. nego je cinjenica da Evropa nudi vise mogucnosti (imaju biblioteke, laboratorije isl.). Ne znam do kada se ovo moze trpiti, ne trazim ja nikakav luksuz, samo zelim da sa svojim znanjem zivim, da otputujem negdje, da imam godisnji odmor, da mi ide staz, da imam zdravstveno. Kad se razbolim da se mogu lijeciti (cinjenica je da se kod nas i sa zdravstvenim ne mozes izlijeciti osim ako imas upalu grla). Zelim da se zakon postuje................. pa zar previse trazim, to je samo normalan zivo. Tamo na temi o grasu neko je spomenuo da smo previse zahtjevni sto spominjemo klimatizirana vozila. Ljudi to je danas najnormalnija stvar. Mi koji nismo izasli iz BiH nismo ni svjesni sta propustamo i u kakvim govnima zivimo.............
uvjek dobar gost

#1035 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

r_faruk wrote:....Odrastao sam u ratu, u Sarajevu, na Alipasinom polju. Jos uvijek sam u Sarajevu na Alipasinom polju. U ratu sam krenuo u skolu, i nisam znao za bolje, nisam znao da se tamo negdje u drugim drzavama djeca igraju i uzivaju, pa da cak ima i cokolade. Danas kada vise nije rat, jedino sto se promjenilo je to da rade tramvaji, a ovaj put nas ubijaju na drugi nacin. Ovdje se osjecam kao visak. Sta god sam pokusao uraditi nailazio sam na otpor. Nerijetko sam nailazio na komentare "tebi sve smeta", "sto se zalis, suti i uci". Ovi su komentari sa fakulteta, kad pokusavam objasinti ljudima da to sto radimo nema veze sa zdravim razumom. Pokusavam objasniti ljudima da nije istina da smo mi kao studenti fantasticni u Evropi i sl. nego je cinjenica da Evropa nudi vise mogucnosti (imaju biblioteke, laboratorije isl.). Ne znam do kada se ovo moze trpiti, ne trazim ja nikakav luksuz, samo zelim da sa svojim znanjem zivim, da otputujem negdje, da imam godisnji odmor, da mi ide staz, da imam zdravstveno. Kad se razbolim da se mogu lijeciti (cinjenica je da se kod nas i sa zdravstvenim ne mozes izlijeciti osim ako imas upalu grla). Zelim da se zakon postuje................. pa zar previse trazim, to je samo normalan zivo. Tamo na temi o grasu neko je spomenuo da smo previse zahtjevni sto spominjemo klimatizirana vozila. Ljudi to je danas najnormalnija stvar. Mi koji nismo izasli iz BiH nismo ni svjesni sta propustamo i u kakvim govnima zivimo.............
ja kao ališpašinac sa dugim stažom u B fazi mogu reći svaka ti je zlatna... : )-

lako je imati predrasude kad nisi makao iz svoje dvije ulice, lako je nemati ambicija u sruštvu kako je naše, lako je sjediti kući i čekati da iskrsne posao sa štelom..... da želim da me cijene koliko vrijedim, koliko znam i koliko nisam dobar... ne po imenu, ne po prezimenu, boji kose, dužini pertli... očevom prezimenu.... ili babinom imenu....

Da normalo je da vozila budu klimatizirana, da Miljacka ne smrdi, da govno ne bude zaboravljeno u tramvaju, da djeca imaju bezbrižno djetinstvo...... i sve se to može.. nas u BiH ima oko 4 miliona, pa toliko stanovnika ima u predgrađu Londona.... ili toliko u New Yorku ima osoba sa seksualnim sklonostima koje se ne sviđaju Fatmiru A. ....

Ako se mi ne pokušamo izboriti za nešto drugačije... i nas će ovo društvo svesti na jednu mjeru i veličinu naših čobana jer njima ne odgovaraju pametna i načitana djeca koja znaju šta žele , mogu i hoće.... tada bi likovi poput naših politikanata bili suvišni u našoj basni koja nikako da se završi !
Surprisingly

#1036 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Surprisingly »

Jako dobra tema i iskreno sam zalosna sto se moram pridruziti ovom nizu mojih ogorcenih sunarodnjaka. Ja sam kraj rata docekala sa entuzijazmom mlade osobe zeljne pomoci svojoj zemlji. Kako mi je sada smjesno kada se sjetim svoje tadasnje furke da me moja domovina treba. :)
r_faruk

#1037 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by r_faruk »

.............evo ja sam u A fazi. Kazes da si sa Alipasinog, onda i sam znas kakav je profil ljudi ovdje. Najzalosnije je sto se nista ne mijenja. Sve je na ocam', kladionica, minele mi kupio mob'tel od 600 maraka s kamerom od terapiksela, a od mene trazi kredita da prozove. Moj mobitel je 20 maraka u vrh glave, al' bar imam kreditia :). Kada li cemo se odmaknuti od ovakvog razmisljanja. Ovo su stvari koje se mogu promijeniti. Gledam ljude mojih godina, niko ne radi, svaki dan se kafa pije po nekoliko puta.............pa dokle majku mu............. dodjem na fakultet u devet na predavanja, gomila studenata ide na kafu sa predavanja, valjda je fazon imati index ili sta vec. Kao sto rekoh ovakve stvari se mogu promijeniti. Mogla bi ovo biti jako lijepa zemlja samo sto ljudi ovdje ne zele da shvate da smo se dobro srozali, al s obzirom da se moze jos tonuti, izgleda da cemo jos tonuti.

Ja sam produkt ratnog drustva,a sad zivim u poslijeratnom drustvu.
sarajevo63

#1038 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by sarajevo63 »

Red, rad, mir i disciplina. I takvih produkata ovog i ovakvog društva ima.
pun mjesec

#1039 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by pun mjesec »

sarajevo63 wrote:Red, rad, mir i disciplina. I takvih produkata ovog i ovakvog društva ima.

:thumbup:
uvjek dobar gost

#1040 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

sarajevo63 wrote:Red, rad, mir i disciplina. I takvih produkata ovog i ovakvog društva ima.

ima ali su u manjini... red vidim rijetko negdje i sporadično, mir bljesne svakih nekoliko desetljeća, a discipline.... to još nisam susreo....

Ima ovdje lijepih stvari, postoje uspješni primjeri... mogu naći i očaravajućih prijedjela (čak imam i slike nekih) no sve to stvar je entuzijasta i pojedinaca... ovdje je uspjeh incident a poraz je konstanta... no opet kažem ja kao alipašinac iz mira... očekivao sam bolje, ljepše i pametnije... no danas se Damir Nikšić skoro pa sam bori za univerzalne vrijednosti... dok FGR raja uživa u smradu Miljacke.... uvik kontra.... takva sorta... kad je nije je je .... je je
sarajevo63

#1041 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by sarajevo63 »

Kreneš od sebe. Lagano je.
piatc

#1042 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by piatc »

"Nisi ti cvijete kriv što si iz govana nik'o" - [machina] - Hibridikus Balkanikus
Master.DKP

#1043 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Master.DKP »

@ uvijek dobar gost... Ti si covjek dobre siroke bosanke dushe vijerovatno, zato te i boli i zato ti kvari ovo sve oko nas zdravlje i sigurno te duhovno i fizicko ovo satire sve... Ima ove ljudi koji te duboko razumiju i kojima ovo sve u nama i oko nas nije bi blizu logike ni razuma 21. stoljeca... To je tako.

Bosanci i Hercegovci svih kolorita su ustvari jedan veliki socijalni slucaj, da je moguce najradije bih 2/3 stanovnista otislo u Norvesku na socijalu koju opisuju na ovom forumu i tamo nastavilo da kuka i nista ne radi u svojim zivotima... Mi kao drustvo, nasa kolektivna svijesta je 3 milijarde godina daleko od bilo kog modernog, naprednog i samosvijesnog Europskog drustva i to je tako.... Kao neznanom prijatelju i sunarodnjaku zelim ti da se ne brines toliko i da cuvas zdravlje !
doboj71

#1044 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by doboj71 »

Zao mi vas je .Ali ako vecina drustva ne zeli da promijeni to stanje ,i manjina koja bi htjela promjene na bolje ,ispasta zbog toga .
Ali u drustvu gdje su omladini uzori kriminalci i 'novopeceni biznismeni',potrajace dugo vremena da se stvari pokrenu na bolje .nazalost.
uvjek dobar gost

#1045 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Kad roditelji shvate da drže u zatočeništvu vlastitu djecu zbog retrogradnih politika.... možda izdobri... druga formula je da djeca koja odrastaju bez autoriteta i u haosu te u opštoj dekadenciji uzmu palije u svoje ruke pa onda prvo krenu od roditelja.... jer pogledajmo se u oči perspektive namamo....
I naravno Dzej

#1046 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by I naravno Dzej »

lako je nemati ambicija u sruštvu kako je naše, lako je sjediti kući i čekati da iskrsne posao sa štelom..... da želim da me cijene koliko vrijedim, koliko znam i koliko nisam dobar... ne po imenu, ne po prezimenu, boji kose, dužini pertli... očevom prezimenu.... ili babinom imenu....
Trenutno sam bas ovakav. Sjedim kuci i cekam da mi iskrsne posao sa stelom, svjestan svog pogresnog stanja.I evo dok nisam poceo da citam ovu temu, nikada nisam o sebi razmisljao kao o produktu ovog i ovakvog drustva.Razloge za licnu situaciju uvjek sam trazio u sebi. Ako sam ovakav , zbog svojih sam odluka i postupaka ovakav.Sad nesto mislim , jesam li upravu, jesam li destruktivan prema sebi.

Pokusao sam, biti promjena koju zelim da vidim. Aktivizmom ( ja zelio promjenu , neko drugi uzimao kes).Politicka partija ( shvatio u punom znacenju frazu :Politika je kurva: bez obzira na socijalno liberalnu orijentaciju iste, kao da sam sjedio u SDA).Zagovarao ideju za otvaranje Centara za Mlade, za izgradnju djecijeg parka, za oznacavanje spomenika, sve ovde na Ilidzi, al jebe se nekom za moje ideje. Zavrsio fakultet (posteno, radom i trudom), kucao na razna vrata za pripravnicki, nikad nista.Jos dozivljavao uvrede tipa,nemoj mi socijale , odmah sa vrata, nisam mu se ni predstavio.I evo sad radim ovo.Jedino sto me tjesi, moj obraz i savjest su cisti.Evo ako vas nisam smorio postom, pomozite mi odgovoriti, jesam li ja produkt ovakvog drustva ili samog sebe.
uvjek dobar gost

#1047 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Long time no seeee...

Na ulici sam.. bio sam i u petak, od tada mi se po glavi roje misli... promišljam, ko, kako, zašto, kako dalje, gdje, šta je ovo sve... no nikako da odgovorim na pitanje kako je moguće da nas je u Sarajevu bilo najmanje na ulici , da je u Zavidovićima bilo više ljudi pred opštinskim institucijama.... ? Grad je ovo paralelnih svjetova, sa jedne strane obespravljeni, sposobni ali nepodobni, a sa druge u budžetskom ropstvu oni koji su podobni i koji rade. Nisu oni ni toliko sposobni, kvalitetni, stručni, dobronamjerni... No oni su se uhljebili i njima ovo odgovara... pun je grad poltrona i dupeuvlakača... hodaju u gomilama i kreću se po kafama.. ignorisanjem stanja oni ignorišu trulež u kojoj žive, negiraju navale krpelja, smrad Miljacke, propast GRAS-a, smrad smoga, opasnost čestica prašine u zraku... ni svjestan/a možda ... na taj način da i sam/a truli i propada... Jamio je posao, kupio je avdija... nabacio stan i čale... švalerku/a. oni koji su zaglibili još i više zaposlili su žene... punice, svastike..šmrču belo.... i što bi sad oni se nešto bunili? Iz čiste gluposti oni ne kontaju da će im djecu obrazovati sistem zasnovan na segregaciji, da ih neće imati ko liječiti jer su doktori prestali biti doktori... O jednakosti pred zakonom neću ni da pričam... i u biti ja počinjem da sažaljevam te ljude.. svoj život sveli su na balon.. ako gdje maku iz BiH ne smiju ni da kažu kako ovdje ne valja kad se vrate... samo klimaju glavicama i izgledaju lafo moderno... prosipaju lafinu i lažno moraliziraju.... svima oko sebe... al ne kontaju da žrtvuju svoju budućnost i svoju djecu koju su tako lijepo obukli ...

No ja ne mogu da sudim, samo komentarišem i konstatujem, ne kukam... nipošto... jeste malo mi je žao ovako lijepe zemlje i rado bi vidio da je nasela japanci... šta bi ljudi za godinu napravili i uradili... Jesam protiv sam režima i drago mi je kad vidim da i mene kao spinuju i objavlju mi sliku staru tri godine.... koja je crni humor za one koji se u isti razumiju... Što niste objavili sliku sa iskopavanja na jezeru Perućac, sliku iz Prijedora... ili neku drugu na kojoj sam ja u nekoj od stanja uma dok ste Vi mladi SDP-ovci, SDA-ovci i sada SBB-ovci ladili jaja. (i ostali plaćenici) komentarisali.. i gledali koke... čekali da se uhljebite u neko od javnih preduzeća... Sada umjesto da dižete bune u svojim strankama, da se sukobljavate sa korupcijom u preduzećima u koja vas je zaposlio vođa... Vi serete i još uvijek pričate o huliganima i uništenju Arhiva BiH... Sva šteta koju ste počinili Vi i stranke/partije u kojima ste nije jerljiva u novcu... ne može se izraziti u milionima... ona je neprocjenjiva... jer ste sjebali skoro sve... oko nas, sve pokretno i nepokretno..., sve živo i mrtvo ste zadužili samo da bi vladali vječno.... Vi ste skakavci koji proždiru sve i iza kojih ne ostaje ništa!

Onom ko ima intelektualni imunitet jasno je da samo vidi domaće medije i da vidi gdje smo i šta smo, pa lideri kvazi se nisu skinuli sa dnevnika i političkih emisija. kao da su neke rok zvijezde, samo mijenjaju studije.. obespravljenih sada ima samo u svojstvu huligana i instrumentaliziranih osoba koje su zavedene od ovih ili onih..i koji su neartikulisani.... da nije interneta i stranih medija.... Vi bi nas već pomlatili... zatvorili i isprebijali ko mačke.

Znajte da se u ovoj zemlji privodi zbog statusa na FB, da se tuku ljudi jer izražavaju svoj stav, ljudi se otpuštaju jer su na ulici... proces demokratizacije BH društva je počeo sviđalo se to vama ili ne... možete ugasiti i ovu pobunu uz pomoć medija i kojekakvih mračnjaka koji i ne kontaju koliku štetu time rade, no ako ne shvatite poruku... i ne učinite nešto, bojim se za vas!.... Ljudi su gladni gospodo, gladi gospođe.... a ima ona stara narodna gladan sitog ne razumije i obrnuto... a vidjeli smo da kad su ljudi gladni nisu svoji, još u kombinaciji sa jugovinom.... nije dobro!

Svi smo skupa u ovom društvenom procesu i pitanje je šta će svako od nas uraditi sljedeće.... ??

p.s

kolika Vam je dnevnica da ovo prenesete u štab?
mefistofilis

#1048 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by mefistofilis »

da li je ice blond josuvijek aktivna i da li je napustila ovu drzavu?..
iz dna duše

#1049 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by iz dna duše »

Nekako se sve vise pitam, a da li je ovo druütvo produkt nas samih, da li smo mi dozvolili da nam bude ovakvo drustvo? Jesmo li cinili dovoljno, jesmo li mislili svojom glavom? Mislim da nismo i da nama nema pomoäi...Za vrijeme protesta mi je stalno prolzilo kroz glavz: "Covjece, imamo toliko problema, a ustra da budu izbosi, ovi isti bi pobijedili. Zar zaista ima ljudi koji bi ovim bilmezima dali pox-ti putaglas iako su nas odveli u propast?!" Odgovor je: Ima i opet äe isti podijeliti vlast +/- par procenata. Izgleda da je jedina moguänost bila da je, kao i nakon II svj. rata u Njemackoj, zabranjena Hitlerova partija. A kod nas, pa mi ih imamo nekoliko, iste one koje su nas uvele u rat i sada su na vlasti i mi ih i dalje biramo. Mazohizam i perverzija.
Connaisseur Karlin

#1050 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Connaisseur Karlin »

uvjek dobar gost wrote:Mogu li sebe izdizati iznad ovog drustva ?

Kakvo god drustvo bilo, mogu li se ja razlikovati puno ? Mogu li ja odskakati od prosjeka i je li to dobro ?
Kakvu poruku ja primam od drustva koje me okruzuje, sta meni to drustvo porucuje kao mladom covjeku ? Sta ja ocekujem od drustva ,a sta ono od mene ? Slazem li se ja sa stavovima drustva, kakvi su to stavovi, kakve vrijednosti zagovara drustvo ? Ko su nam uzori u drustvu, kako se oni ponasaju ?

Mogu li se ja identifikovati sa drustvom koje me okruzuje ??????
ovo je stara ali dobra tema :thumbup:

Gdje je autor teme danas :D
Post Reply