zengi wrote:Popajic, vrlo dobro.
Samo bih jos htio da dodam da to ovi narodi vise nego zasluzuju i da nebi bilo fer da takvi kreteni ista bolje zive.
Politicari su legitimno izabrani predstavnici naroda tako da nemamo sta da se na njih zalimo. Da smo bolji, imali bi bolje politicare. Odes na pijacu i tamo ti probaju prodati kesu surutke u kojoj pliva par grumencica mladog sira, pod mladi sir. Pitam se, dali je to prava surutka ili je i ona razblazena vodom? Sta god da radis i gdje god da odes, svi hoce nesto da te izrade i svi su namazani. Zasto su onda politicari problem? Koga god da stavis na vlast iz ovog naroda, radio bi identicno kao i ovi sto su na vlasti. Morali bi svaki dan za toljage pa po staklenim dvorovima.
Moramo cekati jedno par hiljada godina da nam se rodi novi Tito pa da malo popravi situaciju dok je on tu a onda opet jovo nanovo. Tako da je bilo kakvo politicko djelovanje beznadezno i nemoj o tome ni sanjati.
Gost jarane, nemoj da se bez-veze sjebavas od toga ti nema koristi. Nije tu problem ni nacionalizam ni politika, ni ovo ni ono. Problem je ovaj narod koi bi sebe i u dzenetu doveo u neku katastrofalnu situaciju.
Ignorisi to sve, nadji sebi kakav hobi, nabavi malog psica ili papagaja i uzivaj u malim stvarima u zivotu. Idi na kafu sa rajom i zezaj se. Nemoj da se obazires na probleme drustva jer ce samo dzigerice da ti pojede a nista...
Vidim nesto si djecu spominjao, kao zao ti njih. Svi ovi majmuni sto su nam zivot zagorcali i jos zagorcavaju su nekad bili djeca. Ko je znao da ce od Mladica (koi je kao mali vjerovatno bio mali slatki debeljuca) izaci onakav manijak? Ko je znao da ce se Alija (samo sjedio u babe kod peci i gledio onim svoim slatkim plavim ocicama) jednog dana ufurati da je on Saladin i poceti da pise Islamske Deklaracije za koje niti je kvalifikovan (jer nema ni dva razreda mekteba), niti je pozvan da pise.
Tako ce i ovi mali kad narastu postati veliki bez-obzirni majmuni koi bi prodali dvjesta miliona djece i djecijih bubrega samo da sebi u guzicu strpaju i trazili jos. Ima dragi Bog da se o tome brine i nek im on nafaku da.
Sto se tice otkopavanja po obalama Drine.
I ja sam htio da idem ali sam se predomisio jer nemam ja stomaka za to iskopavanje mrtvih i slaganja u nekakve kese sa brojevima. Da ima Tito i njegovi narodni sudovi i OZNA, pa gdje god da nadjemo nekog ukopanog odmah objesimo dvoicu-toicu na prvo drvo, ja bih isao. Ovako da idem i kopam i samom sebi cir stvaram gledajuci studenticu zakopanu sa svoim indeksom (pokazao mi drug slike) a ljudi koi su ih ubijali a i oni cijom politikom (sve za mene i mog Bakira oci babine) su odvedeni u tu klaonicu i dalje sjede na polozajima voljeni i izabrani od familija tih sto su zakopani, e to nema smisla.
Nek se oni dice junacima koi su maljem u potiljak ubijali studentice, bacali djecu zamotanu u najlon kese u Drinu i nek im guslaju hvalospjeve, halal im vjera.
Neka ovi koje je klasicni munafikluk ovoliko kostao i dalje glasaju za te munafike i njihovo potomstvo generacijama u buducnost sve do sudnjeg dana. Sta ja tu mogu? Ako ih sve ova totalna katastrofa nije nicemu naucila, kako cu ja? Ja im svima zelim sve ono sto oni sami zele, samo jos sto hiljada puta vise.
Zengi - ja probala ove tvoje recepte za 'smanj bol u zelucu i sacuvaj stomak, ali ne ide. Ne moze svako da izadje s rajom na kafu i da se zezza, ili da šeta psa. Sj...li su na generaciju ba. Ja sam i išla i otkopavala mrtve, znaš - ništa je studentica s indexom - sta je dijete i majka zajedno vezani žicom s džepnim satom stalim u momentu stapanja s Drinom... Hoću li ikad prestati mjeriti vrijeme u Bosni na ono 'prije rata' i 'poslije rata'? Necu, jer zivjela sam rat, a i sad ga zivim. sto malih ratova svaki dan...
Druga stvar - kad kazes brate da imas dojam da nemaš dje biti aktivan?! Ja ne mislim da je to tako - ok., skuzili smo NVO, skuzili smo i VO - ali mozda bi bilo o kda krenem biti aktivni sami po sebi. U nekim drugim društvima ljudi volontiraju, nosaju natpise, je..vaju mater vlasti - mi svi sretni kao da smo u najmanju ruku u Atini za vakta idealne demokratije. Ne ide. Nesh mora da se mijenja. Možda se nadovežem na Gostovu priču - ali moje dijete neće mjeriti vrijeme na 'prije i poslije rata' - ma šta ja morala uraditi dok još imam vremena... I u svemu tome Bosna s Hercegovinom.