U dosta naselja je to neizvodljivo.Recimo Alipašino.Dvije vertikale od prizemlja do krova,14 spratova.Vodu ne plaća bar trećina i da ga natjeraš da razvaljuje kuhinju i banju radi vodomjera...drug_profi wrote: ↑04/07/2025 13:02 ViK bi trebao napraviti plan da SVIMA ugradi individualne vodomjere.
I to tako da se uz račun odbija iznos na rate koji pokriva nabavku i ugradnju individualnog mjerila periodično, kao što to radi Sarajevogas, Elektroprivreda...
Ko neće, ili ne dozvoljava ugradnju, njemu se fakturiše sva razlika potrošnje između mjerila na ulazu u zgradu i zbira individualnih mjerača.
I onda nema veze jel u stanu jedno ili 10.
Ima ih koji sami stanuju ali im kotlić propiša pola kubika dnevno i njega boli q. Voli kad žubori. Opušta ga.
Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
-
PM72
#1026 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
- drug_profi
#1027 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ma sve se može i za sve se može napraviti deal.
Ko neće ima opciju da ostane na zajedničkom mjerilu pa šta mu bog da.
-
last mohicans
#1028 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Povećenjem cijena usluga, najprije, a cijene svega i svačega su vrisnule, ako nisi primjetio._BataZiv_0809 wrote: ↑04/07/2025 12:00Kako je minimalac pojeo?last mohicans wrote: ↑04/07/2025 11:45Regres je zakonska obaveza koju moraju ispoštovati. Vjerujem da su neki već 1 jula podnijeli tužbe. Kad su mlitavi i nesposobni, na svako Sivrino lupanje šakom od sto, oni povećaju. Ako nije bilo prostora, a vidimo da nije po budzetskoj dubiozi, nisu trebali ni dirati. Opet, sve je to pojela inflacija i minimalac. Otiđi na temu inflacija. Svi će potvrditi da lošije žive, a nikad više na papiru nisu dobijali, kao i svi mi što sami primjetimo.
-
tokio25
#1029 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
ja nigdje nisam nasao da je regres zakonska obavezalast mohicans wrote: ↑04/07/2025 11:45Regres je zakonska obaveza koju moraju ispoštovati. Vjerujem da su neki već 1 jula podnijeli tužbe. Kad su mlitavi i nesposobni, na svako Sivrino lupanje šakom od sto, oni povećaju. Ako nije bilo prostora, a vidimo da nije po budzetskoj dubiozi, nisu trebali ni dirati. Opet, sve je to pojela inflacija i minimalac. Otiđi na temu inflacija. Svi će potvrditi da lošije žive, a nikad više na papiru nisu dobijali, kao i svi mi što sami primjetimo._BataZiv_0809 wrote: ↑04/07/2025 10:37A koliko su ti radnici dobili povecanja plate otkako je Uka?last mohicans wrote: ↑04/07/2025 10:16 Ma jah, treba biti inteligentan pa glasati za nesposobnjakoviće poput Uka koji će ostati zabilježen u anale kao jedini premijer koji radnicima nije isplatio regres.
moze li neki clan koji kaze da se mora to ispostovati i da zakon propisuje pravo na regres?
sve sto sam nasao je individualni ugovori kolektivni i sl
-
PM72
#1030 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ne mogu lift popraviti sve dok se drugi ne sjebe a kamoli vodomjere ugraditi...drug_profi wrote: ↑04/07/2025 13:48 Ma sve se može i za sve se može napraviti deal.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1031 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
pa i kolektivni ugovor je "zakon".tokio25 wrote: ↑04/07/2025 13:55ja nigdje nisam nasao da je regres zakonska obavezalast mohicans wrote: ↑04/07/2025 11:45Regres je zakonska obaveza koju moraju ispoštovati. Vjerujem da su neki već 1 jula podnijeli tužbe. Kad su mlitavi i nesposobni, na svako Sivrino lupanje šakom od sto, oni povećaju. Ako nije bilo prostora, a vidimo da nije po budzetskoj dubiozi, nisu trebali ni dirati. Opet, sve je to pojela inflacija i minimalac. Otiđi na temu inflacija. Svi će potvrditi da lošije žive, a nikad više na papiru nisu dobijali, kao i svi mi što sami primjetimo.
moze li neki clan koji kaze da se mora to ispostovati i da zakon propisuje pravo na regres?
-
last mohicans
#1032 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Kolektivni ugovori su potpisani mimo zakona, je li? Pa u zakonu o radu se navode kolektivni i granski ugovori i nije zakonski?HelaS wrote: ↑04/07/2025 13:08last mohicans wrote: ↑04/07/2025 11:45Regres je zakonska obaveza koju moraju ispoštovati. Vjerujem da su neki već 1 jula podnijeli tužbe. Kad su mlitavi i nesposobni, na svako Sivrino lupanje šakom od sto, oni povećaju. Ako nije bilo prostora, a vidimo da nije po budzetskoj dubiozi, nisu trebali ni dirati. Opet, sve je to pojela inflacija i minimalac. Otiđi na temu inflacija. Svi će potvrditi da lošije žive, a nikad više na papiru nisu dobijali, kao i svi mi što sami primjetimo.
Regres nije zakonska obaveza, regres je obaveza poslodavca shodno granskim kolektivnim ugovorima i pod uslovom da je firma ili institucija u prethodnom periodu poslovala pozitivno.
Regres je recidiv iz prethodnog socijalističkog sistema (koji ja ne kritikujem), koji je danas besmislen. Radnik ima ugovoreno radno mjesto, njegovu cijenu i redovnu mjesečnu isplatu. Kako će radnik upravljati svojim novcem, treba da bude isključivo njegova briga, pa i to da li će imati dovoljno novca za godišnji odmor, jer je inicijalna smisao regresa bila upravo dodatni novac za godišnji odmor.
Obzirom da regres nije zakonom određena finansijska naknada za rad radnika, te da mnoge firme nemaju regres, da mnoge privatne firme nemaju ni taj famozni kolektivni ugovor, koje ja takođe smatram besmislenim, jer postoji adekvatan sud, obzirom na svem regres smatram i diskriminatornim oblikom nagrađivanja radnika. Itd, nemam vremena pisati knjige o tome. Uglavnom - regres treba ukinuti!
Na kraju krajeva, u uređenim zemljama imaš 13 i 14 platu. Vjerujem da bi svi pristali da im se ukine a da se isplati 13 plata. DM daje regres pune plate i 13tu platu, privatna je kompanija.Kolektivni ugovori na području Kantona Sarajevo (KS) regulisani su primarno Zakonom o radu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Osim toga, relevantni su i podzakonski akti i specifični kolektivni ugovori potpisani na kantonalnom nivou.
Ključni pravni okvir:
1. Zakon o radu Federacije BiH
(Službene novine FBiH, broj 26/16, 89/18 i dr.)
Članovi 116–138 uređuju kolektivne ugovore.
Zakon propisuje:
vrste kolektivnih ugovora (opći, granski, posebni);
nivo zaključivanja (državni, entitetski, kantonalni, gransko-privredni);
proceduru pregovaranja i zaključivanja;
sadržaj ugovora;
trajanje i prestanak važenja;
obaveznost i primjenu.
-
last mohicans
#1033 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Po KU je obaveza isplatiti do 30.6 prije odlaska na GO tekuće godine. A KU su potpisani na osnovu Zakona o radu.tokio25 wrote: ↑04/07/2025 13:55ja nigdje nisam nasao da je regres zakonska obavezalast mohicans wrote: ↑04/07/2025 11:45Regres je zakonska obaveza koju moraju ispoštovati. Vjerujem da su neki već 1 jula podnijeli tužbe. Kad su mlitavi i nesposobni, na svako Sivrino lupanje šakom od sto, oni povećaju. Ako nije bilo prostora, a vidimo da nije po budzetskoj dubiozi, nisu trebali ni dirati. Opet, sve je to pojela inflacija i minimalac. Otiđi na temu inflacija. Svi će potvrditi da lošije žive, a nikad više na papiru nisu dobijali, kao i svi mi što sami primjetimo.
- Chmoljo
#1034 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
problem sa vodomjerima jeste što se oni poprilično lako kvare i vik nikada nije htio uzeti na sebe ugradnju i održavanje istih. čak ni u opciji da stanari plate ugradnju vodomjera i da ih onda vik "primi" u svoj sistem i onda održava i mijenja kako se kvare.drug_profi wrote: ↑04/07/2025 13:48 Ma sve se može i za sve se može napraviti deal.
- Chmoljo
#1035 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
gdje piše da je obaveza isplatiti regres do 30.06.? GO u tekućoj godini možeš koristiti i od 01.01. te godine.last mohicans wrote: ↑04/07/2025 14:05Po KU je obaveza isplatiti do 30.6 prije odlaska na GO tekuće godine. A KU su potpisani na osnovu Zakona o radu.tokio25 wrote: ↑04/07/2025 13:55ja nigdje nisam nasao da je regres zakonska obavezalast mohicans wrote: ↑04/07/2025 11:45
Regres je zakonska obaveza koju moraju ispoštovati. Vjerujem da su neki već 1 jula podnijeli tužbe. Kad su mlitavi i nesposobni, na svako Sivrino lupanje šakom od sto, oni povećaju. Ako nije bilo prostora, a vidimo da nije po budzetskoj dubiozi, nisu trebali ni dirati. Opet, sve je to pojela inflacija i minimalac. Otiđi na temu inflacija. Svi će potvrditi da lošije žive, a nikad više na papiru nisu dobijali, kao i svi mi što sami primjetimo.
-
1Dante1
#1036 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Mozda u kolektivnom ugovoru?
-
sahbazzz
#1037 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Npr. kolektivni ugovor za predskolsko i osnovno obrazovanje KS. Stranica 19, Clan 70, stav 5: https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba ... ugovor.pdf
Vjerovatno su i ostali kolektivni ugovori na isti nacin odradjeni.
Eh ovo u pravilu mi je zanimljivo. Ja ovo tumacim kao da se vlast ogradila da ako ne bude, nije smak svijetaRegres se, u pravilu, isplaćuje do 30.06. tekuće kalendarske godine.
- joint union
#1038 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Jeni obaveza, nego:
Podsjećamo Vladu KS na odredbu iz Kolektivnog ugovora, čiji su i sami potpisnici, koja glasi: 'Regres se, u pravilu, isplaćuje do 30. juna tekuće kalendarske godine'.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sindika ... /250626145
Podsjećamo Vladu KS na odredbu iz Kolektivnog ugovora, čiji su i sami potpisnici, koja glasi: 'Regres se, u pravilu, isplaćuje do 30. juna tekuće kalendarske godine'.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sindika ... /250626145
- Chmoljo
#1039 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
za državne službenike i namještenike ne piše ništa kada se uplaćuje.sahbazzz wrote: ↑04/07/2025 14:20 Npr. kolektivni ugovor za predskolsko i osnovno obrazovanje KS. Stranica 19, Clan 70, stav 5: https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba ... ugovor.pdf
Eh ovo u pravilu mi je zanimljivo. Ja ovo tumacim kao da se vlast ogradila da ako ne bude, nije smak svijetaRegres se, u pravilu, isplaćuje do 30.06. tekuće kalendarske godine.![]()
a to je dovoljna ograda da od tužbe nema ništa.
inače nije ovo prvi put da se ovako kasni sa plaćanjima. za vrijeme ministra kozadre plate su bile pomjerene na kraj mjeseca kako bi se popeglali dugovi. to je ono zlatno vrijeme pondera 2.0.
-
tokio25
#1040 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
ja koliko sam upoznat regres se isplacuje ako "firma" posluje pozitivno
neka me ispravi neko ako grijesim
mada mi nema smisla to za institucije jer one ne zaradjuju pa su fakticki uvijek u minusu
kao sto neko rece ovo je jel ostalo iz perioda socijalizma i jugoslavije pa je to jedan nacin kupovine socijalne pomoci
neka me ispravi neko ako grijesim
mada mi nema smisla to za institucije jer one ne zaradjuju pa su fakticki uvijek u minusu
kao sto neko rece ovo je jel ostalo iz perioda socijalizma i jugoslavije pa je to jedan nacin kupovine socijalne pomoci
-
HelaS
#1041 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Sve dok se skoro svako državno preduzeće ne privatizira, dok u potpunosti ne prestanemo sa recidivom socijalizma Jugoslavije i sistema u kojoj je društvo - sada država, upravljala takvim organizacijama, sve do tada ni radnik neće biti adekvatno nagrašen ni zadovoljan, niti će ostvariti prava, npr. da ne želi obavezno zdravstveno osiguranje, ili ne želi da se novac koji je zaradi, da se uplaćuje u penzioni fond. Ne želi penziju, ili želi da ta novac uplati na neki drugi račun, neki privatni penzioni fond. Danas mnogi i iplaćuju novce u privatne fondove, ali istovremeno uplaćuju i u obavezan PIO. Preferiram isplatu plaća u njihovim brutto iznosima, da ja sam plaćam vodne naknade ili za održavanje šumskog fonda. Možda želim uplatiti cijelu plaću za šume... Privatizirati telecom usluge i opremu, privatizirati proizvodnju el energije, javni gradski saobraćaj i sve usluge koje obavljaju, itd. U vlasti države ostaviti samo infrastrukturu na koju će se plaćati koncesije i iz kojih će država sebi namirivati novac za servisiranje troškova, pa i plaća svojih službenika. Ne mora neko ministarstvo imati 300 službenika, ili javno preduzeće da se ni sami ne prepoznaju po hhodnicima, aposebno da nemaju pojma o poslu na kojima rade. I takvi određeni poslovi mogu biti privatizirani, itd. Zašto gradskom uspinjačom upravlja Grad, zašto ne privatizira ovu uslugu da neka privatna firma plaća koncesiju infrastrukturu i opremu, da se ne gomilaju stranački podobni, jer nemaju gdje, a moraju bti tu negdje... itd. Što znači da i regres treba ukinuti, potpuno je besmislen i diskriminatoran.
-
sahbazzz
#1042 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Znaci da negdje pise a negdje ne pise. Stvar pregovora i dogovora.Chmoljo wrote: ↑04/07/2025 14:26za državne službenike i namještenike ne piše ništa kada se uplaćuje.sahbazzz wrote: ↑04/07/2025 14:20 Npr. kolektivni ugovor za predskolsko i osnovno obrazovanje KS. Stranica 19, Clan 70, stav 5: https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba ... ugovor.pdf
Eh ovo u pravilu mi je zanimljivo. Ja ovo tumacim kao da se vlast ogradila da ako ne bude, nije smak svijetaRegres se, u pravilu, isplaćuje do 30.06. tekuće kalendarske godine.![]()
a to je dovoljna ograda da od tužbe nema ništa.
inače nije ovo prvi put da se ovako kasni sa plaćanjima. za vrijeme ministra kozadre plate su bile pomjerene na kraj mjeseca kako bi se popeglali dugovi. to je ono zlatno vrijeme pondera 2.0.
Ne vidim ni razloga za neku tuzbu, receno im je bice vam regres, malo ce kasnit ali doci ce. Ne vjerujem da ce ih slagati.
Naravno da ce kasnit kad su obaveze i zelje ogromni a budzet se smanjuje (+ rast u cijeloj drzavi nikakav).
-
1Dante1
#1043 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Nema se para. Kredit i pare od EU ako se potpise reforma ce biti slamka spasa do izbora da se sve zamaze.
-
cable_stayed_bridge
#1044 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Da li ovo zaduzenje ide na pokrivanje plata, regresa i sl, ili ide na projekte koje ne mogu isfinansirati sa postojecim budzetom. Ili opet racunaju da ce im sindikati ici sa protestima pa da im udovolje pred izbornu godinu
- dječak sa šibicama
#1045 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Tesko je izvodivo uvodjenje pojedinacnih vodomjera, kod nas su razmatrali trazili nacine, i nisu nasli nijedan nacin. Preskupo, tesko izvodivo, na kraju ostao jedan vodomjer pa se dijeli po broju stanara.
Naravno, to je tek haos, po mojoj procjeni vise od trecine a mozda i polovina stanova se izdaju, nikad niko ne zna koliko je unutra najamnika. Studenti unajme za dvoje, jer su poveci stanovi u zgradi pa ih najcesce dvoje najamnika, a onda sa njima prakticno zivi jos 3-4 studenta. Jer su stalno tu prisutni. Zurke, derneci, tulumi, to da ne racunam.
A placaju vodu za jedno, jer se vlasnik stana tako vodi, iako niko ne zna ko je on. Niti, navodno, mora ikome polagati racune da je on vlasnik stana. Mi nemamo pojma ko su vlasnici stanova, samo vidjamo gomilu studenata.
I zasto bi iko posezao za zakonom u tom slucaju, kad su ti vlasnici stanova sve samo ne obicni ljudi. Posjeduju nekoliko ili desetine stanova recimo, vrte pare od najma, a sigurno su bliski nekome iz politike. Znam da su u prvoj zgradi u mom nizu, nakon rata radjene nadogradnje cuvene, tri stana izgradjena na dvije etaze, moderno prostrano veliko ogromno, kasnije saznamo da je vlasnik svih stanova jedan bivsi visoki funkcioner Stranke za BiH, mislim da je rahmetlija.
Naravno, to je tek haos, po mojoj procjeni vise od trecine a mozda i polovina stanova se izdaju, nikad niko ne zna koliko je unutra najamnika. Studenti unajme za dvoje, jer su poveci stanovi u zgradi pa ih najcesce dvoje najamnika, a onda sa njima prakticno zivi jos 3-4 studenta. Jer su stalno tu prisutni. Zurke, derneci, tulumi, to da ne racunam.
A placaju vodu za jedno, jer se vlasnik stana tako vodi, iako niko ne zna ko je on. Niti, navodno, mora ikome polagati racune da je on vlasnik stana. Mi nemamo pojma ko su vlasnici stanova, samo vidjamo gomilu studenata.
I zasto bi iko posezao za zakonom u tom slucaju, kad su ti vlasnici stanova sve samo ne obicni ljudi. Posjeduju nekoliko ili desetine stanova recimo, vrte pare od najma, a sigurno su bliski nekome iz politike. Znam da su u prvoj zgradi u mom nizu, nakon rata radjene nadogradnje cuvene, tri stana izgradjena na dvije etaze, moderno prostrano veliko ogromno, kasnije saznamo da je vlasnik svih stanova jedan bivsi visoki funkcioner Stranke za BiH, mislim da je rahmetlija.
-
last mohicans
#1046 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ti kao pravnik bi trebao znati ove stvari. Evo iz prvog KU koji mi je naletio za srednje obrazovanje. Ne znam kako uopće možete pokušavati odbraniti ovaku nesposobnost vlade. Vala da mi je ćaća rođeni. Sad poznajući tebe ti ćeš se ufatiti ovoga regres se,u pravilu, isplaćuje do 30.6 ..vrtiti do besvijesti.Chmoljo wrote: ↑04/07/2025 14:08gdje piše da je obaveza isplatiti regres do 30.06.? GO u tekućoj godini možeš koristiti i od 01.01. te godine.last mohicans wrote: ↑04/07/2025 14:05Po KU je obaveza isplatiti do 30.6 prije odlaska na GO tekuće godine. A KU su potpisani na osnovu Zakona o radu.

- Haris.ba
#1047 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ta odredba je tu da u slucaju manjka u budzetu se moze prolongirati isplata regresa.last mohicans wrote: ↑04/07/2025 15:24 . Ne znam kako uopće možete pokušavati odbraniti ovaku nesposobnost vlade. Vala da mi je ćaća rođeni. Sad poznajući tebe ti ćeš se ufatiti ovoga regres se,u pravilu, isplaćuje do 30.6 ..vrtiti do besvijesti.
Ako ce se spominjati nesposobnost, onda treba sindikata koji je pristao na ovo.
Mada, meni je ovo logicna odredba. Drzava nece propasti, kad tad ces se naplatiti.
-
HelaS
#1048 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Sad sam našao komentar REC-ovog komentatora prava - Jusufa Brčića, diplomiranog pravnika o regresu: "Regres predstavlja materijalno pravo radnika koje radnik koristi za korištenje godišnjeg odmora. To je pravo radnika koje mu omogućava da što bolje i kvalitetnije iskoristi godišnji odmor kako bi njegove psihofizičke aktivnosti se što bolje oporavile od rada, te da nakon godišnjeg odmora radnik bude spreman i odmoran za nastavak radnog procesa."
E jebajiga
E jebajiga
-
1Dante1
#1049 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ide na pokrivanje troskova i trazenje svako svoga. Subvencije, regresa, povecanja plate, udruzenja etccable_stayed_bridge wrote: ↑04/07/2025 15:04 Da li ovo zaduzenje ide na pokrivanje plata, regresa i sl, ili ide na projekte koje ne mogu isfinansirati sa postojecim budzetom. Ili opet racunaju da ce im sindikati ici sa protestima pa da im udovolje pred izbornu godinu
- Chmoljo
#1050 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Problem je kad se nepravnici uhvate nečega I umanjuju značaj "samo jedne rijeci" nema veze sto ona mijenja smisao.last mohicans wrote: ↑04/07/2025 15:24Ti kao pravnik bi trebao znati ove stvari. Evo iz prvog KU koji mi je naletio za srednje obrazovanje. Ne znam kako uopće možete pokušavati odbraniti ovaku nesposobnost vlade. Vala da mi je ćaća rođeni. Sad poznajući tebe ti ćeš se ufatiti ovoga regres se,u pravilu, isplaćuje do 30.6 ..vrtiti do besvijesti.Chmoljo wrote: ↑04/07/2025 14:08gdje piše da je obaveza isplatiti regres do 30.06.? GO u tekućoj godini možeš koristiti i od 01.01. te godine.last mohicans wrote: ↑04/07/2025 14:05
Po KU je obaveza isplatiti do 30.6 prije odlaska na GO tekuće godine. A KU su potpisani na osnovu Zakona o radu.
![]()
Ovo nije stvar lijepog izražavanja, nego cinjenica da ne postoji obaveza. A ti si spomenuo tužbe. Pa te opet pitam ko ce to tužiti i dobiti? Gdje je obaveza?