OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kobe_meh

#1026 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Mislim da sam jucer zatvorio sezonu sto se tice mog skijanja za ovu zimu; jucer je bilo odlicno. Standardno otvorena samo staza 3 sa sestosjeda, ali ljudi masovno idu na tehnicki put koji nije pripreman, ali je u boljem stanju sada nego krajem decembra i januaru kada je pripreman. Skijalo se i na stazi 1, posebno od izlaza cetverosjeda, a kasnije i na donjem dijelu staze 1, kada je zavrseno neko djecije takmicenje. Staza 1 je kao pista ravna, savrseno, sto znaci da mogu napraviti vrhunske staze kada hoce..
Ateista

#1027 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Vec zatvaras sezonu?
Ja planiram jos par puta minimalno otici, a nadam se mozda i cijeli mart. :D
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#1028 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Daj Boze da ostane sta od ove kise i jugovine sto najavljuju od ponedjeljka.
SmokingMan

#1029 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by SmokingMan »

Je li iko išao do Hrasničkog stana?
kobe_meh

#1030 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Ateista wrote: 05/03/2025 12:42 Vec zatvaras sezonu?
Dosao sam do tog zakljucka na osnovu vremenske prognoze i na osnovu neotvorenih staza u gornjem dijelu...
:mrgreen: :-D
petunija

#1031 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by petunija »

Sad gledam na webcam, meni djeluje da je staza super, ovo što vidim na izlazu iz 6osjeda
Blago raji koja sad skija divan je dan i nema gužve
Na RP gotovo :( za vikend jedva nešto i to je to
Ateista

#1032 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

kobe_meh wrote: 05/03/2025 13:28
Ateista wrote: 05/03/2025 12:42 Vec zatvaras sezonu?
Dosao sam do tog zakljucka na osnovu vremenske prognoze i na osnovu neotvorenih staza u gornjem dijelu...
:mrgreen: :-D
Ma eto palo je malo snijega gore prije par dana, bude nocu hladno pa mogu malo i topove upaliti, nadam se jos koji vikend da ce se moci. :D
Ateista

#1033 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Image

Odlicni uslovi danas, bar za sad, jedva ikog da ima na stazi pa se nadam da ce se zadrzati.
numizmatic

#1034 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by numizmatic »

Odlično. Dođe mi da uzmem koji dan godišnjeg da odem. Iskreno ja kad bih pogledala temperature koje su za planinu nenormalne (15°...) uvijek bih odustala.
Ateista

#1035 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

numizmatic wrote: 10/03/2025 07:52 Odlično. Dođe mi da uzmem koji dan godišnjeg da odem. Iskreno ja kad bih pogledala temperature koje su za planinu nenormalne (15°...) uvijek bih odustala.
Na zalost, dobri uslovi nisu potrajali, temperature su previsoke i moglo se kako treba skijati do nekih 10 - pola 11, vec je tad pocela da se kvari staza, pogotovo je donji dio bio skoro neupotrebljiv, snijeg je bas bio previse mokar. Gornji dio planine je ostao i kasnije dobar, ja sam izgurao do nekih 12 sati i otisao, sreca pa sam poranio.
Inace, ko hoce koliko toliko da skija kad su ovakve temperature, treba bas poraniti, ja sam i prije pola 9 bio na zicari, nisam vidio ima li negdje zvanicno da su pomerili radno vrijeme ali ocigledno da pustaju dosta ranije.
Dobro je sto iduce sedmice najavljuju nesto nize temperature, ne sad puno ali bolje nego ove sedmice, samo da prezivi snijeg ovu sedmicu.
Vidio sam par hrpa snijega koji su nabacali, valjda upravo zbog ove jugovine pa ca valjda uspjeti odrzati staze jos malo.
F&N

#1036 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ateista wrote: 10/03/2025 08:24
numizmatic wrote: 10/03/2025 07:52 Odlično. Dođe mi da uzmem koji dan godišnjeg da odem. Iskreno ja kad bih pogledala temperature koje su za planinu nenormalne (15°...) uvijek bih odustala.
Na zalost, dobri uslovi nisu potrajali, temperature su previsoke i moglo se kako treba skijati do nekih 10 - pola 11, vec je tad pocela da se kvari staza, pogotovo je donji dio bio skoro neupotrebljiv, snijeg je bas bio previse mokar. Gornji dio planine je ostao i kasnije dobar, ja sam izgurao do nekih 12 sati i otisao, sreca pa sam poranio.
Inace, ko hoce koliko toliko da skija kad su ovakve temperature, treba bas poraniti, ja sam i prije pola 9 bio na zicari, nisam vidio ima li negdje zvanicno da su pomerili radno vrijeme ali ocigledno da pustaju dosta ranije.
Dobro je sto iduce sedmice najavljuju nesto nize temperature, ne sad puno ali bolje nego ove sedmice, samo da prezivi snijeg ovu sedmicu.
Vidio sam par hrpa snijega koji su nabacali, valjda upravo zbog ove jugovine pa ca valjda uspjeti odrzati staze jos malo.
Ma ja sam ubjedjen da je to to od ove sezone. Ova kisa i jugo sto dolaze ce otipiti sve.
Ali hajde opet je poredeci ovu s proslom sezonom bila je znatno bolja.

Mene su sitni zdravstveni problemi od 12. februara diskvalifikovali do kraja sezone, tako da oprema se odlaze za dogodine, a nekim dijelovima opreme ce ovo biti zadnja sezona.

Sad ostaje da vidimo sta ce se raditi preko ljeta da se poboljsaju uslovi za narednu sezonu. Mislim da bi prioritet br 1 trebao biti izgradnja jos jednog akumulacijskog jezera tako da u uslovima kada nema snijega ili ima vrlo malo da se moze pripremiti barem jos jedna staza mimo kolijevke.

Sto se tice ovogodisnjih iskustava, samo radni dan i samo rano jutro :)

:bih:
Ateista

#1037 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

F&N wrote: 10/03/2025 08:59
Ateista wrote: 10/03/2025 08:24
Ma ja sam ubjedjen da je to to od ove sezone. Ova kisa i jugo sto dolaze ce otipiti sve.
Ali hajde opet je poredeci ovu s proslom sezonom bila je znatno bolja.

Mene su sitni zdravstveni problemi od 12. februara diskvalifikovali do kraja sezone, tako da oprema se odlaze za dogodine, a nekim dijelovima opreme ce ovo biti zadnja sezona.

Sad ostaje da vidimo sta ce se raditi preko ljeta da se poboljsaju uslovi za narednu sezonu. Mislim da bi prioritet br 1 trebao biti izgradnja jos jednog akumulacijskog jezera tako da u uslovima kada nema snijega ili ima vrlo malo da se moze pripremiti barem jos jedna staza mimo kolijevke.

Sto se tice ovogodisnjih iskustava, samo radni dan i samo rano jutro :)

:bih:
Ja se nadam da ce se moci jos malo, toplo jeste ali u gornjem dijelu stvarno ima jos snijega, cak i tamo gdje nema vjestackog se dosta zadrzalo snijega. Skoro kad je u Sarajevu bila kisa, gore je to bio snijeg i fino je palo. Problematican je donji dio, ali eto ima tih par gomila koje su napravili pa ce ih mozda probari razvuci da pokrije rupe, aumulacija je skoro prazna koliko sam vidio. Sve u svemu, nadam se jos par vikenda pa da se zatvori sezona, ne mogu se ni ja zaliti, bila je sasvim solidna.

Zao mi je zbog zdravstvenih problema, sezona kratko traje i bas je bezveze kada ti to jos skrati.

I ja se nadam da ce uraditi novu akumulaciju, to je prioritet broj 1, sa dovoljno vode bi mogli sve staze drzati otvorenim dosta duga, ali i da ce srediti podlogu i za jos neke staze kao sto su na jedinici. Isto tako se nadam konacno kotlovi da prorade, to je ono sto realno mozemo ocekivati.
F&N

#1038 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

A sta bi s kotlovima ove godine. Najavise bombasticno i onda ni jedan dan nisu radili?
Ateista

#1039 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

F&N wrote: 10/03/2025 09:52 A sta bi s kotlovima ove godine. Najavise bombasticno i onda ni jedan dan nisu radili?
Na ovoj temi je bilo price oko toga da se ceka dozvola, tehnicki prijem ili tako nesto, valjda onaj nacelnik kriminalac i to koci. Cuo sam istu tu pricu i na sestosjedu, ali je neko i tvrdio kako za tehnickim prijemom nije bilo potrebe jer nije radjen novi lift i kao ne rade jer im je mrsko, to mi vec djeluje nerealno da samo zbog lijenosti nece da puste, pa prije da Berilo stvarno koci opet i to.
F&N

#1040 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ateista wrote: 10/03/2025 10:18
F&N wrote: 10/03/2025 09:52 A sta bi s kotlovima ove godine. Najavise bombasticno i onda ni jedan dan nisu radili?
Na ovoj temi je bilo price oko toga da se ceka dozvola, tehnicki prijem ili tako nesto, valjda onaj nacelnik kriminalac i to koci. Cuo sam istu tu pricu i na sestosjedu, ali je neko i tvrdio kako za tehnickim prijemom nije bilo potrebe jer nije radjen novi lift i kao ne rade jer im je mrsko, to mi vec djeluje nerealno da samo zbog lijenosti nece da puste, pa prije da Berilo stvarno koci opet i to.
Ja mislim da se mora raditi tehnicki prijem jer je radjeno sve nanovo od pocetne stanice, izlazne, stubova, korpe.
To je kao da si srusio zgradu i napravio novu, barem ja tako laicki zarmisljam.
tramvajtrojka

#1041 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

Upotrebna dozvola se ceka od kraja novembra kad je poslan zahtjev opstinskoj komisiji da izadje na teren al Berila ne zanima skijaski centar nimalo jerbo to nisu apartmani, on bi najradije ugasio citav skijaski centar i umjesto staza stavio apartmane

I ako izadju bice to nekad u maju il junu kad prodje sezona
BadBoy

#1042 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Dole u ski rentu Bracom su mi ljudi potvrdili ono što sam i ja posumnjao: ove sezone, u odnosu na prošlu (koja je bila najgora u posljednih 10 godina što se tiče snijega) ZOI se daleko manje trudio. Kaže čovjek prošle sezone su ginuli da izvuku maksimum, ratraci stalno peglali, topovi pucali. Ove godine, što sam i ja primijetio, potrudili su se svojski oko Super G trke i to je to... Iskreno za ostalo imaju minus kod mene u odnosu na prošlu godinu, kada su izvukli maksimum iz najgore sezone.
F&N

#1043 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ja im jedino zamjeram za tehnicki put koji je mogao raditi puuuno vise dana od onog sto je radio. I sam sam prolazio vise puta dok je bio zatvoren i doslovno samo je par kriticnih dijelova bilo, sto se moglo navuci snijeg na ratracima na taj dio da se pokrije.
Sto se ostalog tice, svaki minus koji je bio radili su topovi. Staze su meni ove godine bile drasticno bolje nego prosle. Doduse doprinijelo je tome i dosta bolji vremenski uslovi.

Ne znam svako ima svoj neki ugao gledanja.

Ja apsolutno razumijem da je FIS Cup bio prioritet i treba da bude. Veliki je to dogadjaj i otvara ti vrata za FIS svjetski kup koji te tek onda lansira na svjetsku listu skijalista sto bi znacilo mnogo i samoj Bjelasnici ali i Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Stim da ako hocemo biti neko moderno sijaliste mora :
1. rijesiti problem akumulacija
2. otvoriti jos staza
3. postaviti gondola do vrha
dr_Evil

#1044 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by dr_Evil »

F&N wrote: 10/03/2025 10:54 Ja im jedino zamjeram za tehnicki put koji je mogao raditi puuuno vise dana od onog sto je radio. I sam sam prolazio vise puta dok je bio zatvoren i doslovno samo je par kriticnih dijelova bilo, sto se moglo navuci snijeg na ratracima na taj dio da se pokrije.
Sto se ostalog tice, svaki minus koji je bio radili su topovi. Staze su meni ove godine bile drasticno bolje nego prosle. Doduse doprinijelo je tome i dosta bolji vremenski uslovi.

Ja apsolutno razumijem da je FIS Cup bio prioritet i treba da bude. Veliki je to dogadjaj i otvara ti vrata za FIS svjetski kup koji te tek onda lansira na svjetsku listu skijalista sto bi znacilo mnogo i samoj Bjelasnici ali i Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

2. otvoriti jos staza
I edukovati narod da se ne moze smece bacati u svako grmlje. Fala :D
gold'n'brown

#1045 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

F&N wrote: 10/03/2025 10:54 Ja im jedino zamjeram za tehnicki put koji je mogao raditi puuuno vise dana od onog sto je radio. I sam sam prolazio vise puta dok je bio zatvoren i doslovno samo je par kriticnih dijelova bilo, sto se moglo navuci snijeg na ratracima na taj dio da se pokrije.

2. otvoriti jos staza
Njih kao da je zavarao onaj decembarski snijeg (sto nije smjelo da se desi) i kontali su evo ga konacno sezona u kojoj ce biti snijega. Nisu taj momenat iskoristili da naprase jos snijega na ostale staze i da ga nabiju, pa bi bar 1. mogla izdrzati nalete juga i drzati cijelu sezonu. Ili jednostanvno ljudi iz ko zna kojih razloga nisu zelili da daju maksimum, mozda i iz nedostatka osoblja, ali to je onda problem menadzmenta. Ipak za taj posao moras imati i malo ljubavi i posvecenosti, ako radis iskljucivo radi novca, nisi za taj posao. Gledam neki dan na youtube neki video sa tehnickim direktorom Jahorine, frajer vozi ratrak. Izadje i ide raditi staze, kaze u tome uziva i to ga opusta.
Slazem se za tehnicki put, bas mi je nejasno zasto je tako malo bio otvoren, definitivno jedan od prioriteta je da se pokrije topovima, ali nije to toliko duga staza i moglo se da se htjelo. Izlozen je on dosta i vjetru, ali sve te stvari se trebaju rijesiti.
Ja ne bih imao nikakvih zamjerki na FIS Cup, pa i ostala takmicenja da je bar 50% sezone glavna staza bila otvorena. Kad vec nije, trebalo je otkazati sva takmicenja osim FIS kupa ili ih odrzati na drugim stazama.
numizmatic

#1046 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by numizmatic »

Ja stvarno ne bih da crnjačim.

Ali ja mislim da su nam klimatske promjene dohakale. To je to. Šta ulagati, kome? Nema snijega.

Možemo se radovati ako pođahkad padne kao sad u decembru i to je to.

Nažalost.
Ateista

#1047 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

tramvajtrojka wrote: 10/03/2025 10:34
Upotrebna dozvola se ceka od kraja novembra kad je poslan zahtjev opstinskoj komisiji da izadje na teren al Berila ne zanima skijaski centar nimalo jerbo to nisu apartmani, on bi najradije ugasio citav skijaski centar i umjesto staza stavio apartmane

I ako izadju bice to nekad u maju il junu kad prodje sezona
I meni to ima smisla, i ocekivano je od tog kriminalca da koci sve sto moze.
Nego covjek sto je pricao tvrdio da mu je to posao i kaze kao ne treba nikakva dozvola za to, i meni se cini da je malo lupao.
Ateista

#1048 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 10/03/2025 10:36
Dole u ski rentu Bracom su mi ljudi potvrdili ono što sam i ja posumnjao: ove sezone, u odnosu na prošlu (koja je bila najgora u posljednih 10 godina što se tiče snijega) ZOI se daleko manje trudio. Kaže čovjek prošle sezone su ginuli da izvuku maksimum, ratraci stalno peglali, topovi pucali. Ove godine, što sam i ja primijetio, potrudili su se svojski oko Super G trke i to je to... Iskreno za ostalo imaju minus kod mene u odnosu na prošlu godinu, kada su izvukli maksimum iz najgore sezone.
To je definitivno, vise su se trudili i izvlacili vise iz nikakvih uslova, sada su mogli puno vise da su se potrudili, ali nisu. Sezona je svakako bila bolja, ali uz malo vise truda je mogla biti jos bolja, ali sta se moze.
Ateista

#1049 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Kad vidim ovu kisu i trenutno stanje gore, moguce da je i meni prethodni vikend bio zatvaranje sezone, tesko da ovo sad mogu nadoknaditi i ponovo otvoriti.
Jedino mozda da otvore gornji dio, da se raja popne sestojsedom i da se skija na gornjoj kolijevci i koristi ski lift heliodrom, pa opet zicarom spusti dole. Gore ima malo vise snijega i to bi se mozda i moglo, tesko ce donji dio osposobiti za skijanje do iduce sezone.
BadBoy

#1050 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 11/03/2025 12:29
BadBoy wrote: 10/03/2025 10:36

To je definitivno, vise su se trudili i izvlacili vise iz nikakvih uslova, sada su mogli puno vise da su se potrudili, ali nisu. Sezona je svakako bila bolja, ali uz malo vise truda je mogla biti jos bolja, ali sta se moze.
To je to. To mi je u suštini i jedina zamjerka - na uloženi trud. Ne znam sve okolnosti naravno, ali kad iz onako loše sezone kao prošle izvuku maksimum svojim trudom, šta bi tek bilo od ove da su se isto toliko trudili... Elem, to bi bilo to, vidimo se naredne godine :D
Post Reply