Valjda i Hamas ima neke ciljeve. Nisu upali u Izrael tek iz nekog hira. Moje mišljenje je da je osnovni cilj stvaranje međunarodno priznate države Palestine, uz užasnu cijenu, a ova priznanja su tek otvorila taj proces. Zapadni svjet koji je bio monolitan prema Izraelu, u smislu bezuslovne podrške, ne izgleda više tako, pa čak ni u USA.GandalfSivi wrote: ↑22/05/2024 23:19Sta je pogresno rekao? Sta je cilj Hamasa? Tvoja retorika je bukvalno isto kao Izraelska. Kad kaze “malo pomalo” mislis li deset po deset hiljada djece, koje su IDF fasisti pobili? Je li ta cijena vrijedna tri ili cetiri priznanja?anelsol wrote: ↑22/05/2024 22:06Nakon ovako nadobudne replike nemam nikakve potrebe sa tobom ulaziti u dialog. Živio.jeza u ledja wrote: ↑22/05/2024 16:02
Znaci cilj im je bio da zrtvujuci svojih 35k gradjana, od cega pola djece, plus jos da pobiju 1k Izraelaca, plus da se Gaza sravni sa zemljom, a njeni stanovnici protjeraju, dobiju priznanje od nekoliko evropskih drzava?
Vau, svaka cast na politickoj mudrosti Hamasa.![]()
Inace, mnogo evropske drzave vec odavno priznaju Palestinu kao drzavu, ukljucujuci Svedsku, Poljsku, Island, Rumuniju, Bugarsku, Cesku, Madjarsku, Slovacku, Ukrajinu, itd. Mislim da smo ih i mi priznali.
Ovakvi protesti studenata se nisu dogodili od Vijetnamskog rata. Protesti u USA su konačno natjerali amerikance da se povuku iz Vjetnama. A šta je tome prethodilo? Tet ofenziva u kojoj su NVA i Vijetkong skoro uništeni od američke vojske. Takođe masa civila izginula u borbama.
Sličnu paralelu možeš povući i u Alžiru u ratu protiv Francuske itd. Svako nastojanje da se oslobodi od tiranina je imalo ogromnu cijenu u civilnim žrtvama.
Izrael svakim danom svojim nerazumnim ubijanjem civila sam sebe degradira u diplomatskom, ekonomskom i svakom drugom smislu. Prvi put u historiji se javlja potencijalna mogućnost da državljani Izraela mogu krivično odgovarati pred meďunarodnim sudom. To su tektonske promjene u smislu položaja Izraela u međunarodnim odnosima.
Da li je Hamas znao da će ih Izrael nakon njihovog upada napasti? Naravno da je znao. Na to su se godinama pripremali. Da li je iko, pa i sam Hamas očikivao ovakvu krvožednu kampanju sa desetinama hiljada ubijenih civila. Vjerujem da niko od nas, pa čak ni Hamas nije očekivao ovakvu brutalnost izraelaca, ali da su računali da će biti civilnih žrtava, to sigurno jesu.