Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
dr_Evil

#1026 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 02/08/2023 17:05
JohnnyS wrote: 02/08/2023 16:00 Vrlo je islamocentrično misliti da na Zapadu žele uništiti Islam. Većinu boli kurac za Islamom, znam da je to teško nekima prihvatiti
Polni organ i religiju si vrlo ružno povezao. A to da većina zapadnjaka ne haje za Islam je tačno, međutim to se ne može reći za sve. Pogledaj npr. Orbanovu retoriku, francuska desnica itd. Bivši francuski predsjednik Miteran je, koliko se sjećam, bio ministar unutrašnjih poslova za vrijeme rata u Alžiru sa FLN-om. Šta se tamo radilo ne trebamo posebno navoditi. Misliš da mu ni u jednom trenutku nije prošlo kroz glavu Islam kao poveznica Alžira sa Bošnjacima. Kako drugačije objasniti njegovu politiku spram BiH? Džon Mejdžor, islamofob teški. Dovoljno je pročitati šta su Britanci, nakon Srebrenice, planirali uraditi u Goraždu sa svojim kontigentom u UN-u, nakon napada VRS. Ima tu materijala koliko hoćeš.
I onda treba da se okrenemo istoku, i zalijepimo veliko Z na celo ko Zaha. Jel to logika.

Prvo kao sto rekoh definicija istoka od kolege je cudna, jel pod istok smatra ono sta svi smatramo istokom: RUsija, Kina, Indija, i arapski svijet. Ako jeste da li mi imamo tu ijednog prijatelja da se njemu okrenemo, i sta je iko od navedenih uradio za Bosnu i Bosnjake. OK, mozda arapi jesu platili NATO bombardovanje '95-e, prica se po kuloarima, ali nakon 4 godine mrcvarenja i pritiska javnosti. A i to je samo i prica i jako upitno.

Dakle evo reci i ti, sta je nama istok, a da nije zapad?
dr_Evil

#1027 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

mirza_15 wrote: 03/08/2023 00:24 Posao NO nije vršenje stručnih poslova. Nije ni nadzor nad stručnim dijelom poslovanja. Posao NO je da provjerava zakonitost provedenih aktivnosti uprave, da analizira izvještaje, provjerava jesu li javne nabavke provedene u skladu sa zakonom, jesu li konkursne procedura provedene u skladu sa zakonom... Važnije je u NO imati pravnike i ekonomiste. Postoji zakon o privrednim društvima FBiH. Svi članovi NO moraju proći proces edukacije za članove NO (zakonska obaveza). U svakom slučaju bi bilo dobro da ima jedan energetičar, ali nije posao nadzornog odbora da se miješa u poslovanje firme u stručnom smislu. To radi uprava sa ostalim uposlenicima firme.
NO trebaju ciniti pravnici i ekonomisti. Ne poznajem ovaj sastav zato nemam sta da kazem.

Svaka firma ima razne tehnicke direktore koji su iz struke, nije obavezno da direktor CEO bude bas te struke, vazno je da je sposoban. Za ovog lika ne mislim da je sposoban, sto vise izgleda kao stranacka buba. Trojka ima dobrih problema sa kadrom.

Ovo me podsjetilo kada SDA u Mostaru promovise Ibricu Berberovica kao uspjesnog menadzera. Frajer direktor aerodroma 5 godina, za tih 5 godina sletilo 5 aviona.
Styling

#1028 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Styling »

mirza_15 wrote: 02/08/2023 23:50
anelsol wrote: 02/08/2023 22:38 Šta kaže google:

Generalni direktor EP BiH Sanel Buljubašić - mašinski inžinjer, bivši direktor vodovoda i kanalizacije u Srebreniku;

Nadzorni odbor

Adis Kepeš - predsjednik NO - direktor Starline (prodaja Mercedesa)
Damir Okanović - direktor firme Komunalac Gradačac
Vedran Kaser - koliko sam mogao pronaći vjerovatno IT tehničar, inače bio SDP zastupnik u ZDK.
Idham Kruško, diplomirani ekonomista koji predaje u srednjoj školi u Tešnju.
Edin Hamzić- ekonomista iz neke konsultantske firme.

Dakle niti generalni direktor niti jedan član nadzornog odbora, osim Milenka Obada, nema nikakve veze sa strukom i sa energetikom. Ovo fakat nije normalno. Da nije šta jest, pomislio bi čovjek da je u pitanju neka zajebancija.
Ne rukovodi NO firmom. To rade izvršni direktori koji, zajedno sa generalnim, čine UO. Jedan iz struke u NO je sasvim ok. NO će se više baviti izvještajima i dokumentima koje mu dostavi uprava. Zbog toga u njemu treba da sjede i ekonomisti. Mislim da bi bilo dobro da ima i jedan pravnik u NO. A jedan iz steuke je sasvim dovoljno za NO. Možda bi dobro došao još jedan. Možeš li ti nama objasniti zašto misliš da u NO treba da sjedi inžinjer do inžinjera?
Naravno. Trebaju sjediti ljudi koji znaju pročitati finansijsku izvještaj a ne moraju znati kako se proizvodi struja.
dr_Evil

#1029 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Turković o putovanjima na Bali, Maldive, Australiju, SAD, Tajland: ''Hajka na moju malenkost''
Say what!!
elk

#1030 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by elk »

Popusi prpi i davno obecano mjesto u dispecerskom centru :D
anelsol

#1031 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by anelsol »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 07:36
anelsol wrote: 02/08/2023 17:05

Polni organ i religiju si vrlo ružno povezao. A to da većina zapadnjaka ne haje za Islam je tačno, međutim to se ne može reći za sve. Pogledaj npr. Orbanovu retoriku, francuska desnica itd. Bivši francuski predsjednik Miteran je, koliko se sjećam, bio ministar unutrašnjih poslova za vrijeme rata u Alžiru sa FLN-om. Šta se tamo radilo ne trebamo posebno navoditi. Misliš da mu ni u jednom trenutku nije prošlo kroz glavu Islam kao poveznica Alžira sa Bošnjacima. Kako drugačije objasniti njegovu politiku spram BiH? Džon Mejdžor, islamofob teški. Dovoljno je pročitati šta su Britanci, nakon Srebrenice, planirali uraditi u Goraždu sa svojim kontigentom u UN-u, nakon napada VRS. Ima tu materijala koliko hoćeš.
I onda treba da se okrenemo istoku, i zalijepimo veliko Z na celo ko Zaha. Jel to logika.

Prvo kao sto rekoh definicija istoka od kolege je cudna, jel pod istok smatra ono sta svi smatramo istokom: RUsija, Kina, Indija, i arapski svijet. Ako jeste da li mi imamo tu ijednog prijatelja da se njemu okrenemo, i sta je iko od navedenih uradio za Bosnu i Bosnjake. OK, mozda arapi jesu platili NATO bombardovanje '95-e, prica se po kuloarima, ali nakon 4 godine mrcvarenja i pritiska javnosti. A i to je samo i prica i jako upitno.

Dakle evo reci i ti, sta je nama istok, a da nije zapad?
Nikakve tu razlike nema, sem da se istok na Balkanu pita ko i Džibuti. Zna se čija je ovo interesna sfera.
anelsol

#1032 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by anelsol »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 07:42
mirza_15 wrote: 03/08/2023 00:24 Posao NO nije vršenje stručnih poslova. Nije ni nadzor nad stručnim dijelom poslovanja. Posao NO je da provjerava zakonitost provedenih aktivnosti uprave, da analizira izvještaje, provjerava jesu li javne nabavke provedene u skladu sa zakonom, jesu li konkursne procedura provedene u skladu sa zakonom... Važnije je u NO imati pravnike i ekonomiste. Postoji zakon o privrednim društvima FBiH. Svi članovi NO moraju proći proces edukacije za članove NO (zakonska obaveza). U svakom slučaju bi bilo dobro da ima jedan energetičar, ali nije posao nadzornog odbora da se miješa u poslovanje firme u stručnom smislu. To radi uprava sa ostalim uposlenicima firme.
NO trebaju ciniti pravnici i ekonomisti. Ne poznajem ovaj sastav zato nemam sta da kazem.

Svaka firma ima razne tehnicke direktore koji su iz struke, nije obavezno da direktor CEO bude bas te struke, vazno je da je sposoban. Za ovog lika ne mislim da je sposoban, sto vise izgleda kao stranacka buba. Trojka ima dobrih problema sa kadrom.

Ovo me podsjetilo kada SDA u Mostaru promovise Ibricu Berberovica kao uspjesnog menadzera. Frajer direktor aerodroma 5 godina, za tih 5 godina sletilo 5 aviona.
Loše kadroviranje u preduzeću od kojeg ovisi naša energetska nezavisnost može proizvesti tektonske poremećaje koji će bitno uticati na privredna kretanja i standard građana. Kada nam račun za električnu energiju bude usklađen sa cijenama na HUPX-u, onda ćemo plakati na forumu kako smo do ovoga došli. Tada će već biti kasno.
Haris.ba

#1033 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

anelsol wrote: 03/08/2023 08:07 Kada nam račun za električnu energiju bude usklađen sa cijenama na HUPX-u, onda ćemo plakati na forumu kako smo do ovoga došli. Tada će već biti kasno.
Pa to je samo pitanje vremena. Da sutra dovedemo Elona Maska za direktora ili u nadzor i odbor - ceka nas sto nas ceka.

Ne moze se mamuzati mrtav ili polumrtav konj.

Zato, neka svako se pobrine sebi za struju.
mirza_15

#1034 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by mirza_15 »

Ja nemam pojma kakvi su kadrovi. Ne znam ko su. Nisam im ni biografije pročitao osim ovom Obadu i to sinoć na brzinu.

P.S. Mirsad Zaimović je ekonomista. Sedin Kahriman je završio saobraćajni. Ne znam kakav je student bio, ali se svašta pričalo za saobraćaj i kako su neki to završavali kod Čekića. Totalni anonimus kada se pojavio. Malo, po malo mene je pozitivno iznenadio. Ono, pokazao se puno boljim od mojih očekivanja na startu mada nije to sada neki stručnjak. Nije Telecom propao kada su ga oni vodili. Dobro, nisu ni neki zapaženi rezultati, ali eto. Nisu bili ni tako strašni :mrgreen: Za direktora treba dobar menadžer koji će dobro organizovati posao, donositi poslovne odluke na osnovu onoga što mu drugi članovi uprave i kompanije prezentuju, na osnovu nekih eksternih inputa. Ipak, za direktora je dobro kada se razumije u struku. Tu je najbolja kombinacija stručnih i menadžerskih vještina. Ovaj mali kojeg su predložili nemam pojma ko je i kakav je. Cijenit ćemo rezultate nakon godinu-dvije i na kraju "mandata".
dr_Evil

#1035 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 03/08/2023 08:07

Loše kadroviranje u preduzeću od kojeg ovisi naša energetska nezavisnost može proizvesti tektonske poremećaje koji će bitno uticati na privredna kretanja i standard građana. Kada nam račun za električnu energiju bude usklađen sa cijenama na HUPX-u, onda ćemo plakati na forumu kako smo do ovoga došli. Tada će već biti kasno.
Apsolutno slazem se. Kada je dosao ovaj sada direktor u ostavci takodjer nisam bio cuo za njega. Pa evo EP bila ko i bila, nista ni bolje ni gore. Nisam ni tada rekao evo strucnjaka svaka cast.

Nije uradio nista dobro, samo je drzao preduzece u zivotu.

Rekoh ne ocekujem od ovog stranackog pulena nista. Ali kao i sve ostalo ocito je da se nema kadra niti na jednoj strani. Sto prije to shvatimo prije ce mozda neko napraviti neki plan, da ulozimo u one koji imaju potencijala, kao sto je bio u druga tita da se djeca salju vani, ili da nekako vratimo kadar koji je vani ispekao zanat.
Mishelinke

#1036 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Mishelinke »

anelsol wrote: 03/08/2023 08:07 račun za električnu energiju bude usklađen sa cijenama na HUPX-u,
Mokri snovi dividendaša.

Nema od toga ništa. Cijena će ići još niže. ;)
Prpa.ba

#1037 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Prpa.ba »

Realno, ne treba neka struka da se vodi preduzece, idealan kandidat bi bio neko sa magisterijem iz koluta naprijed nazad jer su preduzeca u trzisnim utakmicama, a sportski menadzeri su upravo spremljeni za utakmice, pajel.

Nazalost, kolutaneri su deficitarno zanimanje jer su se svi vec uhljebili kao ministri i direktori, pa ce moci i neko iz vodovoda ili odakle vec.

Nova energija i tako to.
PM72

#1038 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PM72 »

Prpa.ba wrote: 03/08/2023 08:57 Realno, ne treba neka struka da se vodi preduzece, idealan kandidat bi bio neko sa magisterijem iz koluta naprijed nazad jer su preduzeca u trzisnim utakmicama, a sportski menadzeri su upravo spremljeni za utakmice, pajel.

Nazalost, kolutaneri su deficitarno zanimanje jer su se svi vec uhljebili kao ministri i direktori, pa ce moci i neko iz vodovoda ili odakle vec.

Nova energija i tako to.
Jest,u pravu si.
Sarajevskim vodovodom upravlja čovjek koga su doveli iz željeznica gdje je slagao registratore i fascikle.Završio "fakultet" u Travniku a srednju dabogda...
Bitna je bliskost sa nekim u vrhu trojke.
anelsol

#1039 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by anelsol »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 08:44
anelsol wrote: 03/08/2023 08:07

Apsolutno slazem se. Kada je dosao ovaj sada direktor u ostavci takodjer nisam bio cuo za njega. Pa evo EP bila ko i bila, nista ni bolje ni gore. Nisam ni tada rekao evo strucnjaka svaka cast.

Nije uradio nista dobro, samo je drzao preduzece u zivotu.

Rekoh ne ocekujem od ovog stranackog pulena nista. Ali kao i sve ostalo ocito je da se nema kadra niti na jednoj strani. Sto prije to shvatimo prije ce mozda neko napraviti neki plan, da ulozimo u one koji imaju potencijala, kao sto je bio u druga tita da se djeca salju vani, ili da nekako vratimo kadar koji je vani ispekao zanat.
Nema nama hajra u ovoj državi sve dok se ne bude poštovala struka.
anelsol

#1040 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by anelsol »

mirza_15 wrote: 03/08/2023 08:32

Ja nemam pojma kakvi su kadrovi. Ne znam ko su. Nisam im ni biografije pročitao osim ovom Obadu i to sinoć na brzinu.

P.S. Mirsad Zaimović je ekonomista. Sedin Kahriman je završio saobraćajni. Ne znam kakav je student bio, ali se svašta pričalo za saobraćaj i kako su neki to završavali kod Čekića. Totalni anonimus kada se pojavio. Malo, po malo mene je pozitivno iznenadio. Ono, pokazao se puno boljim od mojih očekivanja na startu mada nije to sada neki stručnjak. Nije Telecom propao kada su ga oni vodili. Dobro, nisu ni neki zapaženi rezultati, ali eto. Nisu bili ni tako strašni :mrgreen: Za direktora treba dobar menadžer koji će dobro organizovati posao, donositi poslovne odluke na osnovu onoga što mu drugi članovi uprave i kompanije prezentuju, na osnovu nekih eksternih inputa. Ipak, za direktora je dobro kada se razumije u struku. Tu je najbolja kombinacija stručnih i menadžerskih vještina. Ovaj mali kojeg su predložili nemam pojma ko je i kakav je. Cijenit ćemo rezultate nakon godinu-dvije i na kraju "mandata".
Ja vala nisam nešto oduševljen Kahrimanovim rezultatima. Dovoljno je pogledati šta je za vrijeme njegovog mandara uradio BHT, a šta MTEL.

Napravio BHT centralističkom firmom u kojoj se za sve, pa i za redovne aktivnosti na lokalnom nivou, mora pitati centrala. Tu ih je odnio đavo.
dr_Evil

#1041 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 03/08/2023 09:45

Nema nama hajra u ovoj državi sve dok se ne bude poštovala struka.
Za naseg zivota to nece biti, jedino ako nas neko okupira pa nametne nesto. Djecu ucimo od malih nogu da uciteljica, nastavnica ili bilo ko vec veze nema, trazimo im veze, raspravljamo se oko ocjene. Sto imucniji roditelji to je vise nemoguce da dijete nece imat zakljucene sve petice.

Ta sada djeca, koja ce za par godina biti ljudi bi trebali da izgrade sistem gdje ce se postovati struka.. dabogda

Ali slozit se sa prpom treba, ne moze kolut naprijed i nazad da bude direktor. To je pocelo sa Alijom kada je on svoje no name postavljao za direktore i diplomate, i izgleda postao standard, tako mi u starMo imamo predratnog strazara da nam mraci i oblaci zivotima. Sposoban menadzer elektroprivrede ne treba obavezeno da bude inzinjer, ali sve tehnicke funkcije moraju da budu inzinjeri i da ih se slusa. Stranke nemaju kadra, niko ko drzi do sebe nece blizu stranke, bez stranke nema naprijed, tako da drzava ostaje bez kadra.

Ma znamo i ja i ti sve.. nego eto iz supljeg u prazno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1042 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

Mishelinke wrote: 03/08/2023 08:51
anelsol wrote: 03/08/2023 08:07 račun za električnu energiju bude usklađen sa cijenama na HUPX-u,
Mokri snovi dividendaša.

Nema od toga ništa. Cijena će ići još niže. ;)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: dobar izraz dividendaši
ali što bi srbi rekli akcijaši :lol:
bdzs

#1043 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by bdzs »

Ništa se neće promjeniti sve dok se stranačke zlatne koke ne prodaju privatnim kompanijama po tržišnim cijenama bez korupcije. Privatniku nije interes da mu kompaniju vodi profesor gimnastike
Mrvice_ba

#1044 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Mrvice_ba »

Znate li vi uopste ko je tehnolog u termoelektrani? Pa ismijavate masinski fakultet?
dr_Evil

#1045 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

bdzs wrote: 03/08/2023 10:25 Ništa se neće promjeniti sve dok se stranačke zlatne koke ne prodaju privatnim kompanijama po tržišnim cijenama bez korupcije. Privatniku nije interes da mu kompaniju vodi profesor gimnastike
Pa ne znam, mnoge razvijene drzave imaju telekomunikacije i el. energiju u vidu javnih kompanija.. to je samo stanje svijesti drustva gdje je vaznije IMT(imal mene tu), od drzave, vjere i nacije.

Jebo privatnika kad privatizuje Fadil NOvalic i onaj njegov advokat sta ga je Emela samljela. Ti bi trebali da preuzmu Igman, Zrak i slicne. Pravimo od fukare begove u ime nacionalnih interesa.

Nema nama spasa ljudi, evo nas i STAV, SDA rezimsko glasilo, priprema za raspad, ocekujem u sljedecem broju kako da se prikljucimo ruskom svetu i budemo debeli i srecni.
HD_2015

#1046 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HD_2015 »

Lijepo, lijepo. Rušenje, ionako slabe, države se nastavlja:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-c ... /230803011
Sutra će u Banjoj Luci biti održana zajednička sjednica vlada bh. entiteta RS i Republike Srbije, a prije nekoliko dana najavljeno da će na dnevnom redu biti i izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini.

"To je naš projekat, to je naše pravo koje nama pripada i nema nikoga u BiH ko nam to može osporiti", izjavio je premijer RS-a Radovan Višković.
Ameri kobejagi udare sankcije, da "umire Bošnjake", kao što reče Cvijanović, a Srbima su dali zeleno svjetlo da nastave po svome.

Ako Bošnjaci ne budu spremni da brane ovu državu, neće je ni imati.
Seyfo

#1047 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Seyfo »

Baš me zanima do kad će postojati ta režimska glasila koja pominjete, kad njihovi finansijeri nisu režim.
Evo recimo Avaz je postojao i prije SBB, pa je posato stranački bilten, pa sad kad SBB postoji samo kao fosil, opet ima Avaza jer ga je bilo i prije SBB-a.
Point.

#1048 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Čuj režim :lol:

Al de neki razbacuju pojmovima koje ne razumiju
shbc

#1049 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by shbc »

Seyfo wrote: 03/08/2023 10:45 Baš me zanima do kad će postojati ta režimska glasila koja pominjete, kad njihovi finansijeri nisu režim.
Evo recimo Avaz je postojao i prije SBB, pa je posato stranački bilten, pa sad kad SBB postoji samo kao fosil, opet ima Avaza jer ga je bilo i prije SBB-a.
Avaz je bio SDA glasilo prije nego je Fahro usao u politiku. Onda su postali SBB i po potrebi glasilo njihovih koalicionih partnera u datom momentu.

Danasnji Avaz je smijesan. Ne znam ko to vise prati i cita uopste.
dr_Evil

#1050 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Seyfo wrote: 03/08/2023 10:45 Baš me zanima do kad će postojati ta režimska glasila koja pominjete, kad njihovi finansijeri nisu režim.
Naprotiv, rezim je jos uvijek tu, ziv je, kao i UDBA. Rezim jos uvijek vlada svim javnim preduzecima i agencijama, istina ponegdje su smijenjeni direktori ali su ostali svi zaposlenici i izvrsne funkcije koje se ne mogu smijeniti. Rezim vlada policijom i sudstvom. Ako smijenimo Osmicu i dovedemo drugog, da li to znaci da cemo smijeniti komplet zaposlene koje je doveo Osmica?

Rezim se ogleda i u privatnom sektoru gdje je rezim proizveo od fukare milijardere i milijunase koji takodjer (pored javnih kompanija) sponzorisu i sponzoriraju rezimska glasila.

UDBA nije nestala, samo je promijenila dres u zeleni. Rezim ne moze nestati bez potpune katastrofe drustva. Ovo je samo bager pikaner, nama treba potres i cunami da bi se nesto promijenilo.
Locked