O ptipadnosti naciji se ne izjašnjava, nego upiše državljanstvo.Novi_Nick wrote: ↑21/01/2020 22:35Nema problema to je sve vec definisano u Ustavu BiH ko zeli da to vidi. Kvaka je u tome sto individualno Bosnjaci iz etnickog naroda Bosnjaci iz drugih drzava Balkana, kao primjer Sandzak bi zelili da se i u etnicko/narodnom kao i u drzavno/nacionalnom identitetu zovu isto samo Bosnjaci, sto ne moze normalno jer su rodjeni i zive van granica drzave Bosne i Hercegovine, u drugim Balkanskim drzavama. Ako takvi Bosnjaci iz drugih Balkanskih drzava smatraju i hoce da im je drzava Bosna i Hercegovina Matica onda se trebaju u etnicko/narodnom identitetu izjasnjavati kao Bosnjaci a u drzavno/nacionalnom identitetu Bosanci i Hercegovci (ili skraceno Bosanci).
Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- 512MB
#1026 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- LBVIEW
#1027 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Cuj blaze, mislis da je mogao malo vise "sarati" kad je pisao po zrtvama?MarlboroGold wrote: ↑22/01/2020 08:47Tu se slažem. Ljevica je, nažalost, zakazala. Umjesto da se ujedine i da nastupe zajedno u svim segmentima nikad nije bila više rasuta. Što je najgore još uvijek se rasipaju, a SDP je najveći gubitnik u svemu tome.hAZNADAR wrote: ↑22/01/2020 07:17 To se lijepo na izborima rjesava,... a pred izbore potrudis da se priblizis narodu. Napr da ljevica skonta da ova furka sa Jugom, urbanom elitom koja se ogradjuje od svega moguceg,... do sada nije dala ucinka pa da se nesto promijeni.
A pogotovo ovaj slucaj kao sa Vukom,.. ne pali bas model gdje Bosnjaka provlacis kroz iglene usi, pa kroz sito i reseto,... da bi nasao nesto sto ti valja a od Srba i Hrvata more bilo kakav - samo nek je S/H.
Što se Vuka tiče on kritikuje i Srbe i Hrvate, a ne samo Bošnjake ako si iole pratio njegov rad. Dodika gotivi iz jednog razloga, a to je što je za njega fenomen zbog toga što mu sve prolazi što izgovori bez posljedica (tipa RS i Srbija će biti jedno itd), a to je ujedno dokaz kako nam je smiješna i neozbiljna država. On faktički ismijava cijeli region sa time. Zamisli da tako nešto kaže Angela Merkel za neke teritorije van Njemačke u kojima su švabe većina... osude sa svih strana, komentari o povratku nacizma, sankcije...
One komentare kad je davao o Sarajevu priznao je da je zbog neke vrste gorčine u smislu da treba prepoznati ono na šta ukazuje, ali da je mogao blaže reći mogao je. Pa ništa drugačije nećeš čuti ni od većine tuzlaka u vezi Sarajeva i sarajlija... ali zato što je Vuk iz RS onda je problem i po defaultu ga proglašavate četnikom.
Samo se sve vise ukopavate odbranom ovog cetnika.
- 512MB
#1028 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Zašto bi te iko normalan pitao "ko si"Novi_Nick wrote: ↑21/01/2020 22:52Tacno ali to je hjihov problem jer su izabrali da se izjasnjavaju kako su izabrali da se izjasnjavaju.Dozer wrote: ↑21/01/2020 22:41 Tacno. Medjutim, i oni onda tu upadaju u problem kada odu negdje dalje od BiH ili npr. Sandzaka.
Kako ce, recimo, sandzaklija sa srbijanskim pasosem bilo gdje napisati ili dokazati da je bosanskohercegovacke nacionalnosti?
Ili BH Srbin sa BH pasosem da je nacionalni Srb(ijanac)in?
Ili BH Hrvat sa BH pasosem da je nacionalni Hrvat?
Ili Francuz sa SWE pasosem da je nacionalni Francuz?
I ja za sebe mogu tvrditi da sam Amerikanac. Ali sam u problemu kada to trebam negdje dokazati.
Moj licni primjer, ja sam rodjen u BiH i ja sam iz etnickog naroda Bosnjaci (Bosnjak), ali sam u isto vrijeme na lokalnom i Internacionalnom nivou Bosanac i Hercegovac. Ako me neko u BiH pita ko sam ja? odgovorim da sam Bosnjakbosanac a van granica Bosne i Hercegovine zna se da sam Bosanac i Hercegovac i da imam drzavljanstvo nase drzave Bosne i Hercegovine.
- 512MB
#1029 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ideš mi na kurac jarane, ako internet pamti nađi moj post i dokaži da sam pisao da je bolje parking umjesto Ferhadije, da se grozim Ferhadijom, da ne priznajem etničke skupine, i sve te gluposti što izmišljaš.
- 512MB
#1030 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jarane i po ustavu a i po zdravoj pameti u BiH živi više naroda, ne samo BHS.Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 23:36Pa napisah da sam čuo, nisam ni rekao da sam bio svjestan šta znači niti da sam bio pametniji od 95% Bošnjaka što se tiče tog imena.Dozer wrote: ↑21/01/2020 23:17 I nisi iskren, ali nema veze. Nisam ni ocekivao.
Stvarni odgovor je da i oni koji su culi za taj izraz, nisu imali blage veze ni sta znaci, ni na koga se tacno odnosi. Cak i '93 kada se pocelo s promocijom tog naziva imjesto "Muslimani", cak su i sami muslimani bili u konfuziji jer nisu znali o cemu se radi, i trebalo je par godina, tacnije do iza rata i Daytona, pa da shvate da se radi o njima samima.
OK, nije to nista cudno jer je taj naziv generacijama bio izostavljen iz svega, nije se nigdje moglo o njemu ni cuti, ni procitati, tako da su ta konfuzija i neznanje bili normalni u tim momentima. Medjutim, ono sto je porazno jeste cinjenica da su i oni koji su taj naziv/ime vratili u upotrebu, kao i svi koji su ga prihvatili, zaboravili da malo i prostudiraju njegovu istoriju. Ovi prvi jer im je to bio cilj, a ovi drugi jer ne razmisljaju.
I upravo radi toga se danas vode ovakve polemike - jer je to postala novokomponovana velikobosnjacka prica, koja je, nazalost, vrlo slicna onoj velikosrpskoj i velikohrvatskoj, a svodi se na to da su svi stariji od ameba u B(iH) i da je B(iH) BAS njihova vjekovna zemlja.
Necemo mi tako brzo na zelenu granu...
A i kako bi? SFRJ je ignorisala tu temu, nije bilo interneta, nije bilo mogućnosti da se dođe do određene literature međutim čega je svako bio svjestan je da smo bili jedan od tri naroda i da Musliman kao narod zvuči neprirodno, pogotovo u poređenju sa imenima druga dva naroda tako da su mogi bili svjesni da mora postojati drugi naziv za taj narod, čak i ko nije nikada čuo za Bošnjak
-
hAZNADAR
#1031 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Naravno da imas fgr i vani,, dijaspora ti je slika i prilika BiH drustva jer su prognanici ljudi svih dobi, klasa, obrazovanja, svjetonazora,... nije to skup polupismenih fizikanera i disidenata kao prije rata. A sto se tice staljinga kod fgr - dovoljno je vidjeti napr kako u SDP bolje prolaze urbane cool sarajlije nego ruralni SDP koji osvaja vise glasova na izborima.Bloo wrote: ↑22/01/2020 07:44Imaš FGR i u dijaspori?hAZNADAR wrote: ↑22/01/2020 07:17 Fgr nema uopce politiku, to ti je socijalni fenomen gdje se vise gleda neciji stajling, profil negoli politika. Vuk ima prednost u startu kod Fgr jer nema nikakve sanse, bojazni, sumnje,..... da je ili da bi mogao biti Bosnjak, musliman, seljak,... Muka mi je kada vidim u dijaspori kako se fgr dodvorava urbanim Beogradjanima bez obzira na sve
Kakav je stajling koji preferira FGR?
Suprotno od urbanog Beograđanina je šta? Neurbani? Seljački? Ruralni?
I znam da ti volis Vuka vise nego mene,... naucio sam se zivjeti sa tim.
- Bloo
- Globalna šefica
#1032 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
aha...ti nisi FGR? ali nisi ni polupismeni fizikaner? mozda disident? beatnik?hAZNADAR wrote: ↑22/01/2020 09:52Naravno da imas fgr i vani,, dijaspora ti je slika i prilika BiH drustva jer su prognanici ljudi svih dobi, klasa, obrazovanja, svjetonazora,... nije to skup polupismenih fizikanera i disidenata kao prije rata. A sto se tice staljinga kod fgr - dovoljno je vidjeti napr kako u SDP bolje prolaze urbane cool sarajlije nego ruralni SDP koji osvaja vise glasova na izborima.Bloo wrote: ↑22/01/2020 07:44Imaš FGR i u dijaspori?hAZNADAR wrote: ↑22/01/2020 07:17 Fgr nema uopce politiku, to ti je socijalni fenomen gdje se vise gleda neciji stajling, profil negoli politika. Vuk ima prednost u startu kod Fgr jer nema nikakve sanse, bojazni, sumnje,..... da je ili da bi mogao biti Bosnjak, musliman, seljak,... Muka mi je kada vidim u dijaspori kako se fgr dodvorava urbanim Beogradjanima bez obzira na sve
Kakav je stajling koji preferira FGR?
Suprotno od urbanog Beograđanina je šta? Neurbani? Seljački? Ruralni?
kojeg Vuka?
- Hank Paldum
#1033 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jasno mi je to. Govorim o 3 konstitutivna naroda koja su bila u BiH prije i poslije rata. To je bio odgovor Dozeru kako mnogi Bošnjaci do 93. ili kasnije nisu znali da su Bošnjaci. Možda nisu bili svjesni imena Bošnjak ali su bili svjesni da su narod koji živi u BiH i da nisu bili samo Bosanci512MB wrote: ↑22/01/2020 09:18Jarane i po ustavu a i po zdravoj pameti u BiH živi više naroda, ne samo BHS.Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 23:36Pa napisah da sam čuo, nisam ni rekao da sam bio svjestan šta znači niti da sam bio pametniji od 95% Bošnjaka što se tiče tog imena.Dozer wrote: ↑21/01/2020 23:17 I nisi iskren, ali nema veze. Nisam ni ocekivao.
Stvarni odgovor je da i oni koji su culi za taj izraz, nisu imali blage veze ni sta znaci, ni na koga se tacno odnosi. Cak i '93 kada se pocelo s promocijom tog naziva imjesto "Muslimani", cak su i sami muslimani bili u konfuziji jer nisu znali o cemu se radi, i trebalo je par godina, tacnije do iza rata i Daytona, pa da shvate da se radi o njima samima.
OK, nije to nista cudno jer je taj naziv generacijama bio izostavljen iz svega, nije se nigdje moglo o njemu ni cuti, ni procitati, tako da su ta konfuzija i neznanje bili normalni u tim momentima. Medjutim, ono sto je porazno jeste cinjenica da su i oni koji su taj naziv/ime vratili u upotrebu, kao i svi koji su ga prihvatili, zaboravili da malo i prostudiraju njegovu istoriju. Ovi prvi jer im je to bio cilj, a ovi drugi jer ne razmisljaju.
I upravo radi toga se danas vode ovakve polemike - jer je to postala novokomponovana velikobosnjacka prica, koja je, nazalost, vrlo slicna onoj velikosrpskoj i velikohrvatskoj, a svodi se na to da su svi stariji od ameba u B(iH) i da je B(iH) BAS njihova vjekovna zemlja.
Necemo mi tako brzo na zelenu granu...
A i kako bi? SFRJ je ignorisala tu temu, nije bilo interneta, nije bilo mogućnosti da se dođe do određene literature međutim čega je svako bio svjestan je da smo bili jedan od tri naroda i da Musliman kao narod zvuči neprirodno, pogotovo u poređenju sa imenima druga dva naroda tako da su mogi bili svjesni da mora postojati drugi naziv za taj narod, čak i ko nije nikada čuo za Bošnjak
- Bloo
- Globalna šefica
#1034 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
šta znači konstitutivni narod?
- Hank Paldum
-
hAZNADAR
#1036 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pitam se da li si ti svjestan sta pises. Necemo nazvati Vuka cetnikom - ali nije svakako ni politicki ni kulturoloski ni naš ni vaš. RS u srcu i to je meni dovoljno. Dodik mu OK, to mi jos vise dovoljno,... Sta mislis koliko sam imao jarana poput Vuka pa sm ose udaljili - ne zato sto sam ja postavio neke kriterije - vec zato sto su oni mene jednostavno prekrizili.MarlboroGold wrote: ↑22/01/2020 08:47Tu se slažem. Ljevica je, nažalost, zakazala. Umjesto da se ujedine i da nastupe zajedno u svim segmentima nikad nije bila više rasuta. Što je najgore još uvijek se rasipaju, a SDP je najveći gubitnik u svemu tome.hAZNADAR wrote: ↑22/01/2020 07:17 To se lijepo na izborima rjesava,... a pred izbore potrudis da se priblizis narodu. Napr da ljevica skonta da ova furka sa Jugom, urbanom elitom koja se ogradjuje od svega moguceg,... do sada nije dala ucinka pa da se nesto promijeni.
A pogotovo ovaj slucaj kao sa Vukom,.. ne pali bas model gdje Bosnjaka provlacis kroz iglene usi, pa kroz sito i reseto,... da bi nasao nesto sto ti valja a od Srba i Hrvata more bilo kakav - samo nek je S/H.
Što se Vuka tiče on kritikuje i Srbe i Hrvate, a ne samo Bošnjake ako si iole pratio njegov rad. Dodika gotivi iz jednog razloga, a to je što je za njega fenomen zbog toga što mu sve prolazi što izgovori bez posljedica (tipa RS i Srbija će biti jedno itd), a to je ujedno dokaz kako nam je smiješna i neozbiljna država. On faktički ismijava cijeli region sa time. Zamisli da tako nešto kaže Angela Merkel za neke teritorije van Njemačke u kojima su švabe većina... osude sa svih strana, komentari o povratku nacizma, sankcije...
One komentare kad je davao o Sarajevu priznao je da je zbog neke vrste gorčine u smislu da treba prepoznati ono na šta ukazuje, ali da je mogao blaže reći mogao je. Pa ništa drugačije nećeš čuti ni od većine tuzlaka u vezi Sarajeva i sarajlija... ali zato što je Vuk iz RS onda je problem i po defaultu ga proglašavate četnikom.
Hebote, opravdavati Vuka a u isto vrijeme pljuvati po jednom zlatnom ljiljanu Komsicu,.... je stvarno ... hebiga.
SDP ce morati ipak ici na kvantitet a ne kvalitet. Pribliziti se narodu a ne probirati dio naroda koji mu odgovara pa pokusati u kantonu samo.
Sad trenutno ne mere bilo kakav Bosnjo ali more bilo kakav binasr,... I ta prica o multietnicnosti i neetnickom karakteru pada u vodu cim se Niksa pocne hvaliti da mu u stranci ima Srba. Ne mora se ici u drugu krajnost kao SDA ali se barem moze prestati sa nekim budalestinama poput antibosnjastva i jugonostalgije.
- Bloo
- Globalna šefica
#1037 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens ofHank Paldum wrote: ↑22/01/2020 10:00Pa 3 naroda koja imaju jednaka prava u državi, u BiH su Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
Bosnia and Herzegovina
As adjectives the difference between constitutive and constituent. is that constitutive is having the power or authority to constitute, establish or enact something while constituent is being a part, or component of a whole.
-
hAZNADAR
#1038 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa imao sam doduse uvijek problema sa autoritetima,...Bloo wrote: ↑22/01/2020 09:55aha...ti nisi FGR? ali nisi ni polupismeni fizikaner? mozda disident? beatnik?hAZNADAR wrote: ↑22/01/2020 09:52Naravno da imas fgr i vani,, dijaspora ti je slika i prilika BiH drustva jer su prognanici ljudi svih dobi, klasa, obrazovanja, svjetonazora,... nije to skup polupismenih fizikanera i disidenata kao prije rata. A sto se tice staljinga kod fgr - dovoljno je vidjeti napr kako u SDP bolje prolaze urbane cool sarajlije nego ruralni SDP koji osvaja vise glasova na izborima.
kojeg Vuka?
Bacanovica
- Hank Paldum
#1039 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Može li za nas budale nešto svojim riječima ili bar da nije copy&paste na engleskom?Bloo wrote: ↑22/01/2020 10:02Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens ofHank Paldum wrote: ↑22/01/2020 10:00Pa 3 naroda koja imaju jednaka prava u državi, u BiH su Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
Bosnia and Herzegovina
As adjectives the difference between constitutive and constituent. is that constitutive is having the power or authority to constitute, establish or enact something while constituent is being a part, or component of a whole.
- Bloo
- Globalna šefica
#1040 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Navodno su svi aneksi Okvirnog mirovnog sporazuma iz Daytona ostali službeno neprevedeni, u što spada i Ustav BiH, kao Aneks 4, te da je jedina službena verzija ona na engleskom jeziku, odnosno Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine nikada nisu objavljeni u Službenom glasniku na državnom nivou, niti na nivou entiteta.Hank Paldum wrote: ↑22/01/2020 10:05Može li za nas budale nešto svojim riječima ili bar da nije copy&paste na engleskom?Bloo wrote: ↑22/01/2020 10:02Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens ofHank Paldum wrote: ↑22/01/2020 10:00
Pa 3 naroda koja imaju jednaka prava u državi, u BiH su Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
Bosnia and Herzegovina
Navodno ih ima i potpisane su zajedno sa engleskom, ali nema ih dostupnih. Sve sto vidis su neoficijelni prevodi.
Vidljivo je kako službena verzija Ustava BiH, na engleskom jeziku, sa internet stranice OHR-a ne sadrži termin »konstitutivni« (eng. constitutive) već termin »konstituENtni« (eng. constituent) što ima potpuno različito jezičko, a posebno pravno značenje. Riječ »constituent« je latinskog porijekla i znači: sastojak ili dio cjeline. Sad se postavlja veoma jasno pitanje: kako to da političke elite 22 godine koriste pogrešan termin »konstitutivni« i čak ga u svojoj upotrebi nadograđuju sa idejom »jednakopravnosti konstitutivnih naroda« koja zapravo u civiliziranom svijetu ne postoji? Odgovor je više-manje jednostavan, zato što smo u upotrebi mogli naći više neslužbenih prijevoda Ustava BiH, koji su vidno prevedeni na način da budu u službi onih političkih elita koji iz termina »konstitutivni« nastoje izvući neku političku korist. To je jako pogrešno. Službena verzija Ustava BiH, ona na englesko jeziku sadrži termin »konstituENtni narodi« što bi u pravnom smislu značilo da su oni dijelom cjeline 5 (pet) ustavotvornih elemenata: Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Ostali i građani BiH. Još preciznije, svih pet ustavotvornih elemenata moraju imati jednaka prava i tome se krije ideja pomirbe ili balansiranja između etničkog i građanskog koncepta, a ne pogrešna interpretacija u kojoj se kroz nepostojeći termin »konstitutivni« nastoje obezbijediti veća prava za dio ustovotvornih elemenata iz pola alineje 10 Preambule Ustava BiH. To naprosto nije tačno, jer je službena verzija Ustava BiH, ona na englesko jeziku, veoma precizna u tom dijelu i radi se isključivo o 5 (pet) ustavotvornih elemenata sa jednakim pravima u cijeloj Bosni i Hercegovini.
- Dozer
#1041 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Djelimicno tacan odgovor.Hank Paldum wrote: ↑22/01/2020 10:00Pa 3 naroda koja imaju jednaka prava u državi, u BiH su Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
To zapravo znaci da su dio jedne cjeline, i da kao taj jedan dio konstituisu, tj. cine tu neku vecu cjelinu kao njen sastavni dio. Naravno. to niposto ne znaci da su jedini takvi, nego da to cine zajedno sa svima ostalima koji se ne izjasnjavaju i ne pripadaju tim "konstitutivnim" B, H i S.
Pri tome, i ovo sto je @Bloo vec pojasnila, B, H i S nisu uopste "konstitutivni" narodi, nego su ipak nesto drugo. Oni su sami sebe prozvali "konstitutivnima" kako bi, opet sami sebi, dali prava koja im po Ustavu ni ne pripadaju. I tako se ponasa(te)ju vec 24 godine.
- Bloo
- Globalna šefica
#1042 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
ili pak oduzimaju jedni drugima "konstitutivnost" u nekim kantonima sto je suludo
- Hank Paldum
#1043 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa zato i trebamo presude kao Sejdić-Finci jer je diskriminacija. Bošnjaci imaju sa tim najmanji problem
- Bloo
- Globalna šefica
#1044 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Od svega napisanog, ti si izveo ovaj zakljucakHank Paldum wrote: ↑22/01/2020 10:41 Pa zato i trebamo presude kao Sejdić-Finci jer je diskriminacija. Bošnjaci imaju sa tim najmanji problem
Ustroj drzave je pogresan od pocetka bas zbog ove razlike. Bosnjacki predstavnici, kao i hrvatski i srpski potenciraju izraz KONSTITUTIVNI.
I ne odustaju od toga.
- Dozer
#1045 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Sta, bolan ne bio...Hank Paldum wrote: ↑22/01/2020 10:41 Pa zato i trebamo presude kao Sejdić-Finci jer je diskriminacija. Bošnjaci imaju sa tim najmanji problem
Pa hajde, sto onda Bosnjaci nisu pokrenuli bilo kakve procedure za promjene Ustava po vec navedenim presudama? Zasto ih niko i nigdje ne cuje da se na bilo koji nacin bore da implementiraju te presude?
Ili, evo konkretno pitanje - zasto Bosnjaci nikad nisu predlozili promjene Ustava iz etnickog u gradjanski i ukidanje "konstitutivnosti"?
(pod "Bosnjaci" mislim na politicke prvake)
Da ti dodatno priblizim - sve sto treba promijeniti u Ustavu je ona recenica iz preambule u kojoj su B, H i S navedeni kao "konstitutivni narodi", odnosno ovo:
"Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina", treba promijeniti u ovo:
"All citizens of Bosnia and Herzegovina, regardless of individual ethnic, religious or national belongings or orientation, are equally constituent at entire territory of Bosnia and Herzegovina".
End of story.
Last edited by Dozer on 22/01/2020 11:00, edited 2 times in total.
- 512MB
#1046 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Meni su ove dvije rečenice semantički redundantne, ali možda je do mene...
Last edited by 512MB on 22/01/2020 12:20, edited 1 time in total.
- Dozer
#1047 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Eto, doradio sam ,da bude totalno jasno. A kako su redundantne...? Prva daje ober prava etnijama, druga ne...
- CPT
#1048 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jer ga zanima? Ko si, sta si, odakle si... I to me pitalo desetine sasvim normalnih ljudi. Nece te valjda pitati sta si sinoc rucao512MB wrote: ↑22/01/2020 09:14Zašto bi te iko normalan pitao "ko si"Novi_Nick wrote: ↑21/01/2020 22:52Tacno ali to je hjihov problem jer su izabrali da se izjasnjavaju kako su izabrali da se izjasnjavaju.Dozer wrote: ↑21/01/2020 22:41 Tacno. Medjutim, i oni onda tu upadaju u problem kada odu negdje dalje od BiH ili npr. Sandzaka.
Kako ce, recimo, sandzaklija sa srbijanskim pasosem bilo gdje napisati ili dokazati da je bosanskohercegovacke nacionalnosti?
Ili BH Srbin sa BH pasosem da je nacionalni Srb(ijanac)in?
Ili BH Hrvat sa BH pasosem da je nacionalni Hrvat?
Ili Francuz sa SWE pasosem da je nacionalni Francuz?
I ja za sebe mogu tvrditi da sam Amerikanac. Ali sam u problemu kada to trebam negdje dokazati.
Moj licni primjer, ja sam rodjen u BiH i ja sam iz etnickog naroda Bosnjaci (Bosnjak), ali sam u isto vrijeme na lokalnom i Internacionalnom nivou Bosanac i Hercegovac. Ako me neko u BiH pita ko sam ja? odgovorim da sam Bosnjakbosanac a van granica Bosne i Hercegovine zna se da sam Bosanac i Hercegovac i da imam drzavljanstvo nase drzave Bosne i Hercegovine.Pola Njemačke bi trebako onda govoriti Sachse, Ostfriese, Schwabe, a pola ih ne bi znalo šta da kažu jer su mješanci svakakvih etnija i naroda... u mojih evo 30 godina van BiH niti jednom me nije netko pitao ko sam il kako se izjašavam
![]()
-
hAZNADAR
#1049 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa ko je zabranio fgr Bosancima da ista pokusaju po tom pitanju. Svaka cast Sejdicu i Finciju, iskreno se nadam da ce dobiti pravicu. Ali kod vas je problem sto niste uopce politicki subjekt, pasivni i sposobni samo za ogradjivanja.Dozer wrote: ↑22/01/2020 10:28Djelimicno tacan odgovor.Hank Paldum wrote: ↑22/01/2020 10:00Pa 3 naroda koja imaju jednaka prava u državi, u BiH su Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
To zapravo znaci da su dio jedne cjeline, i da kao taj jedan dio konstituisu, tj. cine tu neku vecu cjelinu kao njen sastavni dio. Naravno. to niposto ne znaci da su jedini takvi, nego da to cine zajedno sa svima ostalima koji se ne izjasnjavaju i ne pripadaju tim "konstitutivnim" B, H i S.
Pri tome, i ovo sto je @Bloo vec pojasnila, B, H i S nisu uopste "konstitutivni" narodi, nego su ipak nesto drugo. Oni su sami sebe prozvali "konstitutivnima" kako bi, opet sami sebi, dali prava koja im po Ustavu ni ne pripadaju. I tako se ponasa(te)ju vec 24 godine.
Da je barem jedna stranka u parlamentu otvorila to pitanje do sada,... barem jedna. Ili na neki drugi nacin javno to iznijela pa kroz zakonske procedure.
- Hank Paldum
#1050 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
To treba vidjeti sa političarima, nisam sa druge strane od strane SDP i NS čuo da se zauzimaju za ovo što ti govoriš. Znači ti i ja smo obični građani koji pitamo jedni druge pitanje koje se treba poslati na drugu adresu.Dozer wrote: ↑22/01/2020 10:51Sta, bolan ne bio...Hank Paldum wrote: ↑22/01/2020 10:41 Pa zato i trebamo presude kao Sejdić-Finci jer je diskriminacija. Bošnjaci imaju sa tim najmanji problem![]()
Pa hajde, sto onda Bosnjaci nisu pokrenuli bilo kakve procedure za promjene Ustava po vec navedenim presudama? Zasto ih niko i nigdje ne cuje da se na bilo koji nacin bore da implementiraju te presude?
Ili, evo konkretno pitanje - zasto Bosnjaci nikad nisu predlozili promjene Ustava iz etnickog u gradjanski i ukidanje "konstitutivnosti"?
(pod "Bosnjaci" mislim na politicke prvake)
Da ti dodatno priblizim - sve sto treba promijeniti u Ustavu je ona recenica iz preambule u kojoj su B, H i S navedeni kao "konstitutivni narodi", odnosno ovo:
"Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina", treba promijeniti u ovo:
"All citizens of Bosnia and Herzegovina, regardless of individual ethnic, religious or national belongings or orientation, are equally constituent at entire territory of Bosnia and Herzegovina".
End of story.
Ja samo pišem o logici, svaka grupa Bošnjaka bi se potpisala sutra građansku BiH, čak bi im više bila prihvatljivija nego današnje uređenje:
Dobronamjerni Bošnjaci kojima je država na prvom mjestu, time bi se eliminisali srpski i hrvatski nacionalisti iz političkog života, HDZ bi postao u rangu Lijanovićeve stranke i BOSSa. Ne bi nikada postojao rizik da Dodik i Čović vode državu.
Bošnjaci kleptomani privatnici, time bi se pružila šansa da kradu i po Banjaluci i Doboju.
Bošnjački desničari, time bi se stvorila dominacija nad ostala dva naroda.
Sad što nije niko od bošnjačkih predstavnika to pokrenuo je u rangu zašto je SDPu puna usta Bosanstva ali su uvijek bili fokusirani na teritorije gdje je bošnjačka većina.