Neredi u Francuskoj

Post Reply
Young Erotica

#1026 Re: Neredi u Francuskoj

Post by Young Erotica »

insomnia78 wrote: Svi su francuzi. Imigracija skoro da ne ucestvuje
:thumbup: :thumbup:
insomnia78

#1027 Re: Neredi u Francuskoj

Post by insomnia78 »

jeza u ledja wrote:Pa onda nije mali broj tih drugih.

Imal dze po grupama, koliko je kojih?

Ono tipa 1000-1500 eura - 20% populacije
1500-2000 eura 15% populacije
itd..

?

Ko je ono nasao statistiku, ako ima i to da nam nabaci.
Evo nadjoh maloprije da je 1 januara 2017 10,6% radnika bilo na minimalcu. Danas minimalac iznosi 1150€
nemoj to

#1028 Re: Neredi u Francuskoj

Post by nemoj to »

insomnia78 wrote:
nemoj to wrote:
insomnia78 wrote:Pa ako ce ti biti lakse ti vjeruj da je prosjecna plata istina. Ne znam samo zasto onda ovaj narod protestvuje
Pa kontam ti s ovih 2200 ne možeš ništa jel tako?
Valja dogurati do 2200. Za vecinu radnika je to san
Propuštam li ja nešto ovdje s tim parama se ne može živjeti u FR?

Nešto slicno kao ovdje s 550?
Sanjarko

#1029 Re: Neredi u Francuskoj

Post by Sanjarko »

Ovako. Valjda sam dobro iscitao podatke. Prvo je u Eurima, drugo u Dolarima i PPP je.

Minimalna plata godisnja sa trenutnim cijenama

2010-2018 16.000/18.000

Realna minimalna plata

2000-2017 17.000/20.500

Izvor OECD.
славянин

#1030 Re: Neredi u Francuskoj

Post by славянин »

nemoj to wrote:

Tunjevina imas po 1.10 eur :D mlijeko isto tako ostalo nisam ni opazao.E sada ako volis po restoranima tu ces steak da platis 30 eur ima naravno i kebabdzija 4 eura odvalis se kebabom sa pomfritom :D
jeza u ledja

#1031 Re: Neredi u Francuskoj

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:Jedina dobra stvar do sada je ovo neoporezivanje prekovremenih. To je Sarko vec bio uveo ali je Hollande ukinuo
Sama cinjenica da je ovo toliko bitna stvar u Fra je problem.

Mislim znam da ima i u Cemerici overtime, ali ja to nisam nikad iskusio :D nit znam koga da jeste. Ako treba kakav posao zavrsit - ostanes duze. Ako si salaried, placaju te isto.

Mozda ovo vazi samo za one koje su placeni na sat?

Mislim vremena su se promjenila, ne mozes se jednostavno ponasati kao da nisu. Nije ti radnik u Njemackoj ili Italiji vise kompetitor, vec onih par milijardi u Kini, Indiji i ostalim zemljama koji rade za 5 puta manje, a ne zale se.
A i interno stvari su se promjenile. Ne mozes radjat 1.4 djece (lupam broj), ukinut imigraciju, zivjet u prosjeku duze 15 godina i ocekivat iste beneficije kad se razbolis ili kad odes u penziju. Tako da nije ni samo do globalne ekonomije.

Ono, nek ljudi traze svoja prava, ali treba biti svjestan kakva je realnost i malo mrdnut guzicom jer na tebe jednog dodje jos 100 koji bi i nogama i rukama kopali za to sto ti imas.
nemoj to

#1032 Re: Neredi u Francuskoj

Post by nemoj to »

славянин wrote:
nemoj to wrote:

Tunjevina imas po 1.10 eur :D mlijeko isto tako ostalo nisam ni opazao.E sada ako volis po restoranima tu ces steak da platis 30 eur ima naravno i kebabdzija 4 eura odvalis se kebabom sa pomfritom :D
Struja ovo ono :D
jeza u ledja

#1033 Re: Neredi u Francuskoj

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:Plate su tu najmanji problem. One se osim minimalca skoro ni ne spominju
Aha, sad procitah tek ovo.
Sanjarko

#1034 Re: Neredi u Francuskoj

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote: Evo nadjoh maloprije da je 1 januara 2017 10,6% radnika bilo na minimalcu. Danas minimalac iznosi 1150€
Au. 6 milja ljudi. Puno. To je ko u nas 300-400 km.
insomnia78

#1035 Re: Neredi u Francuskoj

Post by insomnia78 »

jeza u ledja wrote:
insomnia78 wrote:Jedina dobra stvar do sada je ovo neoporezivanje prekovremenih. To je Sarko vec bio uveo ali je Hollande ukinuo
Sama cinjenica da je ovo toliko bitna stvar u Fra je problem.

Mislim znam da ima i u Cemerici overtime, ali ja to nisam nikad iskusio :D nit znam koga da jeste. Ako treba kakav posao zavrsit - ostanes duze. Ako si salaried, placaju te isto.

Mozda ovo vazi samo za one koje su placeni na sat?

Mislim vremena su se promjenila, ne mozes se jednostavno ponasati kao da nisu. Nije ti radnik u Njemackoj ili Italiji vise kompetitor, vec onih par milijardi u Kini, Indiji i ostalim zemljama koji rade za 5 puta manje, a ne zale se.
A i interno stvari su se promjenile. Ne mozes radjat 1.4 djece (lupam broj), ukinut imigraciju, zivjet u prosjeku duze 15 godina i ocekivat iste beneficije kad se razbolis ili kad odes u penziju. Tako da nije ni samo do globalne ekonomije.

Ono, nek ljudi traze svoja prava, ali treba biti svjestan kakva je realnost i malo mrdnut guzicom jer na tebe jednog dodje jos 100 koji bi i nogama i rukama kopali za to sto ti imas.
Pa mrda se vec odavno. Kamara ljudi radi 38 a placeni su 35. Nije to nista novo.
Nista jos nije gotovo. Policiji su duzni kamaru prekovremenih jos su sad sa ovim desavanjima nakucali boga pitaj koliko. Cekaj samo dok se njihov sindikat pokrene
славянин

#1036 Re: Neredi u Francuskoj

Post by славянин »

nemoj to wrote:
Evo sad sam pogledao 27 feninga po kilovatu.
insomnia78

#1037 Re: Neredi u Francuskoj

Post by insomnia78 »

Vizionar 1985 wrote:
insomnia78 wrote: Evo nadjoh maloprije da je 1 januara 2017 10,6% radnika bilo na minimalcu. Danas minimalac iznosi 1150€
Au. 6 milja ljudi. Puno. To je ko u nas 300-400 km.
Kakih 6 milja?
Image
Sa 1100 mozes samo sjesti i plakati
славянин

#1038 Re: Neredi u Francuskoj

Post by славянин »

insomnia78 wrote: Pa mrda se vec odavno. Kamara ljudi radi 38 a placeni su 35. Nije to nista novo.
Nista jos nije gotovo. Policiji su duzni kamaru prekovremenih jos su sad sa ovim desavanjima nakucali boga pitaj koliko. Cekaj samo dok se njihov sindikat pokrene
Tesko tesko :D Bio sam krace vrijeme u Njemackoj a duze vrijeme u FR mogu reci da su si francuzi ugodili i to fino.Te malo pauzica , porez odbijas od 2 para patika do naocala ako ti trebaju (platis doktoru 50 eur on ti prepise naocale od 200 koje dobijes od zdravstvenog) i tako :D Siestu im ne diraj da te bagetom nebi uboli :D
jeza u ledja

#1039 Re: Neredi u Francuskoj

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote: Pa mrda se vec odavno. Kamara ljudi radi 38 a placeni su 35. Nije to nista novo.
Od cega ce platit tolika dugovanja?

I ovo - sama cinjenica da se radi 35, ili 38 sati, a ne 40 kako kandzija zapovijeda :D , je problem. Plus cijeli august landaranje.

Ljudi nece da puno rade, nece da placaju puno takse, nece da rade do u pozne godine, nece da radjaju puno djece, nece previse imigranata, ali zato hoce da im drzava da vise. :D Vidis li ti tu negdje problem? :oops:
Sanjarko

#1040 Re: Neredi u Francuskoj

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote: Kakih 6 milja?
https://i.imgur.com/HXM42RS.jpg
Ma ja racunam odmah x4. Porodice. Ovdje u Bosni ispada danas bolje da jedno radi fakticki za 800-1.000 nego dvoje za isti iznos pa cak i manji. Ma vakat takav, jbn, melje sve. Sve teze i teze, kako vidim ne samo u Bosni. :(
insomnia78

#1041 Re: Neredi u Francuskoj

Post by insomnia78 »

славянин wrote:
Tesko tesko :D Bio sam krace vrijeme u Njemackoj a duze vrijeme u FR mogu reci da su si francuzi ugodili i to fino.Te malo pauzica , porez odbijas od 2 para patika do naocala ako ti trebaju (platis doktoru 50 eur on ti prepise naocale od 200 koje dobijes od zdravstvenog) i tako :D Siestu im ne diraj da te bagetom nebi uboli :D
Dobijas i odbijas karinu. Veze ti nemas o Fr.
Kako se to porez odbija nauci mene koji ga placam vec osam godina?
Moze tebi doktor propisati sta hoces ako nemas dopunskog osiguranja mozes se slikati. I opet ako imas neko najnize dopunsko od 30-tak eura mjesecno moraces doplatiti

Pa onda porez na kucu/stan ako si vlasnik. Porez na stanovanje koji placas svakako bio vlasnik il podstanar...
славянин

#1042 Re: Neredi u Francuskoj

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
insomnia78 wrote: Kakih 6 milja?
https://i.imgur.com/HXM42RS.jpg
Ma ja racunam odmah x4. Porodice. Ovdje u Bosni ispada danas bolje da jedno radi fakticki za 800-1.000 nego dvoje za isti iznos pa cak i manji. Ma vakat takav, jbn, melje sve. Sve teze i teze, kako vidim ne samo u Bosni. :(
E Francuska znas kako je tesko, ma bolje u Bosni... zapravo bolje u Siriji.Zapad propada nema sta :D
insomnia78

#1043 Re: Neredi u Francuskoj

Post by insomnia78 »

jeza u ledja wrote:
Od cega ce platit tolika dugovanja?

I ovo - sama cinjenica da se radi 35, ili 38 sati, a ne 40 kako kandzija zapovijeda :D , je problem. Plus cijeli august landaranje.

Ljudi nece da puno rade, nece da placaju puno takse, nece da rade do u pozne godine, nece da radjaju puno djece, nece previse imigranata, ali zato hoce da im drzava da vise. :D Vidis li ti tu negdje problem? :oops:
Zato je kod vas dzenet
nemoj to

#1044 Re: Neredi u Francuskoj

Post by nemoj to »

славянин wrote:
nemoj to wrote:
Evo sad sam pogledao 27 feninga po kilovatu.
Eh sad si me baš bacio u neznanje :D

Na mjesec koliko izleti?

Ma insomnia je stručan dakle insomnia za 2200 se može preživjeti? :D
славянин

#1045 Re: Neredi u Francuskoj

Post by славянин »

insomnia78 wrote: Dobijas i odbijas karinu. Veze ti nemas o Fr.
Moze tebi doktor propisati sta hoces ako nemas dopunskog osiguranja mozes se slikati. I opet ako imas neko najnize dopunsko od 30-tak eura mjesecno moraces doplatiti

Pa onda porez na kucu/stan ako si vlasnik. Porez na stanovanje koji placas svakako bio vlasnik il podstanar...
Imas pravo na 2 para patika naprimjer godisnje da kupis da ti odbiju porez,i jos masu "osnovnih" potreba. Placao sam i ja nosio u onaj municipalite pa u ono sanduce sto sam popunjavao ono sto dodje u posti da popunis :wink:
Carte vitale cuo si jelde :D Probaj oproban sistem jos meni su placali to po defaultu osiguranje :D
insomnia78

#1046 Re: Neredi u Francuskoj

Post by insomnia78 »

Elem
59% zaposlenih zaradjuje manje od 2000€
Pola zaradjuje manje od 1800
30% zaradjuje manje od 1500
insomnia78

#1047 Re: Neredi u Francuskoj

Post by insomnia78 »

славянин wrote:

Imas pravo na 2 para patika naprimjer godisnje da kupis da ti odbiju porez,i jos masu "osnovnih" potreba. Placao sam i ja nosio u onaj municipalite pa u ono sanduce sto sam popunjavao ono sto dodje u posti da popunis :wink:
Carte vitale cuo si jelde :D Probaj oproban sistem jos meni su placali to po defaultu osiguranje :D
Pricas gluposti
JThomas

#1048 Re: Neredi u Francuskoj

Post by JThomas »

ukratko, raspada se veštačka tvorevina francuska :|
славянин

#1049 Re: Neredi u Francuskoj

Post by славянин »

insomnia78 wrote:
славянин wrote:

Pricas gluposti
Aha dobro :lol:
Sanjarko

#1050 Re: Neredi u Francuskoj

Post by Sanjarko »

славянин wrote: E Francuska znas kako je tesko, ma bolje u Bosni... zapravo bolje u Siriji.Zapad propada nema sta :D
Ma naravno da je bolje nego u Bosni ali globalno izgleda ili mi se cini u svijetu za obicne ljude sve teze i teze. Za elitu se nebrinem. Snasli su se oni i zbrinuli su se. Ali narodu sve teze i teze ili mi se cini ili narod sve vise kuka i to je moguce. Ovdje kuka narod s razlogom. Za Zapad neznam.
Post Reply