Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post Reply
piupiu

#1026 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by piupiu »

LBVIEW wrote:
Banksy wrote:
LBVIEW wrote:
Šta, 'slušali Indexe'?
Pa ovi sto su kao superiorni onim sto aminaju u cosku, ono napredna zapadnjacka kultura kontra zaostale "bliskoistocne", vece malogradjanstine na forumu odavno ne vidjeh. Haj da su slusali Zeppelin, Morissona, Hendrixa... na Woodtsock-u npr. pa i nekako, no ovako. :pisnuo: :pisnuo:
A ti Banksy nisi iz te price, ma koliko se nekad ne slagali. :thumbup:
Aaaa. Ovo nešto na moj račun, čini mi se. Hm. Rekla bih da se malo više čita, da bi neke kulturološke reference vjerovatno bile razumljivije i ne bi izazivale ovako površna čitanja. Na primjer, to o Indexima, kao neka izolovana ideja o nekakvoj 'urbanosti'. :) 'Urbanost' je, btw, izraz koji su izmislili papci. Vidjeti pod Rambo Amadeus, album "Hipishizik Metafizik". A možeš i pod nekom lokalnom antropološkom studijom. :)

Evo, GeeTnT kaže da je i on, vjerovatno, išao na svirke Indexa s mojim roditeljima, pa kontam možda je i on šezdesetosmaš, i možda ti objasni šta je sve to zajedno (roditelji sezdesetomaši, buntovnici, hipici, hodaju po koncertima, slušaju progresivni rok iz sopstvene avlije gdje ih sistem ne tlači da mijenjaju imena) značilo. Kako se bunila i na sve moguće načine kontrirala i eksperimentisala jedna generacija koja se nije dala ukalupiti društvenim očekivanjima, i zašto njihovo davanje netradicionalnih imena djeci nije imalo nikakve veze s komunističkom prisilom, odnosno s potlačenošću u komunističkom sistemu, kao što je na dotičnoj temi u dotičnom nizu postova na koji sam ja tada replicirala, tvrdio Sveti hAZNADAR. To što jedno takvo pominjanje kod nezainteresovaniih za činjenice izaziva kulturološke konvulzije pripiši neznanju i predrasudama.

Laž je, dakle, da su Bošnjaci od 1878. stalno bili prisiljeni sjediti u zapećku društva, gdje su tužno iščekivali vjerske i ine slobode čitajući Kur'an, da ti i tu metaforu ponovim, kad si se i nje sjetio; ljudi su živjeli svoje tekuće živote, a generaciji mojih roditelja jugoslovensko društvo je bilo prirodno i njihovo, a ne 'strano, nametnuto stanje' u kojem su djeci morali mijenjati imena da bi napredovali. Laži treba raskinkavati. A i spinove o tome kako taj kontrast iz mog posta predstavlja pisanje o 'zaostalim bliskoistočnim kulturama'.

Treba čitati ozbiljne, a ne forumske istoričare, sociologe, hroničare; treba uzeti Filandru u ruke, i Kamberovića, možeš i Mahmutćehajića, pa iz njih iščitati neke stvari koje se ne uklapaju u svakodnevne mitomanske narative, da ti forumski postovi ne bi izazivali svekoliku zbunjenost i da ne bi bez veze hinjio razumijevanje, kad zapravo ne razumiješ. Treba pročitati nekada nešto otvorenog uma, bez da si unaprijed okvalifikovao sagovornikovu namjeru. Možeš nekada i pitati šta je neko mislio reći postom, ako ti se ne gadi. Naše se društvo i raspada zbog uvjerenosti u svoju nepogrješivost i svekoliku pamet, dok nam se najobičniji asfalt diže pod nogama nakon prve kiše.

Možda ti neki amidža, daidža, GeeTnT, neko... ispriča kako su mladi Bošnjaci tada demonstrirali iz solidarnosti prema Vijetnamu; za demokratizaciju; za slobodnije i autentičnije društvo; pa čak i za veće religijske slobode u jugoslovenskom društvu, i kako je njihovo buntovništvo prodiralo u sve pore njihovog života. Možda ti tada neke paralele postanu jasnije, možda i ova kvazi-historija, koja se velikodušno i nekritički prosipa po forumu, a u kojoj Bošnjaci sve vrijeme sjede u zapećku jugoslovenskog društva i pate u tišini tlapeći za slobodom, dok im drugi mijenjaju imena i odlučuju o njihovim životima, postane manje atraktivna. A možda i ne. Ko zna.

Ali, eto, hvala ti što si me sjetio ovim dubokosmislenim moralnim zgražavanjem nad mojom malogradjanštinom, i nadasve informativnim osvrtom o Hendrixu, Morrisonu [sa dva rr, ne sa dva s] i Zeppelinima. Živio!
General War

#1027 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

Ja ba...bas Buric me na nesto podsjeca :roll:

Image
Last edited by General War on 14/06/2018 18:21, edited 1 time in total.
insomnia78

#1028 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

Evo je’na prigodna
Image
insomnia78

#1029 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

Pa kako li ni jedan Momir iz zelje za eksperimentisanjem i pobunom ne dade djetetu ime Sabahudin
General War

#1030 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

insomnia78 wrote:
Ti si se, dragi moj Boro, spasio, ove teške sredine kojom vlada neobjašnjiv pritisak, koji čovjek u našim godinama jedva da može podnositi.
A lijek je tako blizu.
Pa i nije ako po sebi gledas :D
insomnia78

#1031 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

General War wrote:
insomnia78 wrote:
Ti si se, dragi moj Boro, spasio, ove teške sredine kojom vlada neobjašnjiv pritisak, koji čovjek u našim godinama jedva da može podnositi.
A lijek je tako blizu.
Ja sam imun na taj.
piupiu

#1032 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by piupiu »

insomnia78 wrote:Pa kako li ni jedan Momir iz zelje za eksperimentisanjem i pobunom ne dade djetetu ime Sabahudin
Jesu l' tebi promijenili ime? Da bi napredovao u društvu i što si 'morao'?
General War

#1033 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

insomnia78 wrote:
General War wrote:
Ja sam imun na taj.
nebi se reklo
Hajvan

#1034 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Hajvan »

insomnia78 wrote:Pa kako li ni jedan Momir iz zelje za eksperimentisanjem i pobunom ne dade djetetu ime Sabahudin

ili Armin/Ermin, Indira, Ervin/Irvin, Sabina...
insomnia78

#1035 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

piupiu wrote:
Pa ti rece da to nije postojalo
General War

#1036 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

piupiu wrote:
tip nije trol vec trolejbus
Jucer o prijedoru danas o imenima :-)
piupiu

#1037 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by piupiu »

Hajvan wrote:

Pa ne znam. Ja se recimo sjećam da je Majda bila jako popularno ime van Bosne u bivšoj Jugoslaviji. U Sloveniji najviše. I to medju Slovencima. Emina, Azra, Mirela... to su takodje imena koja su svi davali, ne toliko često, ali su ih davali. Damir, Denis, Dino, Elvis... to su imena koja možeš naći medju svima, mada opet više prema zapadu, nego prema istoku. I to je bilo vrlo karakteristično za Jugoslaviju. Da su postajala ta neka 'svenarodna' imena. A to što Miloradu iz Srpskog Itebeja nisu dali ime Mehmed pitajte Miloradove roditelje.
piupiu

#1038 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by piupiu »

arzuhal wrote:Ovoliko Burićeve patetike, nekoga ko nije oguglao može fakat ubiti.
On generalno puno patetiše. Zato i jest takav gušt čitati Boru. Nije plačipi...
General War

#1039 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

piupiu wrote:
Hajvan wrote:

Pa ne znam. Ja se recimo sjećam da je Majda bila jako popularno ime van Bosne u bivšoj Jugoslaviji. U Sloveniji najviše. I to medju Slovencima. Emina, Azra, Mirela... to su takodje imena koja su svi davali, ne toliko često, ali su ih davali. Damir, Denis, Dino, Elvis... to su imena koja možeš naći medju svima, mada opet više prema zapadu, nego prema istoku. I to je bilo vrlo karakteristično za Jugoslaviju. Da su postajala ta neka 'svenarodna' imena. A to što Miloradu iz Srpskog Itebeja nisu dali ime Mehmed pitajte Miloradove roditelje.
Bolje treba pitat ove pravovjerne, jesu li u SFRJ se djeca mjesovitih brakova nazivala kopilad ili u sad u modernim tekovinam demokratije? Kad vec vaze o imenima djece i ulaze cak toliko u svetost braka da treba piatati po kucama kako ce neko nazvat "SVOJE" dijete...a evo Fatmira ko u prici na forumu.
GeeTnT

#1040 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by GeeTnT »

Nazivanje djeteta sa „kopile“ moglo se cuti samo od idiota, a i ti idioti su znali da se takvim nazivom moglo nazvati dijete kojem se nije znao ko mu je otac...to mijesat sa djecom iz „mjesovitih brakova“ moze samo zlonamjeran i totalno bolestan lik.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1041 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by sabina1 »

arzuhal wrote:Ovoliko Burićeve patetike, nekoga ko nije oguglao može fakat ubiti.
Ma kakvi.

Sjajan Buretov oprostaj-gest iz grada koji se u ime ili zbog Bakira i Erdoana odrekao istinskog prijatelja.

Sada je na redu Pero Lukovic.
insomnia78

#1042 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

Cojk sam napis’o o cemu se radi al oni napali Bakir, pa Bakir
Ohrabrio me, naime, Alijin mali svojim prostačkim vicem o Erdoganu, aljehisselam, pa me malo ponijelo, samo što u mom vicu poslanik u prepunoj Zetri nije bio Tayyip, nego Aca Lukas, a to, eto, iz neukom meni neznanih razloga, ne može. Može Erdogan, ne može Lukas. Može Bakir, ne mogu ja. Pa ako možda nekad i može, ne može za ramazana. Vrijeđa te, kako se zovu, vjerske osjećaje.
kakavdanakneiskustvu

#1043 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by kakavdanakneiskustvu »

piupiu wrote:

on je katolik,zar su i takvima mijenjali ime?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1045 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by sabina1 »

To je odavno raskrinkano - svi partizani su cetnici i svi Momiri su cetnici , sasvim je prirodno da Bosnjaci nose izmedju ostalog i muslimanska imena jer su muslimani po vjeroispovjesti i potpuno je prirodno da svi ostali u ime bratstva i jednistva koje je rigidno , totalitaristicki provodilo komunizam i ateizam daju djeci - muslimanska imena i to bi bilo potpuno logicno da partizani nisu zapravo cetnici...javna je tajna da je zapravo Draza bio ateista koji je streljao Tita...
General War

#1046 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

sabina1 wrote:
To je odavno raskrinkano - svi partizani su cetnici i svi Momiri su cetnici , sasvim je prirodno da Bosnjaci nose izmedju ostalog i muslimanska imena jer su muslimani po vjeroispovjesti i potpuno je prirodno da svi ostali u ime bratstva i jednistva koje je rigidno , totalitaristicki provodilo komunizam i ateizam daju djeci - muslimanska imena i to bi bilo potpuno logicno da partizani nisu zapravo cetnici...javna je tajna da je zapravo Draza bio ateista koji je streljao Tita...

Bas me ova ekipa podsjeca na onu ekipu iz balkanskog spijuna :D
insomnia78

#1047 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

E cuj partizani. Od kud sad oni
Connaisseur Karlin

#1048 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Connaisseur Karlin »

GeeTnT wrote:Nazivanje djeteta sa „kopile“ moglo se cuti samo od idiota, a i ti idioti su znali da se takvim nazivom moglo nazvati dijete kojem se nije znao ko mu je otac...to mijesat sa djecom iz „mjesovitih brakova“ moze samo zlonamjeran i totalno bolestan lik.
a zasto je bilo prihvaceno da se tako zove djete kojem je otac bio nepoznat , eto meni se gadi svaka osoba jer koristi doticnu rijec za bilo koga
insomnia78

#1049 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

Connaisseur Karlin wrote:
GeeTnT wrote:Nazivanje djeteta sa „kopile“ moglo se cuti samo od idiota, a i ti idioti su znali da se takvim nazivom moglo nazvati dijete kojem se nije znao ko mu je otac...to mijesat sa djecom iz „mjesovitih brakova“ moze samo zlonamjeran i totalno bolestan lik.
a zasto je bilo prihvaceno da se tako zove djete kojem je otac bio nepoznat , eto meni se gadi svaka osoba jer koristi doticnu rijec za bilo koga
Pa nije to samo kod nas
Francuzi kazu “bâtard”
I nije dijete kojem se nije znao otac nego djete rodjeno izvan braka
Connaisseur Karlin

#1050 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Connaisseur Karlin »

insomnia78 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Pa nije to samo kod nas
Francuzi kazu “bâtard”
I nije dijete kojem se nije znao otac nego djete rodjeno izvan braka
razumijem, ali to i dalje nije izgovor osobe tako obiljezavati neprikladnim i jako ruznim terminima , to je tako nekad bilo , jer su drustva otvorenije diskiminirala sve i svakoga

pa engleski je uzeo do francuza bustard , ali niko ne koristi tu rijec osim u psovakama

naravno da mi se gadi svako tko koristi danas takve rijeci :)
Post Reply