Freelancing....all about
Moderator: anex
-
l33t
#1026 Re: Porez na dohodak na freelancing?
eno kladionice se štite opet

-
NikolaKZ91
#1027 Re: Porez na dohodak na freelancing?
. Dostavice im ne boj se. A ako ovo zazivi u FBiH pocece i u RS. Jedino sto jos nema tih nesretnih dodatnih 4%.golic wrote:Na stranici pise:
"Porezna uprava Federacije BiH je na osnovu analize podataka dostavljenih od banaka, koje djelatnost obavljaju na području Federacije BiH,"
Da li ovo znaci da bi bilo dovoljno da ljudi otvore devizne racune u bankama u entitetu RS, i da ovi iz porezne uprave FBiH ne bi imali podatke ?
-
pinkman
#1028 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Moras imati prebivaliste tamo. Ali, sta ti to mijenja kad ista prica ide i u RS-u? Prosle godine su na YouTube objavili uputu kako obracunati porez.golic wrote:Na stranici pise:
"Porezna uprava Federacije BiH je na osnovu analize podataka dostavljenih od banaka, koje djelatnost obavljaju na području Federacije BiH,"
Da li ovo znaci da bi bilo dovoljno da ljudi otvore devizne racune u bankama u entitetu RS, i da ovi iz porezne uprave FBiH ne bi imali podatke ?
Za one koji su spominjali Srbiju, tamo mozete otvoriti samo nerezidentni racun, ali ce onda oni poslati podatke. Naravno, moze se otvoriti i rezidentni, ako cete tamo imati prebivaliste i boraviti. U suprotnom, boravak vise od pola godine ovdje vas cini rezidentnom FBIH. No, to se ne isplati jer je u Srbiji jos skuplje:
https://www.mojafirma.rs/baza-znanja/ka ... reelancer/
Uglavnom, porezi u FBIH su medju manjim u svijetu, uz izuzetke Monaka i jos nekih lokacija.U našem slučaju, kada izmiri porez i doprinose, lice raspolaže se 129.181,92 dinara, dakle oko polovine primljenog iznosa.
- golic
#1029 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ma samo pitam onako nije u redu da djeluje drzava po entitetima.
-
NikolaKZ91
#1030 Re: Porez na dohodak na freelancing?
. U Srbiji je skuplje za one koji zaradjuju preko 40,000. Ispod 40,000 se ne oporezuje ako u clanku ne lazu.pinkman wrote:Moras imati prebivaliste tamo. Ali, sta ti to mijenja kad ista prica ide i u RS-u? Prosle godine su na YouTube objavili uputu kako obracunati porez.golic wrote:Na stranici pise:
Za one koji su spominjali Srbiju, tamo mozete otvoriti samo nerezidentni racun, ali ce onda oni poslati podatke. Naravno, moze se otvoriti i rezidentni, ako cete tamo imati prebivaliste i boraviti. U suprotnom, boravak vise od pola godine ovdje vas cini rezidentnom FBIH. No, to se ne isplati jer je u Srbiji jos skuplje:
Uglavnom, porezi u FBIH su medju manjim u svijetu, uz izuzetke Monaka i jos nekih lokacija.U našem slučaju, kada izmiri porez i doprinose, lice raspolaže se 129.181,92 dinara, dakle oko polovine primljenog iznosa.
-
Piko18
#1031 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zato ja volim ovu drzavu. Niko ne moze dati tacne podatke cak ni oni koji bi trebali.cadburry wrote:Cuj 7%, pa to je totalno zakonski neutemeljeno. Salterusa je izgleda popila malo...Piko18 wrote:Update za freelancere o odluci Porezne Uprave FBiH:
Porez placaju svi koji su u periodu od 2015-2017 zaradili minimum 10,000 KM, za svaku godinu pojedinacno. Oni koji nisu ostvatili takav iznos oslobodjeni su placanja.
-Visina poreza iznosi 10 % na dobijeni iznos.
-Oni koji su imali poreznu karticu u datom periodu placaju manji porezni iznos, oko 7%
-Moguca su placanje u ratama.
-
NikolaKZ91
#1032 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I u RS se vise isplati jer se placa 10% a ne 14%.NikolaKZ91 wrote:. U Srbiji je skuplje za one koji zaradjuju preko 40,000. Ispod 40,000 se ne oporezuje ako u clanku ne lazu.pinkman wrote:Moras imati prebivaliste tamo. Ali, sta ti to mijenja kad ista prica ide i u RS-u? Prosle godine su na YouTube objavili uputu kako obracunati porez.golic wrote:Na stranici pise:
- golic
#1033 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Covjek napisa na prosloj stranici:
"Porez placaju svi koji su u periodu od 2015-2017 zaradili minimum 10,000 KM, za svaku godinu pojedinacno. Oni koji nisu ostvatili takav iznos oslobodjeni su placanja.
-Oni koji su imali poreznu karticu u datom periodu placaju manji porezni iznos, oko 7%
-Moguca su placanje u ratama."
"Porez placaju svi koji su u periodu od 2015-2017 zaradili minimum 10,000 KM, za svaku godinu pojedinacno. Oni koji nisu ostvatili takav iznos oslobodjeni su placanja.
-
Rimes87
#1034 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa dobro rodjak, iz kojeg je dijela Bosne ta salterusa?Piko18 wrote:Zato ja volim ovu drzavu. Niko ne moze dati tacne podatke cak ni oni koji bi trebali.cadburry wrote:Cuj 7%, pa to je totalno zakonski neutemeljeno. Salterusa je izgleda popila malo...Piko18 wrote:Update za freelancere o odluci Porezne Uprave FBiH:
Porez placaju svi koji su u periodu od 2015-2017 zaradili minimum 10,000 KM, za svaku godinu pojedinacno. Oni koji nisu ostvatili takav iznos oslobodjeni su placanja.
-
NikolaKZ91
#1035 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A kako su se onda javili ljudi koji su placali i 4% na zdravstveno i koji su zaradjivali ispod tih iznosa?golic wrote:Covjek napisa na prosloj stranici:
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1036 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mogu i ja pisati šta hoću, ali dok ne bude zakonski utemeljeno, ovo je tačno isto kao što je bilo tačno kad ti šalteruša kaže da ne trebaš ništa plaćati.golic wrote:Covjek napisa na prosloj stranici:
- beautyfool
#1037 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A sto se placa 4% za zdravstveno, jeli to znaci da se ima pravo na zdravstveno i da se moze knjizica ovjeriti, ne kontam
?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1038 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Placa se jer je "tako navedeno u aplikaciji". Je li ustavno? Vjerovatno nije, ali šta to znači u ovoj državi
Od eko testa je uzeto miliona, donešena odluka da je nesutavno ali se i dalje provodi 
-
NikolaKZ91
#1039 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Od citave ove price najrealnije bi bilo da uzmu tipa neki iznos od 5000 KM mjesecno koji se ne oporezuje jer to je neka mjesecna zarada od 450 KM sto predstavlja minimalac u BIH. Ako je u Srbiji neoporezivo znatno veci iznos, ne vidim sto u najsiromasnijoj zemlji ne bi bio i taj od 5000. Preko toga, ok treba platiti porez 10%. Ako zaradis 20,000 nije ti neki problem platiti 1000 mislim. Ali ovo da u FBiH uzimaju 14% i da se svaki iznos opprezuje to je strasno. Ovo sve sta bi bilo kad bi bilo, mogu uvesti i da placamo 70% pa sta.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1040 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ne.beautyfool wrote:A sto se placa 4% za zdravstveno, jeli to znaci da se ima pravo na zdravstveno i da se moze knjizica ovjeriti, ne kontam?
- cadburry
#1041 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Trebo si pitat salterusu mozel ikako 5% ili KOJA JE ZADNJA ZA KESHPiko18 wrote:Zato ja volim ovu drzavu. Niko ne moze dati tacne podatke cak ni oni koji bi trebali.cadburry wrote:Cuj 7%, pa to je totalno zakonski neutemeljeno. Salterusa je izgleda popila malo...Piko18 wrote:Update za freelancere o odluci Porezne Uprave FBiH:
- madner
#1042 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Srbija je siromasnija od BiH. 
- golic
#1043 Re: Porez na dohodak na freelancing?
@cadburry
Druze, bez smijeha, al mislim da bi pomoglo da to kazes onom skim pricas u sobi.
U koverti proturis 1000 KM diskretno

Dug ti spada sa 6000 KM na 3000
Druze, bez smijeha, al mislim da bi pomoglo da to kazes onom skim pricas u sobi.
U koverti proturis 1000 KM diskretno
Dug ti spada sa 6000 KM na 3000
-
Floyd_666
#1044 Re: Porez na dohodak na freelancing?
To nije u potpunosti tacno jer nisi pravno obavezan dokle god se fizicki ne potpises na fizicki dokument. Mora negdje postojati pisani trag o sporazumu izmedju tebe i toga sa kim radis. Znam iz iskustva jer sam dobijao NDA ugovore od klijenata kojima prihvatanje uslova koristenja nije nista znacilo. Izricito su trazili moj potpis na ugovoru koji njihov advokat predlozi.prelivoda wrote:Samo da kažem kolegama koji rade na platformama, a koji tvrde da nemaju nikakav ugovor. To nije tačno, na većini platformi na koje smo se registrovali, postoji nešto što se zove "User Agreement". Tu sve piše, čak i porezima. Na platformi na kojoj ja radim, fino piše da porez nije plaćen USA i da sam dužan da to rješavam u matičnoj zemlji.
Svi smo potvrdili taj User Agreement, i on se može ponovno pronaći i odprintati. Po američkim zakonima mi smo sklopili legalan ugovor sa davateljem usluga.
Samo ga treba prevesti i dostaviti poreskoj, ako traže naravno.
Na stranu to, sta predlazes za ovaj AMS-1035 obrazac? Sta da navedem u polju o uplacenom porezu u inostranstvu? 0 KM? Znam da oni ne placaju nista za mene kao sto znas i ti ako si radio na slicnim sajtovima koji se bakcu stotinama hiljada ljudi na dan.
- golic
#1045 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Eno im na stranici pise:
"orezni obveznici koji obavljaju povremene samostalne djelatnosti, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od povremene samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava na priznavanje ličnog odbitka,"
ne znam jel pisalo ranije, sad pise, nego spominje ovdje 14% sto nije tacno, 10% je.
Ja ne kontam ovu listu djelatnosti al kako kontam mozes bilo sta da radis, ako je novac iz inostranstva placas 10%
"stručnjaka - usluga iz oblasti informacionih tehnologija, ostvarenih udaljenim radom za poslodavca u inostranstvu (freelanceri) i dr., naučnika, umjetnika, novinara, trgovačkih putnika, akvizitera, sportskih sudija i delegata i druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu samostalnu ili nesamostalnu djelatnost,"
"orezni obveznici koji obavljaju povremene samostalne djelatnosti, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od povremene samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava na priznavanje ličnog odbitka,"
ne znam jel pisalo ranije, sad pise, nego spominje ovdje 14% sto nije tacno, 10% je.
Ja ne kontam ovu listu djelatnosti al kako kontam mozes bilo sta da radis, ako je novac iz inostranstva placas 10%
"stručnjaka - usluga iz oblasti informacionih tehnologija, ostvarenih udaljenim radom za poslodavca u inostranstvu (freelanceri) i dr., naučnika, umjetnika, novinara, trgovačkih putnika, akvizitera, sportskih sudija i delegata i druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu samostalnu ili nesamostalnu djelatnost,"
- DaffyDuck
#1046 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A kladionice??l33t wrote:+1Hajvan wrote:Drzava nejdnakih nije sretna drzava.
Stoga, svi trebaju placati poreze- i frilenseri, i piljari s tezgama na pijacama, i shatro-zanatlije sto tudji rad iz uvoza prodaju pod svoj (kujundzije i slicni), i taksisti (dosta njihovih pausala),i svi stomatolozi i slicni, i svi oni sto “gaca-carapa” s portabl-firmom i izlogom na kartonskoj kutiji…
a ne samo oni koje mogu chopiti- prijavljeni radnici, oni s racunima u banci i sl.
ili svi il niko
-
prelivoda
#1047 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ljudi imaju pisani trag na serverima. U USA je to praktičnije riješeno. Ne znam da li si ikada kupio neku originalnu licencu od Microsofta, i kad hoćeš da otpakuješ CD, na naljepnici piše "Otvarenjem ovog pakovanja, slažeš se uslovima korištenja bla, bla". Čim si otvorio CD sklopio si ugovor i moraš ga poštovoati i ako nisi nikad ni vidio ni čuo nikoga iz Microsofta.Floyd_666 wrote:To nije u potpunosti tacno jer nisi pravno obavezan dokle god se fizicki ne potpises na fizicki dokument. Mora negdje postojati pisani trag o sporazumu izmedju tebe i toga sa kim radis. Znam iz iskustva jer sam dobijao NDA ugovore od klijenata kojima prihvatanje uslova koristenja nije nista znacilo. Izricito su trazili moj potpis na ugovoru koji njihov advokat predlozi.prelivoda wrote:Samo da kažem kolegama koji rade na platformama, a koji tvrde da nemaju nikakav ugovor. To nije tačno, na većini platformi na koje smo se registrovali, postoji nešto što se zove "User Agreement". Tu sve piše, čak i porezima. Na platformi na kojoj ja radim, fino piše da porez nije plaćen USA i da sam dužan da to rješavam u matičnoj zemlji.
Svi smo potvrdili taj User Agreement, i on se može ponovno pronaći i odprintati. Po američkim zakonima mi smo sklopili legalan ugovor sa davateljem usluga.
Na stranu to, sta predlazes za ovaj AMS-1035 obrazac? Sta da navedem u polju o uplacenom porezu u inostranstvu? 0 KM? Znam da oni ne placaju nista za mene kao sto znas i ti ako si radio na slicnim sajtovima koji se bakcu stotinama hiljada ljudi na dan.
Na platformi na kojoj radiš sigurno ima negdje obavijest o porezima.
Porez u inostranstvu vjeroatno nije plaćen, a ako jeste morao bi tražiti dokaz sa platforme, koji bi trebao predočiti poreskoj.
Negdje na ovoj temi je neko objašnjavao da se čak i usmena pogodba ili dogovor smatra jednom vrstom ugovora, kao kad recimo zidar treba da ti radi fasadu, pa se rukujete
- golic
#1048 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da, ko zeli da mu se plata oslobodi od poreza u BiH mora dokazati da je placeno to za njega negdje u inostranstvu.
U tom slucaju moras imat pismeno.
U tom slucaju moras imat pismeno.
- SpecialOffer
#1049 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Je li ti kontas sta ti se pise, 10% je porez na dohodak ali da bi platio tih 10% moras uplatiti jos 4% u zdravstevi fond.golic wrote:Eno im na stranici pise:
-
Floyd_666
#1050 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja iz licnog iskustva znam da nije tako jer mi je administracija sajta na kom radim naglasila da moram ugovore o povjerljivosti i prebacivanja intelektualne svojine (ako se to tako prevodi na nas jezik) potpisati fizicki i rijesiti sa klijentima. Cak su mi rekli da su sami svjesni pravne bezvrijednosti tih uslova koristenja. Ali ne bih stvarno o tome sada, americki zakoni i pravila su samo slag na ovu nasu poresku tortu.prelivoda wrote:Ljudi imaju pisani trag na serverima. U USA je to praktičnije riješeno. Ne znam da li si ikada kupio neku originalnu licencu od Microsofta, i kad hoćeš da otpakuješ CD, na naljepnici piše "Otvarenjem ovog pakovanja, slažeš se uslovima korištenja bla, bla". Čim si otvorio CD sklopio si ugovor i moraš ga poštovoati i ako nisi nikad ni vidio ni čuo nikoga iz Microsofta.Floyd_666 wrote:To nije u potpunosti tacno jer nisi pravno obavezan dokle god se fizicki ne potpises na fizicki dokument. Mora negdje postojati pisani trag o sporazumu izmedju tebe i toga sa kim radis. Znam iz iskustva jer sam dobijao NDA ugovore od klijenata kojima prihvatanje uslova koristenja nije nista znacilo. Izricito su trazili moj potpis na ugovoru koji njihov advokat predlozi.prelivoda wrote:Samo da kažem kolegama koji rade na platformama, a koji tvrde da nemaju nikakav ugovor. To nije tačno, na većini platformi na koje smo se registrovali, postoji nešto što se zove "User Agreement". Tu sve piše, čak i porezima. Na platformi na kojoj ja radim, fino piše da porez nije plaćen USA i da sam dužan da to rješavam u matičnoj zemlji.
Na platformi na kojoj radiš sigurno ima negdje obavijest o porezima.
Porez u inostranstvu vjeroatno nije plaćen, a ako jeste morao bi tražiti dokaz sa platforme, koji bi trebao predočiti poreskoj.
Negdje na ovoj temi je neko objašnjavao da se čak i usmena pogodba ili dogovor smatra jednom vrstom ugovora, kao kad recimo zidar treba da ti radi fasadu, pa se rukujete
U principu bih ja trebao na obrascu navesti 0 KM za porez placen u inostranstvu i to je to? Jos jedna stvar me buni, a to su ovi datumi isplate. Htio bih platit sve u jednom cugu, od 2015. naovamo, pa sam u nedoumici kako da to popunim, a da se ne zavade pogresno.