SamoVasGledam wrote:---
Šta ja imam da kontam kada je Isus samo rekao da je Sveti Duh utešitelj?
Jovan 14:26 - A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh.
Opet pitam ako je Isus sam rekao da je Sveti Duh utešitelj o čemu mi dalje pričamo?
u orginalnom tekstu na grckm, koristi se rijec Allos a ne Heteros
da je koristena rijec Heteros tvoj argument bi bio validan, ali posto je Allos zato ti je argument ne validan,
Heteros znaci, Isti utjesitelj ali od druge vrste, znaci Ako ti kazem dat cu ti isti (heteros) auto, to znaci ako ja imam bijeli bmw, mozes dobiti od mene crvni mercedes.
Allos znaci, Isti utjesitelj od iste vrste, znaci ako ja imam bijeli bmw, onda ako koristim rijec Allos, onda mozes da dobijes samo bijeli bmw kao sto ja imam.
razumijes li sad
sa biblijske stranice
http://biblehub.com/greek/2087.htm
/
héteros ("another but distinct in kind") stands in contrast to 243 /
állos ("another of the same kind").
zato nemoze Isus biti allos kao Sveti duh, jer mora da bude covjek kao sto je Isus covjek a ne duhovno bice, jer ta rijec allos pravi diferenciju.
Opet pitam ako je Isus sam rekao da je Sveti Duh utešitelj o čemu mi dalje pričamo?
covjce Boziji zar neznas da Duh je sinonim u bibliji za Proroka/Poslanika???
1. Ivanova 4,1 Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet.
jer ako i dalje tvrdis da je to onaj isti Sveti duh koji je bio prisutan i prije i tokom zivota isusa, onda rijeci isusa apsolutno nemaju smisla, kad kaze
ako ja ne odem on nece doci
jednostavno nema logike.
Neki da, većina ne. Kao što i neki koji su proučavali Islam tvrde da Muhamed nije ni postojao, a ti opet ne veruješ u to i citiraš izvore koji potvrđuju da je ipak postojao, kao što i ja citiram Isusa koji potvrđuje da je Sveti Duh utešitelj. U čemu je razlika?
Kao po običaju služiš se dvostrukim aršinima - jedan za Islam, drugi za Hrišćanstvo, odnosno prihvataš samo ono što ti odgovara.
zato sto tvrdis je nelogicno jer ako isus kaze
ako ja ne odem on nece doci a zna se da je bio prije i tokom zivota prisutan Sveti duh, kako onda moze reci ako ja ne odem on nece doci, nema logike.
a jos sam ti dao i dokaz da Duh po bibliji je i Prorok/Poslanik
Pa jel osnovao hrišćanstvo ili se samo preobratio u njega? Daj dogovori se sa sobom čoveče. Ovo postaje presmešno.
Kakvi skupovi? Pa lepo sam ti naveo Dela 15 gde se spominje Pavlovo učešće na skupu sa Petrom, Jakovom i ostalim apostolima gde je čak imao i reč i pokrenuo debatu da se nejevreji ne obrežu. Na kraju mu je predlog čak i usvojen.
Pričao bi o Pavlu, a ne znaš najosnovnije stvari o njemu. Bitno je da si sa nekog sajta skinuo da je lažov.
kad se preokrenuo i odlucio da bude sljedbenik Isusa uz ogromne modofikacije na svoju ruku onda je automatski stvorio krscanstvo.
i jos nesto, Bog zabranjiva zestoko da se djeca ne obrezuju, pod moranjem je u bibliji obrezivanje , pa dodje pavle i to ponisti, i krscani ga poslije slijede, to sve govori koliko je naopako, zamisli se Bog kaze nesto, neki lazov dodje i kaze radite suprotno bozijem naredjenju i ljudi prihvate lazova da slijede a ostave Boga eh to je stanje Krscana danas.
Pročitaš jevanđelja i samo će ti se kazati. Zato što je otvoreno propagirao nova učenja koja nemaju utemeljenja u Starom Zavetu.
Počni od Mateja 5:21 i pogledaj sam koliko je starih zapovedi izmenio.
Ili kada su fariseji optužili Isusa i njegove učenike da čine bogohulništvo kada su radili tokom subote, svetog jevrejskog dana. A Isus im je odgovorio u stilu ''ma nema veze''.
Ili to što je osvetoljubivog i agresivnog starozavetnog Boga je pretvorio u Boga ljubavi i praštanja.
to nije nikakvo mijenjanje zakona, a on kao Poslanik Boziji zna najbolje kad se krsi a kad ne, zna najbolje granice.
Nemoj da izmišljaš sada. Tačno si ovo napisao (citiram): ''nikad nije sveti duh na kojeg ti ciljas dosao da prica o buducim dogadjajima
i ovo: ''a ja ti opet ponavljam, kad je to sveti duh dosao da prica narodu o buducim dogadjajima?''
ne izvrci stanje sad, i nepravi se budala, kad je rijec o buducem slanju Svetog duha poslije Isusova uzdignuca, na taj period se cilja o tom periodu i pricamo, otkud ti to da mi donosis iz perioda prije isusa, kad kazem nikad nije dolazio , to znaci nikad poslije uzidgnuca isusa nije dolazio da prica o buducim dogadjajima.
Pitao si kad i ja sam ti naveo više stihova po kojima Sveti Duh govori o budućnosti kroz ljude/proroke.
A ako hoćeš konkretno o događajima posle Isusa i tu ima masa primera. Evo sam početak ''Dela apostolskih''.
1:1-2 - ''Prvu sam ti knjigu napisao o svemu, o Teofile, što poče Isus tvoriti i učiti. Do dana kad se uznese, pošto Duhom Svetim zapovedi apostolima koje izabra,''
2:4 - ''I napuniše se svi Duha Svetog, i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše te govorahu.''
4:31 - '' I pošto se oni pomoliše Bogu zatrese se mesto gde behu sabrani, i napuniše se svi Duha Svetog, i govorahu reč Božju sa slobodom.''
I još jedan stih koji potvrđuje da je Sveti Duh utešitelj: 9:31 - ''A crkve po svoj Judeji i Galileji i Samariji behu na miru, i napredovahu, i hođahu u strahu Gospodnjem, i umnožavahu se utehom Svetog Duha.''
nigdje tu ne pise da je DUh sveti pricao o buducim dogadjajima, desit ce se to i to, tad ili tad
Opet ti kažem Isus ovde nigde nije jasno porekao da je Bog, niti je kritikovao onog koji mu je dao božansku osobinu. A kao rabin/učitelj je morao da reaguje pošto je najveći greh uzdizanje čoveka na božanski status.
Isto kao kada bi tebi neko rekao da si dobra osoba, a ti pitaš ''Zašto misliš tako?''. Jel to znači da automatski poričeš da si dobra osoba ili te zanima na osnovu čega je taj neko zaključio da si dobra osoba?
bezveze ti je odgovor, jasno kazem zasto me nazivas dobrim, samo je Bog dobar, jasno se diferencira od BOga.
jer nema smisla, reci , kad ti mene pitas
O ti znani covjce reci mi to i to.
a ja ti kazem, zasto me zovec znalcem, samo je Bog znalac
nema smisla da sam ja znalac na nivou Boga a da kazem samo je Bog znalac. dzaba ti jarane nemozes se iz ovoga izvuci ma koliko pokusavao.
dali je Isus covjek ??? jest po Bibliji
1 Timotijeva 2:5 Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus
a na drugom mjestu ovaj stih
Hosea 11:9 ....jer ja sam Bog, a ne čovjek
onda se da zakljuciti
covjek isus
Bog nije covjek
onda dodjem do zakljucka da Bog nije isus, vrlo jednostavno bez komplikacija
Ako je Isus Bog, kakav je to Bog koji nezna stvari ?
Marko 13:32 "Ali o tom času i tom danu ne zna niko, ne, ni anđeli koji su na nebu, niti sin, nego samo Otac".
Ako je Isus Bog, kakav je to Bog koji nema moci ?
Ivan 5:30,31 "Ja sam po sebi ništa ne mogu učiniti: sudim kako čujem, a moj sud je pravedan; jer ja nisam po svojoj volji nego po volji Oca koji me je poslao
Ako je Isus Bog, kakav je to Bog koji mora biti odobren od drugog Boga da cini cuda ?
Djela 2:22 "Vi ljudi Izraela, čujte ove riječi: Isus Nazarenac, čovjek odobren od Boga među vama pomoću čuda i znakova, koje je Bog učinio preko njega usred vas, kao što vi sami znate".
i jos procitamo ovo Isus Nazarenac, čovjek odobren od Boga među vama pomoću čuda i znakova pored ovakvog teksta mozes isusa nazivati Bogom a biblija ga naziva covjekom.
Ako je Isus Bog, Bog koji se uzdize drugom Bogu
Ivan 20:17 Isus joj reče (Mariji Magdaleni): "Ja se uzdižem svom Ocu i tvom ocu; i mom Bogu i tvom Bogu".
znaci dva boga , a Isus kaze ovo
Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/
Manji Bog i veci Bog ?
Ivan 14:28 "....Jer Otac je veći od mene"
ako je Isus Bog, a njegov Otac isto Bog, dva boga, a isus kaze Bog jedini , tako velika kontradiktornost da prouzrokuje crnu rupu i svoju nas proguta sa ovog foruma
Ako je isus Bog , zasto onda zabranjuje da se narod moli njemu ili da ga obozava, pa kaze da treba obozavati samo Boga
Otkrivenje 19:10 I ja padoh na njegove noge da ga obožavam. I on reče meni: "Pogledaj, ali ne čini: ja sam tvoj sluga, i tvoje braće koji imaju svjedočanstvo o Isusu: obožavaj Boga."
ovdje se Isus distancira da mu se neko klanja i naredjuje da se klanja Bogu.
Isus se moli kao Muslimani danas
Matej 26:39 I otidje malo dalje, pade ničice na svoje lice, i pomoli se biblija
Ako je Isus Bog, Kakav je to Bog koji se klanja drugom Bogu