Ne kontam sta dokazujes. Da jesu? Da nisu? Da ne lice?General War wrote:Bodkin wrote:
A sta god da cine, sama cinjenica da po njemu ne bi trrbalo praviti nesto sto lici na 4 ocila govori o toj famoznoj toleranciji i zajednistvu![]()
Opet WTF![]()
Jugoslovenstvo
-
Bodkin
#1026 Re: Jugoslovenstvo
- General War
#1027 Re: Jugoslovenstvo
Mislim na postavljaca ove slike...balo i ja prenio...Bodkin wrote:Ne kontam sta dokazujes. Da jesu? Da nisu? Da ne lice?General War wrote:Bodkin wrote:
A sta god da cine, sama cinjenica da po njemu ne bi trrbalo praviti nesto sto lici na 4 ocila govori o toj famoznoj toleranciji i zajednistvu![]()
Opet WTF![]()
cetiri ocila su bila prisutna na republickom grbu SR Srbije kao i sahovnica na grbu SR HRvatske, a tebi djeluje nesto uvredljivo. Zgrada sa tim poluotvorima ima sijaset i u Njemackoj i u Japanu...kako ste krenuli morat cemo izbaciti i slovo C iz abecede.
Last edited by General War on 15/05/2017 10:43, edited 1 time in total.
- Putnik ali stvarno
#1028 Re: Jugoslovenstvo
Moguce da nisam sve ispratio, nego razmisljam evo 105 godina je kako iscerasmo Otomansko carstvo iz Srbije,Connaisseur Karlin wrote: uh,nisi pratio temu: stanovnici su se na popisiam unutar Balkan ai van Blalkana upravo upisivali kao Jugosloveni,nakon raspada Jugoslavije![]()
Jugoslavija vise ne postoji, zato ne mozes porediti drzzvu koaj je nesatala sa drzavom koja je jos na karti svijeta.![]()
ako neko kaze da se osejca kao jugosalven, u sustini, nije nista ni rekao/la
a jedan mali deo stanovnistva u Srbiji i veliki deo stanovnistva u BiH i dalje mrmlja nesto o nekom Sandzaku.
Sandzaku drzave koja kao takva (Otomansko carstvo) sigurno nikada vise postojati nece.
Ima i nekih koji zive u Hrvatskoj ali kazu za sebe da su Istrijani. I tako ima mnogih primera u mnogim zemljama.
U tom smislu mislim da nije nevazno sto se sve vise ljudi opredeljuje ne zvanicno vec intimno kao Jugosloveni.
Nisam siguran koliko je nevazno kako se ko oseca ali to je samo moj licni stav.
-
radostan dan
#1029 Re: Jugoslovenstvo
kako su samo suptilno i podlo uvalili i krst...ono bijelo, stilizovano.
-
breuer
#1030 Re: Jugoslovenstvo
kako su lijepo i stilizovano uvalili zvijezdu i ognjilo 
bratstvo jedinstvo
bratstvo jedinstvo
-
radostan dan
#1031 Re: Jugoslovenstvo
i po tri drveta sa svake strane..sveto trojstvo, i sa lijeva, i sa desna...i jedno usamljeno kao stožer..ne vidim odavde, dal simbolizuje svetog savu, ili dušana silnog.
- General War
#1032 Re: Jugoslovenstvo
I postavljeno Istok-Zapad, sto nedvojbeno predstavlja expanziju prema zapadu i vekovnih granicaradostan dan wrote:i po tri drveta sa svake strane..sveto trojstvo, i sa lijeva, i sa desna...i jedno usamljeno kao stožer..ne vidim odavde, dal simbolizuje svetog savu, ili dušana silnog.
Last edited by General War on 15/05/2017 10:48, edited 1 time in total.
- General War
#1033 Re: Jugoslovenstvo
Ako malo bolje pogledas to nije krst vec da se osoba krsti lijevom rukom....koji su to zlocinciradostan dan wrote:
kako su samo suptilno i podlo uvalili i krst...ono bijelo, stilizovano.
-
Bodkin
#1034 Re: Jugoslovenstvo
Ama kako bolan meniGeneral War wrote:Mislim na postavljaca ove slike...balo i ja prenio...Bodkin wrote:
Ne kontam sta dokazujes. Da jesu? Da nisu? Da ne lice?![]()
cetiri ocila su bila prisutna na republickom grbu SR Srbije kao i sahovnica na grbu SR HRvatske, a tebi djeluje nesto uvredljivo. Zgrada sa tim poluotvorima ima sijaset i u Njemackoj i u Japanu...kako ste krenuli morat cemo izbaciti i slovo C iz abecede.
- General War
#1035 Re: Jugoslovenstvo
Do meneBodkin wrote:Ama kako bolan meniGeneral War wrote:Mislim na postavljaca ove slike...balo i ja prenio...Bodkin wrote:
Ne kontam sta dokazujes. Da jesu? Da nisu? Da ne lice?![]()
cetiri ocila su bila prisutna na republickom grbu SR Srbije kao i sahovnica na grbu SR HRvatske, a tebi djeluje nesto uvredljivo. Zgrada sa tim poluotvorima ima sijaset i u Njemackoj i u Japanu...kako ste krenuli morat cemo izbaciti i slovo C iz abecede.pa nisam ja originalno naveo oblik jebene zgrade kao nametanje velikosrpstva u tuzli za vrijeme jugoslavije
- Connaisseur Karlin
#1037 Re: Jugoslovenstvo
Istra postoji , Juga ne , eh to je razlikaPutnik ali stvarno wrote:Moguce da nisam sve ispratio, nego razmisljam evo 105 godina je kako iscerasmo Otomansko carstvo iz Srbije,Connaisseur Karlin wrote: uh,nisi pratio temu: stanovnici su se na popisiam unutar Balkan ai van Blalkana upravo upisivali kao Jugosloveni,nakon raspada Jugoslavije![]()
Jugoslavija vise ne postoji, zato ne mozes porediti drzzvu koaj je nesatala sa drzavom koja je jos na karti svijeta.![]()
ako neko kaze da se osejca kao jugosalven, u sustini, nije nista ni rekao/la
a jedan mali deo stanovnistva u Srbiji i veliki deo stanovnistva u BiH i dalje mrmlja nesto o nekom Sandzaku.
Sandzaku drzave koja kao takva (Otomansko carstvo) sigurno nikada vise postojati nece.
Ima i nekih koji zive u Hrvatskoj ali kazu za sebe da su Istrijani. I tako ima mnogih primera u mnogim zemljama.
U tom smislu mislim da nije nevazno sto se sve vise ljudi opredeljuje ne zvanicno vec intimno kao Jugosloveni.
Nisam siguran koliko je nevazno kako se ko oseca ali to je samo moj licni stav.
meni je isterija da se osobe identificiraju sa jugoslovnestvom a rodjene pocetkom 80tih godina
puno se spominje jugonostalgija, a to nije ni tema
jugoslavnestvo moze biti kulturno ili politicko, no, mngi ,kojis u zivjeli u SFRJ nisu nikad u poptunosti prihvatili ideju jugosovenstva, a mnogi , su se danas doticnog jugosalvenstva odrekli, narocitog politickog jugoslavnstva
biti jugonostlagican, imati sjecanja ne znaci automatski, osjecati se jugosalvenom
jugoslavnsko obrazovno i kulturno nasljedje je oblik bogatstva, ali mnogi unutar jugoslavije nisu nikad dovoljno upoznali druge etnicke ili republicke ili regionalne idenitete
- Putnik ali stvarno
#1038 Re: Jugoslovenstvo
Connaisseur Karlin wrote:
Istra postoji , Juga ne , eh to je razlika![]()
meni je isterija da se osobe identificiraju sa jugoslovnestvom a rodjene pocetkom 80tih godina![]()
![]()
puno se spominje jugonostalgija, a to nije ni tema![]()
jugoslavnestvo moze biti kulturno ili politicko, no, mngi ,kojis u zivjeli u SFRJ nisu nikad u poptunosti prihvatili ideju jugosovenstva, a mnogi , su se danas doticnog jugosalvenstva odrekli, narocitog politickog jugoslavnstva![]()
biti jugonostlagican, imati sjecanja ne znaci automatski, osjecati se jugosalvenom
jugoslavnsko obrazovno i kulturno nasljedje je oblik bogatstva, ali mnogi unutar jugoslavije nisu nikad dovoljno upoznali druge etnicke ili republicke ili regionalne idenitetemnogi nisu ni posjetili sve republike unutar SRFJ
Istra nije drzava i nikada nece biti ali poenta je da se stanovnistvo kao i u nedalekom "Sandzaku" ne oseca pripadnikom drzave u kojoj zivi u punom smislu.
Evropsko obrazovno i kulturno nasledje je takodje oblik bogatstva i cinjenica jeste da su se "za Evropu" borili najvise ljudi koji su se samo
u svome selu osecali dobro, a od Evrope najbolje su poznavali Pecuj ili Trst. Od njene celokupne istorije i kulture, najbolje su znali
ww2 u njihovom selu te nacine pripreme pajceka.
Takvi dometi ex YU evropskih politickih vodja bili, a takav je ekonomski, kulturni i politicki domet novih clanica EU poreklom iz bivse YU.
Impact faktor u jugoslovenskoj destrukciji 10 u novoj evropskoj konstrukciji 0.
- Connaisseur Karlin
#1039 Re: Jugoslovenstvo
prvi put cujem da se Istrani ne osjecaju Hrvatima, tamo mi zivi rodbina ( dva brata)Putnik ali stvarno wrote:Connaisseur Karlin wrote:
meni je isterija da se osobe identificiraju sa jugoslovnestvom a rodjene pocetkom 80tih godina![]()
![]()
jugoslavnestvo moze biti kulturno ili politicko, no, mngi ,kojis u zivjeli u SFRJ nisu nikad u poptunosti prihvatili ideju jugosovenstva, a mnogi , su se danas doticnog jugosalvenstva odrekli, narocitog politickog jugoslavnstva![]()
jugoslavnsko obrazovno i kulturno nasljedje je oblik bogatstva, ali mnogi unutar jugoslavije nisu nikad dovoljno upoznali druge etnicke ili republicke ili regionalne idenitetemnogi nisu ni posjetili sve republike unutar SRFJ
Istra nije drzava i nikada nece biti ali poenta je da se stanovnistvo kao i u nedalekom "Sandzaku" ne oseca pripadnikom drzave u kojoj zivi u punom smislu.
Evropsko obrazovno i kulturno nasledje je takodje oblik bogatstva i cinjenica jeste da su se "za Evropu" borili najvise ljudi koji su se samo
u svome selu osecali dobro, a od Evrope najbolje su poznavali Pecuj ili Trst. Od njene celokupne istorije i kulture, najbolje su znali
Takvi dometi ex YU evropskih politickih vodja bili, a takav je ekonomski, kulturni i politicki domet novih clanica EU poreklom iz bivse YU.
prosjecno znanje i imanje stanovnistva bivse Juge se moze mjeriti sa drzavnim sistemima koji su bili slicni Jugi, a ne sa cijelim svijeotm
politicka volja jugoslavenstva je bila i ostala na nivou ideje koja je umrla u periodu izmejdu dva sv. rata
- Connaisseur Karlin
-
Kaligula I
#1041 Re: Jugoslovenstvo
Connaisseur Karlin wrote:
eh, nisi pratio moje potstove na temi "Nacionalizam"ja sma protiv razih oblika nacionalizama
EU je odlicna,ali treba poceti rjesavati valstite probleme
-
Kaligula I
#1042 Re: Jugoslovenstvo
...ne postoji ni bog pa ljudi vjeruju u njegaConnaisseur Karlin wrote:
![]()
...to je, već, zadiranje u intimu...to je, valjda, osobna stvar svakog čovjeka ponaosob...
...vjerujem da mnogi Ameri nisu posjetili sve američke države, ali ih i dalje osjećaju kao svoje...
- Connaisseur Karlin
#1043 Re: Jugoslovenstvo
ne mozes porediti Boga sa drzavamaKaligula I wrote:...ne postoji ni bog pa ljudi vjeruju u njegaConnaisseur Karlin wrote:
![]()
![]()
...to je, već, zadiranje u intimu...to je, valjda, osobna stvar svakog čovjeka ponaosob...
...vjerujem da mnogi Ameri nisu posjetili sve američke države, ali ih i dalje osjećaju kao svoje...
ne mozes porediti SAD naconalizam i Jugo nacionalizam
-
Kaligula I
#1044 Re: Jugoslovenstvo
...ne, to ne, ali mislim na pravo na vjeru...ako se ljudi nadaju novom dolasku Mesije, zašto se ne bi onda nadali povratku neke nove JugoslavijeConnaisseur Karlin wrote:
ne mozes porediti Boga sa drzavama![]()
![]()
![]()
ne mozes porediti SAD naconalizam i Jugo nacionalizamto dva poptuno drugacije formirana nacionalna identiteta
- Connaisseur Karlin
#1045 Re: Jugoslovenstvo
jugolsovenstvo je mrtvoKaligula I wrote:...ne, to ne, ali mislim na pravo na vjeru...ako se ljudi nadaju novom dolasku Mesije, zašto se ne bi onda nadali povratku neke nove JugoslavijeConnaisseur Karlin wrote:
ne mozes porediti Boga sa drzavama![]()
![]()
![]()
ne mozes porediti SAD naconalizam i Jugo nacionalizamto dva poptuno drugacije formirana nacionalna identiteta
...jugoslavenstvo je religija u koju vjeruju Jugoslaveni...zašto te to iritira?...
- insomnia78
#1046 Re: Jugoslovenstvo
Oho ti se za to kad se Tito vrati i napravi novu Jugoslaviju. Strpace te forumski komunci drito na goli
- Connaisseur Karlin
#1047 Re: Jugoslovenstvo
jes, na lijepi plavi Jadran, jes, mozeinsomnia78 wrote:Oho ti se za to kad se Tito vrati i napravi novu Jugoslaviju. Strpace te forumski komunci drito na goli
- Putnik ali stvarno
#1048 Re: Jugoslovenstvo
prvi put cujem da se Istrani ne osjecaju Hrvatima, tamo mi zivi rodbina ( dva brata)Connaisseur Karlin wrote: Istra nije drzava i nikada nece biti ali poenta je da se stanovnistvo kao i u nedalekom "Sandzaku" ne oseca pripadnikom drzave u kojoj zivi u punom smislu.
prosjecno znanje i imanje stanovnistva bivse Juge se moze mjeriti sa drzavnim sistemima koji su bili slicni Jugi, a ne sa cijelim svijeotm
politicka volja jugoslavenstva je bila i ostala na nivou ideje koja je umrla u periodu izmejdu dva sv. rata
Rodbina i to dva brata ?! Ophrvan sam argumentima ovog svedocanstva.
Glede upokojenosti politicke volje Jugoslovenstva izmedju dva rata, mogu jedino povuci paralelu na svojevremenu tvrdnju
da je Bog poginuo na Sremskom frontu 45te.
Tudje pobede umeju da ponesu marginalne likove / pokrete na razne stranputice.
U argumentaciji tada pomazu rodjaci, vece drzave, vojni savezi, svasta, zavisi od stepena varljivosti vlastitog ubedjenja i snage
argumenata.
Jugoslovenstvo svuda pa i u Istri je beg iz zatvorenosti i zatucanosti, siri uvid u svet (islamski, pravoslavni, italijansko - austrijski, katolicki),
bogatija kultura, i naravno razmena dobrih stvari.
Negativu razmenjuju uglavnom lokalni heroji ciji horizonti sezu za sledeci breg, a Ucka im deluje kao Alpi u strahu od sebe samih pre svega,
a i od suseda
- Connaisseur Karlin
#1049 Re: Jugoslovenstvo
nema jugoslavena u Istri , tockaPutnik ali stvarno wrote: Rodbina i to dva brata ?! Ophrvan sam argumentima ovog svedocanstva.
Glede upokojenosti politicke volje Jugoslovenstva izmedju dva rata, mogu jedino povuci paralelu na svojevremenu tvrdnju
da je Bog poginuo na Sremskom frontu 45te.
Tudje pobede umeju da ponesu marginalne likove / pokrete na razne stranputice.
U argumentaciji tada pomazu rodjaci, vece drzave, vojni savezi, svasta, zavisi od stepena varljivosti vlastitog ubedjenja i snage
argumenata.
Jugoslovenstvo svuda pa i u Istri je beg iz zatvorenosti i zatucanosti, siri uvid u svet (islamski, pravoslavni, italijansko - austrijski, katolicki),
bogatija kultura, i naravno razmena dobrih stvari.
Negativu razmenjuju uglavnom lokalni heroji ciji horizonti sezu za sledeci breg, a Ucka im deluje kao Alpi u strahu od sebe samih pre svega,
a i od suseda
- Putnik ali stvarno
#1050 Re: Jugoslovenstvo
Pozdravi oba brata - proto iranca i ne daj se lokalnim dripcima i losoj prici