Izgleda da je opadanje podrske Clinton u anketama prestalo. Danas gledam u 2 od 3 tracking nacionalna polla ponovo je pocela rasti, u trecem je na istom vec 2 dana.
RCP average je ostao na +1.7% za Clinton, bar za sad. Moguce da je to to sto se tice slobodnog pada.
Medjutim po obicaju ankete iz pojedinih drzava kasne, i neke sto su izletile su pravo lose za Clinton.
U New Hampshireu, po prvi put od kad mjere head to head izmedju njih dvoje, Trump u jednoj anketi vodi. Danas izasao neki poll lokalnog radija u kojem on vodi +1%. Naravno nije znacajna prednost, ali gadno za Clinton jer to joj je mozda kriticna drzava iz firewalla. Dan prije je izasla anketa nekog drugog lokalnog radija i u njoj ona vodi +7%, tako da..
U Coloradu izasla lokalna anketa u kojoj su Clinton i Trump na isto bodova. To nije prvi put u zadnje vrijeme, bilo je cak anketa u kojima je i on vodio, ali ovo je poprilicno lose za Clinton, jer je i ovo drzava iz njenog firewalla.
U New Hampshireu ukupno u prosjeku vodi +3.3%, u Coloradu samo +1.7%.
Neki dan slusam nekog analiticara, pricaju o tome kao kako toliko ljudi jos uvijek nije donjelo odluku za koga navijaju, za koga ce glasati i to, zar ima toliko neodlucnih...i kaze on misli da su svi haman pa vec odlucili, medjutim kad je neka kriza, skandal, sta je vec te sedmice (a izgleda svake sedmice je nesto), onda se dio navijaca jednih ili drugih usuti i jednostavno ne javlja na fontele. To ne znaci da je njihov kandidat izgubio podrsku, vec da jednostavno nisu bas zagrijani da o tome pricaju u tom trenutku. Meni ima smisla. Pretpostavljam da je stvarna razlika negdje na sredini izmedju maksimuma kojeg je Clinton imala u anketama (7-8%) i ovog kao sad, kad je razlika skoro (ali ne bas) na nuli. Moja pretpostavka da ce ovo na kraju zavrsiti na izmedju 4 i 5% prednosti za Clinton. (Inace iznad 5% se smatra "landslide" u modernom dobu americkih izbora

, a niko nije uzeo preko 10% jos od 84e. ).
....kad ono tamo Trump uzme lagano pa me budu kvotali.