Tolerancija govora mržnje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
statixx

#1026 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by statixx »

piupiu wrote: Mogu da im se izvinim zbog forme, ali ne i sadrzaja. Jeste, religija (svaka od njih) bi trebala da bude privatna stvar, jeste, sve sto sam rekla to i mislim, halalite mi samo taj komad plastike kojim sam povrijedila osjecaje javnosti. Po meni je veca sramota to sto sam podjonila tudju izjavu izmasakrirajuci je, no dobro, svakom svoje."
A mogla je otici i kod kakvog antropologa da joj objasni sta je religija i kakvu funkciju u drustvu ima, npr. ovdasnje institucionalizirane religije nije moguce svesti na privatnu stvar. Onda treba otvoreno reci ja sam za ukidanje prava na organizovane religije, na registraciju takvih ustanova.

Kad se kaze intimno misli se na nacin kako dozivljavas svoju vjeru i boga, ali javno iskazivanje, poput oblacenja, ne moze nikada biti privatno, bez obzira sto se nekome ne svidja ili mu je nelagodno. Osjecati se uvijek lagodnim nije ljudsko pravo. U Italiji stotine njih nosi kriz, ali nikada se nisam osjecao ugrozenim zbog toga. Neki dan u Ferhadiji sviraju Hare Krishna i vjerujem da je bilo budala koje su se osjecale nelagodno, mozda bas zbog njihovog nacina oblacenja, ali sta meni daje pravo da im kazem kako bi to trebala biti privatna stvar.

Uostalom pogledaj citat, profesor kada govori o intimnosti upotrebljava izraz "vjera", a ona kasnije zakljucuje sa "religija", sto su dva razlicita pojma. Vjera jeste intimna, ali ne vidim kako je religija.
supercali

#1027 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by supercali »

Hakiz wrote:
supercali wrote:Ja ne vidim da je ova Lejla bilo sta lose uradila osim poredjenja sa dildom na glavi
A Lejla nije spomenula dildo na glavi.
Strap-on dildo svejedno
Al kao sto je naknadno napisala moze se izvinuti zbog forme kako je napisala al bit ostaje ista
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1028 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by sabina1 »

cyprus wrote: Zašto Mirza Džidić, Zehra Osmić, Amor Hajradinović, Fikret Hotić i Selma Ćosić imaju pravo da pišu ovakve životinjske bljuvotine, a Lejla Čolak nema? Zašto je saff.ba reagovao na Lejlin status, a 100% neće reagovati na ovu poganštinu koja nije ni za milimetar manje antiislamska od Lejlinih 'dildoa'? Zašto Mirza, Zehra, Amor, Fikret i Selma mogu rahat širit umobolnost iz mase bez ikakvog straha od prezira okoline, dok se oko Lejle stvorila atmosfera linča? Zašto se za Lejlu navodi da radi na klixu, dok se npr. ova petorka neće prozivati na osnovu svog radnog mjesta?
... Ali nisam mogao da ošutim...
:kiss:
statixx

#1029 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by statixx »

Vidim @zeina, ko zna koji put, prekucala temu, cuj ograniciti slobodu govora... :pisnuo: :pisnuo:
kakavdanakneiskustvu

#1030 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by kakavdanakneiskustvu »

cyprus wrote: Zašto Mirza Džidić, Zehra Osmić, Amor Hajradinović, Fikret Hotić i Selma Ćosić imaju pravo da pišu ovakve životinjske bljuvotine, a Lejla Čolak nema? Zašto je saff.ba reagovao na Lejlin status, a 100% neće reagovati na ovu poganštinu koja nije ni za milimetar manje antiislamska od Lejlinih 'dildoa'? Zašto Mirza, Zehra, Amor, Fikret i Selma mogu rahat širit umobolnost iz mase bez ikakvog straha od prezira okoline, dok se oko Lejle stvorila atmosfera linča? Zašto se za Lejlu navodi da radi na klixu, dok se npr. ova petorka neće prozivati na osnovu svog radnog mjesta?
... Ali nisam mogao da ošutim...

:thumbup: :thumbup:
LolaLola

#1031 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by LolaLola »

statixx wrote:Vidim @zeina, ko zna koji put, prekucala temu, cuj ograniciti slobodu govora... :pisnuo: :pisnuo:

Nauceno od malena da zensko treba sutiti.
exliberal-ex

#1032 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by exliberal-ex »

Nije problem ako je neko vjernik...nije problem ako ta osoba kao vjernik to pokazuje ( nosnjom ili izborom hrane/pica/rada/nerada)

Problem je kad taj vjernik da sebi pravo da zabrani drugima da kritikuju njegovo vjerovanje, kad taj vjernik pocne nametat drugima da se ponasaju kao on jer je to po njemu jedini ispravni nacin zivota....to je u sustini problem, zato se javlja taj strah I odbijanje islama po Evropi.

Crkva bi zeljela da ima uticaj kao sto je imala u 18 ili 19 vjeku ali znaju da je to nemoguce I onda se ponasaju po tim pravilima, islam kao vjera to neprihvata I tu nastaju problemi ....
The BEN10

#1033 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by The BEN10 »

Kako aparati rade. Okupilo ih se par istomišljenika i jedni drugima klikću kako su u pravu, kako mogu vrijeđati koga hoće, sloboda govora. Hahahhaa - čovjek bi rekao da vas ima barem k'o bosanaca pred popis stanovništva! :evil: :lol:

Image
fakat

#1034 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by fakat »

Da, citajuci klix covjek bi stekao mnoge pogresne dojmove.
maraccana

#1035 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by maraccana »

....
maraccana

#1036 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by maraccana »

The BEN10 wrote:Kako aparati rade. Okupilo ih se par istomišljenika i jedni drugima klikću kako su u pravu, kako mogu vrijeđati koga hoće, sloboda govora. Hahahhaa - čovjek bi rekao da vas ima barem k'o bosanaca pred popis stanovništva! :evil: :lol:
Hajd pošto si ti ono jak sa rukama protiv ženskih, kombinacija tastatura torbica aperkat i to, mogo bi mi koji metar drva iscjepat... :lol:
kakavdanakneiskustvu

#1037 Re: Tolerancija govora mržnje

exliberal-ex wrote:Nije problem ako je neko vjernik...nije problem ako ta osoba kao vjernik to pokazuje ( nosnjom ili izborom hrane/pica/rada/nerada)

Problem je kad taj vjernik da sebi pravo da zabrani drugima da kritikuju njegovo vjerovanje, kad taj vjernik pocne nametat drugima da se ponasaju kao on jer je to po njemu jedini ispravni nacin zivota....to je u sustini problem, zato se javlja taj strah I odbijanje islama po Evropi.

Crkva bi zeljela da ima uticaj kao sto je imala u 18 ili 19 vjeku ali znaju da je to nemoguce I onda se ponasaju po tim pravilima, islam kao vjera to neprihvata I tu nastaju problemi ....
:thumbup: :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#1038 Re: Tolerancija govora mržnje

maraccana wrote:
The BEN10 wrote:Kako aparati rade. Okupilo ih se par istomišljenika i jedni drugima klikću kako su u pravu, kako mogu vrijeđati koga hoće, sloboda govora. Hahahhaa - čovjek bi rekao da vas ima barem k'o bosanaca pred popis stanovništva! :evil: :lol:
Hajd pošto si ti ono jak sa rukama protiv ženskih, kombinacija tastatura torbica aperkat i to, mogo bi mi koji metar drva iscjepat... :lol:

bjezi,mogao bi i to shvatiti kao uvredu
zeina

#1039 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by zeina »

statixx wrote:Vidim @zeina, ko zna koji put, prekucala temu, cuj ograniciti slobodu govora... :pisnuo: :pisnuo:
Naravno, sloboda govora prestaje tamo gdje pocinje vrijedjanje po bilo kojoj osnovi, govor mrznje, prijetnja i sl.

Samo nek mi neko kaze koja je korist od izgovorene uvrede...samo molim da se ne mijesa kritika i uvreda
Last edited by zeina on 31/08/2016 22:05, edited 1 time in total.
zeina

#1040 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by zeina »

exliberal-ex wrote:Nije problem ako je neko vjernik...nije problem ako ta osoba kao vjernik to pokazuje ( nosnjom ili izborom hrane/pica/rada/nerada)

Koja zamjena teza, pa nije vjernik taj koji je napao Lejlu i njoj slicne jer se razgolitila, nije vjernik nametao nista, bas sve suprotno...vjerniku se namece da je jedino ispravno hodati u odjeci koju Lejla i njoj slicni smatraju prihvatljivom, Lejla je ta koja namece i napada a ne obrnuto ccc
statixx

#1041 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by statixx »

Zeina, ne vidim da si Lejlinom izjavom po bilo kojem osnovu diskriminirana, tako da dzaba glumis ugrozenost. Razumijem da ti smeta njen stav i ravnodusnost prema religijskim praksama i obicajima, ali tvoja prava nisu narusena.
nemezis

#1042 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by nemezis »

zeina wrote:
Naravno, sloboda govora prestaje tamo gdje pocinje vrijedjanje po bilo kojoj osnovi, govor mrznje, prijetnja i sl.

Samo nek mi neko kaze koja je korist od izgovorene uvrede...samo molim da se ne mijesa kritika i uvreda
Ja sam trazio da definises uvredu, je li ne želiš ili si previdila pitanje?
nemezis

#1043 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by nemezis »

zeina wrote:

Koja zamjena teza, pa nije vjernik taj koji je napao Lejlu i njoj slicne jer se razgolitila, nije vjernik nametao nista, bas sve suprotno...vjerniku se namece da je jedino ispravno hodati u odjeci koju Lejla i njoj slicni smatraju prihvatljivom, Lejla je ta koja namece i napada a ne obrnuto ccc
Kako namece? Ona je iznijela svoje misljenje na svom fb profilu. Na koga se odnosi to sto je ona rekla?
exliberal-ex

#1044 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by exliberal-ex »

zeina wrote:

Stani bona ako ja kritikujem sto se zene zamotaju u carsafe pa hodaju po Njemackoj ( ajde da kazem da je to normalno da se zastitis od sunca u pustinji ali u Njemackoj....) jesam li ja za osudu...ovdje ispada da se svi mogu kritikovat ali ako se dotaknes islama ode glava..
Eto ja sam se kupao sa zamotanim I nije mi bilo prijatno...al nije moja zemlja, bio sam gost pa sam to postovao ...ali ako prosjecni francuz nezeli to da vidi na plaza taj isti francuz ima pravo to da zabrani....kome se nesvidja siroko ti polje...
Bodkin

#1045 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

Image
Lejla rekla da je hidzab kao vjestacki spolni organ. Posljedica? Nista
Veliki vjernik joj zaprijetio silovanjem. Posljedica? Mozda izgubi posao i morao se javno izvinjavati. Aparati :lol:
immuno

#1046 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by immuno »

rijetko se javlam na forumu al nemogu ostati ravnodusna na ovoj temi....trenutno u cijeloj Evropi u svim medijima je udarna tema burka ,burkini i sl....tim povodom sam slusala komentar jedne casne sestre u Austriji koja kaze " nevidim zaista razloga zasto pravite toliku galamu oko burkinija ako je dozvoljeno da se ljudi kupaju u bikiniju i BEZ njega zasto bi bilo zabranjeno i mimo standarda Evrope da se neko kupa u burkiniju" tim povodom je na Dunavu organizovano zajednicko kupanje kako u bikiniju ,burkiniju,toplesu ...

Ko vjeruje i zasto i kako nebih o tome da raspravljam al kao zena nemogu da neiskazem moje zaprepastenje da na pisanje osobe zenskog spola djevojke,dame,gospodje il gospodjice koja vjerovatno posjeduje bar srednjoskolsko obrazovanje,vaspitanje......da u danasnje vrijeme kad je mogucnost iskazivanja toliko bogata da sebi moze dozvoliti toliko siromastvo u opisu svojih osjecaja ili frustracija... nemogu da vjerujem da u doba feminizma kao svakodnevnice zena zeni moze na tako surov nacin da se obrati a pri tome apsolutno nema pojma kome se obraca ,da sve osobe zenskog pola koje su pokrivene "pocasti" takvom usporedbom je za meine ispod svakog nivoa ,kuture,obrazovanja,vaspitanja,ukusa,estetike i nazovite kako hocete........
skupljac_zeljeza

#1047 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by skupljac_zeljeza »

Bodkin wrote: Lejla rekla da je hidzab kao vjestacki spolni organ. Posljedica? Nista
Veliki vjernik joj zaprijetio silovanjem. Posljedica? Mozda izgubi posao i morao se javno izvinjavati. Aparati :lol:
Nije problem ako to neko napiše ovdje na forumu, ali ako to tako uradi novinar na najčitanijem BH portalu kako čitati članke od osobe koja pati od stereotipa. Kakva razlika u odnosu na one sa PTCP ili Avaza?
The BEN10

#1048 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by The BEN10 »

Isfrustrirana i isprepadana skupina me razočarala - nema ih ni tucet da pruže podršku Lejlici kompleksašici. Spala knjiga na par slova!
Sa druge strane, tekstovi koji su osudili bljuvanje frustracija nad čestitim majkama i sestrama Bošnjakinjama broje hiljade. :lol: :evil:
Dosadno mii

#1049 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Dosadno mii »

:zjev:
Last edited by Dosadno mii on 04/09/2016 00:19, edited 1 time in total.
pustopoljina

#1050 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by pustopoljina »

Alfons Kauders wrote:
Chmoljo wrote: čuj zakon koji sankcioniše vrijeđanje :D
Ja bi samo na forumu fasovo 374 dozivotnih robija...
pa fasujes ban kad zasluzis :izet: :skoljka:
Post Reply