Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
animals

#1026 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

costacurta wrote: Na Jadranu ako trazis picu i pitas kakva je sunka uglavnom u 90% kazu svinjetina. Jel bih ja trebao sad ko ovaj animals reci "Zbogom Jadran, nema purece sunke"?
Udjes u apartman na zidu sobe krst/križ. Jel bih ja to trebao pomisliti da su oni to namjerno uradili jer znaju da muslimani dolaze i zele da ih otjeraju s tim? Ne, ja na to gledam da je ta grandmam, vlasnica apartmana jako religiozna zena i vjeruje u Boga i ja to postujem, a gotivim je jer svako jutro je mom djetetu, za koje je znala da nije kršćanin davala svjezih smokvi, uvijek je bilo keksa, čokolade, nara, breskvi i lubenice :thumbup:
Uzmes picu sa gljivama, ne moras sa sunkom..
ali nije to poenta uopce..
tema je burkini bila..
meni licno smeta petljanje religije u svaku poru zivota..
znaci, ako je drzava, zabranila jesti svinjetinu, jer je stetna po zdravlje, ja cu to da postujem..
ali ako meni religija kaze da je ne smijem jesti, onda to ne postujem..
drzavu moram postovati, religiju ne moram..
tako i sa burkinijem,drzava zabranila i tacka..
drzava mora biti iznad religije..
inace sve drugovodi u bezumlje..
seln

#1027 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

Banksy wrote:
seln wrote: Ti kupujes svinjetinu? :shock: :shock: :shock:
Banksy, razocarala si me kao drugarica i kao komunista. :D :D :D
Božići, Nove godine, ljeti dvaput roštilj i to je to, halali :D
Ko pamti zna da se u Sarajevu ni prije rata, osim povodima sličnim iznad, nije nešto puno jela svinjetina, više teletina i jagnjetina, al' eto, sad im fali...
Znam, i kod nas je bilo slicno. Ono, niko nije isao u mesnicu da kupi klempe.. ali, ako se u menzi ili skolskoj kantini vec zadesila, niko nije odbio.
Sada... mozes sve: varati zenu, piti, kockati, dilati drogu... niko ti nece reci da nisi musliman... samo nemoj klempe.
¤ jelena ¤

#1028 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ¤ jelena ¤ »

seln wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
seln wrote: U Sarajevu udjes u parfimeriju, a tamo te ceka lijepa Arapkinja, decentno nasminkana i s osmijehom ti se na bosanskom obrati...

Pricamo li o izuzecima ili o kineskoj mafiji, geto naseljima i drzanju radnika kao robova?
Ne pričamo ni o jednoj stavci koju si nabrojao.

Va dvojica generalizujete, a ja ovim primjerom samo testiram istinitost tvoje generalizacije o Azijatima kao problemu u državi

i zato pitam: šta je problem za državu u konkretnom primjeru ove Azijatkinje iz okruženja...
Sta je problem za drzavu u konkretnom primjeru ove Arapkinje iz okruzenja?
Ja, brate mili, pojma nemam...evo prvi put od tebe čujem da uopšte postoji ideja o nekakvom problemu za državu BiH u tome što naturalizovana Arapkinja, kao obrazovana farmaceutkinja, koja tečno govori bosanski, radi u nekoj apoteci u Sarajevu... ne kontam i zato pitam.

Ova Azijatkinja u Novom Sadu znam da postoji i da nije nikakav problem za državu u okruženju...pa u skladu s tim primjerom ja mogu samo zaključiti da tvoja generalizacija o Azijatima kao ljudskoj rasi sa kojom država ima problema nije tačna i da je riječ, u najmanju ruku, o nakoj poluistini...

Ali nea veze...mene i dalje zanima šta je problem u ovom mom, konkretnom primjeru
jer pretpostavljam da imaš neko racionalno objašnjenje...šta ja znam...
seln

#1029 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

animals wrote: drzavu moram postovati, religiju ne moram..
Dakle, ako drzava Saudijska Arabija ogranicava prava krscana, onda je to OK?
Satori

#1030 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Satori »

Bodkin wrote:
seln wrote: Ortodoksni Jevreji ne idu uopste na bazen
Ortodoksni Jevreji ne traze da se u skoli uci iwrit, oni imaju svoje skole.
Ne traze da se izbaci svinjetina iz skola, jer ne salju djecu u goyim skole
I te kako vriste kad se radi o njihovim pravima, pogledaj moj post u vezi zabrane obrezivanja.
Arapi su govnari, ali prisivati im svo zlo ovog svijeta nije ni ljudski ni istinito.
I tu je i caka. Arapi bi da idu na bazen al da se ponasaju po njihovim pravilima. Arapi bi da idu u francuske skole ali da se skole prilagode njihovim religijskim pravilima. Tu je razlika izmedju jevreja i arapa
Aleluja. Neka i Arapi imaju svoje škole, svoje kvartove, svoje restorane, prodavnice, svoje sisteme. Ali kada dođu ja javni trg, javnu plažu, javnu školu, trebaju se ponašati kako država kaže. Moraju razlikovati javno vs privatno vlasništvo
seln

#1031 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

¤ jelena ¤ wrote:
seln wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Ne pričamo ni o jednoj stavci koju si nabrojao.

Va dvojica generalizujete, a ja ovim primjerom samo testiram istinitost tvoje generalizacije o Azijatima kao problemu u državi

i zato pitam: šta je problem za državu u konkretnom primjeru ove Azijatkinje iz okruženja...
Sta je problem za drzavu u konkretnom primjeru ove Arapkinje iz okruzenja?
Ja, brate mili, pojma nemam...evo prvi put od tebe čujem da uopšte postoji ideja o nekakvom problemu za državu BiH u tome što naturalizovana Arapkinja, kao obrazovana farmaceutkinja, koja tečno govori bosanski, radi u nekoj apoteci u Sarajevu... ne kontam i zato pitam.

Ova Azijatkinja u Novom Sadu znam da postoji i da nije nikakav problem za državu u okruženju...pa u skladu s tim primjerom ja mogu samo zaključiti da tvoja generalizacija o Azijatima kao ljudskoj rasi sa kojom država ima problema nije tačna i da je riječ, u najmanju ruku, o nakoj poluistini...

Ali nea veze...mene i dalje zanima šta je problem u ovom mom, konkretnom primjeru
jer pretpostavljam da imaš neko racionalno objašnjenje...šta ja znam...
Izvini, petak je, dzuma, folovi-golovi... koja generalizacija?
Jesam li ja rekao: svi Azijati?
seln

#1032 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

Satori wrote:
Bodkin wrote:
seln wrote: Ortodoksni Jevreji ne idu uopste na bazen
Ortodoksni Jevreji ne traze da se u skoli uci iwrit, oni imaju svoje skole.
Ne traze da se izbaci svinjetina iz skola, jer ne salju djecu u goyim skole
I te kako vriste kad se radi o njihovim pravima, pogledaj moj post u vezi zabrane obrezivanja.
Arapi su govnari, ali prisivati im svo zlo ovog svijeta nije ni ljudski ni istinito.
I tu je i caka. Arapi bi da idu na bazen al da se ponasaju po njihovim pravilima. Arapi bi da idu u francuske skole ali da se skole prilagode njihovim religijskim pravilima. Tu je razlika izmedju jevreja i arapa
Aleluja.
Pametnom dovoljno.
Hadzi Lojo

#1033 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hadzi Lojo »

Hadzi Lojo wrote:U Arabiji je serijatski zakon i tako je uredjenje drzave, pa zasto onda EU glumi demokratiju, a vamo sve na krscanskim principima, pa onda je postenije da proglase Krscanska EU i zdravo, svim strancima nek kazu ako necet po nasem dovidjenja!
Oni bi izgleda novi holokaust ponovo da prave, sada su izabrali muslimane za zrtvu! Ovo sto su u Bosni dozvolili i sto dalje dozvoljavaju je bila samo vjezba za sva ova sranja sto se desavaju u svijetu! Poserem im se na demokratiju kada su dozvolili i psmatrali genocid i jos nagradili zlocince. Smetaju im burkiniji a ne smeta seseljevo pljuvanje i srpski fasizam. Pustaju srpskoh Gebelsa na slobodu a na hiljade dokaza i nista.
Ja bi onako po Miteranovom da prvo UN izglasa rezoluciju i posalje posmatrace na francuske plaze da uvide ko to nosa burkinije i ko koga provocira pa da onda ponovo izglasaju rezoluciju o mogucem aktivnom djelovanju, bla blaa povraca mi se vise od svih demokrata.
Evo jos jednom isti post.
animals

#1034 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

seln wrote:
Mislim da nije,
Ali ja nikad necu otici zivjetiu tu drzavu, jer to nije drzava za mene..
razumijes..
ako po tebi zabrana burkinija je udar na pravo muslimana i njihovu religiju,
onda da sam musliman, i da hocu da se kupam u burkiniju, nikad ne bi otisao u Francusku..
premjestio bi se u SA...jednostavno..
jer SA je religijska drzava, a Francuska nije..
znaci ako hoces pravo religije iznad drzave, onda idi u SA..
Satori

#1035 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Satori »

seln wrote:
Aleluja.
Pametnom dovoljno.[/quote]

Subhanallah, na šta aludiraš? :roll:
seln

#1036 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

Satori wrote:
seln wrote:
Aleluja.
Pametnom dovoljno.
Subhanallah, na šta aludiraš? :roll:
Na kamelije.
statixx

#1037 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by statixx »

Ovdje se potencira da se zakoni drzave moraju postovati, a ne kakvi su ti zakoni, koja argumentacija stoji iza njih. I to je vid bezumlja, uvod u totalitarne rezime.
seln

#1038 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

animals wrote:
seln wrote:
Mislim da nije,
Ali ja nikad necu otici zivjetiu tu drzavu, jer to nije drzava za mene..
razumijes..
ako po tebi zabrana burkinija je udar na pravo muslimana i njihovu religiju,
onda da sam musliman, i da hocu da se kupam u burkiniju, nikad ne bi otisao u Francusku..
premjestio bi se u SA...jednostavno..
jer SA je religijska drzava, a Francuska nije..
znaci ako hoces pravo religije iznad drzave, onda idi u SA..
Zasto je tebi pravo religije iznad drzave ako neka zena hoce da se kupa u burkiniju?
Koja je to objektivna smetnja, osim sto islamofobima smeta samo postojanje muslimana?
I kuda da ode Francuskinja muslimanka, koja je rodjena u toj drzavi?
E, moj Mladicu...
Bodkin

#1039 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Bodkin »

Pureca i pileca sunka :D
Hadzi Lojo

#1040 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hadzi Lojo »

I tu je i caka. Arapi bi da idu na bazen al da se ponasaju po njihovim pravilima. Arapi bi da idu u francuske skole ali da se skole prilagode njihovim religijskim pravilima. Tu je razlika izmedju jevreja i arapa[/quote

Imaju i muslimani sirom evrope svoje skole takodje, prate skolski program te drzave i sve ostalo sto im vjera nalaze.
Te skole su prije 11 septembra imale najbolje skolske rezultate , o tome se javno govorilo i na vijestima, medjutim nakon 11 septembra sve se stavilo pod tepih i poceo je lov na vjestice. Cak sta vise mnogi desnicari zagovarju zatvarnje istih!
animals

#1041 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

statixx wrote:Ovdje se potencira da se zakoni drzave moraju postovati, a ne kakvi su ti zakoni, koja argumentacija stoji iza njih. I to je vid bezumlja, uvod u totalitarne rezime.
Pa sta da postujem,
anarhiju..
zakoni se moraju postovati, inace udaraju po dzepu ili ides u zatvor..
cuj totalitarne rezime..
realna do boli

#1042 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by realna do boli »

Nije poenta u klempi....
Odjednom se spominje nasa tradicija...nije to nas obicaj...
A dedo aksamlucio po birtijama...odjednom dedo morao..tjerali ga..pa se neki praunuk sjetio da to nije nas obicaj..pa hajd..da to mijenja...islo se na igranke...ako vec nisu bili na koncertu...a bilo je i takvih, takvi na zalost odose..ostadose..poneke igranke...s rajom se islo na rostilje i pice za zivce..sada se nalaze na dzumi pa na serbe..ni sok vise nije....
moja svekrva davno mi rece..hvala titi sto me rijesi burke....ucila kuran za druge u ramazanu i dove...a bome znala trznuti rakijicu...bole kosti..za cirkulaciju....imala neki svoj stogodisnji obicaj..danas nebi bila prava muslimanka....poslije rata nije htjela krociti u djamiju..nije dala da joj neki novokonponovani kazu da klanja pogresno...
Satori

#1043 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Satori »

statixx wrote:Ovdje se potencira da se zakoni drzave moraju postovati, a ne kakvi su ti zakoni, koja argumentacija stoji iza njih. I to je vid bezumlja, uvod u totalitarne rezime.
Svakako da jeste. Svaki zakon ikad donešen može osporiti neka skupina.

Ali u slučaju burkinija je situacija jasna: Francuska ostvaruje ogroman prihod od turizma. Azurna obala je poznata kao ekskluziva. Turisti koji dođu se žele osjećati sugurno, a u posljednje vrijeme se čudne i zabrinjavajuće stvari dešavaju.
Dakle, zabranom nošenja burkinija Francuska štiti svoje prihode. Boli njih briga kako se ti kupaš, sve dok zbog burkini teta drugi turisti ne počnu odustajati od plaža. Iza svega stoji novac.

Da Francuska traži otkrivanje žena na javnim mjestima, ja prva bih osudila takav zakon. Ali zabranu kupanja u burkiniju ne mogu.
statixx

#1044 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by statixx »

animals wrote:
Pa sta da postujem,
anarhiju..
cuj totalitarne rezime..
Sad bih trebao objasnjavati da religija nije preduslov za totalitarizam. Zar ti ne razmiljas o smislu zakona koje ti namece drzava?
Satori

#1045 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Satori »

Hadzi Lojo wrote:I tu je i caka. Arapi bi da idu na bazen al da se ponasaju po njihovim pravilima. Arapi bi da idu u francuske skole ali da se skole prilagode njihovim religijskim pravilima. Tu je razlika izmedju jevreja i arapa[/quote

Imaju i muslimani sirom evrope svoje skole takodje, prate skolski program te drzave i sve ostalo sto im vjera nalaze.
Te skole su prije 11 septembra imale najbolje skolske rezultate , o tome se javno govorilo i na vijestima, medjutim nakon 11 septembra sve se stavilo pod tepih i poceo je lov na vjestice. Cak sta vise mnogi desnicari zagovarju zatvarnje istih!
A jesu li zatvorene?
(pusti to šta desničari zagovaraju, je li konkretno sprovedeno u djelo)
Ci-Nick

#1046 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Ci-Nick »

Image
Last edited by Ci-Nick on 26/08/2016 12:23, edited 1 time in total.
animals

#1047 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

seln wrote: Zasto je tebi pravo religije iznad drzave ako neka zena hoce da se kupa u burkiniju?
Koja je to objektivna smetnja, osim sto islamofobima smeta samo postojanje muslimana?
I kuda da ode Francuskinja muslimanka, koja je rodjena u toj drzavi?
E, moj Mladicu...
Opet islamofobija..
a krscanofobija,niko ne prica o njoj, sto li..
pa zato, sto jedan musliman u Evropi ima ustavom ista prava zagarantovana ,
kao i svi ostali njeni gradjani..
u mojoj firmi, jedan musliman,ima ista prav kao i ja, ni manje , ni vise..
i gdje je tu islamofobija..
da je ta muslimanka, koja je rodjena u Francuskoj, integrisana,ne bi doslo do ovoga..
ne pitas li se zasto, samo muslimani imaju problem sa ispoljavanjem svoje vjere u Evropi,
a niko drugi nema..iako ima jos sto drugi vjera..
statixx

#1048 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by statixx »

Satori wrote:
Svakako da jeste. Svaki zakon ikad donešen može osporiti neka skupina.

Ali u slučaju burkinija je situacija jasna: Francuska ostvaruje ogroman prihod od turizma. Azurna obala je poznata kao ekskluziva. Turisti koji dođu se žele osjećati sugurno, a u posljednje vrijeme se čudne i zabrinjavajuće stvari dešavaju.
Dakle, zabranom nošenja burkinija Francuska štiti svoje prihode. Boli njih briga kako se ti kupaš, sve dok zbog burkini teta drugi turisti ne počnu odustajati od plaža. Iza svega stoji novac.

Da Francuska traži otkrivanje žena na javnim mjestima, ja prva bih osudila takav zakon. Ali zabranu kupanja u burkiniju ne mogu.
Kakva sigurnost, to su gluposti kada je terorizam u pitanju. Lik je u Tunisu dosao na plazu sa masinkom i resetao ljude.
animals

#1049 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

statixx wrote:
animals wrote:
Pa sta da postujem,
anarhiju..
cuj totalitarne rezime..
Sad bih trebao objasnjavati da religija nije preduslov za totalitarizam. Zar ti ne razmiljas o smislu zakona koje ti namece drzava?
Pa sta bi ti,da uvedee Evropa natrag Crkvene zakone..
Satori

#1050 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Satori »

statixx wrote:Kakva sigurnost, to su gluposti kada je terorizam u pitanju. Lik je u Tunisu dosao na plazu sa masinkom i resetao ljude.
I moj rahmetli školski drug je vozio 140 sat i poginuo u saobraćajnom udesu. U po grada. Dakle, po tvojoj logici, treba ukinuti zabrane ograničenja brzine i vezivanja.

Ne mjeri se svijet po pojedincima.
Post Reply