Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post Reply
Rick_Grimes

#1026 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Rick_Grimes »

hAZNADAR wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Nadam se da je to jasno i da niko ovdje to neće nazvati nekakvim razvodnjavanjem problema, kao što se ima običaj reći kada se sve to spomene.
Apsolutno jeste razvodnjavanje jer je tema o diskriminaciji konto jezika.

Imas bezbroj tema o korupciji, kradjama, pronevjerama, administraciji, bezbjednosti,.. i na sve to roman da se napise.

Ovdje si ili protiv diskriminacije u skoli ili za.

I sva prica u tom pravcu. Bilo je i ranijih pokusaja pojedinih da se sve opravda ekonomijom i haj ba sta ce nam jezik kad nema posla,..

Da ti ja kazem sto sam rekao i ranije drugima u cemu je problem sa vama. Vidim vam matricu poslije dvije recenice,... nemate iste arsine za sve. Jednostavno nemate. Da se slucajno u Bihacu, Zenici,... zabrani pisanje srpskog ili hrvatskog jezika i to opravda haj ba sta ima veze ima bitnijih stvari poput posla, prava, - gorio bi forum.
Najbolji primjer ti je Kavazovicev ispad sa Vlasima. Imao je vise odjeka na forumu i u javnosti nego diskriminacija bosnjacke djece u genocidnom entietu, ali kao sto i sam kazes niko nije rekao pustite Kavazovica imako bitnijih problema nego se digla citava hajka. Sreca pa su jelena i slicne jelene u manjini pa njih vise niko ne haje.
Drvosjeca iz Dejcica

#1027 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dr socrates wrote:Ova situacija je dosta i komična pošto vrhuška iz Sarajeva svakog južnoslovenskog muslimana ko se na popisu izjasnio kao Bosanac a ne Bošnjak smatra izdajnikom i četnikom,a sa druge strane svako ko kaže da govori bošnjačkim jezikom a ne bosanskim postaje pristalica velikosrpske politike!?
Da stvar bude zamršenija Bošnjak i Bosanac je jedno te isto,baš kao što su Srbi i Serbi naziv za isti narod ili Hrvati ili Horvati itd.

Čisto sumnjam da postoji junak koji bi to uspio objasniti nekome ko nije sa ovih prostora,čak štaviše lakše je naučiti naš jezik nego shvatiti sve apsurde i gluposti kojima smo bombardovani zadnjih dvadeset pet godina.

Šta reći nego lijepo Titovo vrijeme i socijalizam! Niko se nije bunio zbog naziva jezika niti je smatrao sebe žrtvom aparthejda,da smo se mi đaci tada pitali ukinuli bi i srpski i hrvatski.
A đe ti je Ljudevit i Karadžić?
¤ jelena ¤

#1028 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

hAZNADAR wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

To što ti nazivaš forumskom patetikom, pa je još i stavljaš na stranu, za neke ljude u ovoj zemlji je stvarni život - svakodnevica.

Svi - ne niko, kao što ti kažeš, nego - svi oni koji su na ključnim pozicijama u ovoj državi, a posao im je (čitaj: plaćeni su četvorocifrenim iznosima na mjesečnoj bazi) da tim ljudima garantuju život dostojan čovjeka, tu djecu su gurnuli u prve borbene redove i to traje već godinama!

A kad kažem godinama, onda to znači da kršenje osnovnih ljudskih prava traje i tokom godina koje nisu izborne!

Šta rade bošnjački političari, godinama, dok srpski krše osnovna ljudska prava Bošnjacima u ovoj državi?!

Dakle, da ponovim... zemlja zove sajber-patrijotu:

samohrana majka, nezaštićena, troje djece, nezaštićeno, i mjesečna primanja...pazi sad...

150 maraka dječjeg dodatka (čitaj: 3 djece i 5 maraka dnevno!)

a ako djecu nastavi školovati u Novoj Kasabi - gdje im je omogućena nastava bosanskog i kofol ustavom je to pravo sljeduje :roll: - ona ostaje i bez tih 150 maraka mjesečno! Pa naravno da će žena vratiti djecu kući i u takvoj situaciji izbrisati iz glave problem jezika!
I ona i svi ti ljudi koji u toj bijedi žive!

Toliko o prioritetima o kojima ne odlučujem ja, nego stvarnost, dok veseli sajber-patrijota lamprda po forumu o nekakvim zamjenama teza, fiktivnoj borbi za pravo i pravdu (borbi koje u stvarnosti nema ni u pokušaju!) i s osmijehom na licu mašta o tome da Esmina sudbina zadesi i Jovanku...ono...čisto da on vidi reakciju i čuje kmečanje i onih drugih!

Iz svega toga proizilazi samo još jedna u nizu potvrda da je patriotizam posljednje utočište hulja tj. karantin za neizlječive a zarazne boleštine jednog društva!

Fuj!
Ako je sta Fuj, to je tvoja zloupotreba tudje nesrece zarad promocije svojih politickih svjetonazora. I to ti je kao materijal za napad na neistomisljenike. Da imas imalo respekta i suosjecanja prema siromasnima - pomogla bi na svoju ruku bez promocije ili apelovala mimo ove teme. Nebi siromasne upotrebljavala da se obrusis na patriotizam vec bi ih postedila da budu potrosni materijal.
Ovo je isto kao kada Fatmir krene koristiti genocid zarad svojih desnicarskih ideja,.. u cemu je bitna razlika njegove i vase krajnosti`?

Podrska pogodjenoj djeci, protivljenje diskriminaciji je prvenstveno ljudska duznost, a ne nacionalisticko patriotska rabota.

Covjek ti je lijepo rekao da su vlasti u RS odgovorne za ovo stanje. I sta je pogrijesio?
U po Evrope zabrana koristenja jezika u ovom vijeku a ti bi otpor tome nazivala primitivnim patriotizmom, i propagirala saginjanje i prihvatanje nepravde zbog ekonomije. Kao da bi ruze procvjetale a pare padale sa neba kada bi se ljudi odrekli svog identiteta.

Zato izigravaj nekome drugom moral i tobozu apatiju,... jasno je ko dan da poput slicnih ganjas nacionalisticke demone gdje ih ima i nema a zaboravljas sustinu ovog problema. A takodjer bosnjacke politicare kojima na fali mana mozes u drugoj temi a ne ovdje. I malo se informisi Ko odlucuje u RS ko tamo vlada a ko ne?

A na prosli post gdje si pokusala progurati tezu agresije bosanskog jezika u RS, da se toboze nastoji nametnuti ugrozenim Srbima si dobila odgovor na kojeg si se usutila.
Priča o jadu i bijedi ima za cilj da vas malo zamisli nad sudbinom tih ljudi koji su, za razliku od svih vas, zaista ugroženi.

To je i napisano da onaj ko čita proguta knedlu i kaže - fuj!

A ja, lično, od teške sudbine tih ljudi nikakve koristi nemam - za razliku od bagre na vlasti, koja je za njihov položaj u ovom društvu direktno odgovorna - tako da meni, zloupotrebu nečije sirotinje, ne možeš pripisati, a da to što si napisao ima smisla i uporišta u stvarnosti.

Da li ja, u privatnom životu, nekom na svoju ruku pomažem ili ne - ti to ne znaš. Prema tome, ovo što ti pišeš o meni i tome kako bih ja trebalo da se ponašam... to su tvoje pretpostavke o meni, zasnovane na predrasudama, koje sa mnom nikakve veze nemaju, niti ja imam namjeru da ih rušim.
To prepuštam tebi.

A to guranje nekakvih teza, opet su tvoje predrasude (jasno ti je da se ne poznajemo i da apsolutno ništa o meni ne znaš, sem mog imena?!) zasnovane na tvom iskustvu, pa na osnovu toga sudiš o mojim stavovima - što je takođe tvoj problem, a ne moj, pa se neću ni truditi da te razuvjerim i dokazujem suprotno.

Jasno je meni da ti nije svejedno kad ti napišeš kilometarski post, a sagovornik ne odgovori, ali to ti ne daje za pravo da izmišljaš moje stavove i politički svjetonazor kako ti se prohtje i to bez ikakvih potvrda u mojim upisima o istom. Opet predrasude...sad već zabetonirane.

Izvini što ti nisam odgovorila na prethodni post, zašto zaista ne bih da objašnjavam jer prosto moje dnevne aktivnosti se tebe ne tiču...jedino ti mogu reći da to ne shvataš lično, u slučaju da to tvoju sujetu baš mnogo pogađa...a ubuduće, ako je ikako moguće, barem čitaj ono što piše, a ne ono što ti misliš da ja o nekom ili nečemu mislim i to samo zbog toga što se, eto, zovem Jelena i što me je jedan od prethodnih forumaša u svojim ad hominem bljuvotinama prozvao.

Mislit svojom glavom, čitat hladne glave i s razumijevanjem, a ne izmišljat, pretpostavljat i trpat u poznate matrice i okvire - zar je to toliko teško?

Ako jeste, opet, izvini što sam ti se uopšte obratila i doviđenja prijatno.

Isto važi i za ostale.
mmaar

#1029 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by mmaar »

General War wrote:
Rick_Grimes wrote:General War i Bodkin su dokaz koliko je ideja jugoslovenstva bliska ideji velikosprstva. Tacno se vidi da je velikosrpstvo autor jugoslovenstva i da ga je nastojalo ponuditi sirokim masama ( nesrbima ).
Hajde ba odjebi sa tim provokativnim glupostima, Bosanac ti jugosloven i velikosrbin a kmecis za bosanskim jezikom...neznate vise jestel dosli ili posli takvi ko ti. :roll:

E cuj Bosanac i zlatni lanac :D
mmaar

#1030 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by mmaar »

mirzaaa33 wrote:Hrvati naš jezik nazivaju bošnjačkim. Je li to vama u redu?

Hrvati, pogotovo Hrvati u Hrvatskoj su kako god svjetlosne godine civilizacijski ispred vas i nije tacno da Hrvati bosanski jezik nazivaju bosnjackim, bas naprotiv, izuzev ako pod Hrvatima ne smatras jednu malu grupicu srbofila ciji je Hafis uzorak, koja na tako za njih ponizavajuci nacin podilazi vama Srbima, a o cijem hrvatstvu bi se dalo raspravljati. Uostalom, toliko bosanskih katolika danas Hrvata spada među najzaslužnije za afirmaciju bosanskog jezika, od fra Matije Divkovica, pa dalje.
General War

#1031 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by General War »

mmaar wrote:

Hrvati, pogotovo Hrvati u Hrvatskoj su kako god svjetlosne godine civilizacijski ispred vas i nije tacno da Hrvati bosanski jezik nazivaju bosnjackim, bas naprotiv, izuzev ako pod Hrvatima ne smatras jednu malu grupicu srbofila ciji je Hafis uzorak, koja na tako za njih ponizavajuci nacin podilazi vama Srbima, a o cijem hrvatstvu bi se dalo raspravljati. Uostalom, toliko bosanskih katolika danas Hrvata spada među najzaslužnije za afirmaciju bosanskog jezika, od fra Matije Divkovica, pa dalje.
Ma gdje ce oni to...pravi hrvati afirmirali su oni vas u svasta jos gledajuci istorijski , kad se vec preseravas. :D

Image
mmaar

#1032 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by mmaar »

General War wrote:
mmaar wrote:

Ma gdje ce oni to...pravi hrvati afirmirali su oni vas u svasta jos gledajuci istorijski , kad se vec preseravas. :D

Image
Meti u svojoj avliji, imas Dabica, Nedica, Ljotica, Mihailovica, Đurisica, Velimirovica na svakom koraku, a i u sebi pomalo, bar ako je suditi po nekim od tvojih izrecenih stavova, a njih eno rehabilitiraju, proglasavaju svecima, nazivaju studentske domove po njima, ma kako tebi, moj Bosanac, pristajao "prsten i zlatni lanac". Republika Hrvatska se bar sluzbeno ogradjuje od ustaskog pokreta, suocila se i sa svojom sramnom ulogom u BiH tokom 90-ih, dok vi fasisticki cetnicki pokret i najgore zlocice i kvislinge izjednacavate s antifasizmom i slavite ih kao svece i heroje. Izmedju vas i njih je, đenerale, ogromni civilizacijski jaz.

I s obzirom da tvrdis da pricas bosanski :-) , bar nauci da se na bosanskom kaze historija, a ne istorija.
Rick_Grimes

#1033 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Rick_Grimes »

Dzafer Kulenovic je npr. toliko zagovarao hrvatstvo i bio 'rvatina veca od Ante Pavelica da je svoju porodicu odgojio u lijepom bosnjackom duhu pa mu unuk postade potpredsjednik sabora Bosnjaka Sjeverne Amerike. Prica o hrvatskom cvijecu je klasicna ustaska propaganda za Bosnjake koji su zbog moranja postali ustase jer su cetnici vec na pocetku 2. svjetskog rata poceli sa etnickim ciscenjem Istocne Bosne.
Tesla10

#1034 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tesla10 »

Hahahahahahahaha Bošnjaci morali u ustaše kako bi se branili od četnika :lol: :-) .

Ostavi se interneta molim te. Fašisti su fašiste.

Odavno veću glupost nisam čuo :-) .
Rick_Grimes

#1035 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Rick_Grimes »

Tesla10 wrote:Hahahahahahahaha Bošnjaci morali u ustaše kako bi se branili od četnika :lol: :-) .

Mani me svega ti komunisticke propagande. Eto trebali su u partizane, saveznike cetnika. Kako su partizani mogli sa cetnicima kad su fasisti ?

Ljudi su bili goloruki, nisu se s cim imali braniti dok im NDH nije dala oruzje.
mmaar

#1037 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by mmaar »

Rick_Grimes wrote:
Tesla10 wrote:Hahahahahahahaha Bošnjaci morali u ustaše kako bi se branili od četnika :lol: :-) .

Mani me svega ti komunisticke propagande. Eto trebali su u partizane, saveznike cetnika. Kako su partizani mogli sa cetnicima kad su fasisti ?

Ljudi su bili goloruki, nisu se s cim imali braniti dok im NDH nije dala oruzje.
Vecina Bosnjaka i jeste bila u partizanima, ustasama su pristupali samo oni koji su barnili interese tadasnje bosnjacke burzoazije i dio cetnickim pokoljima sludjenog neukog naroda. Kulenovic, Mesic i druga fasisticka bagra jeste sramota bosnjackog naroda, ali srecom, kod Bosnjaka se njihove ideje nikad nisu masovno primile.
Tesla10

#1038 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tesla10 »

Hahahahahahahaha pa ljudi moji sa kakvim ljudima ja udišem zrak. Hahahahahahahah.

Ključaj temu jer ovo više veze sa vezom nema.

P.S. Ponosim se slavnim partizanima i time što su mi pradjedovi vojevali kao partizani protiv fašista tadašnjeg vremena.

SMRT FAŠIZMU :bih: .
Rick_Grimes

#1039 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Rick_Grimes »

mmaar wrote:
Rick_Grimes wrote:

Vecina Bosnjaka i jeste bila u partizanima, ustasama su pristupali samo oni koji su barnili interese tadasnje bosnjacke burzoazije i dio cetnickim pokoljima sludjenog neukog naroda. Kulenovic, Mesic i druga fasisticka bagra jeste sramota bosnjackog naroda, ali srecom, kod Bosnjaka se njihove ideje nikad nisu masovno primile.
Ne moze se poprimiti nesto sto nije prirodno. 100 godina bez nacionalnog identiteta pa Bosnjaci nisu posustali. Kulenovic nije bio ni Hrvat ni ustasa u pravom smislu te rijeci, nego covjek koji je htio iskoristiti mogucnosti koje su mu se pruzale tada. Bosnjacki narod je bio zbunjen, nije znao koju stranu izabrati jer jednostavno prave strane u 2. svjetskom ratu nije bilo, sve gore od goreg. Npr. oni koji nisu htjeli ni u SS, ni u ustase, ni u partizane nego su imali svoje zasebne jedinice u vidu muslimanskih milicija poput Acif efendije i Huske Miljkovica ubise koministicki zlocinci nakon rata. Zbog cega ? Zato sto nisu odgovarali sistemu i jer sistem nije odgovarao njima, nisu priznavali okupatora bilo da je Svabo, ustasa, cetnik ili komunista.
Rick_Grimes

#1040 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Rick_Grimes »

Tesla10 wrote:Hahahahahahahaha pa ljudi moji sa kakvim ljudima ja udišem zrak. Hahahahahahahah.

Ključaj temu jer ovo više veze sa vezom nema.

P.S. Ponosim se slavnim partizanima i time što su mi pradjedovi vojevali kao partizani protiv fašista tadašnjeg vremena.

SMRT FAŠIZMU :bih: .
Znaci ponosis se saveznistvom sa cetnicima ? Ostade bez argumenata pa zakljucaj temu. :lol:
¤ jelena ¤

#1041 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

LBVIEW wrote: Dobro Jeko,sto se srdis,a i laprdas?
Zamjena teza stoji,objasnio sam i zasto.Kao,uostalom i da borba za,kako ti kazes fiktivno pravo i pravdu,a u biti osnovna gradanska prava garantirana Ustavom,ne isklljucuje onu o kojoj sve vrijeme vristis.
Sto se tice hipoteticke Jovanke,nii skontala poentu-spomenuo sam je samo kako bih provjerio dokle ide dosljednost.Nije prvi put da od istih likova cujemo pricu koja uopce nije relevantna za aktuelnu problematiku, i to samo samo kad je ona bosnjacka u pitanju,docim kad se u Srbe "dirne" to je ni manje ni vise fasizam.Ne sjecam se da je iko od dezurne ekipe ove, sto e u Vukovaru bore za cirliicne table nazvao bagrom.koja,boreci se za "nepostojeca prava" ,trpa desetke tisuca kune,zamagljuci sustinu problema.
I srdim se i lamprdam zato što niko od nadležnih ništa ne radi po ovom pitanju i to je tako godinama.
Sve go fušeraj, mazanje očiju narodu i drži vodu dok majstori odu.

Eto, ako griješim ti me ispravi...u prethodnom postu sam te lijepo pitala: šta rade bošnjački političari, dok srpski, godinama, njima ispred nosa, krše osnovna ljudska prava Bošnjacima u Srebrenici, Konjević Polju i svim ostalim kriznim područjima u kojima se, kroz negiranje jezika, negira i njihov identitet?

Eto, navedi mi šta je konkretno urađeno kako bi se ovaj problem riješio trajno?

Džaba spominješ borbu, jer te borbe uopšte nema i otud moje vrištanje i priča o bagri.

Ima samo običnih ljudi, na ivici egzistencije, koji pokušavaju nešto, ali ne uspijevaju i primorani su da se povuku.
A ne uspijevaju zbog toga što nemaju podršku ni ostalih sunarodnika širom jedne nam i jedine, ni javnosti iz redova ostalih fkn konstitutivnih naroda, niti predstavnika vlasti čiji je posao da štite njihova prava u ovoj državi. Sve što imaju su isprazna predizborna obećanja i zagarantovana prava - ali samo teoretski i na papiru, a to je, u stvarnosti, jedno veliko - ništa!

Nije ovdje problem jezik, problem su ljudi, problem je negiranje tuđih identiteta i problem je što niko u ovoj državi nije sposoban da to spriječi.

Tu leži suština svih naših boleština, a stanje u jeziku i odnos prema jeziku - opet ću to ponoviti - samo je posljedica gore navedenog, ''vrh ledenog brijega'' i slika stanja u društvu. To što neki to ne vide, ili nisu sposobni da vide, ili neće da prihvate tu činjenicu jer o njoj piše Jelena, a ne Azra ili Emina, to je problem njihove percepcije, površnosti i ideološki zamagljenih vidika, a ne razvodnjavanje postojećeg problema.
Jednog dana će i ova priča o jeziku biti prošlost, ali fašizam, mržnja i nipodaštavanje drugih i drugačijih, a najslabijih pogotovo, će ostati, samo će promijeniti oblik, predznak, žrtvu... i isplivati na površinu u nekoj drugoj sferi života.

I ok, sad mi je jasno šta si pričom o Jovanki htio reći, ali meni to nije izgledalo tako i nisam uspjela to dvoje povezati, jer ja u tim raspravama nisam učestvovala. Što se mene tiče diraj koga god hoćeš, mene to ne zanima.
mmaar

#1042 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by mmaar »

Rick_Grimes wrote: Ne moze se poprimiti nesto sto nije prirodno. 100 godina bez nacionalnog identiteta pa Bosnjaci nisu posustali. Kulenovic nije bio ni Hrvat ni ustasa u pravom smislu te rijeci, nego covjek koji je htio iskoristiti mogucnosti koje su mu se pruzale tada. Bosnjacki narod je bio zbunjen, nije znao koju stranu izabrati jer jednostavno prave strane u 2. svjetskom ratu nije bilo, sve gore od goreg. Npr. oni koji nisu htjeli ni u SS, ni u ustase, ni u partizane nego su imali svoje zasebne jedinice u vidu muslimanskih milicija poput Acif efendije i Huske Miljkovica ubise koministicki zlocinci nakon rata. Zbog cega ? Zato sto nisu odgovarali sistemu i jer sistem nije odgovarao njima, nisu priznavali okupatora bilo da je Svabo, ustasa, cetnik ili komunista.
Ne zelim biti grub, ali nemoj lupetati ziv bio, vec uzmi istrazi malo taj period ozbiljnije. KPJ jeste jedina predvodila masovnu antifasisticku borbu, uz druge ne tako znacajne izuzetke i socijalizam je u svojoj naravi plemenita i humanisticka stvar, brojni autori zapravo i islam vide kao socijalisticki koncept, a medinsku zajednicu kao prvu socijalisticku. Druga stvar su bili osobni i klasni interesi i ko ih je i kako branio u tom periodu, kao sto je i druga stvar odstupanje od socijalistickih ideja nakon rata i velikorspksa hegemonija koju je Tito ipak nekako krotio dok je bio ziv, guranje cetnickih zlocina pod tepih zarad mira u kuci i dopustanje Srbima da odredjuju i domen nacionalnih pitanj drugih naroda i republika. Sve u svemu, ako izuzmemo nacionalno pitanje, period SFRJ za Bosnjake jeste bio jedan od najboljih perioda od pada Bosne.

Otpor tih milicija cetnicima bio je beznacajan, bar u Istocnoj Bosni i Sandzaku gdje su pocinjeni najstravicniji masovni zlocini i genocid, a nemoj zaboraviti da su cetnicima kicmu slomili upravo partizani na Neretvi, a onda ih na kraju dokusurili na Zidanom Mostu.

Ipak, nemoj da rasturamo ovu temu, baveci se stvarima koje nisu za nju vezane.
Moenx

#1043 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Moenx »

Kada govorimo o KPJ i antifasizmu , zgodno je uporediti tj istraziti taj odnos
Odnos nacista i komunista
Slobodno danas kao nasljednike tog povijesnog procesa mozemo nazvati socijal demokrate i desnicu
Naime gdje nastaje komunizam
Ja tvrdim slobodno i bez nekih dokaza nego onako ovlas , komunizam i socijalisticki pokret nastaju u multietnickim i multikulturalnim sredinama
Sredinama koje su imale intenzivan medjuodnos i medjudjelovanje razlictih naroda etnija kultura
Navescu par primjera : prvo SSSR , Rusi kao golemi narod mozda vise narod sa golemim teritorijem imali su sudbinsku odrednicu da se zapravo granice sa mozda i najsirim spektrom raznolikih naorda
Jugosalvija-- tu se nema sta reci
Istocna evropa postje socijalistickom jer tako velika Rusija kaze
Kina, isto tako po svojoj etnickoj i povijesnoj strukturi je raznolika i ima razlicite uticaje
Mozda je malo znano ali snazan izvor socijalisticke docnije socijal demokratske ideje jeste NJemacka. I osobito Austrija
Recimo i dan danas u Austriji pogotovo Becu vladju ljevicari
SAD ; iako stidljivo i samozatajnoo SAD usvojim ranijim godinama i dece ijama biljezi veliki niz lijevo orijentiranih pojava, koji su naravno u jeku hladnog rata skoncavali tragicno
Recimo i danasnji kandidat(bivsi) za predsjednika imao je takve ideje
.....
No zakljucak je sljedeci Ako je sicoijalizam tj socijal demokratija melek andjeo, tada je nacionalizam i nacizam sejtan,iblis ili djavo.
Desnica je drugo tamno lice Ljevice , i to taj katkad tragican spoj u istoriji se desavao cesto
Nazalost
Na koncu se moze zakljuciti socijalemokratija je vec tradiconalna akcija multietnickog modernog drustva a desnica je reakcija retrogardnih dijelova drustva
Mozda isto tako bitan je zakljucak kako povijesno govoreci , ljevica nastaje tek pri stvaranju modernog gradjanskog drustva koja je esencijalna karakteristika slozenost i spoj razlicitosti
I samo tako je nastala

Naravno ne kazem da je ljevica jedino rjesenje ali ona je realnost koja ima svoje uzroke i posljedice svoje proslo i buduce vrijeme
hAZNADAR

#1044 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

Moenx wrote:Kada govorimo o KPJ i antifasizmu , zgodno je uporediti tj istraziti taj odnos
Odnos nacista i komunista
Slobodno danas kao nasljednike tog povijesnog procesa mozemo nazvati socijal demokrate i desnicu
Naime gdje nastaje komunizam
Ja tvrdim slobodno i bez nekih dokaza nego onako ovlas , komunizam i socijalisticki pokret nastaju u multietnickim i multikulturalnim sredinama
Sredinama koje su imale intenzivan medjuodnos i medjudjelovanje razlictih naroda etnija kultura
Navescu par primjera : prvo SSSR , Rusi kao golemi narod mozda vise narod sa golemim teritorijem imali su sudbinsku odrednicu da se zapravo granice sa mozda i najsirim spektrom raznolikih naorda
Jugosalvija-- tu se nema sta reci
Istocna evropa postje socijalistickom jer tako velika Rusija kaze
Kina, isto tako po svojoj etnickoj i povijesnoj strukturi je raznolika i ima razlicite uticaje
Mozda je malo znano ali snazan izvor socijalisticke docnije socijal demokratske ideje jeste NJemacka. I osobito Austrija
Recimo i dan danas u Austriji pogotovo Becu vladju ljevicari
SAD ; iako stidljivo i samozatajnoo SAD usvojim ranijim godinama i dece ijama biljezi veliki niz lijevo orijentiranih pojava, koji su naravno u jeku hladnog rata skoncavali tragicno
Recimo i danasnji kandidat(bivsi) za predsjednika imao je takve ideje
.....
No zakljucak je sljedeci Ako je sicoijalizam tj socijal demokratija melek andjeo, tada je nacionalizam i nacizam sejtan,iblis ili djavo.
Desnica je drugo tamno lice Ljevice , i to taj katkad tragican spoj u istoriji se desavao cesto
Nazalost
Na koncu se moze zakljuciti socijalemokratija je vec tradiconalna akcija multietnickog modernog drustva a desnica je reakcija retrogardnih dijelova drustva
Mozda isto tako bitan je zakljucak kako povijesno govoreci , ljevica nastaje tek pri stvaranju modernog gradjanskog drustva koja je esencijalna karakteristika slozenost i spoj razlicitosti
I samo tako je nastala

Naravno ne kazem da je ljevica jedino rjesenje ali ona je realnost koja ima svoje uzroke i posljedice svoje proslo i buduce vrijeme
Ljevica je politika buducnosti, privilegija drustava koje su prerasle antagonizme, ... bez obzira bilo drustvo multietnicko ili ne.
Ljevica je uvijek pozitivno rjesenje i tu dvojbe nema.

Samo bivsa YU nije bila bas dobar primjer ljevice a multietnicki principi u drustvu nisu bas svima garantovali ravnopravnost. Da sada ne skrecemo temu o YU. Hrvati su napravili pozitivne pomake i priblizlili svoju ljevicu modernim evropskim standardima.
Bosnjaci i Srbi jos gaje YU tip ljevice i imaju te atavizme. Manje-vise. Sa istim predrasusdama gdje se desnici ustupa prostor patriotizma, nacionalizma(i najumjerenijeg naravno), postovanja vjere, ...
Ono sto je alfa i omega savremenog evropskog drustva, standard, nesto normalno,... u ocima YU ljevicara je nesto zaostalo, primitivno, agresivno, nepismeno,.... i te greske se skupo placaju.

Takva ljevica neminovno gubi bitku protiv desnice jer se ne moze suociti sa problemima danasnjice.
hAZNADAR

#1045 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

Rick_Grimes wrote:

I kakve to veze ima sa temom - bio u pravu ili ne?

Covjek lako pretjera u necemu sto spomene usput - na to se zakace drugi i ode tema u p.m.

Ako ne mozete prebaciti temu o ustasama, WWII na drugo mjesto,.. onda hebiga.
Mogu samo zakljuciti da niste u stanju prekinuti trolanje i drzati se teme - ili to namjerno radite.
hAZNADAR

#1046 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

¤ jelena ¤ wrote:
Priča o jadu i bijedi ima za cilj da vas malo zamisli nad sudbinom tih ljudi koji su, za razliku od svih vas, zaista ugroženi.

To je i napisano da onaj ko čita proguta knedlu i kaže - fuj!

A ja, lično, od teške sudbine tih ljudi nikakve koristi nemam - za razliku od bagre na vlasti, koja je za njihov položaj u ovom društvu direktno odgovorna - tako da meni, zloupotrebu nečije sirotinje, ne možeš pripisati, a da to što si napisao ima smisla i uporišta u stvarnosti.

Da li ja, u privatnom životu, nekom na svoju ruku pomažem ili ne - ti to ne znaš. Prema tome, ovo što ti pišeš o meni i tome kako bih ja trebalo da se ponašam... to su tvoje pretpostavke o meni, zasnovane na predrasudama, koje sa mnom nikakve veze nemaju, niti ja imam namjeru da ih rušim.
To prepuštam tebi.

A to guranje nekakvih teza, opet su tvoje predrasude (jasno ti je da se ne poznajemo i da apsolutno ništa o meni ne znaš, sem mog imena?!) zasnovane na tvom iskustvu, pa na osnovu toga sudiš o mojim stavovima - što je takođe tvoj problem, a ne moj, pa se neću ni truditi da te razuvjerim i dokazujem suprotno.

Jasno je meni da ti nije svejedno kad ti napišeš kilometarski post, a sagovornik ne odgovori, ali to ti ne daje za pravo da izmišljaš moje stavove i politički svjetonazor kako ti se prohtje i to bez ikakvih potvrda u mojim upisima o istom. Opet predrasude...sad već zabetonirane.

Izvini što ti nisam odgovorila na prethodni post, zašto zaista ne bih da objašnjavam jer prosto moje dnevne aktivnosti se tebe ne tiču...jedino ti mogu reći da to ne shvataš lično, u slučaju da to tvoju sujetu baš mnogo pogađa...a ubuduće, ako je ikako moguće, barem čitaj ono što piše, a ne ono što ti misliš da ja o nekom ili nečemu mislim i to samo zbog toga što se, eto, zovem Jelena i što me je jedan od prethodnih forumaša u svojim ad hominem bljuvotinama prozvao.

Mislit svojom glavom, čitat hladne glave i s razumijevanjem, a ne izmišljat, pretpostavljat i trpat u poznate matrice i okvire - zar je to toliko teško?

Ako jeste, opet, izvini što sam ti se uopšte obratila i doviđenja prijatno.

Isto važi i za ostale.

Natezanje sa tobom ne vodi nikuda. U principu slicno razmisljamo i mogu se sloziti sa vecino sto pises.

Ali postoje ipak odredjene predrasude. Ne ocekujem da shvatas patriotizam na drugi nacin, ne ocekujem da napravis razliku izmedju umjerenog normalnog nacionalizma i agresivnog, netolerantnog, ne ocekujem da razdvojis pitanje identiteta i respekta istog sa ekonomijom,..

Ali ocekujem da privatni demoni ne miniraju tematiku.

Djecu u Srebrenici treba podrzati, pomoci,... iz prvenstveno ljudskih razloga. Svako od nas ima osjecaj za pravdu, toleranciju, ravnopravnost,.. bez obzira na politicka opredjeljenja. Jer ovo je zajednicki problem za sve one koji misle da je pravo na jezik bezkompromisno i default. Nema svrhe onda skakati ovdje ko ubodenik na patriotizam, komunjare, nacionalizam, mjesto boravka, kosmopolitizam,.... jer je ponekad bitna samo pomoc bez obzira Ko nastoji pomoci.
General War

#1047 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by General War »

mmaar wrote:
General War wrote:
mmaar wrote:

Image
Meti u svojoj avliji, imas Dabica, Nedica, Ljotica, Mihailovica, Đurisica, Velimirovica na svakom koraku, a i u sebi pomalo, bar ako je suditi po nekim od tvojih izrecenih stavova, a njih eno rehabilitiraju, proglasavaju svecima, nazivaju studentske domove po njima, ma kako tebi, moj Bosanac, pristajao "prsten i zlatni lanac". Republika Hrvatska se bar sluzbeno ogradjuje od ustaskog pokreta, suocila se i sa svojom sramnom ulogom u BiH tokom 90-ih, dok vi fasisticki cetnicki pokret i najgore zlocice i kvislinge izjednacavate s antifasizmom i slavite ih kao svece i heroje. Izmedju vas i njih je, đenerale, ogromni civilizacijski jaz.

I s obzirom da tvrdis da pricas bosanski :-) , bar nauci da se na bosanskom kaze historija, a ne istorija.
znao sam ja da u tom cvijetnom grmu lezi zeko mali :mrgreen:
BAK-eV

#1048 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by BAK-eV »

mmaar wrote:

Ni pocemu nisu ispred Bosnjaka u pogledu humanizma i kulture.

A bosanski jezik nije priznat u Hrvatskoj.
Cak i kad pohadjaju dopunsku nastavu za bosanski, ne mogu ga nigdje bosnjacka djeca upisati.

Raspitaj se!
mmaar

#1049 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by mmaar »

BAK-eV wrote:
mmaar wrote:

Ni pocemu nisu ispred Bosnjaka u pogledu humanizma i kulture.

A bosanski jezik nije priznat u Hrvatskoj.
Cak i kad pohadjaju dopunsku nastavu za bosanski, ne mogu ga nigdje bosnjacka djeca upisati.

Raspitaj se!
Prvi put cujem, u Hrvatskoj nikad nisam imao problem glede jezika i njegovog imena, a Hrvvati objavljuju toliko bosanske knjizevnosti pisane na bosanskom jeziku da to bas puno govori, a knjizevnost i jezik na kojem je pisana su nerazdvojivi.

Nisam ni rekao da su Hrvati ispred Bosnjaka civiizacijski, pogotovo u suocavanju s mracnom prosloscu i zlocinima, vec ispred Srba, omentar se odnosio na Đenerala.
BAK-eV

#1050 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by BAK-eV »

mmaar wrote: Prvi put cujem, u Hrvatskoj nikad nisam imao problem glede jezika i njegovog imena, a Hrvvati objavljuju toliko bosanske knjizevnosti pisane na bosanskom jeziku da to bas puno govori, a knjizevnost i jezik na kojem je pisana su nerazdvojivi.

Nisam ni rekao da su Hrvati ispred Bosnjaka civiizacijski, pogotovo u suocavanju s mracnom prosloscu i zlocinima, vec ispred Srba, omentar se odnosio na Đenerala.
Talijan u Istri moze pohadjati nastavu na talijanskom i dobiti to napismeno.

Bosnjak u Gunji ne moze isto to imati za bosanski jezik!
Post Reply