k3ngur wrote:i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali
Ovo nema smisla. Delim vas da bi ste se spojili. Upravo zbog tih deoba je koliko ratova vođeno i koliko bespotrebno ljudi izginulo samo da bi Bog nešto dokazao.
Nadji pravednog tumaca Kur'ana pa nek ti protumaci. Ili nauci arapski pa prevodi I tumaci. Toliko hafiza I tumaca medju crncima pa sto se ne nadjose makar 100 da potrde ovo sto ti tvrdis.
k3ngur wrote:Ovo muslimane interesuje a ne citati obicnih ljudi ili naucnika, ovo muslimane interesuje bilo koje boje, rase, kulture, nacije, itd, sta zapravo Allah kaze za rasizam u svetoj knjizi.
Ali to ne briše sve one rasističke hadise koje sam naveo. I Novi Zavet čas govori lepo o Jevrejima, a čas ih smatra decom Sotone. Muhamed je isto radio sa Jevrejima i hrišćanima.
Znaci priznajes da Kur'an ne uci muslimane o rasizmu, odnosno da ne govori protiv crnaca. To je najbitnije, sve drugo je sporedno. Ali kad smo kod hadisa (ako je vjerodostojan?):
Narrated Anas bin Malik: Allah's Apostle said, "You should listen to and obey, your ruler even if he was an Ethiopian (black) slave whose head looks like a raisin." Sahih Bukhari 9:89:256
Sta je on tu pogresno rekao, sta je tu rasisticko? Jel ti samo gledas dvije rijeci etiopljanin i crnac a zanemarujes sustinu recenice ili hadisa? Pogledaj sta kaze "You should listen to and obey, you ruler even if he was an Ethiopian", trebali bi ste ili trebao bi slusati I postovati vaseg/tvog vladara pa makar on bio Etiopljanin, crnac, rob, itd. Ovaj hadis (ako je vjerodostojan) jasno dokazuje da treba slusati I postovati svog vladara ma kojeg izgleda ili rase bio. Sta je tu pogresno? Kad daje covjek izvjestaj policiji o kriminalcu kao svjedok hocel on biti rasista ako kaze da je bio crne boje odnosno crnac?
k3ngur wrote:Nas interesuje sta nasa sveta knjiga kaze o ljudima, kako da se snjima ophodimo i ako imas mozga ti ces shvatiti na sta je ciljano.
A šta tvoja knjiga kaže o hrišćanima i Jevrejima?
Da smo svi od Adema, njegovi potomci, da im je Allah slao poslanike I svete knjige al su vremenom skrenuli sa pravog puta, da ih postujemo, da im zla ne cinimo jer cemo odgovarati za svoja djela, da se branimo od njih ako nas napadnu a kad prestanu da nas napadaju da se onda i mi smirimo, da ne rusimo njihove bozije kuce jer to su Njegovi hramovi, da se fino ophodimo sa njima, itd. Jel tu nesto sporedno? Sve sto u Kur'anu stoji tako ti je, problem je samo kako ces ti prevest I protumacit.
k3ngur wrote:"Nema prednosti Arap nad nearapom niti nearap nad Arapom", jos jednom tu svi tvoji argumenti o rasizmu padaju.
Naravno da je rekao, jer je želeo da se Islam proširi i van granice Arabije, među nearapima, a to ne možeš baš postići javno tvrdeći da su Arapi superiorniji u odnosu na ostale. I opet to ne briše navedene rasističke hadise.
Daj mi citate gdje se trvdi sta je on mislio i zelio? Ili hoces da kazes da ti znas sta je on prvo mislio I zelio pa onda promjenio misljenje. Ako to tvrdis, onda mi reci kad si bio tamo jer imam dosta pitanja u vezi njegovog zivota.
k3ngur wrote:Prvi ezan se proucio u Medini i to nakon poslanikove hidzre i gradjenja prve dzamije.
U pravu si, pogrešio. Izvinjavam se i hvala na ukazu. Međutim to ne briše činjenicu da su odlučili prvo da eskperimentišu sa crnim robom.
Ja sam ti naveo da je Bilal opisan medju 100 slavnih muslimana, eto kako rasisticko mislimo o njemu. Ti meni daj citate I relevantne izvore gdje stoji sta su oni htjeli da eksperimentisu. Jos da dodam, ja mujezinim ponekad u dzamiji I znam dobro sta se zahtjeva od mujezina a covjek je mozda I imao te adute. Ali ipak daj mi citate sto tvrdi ovo tvoje?
k3ngur wrote: Ebu Bekr je naisao I video kako se prema Bilalu postupa. I odmah je kupio njegovu slobodu I nakon toga Bilal se pridruzio ostalim muslimanima.
A zašto je onda Bilal govorio Ebu Bekru 'Ako si me kupio zbog sebe zadrži me, ako si me kupio zbog Allaha oslobodi me da mu služim'? Očigledno da ovaj nije imao nameru da ga oslobodi, pa ga je Bilal ubeđivao.
http://sunnah.com/bukhari/62/102
Vidim zanemario si namjerno prvi hadis al nema veze sad cemo to ispravit:
The Prophet said (to Bilal) "I heard the sound of your shoes in Paradise just in front of me."
A prije par stranica si ti ovo napisao:
A zanimljivo kada već spominješ njegovo oslobođenje, on je ostao rob sve do kraja Muhamedovog života. Eto koliko ga je Muhamed voleo i cenio.
Sam si sebe proturjecio ovdje, prvo kazes da je ostao rob sve do kraja Muhamedovog zivota a gore navodis hadis kako Bilal govori Ebu Bekru za njegovo oslobadjanje. A pored toga zanemarujes prvi hadis sa stranice ciji si link ti ovdje postavio gdje jasno dokazuje kako je Muhamed cijenio Bilala.
A evo sta si jos ti zanemario u vezi odnosa prema Bilalu:
Narrated Jabir bin "Abdullah
`Umar used to say, "Abu Bakr is our chief, and he manumitted our chief," meaning Bilal.
Znacenje recenice 'manumitted': to release from slavery.
Eh sad da se vratimo hadisu zasto je on ovo prigovorio Ebu Bekru nakon oslobadjanja nakon ropstva, jednostavno zato sto je Bilal pomislio da ga je ovaj otkupio da bude njemu rob al Ebu Bekr je to uradio da bi mu spasio zivot a zatim oslobodio.
I nije jedini rob koga je Ebu Bekr otkupio, on je otkupio jos drugih robova dok su bili na mucenju pa ih odmah oslobadjao. To je radio i Osman ibn Afan. I reci mi zar nema boljeg i ljepseg puta spasiti covjeka na ovakav nacin ako si bio u ovakvom vremenu, situaciji I mogucnosti?
k3ngur wrote: I jos ovo, za vrijeme mucenja muslimana u Meki, Poslanik je poslao prve muslimane prije hidzre u Etiopiju, odnosno Abesiniju I rekao I'm da tamo vlada pravedni kralj koji je hriscanin i drzi se propisa. A vladar je bio crnac, abesinac, Negus Al-Nadzasi vladar Aksuma. Sto ih nije poslao u Bizantiju gdje su bili grci odnosno bijelci na vlasti ili u Jemenu ili cak u Perziju. Ne nego ih je poslao u zemlju gdje su crnci vladali, odnosno zivjeli. A I o ovome postoje dokazane literature i hronike pa ih potrvdi ako zelis.
Možda zato što je Etiopija bukvalno preko puta. Inače kad već ti mene optužuješ da ne znam osnove Islama, onda i ja tebe mogu za nepoznavanje elementarne istorije, jer negus nije nikakvo ime već vladarska titula. Isto kao što istorija nikada nije čula ni za 'čuvenog' Al-Muqawqis-a koji je uzgred Muhamedu, velikom borcu za oslobođenje robova, dao dve robinje, a ovaj je jednu zadržao za sebe, a drugu dao nekom svom čoveku. I zanimljivo je takođe kako u Kur'anu (i u Bibliji) sveznajući Bog ne zna kako se faraon zove.
Ili nisi primjetio ili namjerno odbacujes moj citat:
A vladar je bio crnac, abesinac, Negus Al-Nadzasi vladar Aksuma.
Da po drugi put kazem Al-Najashi ili Al-Nadzashi mu je ime a Negus titula, car Aksuma na sjeveru danasnje Etiopije. Dogadjaj se desio 615. godine kada su muslimani kod njega otisli sa Dzaferom ibn Abu Talibom.
k3ngur wrote: Jos jednom Kur'an nas muslimane interesuje I sta unjemu govori o rasizmu, i to sto islam pripovjeda o rasizmu, to se nas tice a ne citati pojedinaca.
Pa to je islamska elita iz zlatnog doba Islama koje se ovde toliko hvali. Šta je onda problem? Šta je njih navelo da imaju tako negativno mišljenje o crnim ljudima? Možda to što je prorečeno da će crnac uništiti najsvetije mesto muslimana?
[/quote]
Neznam ja sta je njih navelo da tako napisu ili dal su ustvari to napisali nisam bio snjima, al sustina je da Islam kao vjera, Kur'an kao knjiga I Muhamed kao poslanik ne propagiraju rasizam. To je vazno, sve drugo je sporedna stvar.