Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
aurora313

#1026 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Dope_Man wrote:
aurora313 wrote:Molim objasni gdje su ovdje Muhamed i karantin povezani? Ja vidim dobar savjet koje će ti svako iz tog doba dati, ali ne i rješenje problema koje bi se moglo zvati prvim primjerom.
Moras priznati da je u ovom slucaju, sto je rijetkost, ipak upravu. To u osnovi jeste karantin, naredjuje izolaciju mjesta gdje se pojavila bolest time sto drugi ne trebaju ici tamo, a trenutni stanovnici trebaju ostati (po cijeni smrti) kako ne bi sirili.

Samo ovo jeste nesto sto je bilo ko mogao i morao znati u to vrijeme, a mirzaaa dade i primjer iznad.
Kao što rekoh gore, to je bilo poznato od ranije. Takva su bila pravila i u drevnoj Kini prije nego što je neko ovdje mogao izgovoriti riječi 'Biblija' ili 'Kuran'. Ali pošto od Smrčka sve počinje po islamskom kalendaru, šta reći.

Ujedno, siguran sam da je Muhamed dosta pokupio i od indijske i kineske kulture. Karavani su prolazili, ideje miješale i razmijenjivale, transkripti prenosili. Kuran nije božija slučajnost.

A ti se pripazi kada daješ Smrčku za pravo. Onda će kroz ...mi smo stvorili Adema od gline ... dokazati da su sastojci gline u našem organizmu kompletna lista Mendeljejeve tablice! Još jedan 'dokaz.' :D
Dope_Man

#1027 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

aurora313 wrote: A ti se pripazi kada daješ Smrčku za pravo. Onda će kroz ...mi smo stvorili Adema od gline ... dokazati da su sastojci gline u našem organizmu kompletna lista Mendeljejeve tablice! Još jedan 'dokaz.' :D
Ma ne dam previse, al u ovom slucaju je upravu da je to karantin. E sad, svakako da to nije bio njegov izum i da je islam/Muhamed samo pokupio dosta dostupnih obicaja i znanja i sve to sastavio u svoju religiju, al to je ono sto nijedan vjernik nece priznati za svoju vjeru (mada ce druge rado optuzivati da su tako nastale njihove vjere).
HardcoreMX

#1028 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

aurora313 wrote: Kao što rekoh gore, to je bilo poznato od ranije. Takva su bila pravila i u drevnoj Kini prije nego što je neko ovdje mogao izgovoriti riječi 'Biblija' ili 'Kuran'. Ali pošto od Smrčka sve počinje po islamskom kalendaru, šta reći.

Ujedno, siguran sam da je Muhamed dosta pokupio i od indijske i kineske kulture. Karavani su prolazili, ideje miješale i razmijenjivale, transkripti prenosili. Kuran nije božija slučajnost.

A ti se pripazi kada daješ Smrčku za pravo. Onda će kroz ...mi smo stvorili Adema od gline ... dokazati da su sastojci gline u našem organizmu kompletna lista Mendeljejeve tablice! Još jedan 'dokaz.' :D
Eto opet slucajnost. :lol:
Ovo sto si ti napisao,ovaj post je slucajnost,ove rijeci su nastale slucajno,iz nicega,samo se pojavilo,one nisu produkat necije volje,tvoj razum ne postoji,ove tvoje rijeci nemaju uzrok niti imaju nacin nastanka,ono je samo tu slucajno..jeli ti vjerujes u ovo? :lol:

kako si siguran da je Muhamed to pokupio od kineske,indijske kulture?Jeli imas nekih dokaza,pa da budes siguran?

Znas li ti da su od mene pokupljene mnogobrojne ideje i pronalasci?!Jedna barem trecina sto je danas poznato i time se koriste ljudi,to sam sve ja izmislio a ovi naucnici,inovatori itd od mene pokupili! Jel ti vjerujes u ovo? :lol:

Ako je Muhamed to pokupio,kako kad je on bio nepismen,a kamoli da je vladao nekom naukom?!

Ako je to korisno i naucno potvrdjeno,pa jeli onda Kuran kompatbilan sa naukom?Jel to sto u Kuranu stoji,te sto kazu mudzize,jel to tacno? mislim jeli odgovara i nasoj danasnjoj spoznaji?
Last edited by HardcoreMX on 24/06/2016 17:01, edited 1 time in total.
aurora313

#1029 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Dope_Man wrote:Ma ne dam previse, al u ovom slucaju je upravu da je to karantin. E sad, svakako da to nije bio njegov izum i da je islam/Muhamed samo pokupio dosta dostupnih obicaja i znanja i sve to sastavio u svoju religiju, al to je ono sto nijedan vjernik nece priznati za svoju vjeru (mada ce druge rado optuzivati da su tako nastale njihove vjere).
Pa, nisam siguran. Po mom shvatanju, karantin služi zato da se stavi u izolaciju osoba ili živina ali za ODREĐEN vremenski period, kako bi se u tom vremenu ustanovilo da li je zarazna ili ne.

Bilo kako bilo, Smrčak će naći put ili bar pukotinu i u ovome. :D
HardcoreMX

#1030 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote:
HardcoreMX wrote:
fatamorgana wrote:
Ma nije valjda da ima vjernika koji lažu! :shock:
Ako neko laze onda postoji samo jedna klasifikacija na osnovu toga:ili laze ili govori istinu,svaka druga vodi u generalizaciju sto je apsolutno pogresan stav.
Znači ako neko laže on ili laže ili govori istinu!
Ne,nego ti se prebrzo umoris kad citas pa uspijevas samo do pola da procitas.A zaboravis i kontekst tvojih rijeci :lol: Pinokio valjda iscrpi tvoje intelektualne mogucnosti. :D Try it again!
HardcoreMX

#1031 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote: Pa dobro jutro Kolumbo! O tome ja govorim od samog početka, pa si ti sve upetljao gurajći neke druge procente i podatke. Da te citiram još jednom - '“ African-American Muslims constitute 20% of the total U.S. Muslim population, the majority are Sunni or orthodox Muslims“?! :-D to je dakle jedna petina,dakle po ovom svaki peti afro-amerikanac je musliman u SAD.'. Jel shvataš i priznaješ konačno svoju grešku ili ćeš se i dalje smejati i optuživati druge da tonu?

A što si onda u početku tvrdio (citiram) - 'Indonezani su jedna od najvecih narodnih grupacija na svijetu,skoro 100% su islamske vjeroispovjesti,ostatak su budisti a vrlo,vrlo mali neznatan dio hriscani.Dakle opet lazes u velikom stilu.'. Zašto ti je toliko teško da priznaš grešku i da ipak nisi sveznalica? Ja sam malopre priznao da sam pogrešio i izvinio sam se. Nikakav problem.
HardcoreMX wrote:..Ne laska mi ako bi neko rekao da sam pametan,pogotovo ne u odnosu na tebe,bilo bi mi ponizenje se usporediti,nemas pojma o Kuranu,takoder ni o Bibliji,krivo tumacis Historiju,ne znas matematiku,nijedan strani jezik,a Logika ti je strani pojam.Ja ti se javim iskljucivo sto mrzim laz,ublehu,supljiranje,neobrazovanost koju ti siris,... :-D
Dobro je ZAIKE samo kada si se ti pokazao. Svi su oduševljeni tobom. Bez reči!
Sada,u nedostatku argumenata,poceo si i rastavljati postove na slogove,sto jos jednom dokazuje bijedu tvog stava. :) No,i to nece nadomjestiti nedostatak tvojih argumenata i dalje ces potoniti u lazi.
Sad se vec toboze ispravljas ,kao ti si govorio da su petina a zatim citiras mene gdje sam ja to govorio?! :lol:
Ti ne citas ni sto ti, niti sto ja pisem,jeli ti citas da sam rekao- skoro 100% ,nisam rekao apsolutno.Ove ostale grupacije su zanemarive u svom procentualnom ucescu.
Vec sam ranije rekao da mi ne laska hvaljenje,ako tebi laska,onda ostavi za sebe.Ti si samo napuhao ego bez pokrica.Iskljuci tv....
HardcoreMX

#1032 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Maxxtro wrote: Mozda si mislio ispravno, ali si se zapetljao malo u izrazaju, jer ovo sto govoris nema smisla i covjek ti to pokusava objasniti. Ove dvije podebljane izjave gore su ekvivalentne. Reci da su "1% afroamerikanaca muslimani" je isto sto reci da je "svaki stoti afro-amerikanac musliman", odnosno da je to procenat "(afroamerickih) muslimana u odnosu na ukupan broj afro-amerikanaca". Sve ove izjave imaju isto znacenje. Ti si taj koji je pobrkao stvari, jer u pokusaju da opovrgnes njegovu izjavu, ispravno osporavas ovo podvuceno gore, odnosno ti osporavas tvrdnju da je to "procenat afroamerickih muslimana u odnosu na ukupnu populaciju muslimana" ali to nije njegova originalna izjava! Ti si taj koji je nesto pobrkao ovdje. Reci da je "svaki stoti afroamerikanac musliman" nije isto sto i reci da je "svaki stoti musliman afroamerikanac".
Nisam se ja zapetljao nego taj za koga si ti u funkciji „advokata“.Nije ekvivalentno u kontekstu diskusije,nego takav podatak je irelevantan,jer se govorilo o procentualnom ucescu afro-americkih muslimana odnosno konvertita na Islam u SAD.
On je postao link gdje ima grafika zastupljenosti afro-americkih muslimana ali samo unutar cjelokupnog broja afro-amerikanaca,znaci ucesce svih religijskih afilacija,prisutnih unutar Afro-americke zajednice,sto opet nista ne govori o stvarnoj konverziji afro-amerikanaca odnosno njihovom procentalnom ucescu medju muslimanima SAD-a! A rijec u toku diskusije je bila samo o Islamu,odnosno afro-americkim konvertitima na Islam.On je govorio da crnci nisu dobrodosli u Islamu i da su „diskriminirani“.On je zelio iz islamofobske pozadine da minimalizira taj broj konvertita,uopce ne citajuci pasus o religiji na tom linku,gdje jasno govori da taj broj afro-americkih konvertita nije nikako zanemariv,dakle rijec je o petini,ima i drugi link gdje govori da je to ustvari vec 25%,ali da srusim islamofobsku laz bilo je dovoljno i ovo. you know i'm sayin bro?! 8-)
mirzaaa33

#1033 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

HardcoreMX wrote:
Ako je Muhamed to pokupio,kako kad je on bio nepismen,a kamoli da je vladao nekom naukom?!

Ako je to korisno i naucno potvrdjeno,pa jeli onda Kuran kompatbilan sa naukom?Jel to sto u Kuranu stoji,te sto kazu mudzize,jel to tacno? mislim jeli odgovara i nasoj danasnjoj spoznaji?
Prvo su te naučili o Bogu, pa su te naučili o Muhamedu, pa da je bio nepismen, pa te naučili da nepismen čovjek ne može onako lijepo pričati a kamli pisati ili znati nešto te stoga mora biti Božija riječ.

Pa su te naučili da postoje i hadisi, neki su lažni a neki ne, da nekad znače jedno a nekad drugo.
Naučili su te i da su ti hadisi zapisani godinama poslije Muhameda i da ih ima na hiljade. Hiljade su čista fabrikacija i ne kose se sa Kur'anom kao što se ne kose ni ovi te su lagano mogli proći kao fabrikovani a opet ispravni.

I da su od samog Muhameda, da je sve zapisano kako treba, opet moraš znati da su ljudi poznavali dosta toga, ne kao danas ali učenih je bilo. Muhamed je, ako je postojao u približno istom opisu kojeg imamo od halifata, sigurno bio i pametniji i učeniji od velike većine drugih u svom okruženju. Mogao je upoznati neka znanja, religije, naveo sam ti gore da se slični opisi karantina nalaze u starom zavjetu. Bio je putnik, trgovac, iz ugledne porodice, cijenjen, dobro se oženio
HardcoreMX

#1034 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

mirzaaa33 wrote:
Prvo su te naučili o Bogu, pa su te naučili o Muhamedu, pa da je bio nepismen, pa te naučili da nepismen čovjek ne može onako lijepo pričati a kamli pisati ili znati nešto te stoga mora biti Božija riječ.

Pa su te naučili da postoje i hadisi, neki su lažni a neki ne, da nekad znače jedno a nekad drugo.
Naučili su te i da su ti hadisi zapisani godinama poslije Muhameda i da ih ima na hiljade. Hiljade su čista fabrikacija i ne kose se sa Kur'anom kao što se ne kose ni ovi te su lagano mogli proći kao fabrikovani a opet ispravni.

I da su od samog Muhameda, da je sve zapisano kako treba, opet moraš znati da su ljudi poznavali dosta toga, ne kao danas ali učenih je bilo. Muhamed je, ako je postojao u približno istom opisu kojeg imamo od halifata, sigurno bio i pametniji i učeniji od velike većine drugih u svom okruženju. Mogao je upoznati neka znanja, religije, naveo sam ti gore da se slični opisi karantina nalaze u starom zavjetu. Bio je putnik, trgovac, iz ugledne porodice, cijenjen, dobro se oženio
A koje tebe naucio da ne drzis rijec?Forumas skupljac zeljeza ti je postao vise nego 20 persona poznatih konvertita,a sto je bilo preduvjet da mu ispunis 3 zelje,koje ti nisi koliko mi je poznato odradio?!
Hoces da kazes da sam ja "indoktriniran" a ti kao "sve znas kako jest tacno,odnosno kako nije",kad je tako a zasto nisi citav post citirao i potrudio se da odgovoris,jel eto ti "sve potanko znas"...
Nisam spominjao hadise govorim o Kuranu.Odgovori...
Hadisi izmedju ostalog govore i o zivotu Muhameda,znaci vjerujes samo o onima da se dobro zenio,da je bio trgovac,a ostale odbacujes.Kako ti mufesire to tako potanko odvoji :lol:
i de mi odgovori jesu li tacne te mudzize ili nisu...
k3ngur

#1035 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by k3ngur »

k3ngur wrote:i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali
Ovo nema smisla. Delim vas da bi ste se spojili. Upravo zbog tih deoba je koliko ratova vođeno i koliko bespotrebno ljudi izginulo samo da bi Bog nešto dokazao.
Nadji pravednog tumaca Kur'ana pa nek ti protumaci. Ili nauci arapski pa prevodi I tumaci. Toliko hafiza I tumaca medju crncima pa sto se ne nadjose makar 100 da potrde ovo sto ti tvrdis.
k3ngur wrote:Ovo muslimane interesuje a ne citati obicnih ljudi ili naucnika, ovo muslimane interesuje bilo koje boje, rase, kulture, nacije, itd, sta zapravo Allah kaze za rasizam u svetoj knjizi.
Ali to ne briše sve one rasističke hadise koje sam naveo. I Novi Zavet čas govori lepo o Jevrejima, a čas ih smatra decom Sotone. Muhamed je isto radio sa Jevrejima i hrišćanima.
Znaci priznajes da Kur'an ne uci muslimane o rasizmu, odnosno da ne govori protiv crnaca. To je najbitnije, sve drugo je sporedno. Ali kad smo kod hadisa (ako je vjerodostojan?):

Narrated Anas bin Malik: Allah's Apostle said, "You should listen to and obey, your ruler even if he was an Ethiopian (black) slave whose head looks like a raisin." Sahih Bukhari 9:89:256

Sta je on tu pogresno rekao, sta je tu rasisticko? Jel ti samo gledas dvije rijeci etiopljanin i crnac a zanemarujes sustinu recenice ili hadisa? Pogledaj sta kaze "You should listen to and obey, you ruler even if he was an Ethiopian", trebali bi ste ili trebao bi slusati I postovati vaseg/tvog vladara pa makar on bio Etiopljanin, crnac, rob, itd. Ovaj hadis (ako je vjerodostojan) jasno dokazuje da treba slusati I postovati svog vladara ma kojeg izgleda ili rase bio. Sta je tu pogresno? Kad daje covjek izvjestaj policiji o kriminalcu kao svjedok hocel on biti rasista ako kaze da je bio crne boje odnosno crnac?
k3ngur wrote:Nas interesuje sta nasa sveta knjiga kaze o ljudima, kako da se snjima ophodimo i ako imas mozga ti ces shvatiti na sta je ciljano.
A šta tvoja knjiga kaže o hrišćanima i Jevrejima?
Da smo svi od Adema, njegovi potomci, da im je Allah slao poslanike I svete knjige al su vremenom skrenuli sa pravog puta, da ih postujemo, da im zla ne cinimo jer cemo odgovarati za svoja djela, da se branimo od njih ako nas napadnu a kad prestanu da nas napadaju da se onda i mi smirimo, da ne rusimo njihove bozije kuce jer to su Njegovi hramovi, da se fino ophodimo sa njima, itd. Jel tu nesto sporedno? Sve sto u Kur'anu stoji tako ti je, problem je samo kako ces ti prevest I protumacit.
k3ngur wrote:"Nema prednosti Arap nad nearapom niti nearap nad Arapom", jos jednom tu svi tvoji argumenti o rasizmu padaju.
Naravno da je rekao, jer je želeo da se Islam proširi i van granice Arabije, među nearapima, a to ne možeš baš postići javno tvrdeći da su Arapi superiorniji u odnosu na ostale. I opet to ne briše navedene rasističke hadise.
Daj mi citate gdje se trvdi sta je on mislio i zelio? Ili hoces da kazes da ti znas sta je on prvo mislio I zelio pa onda promjenio misljenje. Ako to tvrdis, onda mi reci kad si bio tamo jer imam dosta pitanja u vezi njegovog zivota.
k3ngur wrote:Prvi ezan se proucio u Medini i to nakon poslanikove hidzre i gradjenja prve dzamije.
U pravu si, pogrešio. Izvinjavam se i hvala na ukazu. Međutim to ne briše činjenicu da su odlučili prvo da eskperimentišu sa crnim robom.
Ja sam ti naveo da je Bilal opisan medju 100 slavnih muslimana, eto kako rasisticko mislimo o njemu. Ti meni daj citate I relevantne izvore gdje stoji sta su oni htjeli da eksperimentisu. Jos da dodam, ja mujezinim ponekad u dzamiji I znam dobro sta se zahtjeva od mujezina a covjek je mozda I imao te adute. Ali ipak daj mi citate sto tvrdi ovo tvoje?
k3ngur wrote: Ebu Bekr je naisao I video kako se prema Bilalu postupa. I odmah je kupio njegovu slobodu I nakon toga Bilal se pridruzio ostalim muslimanima.
A zašto je onda Bilal govorio Ebu Bekru 'Ako si me kupio zbog sebe zadrži me, ako si me kupio zbog Allaha oslobodi me da mu služim'? Očigledno da ovaj nije imao nameru da ga oslobodi, pa ga je Bilal ubeđivao.
http://sunnah.com/bukhari/62/102
Vidim zanemario si namjerno prvi hadis al nema veze sad cemo to ispravit:
The Prophet said (to Bilal) "I heard the sound of your shoes in Paradise just in front of me."

A prije par stranica si ti ovo napisao:
A zanimljivo kada već spominješ njegovo oslobođenje, on je ostao rob sve do kraja Muhamedovog života. Eto koliko ga je Muhamed voleo i cenio.
Sam si sebe proturjecio ovdje, prvo kazes da je ostao rob sve do kraja Muhamedovog zivota a gore navodis hadis kako Bilal govori Ebu Bekru za njegovo oslobadjanje. A pored toga zanemarujes prvi hadis sa stranice ciji si link ti ovdje postavio gdje jasno dokazuje kako je Muhamed cijenio Bilala.

A evo sta si jos ti zanemario u vezi odnosa prema Bilalu:
Narrated Jabir bin "Abdullah
`Umar used to say, "Abu Bakr is our chief, and he manumitted our chief," meaning Bilal.
Znacenje recenice 'manumitted': to release from slavery.

Eh sad da se vratimo hadisu zasto je on ovo prigovorio Ebu Bekru nakon oslobadjanja nakon ropstva, jednostavno zato sto je Bilal pomislio da ga je ovaj otkupio da bude njemu rob al Ebu Bekr je to uradio da bi mu spasio zivot a zatim oslobodio.

I nije jedini rob koga je Ebu Bekr otkupio, on je otkupio jos drugih robova dok su bili na mucenju pa ih odmah oslobadjao. To je radio i Osman ibn Afan. I reci mi zar nema boljeg i ljepseg puta spasiti covjeka na ovakav nacin ako si bio u ovakvom vremenu, situaciji I mogucnosti?
k3ngur wrote: I jos ovo, za vrijeme mucenja muslimana u Meki, Poslanik je poslao prve muslimane prije hidzre u Etiopiju, odnosno Abesiniju I rekao I'm da tamo vlada pravedni kralj koji je hriscanin i drzi se propisa. A vladar je bio crnac, abesinac, Negus Al-Nadzasi vladar Aksuma. Sto ih nije poslao u Bizantiju gdje su bili grci odnosno bijelci na vlasti ili u Jemenu ili cak u Perziju. Ne nego ih je poslao u zemlju gdje su crnci vladali, odnosno zivjeli. A I o ovome postoje dokazane literature i hronike pa ih potrvdi ako zelis.
Možda zato što je Etiopija bukvalno preko puta. Inače kad već ti mene optužuješ da ne znam osnove Islama, onda i ja tebe mogu za nepoznavanje elementarne istorije, jer negus nije nikakvo ime već vladarska titula. Isto kao što istorija nikada nije čula ni za 'čuvenog' Al-Muqawqis-a koji je uzgred Muhamedu, velikom borcu za oslobođenje robova, dao dve robinje, a ovaj je jednu zadržao za sebe, a drugu dao nekom svom čoveku. I zanimljivo je takođe kako u Kur'anu (i u Bibliji) sveznajući Bog ne zna kako se faraon zove.
Ili nisi primjetio ili namjerno odbacujes moj citat:
A vladar je bio crnac, abesinac, Negus Al-Nadzasi vladar Aksuma.
Da po drugi put kazem Al-Najashi ili Al-Nadzashi mu je ime a Negus titula, car Aksuma na sjeveru danasnje Etiopije. Dogadjaj se desio 615. godine kada su muslimani kod njega otisli sa Dzaferom ibn Abu Talibom.
k3ngur wrote: Jos jednom Kur'an nas muslimane interesuje I sta unjemu govori o rasizmu, i to sto islam pripovjeda o rasizmu, to se nas tice a ne citati pojedinaca.
Pa to je islamska elita iz zlatnog doba Islama koje se ovde toliko hvali. Šta je onda problem? Šta je njih navelo da imaju tako negativno mišljenje o crnim ljudima? Možda to što je prorečeno da će crnac uništiti najsvetije mesto muslimana?
[/quote]

Neznam ja sta je njih navelo da tako napisu ili dal su ustvari to napisali nisam bio snjima, al sustina je da Islam kao vjera, Kur'an kao knjiga I Muhamed kao poslanik ne propagiraju rasizam. To je vazno, sve drugo je sporedna stvar.
mirzaaa33

#1036 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Što se tiče konvertita nisam tražio poznate a što se tiče hadisa ne moram ja vjerovati ni u jedan od tih ali mi je lakše prihvatiti i svariti određene od drugih. Ako prihvatimo da su tačni neki ti osnovni a slažu se svi vjernici da su tačni ti oko njegovog neznanja, nepismenosti(mada postoje i hadisi koji kažu da nije bio nepismen), bračnog stanja, putovanja, opet se mora kad tad doći do nelogičnosti. Oko mnogih drugih se spori, oko većine zapravo. Krenuo sa islamskog ili nekog drugog polazišta ne valja.
Naravno da ne znam sve ali te rupe u neznanju ne popunjavam nečim što se ne da provjeriti a prilično sam siguran da su to radili dugi, dugi niz godina u stvaranju islama kao religije i halifata kao države. Sam sistem provjere vjerodostojnosti hadisa je kontra zdravog razuma, to mi najviše smeta.
Nisu to nikakve mudžize, one ne postoje.
HardcoreMX

#1037 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

mirzaaa33 wrote:Što se tiče konvertita nisam tražio poznate a što se tiče hadisa ne moram ja vjerovati ni u jedan od tih ali mi je lakše prihvatiti i svariti određene od drugih. Ako prihvatimo da su tačni neki ti osnovni a slažu se svi vjernici da su tačni ti oko njegovog neznanja, nepismenosti(mada postoje i hadisi koji kažu da nije bio nepismen), bračnog stanja, putovanja, opet se mora kad tad doći do nelogičnosti. Oko mnogih drugih se spori, oko većine zapravo. Krenuo sa islamskog ili nekog drugog polazišta ne valja.
Naravno da ne znam sve ali te rupe u neznanju ne popunjavam nečim što se ne da provjeriti a prilično sam siguran da su to radili dugi, dugi niz godina u stvaranju islama kao religije i halifata kao države. Sam sistem provjere vjerodostojnosti hadisa je kontra zdravog razuma, to mi najviše smeta.
100 poznatih a tebi lafo niko poznat :-D
pitao sam te po kojoj metodologiji ti znas koji je hadis tacan?!Ali vidim da lupas..
Kako ne postoje mudzize,zasto po tebi to nisu mudzize?
mirzaaa33

#1038 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

HardcoreMX wrote:
mirzaaa33 wrote:Što se tiče konvertita nisam tražio poznate a što se tiče hadisa ne moram ja vjerovati ni u jedan od tih ali mi je lakše prihvatiti i svariti određene od drugih. Ako prihvatimo da su tačni neki ti osnovni a slažu se svi vjernici da su tačni ti oko njegovog neznanja, nepismenosti(mada postoje i hadisi koji kažu da nije bio nepismen), bračnog stanja, putovanja, opet se mora kad tad doći do nelogičnosti. Oko mnogih drugih se spori, oko većine zapravo. Krenuo sa islamskog ili nekog drugog polazišta ne valja.
100 poznatih a tebi lafo niko poznat :-D
pitao sam te po kojoj metodologiji ti znas koji je hadis tacan?!Ali vidim da lupas..
Kako ne postoje mudzize,zasto po tebi to nisu mudzize?
Pa ne mogu smatrati da je ijedan tačan jer sam po svakom od pitanja blagi ili veći skeptik. Skeptičan sam i oko samog Muhamedovog života, ne mislim da je bio ono što danas mislimo o njemu, ne samo u smislu poslanstva. Recimo, velike su šanse da je postojao i da su ga smatrali bitnim na nekom području - 95%. Vjerovatno je nešto za života i govorio, vjerovatno su ljudi to pamtili a nešto i zapisivali. Šanse da su dodavali u te hadise svašta, shodno svojim ili nečijim željama su 100%. Šanse da su u nečemu ponegdje pogriješili su isto velike.

Koja bi bila moja metodologija? Ne znam. S obzirom na toliki broj lažnih, kontradiktornih, besmislenih pa najpoštenije bi bilo odbaciti ih sve. Ali tu je problem jer bez hadisa nema islama, bez hadisa nema nikakvih drugih zapisa o tom vremenu, nema nekih propisa, pravila, makar ja ne smatrao te zapise vjerodostojne. Previše se toga nadrobilo tu da bi se mogla naći istina. Vjerovatno, u svemu tome ima ponešto i istine ponegdje ali nikad nećemo saznati koja je prava sa sigurnošću.
Ovako.. vjerodostojniji su mi npr hadisi koji govore o tome kako je putovao od onih koji govore kako treba postupati u određenoj situaciji jer je Muhamed tako rekao. Tu postoji velika mogućnost zloupotrebe.
Smrde mi na nešto oni hadisi koji bacaju negatibnost na islam ili Muhameda a odbijaju se kao nevjerodostojni. Mislim da ima razlog zašto postoje.

Mudžize su čuda je li tako? E pa ne vjerujem u ta čuda, ako što sam rekao morao bih 100% znati da je Muhamed bio nepismen i totalna neznalica, pa da mi izrecituje knjigu i neka znanja, da bih vjerovao. Ili da prepolovi mjesec preda mnom ili da se nađu dokazi ili svjedoci da je to učinjeno nekad. Ili da čujem kako mu kamenje govori selam. Ili da ga vidim kako odlazi na nebo leteći ili da me povede tamo sa sobom. Ništa od toga nema
fatamorgana

#1039 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
fatamorgana wrote:
HardcoreMX wrote: Ako neko laze onda postoji samo jedna klasifikacija na osnovu toga:ili laze ili govori istinu,svaka druga vodi u generalizaciju sto je apsolutno pogresan stav.
Znači ako neko laže on ili laže ili govori istinu!
Ne,nego ti se prebrzo umoris kad citas pa uspijevas samo do pola da procitas.A zaboravis i kontekst tvojih rijeci :lol: Pinokio valjda iscrpi tvoje intelektualne mogucnosti. :D Try it again!
Ko sad laže, ja ili Pinokio ....
Ma nema veze, nek' si nam se ti vratio!
Nego nađe li štelu za polaganje njemačkog bez učenja? :wink:
fatamorgana

#1040 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

ibrahimaga wrote:
Zaitsev wrote:
ibrahimaga wrote:
Vjeruješ u naučne dokaze, pretpostavljam ili i u njih ne vjeruješ. Ako misliš na čuda koja se spominju u Kur'anu, ona su nadnaravna djela koja se naukom i ljudskim znanjem ne mogu objasniti. Zato smo mi vjernici "čudaci", što vjerujemo da su se desila onako kao što su sa ograničenim mogućnostima ljudskog jezika opisana u svetom tekstu. Vjerovatno će ti neko pokušati podastirati "naučne" dokaze kako bi te pokušao ubijediti u njih, ali im ni ja isto, poput tebe, ne bi vjerovao.
NAPOKON !!! :sretan: :tooo: Neko normalan za diskusiju od teista.

Ako je nešto dokazano, nema potrebe vjerovati ili ne vjerovati, jer je to tako... Barem ja tako mislim. Što se tiče Kur'anskih mudžiza i čuda opisanih u istom, mišljenja sam da svako ima pravo da vjeruje ili ne vjeruje u njih. Meni istinski vjernici nikad nisu bili čudaci, iako se mišljenjima totalno razlikujemo, uvijek sam poštovao one vjernike koji vjeruju upravo samo za sebe i koji se ne trude nametati mišljenje i shvatanje drugima. One koji neće reći: "Znaš šta, odoh ja sad klanjati..." ili "Ove godine sam dao zekat..." Religija, za vjernike, bi trebala biti stvar čovjekove individualne duhovne nadogradnje i lični smiraj i "utjeha". Ne bi trebala biti predmet polemike i rasprave i to je upravo ono što me nervira. Mnogi ovdje, na forumu, a i u društvu općenito, se uporno trude izopćiti nas ateiste. Počevši od Smrčka i HardcoreMX. Uporno se trude dokazati kako je vjera to ! I kako bi trebala biti univerzalna. Svi koji ne dijele njihovo mišljenje su glupi, pričaju nebuloze, ne znaju za logiku i ostalo... Odmah su tu pogledi ispod oka, jer ne dijeliš njihovo mišljenje, ćafir, i sl. Naravno, čast izuzecima i kapa do poda.

Tebi svaka čast i duboki naklon ljudino !
Hvala ti na tim riječima i lijepom mišljenju, mada ne smatram da sam nešto izuzetno poručio osim onoga što je valjda svim vjernicima jasno. Smatram da se bespotrebno ulazi u neplodne rasprave debatirajući o nadnaravnim djelima sa pozicije savremene nauke. A što se tiče onih koji javno iskazuju svoju pobožnost samo iz razloga da bi je pokazali, takva vrsta pobožnosti je upitna, što ne znači da svako ko se javno predstavlja kao vjernik ima za cilj da se busa svojim vjerovanjem. Smatram da svako ima pravo predstavljati se onako kako se osjeća. Nije uredu niti da se ja kao vjernik krijem od drugih i drugačije predstavljam samo da neko ne bi posumnjao u to da li sam prakticirajući musliman ili ne. Ako svi budemo pokazivali svoje pravo lice na javnom prostoru (naravno ne namećući ga drugima) imamo šansu bolje se upoznati i otvorenije pričati.

I meni je također zadovoljstvo pričati sa ljudima širokih shvatanja, nažalost isključivost je glavna odlika mnogih forumaša.
:thumbup: Konačno malo obostrane tolerantnosti, dijaloga i dobre volje na pdf - u!
RNG_25

#1041 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

mirzaaa33 wrote:Mudžize su čuda je li tako? E pa ne vjerujem u ta čuda, ako što sam rekao morao bih 100% znati da je Muhamed bio nepismen i totalna neznalica, pa da mi izrecituje knjigu i neka znanja, da bih vjerovao. Ili da prepolovi mjesec preda mnom ili da se nađu dokazi ili svjedoci da je to učinjeno nekad. Ili da čujem kako mu kamenje govori selam. Ili da ga vidim kako odlazi na nebo leteći ili da me povede tamo sa sobom. Ništa od toga nema
I ti bi na osnovu ovoga nešto nekome vjerovao? Sve ovo je moguće izvesti za tebe, ukoliko bi nekog bilo briga, pa i od strane onih koji veze sa vjerom ili Bogom ništa nemaju. A ti bi im vjerovao njihove riječi, vjerovao u priču koji ti pričaju, na osnovu kojekakvih fizičkih pojava.

Sva vjera bi ti se svela na materijalno, što je toliko jadno da je bolje da vjere uopšte nema.
skupljac_zeljeza

#1042 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

fatamorgana wrote: :thumbup: Konačno malo obostrane tolerantnosti, dijaloga i dobre volje na pdf - u!
Ma sad ću aj to s tobom začas sve pokvariti što njih dvojica napraviše. :razz: :mrgreen:

Vi ateisti nemate topove. Slabiji ste. Predajte se. :evil:

Image
fatamorgana

#1043 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote: :thumbup: Konačno malo obostrane tolerantnosti, dijaloga i dobre volje na pdf - u!
Ma sad ću aj to s tobom začas sve pokvariti što njih dvojica napraviše. :razz: :mrgreen:

Vi ateisti nemate topove. Slabiji ste. Predajte se. :evil:

Image
Kupac je uvijek u pravu, kakvu đulad želite, vjerujem SDA ćorke kao i dosad? :kiss:
Maxxtro

#1044 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Maxxtro »

HardcoreMX wrote: Nisam se ja zapetljao nego taj za koga si ti u funkciji „advokata“.Nije ekvivalentno u kontekstu diskusije,nego takav podatak je irelevantan,jer se govorilo o procentualnom ucescu afro-americkih muslimana odnosno konvertita na Islam u SAD.
On je postao link gdje ima grafika zastupljenosti afro-americkih muslimana ali samo unutar cjelokupnog broja afro-amerikanaca,znaci ucesce svih religijskih afilacija,prisutnih unutar Afro-americke zajednice,sto opet nista ne govori o stvarnoj konverziji afro-amerikanaca odnosno njihovom procentalnom ucescu medju muslimanima SAD-a! A rijec u toku diskusije je bila samo o Islamu,odnosno afro-americkim konvertitima na Islam.On je govorio da crnci nisu dobrodosli u Islamu i da su „diskriminirani“.On je zelio iz islamofobske pozadine da minimalizira taj broj konvertita,uopce ne citajuci pasus o religiji na tom linku,gdje jasno govori da taj broj afro-americkih konvertita nije nikako zanemariv,dakle rijec je o petini,ima i drugi link gdje govori da je to ustvari vec 25%,ali da srusim islamofobsku laz bilo je dovoljno i ovo. you know i'm sayin bro?! 8-)
Evo zasto ne moze biti normalne diskusije ovdje. U startu se krene na odmjeravanje i sukobljavanje licnosti, umjesto sukobljavanja argumenata. Ne igram ja nicijeg "advokata" ovdje. Nisam uopste dao svoje misljenje o temi niti zelim. Kontekst me ne zanima. Citajuci neke postove "mog klijenta", vidim da se u mnogo cemu ne slazem. Medjutim, ovdje se zelim osvrnuti samo na jednu konkretnu stvar. Cak sam veoma pazljivo odmjerio svoje rijeci da ne bude traga ikakvom omalovazavanju.
Zapetljao si se, kratko i jasno. To ti vec govore trojica ljudi koliko sam ja izbrojao. Molim te zastani na trenutak i provjeri sto si napisao. To je sve neovisno o konteksta niti namjere zbog koje su ove statistike uvucene u raspravu. Tvoja greska ovdje ni na koji nacin ne potvrdjuje ispravnost njegovih stavova. Rekao si ovo:
Citiram te jos jednom:“svaki 100-ti afro-amerikanac je musliman u SAD“,cak i ovo,iz drugog diskursa posmatrano,je pogresno receno i netacno,ako detaljno obradim tvoju recenicu,a evo obradicu je.Ukupan broj muslimana u SAD je 0,9%,afro-americko ucesce u muslimanskoj zajednici je 20%,dakle jedna petina.Dakle afro-amerikanac je tek 0,18%,dakle i daleko ispod „svaki 100-ti musliman u SAD-u,“.Mada naravno ovaj podatak nije uopce relevantan u odnosu afro-amerikanaca i njihovo ucesce u islamskoj zajednici SAD-a,sto je jasno bilo u kontekstu diskusije.Naravno tu su najvecim dijelom konvertiti,koji su prije bili druge religije.
Ovo podebljano je njegov citat, da ili ne? Ovo podvuceno je tvoj pokusaj da opovrgnes ovo podebljano, da ili ne?
Ako je u oba slucaja odgovor da, onda nema sumnje da si pogrijesio, jer ovim podvucenim pricas o necemu sasvim drugom a nikako ne opovrgavas ovo podebljano. Ako je odgovor u jednom pitanju ne, onda moras biti pazljiviji u biranju rijeci.
skupljac_zeljeza

#1045 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

fatamorgana wrote: Kupac je uvijek u pravu, kakvu đulad želite, vjerujem SDA ćorke kao i dosad? :kiss:
Ovo je ba da se ne zaboravite da ste opkoljeni. Postrojavanje i vježbe kondicije svaku noć. :P :kiss:

Image
mirzaaa33

#1046 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

RNG_25 wrote:
mirzaaa33 wrote:Mudžize su čuda je li tako? E pa ne vjerujem u ta čuda, ako što sam rekao morao bih 100% znati da je Muhamed bio nepismen i totalna neznalica, pa da mi izrecituje knjigu i neka znanja, da bih vjerovao. Ili da prepolovi mjesec preda mnom ili da se nađu dokazi ili svjedoci da je to učinjeno nekad. Ili da čujem kako mu kamenje govori selam. Ili da ga vidim kako odlazi na nebo leteći ili da me povede tamo sa sobom. Ništa od toga nema
I ti bi na osnovu ovoga nešto nekome vjerovao? Sve ovo je moguće izvesti za tebe, ukoliko bi nekog bilo briga, pa i od strane onih koji veze sa vjerom ili Bogom ništa nemaju. A ti bi im vjerovao njihove riječi, vjerovao u priču koji ti pričaju, na osnovu kojekakvih fizičkih pojava.

Sva vjera bi ti se svela na materijalno, što je toliko jadno da je bolje da vjere uopšte nema.
Pa eto ako se nađe neko neka izvede i ja ću vjerovati u čuda. :)
Zašto su Muhamedu, u priči o njemu, bila potrebna ta čuda ako su suvišna za vjeru?
MyTao

#1047 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

RNG_25 wrote:

Naravno da je najbolje da je nema.
fatamorgana

#1048 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote: Kupac je uvijek u pravu, kakvu đulad želite, vjerujem SDA ćorke kao i dosad? :kiss:
Ovo je ba da se ne zaboravite da ste opkoljeni. Postrojavanje i vježbe kondicije svaku noć. :P :kiss:

Image
Nisi odavno stavio neki antikomunistiĆki video, ne zadužuješ više SDA videoteku?
HardcoreMX

#1049 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote: Ko sad laže, ja ili Pinokio ....
Ma nema veze, nek' si nam se ti vratio!
Nego nađe li štelu za polaganje njemačkog bez učenja? :wink:
za sve pitaj Pinokia,on ima vise smisla nego ti,on ce ti reci... :lol:
HardcoreMX

#1050 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Maxxtro wrote: Evo zasto ne moze biti normalne diskusije ovdje. U startu se krene na odmjeravanje i sukobljavanje licnosti, umjesto sukobljavanja argumenata. Ne igram ja nicijeg "advokata" ovdje. Nisam uopste dao svoje misljenje o temi niti zelim. Kontekst me ne zanima. Citajuci neke postove "mog klijenta", vidim da se u mnogo cemu ne slazem. Medjutim, ovdje se zelim osvrnuti samo na jednu konkretnu stvar. Cak sam veoma pazljivo odmjerio svoje rijeci da ne bude traga ikakvom omalovazavanju.
Zapetljao si se, kratko i jasno. To ti vec govore trojica ljudi koliko sam ja izbrojao. Molim te zastani na trenutak i provjeri sto si napisao. To je sve neovisno o konteksta niti namjere zbog koje su ove statistike uvucene u raspravu. Tvoja greska ovdje ni na koji nacin ne potvrdjuje ispravnost njegovih stavova. Rekao si ovo:
Ovo podebljano je njegov citat, da ili ne? Ovo podvuceno je tvoj pokusaj da opovrgnes ovo podebljano, da ili ne?
Ako je u oba slucaja odgovor da, onda nema sumnje da si pogrijesio, jer ovim podvucenim pricas o necemu sasvim drugom a nikako ne opovrgavas ovo podebljano. Ako je odgovor u jednom pitanju ne, onda moras biti pazljiviji u biranju rijeci.
-Ako ne dajes svoje misljenje,zasto onda pises,zasto se uopce javljas?Lafo nije moje da ti kazem ali da ti kazem.Nece ici.
Tvoj klijent se izvrnuo,ti si poletio da ga spasis,pa si se i ti pokliznuo i onda si ustanovio da je preklisko,pa odjednom generaliziras i kmecis „eto zasto ne moze biti diskusije“,treba biti sukob argumenata,moze jelde ali da te se lila ko bebu u kolijevci,pazljivo da se ti nebi probudio i zakmecio.Sad ovdje filozofiras,nesto podebljavas,podvlacis,izvlacis iz konteksta,fingiras neke gluposti...Njegova statistika jeste bila u kontekstu rasprave,ali na tom mjestu nije imala smisla,niti ikakvog znacaja.Pa cak i ako i to zanemarimo nije tacno reci svaki 100-ti afro amerikanac je musliman u Americi,zato sto je to statistika samo unutar afro-americke populacije u SAD-u!!!,i zato sto nije uzeto ukupno stanovnistvo SAD-a u obzir,a po drugom parametru nisu uzete ni ostale nacije unutar muslimanske zajednice u SAD!!!Objasnio sam ti jos gore u prethodnom postu jasno da jasnije ne moze biti,sto tvoj povredjeni ego nece da primi to je tvoj problem.
Locked