SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dobar osjecaj

#1026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dobar osjecaj »

nadžak wrote:Stvarno je kod nas neviđena količina licemjerstva i duplih standarda. Evo vidim ovdje je većina za to "da sve bude po zakonu". Dakle, dobar dan,dokumente, nalog i sretno prijatno.

Ajd budimo pošteni pa priznajmo koliko puta nam/vam je oprošteno i nismo dobili nikakve kazne a mogli smo bit oguljeni pofino! Ja lično par puta sam to doživio jer mi se stvarno desile greške, dok sam bio mlađi uglavnom, i fino rekao, objasnio, malo popričao i kaže sretno, pamet u glavu i piči dalje.

Mišljenja sam da nam je svima ovdje bila potrebna i biće potrebna ovakva situacija. Desi se svima, momenat je to, zaboraviš, zezneš se...

Ne govorim sad o kretenima u životu i saobračaju, ovo govorim o "nama normalnima".

Izvinite na off.
Ja nikad nisam i sigurna sam da ne bi dala nikakve cvaje da mi se oprosti glupost, neka slucajna greska ili bezobrazluk. Kao vozaca me jos nikada nije zaustavila policija ni zbog nekog prekrsaja ni zbog redovne kontrole. Nemam nikakvo uopsteno negativno misljenje o nasoj policiji i ne vjerujem da bi me iko bez razloga nesto gnjavio.
Tercius

#1027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Haris.ba wrote:
Tercius wrote:Ne vjerujem da ih se to uci na akademiji, ali duboko vjerujem da vremenom prihvate nacin rada od onih koji treba da ih nauce ispravnom, a sto se tice predstavljanja mislim da je to vise bazirano na one koji rade u civilu kako bi znao ko ti se obraca i sta hoce , dok ovi drugi su naravno to duzni da kazu na zahtjev stranke i da se identifikuju sluzbenom iskaznicom.A ovi sto daju/nude cvaje pa cvile po forumu bi trebali znati da im je zaprijecena kazna zatvora skoro pa ista kao i za one sto te cvaje uzimaju/traze, i mislim da je doslo vrijeme da se pocnu malo i nudjaci cvaja vezati lisicama pa na klix.
Mislim da se nije ništa mijenjalo, ali ima pravilnik, instrukcija gdje kaže i da se uniformisani policajac mora predstaviti. Ime i prezime i policijska uprava. Nevezano za zahtjev lica kojeg zaustavlja.

A krivično djelo mita (ne zove se tako u zakonu) ima dvije strane. I ne možeš imati samo u lisicama onoga ko je dao mito. Već i onoga ko ga je uzeo. Osim ako nije ovlaštena simulacija. Zato i jeste teško dokazivo djelo. Ako obje strane šute, može se dokazivati samo preko treće strane. A to se može riješiti ko u Americi. Svako auto opremiti kamerom, koja uključuje zvuk pri zaustavljanju osobe. Pa i opremiti policajce sa tjelesnim kamerama.

Davanje mita i primanje mita, dara i ostalih oblika koristi iz oblasti krivicnih djela protiv sluzbene duznosti su dva odvojena clana te nije nuzno da mora imati dvije strane koje aktivno ili pasivno ucestvuju u izvrsenju tog djela..Kao sto u primanju mita se razlikuje pravo pasivno, nepravo pasivno i naknadno podmicivanje, tako i KD-u davanja mita se razlikuje pravo aktivno, nepravo aktivno podmicivanje i posredovanje u davanju mita.Kod ovog prvog pocinioc moze biti samos luzbena osoba ili odgovorno lice unutar neke organizacije ili pravnog lica dok za drugo djelo pored sluzbene osobe pocinioc moze biti i drugo lice.Zato nema ovlastenih simulacija, drugi put kada budes pravo aktivno nudio cvaju i tako cinio KD na ocigled sluzbene osobe a u cilju da ti se oprosti prekrsaj znaj da cinis krivicno djelo a policajac ima obavezu da te veze lisicama na sred ulice, i eto tako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

nadžak wrote:Stvarno je kod nas neviđena količina licemjerstva i duplih standarda. Evo vidim ovdje je većina za to "da sve bude po zakonu". Dakle, dobar dan,dokumente, nalog i sretno prijatno.

Ajd budimo pošteni pa priznajmo koliko puta nam/vam je oprošteno i nismo dobili nikakve kazne a mogli smo bit oguljeni pofino! Ja lično par puta sam to doživio jer mi se stvarno desile greške, dok sam bio mlađi uglavnom, i fino rekao, objasnio, malo popričao i kaže sretno, pamet u glavu i piči dalje.

Mišljenja sam da nam je svima ovdje bila potrebna i biće potrebna ovakva situacija. Desi se svima, momenat je to, zaboraviš, zezneš se...

Ne govorim sad o kretenima u životu i saobračaju, ovo govorim o "nama normalnima".

Izvinite na off.
Za deset godina vozackog staza, jednom ili dvaput.

Ono sto pamtim i to se samo jednom desilo- zaustavili me sa mobitelom u rukama i nesvezanog, ali je i policajac vidio da sam se tek ukljucio na glavnu sa parkinga, jer me zaustavio kojih 20 m nize niz ulicu. To pamtim kao oprosteno.

Ostalo su bile neke granicne situacije, gdje se moze pisati i ne mora, i mislim da su mi "oprostili" na uljudnost. Mnogi policajci vele da to jako cijene :)
supercali

#1029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

radiša wrote:ma jarane da me neko jebe godinama,neda mi moje,djeca zena nemaju sta jest, ne da bi blokiro cestu nego bi blokiro dotok zraka u drzavu.
Ali se ne blokira m17 ili sta su vec blokirali nego se blokira alipasina kod vlade blokira se ono oko scca gdje je izvrsno vijece i sl i tek onda imas neke koristi za ono sto trazis dok ovako imas samo gnjev obicnog naroda koji radi krvavo za platu
julisiz es grant

#1030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by julisiz es grant »

Tercius wrote:Zato nema ovlastenih simulacija, drugi put kada budes pravo aktivno nudio cvaju i tako cinio KD na ocigled sluzbene osobe a u cilju da ti se oprosti prekrsaj znaj da cinis krivicno djelo a policajac ima obavezu da te veze lisicama na sred ulice, i eto tako.
Ma samo taj rad :D

Haris.ba

#1031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Tercius wrote:
Haris.ba wrote:
Tercius wrote:Ne vjerujem da ih se to uci na akademiji, ali duboko vjerujem da vremenom prihvate nacin rada od onih koji treba da ih nauce ispravnom, a sto se tice predstavljanja mislim da je to vise bazirano na one koji rade u civilu kako bi znao ko ti se obraca i sta hoce , dok ovi drugi su naravno to duzni da kazu na zahtjev stranke i da se identifikuju sluzbenom iskaznicom.A ovi sto daju/nude cvaje pa cvile po forumu bi trebali znati da im je zaprijecena kazna zatvora skoro pa ista kao i za one sto te cvaje uzimaju/traze, i mislim da je doslo vrijeme da se pocnu malo i nudjaci cvaja vezati lisicama pa na klix.
Mislim da se nije ništa mijenjalo, ali ima pravilnik, instrukcija gdje kaže i da se uniformisani policajac mora predstaviti. Ime i prezime i policijska uprava. Nevezano za zahtjev lica kojeg zaustavlja.

A krivično djelo mita (ne zove se tako u zakonu) ima dvije strane. I ne možeš imati samo u lisicama onoga ko je dao mito. Već i onoga ko ga je uzeo. Osim ako nije ovlaštena simulacija. Zato i jeste teško dokazivo djelo. Ako obje strane šute, može se dokazivati samo preko treće strane. A to se može riješiti ko u Americi. Svako auto opremiti kamerom, koja uključuje zvuk pri zaustavljanju osobe. Pa i opremiti policajce sa tjelesnim kamerama.

Davanje mita i primanje mita, dara i ostalih oblika koristi iz oblasti krivicnih djela protiv sluzbene duznosti su dva odvojena clana te nije nuzno da mora imati dvije strane koje aktivno ili pasivno ucestvuju u izvrsenju tog djela..Kao sto u primanju mita se razlikuje pravo pasivno, nepravo pasivno i naknadno podmicivanje, tako i KD-u davanja mita se razlikuje pravo aktivno, nepravo aktivno podmicivanje i posredovanje u davanju mita.Kod ovog prvog pocinioc moze biti samos luzbena osoba ili odgovorno lice unutar neke organizacije ili pravnog lica dok za drugo djelo pored sluzbene osobe pocinioc moze biti i drugo lice.Zato nema ovlastenih simulacija, drugi put kada budes pravo aktivno nudio cvaju i tako cinio KD na ocigled sluzbene osobe a u cilju da ti se oprosti prekrsaj znaj da cinis krivicno djelo a policajac ima obavezu da te veze lisicama na sred ulice, i eto tako.
Nisi shvatio moju poentu. Ne možeš samo hapsiti onoga ko je dao mito, a ne hapsiti onoga ko ga je uzeo. Tako, ako dođe do davanja i uzimanja, veoma je teško dokazivo. Zato i govorim o kamerama na vozilima i tjelesnim kamerama.
To ako neko samo ponudi mito, dovoljno je za hapšenje. A koliko toga ima? Pamtim jedan tekst za 20 KM vozač kamiona negdje oko granice. I mislim da je više problem bio zbog male cifte. Da je ponudio stoju, ne bi bio ni uhapšen.
supercali

#1032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

Tercius wrote:
Haris.ba wrote:

Ponudjeno je milijardu cvaja
Koliko su puta stavljene lisice na sred ulice zbog tih nudjenja?
O'zone
Globalni moderator

#1033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Udavi dim od ovog konzuma što gori evo čak i u Halilovićima
__Phoenix__

#1034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by __Phoenix__ »

Izgori zgrada ko šibica :-)
Chisum

#1035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chisum »

Uh, jebem ti sunce.... :skoljka:
julisiz es grant

#1036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Hebi ga, bilo je dobro dok je Mercator bio...ali znao sam navratiti i u Konzum kad dođem, to mi je komšiluk. Mada mi se nije sviđao od kad su ga nedavno renovirali i sav raspored unutra izmijenili i poseljačili.
r_faruk

#1037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by r_faruk »

Zar nije pozar ugasen jutros.... izgleda da ce se pozar lokalizovati tek kada ostanu samo betonski stubovi
Tercius

#1038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Haris.ba wrote: Nisi shvatio moju poentu. Ne možeš samo hapsiti onoga ko je dao mito, a ne hapsiti onoga ko ga je uzeo. Tako, ako dođe do davanja i uzimanja, veoma je teško dokazivo. Zato i govorim o kamerama na vozilima i tjelesnim kamerama.
To ako neko samo ponudi mito, dovoljno je za hapšenje. A koliko toga ima? Pamtim jedan tekst za 20 KM vozač kamiona negdje oko granice. I mislim da je više problem bio zbog male cifte. Da je ponudio stoju, ne bi bio ni uhapšen.
Oke, napokon smo se nasli na talasnim, bas tako kod primanja mita imas dvije strane ali kod davanje ne mora biti nuzno da moraju biti obe strane.Opremanje targetiranih vozila i osoba body camera dash camerama sa auido zapisom i gps pracenjem, i ne samo policijskih dodao bi ja jos kojekakve inspekcije na taj spisak ( pa da vidimo odakle downtown-u pravo da bihuzuri pola grada djigerom u periodu juni-sep.ili stojinicu da parkira autobus na sred ulice) , vjerujem da bi znatno umanjile te koruptivne aktivnosti, a kad pogledas koliko se para i u sta sprca to uopste nije neki nedostizan quest.
julisiz es grant

#1039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

r_faruk wrote:Zar nije pozar ugasen jutros.... izgleda da ce se pozar lokalizovati tek kada ostanu samo betonski stubovi
Jeste, tako je pisalo. Ni meni nije jasno kako da se ovako otme kontroli kad su vatrogasci već odavno na licu mjesta, dok je vatra bila mnogo manja. Pitaj Boga šta to unutra gori.
O'zone
Globalni moderator

#1040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

julisiz es grant wrote:
r_faruk wrote:Zar nije pozar ugasen jutros.... izgleda da ce se pozar lokalizovati tek kada ostanu samo betonski stubovi
Jeste, tako je pisalo. Ni meni nije jasno kako da se ovako otme kontroli kad su vatrogasci već odavno na licu mjesta, dok je vatra bila mnogo manja. Pitaj Boga šta to unutra gori.
Evo sad sam na Alipasinom ovo ugasiti se ne može može r samo držati pod kontrolom da okolne zgrade ne planu
MOSALJOZE

#1041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MOSALJOZE »

Samo da nema nikog unutra,jebo zgradu.
DaysleepeR

#1042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

ma ne paniči, nema niko unutra, čim je počeo požar svi su izašli
Chisum

#1043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chisum »

Ma kako izgleda, ovo daj boze da se lokalizuje, da ne odu i okolni prostori u picu materinu... a ovo ima da tinja i dogorjeva...
karanana

#1044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

ja vatrogasaca pakasha i smota smotanih
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

O'zone wrote:Udavi dim od ovog konzuma što gori evo čak i u Halilovićima
Dje to ti hodas :caocao:

Da nisi kod bitange krenuo bez mene :run:
ranger

#1046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ranger »

i ja msilim da ce ovo do temelja izgorit, cim oni krov gule nema tu haira...
a doduse i raja bas mari za hidrante i parkiranje auta i tako to...
__Phoenix__

#1047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by __Phoenix__ »

Ko zna kakva je izolacija ispod tih limenih krovova i šta je u prodavnicama ispod, kako to gori, mislim da nije dohvatilo konzum na prvom spratu, sumnjam...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

_BataZiv_0809 wrote:
O'zone wrote:Udavi dim od ovog konzuma što gori evo čak i u Halilovićima
Dje to ti hodas :caocao:

Da nisi kod bitange krenuo bez mene :run:
hahaha nije kod mene ,a i ja sam se vozao i vidio.... papani su toliku guzvu napravili,svi voze 3 na sat i pilje ko da mecka igra....
ranger

#1049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ranger »

konzum u prizemlju alahimanet.
ako ga nije unistila vatra, unistit ce ga voda sigurno.
MOSALJOZE

#1050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MOSALJOZE »

DaysleepeR wrote:ma ne paniči, nema niko unutra, čim je počeo požar svi su izašli
Ma ne paničim,nego onako kažem.
Post Reply