Avetinho wrote:jeza u ledja wrote:Avetinho wrote:
Tajni skupo placeni govori pred Wall Street bankarima? Sumnjam da je odrzao ijedan.
A o tome govoris kao "sistemu"? Haj sad objasni kakve veze to ima sa sistemom? Ja sam mislio da govorimo o politickom sistemu. O cemu ti govoris?
Upravo o politickom sistemu koji dopusta da bankari pljackaju lopatama, i u procesu rizukuju sudbine miliona neduznih porodica. Iz tvojih postova, mislio sam da si vec bio u Americi kad se desio krah na vol stritu prije 7-8 godina, i da si upoznat kako je do toga doslo. Mora da sam se prevario, izgleda da me pamcenje sve slabije sluzi.
Najbolje olicenje tog 'sistema', u Demokrata, je HRC, koja ocigledno ima jednu pricu za sitnu raju -- koju, vidim, kupuju rado svi, od jeffersona do klavirdzije do dzejn smit do ja_ja -- a sasvim drugu za privatnu publiku bankara sa vol strita.
Kad sam vec tu, nije mi promakla necija 'ideja' da ako BS progura finansiranje skolstva oporezivanjem 'spekulacija', kako ce 'spekulacije' pobjeci u Sangaj ili Hong-Kong. Sretno im bilo, neka unistavaju druge drzave ako im ovi to dopuste. I upravo se o takvoj reformi radi. Amerika ne treba da nagradjuje lopove, cak i kad bi bili najbolji lopovi na svijetu.
Krah ekonomskog sistema u kojem su banke nudile kredite i varijabilne kamatne stope sakom i kapom. pri tome nisu mogli nikog anci da uzme takve kredite pa su morali bankari ici ulicama sa pistoljem u rukama i tjerati ljude da poptisuju te kredite.
Pa Jefferson dodje u Detroit i tip se slomi objasnjavajuci kako je on uz minimalni downpayment dobio varaijabilnu kamatu od 2.15% na 30 godina, i pri tome pobjednicki izjavio kako je zajebao banku. Na moj upit: varijabilna znaci da mzoe skociti, sta onda? dobio sam podcjenivacki odgovor tipa koji jos uvijek ima problem otici u prodavnicu da kupi pivo zbog engleskog jezika, iako je to bilo 2006 a on dosao u SAD 1997, da: ja neznam nista,da je ovo amerika, a amerika nikad ne propada i da sam tek u SAD godinu dana te da imam jos uciti.
Naravno, kucu je izgubio.
Stoga, koliko god su bankari krivi, a jesu, toliko su krivi i oni sto su lopatama pokusavali da uzmu kredite i na brzinu se docepaju kuca, pa ih okrenu i rpodaju za vise para. Kada je sve to prdnulo u sisu, onda je Wal Street kriv a tu je BS da nam svima da "besplatno" skolovanje i zdravstvo.
U SAD je kapitalizam, i svako ima pravo da zaradi pare. Da su tebi u Goldman Sachsu ponudili 650,000 dolara da odrzis govor sta bi ti uradio?
1. Odbio, jer se kosi sa tvojim moralnim nacelima.
2. Odrzao govor pa poklonio pare sirotinji?
Ne kaki svega ti. Svi smo mi ovdje jer SAD nude mogucnost da se zaradi i zivi DOBRO! Neko zivi dobro, a neko zivi extra. Jbg, mzoda i ti sutra budes zivio extra, ko zna.