Naravno da se moga dogovoriti...samo koliko bi taj dogovor važio? Smatram da se rat sa srpske strane daaavno dogovorio i nikakav dogovor sa miloševićem to ne bi spiječio.General War wrote:Pa pricali su sva sedmorica i hodali od mila do nedraga... kucanu i tudzmanu je lakse europi i svijetu objasnit kad se raspada pola zemlje nego dio po dio...ako je aljo znao za dogovor...mogao se i on sa milosevicem dogovorit pa da zacera krivoustom, jos su tada sve karte bile otvorene.zateznistub wrote:Kako kad se podebljani već uvelike dogovorio sa Miloševićem? Ne vidim šta se mogao dogovoriti sa Kučanom?General War wrote: Logican jeste, ali bi logicnije bilo da je alija kad vec nemoze drugacije nesto izveo sa Kucanom i Tudjmanom istovremeno, nego branio ideju konfederacije pa onda promjenio smijer (po pritiskom hrvatske i HDZ-a u to sam uvjeren koja je sve radila da se zaratuje u BiH sto brze jer im na frontu nisu cvjetale ruze a ni diplomatski..priznali ih vatikan i njemacka i to je to)
Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
- zateznistub
#1026 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
- General War
#1027 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
..znaci i da je aljo prolongirao za godinu referendum da se glave ohlade, mislis da bi milosevic udario bez obzira tj, citav ovaj cirkus je da se bosna podjeli a ne jugoslavija sacuva? Ne vjerujem bas...zateznistub wrote: Naravno da se moga dogovoriti...samo koliko bi taj dogovor važio? Smatram da se rat sa srpske strane daaavno dogovorio i nikakav dogovor sa miloševićem to ne bi spiječio.
- zateznistub
#1028 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Apsolutno sam siguran u to.Zaci sta god, kako god bilo bi sta bi bilo...jedino da aljo nije komplet BiH dao na pladnju...tada bi opet imao sličan scenario sa krivoustim...General War wrote:..znaci i da je aljo prolongirao za godinu referendum da se glave ohlade, mislis da bi milosevic udario bez obzira tj, citav ovaj cirkus je da se bosna podjeli a ne jugoslavija sacuva? Ne vjerujem bas...zateznistub wrote: Naravno da se moga dogovoriti...samo koliko bi taj dogovor važio? Smatram da se rat sa srpske strane daaavno dogovorio i nikakav dogovor sa miloševićem to ne bi spiječio.
- Reisova
#1029 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Drug moj očito nam je trebao Churchill... Šalim se naravno ali činjenica da nas je u najvažnijem istorijskom trenutku za državu BiH potrefio baš on odmjeren i neko ko nije ratoboran ono jbg.zateznistub wrote:Prodana dusa i dežurni mislilac se nasao da priča priče...Murat Sabanovic wrote:https://www.youtube.com/watch?v=4YhymjaIFTc
Što se Alije tiće u ona vremena i u onakvom okruženju...volio bih vidjeti ko bi znao i umio više i bolje...
Nisam knjigu čitala-ovo je lični dojam...
- General War
#1030 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ako je aljo bio svjestan toga...prije bih onda birao da se krivousti bori sa tri korpusa jna nego sto je nas dopala ta sreca dok se krivousti smjeskao i jos zaradjivao na nama...kad malo skontam kad pricamo o ovome mozda je i Fikret Abdic i birao nesto ovako pa je maknut.zateznistub wrote:Apsolutno sam siguran u to.Zaci sta god, kako god bilo bi sta bi bilo...jedino da aljo nije komplet BiH dao na pladnju...tada bi opet imao sličan scenario sa krivoustim...General War wrote:..znaci i da je aljo prolongirao za godinu referendum da se glave ohlade, mislis da bi milosevic udario bez obzira tj, citav ovaj cirkus je da se bosna podjeli a ne jugoslavija sacuva? Ne vjerujem bas...zateznistub wrote: Naravno da se moga dogovoriti...samo koliko bi taj dogovor važio? Smatram da se rat sa srpske strane daaavno dogovorio i nikakav dogovor sa miloševićem to ne bi spiječio.
- Reisova
#1031 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Odličan ti je post i ja sam također upoznata sa tim da se direktono Dobrica Ćosić založio da ga puste iz zatvora. Jednostavno takav im je čovjek upravo odgovarao i to je odlično sa njihove strane odgirano jer su dobili protutežu i eto i od nas su veoma lako napravili nacionaliste.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Ako si političar onda treba da barataš sa informacijama i određenim (pre)znanjem.
Srbi spominju Veliku Srbiju od Načertanija Ilije Garašanina. To nije pisala neka nn osoba to je bila, a i dalje jeste, agenda srpske politike prema zemljama regiona.
Sporazumom Cvetković - Maček ( Srbi - Hrvati ) BiH je podijeljena na 4 regije. BiH je, bukvalno, spasio Drugi Svjetski Rat. Da ne bi rata mi bi bili podijeljeni.
U vrhu komunističke partije 1943 ( čini mi se, da ne guglam bezveze ) su se lomila koplja, opet, oko statusa BiH. Rodoljub Čolaković i Hamza Humo su otišli kod Tita i spasili nam guzicu, još jednom.
Ovo je osnovno znanje koje se očekuje od političara.
Ljudi su pitali šta se moglo/moralo uraditi pred rat u BiH. Moralo se ići ili sa Srbima ili sa Hrvatima protiv ovih drugih ( Hrvatska je bila u "težoj" poziciji i više joj je trebala pomoć, tako da je po meni bila logičan saveznik ). Bolje bi prošli na kraju, sigurno. Ovako smo imali i Srbiju i Hrvatsku protiv sebe ( činjenica ). Jok, Alija za vrijeme rata u Hrvatskoj govori "to nije naš rat", a nama rat kuca na vrata. Vrlo mudro, vizionarski rekli bi.
Nastavak činjenica.
Islamska deklaracija se štampala u srpskoj reči![]()
Akademici SANU, predvođeni Dobricom Ćosićem, pišu pismo/molbu za puštanje Alije & co iz zatvora, haman pred rat. Zašto ? Sigurno su bili dobronamjerniAlija im je došao kao kec na 11;
Vezanje zastava sa SDS-om i HDZ-om
Potouna nespremnost za nadolazeći rat. Skoro godinu dana prije rata vojska je kopala rovove oko Sarajeva. Rovove koji su bili okrenuti prema gradu, a kod nas se kalaš prodavao za milju maraka. Kakva organizacija, kakav otpor.
Sarajevo su, u ključnim momentima, odbranili ljudi u tenama, sa tandžarama i kriminalci koji su okupili značajan broj ljudi u svojim jedinicama. Dok su krimosi pljačkali, ljudi su ginuli. Uticaj Alije i SDA na odbranu Sarajeva je manji od 20% ( moje mišljenje ).
Glavni logističar ČengićČovjek postao milijarder. Glavni čovjek za vezu sa TWRA, Šaja, čovjek postao milioner.
Dopušten šverc u gradu za vrijeme opsade, konzerve iz humanitarne pomoći bile od 20 do 30 maraka, kila šećera 80-100; Javno otimanje para od ljudi.
Sin Vinstona Čerčila je učestvovao u WW2 ( bio čovjek u Libijskoj pustinji, iza neprijateljskih linija, dolazio kod Tita za vrijeme rata, jedva živu glavu spasio u ofanzivi na Drvar ), sin Alije je bio u trezoru. Nije sad da poredim Čerčila i Aliju, al eto, nije na odmet znati razlike![]()
1993 je počelo tekbiranje, hodže u armiji, skinuti Šiber, Jovo. To je borba za cjelovitu i multietničku BiH, aha![]()
Sto-dvjesto-tristo mudžahedina je ovaj rat pretvorilo ( u očima stranaca ) iz agresije u građanski rat. Bukvalno.
Čovjek je postavio čuveni, minderaški, sistem podobnih, a ne sposobnih koji nas je i doveo do današnjeg debakla.
Priča, drugi, sin Avde Hebiba da je Avdo pitao Aliju pred polazak u Deyton, "predsjedniče, koga ste poveli za unutrašnje uređenje BiH". Alija mu rekao, ne treba mi niko![]()
Nakon rata nije bio za zabranu SDS-a.
Dobre stvari, donio nam je nezavisnost, nije dopustio etničko čišćenje i rušenje vjerskih objekata.
Ne mogu reći da je bio jahač apokalipse, jer je preteška formulacija, ali zato mogu reći da je bio pogrešan čovjek u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.
Alijino naslijeđe je ovo što danas živimo, nesposobno, minderaški, samo preko stranke, nepotizam, korupcija, podobno. Ne zato što je on (sve) tako htio nego zato što ga nije bilo briga ili nije mogao da se nosi sa takvim bremenom.
Izgradnja države je jeben posao, a ovaj je zajebo stvar kod temelja. Umjesto da šverceri budu streljani, oni nagrađeni. Umjesto da se borcima daju poslovi u vidu privatizacije određenih preduzeća, daju im se nekakve boračke naknade, crkavica, a tajkuni grabe milione u imovini koje dobijaju za certifikate koji ne vrijede 5% od naznačene vrijednosti.
To je bio prvi zajeb, tu smo sebi pucali u koljeno, a drugi zajeb ( koji nema direktne veze sa Alijom ) jeste uvođenje PDV-a i umjesto da milijarde koje smo dobili uložimo u razvojne projekte ovi sebo povećaju plate, tu smo se onako kljakavi objesili i sebi presudili. Neko sposobniji bi napravio mnogoooooo bolje rezultate.
Doduše, mogli smo dobiti i nekog ala Pol Pota, al jebiga sad, ipak smo u Europi
-
nightvision
#1032 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Jel znas kako ti meni ono spominjes da mi neko nesto u kuci...zateznistub wrote:Spomenu li neko frustracije
E pa da ti uzvratim uslugu...
Meni se neko iz tvoje kuce zalio na frustracije, ali ne sekiraj se, izlijecena je.
- Goldenhand
#1033 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Post je super do ovog dijela "dobre stvari". Kaže nije dozvolio etničko čišćenje. Podrinje, Prijedor, Banjaluka, Semberija, Hercegovina su ovakve bile prije rata?Reisova wrote:Odličan ti je post i ja sam također upoznata sa tim da se direktono Dobrica Ćosić založio da ga puste iz zatvora. Jednostavno takav im je čovjek upravo odgovarao i to je odlično sa njihove strane odgirano jer su dobili protutežu i eto i od nas su veoma lako napravili nacionaliste.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Ako si političar onda treba da barataš sa informacijama i određenim (pre)znanjem.
Srbi spominju Veliku Srbiju od Načertanija Ilije Garašanina. To nije pisala neka nn osoba to je bila, a i dalje jeste, agenda srpske politike prema zemljama regiona.
Sporazumom Cvetković - Maček ( Srbi - Hrvati ) BiH je podijeljena na 4 regije. BiH je, bukvalno, spasio Drugi Svjetski Rat. Da ne bi rata mi bi bili podijeljeni.
U vrhu komunističke partije 1943 ( čini mi se, da ne guglam bezveze ) su se lomila koplja, opet, oko statusa BiH. Rodoljub Čolaković i Hamza Humo su otišli kod Tita i spasili nam guzicu, još jednom.
Ovo je osnovno znanje koje se očekuje od političara.
Ljudi su pitali šta se moglo/moralo uraditi pred rat u BiH. Moralo se ići ili sa Srbima ili sa Hrvatima protiv ovih drugih ( Hrvatska je bila u "težoj" poziciji i više joj je trebala pomoć, tako da je po meni bila logičan saveznik ). Bolje bi prošli na kraju, sigurno. Ovako smo imali i Srbiju i Hrvatsku protiv sebe ( činjenica ). Jok, Alija za vrijeme rata u Hrvatskoj govori "to nije naš rat", a nama rat kuca na vrata. Vrlo mudro, vizionarski rekli bi.
Nastavak činjenica.
Islamska deklaracija se štampala u srpskoj reči![]()
Akademici SANU, predvođeni Dobricom Ćosićem, pišu pismo/molbu za puštanje Alije & co iz zatvora, haman pred rat. Zašto ? Sigurno su bili dobronamjerniAlija im je došao kao kec na 11;
Vezanje zastava sa SDS-om i HDZ-om
Potouna nespremnost za nadolazeći rat. Skoro godinu dana prije rata vojska je kopala rovove oko Sarajeva. Rovove koji su bili okrenuti prema gradu, a kod nas se kalaš prodavao za milju maraka. Kakva organizacija, kakav otpor.
Sarajevo su, u ključnim momentima, odbranili ljudi u tenama, sa tandžarama i kriminalci koji su okupili značajan broj ljudi u svojim jedinicama. Dok su krimosi pljačkali, ljudi su ginuli. Uticaj Alije i SDA na odbranu Sarajeva je manji od 20% ( moje mišljenje ).
Glavni logističar ČengićČovjek postao milijarder. Glavni čovjek za vezu sa TWRA, Šaja, čovjek postao milioner.
Dopušten šverc u gradu za vrijeme opsade, konzerve iz humanitarne pomoći bile od 20 do 30 maraka, kila šećera 80-100; Javno otimanje para od ljudi.
Sin Vinstona Čerčila je učestvovao u WW2 ( bio čovjek u Libijskoj pustinji, iza neprijateljskih linija, dolazio kod Tita za vrijeme rata, jedva živu glavu spasio u ofanzivi na Drvar ), sin Alije je bio u trezoru. Nije sad da poredim Čerčila i Aliju, al eto, nije na odmet znati razlike![]()
1993 je počelo tekbiranje, hodže u armiji, skinuti Šiber, Jovo. To je borba za cjelovitu i multietničku BiH, aha![]()
Sto-dvjesto-tristo mudžahedina je ovaj rat pretvorilo ( u očima stranaca ) iz agresije u građanski rat. Bukvalno.
Čovjek je postavio čuveni, minderaški, sistem podobnih, a ne sposobnih koji nas je i doveo do današnjeg debakla.
Priča, drugi, sin Avde Hebiba da je Avdo pitao Aliju pred polazak u Deyton, "predsjedniče, koga ste poveli za unutrašnje uređenje BiH". Alija mu rekao, ne treba mi niko![]()
Nakon rata nije bio za zabranu SDS-a.
Dobre stvari, donio nam je nezavisnost, nije dopustio etničko čišćenje i rušenje vjerskih objekata.
Ne mogu reći da je bio jahač apokalipse, jer je preteška formulacija, ali zato mogu reći da je bio pogrešan čovjek u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.
Alijino naslijeđe je ovo što danas živimo, nesposobno, minderaški, samo preko stranke, nepotizam, korupcija, podobno. Ne zato što je on (sve) tako htio nego zato što ga nije bilo briga ili nije mogao da se nosi sa takvim bremenom.
Izgradnja države je jeben posao, a ovaj je zajebo stvar kod temelja. Umjesto da šverceri budu streljani, oni nagrađeni. Umjesto da se borcima daju poslovi u vidu privatizacije određenih preduzeća, daju im se nekakve boračke naknade, crkavica, a tajkuni grabe milione u imovini koje dobijaju za certifikate koji ne vrijede 5% od naznačene vrijednosti.
To je bio prvi zajeb, tu smo sebi pucali u koljeno, a drugi zajeb ( koji nema direktne veze sa Alijom ) jeste uvođenje PDV-a i umjesto da milijarde koje smo dobili uložimo u razvojne projekte ovi sebo povećaju plate, tu smo se onako kljakavi objesili i sebi presudili. Neko sposobniji bi napravio mnogoooooo bolje rezultate.
Doduše, mogli smo dobiti i nekog ala Pol Pota, al jebiga sad, ipak smo u Europi
Druga stvar je što Alija nije bio nacionalista. Pročitajte ID i sve će vam biti jasno.
- cvrčak_na_hedonizmu
#1034 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Nije dopustio etnicko čišćenje na dijelu teritorije pod kontrolom Armije BiH. Ne pitaš se puno kad ulazis u priču gologuz gdje ti rat kuca na vrata, a ti pričaš za dešavanje 300 km nije to nas rat, uz nadu da će nam Europa i(il) referendum pomoći da prodjemo neokrznuti.
Osim toga, Alija čini se nije imao neki drugi, smisleni, plan.
Šta fali nacionalizmu, ja sam nacionalista ( sa tolerancijom i uvažavanjem drugih i drugacijih, dok me ne ugrožavaju ) bosanski, al ta priča ne pije vode, na žalost

Šta fali nacionalizmu, ja sam nacionalista ( sa tolerancijom i uvažavanjem drugih i drugacijih, dok me ne ugrožavaju ) bosanski, al ta priča ne pije vode, na žalost
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1035 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Prosječni stanovnik ove države je humanoid sa upitnom inteligencijom i često ima problema i da nauči abecedu, a kamoli šta više.
Zato se i moramo raspravljati je li Alija bio dobar ili ne.

Zato se i moramo raspravljati je li Alija bio dobar ili ne.
- Gojeni H
#1036 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
zateznistub wrote: Što se Alije tiće u ona vremena i u onakvom okruženju...volio bih vidjeti ko bi znao i umio više i bolje...
U ono vrijeme, ni 3 stepenice ispod se ne moze vidjeti nijedna licnost koja je mogla voditi zemlju i narod.
Slovenija i Hrvatska se otcjepljuju, Srbija i kvislinski kmetovi insistiraju na donosenju odluke o ostajanju u Velikoj srbiji, sto bi znacilo smrt Bosne i bosnjackog naroda, Armija RBiH ne postoji, JNA se po Bosni seta k'o po svojoj prciji, cetnici pucaju po gradovima i selima, u policiji kukavicija jaja, narod prilicno u nekom bratstveno-jedinstvenom folu i stanju odbijanja realnosti, lord Karington porucuje da Bosnu nece niko braniti, ...
Kriticki treba sagledati Izetbegovicevu ulogu, ali za sada, za sada nema dokaza da bi bilo ko odradio bolji posao. Hvala mu sto je bio u gradu pod opsadom i sa svojim narodom.
- zateznistub
#1037 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Gojeni H wrote:zateznistub wrote: Što se Alije tiće u ona vremena i u onakvom okruženju...volio bih vidjeti ko bi znao i umio više i bolje...
U ono vrijeme, ni 3 stepenice ispod se ne moze vidjeti nijedna licnost koja je mogla voditi zemlju i narod.
Slovenija i Hrvatska se otcjepljuju, Srbija i kvislinski kmetovi insistiraju na donosenju odluke o ostajanju u Velikoj srbiji, sto bi znacilo smrt Bosne i bosnjackog naroda, Armija RBiH ne postoji, JNA se po Bosni seta k'o po svojoj prciji, cetnici pucaju po gradovima i selima, u policiji kukavicija jaja, narod prilicno u nekom bratstveno-jedinstvenom folu i stanju odbijanja realnosti, lord Karington porucuje da Bosnu nece niko braniti, ...
Kriticki treba sagledati Izetbegovicevu ulogu, ali za sada, za sada nema dokaza da bi bilo ko odradio bolji posao. Hvala mu sto je bio u gradu pod opsadom i sa svojim narodom.
- Arteta
#1038 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Nije dopustio etničko čišćenje a gradovi mu ostali poprilično etnički čisti i sela prazna.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Nije dopustio etnicko čišćenje na dijelu teritorije pod kontrolom Armije BiH. Ne pitaš se puno kad ulazis u priču gologuz gdje ti rat kuca na vrata, a ti pričaš za dešavanje 300 km nije to nas rat, uz nadu da će nam Europa i(il) referendum pomoći da prodjemo neokrznuti.
Šta fali nacionalizmu, ja sam nacionalista ( sa tolerancijom i uvažavanjem drugih i drugacijih, dok me ne ugrožavaju ) bosanski, al ta priča ne pije vode, na žalost![]()
Jebe ga malo statistika kod te spike da je bio fin prema drugim narodima.
- cvrčak_na_hedonizmu
#1039 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Odakle si ti života ti ? Gdje si proveo rat ? Po prici, jal' na Palama jal' na Marsu, nema treće opcije.Arteta wrote:Nije dopustio etničko čišćenje a gradovi mu ostali poprilično etnički čisti i sela prazna.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Nije dopustio etnicko čišćenje na dijelu teritorije pod kontrolom Armije BiH. Ne pitaš se puno kad ulazis u priču gologuz gdje ti rat kuca na vrata, a ti pričaš za dešavanje 300 km nije to nas rat, uz nadu da će nam Europa i(il) referendum pomoći da prodjemo neokrznuti.
Šta fali nacionalizmu, ja sam nacionalista ( sa tolerancijom i uvažavanjem drugih i drugacijih, dok me ne ugrožavaju ) bosanski, al ta priča ne pije vode, na žalost![]()
-
VCorp
#1040 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Alija je vladao otkad mu je poklonjena pozicija predsjednika (dakle ni to nije zasluzio već je poziciju dobio za ustupke Abdiću, istog je Aljo zajebao). Kakve veze ima koliko im je bilo godina na kraju ratova ? Tito je bio u 2.svj.ratu u partizanima, a gdje je ono bio Alija ?oridjidji wrote: Kakav si ti meni car? Koliko je vladao Tito koliko je vladao Alija? Koliko im je bilo godina na kraju njihovih ratova? Sad ces reci da je Tito izgradio Jugu u njenome kapacitetu 4 godine poslje drugog svijetskog rata? Eto Tito je svima bio autoritet i svi su ga gotivili. Poredis covjeka koji je bio vodja jednopartijskog sistema, komunistickog, kod kojeg je represija bila sredstvo, kao i totalitarizam, sa covjekom koji je vlast stekao na demokratski nacin i koju je svoju vlast dijelio do rata i u ratu, pa i nakon rata.
De ne budali svega ti, ne pisi nebuloze, bavi se malo historijom, jes Armija BiH nas nije povela na referendum o nezavisnosti. Alija je spasavao BiH, sa svim patriotama i nasim politickim saveznicima nakon toga, to sto ga ti ne cijenis, ne znaci da ga drugi ne cijene i da on nije zasluzan za to sto je BiH i ovakva opstala. Sad sto su tvoji razlozi tome, politicka opredjeljenost, ideoloska suprostavljenost, nesto trece, ne zanima me, ali vidim da nisi objektivan. Oduzmi mu i titulu prvog predsjednika nezavisne BiH i daj je Titu, posto je taj vidim spasio sve i nakon smrti.
Jeste za sve su bili Izetbegovici zaduzeni, kada to kaze Sefer koji nikad nije Aliji mogo oprostiti sto ga je smjenio, dok ce presutiti cinjenicu da su ga vojnici iz rovova nazivali kabinetskim generalom, da mu je u Sarajevu anarhija vladala i da je to bilo jednim od razloga njegove smjene kao i njegove vojne procjene nisu bile tako dobro i kostale su nas dosta ljudstva u ratu, ali svi ce to tutnuti Aliji na leđa. Da sam Sefer usi bi mi se crvenile od stida zbog onoga sto je rekao o Aliji. Isto tako i onome njegovom potrcku iz press sluzbe predsjednistva sto je tornjeve podigao, sto se sa Fikretom Muslimovicem ganjao po sudovima zbog pripucavanja po knjigama za izdaju BiH. Iz rata koliko se sjecam razliciti akteri stranke SDA su izasli sa skandalima od Silajdzica sa pakistanskom aferom, Sacirbej sa svojom aferom, Cengici, Delimustafici, Saje, Svrakici, Orucevici, Alispahici i drugi, od kojih su neki izasli iz ove stranke, a drugi nisu, ali su postali ljudi iz sjene u njima i hapali su i kasnije. Sta je ukrao Alija slobodno reci? Reci slobodno i u kakvoj je vili umro? Pretpostavi tu cifru koju je ukrao? Sto se tice Kirbasa njega ne branim, niti mogu, on je svojim nepotizmom samo u slucaju Sebije dovoljno pokazao, kao i onim izbornim lazima o 100 000 mjesta. Za svoga babu je dronjak. Stari ma kakav bio za njega je mangupčina.
Pa vec smo to na temi rekli da je Babo pobro glasove Bosnjaka, pa onda prepustio svojevoljno jer mu je Agrokomerc bio bitniji od BiH Aliji mjesto predsjednika stranackim dogovorom.
Alija je umro 2003. godine, danas je 2015. godina i ti i dalje tvrdis da je on kriv iskljucivo za bosansko/bosnjacki lopovluk do danas. Opet drobis gluposti, pusti mi se Bosnjaka kasnije, ovo Bosnjastvo ti nije Aljo nametao vec Tunjo baraba i ostala intelektualna svita koju spominjes. Alija je na svojoj postelji, poslao obratnu poruku da svi mi trebamo prije svega biti malo vise Bosanci i Hercegovci misleci na sve, nije rekao budite Bosnjaci, moga Kirbasa stavite ko nasljednika, a od BiH napravite dzamahiriju. Ali treba se Alijom zabaviti malo, procitati nesto od njega, pa pogledati i tovar intervjua, poslusati i druge sta o njemu kazu, domace, a bome i stare aktere, pa vidjeti ko je Alija i koliko je za ovu zemlju bio bitan.
Kad budes shvatao okolnosti pod kojim je on stvarao otpor i ko se jos do referenduma smatrao legalnom vojskom, a ko nelegalnom na prostoru BiH, onda cemo pricati na tu temu. Jes Alija je sve to uradio maksuz da nas drugi pokolju jer je izdajnik i tebe da zavali u rov. Kao sto rekoh na pocetku, a sada si pokazao jednom recenicom, tvoja politicka opredjeljenost, ideoloska suprostavljenost, neda ti da budes objektivan prema njemu. Ispasce totalno nebitan lik za historiju BiH po tebi, a nije. Tebi svaka cast na tvome patriotizmu, ali neki dobro znaju ko je Alija i bez tebe koji imas ruzno misljenje o njemu i imaju suprotno misljenje tvome. Kako god upisao se kao prvi predsjednik nezavisne BiH i tu je kapak, to je cinjenica koju ma sta god napisao ne mozes pobiti. Reci da nije volio BiH je zlobno i neobjektivno. Mogao je ko Babo biti picun i reci, ja necu da je vodim, odo u Srbiju, deklarisani sam Srbin (to ti rece), nije to moj rat ili kao onaj veliki Bosanac iz Lukavice reci "Ja sam slucajni prolaznik mojne neme" poslje rata ministar vanjskih poslova BiH.
U svom Sarajevu nemam te ulice, imam u nekom srpskom Sarajevu do tog. U kojem ti Sarajevu zivis? Po svemu prije ces biti Tuzlak ili Zenicanin nego Sarajlija. Jes vasa generacija je top, nije kod vas inace bilo ulica po srpskm junacima Kosova, sve same partizanske ulice. Pa vidim da se trudis biti bezobrazan i imas mrznju prema Sarajlijama. Ispasce po tvojoj prici da nas ne boli, tebe kao boli vise, kad te vec boli fino upali auto i rusi ih sam jer smo mi bezmuda stoka.
Ne poredim ih, ne možeš porediti Ferrari i fiću. I kao što sam ti već rekao, Alija nije vlast stekao na demokratski način, već je svoju poziciju sigurno ili kupio ili dobio za obećane ustupke zločincu Abdiću. A šta je ovo, nego jednopartijski sistem ? Pa SDA vlada samo Bošnjacima, kod ostalih iste stvari. Represije nema ? Je li to ono kad dođu gazde firmi po Bosni i donesu glasačke listiće i kažu ko ne glasa za toga i toga sutra dobija otkaz, i tako drže sirotinju u šaci. Picke ne smiju progovoriti protiv SDA i Alije javno, zašto ? Zato što se boje. I to je za mene totalitarizam. To što je on dijelio vlast i dijeli ''danas'' sa svojom familijom i 50 ''begovskih'' familija nije za mene demokratija i suzivot. O kakvoj ti podjeli vlasti pricas ? Bakir se na teritoriju RS -a pita isto koliko ja i ti.
Za pocetak, ti bi se malo mogao početi baviti historijom. Koga je Armija BiH povela na referendum o nezavisnosti ?
Jebe se meni za Seferom, ja fino pitam KO JE SEFERU POBIO FAMILIJU I KO JE IMAO MOTIV ZA TO ?
Ko je birao te ljude koji će tada predstavlja BiH, ko im je dao pozicije u SDA pa da imaju priliku hapati i rasturati Bosnu ? Nije moj ćaća već Alija. Drago mi je što si nabrojao sve te ljude, da se dobro vidi kakvu je ekipu imao oko sebe.
Nije Fikret Aliji prepustio mjesto predsjednika već mu je posudio poziciju na neko vrijeme, kad Alija nije htio čovjeku vratiti poziciju nakon što je ovaj riješio stvari u Agrokomercu onda su u V. Kladuši tražili autonomiju za Krajinu da zaštite tržište. Od svih ljudi koji su izašli na glasanje u Krajini, garantujem ti da za Aliju nije glasalo 5 % ljudi. Zato je Fikret i pobijedio. Ja sam bio u obje autonomije, pucao na te iste Fikretovce kao i oni na mene i sad kažem da smo mi samo trebali čekati kraj rata i tražiti na kulturan način autonomiju za sebe. I jos cu dodati da je Fikret za Aliju bog i batina, svemirac i čovjek koji je sposoban bez obzira što su moji nastradali od njegove paravojske. Agrokomerc se mogao poslije rata obnoviti i radit, imaš milion vijesti unazad deset godina gdje su SDA - ovci iz Sarajeva blokirali svaki način da se to dogodi. Mi smo se sami naoružali, sa Hrvatima smo se obranili a Alija mi je onda poslije 4 godine zemunica rekao da zbog politike ne mogu ući u Banja Luku i to u danima dok su u Prijedoru klali moju i rodbinu mojih saboraca. I ti sebi daješ za pravo da objašnjavaš meni kako je Alija svetac. Kad dođem sljedeći put u Sarajevo otići ću mu na mezar i odnijeti slike mojih mrtvih i napisati na njih ti si kriv.
Jest on kriv za lopovluk danas, on je napravio tu SDA, doveo te ljude, okupljao poslije rata istu bagru koja je tu danas, instruirao svog sina kako da radi. To je on napravio, ne moj ili tvoj ćaća. Ova Bosna je jednu trećinu projekcija Alijinih poznanstava i lopovluka, a ti živi u svom svijetu momak.
Za koga je on bitan ? Na njega drkaju ovi Arapi i Turci, a na Zapadu su već Alji spremili krevet u Haagu. Eto, to ti je tvoj Alija. Zaboravio sam čija je knjiga, kad opisuje neko Aliju u zatvoru i govori da je to smutljivac, šejtan u ljudskom obliku, da gdje god se on pojavio da je tu odmah nastao nered i svađa. Je li to može isto ići u prilog kakav je bio ili ćemo se voditi onim o pokojnom sve najbolje ? Hitler je prvi donio zakon o zabrani mučenja i ubijanja životinja ( ne upoređujem naravno Aliju s Hitlerom već hoću da ti kažem da jedan dobar potez u moru govana ne znači ništa ).
Nisam ni Tuzlak, ni Zeničan već iz Krajine. I ne mrzim Sarajevo, više puta sam reagovao na to kad su vas napadali tu neopravdano a to što si ti Sarajlija ili bilo ko drugi ne daje ti imunitet da te neko ne spusti na zemlju. Da, partizanske su sve bile
- Arteta
#1041 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Licna prepucavanja ostavi za nekog drugog, a meni argumentovani objasni zasto su gradovi poprilicno etnicki cisti? zasto su sela nestala?cvrčak_na_hedonizmu wrote:Odakle si ti života ti ? Gdje si proveo rat ? Po prici, jal' na Palama jal' na Marsu, nema treće opcije.Arteta wrote:Nije dopustio etničko čišćenje a gradovi mu ostali poprilično etnički čisti i sela prazna.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Nije dopustio etnicko čišćenje na dijelu teritorije pod kontrolom Armije BiH. Ne pitaš se puno kad ulazis u priču gologuz gdje ti rat kuca na vrata, a ti pričaš za dešavanje 300 km nije to nas rat, uz nadu da će nam Europa i(il) referendum pomoći da prodjemo neokrznuti.
Studirao sam u Tuzli (najmultietnickijem gradu) pa se potrefi neki ispit na katolicke i pravoslavne praznike, ovih prvih bude par iz okolnih sela i to zato sto je jedinica HVO-a bila uz ARBIH, a ovi drugi ne postoje.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1042 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
samo da dodam...info iz prve ruke, od prvoboraca SDA, da Fikret uopće nije htio u politiku. Više puta su išli iz Sarajeva u Kladušu da ga mole da se priključi.....i na kraju je pristao, ali da ga puste da se bavi ekonomijom i Agrokomercom. Zbog toga je i prepustio poziciju Predsjednika Predsjedništva RBiH Aliji, koja je bila njegova na osnovu broja osvojenih glasova.VCorp wrote:Alija je vladao otkad mu je poklonjena pozicija predsjednika (dakle ni to nije zasluzio već je poziciju dobio za ustupke Abdiću, istog je Aljo zajebao). Kakve veze ima koliko im je bilo godina na kraju ratova ? Tito je bio u 2.svj.ratu u partizanima, a gdje je ono bio Alija ?oridjidji wrote: Kakav si ti meni car? Koliko je vladao Tito koliko je vladao Alija? Koliko im je bilo godina na kraju njihovih ratova? Sad ces reci da je Tito izgradio Jugu u njenome kapacitetu 4 godine poslje drugog svijetskog rata? Eto Tito je svima bio autoritet i svi su ga gotivili. Poredis covjeka koji je bio vodja jednopartijskog sistema, komunistickog, kod kojeg je represija bila sredstvo, kao i totalitarizam, sa covjekom koji je vlast stekao na demokratski nacin i koju je svoju vlast dijelio do rata i u ratu, pa i nakon rata.
De ne budali svega ti, ne pisi nebuloze, bavi se malo historijom, jes Armija BiH nas nije povela na referendum o nezavisnosti. Alija je spasavao BiH, sa svim patriotama i nasim politickim saveznicima nakon toga, to sto ga ti ne cijenis, ne znaci da ga drugi ne cijene i da on nije zasluzan za to sto je BiH i ovakva opstala. Sad sto su tvoji razlozi tome, politicka opredjeljenost, ideoloska suprostavljenost, nesto trece, ne zanima me, ali vidim da nisi objektivan. Oduzmi mu i titulu prvog predsjednika nezavisne BiH i daj je Titu, posto je taj vidim spasio sve i nakon smrti.
Jeste za sve su bili Izetbegovici zaduzeni, kada to kaze Sefer koji nikad nije Aliji mogo oprostiti sto ga je smjenio, dok ce presutiti cinjenicu da su ga vojnici iz rovova nazivali kabinetskim generalom, da mu je u Sarajevu anarhija vladala i da je to bilo jednim od razloga njegove smjene kao i njegove vojne procjene nisu bile tako dobro i kostale su nas dosta ljudstva u ratu, ali svi ce to tutnuti Aliji na leđa. Da sam Sefer usi bi mi se crvenile od stida zbog onoga sto je rekao o Aliji. Isto tako i onome njegovom potrcku iz press sluzbe predsjednistva sto je tornjeve podigao, sto se sa Fikretom Muslimovicem ganjao po sudovima zbog pripucavanja po knjigama za izdaju BiH. Iz rata koliko se sjecam razliciti akteri stranke SDA su izasli sa skandalima od Silajdzica sa pakistanskom aferom, Sacirbej sa svojom aferom, Cengici, Delimustafici, Saje, Svrakici, Orucevici, Alispahici i drugi, od kojih su neki izasli iz ove stranke, a drugi nisu, ali su postali ljudi iz sjene u njima i hapali su i kasnije. Sta je ukrao Alija slobodno reci? Reci slobodno i u kakvoj je vili umro? Pretpostavi tu cifru koju je ukrao? Sto se tice Kirbasa njega ne branim, niti mogu, on je svojim nepotizmom samo u slucaju Sebije dovoljno pokazao, kao i onim izbornim lazima o 100 000 mjesta. Za svoga babu je dronjak. Stari ma kakav bio za njega je mangupčina.
Pa vec smo to na temi rekli da je Babo pobro glasove Bosnjaka, pa onda prepustio svojevoljno jer mu je Agrokomerc bio bitniji od BiH Aliji mjesto predsjednika stranackim dogovorom.
Alija je umro 2003. godine, danas je 2015. godina i ti i dalje tvrdis da je on kriv iskljucivo za bosansko/bosnjacki lopovluk do danas. Opet drobis gluposti, pusti mi se Bosnjaka kasnije, ovo Bosnjastvo ti nije Aljo nametao vec Tunjo baraba i ostala intelektualna svita koju spominjes. Alija je na svojoj postelji, poslao obratnu poruku da svi mi trebamo prije svega biti malo vise Bosanci i Hercegovci misleci na sve, nije rekao budite Bosnjaci, moga Kirbasa stavite ko nasljednika, a od BiH napravite dzamahiriju. Ali treba se Alijom zabaviti malo, procitati nesto od njega, pa pogledati i tovar intervjua, poslusati i druge sta o njemu kazu, domace, a bome i stare aktere, pa vidjeti ko je Alija i koliko je za ovu zemlju bio bitan.
Kad budes shvatao okolnosti pod kojim je on stvarao otpor i ko se jos do referenduma smatrao legalnom vojskom, a ko nelegalnom na prostoru BiH, onda cemo pricati na tu temu. Jes Alija je sve to uradio maksuz da nas drugi pokolju jer je izdajnik i tebe da zavali u rov. Kao sto rekoh na pocetku, a sada si pokazao jednom recenicom, tvoja politicka opredjeljenost, ideoloska suprostavljenost, neda ti da budes objektivan prema njemu. Ispasce totalno nebitan lik za historiju BiH po tebi, a nije. Tebi svaka cast na tvome patriotizmu, ali neki dobro znaju ko je Alija i bez tebe koji imas ruzno misljenje o njemu i imaju suprotno misljenje tvome. Kako god upisao se kao prvi predsjednik nezavisne BiH i tu je kapak, to je cinjenica koju ma sta god napisao ne mozes pobiti. Reci da nije volio BiH je zlobno i neobjektivno. Mogao je ko Babo biti picun i reci, ja necu da je vodim, odo u Srbiju, deklarisani sam Srbin (to ti rece), nije to moj rat ili kao onaj veliki Bosanac iz Lukavice reci "Ja sam slucajni prolaznik mojne neme" poslje rata ministar vanjskih poslova BiH.
U svom Sarajevu nemam te ulice, imam u nekom srpskom Sarajevu do tog. U kojem ti Sarajevu zivis? Po svemu prije ces biti Tuzlak ili Zenicanin nego Sarajlija. Jes vasa generacija je top, nije kod vas inace bilo ulica po srpskm junacima Kosova, sve same partizanske ulice. Pa vidim da se trudis biti bezobrazan i imas mrznju prema Sarajlijama. Ispasce po tvojoj prici da nas ne boli, tebe kao boli vise, kad te vec boli fino upali auto i rusi ih sam jer smo mi bezmuda stoka.
Ne poredim ih, ne možeš porediti Ferrari i fiću. I kao što sam ti već rekao, Alija nije vlast stekao na demokratski način, već je svoju poziciju sigurno ili kupio ili dobio za obećane ustupke zločincu Abdiću. A šta je ovo, nego jednopartijski sistem ? Pa SDA vlada samo Bošnjacima, kod ostalih iste stvari. Represije nema ? Je li to ono kad dođu gazde firmi po Bosni i donesu glasačke listiće i kažu ko ne glasa za toga i toga sutra dobija otkaz, i tako drže sirotinju u šaci. Picke ne smiju progovoriti protiv SDA i Alije javno, zašto ? Zato što se boje. I to je za mene totalitarizam. To što je on dijelio vlast i dijeli ''danas'' sa svojom familijom i 50 ''begovskih'' familija nije za mene demokratija i suzivot. O kakvoj ti podjeli vlasti pricas ? Bakir se na teritoriju RS -a pita isto koliko ja i ti.
Za pocetak, ti bi se malo mogao početi baviti historijom. Koga je Armija BiH povela na referendum o nezavisnosti ?Mi smo kao vojska u pravom smislu za napraviti nešto stasali skoro tek pred kraj rata. Na kažem da Alija nije pokušao spasiti BiH, ali kažem da je bio nesposoban i kažem da se obogatio skupa sa tim svojim pomagačima na tom ratu. Koja moja politička opredijeljenost ? Nikad u životu nisam potpisao ništa osim zaokruzivanja za nezavisnu BiH, nikad nisam bio u partiji, nisam u ratu ni pjevao pjesme Aliji a za vrijeme Juge Titu pogotovo. Vi pokušavate relativizirati Aliju koji nije bio dorastao onome što se dogodilo, i to je to. Tito je nama dao granice države, Alija je bosanskim Srbima i Hrvatima dao granice države.
Jebe se meni za Seferom, ja fino pitam KO JE SEFERU POBIO FAMILIJU I KO JE IMAO MOTIV ZA TO ?
Ko je birao te ljude koji će tada predstavlja BiH, ko im je dao pozicije u SDA pa da imaju priliku hapati i rasturati Bosnu ? Nije moj ćaća već Alija. Drago mi je što si nabrojao sve te ljude, da se dobro vidi kakvu je ekipu imao oko sebe.
Nije Fikret Aliji prepustio mjesto predsjednika već mu je posudio poziciju na neko vrijeme, kad Alija nije htio čovjeku vratiti poziciju nakon što je ovaj riješio stvari u Agrokomercu onda su u V. Kladuši tražili autonomiju za Krajinu da zaštite tržište. Od svih ljudi koji su izašli na glasanje u Krajini, garantujem ti da za Aliju nije glasalo 5 % ljudi. Zato je Fikret i pobijedio. Ja sam bio u obje autonomije, pucao na te iste Fikretovce kao i oni na mene i sad kažem da smo mi samo trebali čekati kraj rata i tražiti na kulturan način autonomiju za sebe. I jos cu dodati da je Fikret za Aliju bog i batina, svemirac i čovjek koji je sposoban bez obzira što su moji nastradali od njegove paravojske. Agrokomerc se mogao poslije rata obnoviti i radit, imaš milion vijesti unazad deset godina gdje su SDA - ovci iz Sarajeva blokirali svaki način da se to dogodi. Mi smo se sami naoružali, sa Hrvatima smo se obranili a Alija mi je onda poslije 4 godine zemunica rekao da zbog politike ne mogu ući u Banja Luku i to u danima dok su u Prijedoru klali moju i rodbinu mojih saboraca. I ti sebi daješ za pravo da objašnjavaš meni kako je Alija svetac. Kad dođem sljedeći put u Sarajevo otići ću mu na mezar i odnijeti slike mojih mrtvih i napisati na njih ti si kriv.
Jest on kriv za lopovluk danas, on je napravio tu SDA, doveo te ljude, okupljao poslije rata istu bagru koja je tu danas, instruirao svog sina kako da radi. To je on napravio, ne moj ili tvoj ćaća. Ova Bosna je jednu trećinu projekcija Alijinih poznanstava i lopovluka, a ti živi u svom svijetu momak.
Za koga je on bitan ? Na njega drkaju ovi Arapi i Turci, a na Zapadu su već Alji spremili krevet u Haagu. Eto, to ti je tvoj Alija. Zaboravio sam čija je knjiga, kad opisuje neko Aliju u zatvoru i govori da je to smutljivac, šejtan u ljudskom obliku, da gdje god se on pojavio da je tu odmah nastao nered i svađa. Je li to može isto ići u prilog kakav je bio ili ćemo se voditi onim o pokojnom sve najbolje ? Hitler je prvi donio zakon o zabrani mučenja i ubijanja životinja ( ne upoređujem naravno Aliju s Hitlerom već hoću da ti kažem da jedan dobar potez u moru govana ne znači ništa ).
Nisam ni Tuzlak, ni Zeničan već iz Krajine. I ne mrzim Sarajevo, više puta sam reagovao na to kad su vas napadali tu neopravdano a to što si ti Sarajlija ili bilo ko drugi ne daje ti imunitet da te neko ne spusti na zemlju. Da, partizanske su sve bileA sad je svaka ili Izeta Nanića, Petog Korpusa, Cazinskih brigada. Ruši ih ti, tebi se kurče u avliji a ne meni niti mogu niti smiju. Vi ste previše mirni u ime tog multikulturalizma, kad te neko provocira tako onda uzmeš i prebiješ i njega i krst jer to što on radi nije multikulturalizam veš fašizam i provokacija na tvoj račun. Nemoj mi šta zamjeriti, čovjek sam grube riječi ali ono što mislim to i kažem bez obzira kome se sviđa ili ne.
Iskorišten za krajiške glasove i osvajanje vlasti i kod prvog neslaganja politički odstrijeljen.
tek da se vide rezultati:
Fikret Abdić 1.045.539 47,4%
Alija Izetbegović 879.266 39,9%
Last edited by JoseMujica on 25/01/2016 16:13, edited 1 time in total.
- Ali Kemal
#1043 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
A šta mu ne fali, nacionalizmu?cvrčak_na_hedonizmu wrote:Šta fali nacionalizmu, ja sam nacionalista ( sa tolerancijom i uvažavanjem drugih i drugacijih, dok me ne ugrožavaju ) bosanski, al ta priča ne pije vode, na žalost![]()
Biti nacionalista sa tolerancijom u BiH je nemoguće, i ko god tako kaže laže.
Nacionalizam po pravilu upropaštava nacije i donosi samo loše stvari običnim ljudima, pojedincima, bogate se nacionalističke vodje, kriminalci, a obični ljudi ispaštaju, jer se o njima niko ni ne brine. Jako je pametno rečeno, ja kada čujem za nacionalizam,odmah se uhvatim za novčanik.
BiH je klasičan primjer šta uradi nacionalizam jednoj zemlji gdje se normalno živjelo.
Pokretanje nacionalne partije u BiH je već dovoljno da se postane jahač apokalipse, jer apokalipsa je i nastupila poslije toga.
Čim si nacionalista normalno je da bi želio da svi pripadnici tvoje nacije žive bolje od pripadnika ostalih nacija, što stvari u startu gradi pogrešno i otvara bezbroj mogućnosti za medusobna sukobljavanja.
Automatski je pojedinac ugrožen od sitnica pa do opasnosti po život.
Prema tome dobro razmisli kada tako nešto kažeš
- Goldenhand
#1044 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
VCorp wrote:Alija je vladao otkad mu je poklonjena pozicija predsjednika (dakle ni to nije zasluzio već je poziciju dobio za ustupke Abdiću, istog je Aljo zajebao). Kakve veze ima koliko im je bilo godina na kraju ratova ? Tito je bio u 2.svj.ratu u partizanima, a gdje je ono bio Alija ?oridjidji wrote: Kakav si ti meni car? Koliko je vladao Tito koliko je vladao Alija? Koliko im je bilo godina na kraju njihovih ratova? Sad ces reci da je Tito izgradio Jugu u njenome kapacitetu 4 godine poslje drugog svijetskog rata? Eto Tito je svima bio autoritet i svi su ga gotivili. Poredis covjeka koji je bio vodja jednopartijskog sistema, komunistickog, kod kojeg je represija bila sredstvo, kao i totalitarizam, sa covjekom koji je vlast stekao na demokratski nacin i koju je svoju vlast dijelio do rata i u ratu, pa i nakon rata.
Za pocetak, ti bi se malo mogao početi baviti historijom. Koga je Armija BiH povela na referendum o nezavisnosti ?Mi smo kao vojska u pravom smislu za napraviti nešto stasali skoro tek pred kraj rata. Na kažem da Alija nije pokušao spasiti BiH, ali kažem da je bio nesposoban i kažem da se obogatio skupa sa tim svojim pomagačima na tom ratu. Koja moja politička opredijeljenost ? Nikad u životu nisam potpisao ništa osim zaokruzivanja za nezavisnu BiH, nikad nisam bio u partiji, nisam u ratu ni pjevao pjesme Aliji a za vrijeme Juge Titu pogotovo. Vi pokušavate relativizirati Aliju koji nije bio dorastao onome što se dogodilo, i to je to. Tito je nama dao granice države, Alija je bosanskim Srbima i Hrvatima dao granice države.
Nisam ni Tuzlak, ni Zeničan već iz Krajine. I ne mrzim Sarajevo, više puta sam reagovao na to kad su vas napadali tu neopravdano a to što si ti Sarajlija ili bilo ko drugi ne daje ti imunitet da te neko ne spusti na zemlju. Da, partizanske su sve bileA sad je svaka ili Izeta Nanića, Petog Korpusa, Cazinskih brigada. Ruši ih ti, tebi se kurče u avliji a ne meni niti mogu niti smiju. Vi ste previše mirni u ime tog multikulturalizma, kad te neko provocira tako onda uzmeš i prebiješ i njega i krst jer to što on radi nije multikulturalizam veš fašizam i provokacija na tvoj račun. Nemoj mi šta zamjeriti, čovjek sam grube riječi ali ono što mislim to i kažem bez obzira kome se sviđa ili ne.
- cvrčak_na_hedonizmu
#1045 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Opsada Sarajeva, dio ljudi ostao u gradu, osim što gladuju i nose glavu u torbi zbog četničkih granata, srpska propaganda ih naziva Alijinim Srbima, poturicama, izdajnicima.Arteta wrote:
Licna prepucavanja ostavi za nekog drugog, a meni argumentovani objasni zasto su gradovi poprilicno etnicki cisti? zasto su sela nestala?
Studirao sam u Tuzli (najmultietnickijem gradu) pa se potrefi neki ispit na katolicke i pravoslavne praznike, ovih prvih bude par iz okolnih sela i to zato sto je jedinica HVO-a bila uz ARBIH, a ovi drugi ne postoje.
Ti bi ostao ? A možeš da odeš kod familije u Srbiju, Hrvatsku, Banja Luku, Ameriku. Znam masu koja je pobjegla daleko iz BiH. Sasvim logično. To je i bila agenda agresije na BiH, ništa se nije radilo na pamet i bez razloga.
Gdje će Bošnjaci/Bosanci da bježe, ovi su imali nekoga u okruženju.
Koliko je izbjeglica Bošnjaka/Bosanaca, milion ? Pobjegao je ko je mogao. Nisu svi, ali je takva masa, da se ne lažemo bezveze.
Studirao si u Tuzli, poštujem, gdje si bio u ratu, fali ti određeno predznanje.
ps. mješoviti brak, majka srpkinja, otac Bošnjak, agnostik, sarajlija, cijeli život u Sarajevu, ništa mi ne fali, nit me/nas ko tjero, đe je zapelo ?
- Arteta
#1046 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Kako Muslimanska propaganda naziva one Bosnjake koji su ostali Banja Luci, Prijedoru, Brckom ili Bijeljini, pa se cak i borili na strani VRS protiv ARBIH?cvrčak_na_hedonizmu wrote:Opsada Sarajeva, dio ljudi ostao u gradu, osim što gladuju i nose glavu u torbi zbog četničkih granata, srpska propaganda ih naziva Alijinim Srbima, poturicama, izdajnicima.Arteta wrote:
Licna prepucavanja ostavi za nekog drugog, a meni argumentovani objasni zasto su gradovi poprilicno etnicki cisti? zasto su sela nestala?
Ti bi ostao ? A možeš da odeš kod familije u Srbiju, Hrvatsku, Banja Luku, Ameriku. Znam masu koja je pobjegla daleko iz BiH. Sasvim logično. To je i bila agenda agresije na BiH, ništa se nije radilo na pamet i bez razloga.
Koliko je izbjeglica Bošnjaka/Bosanaca, milion ? Pobjegao je ko je mogao. Nisu svi, ali je takva masa, da se ne lažemo bezveze.
ps. mješoviti brak, majka srpkinja, otac Bošnjak, agnostik, sarajlija, cijeli život u Sarajevu, ništa mi ne fali, nit me/nas ko tjero, đe je zapelo ?
Statistike iz knjige poginule boraca nam govore da ARBIH po multietnicnosti nista nije bolja od HVO-a ili VRS.
Iz rata se bjezalo na svim stranama kao sto je i protjerivanja bilo na svim stranama, to najbolje pokazuju onolika spaljena sela.
Nisam ratovao, bio sam mlad za tog, ali jeste otac (bio hapsen od strane VRS), bilo je nekoliko jakih frontova u blizini, mijesani brakovi su uglavnom tu ostali, Srba ima jako malo starijih ili u tim mijesanim brakovima, tri srpska sela se danas prazna, par ljudi u njima, brigada s opstine nosila uredno ime Muslimanska brigada pa je uglavnom bila odbojna za ostale narode.
Mijesani brakovi su opstali na sva tri teritorija.
- cvrčak_na_hedonizmu
#1047 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ono što ti radiš jeste izjednačavanje "zaraćenih strana". Bezobrazno.Arteta wrote:Kako Muslimanska propaganda naziva one Bosnjake koji su ostali Banja Luci, Prijedoru, Brckom ili Bijeljini, pa se cak i borili na strani VRS protiv ARBIH?cvrčak_na_hedonizmu wrote:Opsada Sarajeva, dio ljudi ostao u gradu, osim što gladuju i nose glavu u torbi zbog četničkih granata, srpska propaganda ih naziva Alijinim Srbima, poturicama, izdajnicima.Arteta wrote:
Kad već voliš statistike, jel mogu brojke srušenih vjerskih objekata u oba entiteta, ubijenih, protjeranih, masovnih grobnica na obje strane, da malo to protabirimo.
Usput, malo ih je ostalo u Prijedoru, većina je ispod Prijedora i ostalih gradova. Dan danas ih iskopavaju. To znaš, čuo si ?
Gdje si bio u ratu, to me zanima. Mislim da znam, vidi se, al eto, pitam.
- Arteta
#1048 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Kada je etnicki sastav u pitanju, jednaki su.cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Ono što ti radiš jeste izjednačavanje "zaraćenih strana". Bezobrazno.
Kada su vjerski objekti u pitanju, cinjenice su da je ARBIH bila najbolja, katolicke su cuvali, pravoslavne bas i nisu ako izuzmemo vece gradove gdje su bile kamere dok su HVO i VRS rusili sve sto stignu.cvrčak_na_hedonizmu wrote: Kad već voliš statistike, jel mogu brojke srušenih vjerskih objekata u oba entiteta, ubijenih, protjeranih, masovnih grobnica na obje strane, da malo to protabirimo.
VRS je najvise ubijao, ali ni drugi se nisu iskazali kao humani.
Kada je protjerivanje u pitanju, svi su jednaki.
Kada je povratak poslije rata u pitanju, Bosnjaci su najgori definitivno, najmanje se ljudi vraca na njihov teritorij.
Vec sam rekao, ne zelim da se ponavljam.cvrčak_na_hedonizmu wrote: Usput, malo ih je ostalo u Prijedoru, većina je ispod Prijedora i ostalih gradova. Dan danas ih iskopavaju. To znaš, čuo si ?
Gdje si bio u ratu, to me zanima. Mislim da znam, vidi se, al eto, pitam.
- GeeTnT
#1049 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Arteta... ako si rodjen poslije ratnih desavanja, oprastam ti..ali ako si stariji onda si za cicin orden..
-
Qoom
#1050 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ima li gdje neki PDF, EPUB, MOBI... bilo šta?