Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Walther

#1026 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

Ali Kemal wrote:
Walther wrote:ko nas bre zavadi i ta prica.
Interesantno pitanje, ne samo za ovaj rat, nego i prije.
Zasto se u pojedinim vremenskim periodima moze zivjeti normalno, a u pojedinim ne moze, ili se ubija ili kao sada, tihi rat, netrpeljivost, podmetanja, vjerska netolerancija na prvom mjestu, koja povlaci sve druge oblike netolerancije.
Taj "suzivot" i "normalan zivot" je mit koji se prodaje strancima... Cijena za taj mit za klanje Bosnjaka svakih 50 godina. Treba biti jako naivan pa ne vidjeti da se priprema iduce.
Walther

#1027 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

Ali Kemal wrote:Ma dobro, vec smo apsolvirali da bi bilo bolje u "krnjoj" Jugoslaviji :)
Bosnjaci u "krnjoj Jugoslaviji"....

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Zokipfc

#1028 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Zokipfc »

Tema ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji, a ti postavljas slike od zlocina koji su se desavali poslije perioda o cemu se prica... Previse je ovo jos emotivna tema, sto je i razumljivo.
Walther

#1029 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

Zokipfc wrote:Tema ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji, a ti postavljas slike od zlocina koji su se desavali poslije perioda o cemu se prica... Previse je ovo jos emotivna tema, sto je i razumljivo.
I kakve to ima veze? U medjuvremenu vlast se promijenila? Ljudi zlocinci pali sa Marsa? Da su Bosnjaci ostali u "krnjoj Jugoslaviji" vlast koja je poslije organizovala ubistva Bosnjaka bi postavljala nove standarde multikulturalnosti? Inace ovake stvar su se desavale Albancima godinama prije rata u BIH.
KENJAC

#1030 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by KENJAC »

Walther wrote:
Zokipfc wrote:Tema ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji, a ti postavljas slike od zlocina koji su se desavali poslije perioda o cemu se prica... Previse je ovo jos emotivna tema, sto je i razumljivo.
I kakve to ima veze? U medjuvremenu vlast se promijenila? Ljudi zlocinci pali sa Marsa? Da su Bosnjaci ostali u "krnjoj Jugoslaviji" vlast koja je poslije organizovala ubistva Bosnjaka bi postavljala nove standarde multikulturalnosti? Inace ovake stvar su se desavale Albancima godinama prije rata u BIH.
Logika ravna onoj : Da su Srbi htjeli da brane Bosnu zajedno sa Bosnjacima , prosli bi ko Slaven , Srdjan i Dragan sa izvaljenim nogama i akumulatorskoj kiselini u zeludcu. Vlast se promjenila ? Izetbegovic bio tada Izerbegovic sada !
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1031 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

A sta ako, koristeci ovu logiku, postavimo sliku Kazana i napisemo "Srbi u RBiH". Hoce li to biti prikaz realnog stanja?

Naravno da nece.
Walther

#1032 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

KENJAC wrote:
Walther wrote:
Logika ravna onoj : Da su Srbi htjeli da brane Bosnu zajedno sa Bosnjacima , prosli bi ko Slaven , Srdjan i Dragan sa izvaljenim nogama i akumulatorskoj kiselini u zeludcu. Vlast se promjenila ? Izetbegovic bio tada Izerbegovic sada !
Steta slova... Zaista.
Walther

#1033 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:A sta ako, koristeci ovu logiku, postavimo sliku Kazana i napisemo "Srbi u RBiH". Hoce li to biti prikaz realnog stanja?

Naravno da nece.
A Kazani su pali sa neba, zar ne? U Bosni je vladao haos zbog lose klime i ta prica.... Ipak, Alija je mogao i morao kontrolisati svako ludaka nakon sto je rat poceo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1034 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

To je kad se pojedinacni slucaj zeli prikazati kao opcenito pravilo.
Walther

#1035 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:To je kad se pojedinacni slucaj zeli prikazati kao opcenito pravilo.
Smrt cca 60.000 muslimana, silovanje x hiljada muslimanki, pljacka, konc. logori... Pojedinacni slucaj?

Ubistva Bosnjaka u "krnjoj Jugoslaviji" je narucila i izvrsila DRZAVA, Kazane nije. To se moze nazvati "pojedinacni slucaj". Ono prvo se moze nazvati drzavni terorizam i genocid.
KENJAC

#1036 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by KENJAC »

_BataZiv_0809 wrote:A sta ako, koristeci ovu logiku, postavimo sliku Kazana i napisemo "Srbi u RBiH". Hoce li to biti prikaz realnog stanja?

Naravno da nece.
Hoce ! I slika Manjace i Srebrenice i Kravica i Dretelja i Grabovice , sve su to slike realnog stanja. Da se malo manje "na silu" razmisljalo mnogo toga se moglo izbjec. Da su se malo manje zastave vezale i Gazimestani citirali sve bi bilo drugacije. Problem je sto je taj nacin razmisljanja u pet deka osto isti do dana danasnjeg. 'Ajmo mi zajebat njih. Oni su krivi. Oni su htjeli rat. Mi smo dobri i mi smo se samo branili. Jebo ti nas.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1037 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Puno spinujes lafčino. Pricamo o krnjoj Jugoslaviji, dakle SR Jugoslaviji, a ne o Republici Srpskoj.
KENJAC

#1038 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by KENJAC »

quote="KENJAC"]
Walther wrote:
Steta slova... Zaista.
Sta je ljudino? Tudje rane ne bole!
Walther

#1039 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Puno spinujes lafčino. Pricamo o krnjoj Jugoslaviji, dakle SR Jugoslaviji, a ne o Republici Srpskoj.
Sjeverin pripada "krnjoj Jugoslaviji" in ne "RS". Ubistva je narucila i organizovala vlast iz Beograda i ne iz "RS".
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1040 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

A ko je to osporio? Ko je osporio da je to gnusan zlocin? Ko je osporio da je to vjerovatno organizovano na naredbu ili na precutnu saglasnost vlasti SRJ?

Niko.

Sve replike se odnose na to da je Sjeverin jedan, a to se u BiH desavalo na dnevoj bazi 3 i po godine.
Walther

#1041 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:A ko je to osporio? Ko je osporio da je to gnusan zlocin? Ko je osporio da je to vjerovatno organizovano na naredbu ili na precutnu saglasnost vlasti SRJ?

Niko.

Sve replike se odnose na to da je Sjeverin jedan, a to se u BiH desavalo na dnevoj bazi 3 i po godine.
dakle SR Jugoslaviji, a ne o Republici Srpskoj.

Dakle Sjeverin je u SR Jugoslaviji I nema veze sa "RS".

Inace je svejedno koliko se puta nesto desava... Sjeverin nije vazan zbog broj vec zbog toga sto je to uradila drzava. A ovdje se filozofira o tome kako bi bilo zivjeti u toj drzavi. Fantasticno, 100%
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1042 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Pa ti si u istom postu i spomenuo Sjeverin i 60 000 silovanih zena ili ubijenih , logore i genocid :-)

Znaci jedno je SRJ, drugo RS.

Razdvoji to dvoje i mirna Bosna. Jest da ce ti jos jedan "argument" ispuhati, ali sta ces.
Walther

#1043 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Pa ti si u istoj recenici spomenuo Sjeverin i 60 000 silovanih zena, logore i genocid :-)

Znaci jedno je SRJ, drugo RS.

Razdvoji to dvoje i mirna Bosna. Jest da ce ti jos jedan "argument" ispuhati, ali sta ces.
Genocid su spremali Bosnjacima i ne samo Bosnjacima iz BIH. Za tu pricu granica nema nikakve veze. Ljudi iz Sjeverina nemaju nikakve veze sa Bosnom ili Bosnjacima iz BIH pa su zavrsili isto kao Bosnjaci u Srebrenici.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1044 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Uglavnom na teritoriji SR Jugoslavije, krnje Jugoslavije u duhu teme, osim zlocina u Sjeverinu, da li je bilo drugih?
Intense82

#1045 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Intense82 »

seln wrote:
Intense82 wrote:Sve je jasno samo istina se krije...Najvecu krivicu za sav uzas 90-ih, po mom skromnom misljenju, snosi religija pa onda sve ostalo. Islam i hriscanstvo na Balkanu - 'no can do', sto bi rekli Ameri. Nema teorije da bi se narod onako popalio da nije bilo crkve i dzamije. A da zlo bude vece narod doveo na vlast najveci ljudski odron Jugoslavije. Sve sami disidenti, lopovi, robijasi i psihopate. Dakle, sam pao-sam se ubio. Ipak, mora im se priznati da su odlicno odigrali na kartu verskih razlika. Sve dok je u komunizmu religija, bar prividno, igrala sekundarnu ulogu Jugoslavija je prilicno dobro funkcionisala.
Usudicu se da odgovorim na pitanje svih pitanja ovog foruma: "Ko nas bre zavadi"?. Moj odgovor je :Niko. Zavadjeni smo rodjeni.
P.S. "Bre" nikad ne koristimo u pisanoj formi. Samo usmeno.
Odlicna teorija.
Hajdemo je razviti jos dalje...
nastavite....
Pricaj ti sta hoces ali vadili smo mi jedni drugima oci i ranije - kad nije bilo ni Alije, ni Radovana, Mladica, Tudjmana al' je bilo popova i hodza. Ne da mi se sada presipati iz supljeg u prazno i ispravljati krive Drine ali zapitaj se zasto nije doslo do bosanskog scenarija u Makedoniji, Crnu Goru da ne pominjem. Misljenja sam da su Bosnjaci 92-ge odigrali jako, jako lose. Razumem i postujem njihovu zelju za osamostaljenjem i ja bih na njihovom mestu isto tako. Ali, trebalo je to adraditi mnogo pametnije i mudrije. Ziveli su uz Drinu, imali jaku vezu sa Sandzakom i CG-om, odlican natalitet, skolovali se, radili...Vreme je radilo za njih. Sada su u istocnoj Bosni u manjini, teritorijalna veza sa Sandzakom prekinuta, ljudi stradali, raseljeni po svetu. Kreni autom iz centra Bg-a preko npr. Zvornika i Romanije i sve do Grbavice/Dobrinje prolazis kroz mesta vecinski naseljena Srbima. A nije uvek tako bilo.
Veliko sam zlopamtilo i mislim da ne treba zaboraviti a ni oprostiti - znam, nije hriscanski. Medjutim, "valja zivit". Sta je tu je, stalno vracanje u proslost je pogubno. Valjda smo pre svega ljudi pa tek onda Srbi, Bosnjaci, Hrvati, Kinezi...
Paul F.

#1046 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Paul F. »

Zločini su bili organizovani i pripremani. Nisu tu samo psihopate u pitanju. Daleko od toga. Naravno da je u tim pripremama iskorištavano sve što se može iskoristiti pa i religija i psihopate. Nije bez veze srpska propaganda tulila o lavovima koji jedu srpsku djecu i slično. Prve zločine su počinile upravo "posebne" jedinice od "povjerenja"...
seln

#1047 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

Intense82 wrote:
seln wrote:
Intense82 wrote:Sve je jasno samo istina se krije...Najvecu krivicu za sav uzas 90-ih, po mom skromnom misljenju, snosi religija pa onda sve ostalo. Islam i hriscanstvo na Balkanu - 'no can do', sto bi rekli Ameri. Nema teorije da bi se narod onako popalio da nije bilo crkve i dzamije. A da zlo bude vece narod doveo na vlast najveci ljudski odron Jugoslavije. Sve sami disidenti, lopovi, robijasi i psihopate. Dakle, sam pao-sam se ubio. Ipak, mora im se priznati da su odlicno odigrali na kartu verskih razlika. Sve dok je u komunizmu religija, bar prividno, igrala sekundarnu ulogu Jugoslavija je prilicno dobro funkcionisala.
Usudicu se da odgovorim na pitanje svih pitanja ovog foruma: "Ko nas bre zavadi"?. Moj odgovor je :Niko. Zavadjeni smo rodjeni.
P.S. "Bre" nikad ne koristimo u pisanoj formi. Samo usmeno.
Odlicna teorija.
Hajdemo je razviti jos dalje...
nastavite....
Pricaj ti sta hoces ali vadili smo mi jedni drugima oci i ranije - kad nije bilo ni Alije, ni Radovana, Mladica, Tudjmana al' je bilo popova i hodza. Ne da mi se sada presipati iz supljeg u prazno i ispravljati krive Drine ali zapitaj se zasto nije doslo do bosanskog scenarija u Makedoniji, Crnu Goru da ne pominjem. Misljenja sam da su Bosnjaci 92-ge odigrali jako, jako lose. Razumem i postujem njihovu zelju za osamostaljenjem i ja bih na njihovom mestu isto tako. Ali, trebalo je to adraditi mnogo pametnije i mudrije. Ziveli su uz Drinu, imali jaku vezu sa Sandzakom i CG-om, odlican natalitet, skolovali se, radili...Vreme je radilo za njih. Sada su u istocnoj Bosni u manjini, teritorijalna veza sa Sandzakom prekinuta, ljudi stradali, raseljeni po svetu. Kreni autom iz centra Bg-a preko npr. Zvornika i Romanije i sve do Grbavice/Dobrinje prolazis kroz mesta vecinski naseljena Srbima. A nije uvek tako bilo.
Veliko sam zlopamtilo i mislim da ne treba zaboraviti a ni oprostiti - znam, nije hriscanski. Medjutim, "valja zivit". Sta je tu je, stalno vracanje u proslost je pogubno. Valjda smo pre svega ljudi pa tek onda Srbi, Bosnjaci, Hrvati, Kinezi...
Svaki srpski apologeta agresija ce naci nekog krivca... bilo koga, osim srba samih.
Naravno da smo si vadili oci i ranije, u nekim barbarskim vremenima ili kao placenici ove ili one imperije (npr. srbijanski srbi kao turski vazali protiv krajiskih srba kao placenika austrijskog carstva).
Zadnje "vadjenje ociju" je bilo u vihoru WWII, kada su u vecem dijelu svijeta suspendirane civilizacijske norme.
Medjutim, samo prosli rat je imao karakter
a) ciljane agresije srbije na komsije i susjede
b) bez nekog veceg okvirnog sukoba
c) genocid nad jednim narodom
I mozes ti do sutra traziti krivce; vjeru, istoriju, geografiju, poznavanje prirode i drustva...
istina je da su za rat i genocid krivi
a)srpsko rukovodstvo i SPC kao organizatori i promotori
b)veliki dio srpskog naroda kao izvodjaci radova ili aktivni/pasivni simpatizeri
seln

#1048 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by seln »

Naravno da nece.
Naravno da nece... prije svega, jer su Kazani izuzetak, a ne pravilo.
Uzasan je taj zlocin, a sramna cinjenica da jos uvijek nemamo spomenik neduznim zrtvama na Kazanima.
Pa ipak, desetak "ljudi" je osudjeno za taj i ostale zlocine, koji definitivno nisu imali podrsku vlasti.
Na drugoj strani si imao nebrojene zlocine, sa jasnom podrskom vlasti.
Ta dva primjera se ne mogu porediti.
Last edited by seln on 08/01/2016 11:12, edited 1 time in total.
Drinski

#1049 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Stvarno se na ovoj temi cetnikuje. Pa nije bilo potrebe za vecim zlocinima u SRJ , jer su tamo Bosnjaci marginalan politicki faktor. Da su oni veci faktor, da su podigli glavu i trazili svoja prava... dobili bi ono sto Irinej izvali o islamskoj psihologiji. U makedoniji je marginalan broj Srba. Crna gora je pak koristila povecan fokus i stav medj.zajednice da vise nema ratova. Toga u Bosni nije bilo i da rata u Bosni nije bilo ne bi CG stekla nezavsnost. Onaj prica o podrinju, pa nisu Bosnjaci izazvali rat no Srbi ili se misli da ko god nece da udovolji srpskim zeljama dobija rat i genocid.
cekek

#1050 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by cekek »

seln wrote: Svaki srpski apologeta agresija ce naci nekog krivca... bilo koga, osim srba samih.
Naravno da smo si vadili oci i ranije, u nekim barbarskim vremenima ili kao placenici ove ili one imperije (npr. srbijanski srbi kao turski vazali protiv krajiskih srba kao placenika austrijskog carstva).
Zadnje "vadjenje ociju" je bilo u vihoru WWII, kada su u vecem dijelu svijeta suspendirane civilizacijske norme.
Medjutim, samo prosli rat je imao karakter
a) ciljane agresije srbije na komsije i susjede
b) bez nekog veceg okvirnog sukoba
c) genocid nad jednim narodom
I mozes ti do sutra traziti krivce; vjeru, istoriju, geografiju, poznavanje prirode i drustva...
istina je da su za rat i genocid krivi
a)srpsko rukovodstvo i SPC kao organizatori i promotori
b)veliki dio srpskog naroda kao izvodjaci radova ili aktivni/pasivni simpatizeri
Potpisujem :thumbup:

Ali ne znaci meni nista to sto su srbi krivi i koliko su krivi. Od toga se niko nije hljeba najeo.
Itekako mi smeta istorijska cinjenica da je BiH docekala rat ko stado bekana Bajram.
Ispada da je glavna strategija bila "insallah", a to je za plakati.

Ako je genocid nad Bosnjacima pripreman tako dugo, zasto to niko nije saznao na vrijeme, da ne kazem reagovao na to?
Pa majka mu stara, upravo Karadzic je prijetio autostradom pakla, nakon cega je Alija govorio mirno spavajte, rata nece biti.

Trebali smo vise vjerovati Karadzicu, ispade da je bilmez manje lagao :? :shock: :roll:

-------------------------------------------------

Ljeto juli-august 1991 smo bili na vikendici na jahorini. Jedan dan (mislim da je bio 28.7. - vidovdan, mozda i fulam) na platou se poce spremati nekakav skup. Vojska (koje je tada bilo gore masala), rascistila plato, dovlace se razglasi iz kafana i hotela. Volovi se peku, dolaze mercedesi, bmw-i, sve visa liga, a helikopterom slijece Seselj i truje jedno 2-3 sata u svom stilu - culo se po cijeloj planini. Stara nas je instantno utjerala u kucu, trestanje muzike i povremeno pucanje u zrak se culo dugo do u noc.
Zar stvarno NIKO to nije mogao primjetiti (onaj ko je trebao), obratiti paznju na to, zamisliti se nad tim??
Locked