Velkoski wrote:
evo i kreativne zastave Kosova![]()
@cyprus
Jbg, mene Rasim ne nauči da je to mitologija
Barem oslikava granice drzave i 6 najvecih nacionalnih zajednica koje zive na Kosovu. Sta ova nasa predstavlja?
Velkoski wrote:
evo i kreativne zastave Kosova![]()
@cyprus
Jbg, mene Rasim ne nauči da je to mitologija
Eto ti problema odmah!piupiu wrote:Ne znam, ali nešto razmišljam da bi bila dobra neka s nekim drugim univerzalno prepoznatljivim simbolom sa stećaka ... dobri Bošnjanin - treća sreća.BHCluster wrote: Znas li kakve su sanse za tu tvoju?
Prvo, nisam uopšte govorio o tome šta ko uči djecu... Ali kad smo već kod toga, ne bih ja baš rekao da ''niko, ama baš niko'' ne podučava djecu i studente ovo o čemu sam rekao.. Npr. ja sam svojevremeno u školi učen da su pripadnici Crkve bosanske bili donekle slični muslimanima... Ali nebitno, nisam govorio o sistemu obrazovanja...nasa wrote:Bas bezveze ali skroz...Niko, ama bas niko ne uci ni djecu ni student da su pripadnici CB bili skoro muslimani niti da su Srb i Hrvati strana tijela jer pazi istih i nema u srednjovjekovnoj Bosnicyprus wrote:Ma daj... Silni pokušaji mitomanije na temu dobri Bošnjani = Bošnjaci, Crkva bosanska = bogumili = nekršćani (skoro muslimani), a Srbi i Hrvati strana tijela i/ili otpadnici od bošnjačkog naroda ne spadaju u svojatanje srednjovjekovne bosanske države?nasa wrote:Nije tema ali Bosnjaci niti na jedan nacin ne svojataju srednjovjekovnu bosansku drzavu, ne znam odakle si to izvukao, naprotiv s drugih strana se ista zeli obiljeziti kao srpska i hrvatska, a izbjegava se na sve nacine ono sto jeste bila - bosanska drzavaDok s druge strane je to Povijest Hrvata i istorija Srba, pa ti vidi...
U srednjovjekovnoj Bosni zive Bosnjani koji su po vjeri pripadnici Crkve bosanske/ koja nije ni blizu veze s islamom, a koliko je bila krscanska nek se zadube znatizeljniu izucavanje niza razloga zbog kojih papa pokrece niz krstaskih protiv istih/, zive katolici i pravoslavni.
Po dolasku Osmanlija ulazi se u process koji je trajao preko stoljece i po u kojem najveci broj pripadnika CB, katolika i pravoslavnih prihvata islam, vise od dvije trecine stanovnistva.
Kakvo je to svojatanja i na koji se nacin to moze izjednaciti s ucenjem o nekoj zasebnoj historiji Hrvata ili Srba ili jos radikalnije s potpunim negiranjem bilo kakve bosanske drzave.
To sto ti pises su moderni mitovi u kojim se zeli reci da Bosnjaci nista ne cine po pitanju suzivota s ostalim. Nije istina, cine mnogo, mozda ne dovoljno ali daleko vise od drugih.
Jel to stvarno ne znaš? Simbolika sadašnje zastave je pojednostavljeni izgled Bosne i Hercegovine na geografskoj karti (postoji i asocijacija o trouglu koji predstavlja tri konstitutivna naroda)... Također, zvjezdice simboliziraju pripadnost eEvropi i težnju evropskim integracijama... Boje na zastavi su iste kao ni za zastavi sa ljiljanima (vjerovatno ciljano)... Dakle, otkud ti to da zastave Kipra i Kosova imaju više simbolike nego naša zastava?BHCluster wrote:Ali ima izvornu simboliku koja je opisana detaljno to jeste problem svima onima koji drzavnost ove zemlje dovode u pitanje. Zar ce mo prihvatiti okupaciju BiH od strane velikih sila kao argument koji ce umanjiti znacaj zastave i grba sa ljiljanima a glatko prihvatiti ovu sto nema veze sa bilo cim u BiH, pa i zastave Kipar pa i Kosova koje su kompleksne drzave imaju simboliku kakvu takvu a ovo nase ama bas nikakvu.cyprus wrote:@BH Cluster... Znaš ti vrlo dobro koje je simboličko objašnjenje aktuelne zastave... Iako takva simbolika nije dovoljno retro da bi bila cool, mislim da nije poenta u tome... Poenta je u činjenici da aktuelnoj zastavi manu u simbolici traže zagovornici zastave koja gotovo da nema nikakvu izvornu simboliku...
Jes, to je otprilike ta pričaVelkoski wrote:Slični u smislu da su se na sličan način molili Bogu i da im krst ni blizu nije bio simbol vjere te da su zbog toga 'radije' prešli na Islam, dok ih Papa nikada nije uspio nagovoriti da pređu na njegovu vjeru.
Je l' tako?
A kako tako lako prihvatise Islam, a toliko dugo se opirali krscanstvu..Velkoski wrote:Slični u smislu da su se na sličan način molili Bogu i da im krst ni blizu nije bio simbol vjere te da su zbog toga 'radije' prešli na Islam, dok ih Papa nikada nije uspio nagovoriti da pređu na njegovu vjeru.
Je l' tako?
Jest vala, gdje bi krstjani imali krst za simbolVelkoski wrote:Moraš priznati da priča ima logike, osim ako ti nemaš neke druge knjige, koje to prikazuju na drugačiji način?

Poslashe im i krstashe da "pomognu" da se vrate na pravi put a Bosanc ko Bosanac svoje pa svoje...cyprus wrote:Jest vala, gdje bi krstjani imali krst za simbolVelkoski wrote:Moraš priznati da priča ima logike, osim ako ti nemaš neke druge knjige, koje to prikazuju na drugačiji način?
cyprus wrote:Jest vala, gdje bi krstjani imali krst za simbolVelkoski wrote:Moraš priznati da priča ima logike, osim ako ti nemaš neke druge knjige, koje to prikazuju na drugačiji način?
pa mozda ti je nastavnik pricao nesto sto su neki periferni stavovi i pogledi na CBcyprus wrote:Prvo, nisam uopšte govorio o tome šta ko uči djecu... Ali kad smo već kod toga, ne bih ja baš rekao da ''niko, ama baš niko'' ne podučava djecu i studente ovo o čemu sam rekao.. Npr. ja sam svojevremeno u školi učen da su pripadnici Crkve bosanske bili donekle slični muslimanima... Ali nebitno, nisam govorio o sistemu obrazovanja...nasa wrote:Bas bezveze ali skroz...Niko, ama bas niko ne uci ni djecu ni student da su pripadnici CB bili skoro muslimani niti da su Srb i Hrvati strana tijela jer pazi istih i nema u srednjovjekovnoj Bosnicyprus wrote:Ma daj... Silni pokušaji mitomanije na temu dobri Bošnjani = Bošnjaci, Crkva bosanska = bogumili = nekršćani (skoro muslimani), a Srbi i Hrvati strana tijela i/ili otpadnici od bošnjačkog naroda ne spadaju u svojatanje srednjovjekovne bosanske države?Dok s druge strane je to Povijest Hrvata i istorija Srba, pa ti vidi...
U srednjovjekovnoj Bosni zive Bosnjani koji su po vjeri pripadnici Crkve bosanske/ koja nije ni blizu veze s islamom, a koliko je bila krscanska nek se zadube znatizeljniu izucavanje niza razloga zbog kojih papa pokrece niz krstaskih protiv istih/, zive katolici i pravoslavni.
Po dolasku Osmanlija ulazi se u process koji je trajao preko stoljece i po u kojem najveci broj pripadnika CB, katolika i pravoslavnih prihvata islam, vise od dvije trecine stanovnistva.
Kakvo je to svojatanja i na koji se nacin to moze izjednaciti s ucenjem o nekoj zasebnoj historiji Hrvata ili Srba ili jos radikalnije s potpunim negiranjem bilo kakve bosanske drzave.
To sto ti pises su moderni mitovi u kojim se zeli reci da Bosnjaci nista ne cine po pitanju suzivota s ostalim. Nije istina, cine mnogo, mozda ne dovoljno ali daleko vise od drugih.
Drugo, mitovi koje sam iznio su itekako aktuelni među bošnjačkim nacionalistima, i mogu se prilično često čuti u javnosti, o ovom forumu da i ne govorim...
Treće, nisam govorio uopšte o svim Bošnjacima (gluho bilo da želim nacionaliste posvetiti sa čitavim narodom, pu pu pu), niti o pitanju njihovog truda o suživotu... Ako ti šta znači - slažem se da Bošnjaci u poređenju sa druga dva konstitutivna naroda više čine na polju suživota... To opet ne znači da su bošnjački nacionalisti nešto bolji od srpskih ili hrvatskih, nego da vjerovatno imaju manje nacionalista u svojim redovima...
Zašto misliš da Hrvati i Srbi koji i dalje žive u mjestima sa bošnjačkom većinom nemaju mrvicu (i znatno više od mrvice) razumijevanja? Mislim da činjenica da su ostali tu gdje jesu dosta govori o toj 'mrvici razumijevanja'...nasa wrote:...medjutim mislim da i Hrvati i Srbi koji zive u dijelovima BiH koji su vecinski bosnjacki trebaju imati mrvicu razuymjevanja i bar ponekad prepoznati da ima volje da se nadje zajednicki stav ili bar stav koji nije uvrijedljiv za druge
Kazem da trebaju, to bih im ja porucila, a ne mogu znati da li imaju, nadam se u svakom slucaju...cyprus wrote:Zašto misliš da Hrvati i Srbi koji i dalje žive u mjestima sa bošnjačkom većinom nemaju mrvicu (i znatno više od mrvice) razumijevanja? Mislim da činjenica da su ostali tu gdje jesu dosta govori o toj 'mrvici razumijevanja'...nasa wrote:...medjutim mislim da i Hrvati i Srbi koji zive u dijelovima BiH koji su vecinski bosnjacki trebaju imati mrvicu razuymjevanja i bar ponekad prepoznati da ima volje da se nadje zajednicki stav ili bar stav koji nije uvrijedljiv za druge
Stecke su podizali pripadnici svih vjera u BiH.cyprus wrote:Jest vala, gdje bi krstjani imali krst za simbolVelkoski wrote:Moraš priznati da priča ima logike, osim ako ti nemaš neke druge knjige, koje to prikazuju na drugačiji način?
to je istina (mada taj trokut valjda predstavlja tri naroda u BiH, tako da ima nekakva simbolika). ali to je sluzbena zastava, a ne ljiljani. ako neko zeli promjene nek pokrene proceduru, potpise, peticije itd... pa ako se nesto drugo usvoji u parlamentu onda ce to drugo biti drzavna zastava. Ali s obzirom na situaciju jako tesko da bi sta bilo pokrenuto, a kamo li prihvaceno. nije ova zastava prihvacena bez razloga.BHCluster wrote:Ali ima izvornu simboliku koja je opisana detaljno to jeste problem svima onima koji drzavnost ove zemlje dovode u pitanje. Zar ce mo prihvatiti okupaciju BiH od strane velikih sila kao argument koji ce umanjiti znacaj zastave i grba sa ljiljanima a glatko prihvatiti ovu sto nema veze sa bilo cim u BiH, pa i zastave Kipar pa i Kosova koje su kompleksne drzave imaju simboliku kakvu takvu a ovo nase ama bas nikakvu.cyprus wrote:@BH Cluster... Znaš ti vrlo dobro koje je simboličko objašnjenje aktuelne zastave... Iako takva simbolika nije dovoljno retro da bi bila cool, mislim da nije poenta u tome... Poenta je u činjenici da aktuelnoj zastavi manu u simbolici traže zagovornici zastave koja gotovo da nema nikakvu izvornu simboliku...
Ne bi to bilo problem. Problem bi nastao oko broja podignutih prstiju - kažiprst prema gore, ili tri prsta, ili viktorija ... ili dlanBHCluster wrote:Eto ti problema odmah!piupiu wrote:Ne znam, ali nešto razmišljam da bi bila dobra neka s nekim drugim univerzalno prepoznatljivim simbolom sa stećaka ... dobri Bošnjanin - treća sreća.BHCluster wrote: Znas li kakve su sanse za tu tvoju?
Aha super, samo jos da odgonetnemo jesu li bili Srbi ili Hrvati, inace necemo znati kako da iskoristimo to njihovo krscanstvo, ma supertututuuuu wrote:Kako dodjoste opet do CB cak i na ovoj temi?
CB je bila krscanska, tu nema nikakve dileme osim odredjenih krugova koji zbog nacionalistickih potreba to nastoje drugacije prikazati. Stovali su kriz, dakle bili su krscani, jedan dio krscanstva kao i mnogi drugi. Islamizacija nije provodjena samo u Bosni i medju pripadnicima CB, vec na citavom teritoriju pod Osmanskom vlascu (i to nisu bili nikakvi romanticni razlozi kako neki zele prikazati). Po povlacenju Osmanlija muslimani koji nisu otisli u Tursku dosli su manje vise u Bosnu (uz lokalne koji su tu vec bili) iz okolnih zemalja jer im je tu AU - Osmanskim dogovorom jamcena sigurnost.
Pa ne znam zasto odmah ulazis u mod obrane? I mnogi to imaju potrebu da cine.nasa wrote:Aha super, samo jos da odgonetnemo jesu li bili Srbi ili Hrvati, inace necemo znati kako da iskoristimo to njihovo krscanstvo, ma supertututuuuu wrote:Kako dodjoste opet do CB cak i na ovoj temi?
CB je bila krscanska, tu nema nikakve dileme osim odredjenih krugova koji zbog nacionalistickih potreba to nastoje drugacije prikazati. Stovali su kriz, dakle bili su krscani, jedan dio krscanstva kao i mnogi drugi. Islamizacija nije provodjena samo u Bosni i medju pripadnicima CB, vec na citavom teritoriju pod Osmanskom vlascu (i to nisu bili nikakvi romanticni razlozi kako neki zele prikazati). Po povlacenju Osmanlija muslimani koji nisu otisli u Tursku dosli su manje vise u Bosnu (uz lokalne koji su tu vec bili) iz okolnih zemalja jer im je tu AU - Osmanskim dogovorom jamcena sigurnost.
A to o odlasku Osmanlija i doseljavanjima pasreca pa niko nije nasaljevao stoljecima katolike pravoslavne u istu Bosnu, ma jok to su samo muslimani cinili...
I cuj molim te jamcila AU sigurnost muslimanima, a krscanima je bezbeli motikom po ledjima....
Da mi je samo znati gdje te teorije skupite i kojom logikom ih prihvatate i sta znace u vasim zivotima...
Pa i nisu se bas svi sigurno osjecali Bosnjacima, jer kao sto rekoh, puno Turaka danas cine bijelci, a Turci originalno nisu nikako bijelci, vec su slicniji Arapima. Ti bijelci su Europljani koji su se ocito smatrali vise Turcima nego Bosnjacima, Hrvatima, Grcima itd... Hrvati i Srbi (i ostali, ne katolici i pravoslavci) koji su uzeli islam i koji su dosli (ili zatekli se u ovim granicama, danasnje BiH) su postali Bosnjaci, ne bili. Jer vjera je bila odrednica, islam za Bosnjake, i to je ono po cemu su se ti ljudi razlikovali od Hrvata kao katolika, i Srba kao pravoslavaca.nasa wrote:Niko to nije tvrdio, da su Bosnjaci iskljucivo bili pripadnici CB ,jer kao sto rekoh mnogi pravoslavni i katolici su presli na islam.Jedini problem je sto ti koji su presli na islam su se osjecali Bosnjanima bez obzira koje su vjere bili, a neki bi danas da ih proglase Hrvatima i Srbima koji su presli na islam.
To je broj jedan i kljuc svake price
Broj dva, pa mnogi iz Srbije i Hrvatske su se naselili u BiH, niko ni to ne spori, Rizvanbegovic tako pociflucio Hercegovinu...
I o cemu ti pricas i sta dokazujes?
Romanticnost AU![]()
A nisam uopce pobijala da su jamcili sigurnost vec pitala da li su krscanima po ledjima motikom jer mi se ucini da zelis dokazati kako su bili skloniji muslimanskom zivlju.
Sporazumjeli su se da sam "cin aneksije" nece "dovesti u pitanje vrhovnicka prava Njegova Carskog Velicanstva Sultana"; da ce turski novac ostati u optjecaju; da ce se svi prihodi Bosne trositi u samoj Bosni; da ce upravni aparat zaposliti turske sluzbenike i rodjene Bosance; da ce muslimani uzivati punu vjersku slobodu; da ce se ime Kalifa-Sultana i dalje spominjati u molitvama petkom.3
Od svih tih obecanja jedino su se ova dva posljednja dokraja postovala.
Nes jebati_BataZiv_0809 wrote:Sto volim kad neko stvari stavi u pravi kontekstnasa wrote: Samo sto nije tako, svaka od njih simbolizuje stav prema zvanicnoj, a onda indirektno i prema ovoj zemlji i svemu sto ona jeste