Kitrona wrote:
Meni je najzanimljiviji dio gdje patriJote kukaju kako ih je sve lose snaslo iz "Srbije i Hrvaske" i ti pokusaji da se distanciraju od "Srbije i Hrvatske". U isto vrijeme isticu patarene a ispada da je i to uvezeno iz "Srbije i Hrvatske":
Jeli to patarenstvo, manihejstvo,... hrvatski proizvod ili srpski? Nisam nikada primijetio zalost sto je manihejstvo koje je nastalo u Persiji doslo u Bosnu preko Hrvatske. Kao sto vec rekoh - ocito stvari posmatrs kroz svoj sablon i druge tumacis po svom nacinu razmisljanja.
Osjeti? Po cem se osjeti? O patarenima gotovo da nema nikakvih izvora iz prve ruke. Primijeti kako o patarenima uglavnom govore drugi a nikad oni sami. Nije sigurno u sto su vjerovali, npr. tek iz onoga kako su sami sebe zvali "krstjani" se pretpostavlja da su bili krscani.
Sebe su smatrali jedinim pravovjernim krscanima, izvorim krscanima,... i zato sebe oslovljavali sa prosto i jednostavno krstjani. Ostavili su dio izvora o sebi koji se uzima zajedno sa stranim izvorima tamo gdje se podudaraju. Osjeti itekako. Kada u srednjem vijeku imas crkvu koja ne ubire porez i gradi gradjevine - to se itekako osjeti u narodu. Kada vlastela to podrzava ili nista ne cini da to promijeni - to se takodjer osjeti jer je to presedan. Kada pape, patrijarsi bacaju anateme, prokletstva, izopcavanja,... to se itekako osjeti u diplomatiji - nije slucajno da je tek Stjepan Tomasevic prvi i jedini dobio bosansku krunu napokon priznatu od pape, kada se na Bosnu pokrecu krizarske vojne - to se itekako osjeti, kada se Bosnjani hvataju ko zecevi i prodaju na pijacama roblje skroz legalno zbog hereze - i to se osjeti. I kada Bosnjaci muslimani konvertuju starije obicaje hiza i okupljanja u prirodi po fiksnom kalendaru da bi ucili namjenske dove poput prizivanja kise koje ne postoje u Kuranu a Turci sa gadjenjem gledaju na to - osjeti se i to u tradiciji ako nist.
Za moju poantu je nebitno da li je dosla iz Hrvatske. Meni je indikativno da se papa citira kad je potrebno da se prikaze kako su patareni postojali no kad je u pitanju geneza nastanka tog pokreta koja poakzuje pokazuje kako je "Bosnjo" opet popio pricu iz "Srbije i Hrvatske" onda odjednom papinski izvori nestaju.
Geneza nastanka pokreta? Hoces da kazes da je hereza koja je postojala u Persiji, Armeniji, Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Ceskoj, Italiji, Francuskoj,.. made in Croatia
I to je jos jedan mit. Papa je napravio iznimku za hrvatske biskupije.
I sta to dokazuje?
Slažem se. No problem je veći ukoliko to shvatiš a ne primijetiš istu stvar u svom "toru".
Ocigledno je da u Bosnjaka ne postoji tor kao kod drugih. Posto se dio itekako slaze sa mitomanijama i ideologijama drugih torova. Kod nas je najmanje jednoobraznosti i sve sto pisem je u moje ime.
I tu se slažm. Bosna je bila "melting pot" svog okružja. No u zadnje vrijeme, najvjerojatnije pod uticajem rata što stvar donekle opravdava, je primjetno svako distanciranje od "Srba i Hrvata" što povremeno poprima bizarne proporcije.
Distanciranje je izmisljotina srpskih mitomana koji stvari tumace po sebi. Originalno njihova glupost koja se poslije 1000 izrecenih puta negdje primila i kod drugih. Isti su do jucer tumacili i Hrvate kao pokatolicene Srbe koji sve kriju i laziraju da bi prikrili bolnu istinu. Sve se svodi na neke psihoanalize masa gdje ce likovi ustvrditi da bolje znaju od mene sta ja razmisljam i osjecam. Ako Bosnjak kaze da Bosna nije iskljucivo hrvatska ili srpska, katolicka ili pravoslavna - to nije politicki motivirano distanciranje vec prosta fakta. Mi se ne osipamo na srpske ili hrvatske komponente u historiji kao sto se ostali osipaju na nas. Nasa historija i kultura ne iskljucuje Srbe, Hrvate, katolike, pravoslavne, Sefarde,... kao bitan dio. Nezamislivo je izbaciti krscanske Bosnjane, franjevce, hriscanska imena kulture,...
Ali kada se distanciramo od susjednih mitimanija, islamofobije i predrasuda,.. i idiotskih tumacnje koja su nerjetko na granici rasizma, genetike,...- to neki glupani tumaci kao generalno distanciranje od Srba i Hrvata.