Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skupljac_zeljeza

#1026 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

piupiu wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote:Jah... A, inace, gay populacija je tih godina bila bas lijepo prihvacena sirom demokratskog svijeta, pocev od Amerike-Cemerike :lol: :lol: :lol:

Bjez', ba, Zeljezaro... Izvlacis stvari kao da su one bile ekskluzivitet za Jugu, a ne cjelosvjetski trendovi.
Misliš da nije postojala kritika "prljavog imperijalističkog Zapada". Amerika i Engleska bit' će zemlja proleterska! :wink:
Pa, nije to, nego kako je tekao proces dekriminalizacije homoseksualizma u svijetu i u kojem periodu. Jesi gledao onaj film o Alanu Turingu The Imitation Game? Dobar i jako tužan film. Dobro je vidjeti da braniš čast BiH ... na temelju prava homoseksualaca. :D :kiss:
:lol: Dobar pokušaj. Rekoh ja već da je bilo i dobrih zakona. :mrgreen: Neću da skrećem s teme, a znam kako je išlo glasanje u APA pa kako je to prepisano u WHO pa lobiji i parade itd. itd. :wink:
piupiu

#1027 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:[quote="piupiu]

Pa, nije to, nego kako je tekao proces dekriminalizacije homoseksualizma u svijetu i u kojem periodu. Jesi gledao onaj film o Alanu Turingu The Imitation Game? Dobar i jako tužan film. Dobro je vidjeti da braniš čast BiH ... na temelju prava homoseksualaca. :D :kiss:
:lol: Dobar pokušaj. Rekoh ja već da je bilo i dobrih zakona. :mrgreen: Neću da skrećem s teme, a znam kako je išlo glasanje u APA pa kako je to prepisano u WHO pa lobiji i parade itd. itd. :wink:[/quote][/quote][/quote][/quote]

Nije pokušaj, nego primjer napretka za onu našu listu. :D :lol:
Ali Kemal

#1028 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Panzer_Daddy wrote:Prokletnici...vasih ideja i lažnih snova grobnice su pune ! Naslnici-Bezbožnici ! Trag vam se izbrisao !
Bezbožnici ! :lol:
Pa vi turbo-vjernici ste unistili sve normalno sto je postojalo, ubijali ste, rusili, trovali druge ljude fasizmom, razdvajali djecu i sve ostalo najgore sto je ljudski um izmislio i to sve u ime Boga.
To radite i dan danas sirom svijeta, sve u ime Boga, sve golom silom i zlocinom.
piupiu

#1029 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

madner wrote:Tsk, realno dok je homoseksualnost bila kazneno djelo nije bilo pedera na vlasti. :D
:lol:
Ali Kemal

#1030 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

prog321 wrote:Kada ljudi shvate da je jugoslovenstvo bilo maska kojim su ljudi skrivali svoje primarne, originalne identitete. I ti primarni identiti su isplivali iz svih pravaca pri prvim krhotinama na toj maski.
Ovo sto danas imamo je istinsko nase.
Na zalost mozda si i u pravu. :sad:
jedno vrijeme smo uspjeli da se izdignemo iznad toga sto je istinsko nase, popeli se na civilizacijske visine progresivnog dijela svijeta i onda popustili i pali u blato u kome se sada valjamo.
prog321 wrote:To smo svi mi u prvom originalnom jeku nase identifikacije. Sad mozemo bez maski da si gledamo u oci. To je veoma strasljiv pogled, ali mnogo realniji nego prije. :-D
Jedini je problem sto ti ne shvatas kakva je to katastrofa naroda (u mnozini), pasti na civilizacijskom ispitu, unistiti generacije i generacije.
piupiu

#1031 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ali Kemal wrote:
Panzer_Daddy wrote:Prokletnici...vasih ideja i lažnih snova grobnice su pune ! Naslnici-Bezbožnici ! Trag vam se izbrisao !
Pa vi turbo-vjernici ste unistili sve normalno sto je postojalo, ubijali ste, rusili, trovali druge ljude fasizmom, razdvajali djecu i sve ostalo najgore sto je ljudski um izmislio i to sve u ime Boga.
To radite i dan danas sirom svijeta, sve u ime Boga, sve golom silom i zlocinom.
Šta ste vas dvojica u horoskopu? :D Pitam - čisto da skrenem temu.

Nema razloga za ovakva vrijedjanja. Ovo su vrlo emotivni argumenti. :)
Hugo Chavez

#1032 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Hugo Chavez »

:thumbup: Ovo mi dođe kao dobar šlagvort:
nasa wrote:
Dozer wrote: Ali, i dalje stoji moje pitanje - navedite mi bar 3 stvari koje su danas bolje, u ovoj drzavi nego u onoj, i u cjelodrustvenom smislu.
Ja i ne tvrdim da je onda sve bilo bajno, daleko od toga, ali cinjenicno - ovo danas je odron u odnosu na ono onda.

I,, naravno - BRAVO DJECOOOOOOOOO!!!!!! :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ima boljih stvari.Slatkisi, tv, auti, namjestaj, ma generalno shoping, mozes da drobis po forumu o drzavi, vlasti, ne uci se napamet u skoli.... :D

Realno, mi danas kad bi postavili pitanja za veci dio historije BiH da li je bolje bilo nego danas odgovor bi u mnogo toga bio potvrdan...samo sto ne znaci ako smo sad odron da je prije bilo idealno...
Nisam ja imala nekih godinica u onoj drzavi ali znam da je bilo banja kad dodju rodjaci iz svabije sa slatkasima i lutkama, da kad sam prvi put izasla iz juge da sam djeciji zakucala ispred izloga,pa da Titinu sliku u razredu nisam dozivljavala kao ni ratne price iako je dedo ubijao dozivljajima I dogadjajima...sve u svemu, jugoslaviju je pregazilo vrijeme, istekao rok, nije se mogla prilagoiti i odgovoriti svijetu koji se mijenjao.... I bez rata mi bi bili nesto drugo kao sto se jesu promjenile I ex republike juge koje nisu imali rat ili cehoslovacka koja se u miru razisla itd.

U kontekstu vremena u kojem je nastala juga je bila odlicna, kasnije je historija...ljudi ce imati licna sjecanja, potpuno neobjektivna sto je ocekivano I normalno, a zivot ide dalje....
Realno, slatkiši koje smo u to doba imali nisu uopšte bili loši (nisu imali gomilu emulgatora poput "milke" i ostalog šarenog smeća), za tehniku, generalno ne bih rekao da je bila očajno loša ("Gorenje" je, recimo proizvodio po njemačkoj tehnologiji, "EI Niš", po holandskoj itd.), golfovi proizvedeni u TAS-u su bili top automobili tog vremena (još uvijek se pokoji voza), u školi se danas slabo šta uči, a kamoli napamet (moja srednja usmjerena škola tog vremena i današnje gimnazije se ne mogu porediti). A što se tiče poređenja ekonomije i stručnjaka u tom sistemu i danas, za ilustraciju:
"Nekadašnje republike bivše Jugoslavije otplaćuju dugove koji su u konačnoj sumi veći od 104 milijarde eura, od čega je javni dug Srbije premašio 24 milijarde eura, dok dug BiH iznosi četvrtinu ove sume. Upravo toliki iznos se dobije zbrajanjem javnih dugova danas samostalnih država - pišu "Večernje novosti", uz napomenu da je uoči raspada SFRJ 90-ih godina prošlog vijeka javni dug cijele te države bio 20 milijardi dolara."
Objektivno ili ne, svejedno je :D
Ali Kemal

#1033 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

piupiu wrote:
Ali Kemal wrote:
Šta ste vas dvojica u horoskopu? :D Pitam - čisto da skrenem temu.

Nema razloga za ovakva vrijedjanja. Ovo su vrlo emotivni argumenti. :)
Pa jeste emotivno, normalno, kada te oni koji ne poštuju ništa od onog sto piše u njihovim svetim knjigama, osim folklora, i samim tim su najveci bozbožnici, optužuju za zlo koje su učinili.
Zna se da je religija najveći problem u regionu, gdje praktično živi jedan narod koji govori istim jezikom, i da je jedino u Jugoslaviji živio normalno.
Sad Sead, Jovo i Jozo koji žive u istom selu ili istoj zgradi nisu isti narod samo zato što idu različite bogomolje ili što je još i najgore ni ne idu u bogomolje, ali se vode kao pripadnici te i te religije. Eto to je razlika, ostalo sve isto, napiju se ko svinje isto, okreću se za dobrom trebom isto, laki su na čakiji isto, vole da kradu državu isto, igraju isto dobro košarke, vole golfa dizela isto, itd itd
pa čemu ih onda uče u tim božijim hramovima, kad zbog toga mrze one iste koji su kao i oni, osim što kao idu u razlicite bogomolje_
To je prosti fakt koji niko ne može da pobije i onda se javi neki lik i spominje bezbožnike :oops:
prog321

#1034 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ali Kemal wrote:
prog321 wrote:Kada ljudi shvate da je jugoslovenstvo bilo maska kojim su ljudi skrivali svoje primarne, originalne identitete. I ti primarni identiti su isplivali iz svih pravaca pri prvim krhotinama na toj maski.
Ovo sto danas imamo je istinsko nase.
Na zalost mozda si i u pravu. :sad:
jedno vrijeme smo uspjeli da se izdignemo iznad toga sto je istinsko nase, popeli se na civilizacijske visine progresivnog dijela svijeta i onda popustili i pali u blato u kome se sada valjamo.
prog321 wrote:To smo svi mi u prvom originalnom jeku nase identifikacije. Sad mozemo bez maski da si gledamo u oci. To je veoma strasljiv pogled, ali mnogo realniji nego prije. :-D
Jedini je problem sto ti ne shvatas kakva je to katastrofa naroda (u mnozini), pasti na civilizacijskom ispitu, unistiti generacije i generacije.
Nismo pali, nego samo skinuli maske. :-D
Ne zavaravaj se, Civilizacija nigdje ne postoji. Postoji strah od kazni . Postoji provodjenje prava kroz zakone.
A civilizacija sama od sebe nije argumentativno stanje drustva.
Nijemci su kreirali Goethea i Bacha, pa su poslije njih spaljivali zidovsku djecu u sporetu.
Austrijanci su imai Mozzarta pa su poslije njega stvorili Hitlera.
Srbi su se kleli u komunizam i jugoslovenstvo, pa prvom prilikom izvukli noz i preko grkljana prvom komsiji.
Ali Kemal

#1035 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Šta da ti kažem, u pravu si, treba biti primitivan i mrziti sve one koj ne idu u tvoju bogomolju i sve u tom stilu, znaš i sam.
Ko se ne slaže sa tobom nek ide vani, jel tako?
piupiu

#1036 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

LBVIEW wrote: Sto se tice ovih pacijenata-komentatora zar ima jos iko kome nije jasno o cemu se radi.
:roll:

Hm. Najlakše je ufurati na neku temu da bi se iskazala svoja 'superiornost' nekim sarkastično-stručnim komentarom koji implicira svoju inteligenciju, etičnost, moralnu čistotu, pamet, itd, u odnosu na druge. Tema je tu za razgovor. :wink:
prog321

#1037 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ali Kemal wrote:Šta da ti kažem, u pravu si, treba biti primitivan i mrziti sve one koj ne idu u tvoju bogomolju i sve u tom stilu, znaš i sam.
Ko se ne slaže sa tobom nek ide vani, jel tako?
Nije tako.

Treba postovati razlicitosti i mrziti samo one koje hoce da nanesu bol ljudima oko sebe nevezano sa etnoreligijsku pripadnost.
To ne znaci da trebamo stavljati neke multi-kulti naljepnice. Ne trebaju nam nikakve maske vise.
piupiu

#1038 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

prog321 wrote:
Nije tako.

Treba postovati razlicitosti i mrziti samo one koje hoce da nanesu bol ljudima oko sebe nevezano sa etnoreligijsku pripadnost.
To ne znaci da trebamo stavljati neke multi-kulti naljepnice. Ne trebaju nam nikakve maske vise.
Ali svakom društvu koje jeste pluralističko u nekom smislu treba 'ljepilo'. Najuspješnija 'multi' društva na planeti danas su upravo nadnacionalna i mulitikulturna društva - tipa Amerike, Kanade, Novog Zelanda, Australije ... Ona čovjeku nude gradjanski identitet. Jedna je stvar živjeti bez maske, a potpuno je drugo živjeti bez ljepila koje veže ljude da žive skupa sa zajedničkom idejom o sadašnjosti i budućnosti.
madner

#1039 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Gradjanski identitet nije nadnacionalni, nego apsolutno nacionalni. Potpuno negira pravo na razlicitost, no ne deskriminira pri tome.
piupiu

#1040 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

madner wrote:Gradjanski identitet nije nadnacionalni, nego apsolutno nacionalni. Potpuno negira pravo na razlicitost, no ne deskriminira pri tome.
Ja, ok, može se i tako reći, mada ja smatram da to u praktičnom smislu nije tako u prekomorskim zemljama. Pravo na različitost je zagarantovana. Termini kao što su Irish American, Greek Australian, Croatian New Zealander se tamo rabe sasvim prirodno, kao što u državnim institucijama imaš pravo na prevodioca na sve jezike koje stanovništvo masovno upotrebljava, dokumenti se pišu na više jezika, itd.
madner

#1041 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Englezi nemaju onaj Njemacki gradjanski stih koji ih je proslavio u zadnjih 100 godina. :D
prog321

#1042 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Znas li sta zajednicko sve te zemlje USA, Can, NZ i Australija imaju ?
Oni su odvojeni od ostatka svijeta. Fizicki odvojeni velikim okeanima.
Drugacija bi slika izgledala da jedan USA Nijemac moze camcem do Rheine. Ne bi ni on prihvatio da bude German American tako lako. Trazio bi svoju pokrajinu medju Mountain Rocks. :-D
Avetinho

#1043 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Avetinho »

prog321 wrote:Znas li sta zajednicko sve te zemlje USA, Can, NZ i Australija imaju ?
Oni su odvojeni od ostatka svijeta. Fizicki odvojeni velikim okeanima.
Drugacija bi slika izgledala da jedan USA Nijemac moze camcem do Rheine. Ne bi ni on prihvatio da bude German American tako lako. Trazio bi svoju pokrajinu medju Mountain Rocks. :-D
Mislis na Rocky Mountains? Cini mi se da geografiju SAD poznajes koliko i njihovo drustvo.
nasa

#1044 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

Vala ja bih prije na koridu nego na paradu, sigurno.I to nema veze s razumjevanjem prema jednim ili drugim.Ovaj sa slike dobro pjeva, mada mi je cudno gledati ga...bolje reci neprivlacno i neinteresantno skroz.
detroit-mercy

#1045 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
prog321 wrote:
Nije tako.

Ali svakom društvu koje jeste pluralističko u nekom smislu treba 'ljepilo'. Najuspješnija 'multi' društva na planeti danas su upravo nadnacionalna i mulitikulturna društva - tipa Amerike, Kanade, Novog Zelanda, Australije ... Ona čovjeku nude gradjanski identitet. Jedna je stvar živjeti bez maske, a potpuno je drugo živjeti bez ljepila koje veže ljude da žive skupa sa zajedničkom idejom o sadašnjosti i budućnosti.
Ne nude, oni su nacinalne drzave samo sto su proces kreiranja nacije i integracije u naciju doveli do neslucenih visina :mrgreen:. Samo jedna generacija im je dovoljna da naprave patriotke koji su spremni ginuti za tu drzavu :mrgreen: sto evropskom konceptu nacije nikako nije jasno kako je to moguce.
detroit-mercy

#1046 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
madner wrote:Gradjanski identitet nije nadnacionalni, nego apsolutno nacionalni. Potpuno negira pravo na razlicitost, no ne deskriminira pri tome.
Ja, ok, može se i tako reći, mada ja smatram da to u praktičnom smislu nije tako u prekomorskim zemljama. Pravo na različitost je zagarantovana. Termini kao što su Irish American, Greek Australian, Croatian New Zealander se tamo rabe sasvim prirodno, kao što u državnim institucijama imaš pravo na prevodioca na sve jezike koje stanovništvo masovno upotrebljava, dokumenti se pišu na više jezika, itd.
Ne poznajes dovoljno ta drustva pa prema tome bolje i da ne pises o tome :mrgreen: .
detroit-mercy

#1047 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

skupljac_zeljeza wrote:
nasa wrote: Sad da ja kazem da ih je izdala Brena oni ce reci nije nego Dino :D I otici na concert Brene :D , apsurd...ali hajde
:-D

Rade se manipulacije. Naleti mi neka anketa na FB i stavi me pred ovakav izbor, a slike kada bi se zamijenile nekim drugim momentima i sa koride i sa SFF, dale bi drugu poentu. Kako god, treba leđa uza zid jer nas dugine boje stalno prate. :D

Image
Sto ne stavis npr sliku Boze i nekog Arapa i ne napsies koji vam je prizor normalniji. Sta je normalno :mrgreen:. Uvlacite se Arpima u pakas, pokusavate da uvedete njihova pravila u odijevanju i onda postavis sliku i pitas sta je normalnije :mrgreen: . Ma bjaziiiiiiiiiiiiiiiiiiii :mrgreen:
Fudo387

#1048 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
piupiu wrote:
prog321 wrote:
Nije tako.

Ne nude, oni su nacinalne drzave samo sto su proces kreiranja nacije i integracije u naciju doveli do neslucenih visina :mrgreen:. Samo jedna generacija im je dovoljna da naprave patriotke koji su spremni ginuti za tu drzavu :mrgreen: sto evropskom konceptu nacije nikako nije jasno kako je to moguce.
Ma isti je to kalup, klasicno ispiranje mozga od malih nogu. Americki koncept je najuspjesniji jer imaju najvise para, logicno. Ljudi su pragmaticna bica, najedi ga, napij, i vecina ce u glas drndati god bless america. :mrgreen:
piupiu

#1049 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: Ne nude, oni su nacinalne drzave samo sto su proces kreiranja nacije i integracije u naciju doveli do neslucenih visina :mrgreen:. Samo jedna generacija im je dovoljna da naprave patriotke koji su spremni ginuti za tu drzavu :mrgreen: sto evropskom konceptu nacije nikako nije jasno kako je to moguce.
Slažem se s ovim oko patriotizma, a s tim da ne nude gradjanski identitet i pravo na različitost - jok. :D
detroit-mercy

#1050 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
detroit-mercy wrote: Ne nude, oni su nacinalne drzave samo sto su proces kreiranja nacije i integracije u naciju doveli do neslucenih visina :mrgreen:. Samo jedna generacija im je dovoljna da naprave patriotke koji su spremni ginuti za tu drzavu :mrgreen: sto evropskom konceptu nacije nikako nije jasno kako je to moguce.
Slažem se s ovim oko patriotizma, a s tim da ne nude gradjanski identitet i pravo na različitost - jok. :D
Naravno da nude ali ne zavaravajte se da su oni neka kvazi nacija ili nemaju nacionalni identitet. Imaju ite kako i to jaku povezanost naciji, naravno da ovdje ne govorim o ljudima prve generacije, nego o drugoj i trecoj. Turci, Italijani, Jugosi su u Njemackoj vec treca cetvrta generacija pa jos uvijek se ne smatraju dijelom njemacke nacije, ovdje je Talijan druge generacije deset puta vise Amerikanac ili Kanadjanin nego Italijan.
Post Reply