Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pemanapemani

#1026 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by pemanapemani »

sizifinho wrote:Konkretno izjava da smo tek istražili mali djelić mozga nije tačna.
Nije tačna iz više razloga, a sve to stoji kao posljedica činjenice da brkaš termine, kao i mnogi na ovoj temi. Ti termini u naučnom svijetu itekako znače i ogromna je razlika između modela, teorije, hipoteze i tako dalje, što možda ljudima koji nisu naučnog tipa malo znači i čini se trivijalnim.

Prvo, mozak je ljudski organ, smješten u lobanji. Kad smo to objasnili, tvoja rečenica koja kaže -istražili smo mali djelić mozga - kaže da smo mi tek nedavno počeli čaprkati po mozgu pa eto izučili smo samo malo organa...
Vidiš, a nije tačna. Mozak je organ koji je anatomski istraživan još u vrijeme drevnog Egipta, u procesu mumifikacije. Naravno, ne detaljno, no i egipćani su uvidjeli poveznicu između nekih simptoma i traume glave, a kasnije i u antičkoj Grčkoj Eristratus je prčkao po lobanji razdvajajući cerebrum i cerebelum i uviđao je razlike između kore i središnjeg dijela organa.
Kroz periode renesanse su mnogi naučnici, umjetnici i filozofi pokazivali interes u mozak kao organ.Prošlost.... mozak je privlačio mnoge branše, i možda je i najviše misterije podizao, no kad na sve se doda razvoj neuroznanosti kroz posljednjih nekoliko desetljeća koji je propratio tehnološki bum... mi prijatelju moj, još od renesanse imamo pokušaje anatomskog preciznog prikaza mozga, a sredinom 50ih godina prošlog stoljeća se upotpunila nomenklatura pojedinih topografskih regija i struktura mozga.

Stoga, kao student medicine moram reći da smo mi gotovo u potpunosti istražili mozak, kao organ. Funkcionalno naravno, budući da je to organ sa milionima stanica koje su povezane milijardama sinapsi - teže ga je opisati, no i to se čak davno preradilo, još 70-80ih godina prošlog stoljeća. Dolaskom novije tehnologije 20og vijeka, unaprijeđenjem tehnologije, stavila se tačka na mnoge nesuglasice, tako da smo uspjeli dekodirati i funkciju mozga. Mi znamo koji dio kore mozga je odgovoran za vid, koji za sluh, koji za emocije itd itd.
No mentalni procesi sami po sebi su, može se reći, jednim dijelom neobjašnjeni, no činjenica da se tehnologija razvija nekom novom brzinom, razvoj biohemije, molekularne genetike, biologije...sve to ide kontra izjave da smo tek istražili mali djelić mozga.
Budući da sad gledamo u molekularne mehanizme sjećanja... mislim da je to dalek put istraživanja, a ne malen.

Ostaje izjave ne bih da pokušavam dokazat, ne zato što ne znam, već zato što se bojim da sam i ovo možda pisao džaba. Previše sam vremena izgubio u raspravama sa teškim i nedokaznim ljudima.

U pravu si i ne poričem navedeno.

Jebi ga, udario sam ti na kašiku, a još nisi ni završio fakultet, koliko sam skontao. :)
Opet, sam si naveo - mentalni procesi, tj. suštinska funkcija mozga je nedovoljno istražena, odnosno, još uvijek nismo u stanju da je istražimo.
nightvision

#1027 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by nightvision »

Ajatolah_ wrote:
pemanapemani wrote: Nije problem, lahko opovrgni netočnosti, a možeš i lako opovrgnuti netačnosti. Jebi ga, opovrgni i ostalo navedeno, a ako treba napišem i itd.

U vezi naučnih teorija o svemiru - one se zasnivaju na naučnim pretpostavkama sa nimalo materijalnih dokaza.

Imamo naučnu teoriju o Velikom prasku prije 14 + milijardi godina, a tek prije mjesec dana ugledamo anomalije na rubu Kuiperovog pojasa i skontamo sa sigurnošću od 99% da postoji deveti planet u Sunčevom sistemu. Prije desetak godina naučna teoriju od 9 planeta je srušena proglašavanjem Plutona patuljastim planetom.
Pa nije srušena teorija o devet planeta, nego je promijenjena definicija planete.
Druga stvar, brkaš teoriju i hipotezu.
cuj srusena naucna teorija o devet planeta?! jok, eto nema nijedne, a zemlja je ravna ploca koju na ledjima nose kornjace. ili ono bise slonovi? sunce je fenjer a mjesec sluzi da zene prema njemu ravnaju ka'ce dobit.
mogu razumijeti da u prasumama amazona postoje plemena izolovana od uticaja vanjskog svijeta ali ne mogu da vjerujem da medju nama postoje tako izolovani pojedinci.
Drvosjeca iz Dejcica

#1028 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Rockefeller wrote:Nastadosmo od zemlje.
Tačnije od zvijezda! Sva materija koja nas okružuje i od koje smo satkani je nastali izgaranjem zvijezda i ekplozijom istih.
sizifinho

#1029 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Tačnije od zvijezda! Sva materija koja nas okružuje i od koje smo satkani je nastali izgaranjem zvijezda i ekplozijom istih.
We have calcium in our bones, iron in our veins,
carbon in our souls, and nitrogen in our brains.
93 percent stardust, with souls made of flames,
we are all just stars that have people names.
pemanapemani

#1030 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by pemanapemani »

nightvision wrote:
Ajatolah_ wrote:
pemanapemani wrote: Nije problem, lahko opovrgni netočnosti, a možeš i lako opovrgnuti netačnosti. Jebi ga, opovrgni i ostalo navedeno, a ako treba napišem i itd.

U vezi naučnih teorija o svemiru - one se zasnivaju na naučnim pretpostavkama sa nimalo materijalnih dokaza.

Imamo naučnu teoriju o Velikom prasku prije 14 + milijardi godina, a tek prije mjesec dana ugledamo anomalije na rubu Kuiperovog pojasa i skontamo sa sigurnošću od 99% da postoji deveti planet u Sunčevom sistemu. Prije desetak godina naučna teoriju od 9 planeta je srušena proglašavanjem Plutona patuljastim planetom.
Pa nije srušena teorija o devet planeta, nego je promijenjena definicija planete.
Druga stvar, brkaš teoriju i hipotezu.
cuj srusena naucna teorija o devet planeta?! jok, eto nema nijedne, a zemlja je ravna ploca koju na ledjima nose kornjace. ili ono bise slonovi? sunce je fenjer a mjesec sluzi da zene prema njemu ravnaju ka'ce dobit.
mogu razumijeti da u prasumama amazona postoje plemena izolovana od uticaja vanjskog svijeta ali ne mogu da vjerujem da medju nama postoje tako izolovani pojedinci.
U drugom postu sam fino rekao da sam se zajebao, odnosno, krivo izrazio.
Nije naučna teorija o 9 planeta, nego naučna pretpostavka. Nikakve ravne ploče, slonovi na kornjačama i ostale budalaštine.

Ustvari sam htio reći da Zemlju poznajemo jako malo, a svemir i procese u njemu nimalo.
nightvision

#1031 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by nightvision »

pemanapemani wrote:U drugom postu sam fino rekao da sam se zajebao, odnosno, krivo izrazio.
Nije naučna teorija o 9 planeta, nego naučna pretpostavka. Nikakve ravne ploče, slonovi na kornjačama i ostale budalaštine.

Ustvari sam htio reći da Zemlju poznajemo jako malo, a svemir i procese u njemu nimalo.
onda si opet pogrijesio. nije pretpostavka vec cinjenica da imamo 8 planeta i 1 patuljasti planet u suncevom sistemu, a uskoro mozda potvrde i postojanje jos jednog planeta, dosta cinjenica prikupljenih istrazivanjem ukazuje na to da iza neptuna postoji jos jedno "nebesko" tijelo.
KB9

#1032 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by KB9 »

nibiru je kljuc svega 8)
pemanapemani

#1033 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by pemanapemani »

nightvision wrote:
pemanapemani wrote:U drugom postu sam fino rekao da sam se zajebao, odnosno, krivo izrazio.

onda si opet pogrijesio. nije pretpostavka vec cinjenica da imamo 8 planeta i 1 patuljasti planet u suncevom sistemu, a uskoro mozda potvrde i postojanje jos jednog planeta, dosta cinjenica prikupljenih istrazivanjem ukazuje na to da iza neptuna postoji jos jedno "nebesko" tijelo.
Do prije deset godina je bila činjenica da je Pluton planet i da imamo 9 planeta.

Jebi ga, nije tema teorije, činjenice i pretpostavke.
Rockefeller

#1034 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Rockefeller »

Sve što nas interesuje mislim da ćemo saznati nakon smrti. To je odgovor na svako pitanje :mrgreen:
Dozer

#1035 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Zapravo, jedina cinjencia je da mi, ljudi, o svemu cinjenicno i dokazano znamo strasno malo.
Krcati smo pretpostavkama, hipotezama i teorijama, bilo naucnim bilo svakim drugim, a realno - dokazanih naucnih cinjenica nam poprilicno nedostaje.

Sve sto slijedi su cinjenice, i samo pokazuju koliko mi, zapravo, ne znamo:
- O "vlastitoj" planeti ne znamo puno toga, pogotovo o dubokom podvodnom svijetu, a njega je 70% na planeti.
- O svemiru i njegovom haoticnom redu takodjer znamo strasno malo, a gledano na njegovu velicinu moze se slobodno reci da ne znamo ni 1%.
- O nama samima, pogotovo o funkcionisanju naseg glavnog organa, tj. mozga, opet znamo strasno malo. Znamo njegove dijelove i koji za sta sluzi, ali jos uvijek nismo dokucili kako sve to zaista funkcionise.
- O masi stvari iz blize istorije od samo par hiljada godina - jos uvijek nagadjamo (piramide, razne druge gradjevine i crtezi, itd.)

Ali, zato smo nenadjebivi u pametovanju i uzdizanju samih sebe. Tu nam niko opepeliti ne moze :D
MJAU - da

#1036 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by MJAU - da »

Dozer wrote:Zapravo, jedina cinjencia je da mi, ljudi, o svemu cinjenicno i dokazano znamo strasno malo.
Krcati smo pretpostavkama, hipotezama i teorijama, bilo naucnim bilo svakim drugim, a realno - dokazanih naucnih cinjenica nam poprilicno nedostaje.

Sve sto slijedi su cinjenice, i samo pokazuju koliko mi, zapravo, ne znamo:
- O "vlastitoj" planeti ne znamo puno toga, pogotovo o dubokom podvodnom svijetu, a njega je 70% na planeti.
- O svemiru i njegovom haoticnom redu takodjer znamo strasno malo, a gledano na njegovu velicinu moze se slobodno reci da ne znamo ni 1%.
- O nama samima, pogotovo o funkcionisanju naseg glavnog organa, tj. mozga, opet znamo strasno malo. Znamo njegove dijelove i koji za sta sluzi, ali jos uvijek nismo dokucili kako sve to zaista funkcionise.
- O masi stvari iz blize istorije od samo par hiljada godina - jos uvijek nagadjamo (piramide, razne druge gradjevine i crtezi, itd.)

Ali, zato smo nenadjebivi u pametovanju i uzdizanju samih sebe. Tu nam niko opepeliti ne moze :D
:thumbup: I ono što se zna pokušavati svim silama zataškati i sakriti od očiju "običnog" svijeta, a sve u cilju da se sačuva poredak kakav jeste.
Dozer

#1037 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Naravno.
Ipak smo mi uzasno mentalno ogranicena vrsta. Materijalisticka.

Iako smo, bar tako sami sebi izgledamo i zelimo misliti o sebi, "straaasno" napredovali u zadnjih stotinjak godina, realnost je da smo mentalno jos uvijek u pecinskom dobu.
Jos uvijek nam se sve svodi na moc i dominaciju jacih nad slabijima, sto je direktno zavisno i zasnovano na materijalnoj moci.

Sta su radili pecinski ljudi?
Lovili zivotinje i brali biljke radi prehrane i odjece, cuvali svoju teritoriju od istih takvih, ali iz druge pecine, razbijali im lobanje toljagama da bi zauzeli njihovu teritoriju i pecine, ali i hranu. Drugim rijecima, ratovali su s istima kakvi su i sami bili, a radi materijalnog interesa i moci.

Sta rade ljudi danas?
I dalje lovimo zivotinje i beremo biljke iz istih razloga kao i pecinski ljudi, samo u manjoj mjeri, ali smo, eto, i malo napredovali pa znamo i kako da uzgojimo sve to. Svrha? Ista kao i kod pecinskih ljudi.
I dalje napadamo jedni druge radi prirodnih resursa, samo sto to danas nisu pecine i divljac, nego nafta, a uskoro ce biti i voda. Zasto? Radi moci i materijalne koristi.
Oni su nekada zivjeli u prirodnim pecinama, a mi danas u zgradama i kucama koje smo sami izgradili.
Oni nisu imali drzave i vlade, nego samo svoje pecine i neku teritoriju koju su raspoznavali po prirodnim granicama poput planina, rijeka i suma, a mi danas imamo drzave i vlade, i cesto nevidljive granice koje smo sami zamislili i iscrtali.
Neki od njih su onda napadali neke druge pecinske ljude izvan svoje teritorije, neki od nas danas napadaju neke druge ljude izvan svojih drzavnih granica.

I... kad se sve to sabere i oduzme, dodjemo do toga da se mi, kao vrsta, evolucijski mentalno nismo pretjerano promijenili u proteklih 100-200.000 godina.

Tacnije, nismo se mi promijenili ni za milimetar u svojim mozgovima. Samo smo unaprijedili nacine i alate (od uvodjenja religija radi lakse manipulacije masama, do nuklearnog oruzja umjesto toljaga) kojima cemo se medjusobno tlaciti i otimati jedni od drugih.

Jadno...
Last edited by Dozer on 25/01/2016 12:45, edited 1 time in total.
sizifinho

#1038 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

žao mi je što ovo milion puta moram pisati ali tako je kako je

Postoji ona izreka koja kaže - što više znaš, više ne znaš.

Ako u tom kontekstu gledamo naše "znanje" onda zaista ne znamo ništa. Kad god se nešto otkrije, dobijemo 10 novih pitanja.

Ali reći da ništa ne znamo, pričati kako jednostavno malo znamo o svemu i svačemu je uvreda za ljude koji danima sjede u laboratoriji i kreiraju gene-splicing metodu koja bi omogućila apsolutnu dominaciju u genetskom inžinjeringu. Reći da ništa ne znamo je apsolutno notorna glupost koja obara s nogu. Koga zanima nek provjeri šta može CRISPR-CAS9 metoda u genetskom inžinjeringu, nek provjeri njene mogućnosti. Čovjek je, zbog nečijeg dugogodišnjeg truda, došao u situaciju da može stvoriti od ptice - pterodaktila... i onda neko ovamo iz Bosne kaže kako mi malo znamo.

Ljudi u Googleu, u IBM-u, u Yaleovom institutu krv prolili, znoj lili da bi napravili kvantno računalo.
No eto, mi ljudi ništa ne znamo.

Istina je da sa svakim otkrićem otvaramo puno pitanja, ali u poređenju s svim drugim Zemaljskim bićima i u poređenju sa svim prethodnim vrstama Homo genusa i svim generacijama Homo Sapiensa, mi danas znamo toliko mnogo stvari, da bi to trebalo fascinirati ljude. Ljudi bi trebali sjesti na guzicu i diviti se šta je sve čovjek, samo u posljednjih 20ak godina otkrio.

Divim se stvarno mogućnosti da gore iznad nas postoje neki uznapredovali vanzemaljci koji sve ovo promatraju, ali se također divim tempu kojim se razvijamo kao civilizacija. Postat ćemo ono što smo tražili u nebesima, postat ćemo bogovi o kojima su u antičkoj grčkoj pisali... Mi smo uistinu velika vrsta, sposobna za velike stvari.

Jednog dana će prestati i "borba" za naftom. Sve se može provjeriti. Na googleu se ukuca Elon Musk, Tesla motors, itd... stotine rezultata velikih umova na polju obnovljive energije. Sunčeva energija, skladištena, nuklearna energija, fuzija... zar neko još uvijek može smatrati da će čovjek i u idućih 100 godina živjeti na mrtvim ostacima prahistorije - nafti?

Jednog dana...
Dozer

#1039 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Ali, i dalje se nismo puno odmakli od svojih primarnih mentalnih pecinskih instikata. Nazalost.

Jos je zalosnije sto sve sto radimo, radimo da bismo ostvarili neku moc u odnosu na druge.
Jeste, dosta toga smo mi otkrili i napravili, nije da nismo. Ali, upravo kako je i receno - sto vise saznajemo, u stvari shvatamo koliko ne znamo.

I onda, polomismo se da saznamo jos vise, ali kada pogledamo ko sve to danas finansira, vrlo lako dodjemo do zakljucka da je vecina toga u cilju kasnijeg tlacenja nekoga drugog. Opet - nazalost.

Cinjenica je i da mi vec danas imamo mogucnost da skoro potpuno izbacimo naftu iz opticaja.
Kao pogonsko gorivo milijardi SUS motora bez ikakvih se problema vec godinama moze koristiti struja, ili hidrogen (koga zanima, neka samo na YT ukuca HHO generator), a i konoplja.
Zasto se ne koriste? To bi uveliko rasteretilo eko-sistem cijele planete.
Naravno, radi interesa sacice mocnih.

Iz ovoga dolazimo do jedne, za mene licno, strasno porazne cinjenice. I to je, ujedno, jedina razlika izmedju nas i nasih pecinskih predaka - oni su zivjeli u skladu s prirodom, postovali su je i nisu ni pokusavali da je promijene.
Mi se polomismo da je unistimo, i to radimo cak i danas, kada smo potpuno svjesni da unistavamo svoje jedino staniste.

Zasto? Opet radi moci i materijalne koristi sacice mocnih.
delllboy79

#1040 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by delllboy79 »

sizifinho wrote: Ali reći da ništa ne znamo, pričati kako jednostavno malo znamo o svemu i svačemu je uvreda za ljude koji danima sjede u laboratoriji i kreiraju gene-splicing metodu koja bi omogućila apsolutnu dominaciju u genetskom inžinjeringu. Reći da ništa ne znamo je apsolutno notorna glupost koja obara s nogu. Koga zanima nek provjeri šta može CRISPR-CAS9 metoda u genetskom inžinjeringu, nek provjeri njene mogućnosti. Čovjek je, zbog nečijeg dugogodišnjeg truda, došao u situaciju da može stvoriti od ptice - pterodaktila... i onda neko ovamo iz Bosne kaže kako mi malo znamo

Jednog dana...
Konacno smo blizu da ovladamo tehnikom kojom smo stvoreni.
sizifinho

#1041 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

delllboy79 wrote:
sizifinho wrote: Ali reći da ništa ne znamo, pričati kako jednostavno malo znamo o svemu i svačemu je uvreda za ljude koji danima sjede u laboratoriji i kreiraju gene-splicing metodu koja bi omogućila apsolutnu dominaciju u genetskom inžinjeringu. Reći da ništa ne znamo je apsolutno notorna glupost koja obara s nogu. Koga zanima nek provjeri šta može CRISPR-CAS9 metoda u genetskom inžinjeringu, nek provjeri njene mogućnosti. Čovjek je, zbog nečijeg dugogodišnjeg truda, došao u situaciju da može stvoriti od ptice - pterodaktila... i onda neko ovamo iz Bosne kaže kako mi malo znamo

Jednog dana...
Konacno smo blizu da ovladamo tehnikom kojom smo stvoreni.
vrlo moguće, ako već i nismo to ovladali

Shvati samo kombinaciju metode CRISPR-CAS9 rezanja genoma, i kvantnog računala. Kvantno računalo može izračunati vjerovatnoću kombinacija linearnih polimera (nukleinskih kiselina), te preko pokušaja i pogrešaka napraviti sekvencu koja bi odgovarala hromosomima nekog u potpunosti novog organizma. Naravno, ovo nije pokušano, ali to više nije ni misaoni eksperiment već gotov pa realnost.
Dozer

#1042 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

I, ako se to desi i ako se potvrdi slucajnost nastanka zivota i nas ovdje, da li ce to znaciti da nas nije bog ovdje stvorio?
Ili, da smo mi sami, zapravo, bogovi koji iz nicega mogu stvoriti zivot?
Ako nista, izbacicemo jednu nepoznatu iz jednacine :D
Last edited by Dozer on 26/01/2016 12:17, edited 1 time in total.
animals

#1043 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by animals »

:D

Netacno, nastali smo od majmuna, sto se vidi iz ove teme :D
sizifinho

#1044 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

jel ti bila teška tranzicija sa banane na tastaturu :lol: :lol:

šalim se, mala digresija, nemoj da opet dokazujemo da nismo nastali od majmuna :P :P
delllboy79

#1045 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by delllboy79 »

Kad bi ljudi uspijeli otputovati na neku planetu gdje postoji zivot. Predpostavimo da tamo zateknemo humanoidna bica koja su na stepenu razvoja kamenog doba ili bronzanog.
Dali bi se prestavili ili objasnjavali ko smo i odakle smo ?
Da li bi podijelili nasa znanja i tehnologiju sa nekim bicima koja su na nizem stepenu razvoja od nas?
Ili bi iskoristili nasu nadmoc i manipulisali tim bicima da obave neki posao za nas ?

Cista logika .
AstorH

#1046 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by AstorH »

Ja mislim da smo htjeli nastati, i neko nas cuo.
Sa druge strane postoje oni koji su culi da je nešto roknulo i tako smo svi nastali.
Uglavnom iz nicega.
Cek, ako nadjem jedno slikovito objasnjenje cu da ga nakacim ođe to se eksplozije tice i onih toboze ljudskih cestica..
čekajder
sizifinho

#1047 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

delllboy79 wrote:Kad bi ljudi uspijeli otputovati na neku planetu gdje postoji zivot. Predpostavimo da tamo zateknemo humanoidna bica koja su na stepenu razvoja kamenog doba ili bronzanog.
Da li bi podijelili nasa znanja i tehnologiju sa nekim bicima koja su na nizem stepenu razvoja od nas?
Ili bi iskoristili nasu nadmoc i manipulisali tim bicima da obave neki posao za nas ?

Cista logika .
Drago mi je da ima ljudi s kojima je moguće ostvarit ovako misaoni neki eksperiment, mislim pored mudrolijaša koji misle da su ono fakaat, ali fakat originalni sa humorom koji je nama mnogo smiješan

Pa čuj, odgovor na to pitanje može proizaći samo ako zađemo, ali samo nakratko, u gospon Dozerovu tvrdnju.
Kada smo mi to otišli na drugu planetu gdje postoji život? - ovo je bitno pitanje

Ako bismo otišli sad, dok smo još jako sirovi empatijski, mislim da bismo vjerovatno iskoristili i izmanipulisali ta bića.

No srećom, mi sad ne možemo otići, a smatram da do trenutka kada budemo u potpunosti u mogućnosti pronaći planet sa inteligentnim životom i sigurno otputovati do njeg - da tad već mentalitet neće biti toliko krut i da ćemo napredovati u pogledu altruizma. U tom slučaju vjerujem da bismo mogli možda i podijeliti neka saznanja i tehnologiju.

No onda treba uzeti u obzir i sljedeće. Koliko možeš podijeliti s nečim, a da ne remetiš njegov prirodni proces?
Jer jedno od objašnjenja koje bi moglo biti odgovor na Fermijev paradoks leži upravo u ovom pitanju. Možda se odavno zna za nas, možda postoji sijaset vrsta koje su svjesne našeg postojanja, ali MOŽDA postoji nekakav protokol (jer ako mi imamo pravila, a još smo mladice zašto ne bi imala i neka supercivilizacija) koji onemogućuje interferenciju sa razvojem...

U tom slučaju koliko god bili altruistični i željni pomoć, treba stati i pitati koliko je etički podijeliti s nekim
Mišo_Kovač

#1048 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Mišo_Kovač »

sizifinho wrote:MOŽDA postoji nekakav protokol (jer ako mi imamo pravila, a još smo mladice zašto ne bi imala i neka supercivilizacija) koji onemogućuje interferenciju sa razvojem...
The Prime Directive :D :D
AstorH

#1049 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by AstorH »

Aham, evo ga, ovako je nastao svit.
I podilia se na 2 logike.

Image
delllboy79

#1050 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by delllboy79 »

sizifinho wrote:
delllboy79 wrote:Kad bi ljudi uspijeli otputovati na neku planetu gdje postoji zivot. Predpostavimo da tamo zateknemo humanoidna bica koja su na stepenu razvoja kamenog doba ili bronzanog.

Cista logika .
Drago mi je da ima ljudi s kojima je moguće ostvarit ovako misaoni neki eksperiment, mislim pored mudrolijaša koji misle da su ono fakaat, ali fakat originalni sa humorom koji je nama mnogo smiješan

Pa čuj, odgovor na to pitanje može proizaći samo ako zađemo, ali samo nakratko, u gospon Dozerovu tvrdnju.
Kada smo mi to otišli na drugu planetu gdje postoji život? - ovo je bitno pitanje

Ako bismo otišli sad, dok smo još jako sirovi empatijski, mislim da bismo vjerovatno iskoristili i izmanipulisali ta bića.

No srećom, mi sad ne možemo otići, a smatram da do trenutka kada budemo u potpunosti u mogućnosti pronaći planet sa inteligentnim životom i sigurno otputovati do njeg - da tad već mentalitet neće biti toliko krut i da ćemo napredovati u pogledu altruizma. U tom slučaju vjerujem da bismo mogli možda i podijeliti neka saznanja i tehnologiju.

No onda treba uzeti u obzir i sljedeće. Koliko možeš podijeliti s nečim, a da ne remetiš njegov prirodni proces?
Jer jedno od objašnjenja koje bi moglo biti odgovor na Fermijev paradoks leži upravo u ovom pitanju. Možda se odavno zna za nas, možda postoji sijaset vrsta koje su svjesne našeg postojanja, ali MOŽDA postoji nekakav protokol (jer ako mi imamo pravila, a još smo mladice zašto ne bi imala i neka supercivilizacija) koji onemogućuje interferenciju sa razvojem...

U tom slučaju koliko god bili altruistični i željni pomoć, treba stati i pitati koliko je etički podijeliti s nekim
Odgovor na prvo pitanje mozemo dobiti ako povucemo analogiju sa dolaskom kolumba u i spanaca u novi svijet.

Zasto da neremetimo. Njihov zivotni proces. Zar postoje neka kosmicka pravila neki zakon ili univerzalni ustav.

Mislim da bi prvo navalili na zlato ili neke druge materijale koji su potrebni da nastavimo to svemirsko putovanje.
Jednostavno etika bi bila u drugom planu. Jer po nekoj etici mi nebi trebali ni napustati nas planet ali ja to nesmatram etikom nego okovima dogme.
Post Reply