sizifinho wrote:Konkretno izjava da smo tek istražili mali djelić mozga nije tačna.
Nije tačna iz više razloga, a sve to stoji kao posljedica činjenice da brkaš termine, kao i mnogi na ovoj temi. Ti termini u naučnom svijetu itekako znače i ogromna je razlika između modela, teorije, hipoteze i tako dalje, što možda ljudima koji nisu naučnog tipa malo znači i čini se trivijalnim.
Prvo, mozak je ljudski organ, smješten u lobanji. Kad smo to objasnili, tvoja rečenica koja kaže -istražili smo mali djelić mozga - kaže da smo mi tek nedavno počeli čaprkati po mozgu pa eto izučili smo samo malo organa...
Vidiš, a nije tačna. Mozak je organ koji je anatomski istraživan još u vrijeme drevnog Egipta, u procesu mumifikacije. Naravno, ne detaljno, no i egipćani su uvidjeli poveznicu između nekih simptoma i traume glave, a kasnije i u antičkoj Grčkoj Eristratus je prčkao po lobanji razdvajajući cerebrum i cerebelum i uviđao je razlike između kore i središnjeg dijela organa.
Kroz periode renesanse su mnogi naučnici, umjetnici i filozofi pokazivali interes u mozak kao organ.Prošlost.... mozak je privlačio mnoge branše, i možda je i najviše misterije podizao, no kad na sve se doda razvoj neuroznanosti kroz posljednjih nekoliko desetljeća koji je propratio tehnološki bum... mi prijatelju moj, još od renesanse imamo pokušaje anatomskog preciznog prikaza mozga, a sredinom 50ih godina prošlog stoljeća se upotpunila nomenklatura pojedinih topografskih regija i struktura mozga.
Stoga, kao student medicine moram reći da smo mi gotovo u potpunosti istražili mozak, kao organ. Funkcionalno naravno, budući da je to organ sa milionima stanica koje su povezane milijardama sinapsi - teže ga je opisati, no i to se čak davno preradilo, još 70-80ih godina prošlog stoljeća. Dolaskom novije tehnologije 20og vijeka, unaprijeđenjem tehnologije, stavila se tačka na mnoge nesuglasice, tako da smo uspjeli dekodirati i funkciju mozga. Mi znamo koji dio kore mozga je odgovoran za vid, koji za sluh, koji za emocije itd itd.
No mentalni procesi sami po sebi su, može se reći, jednim dijelom neobjašnjeni, no činjenica da se tehnologija razvija nekom novom brzinom, razvoj biohemije, molekularne genetike, biologije...sve to ide kontra izjave da smo tek istražili mali djelić mozga.
Budući da sad gledamo u molekularne mehanizme sjećanja... mislim da je to dalek put istraživanja, a ne malen.
Ostaje izjave ne bih da pokušavam dokazat, ne zato što ne znam, već zato što se bojim da sam i ovo možda pisao džaba. Previše sam vremena izgubio u raspravama sa teškim i nedokaznim ljudima.
U pravu si i ne poričem navedeno.
Jebi ga, udario sam ti na kašiku, a još nisi ni završio fakultet, koliko sam skontao.
Opet, sam si naveo - mentalni procesi, tj. suštinska funkcija mozga je nedovoljno istražena, odnosno, još uvijek nismo u stanju da je istražimo.