Thorgerson wrote:Za rat je potreban novac. Mi ga nemamo. Srbija jos manje.
Pa samo u krugu Sarajeva kasarne su bile pune naoruzanja, skladiste u Zunovnici bilo krcato. Sta sad imamo, i oni i mi.
Sta? Vi mislite vodit ce se rat pistoljima kucnim i lovackim puskama. Moze deset dana. I sta onda?
Nemamo mi novca za novi rat.
Takodjer za sve ove 'stratege', vi shvatate da eto i da bude rat mi ratujemo automatski i protiv Srbije i njenih dobrovoljaca. I takodjer mozete ocekivati noz u ledja od strane hercegovine. I? Sta onda? Shvatite da smo u veoma nepovoljnoj situaciji ukoliko dodje do sranja. Nepovoljnijoj nego i srbi i hrvati deset puta. Jer oni imaju ledja, ali bukvalno ledja dakle strateski su fakticki pripojeni svojim 'otadzbinama'. A gdje smo mi?
Stoga, ne kazem da se trebamo saget i primat ga, ali trebamo traziti da se sve rjesava mirno. Pa cak da sutra bude ili RS nezavisna ili rat. Ja bih prvi potpisao nek idu. Mada prvi dodik to ne bi htio. Jer ovako ima sah-mat poziciju. Lose im ide, samo kaze mi smo okovani nismo nezavisni. I moze tako sto godina vladat, ni za sta nije odgovoran. Pa ko to ne bi pozelio...kakvi referendumi kakvi bakraci.
Jer ponavljam, novi rat nista nece rijesiti. Nista. I da srbi opet ovdje sve pobiju i da im ostane zemlja - opet ce bit u gabuli. Eto imaju vec jednu drzavu pa gdje su je odveli? I za hrvate isto vazi, a i za bosnjake.
jedna pogresna teza za drugom.
- za rat nije potreban novac. kakav smo to novac imali 92.? trilione i triliarde placali za kilu hljeba, ako ga je bilo kupiti uopste.
- oruzja ima, sto se bosnjaka tice, vise nego 92. a sada ima i namjenske industrije, makar u bih, znatno vise u rukama bosnjaka.
- hrvatska nece ulaziti u rat zbog nato, a srbija isto tako. dobrovoljaca bi bilo, naravno, ali na sve tri strane.
- "imati ledja" uopste ne znaci da je prednost. najbolje moze onaj mobilizirati ko je okruzen i nema gdje pobjeci.
jedino s cim se slazem, je to, da novi rat nece nista donjeti. ko misli da bi bosnjaci otjerali srbe preko drine, taj je u zescoj zabludi. bilo bi to mrcvarenje par godina, linije bi se mozda nesto pomjerile naspram entitetskih, ali u sustini bi opet morao nato (amerika) prekinuti ratm, sa nekim novim mirovnim dogovorom.