Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
insomnia78 wrote:
Vukovar je pao, u Vukovaru su, nakon pada grada, cetnici pocinili ratni zlocin streljavsi ranjenike, civile i vojnike, u Vukovaru je bilo civilnog stanovnista
Kobne je odbranjen, citavo vrijeme je im'o vezu sa Turskom, u Kobaneu skoro da i nije bilo civila
Ne znam sta ti tu nije jasno
Pa jarane, ti kazes da se moze porediti sa Staljingradom a ne moze Vukovarom. Znas li sta si rekao...? Sta ti uopste znas o Staljingradu?
5% je plafon. Ili su Kurdi pickice, ako ih ima tih koliko vec miliona i sa 50% podrske mogli bi imati milionsku vojsku, plus su dobri sa svima dok su svi protiv brke, Stambol bi bio pregazen za 3 dana.
insomnia78 wrote:
Vukovar je pao, u Vukovaru su, nakon pada grada, cetnici pocinili ratni zlocin streljavsi ranjenike, civile i vojnike, u Vukovaru je bilo civilnog stanovnista
Kobne je odbranjen, citavo vrijeme je im'o vezu sa Turskom, u Kobaneu skoro da i nije bilo civila
Ne znam sta ti tu nije jasno
Pa jarane, ti kazes da se moze porediti sa Staljingradom a ne moze Vukovarom. Znas li sta si rekao...? Sta ti uopste znas o Staljingradu?
Nevjerovatno!
Pa ko pobjedi u Staljingradu i Kobaneu a ko u Vukovaru?
Kikibombona wrote:Nemas, jer si obicni navijac, da ne kazem sta gore.
Pa bolan ti si olicenje navijaca, najgori od svih na ovim temama. Nema veceg navijaca od tebe, zaslijepljen, ostrascen, fanatican, nekonsekventan, smijesan.
Tragikomicno je da kompletan forum to vidi, samo ti ne. Ali to je vec tvoj problem.
Meni je ovo hobi. Sa Kurdima nemam nikakve veze. Kao sto sam prestao igrati kladionicu, tako cu prestati pratiti desavanja na BI.
Kikiju ne mozes prisiti nijednog ratnog zlocinca. Ti si otvoreno podrzavao hrdjavog genocidasa... a pitaj boga koliko ih jos velicas u srcu.
Ti si uvijek na strani 'muslimana', pa ako se poklofaju medjusobno, onda si za sunite, pa ako se suniti poklofaju medjusobno 'onda si za panislamisticku frakciju'... To si ti.
Ja sam vazda za potlacene i ponekad za manje zlo... al ne da to manje zlo osjecam u srcu. Ja sam recimo xy puta Basara i raspalog mu oca nabio na onu stvar, iako smatram da su za buducnost Sirije manje zlo. Ti vjerske fanatike u Siriji nosis u srcu, sto je ogromna razlika. I naravno, mrza ti je iracka vojska od najveceg monstruma danasnjice, samo zato sto je siitska.
MMM1977 wrote:Kiki nisi odgovorio, sta tebe licno vise boli?
Pa odgovorio sam lijepo. Svakoga boli njegova rana. Kurda vise boli Kobane nego svi zlocini od kada je svijeta i vijeka. To je poenta onoga sto sam napisao. Opetja i Insomnia su tradicionalno negativno naelektrisani prema meni... ne znam sta je kod tebe u pitanju...
Opetja ne moze podnijeti sto iznosim istinu o turskoj politici kojoj je privrzen, o 'plisanom sultanu' u kojeg polaze nade... pa zato ovako reaguje.
Insomnia je kontras.
Ne znam sta je kod tebe...
I naravno da me Srebrenica najvise boli od svega sto se desilo od kada sam ziv. Kobane me pogadjao dok se tragedija odvijala, ali vec sada nemam skoro nikakve osjecaje... Kurd je taj kojeg boli, istinski i duboko. Kod mene radi obicni ljudski pijetet, osjecaji za tragediju... koji budu i izlape... sada zalim ove izbjeglice, recimo...
Kikibombona wrote: I naravno, mrza ti je iracka vojska od najveceg monstruma danasnjice.
Nije istina. Mrzi mi je Assad od iracke vojske (ako se moze nazvati takvom, prije se radi o skupini paravojnih i sektaskih formacija).
Ti si svoje covjekoljublje, ljubav prema demokratiji i ljudskim pravima pokazao kada si javno svrsavao na Sisija tokom njegovih pokolja nad demonstrantima.
Licemjeran si, nevjerovatno licemjeran. Kompletan forum (barem ovaj dio na BI temama) ti se smije, nezavisno od toga koju stranu podrzavaju. Barem bi ti ta cinjenica trebala nesto reci.
Kikibombona wrote: I naravno, mrza ti je iracka vojska od najveceg monstruma danasnjice.
Nije istina. Mrzi mi je Assad od iracke vojske (ako se moze nazvati takvom, prije se radi o skupini paravojnih i sektaskih formacija).
Ti si svoje covjekoljublje, ljubav prema demokratiji i ljudskim pravima pokazao kada si javno svrsavao na Sisija tokom njegovih pokolja nad demonstrantima.
Licemjeran si, nevjerovatno licemjeran. Kompletan forum (barem ovaj dio na BI temama) ti se smije, nezavisno od toga koju stranu podrzavaju. Barem bi ti ta cinjenica trebala nesto reci.
Opet lazi i podvale.
Prekomjernu upotrebu sile, zlocin nad demonstrantima u Egiptu sam osudio bezbroj puta...
Ti si ovdje digao frku bez ikakvog povoda...
Holokaust je veca katastrofa od Srebrenice. Za tebe je opet Srebrenica isto sto i za Zidova Holokaust. Simbol stradanja, patnje, zrtvovanja, itd itd. To je subjektivan osjecaj svakog covjeka. Normalnog Zidova ne bi trebalo uvrijediti ako mu kazes 'to sto tebi predstavlja Holokaust, meni predstavlja Srebrenica'. Ti ne znas za vecu tragediju svoga naroda, on ne zna za vecu svoga... Srebrenica i Holokaust se ne mogu porediti, ali se mogu porediti osjecaji Bosnjaka/Bosanca i Zidova. To je cijela poenta onog komentara, OSJECAJ NARODA, POJEDINCA.... Nikakvo poredjenje, jer ako uporedimo, Srebrenica je neuporedivo veca tragedija. Monstruozno je pobijeno preko 8 hiljada ljudi sto je na kraju kvalifikovano ga genocid. U Kobani skroz druga prica, totalno razlicita...
I da zakljucim ovu diskusiju, kroz koju mi se perfidno pokusalo podvaliti ono sto nisam rekao niti mislio, samo da bi se skrenula pozornost sa zlocinacke politike turske drzave...
SVI SVJETSKI MEDIJI SU KOBANE PROZVALI KURDSKI STALJINGRAD.
Niko ziv se nije pobunio, iako je Staljingrad mjesto stradanja preko milion ruskih vojnika i desetine hiljada civila... mjesto stradanja stotina hiljada njemackih vojnika... Grad je sravnjen sa zemljom, opsada je trajala 200 dana, uz nezamislive patnje i zrtvu civilnog stanovnistva. Poznato je da su ljudi umirali od smrzavanja i bolescura, da su sve macke i druge ulicne zivotinje bile pojedene... Apokalipsa, totalna!
Poredjenja radi, u Kobaniju je poginulo max. 1 000 kurdskih boraca, ne vise od 200 civila, te oko 2 - 3 000 napadaca. Grad je sravnjen sa zemljom, borba je bila krvava, ali ni 1% onoga sto je vidio Staljingrad...
I OPET SVI SVJETSKI MEDIJI KOBANE NAZIVAJU KURDSKIM STALJINGRADOM. I niko ziv na to nema primjedbu, jer su ljudi koji istupaju u javnosti obicno dovoljno inteligentni da skontaju poentu. Nijedan jedini Rus se nije pobunio zbog toga.
Sam si nabrojao razloge zašto Kobane ne može biti upoređen sa Staljingradom, Vukovarom, pa čak ni sa Bihaćem ili Goraždem. O Srebrenici neću trošiti riječi, svako poređenje između Kobanea i Srebrenice je nebuloza, a razloge ću ponoviti:
- Kobane je bio u poluokruženju a ne u potpunom okruženju, svi koji su željeli su mogli ići u Tursku bez problema
- Turska nije borbeno djelovala na Kobane, držala se neutralno a propustila je Pešmerge da prođu u Kobane
- USA avijacija je djelovala po ISIS-u a ne po Kobaneu
- Artiljerijska moć ISIS-a se ne može uporediti sa bilo kojim drugim napadačem iz gore navedenih primjera.
E hajmo sad konkretizovati, uzmimo za primjer Bihać. Kompletna enklava je u okruženju, iza leđa imaš RSK koja borbeno djeluje prema Bihaću (Turska bi u slučaju Kobanea mogla biti poput RSK). Zamisli situaciju da RSK nije djelovala po Bihaću nego da je propustila, recimo, Crne Labudove da prođu kroz njihovu teritoriju i pomognu 5. korpusu... Nezamislivo, zar ne?
O kojim se SVIM SVJETSKIM MEDIJIMA radi, u spisku koji si stavio je par irelevantnih medija, plus situacija danas gdje se često i pojedini ugledni mediji pozivaju na neke male, irelevantne medije. Recimo, neki imaginarni Kobane Times napiše kako je Kobane jednak Staljingradu a onda to prenese Yahoo , Economist , Linkedin itd. Gluposti.
I ti, ako hoćeš biti iole relevantan, nemoj objašnjavati kako je ZA KURDE nešto jednako nečemu, to je irelevantno, valjda ti je to jasno. Poredajmo činjenice pa onda možemo pričati a ne da se pozivamo na zainteresirane strane. To ti je u rangu gluposti da će PKK da pobijedi tursku armiju a kriju se po mišjim rupama.
I dobro ti je neko rekao, probaj malo otputovati u Tursku, recimo u Dijabakir. Mislim da će ti se oči dobrano otvoriti, ovako si pod uticajem nekih FB i Twitter autora koji idealiziraju Kurde a istina je daleko od toga.
Turska je u slučaju kobanea učinila sve kako bi kurdima otežala situaciju, svatko tko je tada pratio situaciju to zna. Kamere AP su najbolja kurdska propaganda i trenutak kada se „gotovo cijeli svijet“ (bar oni koji u tim odnosima nemaju nikakove predrasude) solaidarizirao sa kurdima. Turska neutralnost je sasvim promašena teza, ne samao u slučaju kobanea nego uopće u siriji i iraku (isil je bolji od kurda).
Nisam prije, a ni sada mogao shvatiti teze onih koji negiraju ili umanjuju probleme koji postoje u tursko-kurdskim odnosima kad je evidentno da oni postoje i nisu mali, i naravno nije to problem samo glede PKK-a već velike većine kurdskog naroda. Situacija se nakon kobanea drastično promjenila, i kurdi nisu više isti kao i prije kobanea (to oni sami priznaju) i u tome je i više nego ogromno značenje te bitke.
Za Kikija,
bolje ti je recimo da otputuješ u cizre, ali uostalom možeš gdje hočeš, nijanse su u pitanju...
Ja ti ipak predlažem da ne ideš nikud, jer tko zna, možda te optuže da si špija, a gust promet je zajebana stvar (bar u turskoj)...
Cirkus oko dolaska pešmergi u kobane upravo je još jedan pokazatelj turskih nastojanja da otežaju situaciju kurdima. Koliko se sjećam to natezanje oko njihovog dolaska trajalo je dva mjeseca, valjda je trebalo dati vremena isil-u da zauzme grad, da bi na kraju ušlo njih 150 a od toga možda njih 50 kao prava borbena jedinica. Ništa bitno u vojnom smislu iako ogromno psihološko značemje u zajedništvu cijelog kurdskog korpusa. Kurdi kobanea su svima koji su im pomogli zahvalni, i pešmergama i amerima ali krv za obranu grada su gotovo isključivo dali oni.
Dzaba si pisao. Nigdje nisam nista POREDIO. Ako nakon nekoliko objasnjenja nisi shvatio, ja ti ne mogu vise pomoci. I ovi sto su Kobane nazvali Staljingradom nisu poredili. Ni to ne mozes shvatiti. Debilno je porediti Kobane i Staljingrad. Al hajde, da ne trosim slova na gluposti...
Turska
Samo vi podrzavajte turski fasizam, zatiranje svega sto cini jedan narod... i nemoj da bi to slucajno osudili... vas pijetet je dostojan samo za one muslimane koje ubijaju cifuti, pravoslavni i katolicki militanti, budisticka i hinduisticka pogan! Halal je kada musliman ugnjetava i ubija muslimana! Svaka cast, samo naprijed!
Kikibombona wrote:
Samo vi podrzavajte turski fasizam, zatiranje svega sto cini jedan narod... i nemoj da bi to slucajno osudili... vas pijetet je dostojan samo za one muslimane koje ubijaju cifuti, pravoslavni i katolicki militanti, budisticka i hinduisticka pogan! Halal je kada musliman ugnjetava i ubija muslimana! Svaka cast, samo naprijed!
џабе си кречио, и ПКК има пуне џепове ораха:
Gülay Calap, known as the "parcel-girl" who had accepted the packet for delivery, disappeared for a long period after the assassination. On January 16, 1994 she was arrested in İzmir as the İzmir responsible of the Revolutionary People's Party, an organization that is aligned with the PKK. The court sentenced her to prison for 22 years and 6 months, where she stayed for 12 years. Calap joined the DTP in 2007 and became its vice president in November 2007. https://en.wikipedia.org/wiki/Bahriye_%C3%9C%C3%A7ok
Bosanac sa dna kace wrote:
џабе си кречио, и ПКК има пуне џепове ораха:
Ti jos uvijek insistiras na tome da mrzim cirilicu?
Ne podrzavam PKK i njihov nacin borbe. Stavise, osudjujem njihovo djelovanje i smatram da nanosi stetu kurdskoj borbi i doprinosi turskim fasistickim interesima.
Ti nikada nisi osudio tursku politiku prema Kurdima. Mozda ne zelis, a mozda ne smijes... To je ipak drzava gdje se zabranjuju osnovne slobode, ukida twitter, youtube i sl., kritikuju zene koje se smiju u javnosti itd. Aj znaj da te ne bi murija pokupila ako bi osudio zlocinacku politiku prema Kurdima. Ljudi su lezali po 10 i vise godina i za manje od toga...
Sta je starije?
Turska zlocinacka politika prema Kurdima ili PKK?
Nikog ja i ništa ne podržavam, na pojave gledam od situacije do situacije i mogu imati svoje mišljenje o tome a nikako da podržavam sve poteze bilo koga. Sa druge strane ti idealiziras kurde, što nikako ne odgovara istini.
Meni vjerski fanatizam i te folove ne možeš imputirati, ja sam operisan od bilo kakve sprege vjere i politike.
Nikog ja i ništa ne podržavam, na pojave gledam od situacije do situacije i mogu imati svoje mišljenje o tome a nikako da podržavam sve poteze bilo koga. Sa druge strane ti idealiziras kurde, što nikako ne odgovara istini.
Meni vjerski fanatizam i te folove ne možeš imputirati, ja sam operisan od bilo kakve sprege vjere i politike.
Nisam ni rekao tebi da si vjerski fanatik!
Ipak, malo je simptomaticno da si nasao za shodno da osudjujes iskljucivo PKK, bez rijeci osude na racun turske politike, koja se decenijama temelji na ugnjetavanju i nipodastavanju manjina, posebno Kurda. A ne smijemo zaboraviti ni Armene koji su nakon Zidova (vjerovatno) dozivjeli najgori genocid u historiji covjecanstva. Ni to vjerski fanatici i panislamisti ne zele vidjeti, ne zeli si priznati.
Turska zlocinacka politika je starija od PKK!
PKK, iako radi lose stvari, jeste produkt zlocinacke turske politike, jednako kao sto je Hamas produkt izraelske zlocinacke politike. To je ono sto vjerski fanatik i panislamista nikada nece priznati. Boli njega kurac ko je kriv. On navija za bracu, ne zanima ga istina i cinjenice.
Za one koji ne kontaju i ne razumiju vaznost Kobanija za Kurde...
Kobane je mali gradic u kojem je zivjelo 40 000 stanovnika. Vecina stanovnika grada i regije (400 000 stanovnika) se bavila zemljoradnjom i stocarstvom. Cini mi se da je Kobane zadovoljavao cak 50% sirijskih potreba za zitom. Nema sumnje da prije izbijanja sukoba mnogi Kurdi nisu ni znali da postoji grad Kobane. Sada svaki Kurd zna za Kobane, koji je postao simbol borbe za zivot, za slobodu, za temeljna prava jednog naroda i pojedinca. Mnogi Kurdi u Siriji nisu imali licne dokumente. Tretirani su kao gradjani drugog, treceg... reda... Kobane je simbol svega toga. Mnoga kurdska djeca, u svim dijelovima Kurdistana, dobijaju ime po gradu heroju. Unuk Dzalala Talibanija, predsjednika PUKa i bivseg predsjednika Iraka, se zove Kobane. U odbrani Kobanija su ucestvovali borci iz svih dijelova Kurdistana, koji su se uspjeli nekako probiti do grada... KDP, koji je susta suprotnost sirijskog PYD, poslao je Kobane Peshmerge. Sve kurdske partija, sva kurdska plemena, svi Kurdi su se ujedinili oko Kobanija. Kobani je ucionio da se pomire sve razlike medju Kurdima, kojih svakako nije malo...
Ovdje su mnogi govorili kako se Kurdi medjusobno ne podnose, kako su trajno posvadjani, plemenski i vjerski podijeljeni... Govorili su kako iracki Kurdi vise vole Turke nego turske i sirijske Kurde... ... Onda Peshmerge prodjose kroz Tursku i budu ovako docekane od kurdskog naroda. Desetine hiljada ljudi ih je pratilo sve do Kobanija...
U Kobaniju nastane legendarna slika, na kojoj se vidi stradali Peshmerga borac, pripadnik YPG i dvije pripadnice YPJ, od kojih je jedna prekrivena krvlju Peshmerga borca kojem je pokusala spasiti zivot...
Peshmerga & YPJ, neraskidiva veza u Kobaniju oznacena
Od grada nije ostalo nista, skoro totalno unisten
Za to vrijeme sultan Erdogan je govorio da ce Kobane sigurno pasti, dok je iz tenkova posmatrao stradanje grada. Kada je skontao da se to nece desiti, poceo je optuzivati Ameriku zato sto spasava grad. Kada je grad bio spasen, onda je presao na lazne optuzbe o etnickom ciscenju. Kada je i taj fol propao, otvoreno je rekao da Kurdi u Siriji nece dobiti nikakav oblik upravaljanja i da je to za Tursku 'crvena linija'. Rekao je da je spreman na sve. Poslije je izmislio 'buffer zone' za izbjeglice na teritoriju Sirije, ciji je jedini cilj da onemoguci spajanje tri kurdska kantona. Na kraju je objavio rat ISILu i izveo samo jedan napad na njih ( ) i nekoliko stotina na polozaje PKK.
Ove slike ce ostati zapamcene... Turski vojnici i borci 'islamskog hilafeta' caskaju i zbijaju sale u Kobaniju...
I na kraju, ISIL iz grada Jarabulus, prelazi granicni prijelaz sa dva kamiona natovarena eksplozivom i 100 do zuba naoruzanih boraca (od cega 13 bombasa samoubica), prolazi 30ak km kroz turski teritorij i na granicnom prijelazu Kobane aktivira kamione bombe i probija se u grad. Turci, koji biljeze veliku prisutnost na granicnom prijelazu Jarabulus, nista nisu vidjeli... Nisu vidjeli armadu dok se kretala prema Kobaniju, koji pod stalnim nadzorom drzi turska vojska. Nisu vidjeli ni njihov dolazak na granicni prijelaz. Nista nisu vidjeli i nista ne znaju. Rezultat je 230 ubijenih civila, od cega vecina zene i djeca.
Kurdi su 1. novembar proglasili 'Svjetski dan Kobane'. Tada se svi Kurdi svijeta sjecaju i odaju pocast simbolu borbe za opstanak, slobodu, osnovna ljudska prava...