Jbg druze nosara...nosara wrote:To ko u kladionici... Morebit bidne...
"Survival of the fittest"...sta da se radi.
Uhvati se posla i ne zabusaji.
Jbg druze nosara...nosara wrote:To ko u kladionici... Morebit bidne...
Ja cu se truditi da svojoj djeci prenesem svoje spoznaje, da ih naucim marljivosti, i jednom kvalitetnom inzenjerstvu/zanatstvu.nosara wrote:Bit' ces nakezen i ako to budu tvoja djeca...?reis1 wrote:Nikad.nosara wrote:
do kad ce ovo vase stanje trajat...? Kad cete na zelenu granu...?
Oni koji budu konkurentni, ce opstajati. Oni koji ne budu, oni ce pocrkati.
Grčka država se ponašala socijalistički i ONA je propala, a ne kaspitalistički sistemnosara wrote:Jel' Grcka i dalje kapitalisticka ili...?Fudo387 wrote: Problem je jasno identifikovan, nema potrebe za otkrivanjem tople vode.
Trosi onoliko koliko mozes priustiti i bices ok.
Sto propade Detroit...? Jel' i on trosio vise nego sto je zaradio...?
Izmedju ostalo i to... s tim da je komunizam dao sansu svima da budu lopovi, od direktora do portira, zato se tako brzo urusio.Drvosjeca iz Dejcica wrote:To ti tako posmatraš.Fudo387 wrote:Ne mozes, ovi su propali ne zbog toga sto su kapitalisticka zemlje vec zato sto su lopovi.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Propala kapitalistička zemlja a ubiste se govoreći to da je socijalizam vajao ne bi propao. Možemo li primjeniti isti aršin i za kapitalizam ili on samo i isključivo važi za socijalizam ili komunizam?Isto kao da kažemo nije komunizam propao zato što je bio loš već zato što su ljudi bili lopovi.
Dakle?
Lakše im dva metra u guzicu nego centimet u glavu. Da je situacija kako oni tvde danas bi Škoda ili Dacia bili samo prošlost jer nisu bili konkurentni. Da je Jugoslavija opstala kao neka konfederacija danas bi Zastava bila dio neke VW, Fiat ili Renault grupacije i proizvodila "svoje" vozilo za domaće tržište, Indiju, istok i bliski istok.nosara wrote:Ne, njihova mantra je da su ljudi poubijani zbog nekonkurentnosti...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jugoslavija se raspala prvenstveno zbog politike a ne ekonomije ili nekonkurentnosti.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Lakše im dva metra u guzicu nego centimet u glavu. Da je situacija kako oni tvde danas bi Škoda ili Dacia bili samo prošlost jer nisu bili konkurentni. Da je Jugoslavija opstala kao neka konfederacija danas bi Zastava bila dio neke VW, Fiat ili Renault grupacije i proizvodila "svoje" vozilo za domaće tržište, Indiju, istok i bliski istok.
Propala kapitalistička zemlja a ubiste se govoreći to da je socijalizam valjao ne bi propao.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Grcka je propala zemlja cija buducnost zavisi od onih koji su vrijedni, posteni i odgovorni.Fudo387 wrote:
Jel' Grcka i dalje kapitalisticka ili...?
...tj, Svabova.
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Socijalizam, barem u BiH, je ukinut upravo zato što su ljudi tako odlučili na prvim parlamentarinm izborima. SDA, SDS i HDZ su činili koaliciju i time skinuli komuniste sa vlasti. Dakle ja imam malo duže pamćenje pa znam hronologiju dešavanja. Jugoslavija se raspala prvenstveno zbog politike a ne ekonomije ili nekonkurentnosti.
Hm...ako je tako zašto onda pohapsiše neki dan one u FIFI, a kažu da su krali? Ne znam da li se to još uvijek zove lopovi ili samo "sposobni"?:mrgreen: Zašto su u socijalizmu zatvori bili puni privrdnih prestupnika a danas u 99% slučajeva optuženi za nesavjestan koruptivan rad bude oslobođen optužbili ili ga unaprijede.Fudo387 wrote: Izmedju ostalo i to... s tim da je komunizam dao sansu svima da budu lopovi, od direktora do portira, zato se tako brzo urusio.
U kapitalizmu da bi bio lopov moras biti maher, sto je privilegija manjine, zato se i razvuko ovako dugo.![]()
Jasno, nece ni to vjecno.
jestnosara wrote:Jel' tamo socijalizam...?Fudo387 wrote:Ne mozes, ovi su propali ne zbog toga sto su kapitalisticka zemlje vec zato sto su lopovi.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Propala kapitalistička zemlja a ubiste se govoreći to da je socijalizam vajao ne bi propao. Možemo li primjeniti isti aršin i za kapitalizam ili on samo i isključivo važi za socijalizam ili komunizam?
Ček sada bez zezanja, je li ti stvarno misliš da se Jugoslavija raspala zato što se navodno Zastava više nije mogla prodavati? Ono pitam te skroz ozbiljno. Golf se prodavao više nego dobro i već je 1992. godine bila pokrenuta nulta serija Golfa III, tada zadnje generacije.reis1 wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote: Socijalizam, barem u BiH, je ukinut upravo zato što su ljudi tako odlučili na prvim parlamentarinm izborima. SDA, SDS i HDZ su činili koaliciju i time skinuli komuniste sa vlasti. Dakle ja imam malo duže pamćenje pa znam hronologiju dešavanja. Jugoslavija se raspala prvenstveno zbog politike a ne ekonomije ili nekonkurentnosti.![]()
Nisi vise mogao prodati stojadina... a bogami nisi vise mogao proizvesti ni licenciranog golfa jeftinije od npr. jednog cehoslovaka...![]()
Da je nesreća jeste ali narodi su tako odlučili, naprvili koaliciju SDA, SDS i HDZ i srušili Markovića iako je ovaj provodio dobre reforme, otvarao tržište zapadu...itd.reis1 wrote:To sto su se nasi narodi i narodnosti pohvatali za vratove, to je samo jos jedna dodatna nesreca, na svu tu propast kuminista.
sam si sebi kontradiktoran i valjaš budalaštinjeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Da je kojim slučajem Jugoslavija opstala u punom kapacitetu zastava bi danas proizvodila svoje vozilo konkurentno za domaće tržište i za neka istočna i blisko-istočna tržiša. Recimo Renault u Indiji izbacio model koji zadovoljava njihve standarde i uslove a ja ti garantujem a takvo vozilo sada može proizvesti BiH samo da ima ko toliko para da uloži u proizvodnju i marketing. Dakle sudbina Zastave i mnogih firmi iz bivše YU je zapečaćena raspadom Jugoslavije a ne konkurencijom.reis1 wrote:Prirodno stanje stvari je takvo da ce i tvoja kompanija FIAT (Italija, Grcka,...) propasti ako nije konkurentna AUDI-ju (Svabiji, Svici,...). Zastava (SFRJ, DDR,...) pogotovu nisu konkurentni...Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ako je tako onda ne razumijem zašto se urušavaju sistemu u Grčkoj, italiji, Portugalu, Španiji pa ni u ostalim zemljama ne cvjetaju ruže. Zašto su te kapitalističke multi korporacije postale moćnije od država i vlada pa uređuju komunističkim metodama dogovorne ekonomije tržišta, profit, proizvodnju, rat, mir, smrt i život? I ti smatraš da je to prirodan poredak stvari?
Bijes izgubljene bitke.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Hm...ako je tako zašto onda pohapsiše neki dan one u FIFI, a kažu da su krali? Ne znam da li se to još uvijek zove lopovi ili samo "sposobni"?:mrgreen: Zašto su u socijalizmu zatvori bili puni privrdnih prestupnika a danas u 99% slučajeva optuženi za nesavjestan koruptivan rad bude oslobođen optužbili ili ga unaprijede.Fudo387 wrote: Izmedju ostalo i to... s tim da je komunizam dao sansu svima da budu lopovi, od direktora do portira, zato se tako brzo urusio.
U kapitalizmu da bi bio lopov moras biti maher, sto je privilegija manjine, zato se i razvuko ovako dugo.![]()
Jasno, nece ni to vjecno.Nešto u tvom tom sistemu i poretku debelo smrdi.
pa ti stvarno veze nemašDrvosjeca iz Dejcica wrote:Lakše im dva metra u guzicu nego centimet u glavu. Da je situacija kako oni tvde danas bi Škoda ili Dacia bili samo prošlost jer nisu bili konkurentni. Da je Jugoslavija opstala kao neka konfederacija danas bi Zastava bila dio neke VW, Fiat ili Renault grupacije i proizvodila "svoje" vozilo za domaće tržište, Indiju, istok i bliski istok.nosara wrote:Ne, njihova mantra je da su ljudi poubijani zbog nekonkurentnosti...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jugoslavija se raspala prvenstveno zbog politike a ne ekonomije ili nekonkurentnosti.
Bez argumenta kao i obično.Fudo387 wrote:Bijes izgubljene bitke.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Hm...ako je tako zašto onda pohapsiše neki dan one u FIFI, a kažu da su krali? Ne znam da li se to još uvijek zove lopovi ili samo "sposobni"?:mrgreen: Zašto su u socijalizmu zatvori bili puni privrdnih prestupnika a danas u 99% slučajeva optuženi za nesavjestan koruptivan rad bude oslobođen optužbili ili ga unaprijede.Fudo387 wrote: Izmedju ostalo i to... s tim da je komunizam dao sansu svima da budu lopovi, od direktora do portira, zato se tako brzo urusio.
Ideje koje bi ti da vidis u praksi su neizvodljive, prohujalo sa vihorom.
Nema Tite, nema komunizma, i nece ga vise nikad biti.
Sto prije to shvatis bolje po tebe. Ako se sad trznes iz sna jednog dana mozda budes imao vilu na Poljinama.
ne poredi nekakve kurčeve organizacije koji su maltene slične socijalističkim preduzećima sa PRIVATNIM KAPITALISTIČKIM preduzećemDrvosjeca iz Dejcica wrote:Hm...ako je tako zašto onda pohapsiše neki dan one u FIFI, a kažu da su krali? Ne znam da li se to još uvijek zove lopovi ili samo "sposobni"?:mrgreen: Zašto su u socijalizmu zatvori bili puni privrdnih prestupnika a danas u 99% slučajeva optuženi za nesavjestan koruptivan rad bude oslobođen optužbili ili ga unaprijede.Fudo387 wrote: Izmedju ostalo i to... s tim da je komunizam dao sansu svima da budu lopovi, od direktora do portira, zato se tako brzo urusio.
Bas sam bijesan sto ovo vase sranje propada na oci...Fudo387 wrote: Bijes izgubljene bitke.
Ideje koje bi ti da vidis u praksi su neizvodljive, prohujalo sa vihorom.
Nema Tite, nema komunizma, i nece ga vise nikad biti.
Sto prije to shvatis bolje po tebe. Ako se sad trznes iz sna jednog dana mozda budes imao vilu na Poljinama.
nego šta je ?nosara wrote:Zastava nije propala... jaha probudi se...
Rastura, nene mi...Jaha TZ wrote:nego šta je ?nosara wrote:Zastava nije propala... jaha probudi se...
Ti ne razumiješ osnove, evo da pojasnim. Znam da je Zastava kupljena od Fiata ali da je YU opstala to bi se desilo ranije a vjerujem da bi danas umjesto Škoda vozili taj neki surogat. Mnoge firme propadaju pa je tako i Volvo promjenio X vlasnika, RR i mnogo drugih brandova jer je to cijena globalizacije. Ja sam Zastavu pomenuo u kontekstu vaših gluposti da se YU raspala jer Zastava nije mogla prodavati svoje aute što je glupost.Jaha TZ wrote: pa ti stvarno veze nemaš
da nije VW kupio Škodu i bila bi kaput, jednako kao i da Dacija nije kupljena od strane Renoa
jednako kao što niko nije htio kupit Vartburga, Trabanta, Zaporošca, Moskviča, Volgu, Tatru pa danas i ne postoje
osim toga eto kupljena je Zastava od strane Fiata jadan ne bio, i proizvodi Fiat 500
Tebi i nosari da se nacrta vas dvojica bi opet nesta zajebali.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bez argumenta kao i obično.

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ček sada bez zezanja, je li ti stvarno misliš da se Jugoslavija raspala zato što se navodno Zastava više nije mogla prodavati? Ono pitam te skroz ozbiljno. Golf se prodavao više nego dobro i već je 1992. godine bila pokrenuta nulta serija Golfa III, tada zadnje generacije.reis1 wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote: Socijalizam, barem u BiH, je ukinut upravo zato što su ljudi tako odlučili na prvim parlamentarinm izborima. SDA, SDS i HDZ su činili koaliciju i time skinuli komuniste sa vlasti. Dakle ja imam malo duže pamćenje pa znam hronologiju dešavanja. Jugoslavija se raspala prvenstveno zbog politike a ne ekonomije ili nekonkurentnosti.![]()
Nisi vise mogao prodati stojadina... a bogami nisi vise mogao proizvesti ni licenciranog golfa jeftinije od npr. jednog cehoslovaka...![]()
![]()
Da je nesreća jeste ali narodi su tako odlučili, naprvili koaliciju SDA, SDS i HDZ i srušili Markovića iako je ovaj provodio dobre reforme, otvarao tržište zapadu...itd.reis1 wrote:To sto su se nasi narodi i narodnosti pohvatali za vratove, to je samo jos jedna dodatna nesreca, na svu tu propast kuminista.
E jebi ga. Vama svaka propala država, organizacija i firma socijalistička.Jaha TZ wrote:ne poredi nekakve kurčeve organizacije koji su maltene slične socijalističkim preduzećima sa PRIVATNIM KAPITALISTIČKIM preduzećemDrvosjeca iz Dejcica wrote:Hm...ako je tako zašto onda pohapsiše neki dan one u FIFI, a kažu da su krali? Ne znam da li se to još uvijek zove lopovi ili samo "sposobni"?:mrgreen: Zašto su u socijalizmu zatvori bili puni privrdnih prestupnika a danas u 99% slučajeva optuženi za nesavjestan koruptivan rad bude oslobođen optužbili ili ga unaprijede.Fudo387 wrote: Izmedju ostalo i to... s tim da je komunizam dao sansu svima da budu lopovi, od direktora do portira, zato se tako brzo urusio.