Ovaj perop koliko sam primjetio je najjeftiniji, sad jel' najsigurniji pitanje je..Armadilo wrote:Dante, gdje si uzeo konfu i koliko te para izasla? Planiram uzeti nesto slicno sa i5 procesorom i bez SSD-a..
Koji prodavac na piku od ovih iz Banja Luke i Bijeljine je najjeftiniji i najsigurniji (Pchardware, pcworldBl, perop, Mickey84 itd)?
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
Sehro
#1026 Re: PC gamerske konfiguracije
- Dante27
#1027 Re: PC gamerske konfiguracije
ja znam za pchardware and mickey-a da su pouzdani, mickey je malo jeftiniji od hardvera ali obje radnje daju garanciju min 2 godine na sve proizvode
- Revolucionar ★
#1028 Re: PC gamerske konfiguracije
sta se za milju moze izvuci danas, prestao sam pratit tokove u gejming industriji otkako sam shvatio da mi je komp trabant
moze se sastavit konfiguracija za bezbrizno igranje novih naslova tipa fallout4, skyrim zajebancije i tako to? 
- Pulse460
#1029 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako cete uzimati polovne dijelove, mozete sastaviti odlicnu konfiguraciju, a ako cete uzimati nove komponente konfiguracija ce biti slabija, ali sasvim dovoljna za navedene igre...Revolucionar ★ wrote:sta se za milju moze izvuci danas, prestao sam pratit tokove u gejming industriji otkako sam shvatio da mi je komp trabantmoze se sastavit konfiguracija za bezbrizno igranje novih naslova tipa fallout4, skyrim zajebancije i tako to?
-
OkorijeliFilozof
#1030 Re: PC gamerske konfiguracije
Pozdrav forumasi,
Overclockao sam svoj E4500 sa 2.2 GHz na 2.44 GHz na maticnoj ploci ASUS P5KPL SE
Zanima me koliko maksimalno mogu clockati ovaj procesor bez dizanja voltaze i na stock cooleru?
Na ovoj maticnoj ploci kada dodjem do O.C menija(valjda se tako zove) samo trebam unjeti jedan parametar i na osnovu njega se FSB povecava, da li nesto trebam ja mijenjati za voltazu RAMA i frekvencije RAMA ili je i to automatski?
, Unaprijed Hvala
Overclockao sam svoj E4500 sa 2.2 GHz na 2.44 GHz na maticnoj ploci ASUS P5KPL SE
Zanima me koliko maksimalno mogu clockati ovaj procesor bez dizanja voltaze i na stock cooleru?
Na ovoj maticnoj ploci kada dodjem do O.C menija(valjda se tako zove) samo trebam unjeti jedan parametar i na osnovu njega se FSB povecava, da li nesto trebam ja mijenjati za voltazu RAMA i frekvencije RAMA ili je i to automatski?
, Unaprijed Hvala
-
Bosnian Dragon1
#1031 Re: PC gamerske konfiguracije
sta mi treba za win 10. Trenutno imam pirata win8.1 64 bit, gdje da skinem win 10 i ako ga skinem hocul imat smao trial verziju jer mi win 8.1 nije original. medjutim Imam originalni win 7 ali 32 bit, da li bi preko njega mogao nadogradit na win 10 ali da mi bude 64 bit
- Averus
#1032 Re: PC gamerske konfiguracije
Zar Win7 key nije validan bez obzira na to da li je x86 ili x64?Bosnian Dragon1 wrote:sta mi treba za win 10. Trenutno imam pirata win8.1 64 bit, gdje da skinem win 10 i ako ga skinem hocul imat smao trial verziju jer mi win 8.1 nije original. medjutim Imam originalni win 7 ali 32 bit, da li bi preko njega mogao nadogradit na win 10 ali da mi bude 64 bit
Helem, ako imaš original Windows (bilo koji) možeš putem update-a instalirati Win10 i imaćeš original.
Ako imaš pirat, imaćeš godinu dana probne verzije, poslije toga - vidjećemo.
Možeš kupiti Win7, Win8 i Win8.1 ključeve (originalne) za manje od 50KM sada, pa eto pogledaj na ebay, pik itd.
-
Nuke
#1033 Re: PC gamerske konfiguracije
Moras imati kvalitetnu napojnu. Za svaki korak uradi stress test (preporucujem intel xtu, asus realbench i aida64). Dva su faktora bitna kod testiranja, stabilnost sistema i temperatura (to ti je limit). Sto je duzi test, pouzdaniji je sistem. Prati temperature CPU-a i VRM-a. Ako je sistem nestabilan, mozes podici napon NB-a, a ako ne pomaze to onda snizavaj frekvenciju. Sve dok su temperature u pod kontrolom, nemas problem. A taj procesor bi trebao biti stabilan i na 3 GHz, ali bi morao mjenjati hladjenje.OkorijeliFilozof wrote:Pozdrav forumasi,
, Unaprijed Hvala
-
Bosnian Dragon1
#1034 Re: PC gamerske konfiguracije
aha, al mene zanima posto mi je win7 32 bit, kad instaliram win 10 hocel i on bit 32 bita ili mogu izabrat 64 bitni u toku instalacije?Averus wrote:Zar Win7 key nije validan bez obzira na to da li je x86 ili x64?Bosnian Dragon1 wrote:sta mi treba za win 10. Trenutno imam pirata win8.1 64 bit, gdje da skinem win 10 i ako ga skinem hocul imat smao trial verziju jer mi win 8.1 nije original. medjutim Imam originalni win 7 ali 32 bit, da li bi preko njega mogao nadogradit na win 10 ali da mi bude 64 bit
Helem, ako imaš original Windows (bilo koji) možeš putem update-a instalirati Win10 i imaćeš original.
Možeš kupiti Win7, Win8 i Win8.1 ključeve (originalne) za manje od 50KM sada, pa eto pogledaj na ebay, pik itd.
kkao ide instalacija win 10, jel ono klasicno kao kad isntalrias sa cd ili usb pa bootas ili on to sam odradi
- Arslan_11
#1035 Re: PC gamerske konfiguracije
Nisam siguran, ali ako uradis update sa 32bit sistema i 10-ka ce ti biti 32.
Najbolje rijesenje ti je da skines clean iso win7 64bit. Ali moras naci verziju za koju imas orginalni serijski npr. Win7 home ili win 7 pro itd. Inace ti nece prihvatiti kljuc.
Kada instaliras vjerovatno ces morati telefonsli aktivirati win7 (nazoves besplatni telefon microsofta BiH, vrlo jednostavna procedura). Kada to uradis skines microsoft win 10 media creation tool il slicno se zove. Preko njega mozes uraditi upgrade na win 10 bez cd, usb itd.
Kada uradis upgrade pomocu istog tool_a mozes napraviti bootable usb, sve sam uradi i mozes uraditi clean install tj. Formatirati hdd i instalirti odmah win 10. Ne smijes zaboraviti da skines i microsoft key viewer i ocitati serial za win 10 jer nije isti kao onaj pomocu kojeg si intalirao win 7.
Najbolje rijesenje ti je da skines clean iso win7 64bit. Ali moras naci verziju za koju imas orginalni serijski npr. Win7 home ili win 7 pro itd. Inace ti nece prihvatiti kljuc.
Kada instaliras vjerovatno ces morati telefonsli aktivirati win7 (nazoves besplatni telefon microsofta BiH, vrlo jednostavna procedura). Kada to uradis skines microsoft win 10 media creation tool il slicno se zove. Preko njega mozes uraditi upgrade na win 10 bez cd, usb itd.
Kada uradis upgrade pomocu istog tool_a mozes napraviti bootable usb, sve sam uradi i mozes uraditi clean install tj. Formatirati hdd i instalirti odmah win 10. Ne smijes zaboraviti da skines i microsoft key viewer i ocitati serial za win 10 jer nije isti kao onaj pomocu kojeg si intalirao win 7.
- Averus
#1036 Re: PC gamerske konfiguracije
Bosnian Dragon1 wrote:aha, al mene zanima posto mi je win7 32 bit, kad instaliram win 10 hocel i on bit 32 bita ili mogu izabrat 64 bitni u toku instalacije?Averus wrote:Zar Win7 key nije validan bez obzira na to da li je x86 ili x64?Bosnian Dragon1 wrote:sta mi treba za win 10. Trenutno imam pirata win8.1 64 bit, gdje da skinem win 10 i ako ga skinem hocul imat smao trial verziju jer mi win 8.1 nije original. medjutim Imam originalni win 7 ali 32 bit, da li bi preko njega mogao nadogradit na win 10 ali da mi bude 64 bit
kkao ide instalacija win 10, jel ono klasicno kao kad isntalrias sa cd ili usb pa bootas ili on to sam odradi
Upgrade ide sa -> na
Dakle ako je 32bit, ide na 32bit
Ako je 64 bit, ide na 64bit
MS-ovci, a i oni koji su probali, preporučuju da se ne radi nikakva vrsta workaround-a za ovo. Ako hoćeš 64bit - instaliraj 64bit Win7, pa uradi upgrade
- Dante27
#1037 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja nebi win10 da mi placaju, nezz zasto ljudi trce za tim sranjem..
-
Bosnian Dragon1
#1038 Re: PC gamerske konfiguracije
valjda radi directx 12 i ja ga iz tog razloga instaliram nista drugo, cisto da vidim hocel mi bit bolje perfomansu u gamingu.Dante27 wrote:Ja nebi win10 da mi placaju, nezz zasto ljudi trce za tim sranjem..
-
Bosnian Dragon1
#1039 Re: PC gamerske konfiguracije
ma jarane peglanje mrtvo,steta sto mi je win 7 32 bit, bolje skinut sa kickass ima win 10 pro preactivatedi lijepo clean install uradis a ne se ovamo peglat a isto ti ga dodje il imo original i ovaj preactivatedArslan_11 wrote:Nisam siguran, ali ako uradis update sa 32bit sistema i 10-ka ce ti biti 32.
- Arslan_11
#1040 Re: PC gamerske konfiguracije
Dx11 igre ce i na win 10 biti na dx11.dx12 ce moci koristiti nove igre. Tako da neces osjetiti neku razliku, a sto se tice peglancije, nekom je peglancija neko to sa merakom uradi, kao ja
.
- Raigor Stonehoof
#1041 Re: PC gamerske konfiguracije
ne bih ni ja golfa 6 da mi placaju, ne znam zasto ljudi trce za tim sranjem. bolje dvichugu guratDante27 wrote:Ja nebi win10 da mi placaju, nezz zasto ljudi trce za tim sranjem..
-
Bosnian Dragon1
#1042 Re: PC gamerske konfiguracije
podrzava li gta 15 dx12Arslan_11 wrote:Dx11 igre ce i na win 10 biti na dx11.dx12 ce moci koristiti nove igre. Tako da neces osjetiti neku razliku, a sto se tice peglancije, nekom je peglancija neko to sa merakom uradi, kao ja.
- Arslan_11
#1043 Re: PC gamerske konfiguracije
Kao da sam procitao da ce izdati neki update ali nisam siguran.Bosnian Dragon1 wrote:podrzava li gta 15 dx12Arslan_11 wrote:Dx11 igre ce i na win 10 biti na dx11.dx12 ce moci koristiti nove igre. Tako da neces osjetiti neku razliku, a sto se tice peglancije, nekom je peglancija neko to sa merakom uradi, kao ja.
- Pulse460
#1044 Re: PC gamerske konfiguracije
INuke wrote:Moras imati kvalitetnu napojnu. Za svaki korak uradi stress test (preporucujem intel xtu, asus realbench i aida64). Dva su faktora bitna kod testiranja, stabilnost sistema i temperatura (to ti je limit). Sto je duzi test, pouzdaniji je sistem. Prati temperature CPU-a i VRM-a. Ako je sistem nestabilan, mozes podici napon NB-a, a ako ne pomaze to onda snizavaj frekvenciju. Sve dok su temperature u pod kontrolom, nemas problem. A taj procesor bi trebao biti stabilan i na 3 GHz, ali bi morao mjenjati hladjenje.OkorijeliFilozof wrote:Pozdrav forumasi,
, Unaprijed Hvala
- Dante27
#1045 Re: PC gamerske konfiguracije
Ajde ljudino ne seri, ja koristim win7 od prvog dana kad je izasao i prezadovoljan sistemim, dok, win 10 ssam testirao prve 2 beta verzije i finalnu i na kraju isto sranje. Kovanje, trzanje sistema, kresovanje pojedinih aplikacija itd itd, i sto je najgore kompletan sistem je izradjen za djecu, taj riboon i metro stil su cista glupost.Raigor Stonehoof wrote:ne bih ni ja golfa 6 da mi placaju, ne znam zasto ljudi trce za tim sranjem. bolje dvichugu guratDante27 wrote:Ja nebi win10 da mi placaju, nezz zasto ljudi trce za tim sranjem..
Ti poredis golfa 6 sa 2com, ti fakat ne znas o cemu pricas. Win 7 kad je izasao ja sam imao pc performansi u opsegu pentium 4, na toj istoj konfi mi je 7ca bolje radila nego sam XP.
Po tvom, sve sto je novo mora dobro da radi, MS je cak sa win 8 usro kompletan OS kao proizvod, cak sta vise, vista je bolja od 8ce i 10ke..
- Raigor Stonehoof
#1046 Re: PC gamerske konfiguracije
mami kuci pa se tako obracaj, seljak.Dante27 wrote:Ajde ljudino ne seri, ja koristim win7 od prvog dana kad je izasao i prezadovoljan sistemim, dok, win 10 ssam testirao prve 2 beta verzije i finalnu i na kraju isto sranje. Kovanje, trzanje sistema, kresovanje pojedinih aplikacija itd itd, i sto je najgore kompletan sistem je izradjen za djecu, taj riboon i metro stil su cista glupost.Raigor Stonehoof wrote:ne bih ni ja golfa 6 da mi placaju, ne znam zasto ljudi trce za tim sranjem. bolje dvichugu guratDante27 wrote:Ja nebi win10 da mi placaju, nezz zasto ljudi trce za tim sranjem..
Ti poredis golfa 6 sa 2com, ti fakat ne znas o cemu pricas. Win 7 kad je izasao ja sam rad imao pc performansi kao neka pentium 4, na toj istoclj konfi mi je 7ca bolje radila nego sam XP.
Po tvom, sve sto je novo mora dobro da radi, MS je cak sa win 8 usro kompleta OS kao proizvod, cak sta vise, vista je bolja od 8ce i 10ke..
to sto si TI nesto testirao i dosao do vrlo "pametnog" zakljucka da je 10 sranje a 7 zakon, ne znaci da se iko normalan slaze s tobom. ako si vec corav kod ociju, dovoljno je koristiti gugl 5 minuta pa vidjeti koji OS radi bolje, brze, na vise konfiguracija.
a sa ovom zadnjom recenicom si pokazao svoje "osebujno" znanje
- Pulse460
#1047 Re: PC gamerske konfiguracije
mami kuci pa se tako obracaj, seljak.Raigor Stonehoof wrote:Ajde ljudino ne seri, ja koristim win7 od prvog dana kad je izasao i prezadovoljan sistemim, dok, win 10 ssam testirao prve 2 beta verzije i finalnu i na kraju isto sranje. Kovanje, trzanje sistema, kresovanje pojedinih aplikacija itd itd, i sto je najgore kompletan sistem je izradjen za djecu, taj riboon i metro stil su cista glupost.Dante27 wrote:ne bih ni ja golfa 6 da mi placaju, ne znam zasto ljudi trce za tim sranjem. bolje dvichugu guratDante27 wrote:Ja nebi win10 da mi placaju, nezz zasto ljudi trce za tim sranjem..
Ti poredis golfa 6 sa 2com, ti fakat ne znas o cemu pricas. Win 7 kad je izasao ja sam rad imao pc performansi kao neka pentium 4, na toj istoclj konfi mi je 7ca bolje radila nego sam XP.
Po tvom, sve sto je novo mora dobro da radi, MS je cak sa win 8 usro kompleta OS kao proizvod, cak sta vise, vista je bolja od 8ce i 10ke..
to sto si TI nesto testirao i dosao do vrlo "pametnog" zakljucka da je 10 sranje a 7 zakon, ne znaci da se iko normalan slaze s tobom. ako si vec corav kod ociju, dovoljno je koristiti gugl 5 minuta pa vidjeti koji OS radi bolje, brze, na vise konfiguracija.
a sa ovom zadnjom recenicom si pokazao svoje "osebujno" znanje
Meni i dalje nije jasno kako na istoj konfiguraciji Windows 7 koji ima Aero i hiljadu drugih stvari koje uzimaju resurse moze biti brzi od Windows 10, ali eto... :O
- Raigor Stonehoof
#1048 Re: PC gamerske konfiguracije
ne moze nikako. osim za "golf 2" mentalitet. on isprob'o alaam.
- Dante27
#1049 Re: PC gamerske konfiguracije
Ma boli me racku sta ces koristiti, pratio sam razvoj 10ke od prve objave u medijima, i znam veoma dobro na sta taj sistem lici..
I da, kad je napokon 10ka izasla, sproveli su anketu o tome koji os se vise koristi, iako je win10 bio besplatan, po anketi jos uvijek je 70% korisnika na 7ci, oko 20% na xp a preostalih 10% za win10.
Druga stvar, na jednom americkom portalu je objavljeno kako je sa ovim savrsenim sistemom ugrozena korisnicka privatnost jer je MC mnogo toga integrisao u os za pracenje i spijunazu. Na istom tom portalu je bilo preko 150 komentara u kojima se ljudi bune protiv toga.
I kao sto sam naveo u prethodnim postovima, ovaj sistem je izgubio svoju ozbiljnost i profesionalnost, dizajnirali su ga kao da ce ga djeca koristiti.
Ali pred nama je vidicemo koji os ce se bolje pokazati, ali vec na samom pocetku 10ka je smrt za gamere, 10ka nema podrsku za aplikacije i igre kakvu 7ca ima
I da, kad je napokon 10ka izasla, sproveli su anketu o tome koji os se vise koristi, iako je win10 bio besplatan, po anketi jos uvijek je 70% korisnika na 7ci, oko 20% na xp a preostalih 10% za win10.
Druga stvar, na jednom americkom portalu je objavljeno kako je sa ovim savrsenim sistemom ugrozena korisnicka privatnost jer je MC mnogo toga integrisao u os za pracenje i spijunazu. Na istom tom portalu je bilo preko 150 komentara u kojima se ljudi bune protiv toga.
I kao sto sam naveo u prethodnim postovima, ovaj sistem je izgubio svoju ozbiljnost i profesionalnost, dizajnirali su ga kao da ce ga djeca koristiti.
Ali pred nama je vidicemo koji os ce se bolje pokazati, ali vec na samom pocetku 10ka je smrt za gamere, 10ka nema podrsku za aplikacije i igre kakvu 7ca ima
- Pulse460
#1050 Re: PC gamerske konfiguracije
Sa tobom se ne moze raspravljati...Dante27 wrote:Ma boli me racku sta ces koristiti, pratio sam razvoj 10ke od prve objave u medijima, i znam veoma dobro na sta taj sistem lici..
Pa logicno je da W7 i dalje je najvise zastupljena na trzistu
Uzmi za primjer Sarajevo. Ovdje ima dosta ljudi koji ne znaju nista o racunarima, a pogotovo o operativnim sistemima. Njima je neko instalirao W7 i oni ce isti koristiti dok budu mogli.
Druga stvar: Ima dosta ljudi koji ce tek instalirati W10 jer su cekali da vide kakav ce biti.
Mislim da ta tvoja anketa nije bila tacna, ali eto...