dobojlija81 wrote:jel ti hrle aka zviz rođak
što pilate ljude
još se sad ne mogu braniti
dobojlija81 wrote:jel ti hrle aka zviz rođak
Prvih godina poslije rata je bio baby boom.piupiu wrote:Istraživanja govore drugačije. Rat - ima jedna čitava generacija žena (one koje su oko rata imale izmedju recimo 16 i 26 godina) medju kojima je neprirodno visok broj onih koje se ili nisu uspjele udati ili su ostale bez momaka i muževa zbog tektonskih populacijskih poremećaja, loša ekonomska situacija, odlazak mladih u inostranstvo, porast neplodnosti i kod muškaraca i kod žena - što zbog stresa, što zbog loše zdravstvene kulture, itd, niska stopa useljenja u Bosnu... sve su to puno važniji razlozi zbog kojih je u Bosni opao natalitet... Feminizam s tim ima najmanje veze.hAZNADAR wrote:Naravno...
Connaisseur Karlin wrote:
Pa bila sam u Skandinaviji ,i vidjela sam da im drzava omogucava hramonican zivot, tj. majke sa djetetom ostaju kuci,to im je placeno, imaju vremena za sebe,djete,muza i drustveni zivot,a to neces vidjeti u mnogim razvijenim drzavama; sustina price je: drzava mora aktivno podrzavati natalitet,a istovrmeno ne ugorzavati stauts zene i muskarca.
Majkama koje su udate nije bas sve placeno. Komuna ti jednostavo izracuna da jedna plata podmiruje dovoljno i onaj ko ne radi nema primanja. Znam licno vise slucajeva.piupiu wrote:
Pa hajmo malo pričati o sistemu socijalne zaštite u Švedskoj i kod nas...
http://www.usnews.com/news/best-countri ... g-children
https://sweden.se/society/10-things-tha ... -friendly/
http://www.nordsoc.org/Sweden/Family-benefits/
Skandinavija je sinonim usjesno instaliranog zrelog feminizma,zato pisemo o doticnoj lokacijihAZNADAR wrote:Connaisseur Karlin wrote:
Pa bila sam u Skandinaviji ,i vidjela sam da im drzava omogucava hramonican zivot, tj. majke sa djetetom ostaju kuci,to im je placeno, imaju vremena za sebe,djete,muza i drustveni zivot,a to neces vidjeti u mnogim razvijenim drzavama; sustina price je: drzava mora aktivno podrzavati natalitet,a istovrmeno ne ugorzavati stauts zene i muskarca.Majkama koje su udate nije bas sve placeno. Komuna ti jednostavo izracuna da jedna plata podmiruje dovoljno i onaj ko ne radi nema primanja. Znam licno vise slucajeva.piupiu wrote:
Pa hajmo malo pričati o sistemu socijalne zaštite u Švedskoj i kod nas...
http://www.usnews.com/news/best-countri ... g-children
https://sweden.se/society/10-things-tha ... -friendly/
http://www.nordsoc.org/Sweden/Family-benefits/
Desava se svakodnevno da neko izgubi posao i dolazi do prodaje auta, seljenja u manji stan,... medjutim takve izazove funkcionalne porodice prebrode.
A ne postoji funkcionalna porodica ako je zena feminiskinja koja svoga muza dozivljava kao konkurenta, potencijalnu opasnost ako zaradjuje sam, vjecito nepovjerenje i oprez,...
Daleko vise feminiskinja sam vidio kod Bosanki negoli kod skandinavki.
Nemojte mi samo o finim, kulturnim, emancipovanim, modernim,.. Svedjanima, Dancima, Svabama,... a Bosanci patrijarhalni diktatori koji zaradom ucjenjuju zene domacice i diktiraju im sve. To je bila i ostala sarena laza i stereotip.
Tacno je da je lakse biti domacica u Skandinaviji negoli u Bosni samo iz razloga sto imas vise luksuza i boljih sansi za posao. Pa zene koje licno znam nosalantno planiraju par godina da rade pa par godina da budu domacice i kada djeca porastu ponovo da rade. I nije tacno da se drzava brine, vodi racuna,... drzava nije majka, maceha, staratelj,... drzava je servis koji omogucava da se sam snadjes. To je naravno teze u Bosni jer se ne moze stvoriti, roditi,.. ista sansa za posao kao drugdje. Ali nije nemoguce biti domacica ili domacin,.. niko od toga nije ogladnio, zaglupio, razbolio se,....
Uostalom - na stranu skandinaviju - ima i drugih krajeva svijeta gdje nije kameno doba, zaostalost,.. pa natalitet pozitivan. Slucajno poznajem Albance koji niti su zaostali, niti tradicionalni,... pa natalitet pozitivan u sve i jednoj familiji. Jednostavno imaju drugaciju percepciju zivota a u toj percepciji je najocitije da je manjak feminizma.
Feminizam je imao svoj smisao tamo gdje su prava zena bila ugrozena i dan danas gdje jesu.
Ali u bosanskom drustvu je to vise malogradjanski trend - da ne kazem bolest.
Jes, jes, pederi se seksaju po parkovima javno u po dana i niko to ne primjecuje, domacin ti ponudi kcerku i zenu da povalis, zene inace jedva docekaju da rasire noge bilo kome, smijes piti na radnom mjestu, hodaju ulicom goli golcati ljeti, jedu samo morske alge, imas socijalu dozivotno a nista ne moras, auta ne zakljucavaju jer ih niko ne krade, svi duvaju svaki dan,... ah kako su moderni i napredni ti skandinavci.Connaisseur Karlin wrote:
Skandinavija je sinonim usjesno instaliranog zrelog feminizma,zato pisemo o doticnoj lokaciji
ama ne pisem a agresivnom lezbijskom feminizmu koji siri mrznju prema muskarcima,takve zene mi se gade,ja bi im zabranila takve aktivnostihAZNADAR wrote:Jes, jes, pederi se seksaju po parkovima javno u po dana i niko to ne primjecuje, domacin ti ponudi kcerku i zenu da povalis, zene inace jedva docekaju da rasire noge bilo kome, smijes piti na radnom mjestu, hodaju ulicom goli golcati ljeti, jedu samo morske alge, imas socijalu dozivotno a nista ne moras, auta ne zakljucavaju jer ih niko ne krade, svi duvaju svaki dan,... ah kako su moderni i napredni ti skandinavci.Connaisseur Karlin wrote:
Skandinavija je sinonim usjesno instaliranog zrelog feminizma,zato pisemo o doticnoj lokaciji
Cuo sam ja mnogo stereotipnih predstava o skandinaviji i sinonima poput i tvog instaliranog feminizma![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Valjda poslje dvije decenije znam malo bolje.
U Skandinaviji je feminizam bio aktuelan samo kada su se zene borile za pravo glasa. prije stotinjak godina. Poslije je dobio politicki prizvuk i to socijalisticki ali danas na razini par klubova koji se vise sektaski ponasaju i predmet ismijavanja. Poput 30 radnih sati sedmicno - sto ce se desiti - nikad. Vecina clanstva lezibejke koje slabo socijalno funkcionisu sa okolinom i na radnom mjestu.
Skandinavija moze biti sinonim za mjesto gdje su se prvo uvele neke slobode - ali i o tome se dade diskutovati.
A tolerancija i ravnopravnost ne postoji kod feminiskinja. Jer ocekuju privilegije i malko vece slobode.
Po cemu to zakljucujes? Tesko na forumu mozes izreci glupost kao default, istinu.Connaisseur Karlin wrote:
ali je poenta : kako je feminizam uspio u Skandinaviji,a nije na Balkanutocnije receno,zasto ?
ozbiljno pitashAZNADAR wrote:Po cemu to zakljucujes? Tesko na forumu mozes izreci glupost kao default, istinu.Connaisseur Karlin wrote:
ali je poenta : kako je feminizam uspio u Skandinaviji,a nije na Balkanutocnije receno,zasto ?
Kako odgovoriti na pitanje koje je postavljeno na osnovu gresaka.Connaisseur Karlin wrote:ozbiljno pitashAZNADAR wrote:Po cemu to zakljucujes? Tesko na forumu mozes izreci glupost kao default, istinu.Connaisseur Karlin wrote:
hajde odgovori na moje pitanje
lose se izvlacishAZNADAR wrote:Kako odgovoriti na pitanje koje je postavljeno na osnovu gresaka.Connaisseur Karlin wrote:ozbiljno pitashAZNADAR wrote:
Po cemu to zakljucujes? Tesko na forumu mozes izreci glupost kao default, istinu.hajde odgovori na moje pitanje
Isto kao pitati "Kako objasnjavas da je Mars kockast a Zemlja okrugla?" Hajde odgovori na pitanje![]()
Na osnovu cega zakljucujes da je feminizam uspio u Skandinaviji a nije na Balkanu?
Pa zene imaju pravo glasa na Balkanu, voze auta, rade,... ne vidim na Balkanu niti jednu zakonsku odredbu gdje je zena uskracena u necemu samo na osnovu spola.
walter kurtz wrote:Na mslo koga se lozim ali vjerovatno bi ih opalioEdin H. wrote:Da li se vise lozis na Andjelu Merkel ili Terezu Mej?walter kurtz wrote:Zene su superiornije od muskaraca i treba im dati moc u zivotu osim u krevetu tu ih treba izdominirati
Ocigledno je da se to odnosi na tebe. Zakljucila da feminizam nije uspio na Balkanu - ali radije nebi to objasnila.Connaisseur Karlin wrote:lose se izvlacishAZNADAR wrote:
Kako odgovoriti na pitanje koje je postavljeno na osnovu gresaka.
Isto kao pitati "Kako objasnjavas da je Mars kockast a Zemlja okrugla?" Hajde odgovori na pitanje![]()
Na osnovu cega zakljucujes da je feminizam uspio u Skandinaviji a nije na Balkanu?
Pa zene imaju pravo glasa na Balkanu, voze auta, rade,... ne vidim na Balkanu niti jednu zakonsku odredbu gdje je zena uskracena u necemu samo na osnovu spola.
poljupci su dio sarkazmahAZNADAR wrote:
Ocigledno je da se to odnosi na tebe. Zakljucila da feminizam nije uspio na Balkanu - ali radije nebi to objasnila.
I prestani sa tim poljubac smajlijima. Ja nisam takav momak samo da znas i prijavicu te za seksualno sikaniranje.
Connaisseur Karlin wrote:poljupci su dio sarkazmahAZNADAR wrote:
Ocigledno je da se to odnosi na tebe. Zakljucila da feminizam nije uspio na Balkanu - ali radije nebi to objasnila.
I prestani sa tim poljubac smajlijima. Ja nisam takav momak samo da znas i prijavicu te za seksualno sikaniranje.![]()
imam rodjake koji zive u Svedskoj 50 plus godina,pa se sjecam njihovih prica ,i naravno da feminizma nije bio jedako tretiran unutar SFRJ. Npr. u Crnoj Gori zene nisu bile jednako tretirane kao u Sloveniji,ili status zena na Kosovu versus u Vojvodini.![]()
da dodam dio zivtnog detalja osobe koje mi je ispricaa,a oj aje bila rodjena 1920 godine: zena je bila djevojka koja je prezivjela drugi sv. rat,i kasnije,su zene u BiH ,muslianke nosile feredzu,sto god,bile su pokirvene. Imala je rojdaka,bio je modni kreator koji je cesto ptovao u taasnju Zapadnu Evropu. Jednom prilikom su ona,njen rojdka i njene dvije prijatlejie odlucile ici na neku modnu reviju u Hrvatsku,na more,i naravno,cim su presle granicu,tadasnje republike Hratske,su se dolsovno presvukle i obkel se po posljednjoj modi tadasnjih 50tih godina
Connaisseur Karlin wrote:poljupci su dio sarkazmahAZNADAR wrote:
I prestani sa tim poljubac smajlijima. Ja nisam takav momak samo da znas i prijavicu te za seksualno sikaniranje.![]()
imam rodjake koji zive u Svedskoj 50 plus godina,pa se sjecam njihovih prica ,i naravno da feminizma nije bio jedako tretiran unutar SFRJ. Npr. u Crnoj Gori zene nisu bile jednako tretirane kao u Sloveniji,ili status zena na Kosovu versus u Vojvodini.![]()
da dodam dio zivtnog detalja osobe koje mi je ispricaa,a oj aje bila rodjena 1920 godine: zena je bila djevojka koja je prezivjela drugi sv. rat,i kasnije,su zene u BiH ,muslianke nosile feredzu,sto god,bile su pokirvene. Imala je rojdaka,bio je modni kreator koji je cesto ptovao u taasnju Zapadnu Evropu. Jednom prilikom su ona,njen rojdka i njene dvije prijatlejie odlucile ici na neku modnu reviju u Hrvatsku,na more,i naravno,cim su presle granicu,tadasnje republike Hratske,su se dolsovno presvukle i obkel se po posljednjoj modi tadasnjih 50tih godina
Hajd ne rise - svega ti.PeppermintSA wrote:Feminizam nije tu da se bori isključivo protiv institucionalne mizogenije, već i protiv kulturološke. Lako je reći da zakon štiti prava svih građana ove zemlje (ako već pričamo o BiH), pa da je samim tim problem riješen. Kao što rekoh, feminizam je tu da sprovodi i tzv. društveni inžinjering, kako bi se tradicionalni, kulturološki model društvenih odnosa izmijenio.
Dakle, feminizam nije tu da se bori isključivo protiv egzistencijalne i političke neravnopravnosti žena - pravo glasa, pravo na rad, zastupljenosti u različitim nivoima vlasti, pravo na školovanje, pravo na jednaka primanja, već je tu da se bori i protiv moralističkih, najčešće seksualnih kulturoloških modela po kojem je žena de facto, makar na nivou opšte svijesti, tjelesno počinjena muškarcu. Dakle, kada dođemo do stadija društvenog razvoja u kojem se čednost, seksualni moral i takoreći ''dostupnost'' muškarcu prestane vrednovati kao nešto bitno, moćemo reći da je feminizam prevazišao svoju svrhu.
Nad ženama se kod nas vrši permanentno mentalno nasilje. ''Ona je kurva'', ''ona je drolja'', ''ona je raspuštenica'', ''muž je ostavio'', ''ona se nije udala a ima već 35+ godina'', ''viđena je s oženjenim muškarcem'', ''nema ni kučeta ni mačeta'', ''nju je cijeli grad pregazio'', ''ona je za veze/ona je samo za jebačine'', ''drolja hoda po kafanama do 3 ujutro'', ''ona se napila'', ''hoda polugola''. Nevinost, recimo, uopšte nije kategorija vrijedna pomena kada pričamo o muškarcu, dok je kod žene itekako vrednovan i nametnut atribut.
Sve navedeno nisu samo opšti izrazi već su takođe semantički postulati muško-ženskih odnosa koji isključivo važe za žene. Žena je vrijedna onoliko koliko je ''dostupna'' muškarcu. To se može vidjeti i na ovom forumu. Prvi način na koji forumaši pokušavaju u startu diskreditovati feminizam jeste što feministkinje opisuju kao ''ružne'' - dakle, ''nas ne privlači pa je shodno tome njeno mišljenje irelevantno''. Dalje, ako to ne upali kreće se sa tradicionalističkom pričom da feministkinje žele urušiti porodicu i majčinstvo, što u prijevodu znači da odbijaju biti ''dostupne'' muškarcu na tradicionalan način - ''ona ne žele biti samo moja do kraja života i ne želi rađati isključivo moje potomstvo''. Dalje, optužuju se da plivaju u hipokriziji jer tobože žele jednakopravnost, a ne žele da rade 'muške' poslove, odnosno poslove koje one fizički ne mogu raditi. Time se ti poslovi odjednom okreću naglavačke, te se od njih stvara relikvija muškog mučeništva kako bi se opravdala ženska, opet prvenstveno seksualna, počinjenost muškarcu. To otprilike glasi: ''Ja kopam u rudniku svaki dan da bih stavio kruh na sto, ona ima da bude samo moj komad mesa, sa mojim porodičnim žigom (prezime) i da rađa samo moju djecu, a ako ne želi neka ide ona kopati u rudniku''. Ne gospodo, niti je ona tvoj komad mesa, niti je njena vulva tvoja, a bome ne mora ni ići kopati u rudniku. Kada i to ne upali, forumaši se uhvate poređenja prijašnjeg i sadašnjeg stanja, kako bi dokazali da je smo dosegli vrhunac razvoja - promijenili smo zakonski okvir, nema potrebe da diramo i kulturološki. To je naravno nonsens, jer je zakonski okvir tek mrtvo slovo na papiru ako se ne promijeni i kulturološki. I za kraj, kad sve padne u vodu, forumaši se uhvate one stare: ''one samo kukaju, jer se žele kurvati'' - to ne kažu naravno direktno, već spomenu Keri Bredšo koja predstavlja arhetip onoga čega se muškarci boje, a to je da neće više vladati vaginom, već da će vaginom vladati žena, te da društvene norme, nametnuti konzensusi, tradicija bazirana na vjerskim učenjima neće uslovljavati ženin libido, već da će on biti u potpunosti nezavisan, a samim tim i dominantan u civilizacijskom smislu.
PeppermintSA wrote:Feminizam nije tu da se bori isključivo protiv institucionalne mizogenije, već i protiv kulturološke. Lako je reći da zakon štiti prava svih građana ove zemlje (ako već pričamo o BiH), pa da je samim tim problem riješen. Kao što rekoh, feminizam je tu da sprovodi i tzv. društveni inžinjering, kako bi se tradicionalni, kulturološki model društvenih odnosa izmijenio.
Dakle, feminizam nije tu da se bori isključivo protiv egzistencijalne i političke neravnopravnosti žena - pravo glasa, pravo na rad, zastupljenosti u različitim nivoima vlasti, pravo na školovanje, pravo na jednaka primanja, već je tu da se bori i protiv moralističkih, najčešće seksualnih kulturoloških modela po kojem je žena de facto, makar na nivou opšte svijesti, tjelesno počinjena muškarcu. Dakle, kada dođemo do stadija društvenog razvoja u kojem se čednost, seksualni moral i takoreći ''dostupnost'' muškarcu prestane vrednovati kao nešto bitno, moćemo reći da je feminizam prevazišao svoju svrhu.
Nad ženama se kod nas vrši permanentno mentalno nasilje. ''Ona je kurva'', ''ona je drolja'', ''ona je raspuštenica'', ''muž je ostavio'', ''ona se nije udala a ima već 35+ godina'', ''viđena je s oženjenim muškarcem'', ''nema ni kučeta ni mačeta'', ''nju je cijeli grad pregazio'', ''ona je za veze/ona je samo za jebačine'', ''drolja hoda po kafanama do 3 ujutro'', ''ona se napila'', ''hoda polugola''. Nevinost, recimo, uopšte nije kategorija vrijedna pomena kada pričamo o muškarcu, dok je kod žene itekako vrednovan i nametnut atribut.
Sve navedeno nisu samo opšti izrazi već su takođe semantički postulati muško-ženskih odnosa koji isključivo važe za žene. Žena je vrijedna onoliko koliko je ''dostupna'' muškarcu. To se može vidjeti i na ovom forumu. Prvi način na koji forumaši pokušavaju u startu diskreditovati feminizam jeste što feministkinje opisuju kao ''ružne'' - dakle, ''nas ne privlači pa je shodno tome njeno mišljenje irelevantno''. Dalje, ako to ne upali kreće se sa tradicionalističkom pričom da feministkinje žele urušiti porodicu i majčinstvo, što u prijevodu znači da odbijaju biti ''dostupne'' muškarcu na tradicionalan način - ''ona ne žele biti samo moja do kraja života i ne želi rađati isključivo moje potomstvo''. Dalje, optužuju se da plivaju u hipokriziji jer tobože žele jednakopravnost, a ne žele da rade 'muške' poslove, odnosno poslove koje one fizički ne mogu raditi. Time se ti poslovi odjednom okreću naglavačke, te se od njih stvara relikvija muškog mučeništva kako bi se opravdala ženska, opet prvenstveno seksualna, počinjenost muškarcu. To otprilike glasi: ''Ja kopam u rudniku svaki dan da bih stavio kruh na sto, ona ima da bude samo moj komad mesa, sa mojim porodičnim žigom (prezime) i da rađa samo moju djecu, a ako ne želi neka ide ona kopati u rudniku''. Ne gospodo, niti je ona tvoj komad mesa, niti je njena vulva tvoja, a bome ne mora ni ići kopati u rudniku. Kada i to ne upali, forumaši se uhvate poređenja prijašnjeg i sadašnjeg stanja, kako bi dokazali da je smo dosegli vrhunac razvoja - promijenili smo zakonski okvir, nema potrebe da diramo i kulturološki. To je naravno nonsens, jer je zakonski okvir tek mrtvo slovo na papiru ako se ne promijeni i kulturološki. I za kraj, kad sve padne u vodu, forumaši se uhvate one stare: ''one samo kukaju, jer se žele kurvati'' - to ne kažu naravno direktno, već spomenu Keri Bredšo koja predstavlja arhetip onoga čega se muškarci boje, a to je da neće više vladati vaginom, već da će vaginom vladati žena, te da društvene norme, nametnuti konzensusi, tradicija bazirana na vjerskim učenjima neće uslovljavati ženin libido, već da će on biti u potpunosti nezavisan, a samim tim i dominantan u civilizacijskom smislu.
hahahhahaha e jebiga sada , ne pretjerujKB9 wrote:feminizam je dobar za sve kad su muskarac i zena ravnopravni pa jedne subote za vikend im kuci dodju tone uglja za zimu i par se dogovori da muskarac uzme tokom dana napravit nesto za jelo a zena ce, onako ravnopravno, uzet i unijet taj ugalj
http://nazivlje.hr/rijec/ravnopravnost/27906/KB9 wrote:feminizam je dobar za sve kad su muskarac i zena ravnopravni pa jedne subote za vikend im kuci dodju tone uglja za zimu i par se dogovori da muskarac uzme tokom dana napravit nesto za jelo a zena ce, onako ravnopravno, uzet i unijet taj ugalj
pa ne pretjerujem, meni se povraca od tih stvari da su musko i zensko ravnopravni u svemu kad je najevidentnije moguce da nisu i to je bas onako kako treba da bude, zasto bi zensko krivilo kicmu da pokaze ravnopravnost muskarcu kad fizicki jednostavno taj spol nije predvidjen za iste stvari ko muski (naravno da postoje izolovani slucajevi, da ne bude zabune), to nije nikakv urota protiv zena i na stranu muskaraca, nikakvo omalovazavanje zenskog roda, bas naprotivmO k3 wrote:hahahhahaha e jebiga sada , ne pretjerujKB9 wrote:feminizam je dobar za sve kad su muskarac i zena ravnopravni pa jedne subote za vikend im kuci dodju tone uglja za zimu i par se dogovori da muskarac uzme tokom dana napravit nesto za jelo a zena ce, onako ravnopravno, uzet i unijet taj ugalj![]()
Ali ima istine , ima