Pa uzeo sam povoljnu opciju da FBiH ostaje na 19 000 novorođenih svake godine, što nema šanse da se desi. Moje su procjene da će se do 2035 godine broj novorođenih u FBiH smanjiti na ispod 15 000 godišnje. To će značiti da ćemo već tada na petogodišnjem nivou imati minus u prirodnom priraštaju od skoro 100 hiljada (170 000 70-godišnjaka (rođeni 60-tih godina prošlog vijeka) koji će u tih 5 godina umrijeti, naspram 75-80 hiljada novorođenih u istom tom petogodištu).Vizionar 1985 wrote:Tacno tako. Meni se nije dalo komentarisati. Katastrofa demografska. Mislim da sam i pisao nesto slicno. Jos nisi racunao da ce se smanjivati broj rodzenih svake godine pa jos veci ce pad biti. Kaki 2 miliona. Ako se ovako nastavi iseljavanje i ostalo idemo mozda na cak 1 milion do kraja stoljeca.
Bit ce izgleda mozda nazalost bio jednom jedan narod. Sve nas izgleda to ceka. Unistio nas rat i poracje.
Što se tiče smanjenja populacije: pa uzmi da će svakih 5 godina od 2020 cifra biti manja za nekih 70-80 hiljada. Znači, do 2050-te imamo 6 ciklusa po tih 70-tak hiljada, tj barem -450 000 stanovnika.
Neka se u tih 30 godina iseli još nekih 400 000, na šta bih odmah sad pristao, jer kako je krenulo, bojim se da će biti i gore - imamo -850 000 stanovnika.
Ovo je sasvim izvjestan scenario, nimalo prenapuhan.