mentalne barijere u mostaru

Post Reply
fortaleza

#1026 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by fortaleza »

Sinapsa wrote:
cyprus wrote:Još jednom - ne znam jel do mene, ali ja sam na videu čuo više pozitivnih stvari, nego sranja... Dobro, ponajviše straha jednih od drugih, ali ja sam definitivno vidio više želje za pomirenjem, nego mržnje... Čak i kod tog Ante...

Al eto, mržnja nam je svakako omiljena...
Ma nije sigurno do tebe...Do foruma je...Ovdje ljudi djecu docekuju na noz....Ovdje su ljudi zatvorili srca.
Djeca su, kad podvuces crtu O.K. i ostavila su dobar utisak, kad vidis kakve budale im tabaju put u buducnost....sve one problematicne stvari koje su recene i svi negativni procesi su reverzibilni, al´ dajte da ih strijeljamo prije nego se neki Anto ne dosjeti da ne mora imati strah.
Ako se ovako prema djeci ophodimo koja su buducnost ove zemlje i koja su, uzgred receno, za klasu bolji utisak ostavila nego ovaj forum - ne znam onda kakvo ce nam drustvo biti za dvadeset godina, kada stignemo da zatvorimo sva vrata...

PS. Samo za one koji ne znaju: U Austriji adolescenti pri formiranju svog identiteta isto imaju potrebu, kako bi sebe lakse definirali, da se ograde od neke druge grupe...MI i ONI...i misljenja koja potajno ili javno zastupaju sigurno nikome ne laskaju, (Scheiß-Jugo, Scheiß-Turcin, Scheiß-Nazi, prljavu ti mamu vamo, prljavu ti mamu tamo....medjuetnicke makljaze na dnevnom redu...)...ali zato je tu u glavi sabrano drustvo koje je u stanju da neutralizira negativne procese i kanalizuje u konstruktivan pravac dok ne odrastu....Al´dajte da mi nadasve pravedne Bosnje Antu markiramo, da ga jebemo, da mu slucajno neko ne pruzi ruku jer je to znak slabosti a ne snage :-)
:thumbup: :thumbup:

A forum bi kao trebao biti onaj pismeniji dio populacije. Kao što sam napisao prije, Ante je slika i prilika nepismenog i samocentričnog BiH građanina, a takvih je mnogo.
fortaleza

#1027 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by fortaleza »

York Light 100`s wrote:
fortaleza wrote:Pa mi upravo jesmo takva država, balavurdija koja nema nikakvog posla pravi remixe od pijanih djevojaka i sedam jegera, pa ekskurzija i pokisla cura, pa jedna što psuje u kameru i onaj s paradajzima što je parodira, pa onaj što je vidio skok čovjeka sa zgrade postao hit (a ne upravo smrt tog što je skočio :roll: ) itd. I ovo nije nimalo pozitivna stvar kako bi ti to htio predstaviti jer pokazuje koliko smo BEZOSJEĆAJNI za tuđu muku i sve izvrgavamo ruglu. Znači, ne postoji ta kolektivna svijest na nivou društva koja će biti generator napretka. Upravo zato na podforumu Ekonomija ili Nauka se proteže svega par postova po danu, a ovakve teme dožive bum.

Kao društvo smo jako dosadni, predvidljivi i živimo u nekom hiberniranom stanju (a dijelom i zbog takve političke i ekonomske situacije gdje vidimo samo stagnaciju tipa ne napredujemo u poslu nego čamimo u statusu quo) ali i zbog nas samih pa se bilo kakve vijesti pa ovakva glupa i nezgodna izjava nekog tamo neafirmiranog tinejdžera anonimusa spominje po čitav mjesec i glavna je tema u masi drugih problema.

Ante je preslika prosječnog BiH građanina.
E samo je mali problem što isto u Njemačkoj imamo hrpu internet senzacija (kad se samo sjetim koliko ih je Stefan Raab otkrio) što se isto provaljuju, ispadnu glupi ili nenamjerno smješni pa im je društvo normalno i sređeno. Ovdje je se toliko ljudi diglo na noge "a to nije smiješno, to je žalosno jer opisuje naše društvo, Anti treba pomoći a ne još pogoršavati vicevima" kada je poenta svega da Ante se nije toliko isprovaljivao zato što je nacionalista nego što je pokazao koliko je smotan na temi koja je slučajno vezana za nacionalizam.
Tako je se mogao isprovaljivati i na temi o sportu, muzici ili religiji. Ni Baja Mali Knindža ni Thompson nisu pjevali o boji kože ni u svojim najgorim pjesmama niti su to koristili Šešelj ili Karadžić kao argumenat u najtamnijim vremenima tako da Antine izjave ne treba uzeti za ozbiljno jer mu argumenti uopšte ne pašu u problematiku naroda sa ovih prostora i njihovih sukoba.
Ovo ne treba uzeti za ozbiljno i jednostavno se nasmijati izjavama Ante jer ovo nije uopšte jedan strašan snimak koji pokazuje da smo toliko podjeljeni da čak ni ne znamo koje su boje kože oni sa one strane nego jednostavno jedan urnebesni video sa jednim smotanim momkom koji je neuspješno pokušao da razgovara o ozbiljnim temama
Jedna jako bitna razlika je što mi nismo Njemačka i takve internet senzacije i zabavne emisije poput Raabove predstavljaju nešto potpuno drugo u odnosu na nas. Raboova emisija je polusatni nebitni show kome ljudi ne pridaju neku pažnju.

Ono što je jako vidljivo u našim "internet senzacijama" su stvarni akteri koji su predstavili svoju MUKU i probleme koje nas sve tište, a kao odgovor su dobili ismijavanje, izrugivanje i neku stigmu slabe osobe (do te razine da je zbog internet boolinga ta "pokisla cura" razmišljala o samoubojstvu :( ), kažem preslika jako samocentričnog i neemocionalnog društva zaostalog u srednjem vijeku. Upravo zato se i događaju ovakve izjave, a mi ovakvi kakvi smo isčuđujemo se. I ne možemo se prestati isčuđavati.
JohnnyS

#1028 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by JohnnyS »

fortaleza wrote: A forum bi kao trebao biti onaj pismeniji dio populacije.

Ti kao da si se jučer registrirao :D
Tabhana

#1029 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Tabhana »

Baš mu pridaju pažnju, mislim da je i najgledaniji šou u Merkel land.
SaraFina

#1030 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by SaraFina »

Ovo dijete će postati evropski poznato. Dio Evrope je na nogama :D

Sad nas vjerovatno gledaju poput nekog zaostalog slavenskog plemena, koji se dijeli u copore i ima trojcu " poglavica"

Ratne boje još su aktuelne..
fortaleza

#1031 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by fortaleza »

Tabhana wrote:Baš mu pridaju pažnju, mislim da je i najgledaniji šou u Merkel land.
Čini mi se da ne shvaćaš što sam htio reći. Da, to je SHOW za prosječnog Nijemca koji nakon teškog radnog dana zaspe uz televizor. Ovo što se kod nas događa je odraz bolesnog društva koje nikad nije prošlo procese društvenog rasta i razvoja ostavivši nas jako zatvorenim, hermetički centriranim, bez osjećaja kolektivne svijesti za pojedinca kao dijela ove čitave sredine i ono što danas primarno izraženo je jedino želja za opstankom te osnovni nagoni preživljavanja.

Čitajući prethodne stranice teme vidio sam kako par forumaša renimiranog staža prigovaraju @palermu zbog kako navode promašene teme jer se osvrnuo na manipulaciju djecom i posljedicama te manipulacija pa i u ovom slučaju, jer se čovjek dotakao šireg spektra problema.

A sve to dokazuju i javne fakultetski obrazovane osobe koje kreiraju medijski prostor, što tek očekivati od anonimnih ljudi.
Freamon Lester wrote:Prvi komentar na klix-ovom fb ispod vijesti da je Ante bio na mostu. Tuzno i jadno. Novinar koji bi trebao biti i humanista priziva ubistvo.... Strasno, da strasnije ne moze biti... :-)
Dosta od mene.
Rizvan

#1032 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Rizvan »

sinuhe wrote:
Hafis wrote:Zapadni Mostar je jedini multietnički grad u BiH....i Brčko doduše.
Slučajno. Ali dobro i da je tako.
U zapadnom Mostaru ne živi više od 10% Bošnjaka i ostalih. Po tome taj dio Mostara nije ništa multietničniji od Zenice, Tuzle, Bugojna, Livna, Kaknja, pa čak i užeg dijela Sarajeva.

A po nazivima ulica i kulturnoj zastupljenosti drugih naroda, zapadni Mostar ako se usporedi sa istočnim i gradovima tipa Zenice, Tuzle, Sarajeva, može biti multietničan jedino po NDH mjerilima.
Tabhana

#1033 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Tabhana »

Drug, zezam se malo.

Naravno da je bolesno društvo, ne smiješ nositi zastavu i dres države Bosne i Hercegovine na teritoriju Bosne i Hercegovine, dovoljan je to pokazatelj u kakvoj bolesnoj državi mi živimo. Dvije škole pod jednim krovom, jedni uče historiju, drugi povijest, pogledaš ko je autor knjiga i recezente i samo se smiješ. Uzmeš literaturu na Univerzitetu za jedan smjer, na Sveučilištu isti smjer i gledaš veliku razliku. Sve počinje od osnovne škole, od osnovnog obrazovanja.

Odgoj igra tu veliku ulogu, no kao osoba koja razmišlja svojim mozgom, potrebno je obrazovanje na osnovu kojih će dotična osoba uvidjeti tačnost i probleme mnogih stvari. Ja Anti ne zamjeram toliko, ipak je srednjoškolac, mene zabrinjavaju osobe (akademski građani) koji su zaslijepeni bolesnim političkim manipulacijama čiji epilog je jednak onome iz partizanskih filmova gdje se ljudi bore protiv stranaca, a i protiv sebe.
Mister Yes

#1034 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Mister Yes »

Rizvan wrote: U zapadnom Mostaru ne živi više od 10% Bošnjaka i ostalih.
Barem 20% stanovništva zapadnog dijela Mostara (dio koji je kontrolisao HVO) nisu Hrvati. Pri tome ne govorim o opštini već baš o gradu.
Rizvan

#1035 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Rizvan »

Mister Yes wrote:
Rizvan wrote: U zapadnom Mostaru ne živi više od 10% Bošnjaka i ostalih.
Barem 20% stanovništva zapadnog dijela Mostara (dio koji je kontrolisao HVO) nisu Hrvati. Pri tome ne govorim o opštini već baš o gradu.
Drago mi je ako je tako. Mada stvarno stanje ćemo saznati tek nakon objave rezultata popisa.No, puno bitnija stvar od postotka kada govorimo o multietničnosti, je koliko su ti nehrvati zastupljeni u svakondnevnom životu zapadnog Mostara. Kolko su nehrvati zastupljeni u javnim ustanovama koje pokrivaju samo taj dio grada, da li postoje neki jaći privrednici nehrvati, vlasnici ugostiteljskih objekata itd. A da ne govorim o ulicama. U tim stvarima z. Mostar kaska u odnosu na druge veće gradove u FBiH I na istočni dio.
Kikibombona

#1036 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Kikibombona »

lajkujMe wrote:uhhfffff ova emisija me podsjetila opet gdje zivim na zalost, podsjetila me i kakvi su ljudi opcenito na svijetu. Ja sam odmah da vam kazem jedan od onih izmedju vatri u nasem slucaju izmedju tri vatre. Mnoge izjave u ovim videima su me frustrirale, naljutile i nevjerovatno iznenadile koliko je ljudski mozak velik a opet manji od dinosaurusa.

Ja sam jedan od rijetkih gradjana ove zemlje koji ima sliku iz razlicitih dijelova BIH i poznajem na svom primjeru sta se sve moze desiti. Nazalost ovdje opet potvrdjena moja teza gdje jedna mala ekstremna grupa utice na vecinu umjerenih ili bolje receno vuk odredjuje gdje ce stado ovaca da ide.

Ja sam iz mjesanog braka, u familiji imam sve tri nacionalnosti pa cak i strance. Zivio sam u svom zivotu u Austriji, Hrvatskoj, raznim dijelovima BIH i stekao sam mnogo iskustava. U Austriji npr sam se druzio s "nasim" svako ko je bio iz BIH nevezano je li ime Sasa, Sanel ili Ivo. 99 sam se i poceo druziti i s Kosovskim Albancima i sve je to meni bilo isto, jeste da sam dijete bio ali ni od svoje familije niti okoline nisam nikad dobio rijec "dijeljenje". U tim godinama sam cesto dolazio u BIH, ponajvise Sarajevo, Mostar, Stolac, Nevesinje i Bihac, u Hrvatskoj sam takodjer proveo mnogo vremena u Rijeci i na Krku. Odmah da vam kazem do 2000 skoro nikada nisam vidio podjele osim jednom, 2000 medjutim sam bukvalno napadnut podjelama, mrznjom i slicno. To je bio sok za mene. 2000 kad smo se vratili BIH morali smo u Nevesinje jer u Sarajevu nismo jos osigurali stambeno pitanje. Moram odmah reci za mene je 2000 godina bila ubjedljivo najgora u zivotu nista pozitivno nisam tu vidio. Valjda sto je malo mjesto a jos nacionalnost skoro 100% srpska pa nisu navikli na druge i drugacije dozivio sam vrlo losa iskustva a bilo je i pozitivnih. Uglavom drustvo sam brzo nasao ono sto bi ja nazvao ovce a nazalost naisao sam i na Vukove. Citavo vrijeme na meni je bio pritisak da se odlucim ko sam i sta sam, morao sam slagati da sam se isao krstiti i promjeniti ime u srpsko, tamo su me ucili o vjeri a ja s vjerom nikada nisam imao dodira, strah me bilo osude od drustva ako kazem da mi je otac Bosnjak, da sam iz Sarajeva i sta sve ne.To je sve bilo od umjerenih a jos gore od svega djece od 9 godine do 15 godine zivota koji su me ucili podjelama. Skola je bila nocna mora gdje sam se redovno tukao protiv citavog razreda na kraju sam odbio ici u skolu na pologodistu jer mi je bilo dosta svega. Najgori incident tamo mi se desio kad je "vuk" od 16 godina dok sam igrao fudbala s drustvom dotrcao namjenski na mene u jednoj ruci noz u drugoj krst, uhvatio me i dao izbor, poljubi krst ili cu ti zabit noz u srce. Nakon toga lijepo sam rekao staroj (nakon sto policija nije nista uradila) ili me vodis odavde ili sam mrtav u sljedecih nekoliko dana. I tako pobjegli bukvalno jer nas je policija morala ispratiti iz grada.

Prvi slucaj podjela sam vidio u Stocu kad je prijatelj familijarni koji je odtamo slucajno zalutao u hrvatski dio stoca, u autu smo bili ja i on, on ima 40 i nesto a nas momak na sred ulice zaustavlja, otvori prozor i saka u glavu i poruka ne dolazi ovamo. Covjek inace borac ARBIH i prepoznali ga. Tada to nisam shvatio kasnije jesam.

U Bihacu je sve bilo super nikakvih incidenata.
U Mostaru nikada nije bilo incidenata ali sam imao nekakav osjecaj, i stalno zapitkivao zasto nesmijemo tamo na drugu stranu a kad smo isli osjecaj nelagode je bio ogroman nisam znao zbog cega jednostavno moja okolinu tu je bila napeta pa sam bio i ja.

Eh sad dolazimo do Sarajeva biti cu lincovan zbog ovoga i neka. Ja dosta razumijem zasto su Srbi i Hrvati napustili grad u i nakon rata a to je pritisak okoline na njih.
Sarajevo vjerovali ili ne je imalo dosta slicnosti s Nevesinjem iako u daleko manjem obimu i ekstremizmu.
Kad sam dosao pocetkom 2001, na Ilidzu, na pocetku nisam imao nikakvih problema, prodisao sam punim plucima i nevjerovatno sam se osjecao slobodno. Medjutim vec poslije nekoliko mjeseci dolazi do problema da mi je majka "srpkinja po nasim standardima" i da ja pojmaaa nemam o vjeri. Ja nisam do 2001 znao, sta je krscanstvo, islam, crkva, dzamija, bajram znao sam samo da je bozic 25 decembra i da se tu jede mnogo slatkisa i da ima drvce okiceno to sam pokupio jos iz Austrije, pozdravi kao sto su selam alejkum su za mene zvucali kao neka vrsta salame. I tu je doslo do pritisaka okoline, moje drustvo je htjelo znati kao prvo jesam li osunecen :-) onda su oni radili neke stvari za koje nisam znao, isli u dzamiju npr, prvi bajram sam docekao ono sta je ovo i svo drustvo je nestalo a ja pojma nemam sta se desava. Ali sam se poceo koliko toliko uklapati.
U medjuvremenu primjetio sam neke stvari, moji prijatelji nisu htjeli da dolaze meni kuci iz razloga sto su se bojali moje stare. Onda je poceo pritisak na mene da idem u dzamiju i da naucim Islamske vrijednosti, nacine praktikovanja vjere i slicno. Primjetio sam da se neki klinci od mene distanciraju kasnije sam shvatio da su iz familija koje su vrlo privrzene vjeri i da im je receno da me se klone. Ponekad je dolazilo do psovki na nacionalnoj vjeri sto ja nikako nisam shvacao niti uvredio ali eto oni mislili da jesam.
U skoli sam se odmah prvi dan potukao ali to nije bilo vezano za nacionalnost :D frajer razreda koji je cim je usao poceo lupati od sto ko gorila u prsa dobio batine jer me iznervirao :D ni 5 minuta u novoj skoli a ja vec trazim belaj.
Stekao sam dosta dobrih prijatelja tu ali je bilo dosta pritiska da prihvatim Islam.
Nakon odredjenog vremena napokon vracamo stan i eto nas u Sarajevu pravom Sarajevu jer to grad a ne Ilidza :o Tu je Sarajevo Sarajevo svi pritisci su nestali, nasao u novoj skoli odmah drustvo, 1 srbin, 1 hrvat i 2 bosnjaka + ja koji je niciji :run: to je bilo 2003 godine od tada nikad vise nisam imao problema s etnicko/religijskim pritiscima sve do zadnje 2 godine. Opet imam osjecaj nelagode. Na poslu nisam rekao ko mi je majka, nasao sam svoje vrlo liberalno drustvo 2-3 ljudi s kojima mogu o bas svemu pricati sta zelim a da ne upadnem u probleme ovo ostalo su etnicko/religijsko obojeni ljudi s kojima ne zelim kontakte.

Na fejsu imam sasvim normalno drustvo sareno iz raznih zemalja ukljucujuci iz Srbije i Hrvatske i sreo sam mnoge to su normalni ljudi.

U Lukavicu idem sasvim normalno nemam osjecaj nelagode ali imam osjecaj podjele geografski gledano Lukavica i Dobrinja su se stopile ali po osjecaju imas saznanje da si presao na "drugu stranu" a to mi mnogo smeta. Jahorina sasvim normalno, Pale se islo i na rostiljanje od rodjaka vikendica itd.

Tako da dobro znam sta ova ovi na videou govore iskusio sam mnoge stvari za koje oni tvrde ali sam do sada zivio u iluziji da je to bilo tada odmah poslije rata pa zato medjutim ocigledno nije. Ovo samo potvrdjuje da rat nije zavrsen samo se vodi drugim sredstvima.

I nazalost Sarajevo sve vise lici na Mostar npr samo u drugacijem obliku, jer pritisaka ima ma koliko god to ljudi opvrgavali ja se ne bojim da ce se meni nesto desiti ili da ce se desiti nekome nesto druge nacionalnosti na fizickom nivou ili na verbalnom nivou, ali ako si drugaciji u Sarajevu nekako se izgubi tvoja pozicija kao da malo manje vrijedis od Bosnjaka i da ti zivot postane malo komplikovaniji posebno kad se radi o zaposljenju, obrazovanju i slicno. Ne u velikoj mjeri jer Sarajevo je veliko pa uvijek ima opcija ali se dese ti sitni incidenti za koje i ne znas da su incidenti.
Govna smo brate, govna!

Neko je malo vece govno, neko malo manje, a malo ko da nije govno!

Svaka tebi cast!
mudrac2

#1037 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by mudrac2 »

JohnnyS wrote:
mudrac2 wrote:
JohnnyS wrote: I ovo je napredak, obično su sve herceg Četnici
a ima i pokoji poluizabrani.

Kao što vidimo na međunarodnoj sceni, više vrijedi pola izabranog nego stotine neizabranih...
Zašto si skroman, trebao si slobodno odalamiti barem tisuću.
Nomo

#1038 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Nomo »

Hafis wrote:
Tabhana wrote:Gubiš se moj @Hafis.

Nema tu nikakve furke, djela pokazuje zaista stanje u ovom gradu.

Image

A pošto si kao stariji, sigurno se sjećaš parole napisane nasuprot španskog trga gdje je sada banka "Stari most se sam srušio, HVO=NLO".
Podsjećaš me na nekog mastodonta koji je nekim čudom zaslugom nekog lucidnog profesora ustao iz višestoljetnog sna u ledu, i sad traži družicu u nadi da će se pariti s njom.
Kakve veze ima Stari most s ovom pričom?
Znaš li da su djecu ubijali u Grabovici? Čak im još tijela nisu našli?

prljav si igrac a znas li da je prije Grabovice ( gdje je nazalost ubijeno jedno dijete a ne kako ti kazes DJECA ) ubijeno na hiljade neke druge djece . ti nisi ni jedini ni posljednji lazov koji zeli uvecati taj okrutni zlocin i dodati mu djecu koja jos nisu pronadjena . tamo je ubijeno nazalost 13 civila i jedno dijete . grozim se . gunusam se zlocina u grabovici i osudjujem ga bez rezerve . pocinoci su proicesuirani dok su ubice bosnjacke djece dobivali ordenje i cinove i postali heroji dok su ubice iz grabovice ( njih 2 plus naredbodavac ) postali zlocinci od prve sekunde . ako je on tebi stavio sliku srusenog spomenika armiji bih poslije rata a ti njemu spomenuo grabovicu iz rujna 1993 red je da idemo redom . od gornjeg vakufa , prozora , stoca , viteza , stupnog dola , ahmica .....

Prije početka Rata u BiH, ciljevi nacionalista iz Hrvatske su bili identični kao i ciljevi hrvatskih nacionalista u Bosni i Hercegovini.[2] Dana 18. novembra 1991., ogranak HDZ-a u BiH je proglasio postojanje Hrvatske zajednice Herceg-Bosna kao zasebne "političke, kulturne, ekonomske i teritorijalne cjeline" na teritoriji Bosne i Hercegovine.[3] Dana 18. juna 1992. godine, bosanska Teritorijalna odbrana u Novom Travniku je primila ultimatum od strane Hrvatskog vijeća odbrane koji je uključivao zahtjeve za ukidanjem institucija Bosne i Hercegovine, uspostavljanjem vlasti Herceg-Bosne i polaganjem zakletve Herceg-Bosni, potčinjavanjem Teritorijalne odbrane HVO-u, te izbacivanjem muslimanskih izbjeglica koje su našle utočište u Novom Travniku nakon srpskih progona, sve u roku od 24 sata. Napad na bosanske muslimane je lansiran 19. juna i tako je započeo Bošnjačko-hrvatski sukob.[4]

Mostar je bio podijeljen na zapadni dio, u kojem su dominirali Hrvati i istočni dio, gdje je bila pretežno koncentrisana Armija RBiH. Međutim Armija RBiH je imala svoj štab u zapadnom dijelu u kompleksu poznatom kao Vranica. U ranim satima 9. maja 1993. godine HVO je napao bošnjačko stanovništvo grada Mostara upotrebom artiljerije, minobacača, teškog naoružanja i lakog oružja. HVO je kontrolisao sve puteve koji su vodili u Mostar, a međunarodnim organizacijama je zabranio pristup gradu. Radio Mostar je objavio da svi Bošnjaci treba da istaknu bijelu zastavu sa svojih prozora. Hrvatski napad je bio dobro pripremljen i isplaniran.[5]

Hrvati su preuzeli kontrolu zapadnog dijela grada i protjerali na hiljade Bošnjaka u istočni dio.[3] Hrvatske snage su krenule u masovne egzekucije i etničko čišćenje zapadnog, te svirepu opsadu i kampanju granatiranja istočnog dijela grada pod kontrolom bosanske vlade. To je rezultiralo hiljadama ranjenih i ubijenih. Granatiranje hrvatske vojske je sravnilo sa zemljom veći dio historijske jezgre grada.[3]

Neretva 93[uredi | uredi izvor]
Kako bi se sprovele borbene operacije u Hercegovini s ciljem prekida opsade istočnog dijela grada Mostara, jedinice 9. brigade, 10. brigade i 2. nezavisnog bataljona, sve podređene Prvom korpusu Armije BiH su poslane iz Sarajeva u sektor Jablanice. To je bilo područje gdje se nalazi Grabovica, a u zoni odgovornosti Šestog korpusa. MKSJ je zaključio da su jedinice došle u to područje na osnovu naredbe izdate od strane Sefera Halilovića.[6]

Ubistva[uredi | uredi izvor]
Grabovica je bilo selo nastanjeno Hrvatima. Bila je pod kontrolom bosanske vlade od maja 1993, a odnos između stanovnika i vojnika Armije RBiH koji su bili stacionirani u selu je bio dobar. Pošto nije bilo dovoljno prostora za smještaj jedinica koje su trebale da dođu, pretpostavilo se kako će se dolazeći vojnici smjestiti kod stanovnika sela. Reputacija jedinica koje su trebale doći (9. i 10. brigada) je bila loša, zbog "kriminalnih i nekontrolisanih" elemenata u njima. Prema MKSJ, dokazi su pokazali da su pripadnici obje brigade ne samo pokazali nedostatak discipline, nego su također činili i nedolične radnje (krađa i sl.). Pretresno vijeće je istaklo svjedočenje komandatna Prvog korpusa, Vahida Karavelića koji je rekao da iako je znao za nedisciplinu pripadnika tih brigada, ipak nije mogao zamisliti da bi pripadnici tih brigada mogli počiniti zločin nad civilima u Grabovici. [7]

Dolaskom jedinice 9. brigade atmosfera u selu se promijenila, a činovi nasilja su se počeli dešavati. Tokom noći 8. septembra su se čuli pucnji u selu. MKSJ je ustanovio da je do ranog poslijepodneva na dan 9. septembra, određeni broj stanovnika bio ubijen od strane jedinica prisutnih u Grabovici. Pretresno vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano kako je 13 stanovnika sela, koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima ubijeno od strane pripadnika 9. brigade i neidentifikovanih članova Armije RBiH na dane 8. i 9. septembra 1993. godine (Pero Marić, Dragica Marić, Ivan Zadro, Matija Zadro, Mladen Zadro, Ljubica Zadro and Mladenka Zadro, Josip Brekalo, Martin Marić, Živko Drežnjak, Ljuba Drežnjak, Ivan Mandić i Ilka Miletić). Pretresno vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati izvan razumne sumnje da je preostalih 14 osoba navedenih u optužnici ubijeno od strane pripadnika Armije BiH u Grabovici u vrijeme relevantno za slučaj. Pretresno vijeće je također konstatovalo da je tokom slučaja, šest navodnih žrtava navedenih u optužnici povučeno.[8][9]

Istraga[uredi | uredi izvor]
Nakon što je informacija o ubistvima došla u Sarajevo, Armija RBiH je započela istragu o počinjenom zločinu. Služba sigurnosti Šestog korpusa, Bataljon Vojne policije Šestog korpusa i Vojna policija 44. brigade locirana u Jablanici su bili uključeni u istragu. Šef sigurnosti Glavnog štaba Armije RBiH, Jusuf Jašarević je informisan o rezultatima istrage. MKSJ je na bazi predočenih dokaza zaključio kako Sefer Halilović nije imao stvarnih mogućnosti da kazni počinioce ubistava.[10]

Suđenje u Hagu[uredi | uredi izvor]
Bosanski komandant Sefer Halilović je optužen od strane Tužilaštva MKSJ na bazi komandne odgovornosti (član 7(3) statuta Tribunala) po jednoj tački optužnice za kršenje zakona i običaja ratovanja (član 3 - ubistvo). Nakon što je sud ispitao sve prezentirane dokaze i u svjetlu činjeničnih nalaza, donesena je odluka kako Tužilaštvo nije dokazalo izvan razumne sumnje da je Sefer Halilović imao efektivnu kontrolu nad trupama u Grabovici na dane 8. i 9. septembra 1993. godine, čiji su pripadnici počinili zločin. Presuda Seferu Haloviću je glasila da nije kriv.[11]

Presude[uredi | uredi izvor]
2008. godine, Vrhovni sud FBiH potvrdio je tri presude lokalnih sudova od 13 godina zatvora protiv Nihada Vlahovljaka, Seada Karagića i Harisa Rajkića, bivših pripadnika Armije RBiH za zločine počinjene u Grabovici. Sud je zaključio da je Nihad Vlahovljak naredio ubistva, a da su druga dva osuđenika izvršila njegovo naređenje.[12]
sanjin_1

#1039 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by sanjin_1 »

'ta se ibretite ? :-)

"Hantalaš" (škutorski Ante), klasični je primjerak "mostarca" tipa Hafis, Šušnjar, Slino Rasprdić, Martina Sopta Obrezanović i ostala nacistička gamad...

A sad cmizdre zbog Hantalaševog "mentalnog sklopa" zaboravljajući da su ga oni kreirali.. :lol:

Sjećate li se prije "nekoliko" kad smo pravili forumsku šprdnju o pitanju

" - zašto djeca iz stonog grada idu na autobuske ekskurzije da vide Stari Most ?

- Pa zato što se gadno pješaka peti na Hum ! "

Dakle, Hantalaš je samo dokaz onog o čemu se pisalo.

I nemojte slučajno misliti da je Hantalaš nekakav izuzetak ! Nije. On je Hafisova realnost !

Da ne zaboravim, Hantalaš je fantastiĆan pokazatelj nepobitne činjenice da su ustaše izgubile rat u BiH .. :izet:

Kare Hantalaš da ga je strah neugodnosti...pa međede šovinistički i treba te biti strah sa takvim nakaradnim razmišljanjem, i treba ti biti neugodno i treba da znaš da za majmune tvog kalibra u slobodnom djelu grada nema mjesta. Neka te tamo u nacističkom getu od 25% "nečeg". Uživaj u kukastim krstovima, Hitlerovskim pozdravim, slovima U i ustaškim ulicama ali zapamti Hantalaš, ćaća ti je dobio nogu u guzicu sprovodeći fašističku ideologiju. Ni ti nećeš proći nimalo bolje... "DapaĆe rodJak"..
JohnnyS

#1040 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by JohnnyS »

Nakon što je svoj sud dao i Emil hercegovac pravi sa skele u Metkoviću, može se tema komotno zaključati :D
sanjin_1

#1041 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by sanjin_1 »

slaganje konzumskih rafova maksimalni domet intelekata...ako tako nastaviš sa umotvorinama možda te prime i na mješalicu na vijaduktu.....

provali vas Hantalaš samo tako.. :lol: :thumbup:

Nemaš pojma koliko mi zadovoljstvo predstavlja ovaj video uredak "hrvatske" budućnosti u BiH.. :bih:
JohnnyS

#1042 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by JohnnyS »

Vjerujem. Između dvije rađe u Metkoviću, možda ćeš ziđat u Hantalaša...
sanjin_1

#1043 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by sanjin_1 »

svoj ti poso kumašine..mješalica ti ne gine..ili dikela..pa ti vidi.. :D
mudrac2

#1044 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by mudrac2 »

sanjin_1 wrote:svoj ti poso kumašine..mješalica ti ne gine..ili dikela..pa ti vidi.. :D
a on umislio da vlada svijetom, da je poluizabran, da vrijedi ko stotine drugih.... Ni firer ga nebi nadmašio.

Za ne povjerovati kakvih sve ovdje pacijenata ima.
sarajevosa

#1045 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by sarajevosa »

Kako to
Last edited by sarajevosa on 16/09/2020 23:39, edited 2 times in total.
ronnie

#1046 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by ronnie »

Ima li i ona parodija s Hitlerom? :roll:
astala_vistala

#1047 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by astala_vistala »

Ima li nastavak,da cujem sta kazu obojeni ?
Sinapsa

#1048 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Sinapsa »

astala_vistala wrote:Ima li nastavak,da cujem sta kazu obojeni ?
http://www.slobodnaevropa.org/media/vid ... z=904&zp=1
hAZNADAR

#1049 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by hAZNADAR »

Ne vidim razlog da se Ante ovoliko pljuje i naziva pogrdnim imenima, da mu se prisiva rasizam i sl

Momak je skroz regularan i to se da vidjeti i na videu.

Problem je sto odrasta u sredini gdje se tako razmislja i sto nema sanse da kaze nesto drugo. Realno govoreci - nebi se bas lijepo proveo da je dao neki drugi interviu gdje spominje potreba pomirenja, mira i uzajamnog respekta. Isto kao vrsnjak sa druge strane.

A da se ljudi mogu provaliti po izgledu - pa to je svako od nas milion puta dozivio i sam znao pogadjati.
Nomo

#1050 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Nomo »

hAZNADAR wrote:Ne vidim razlog da se Ante ovoliko pljuje i naziva pogrdnim imenima, da mu se prisiva rasizam i sl

Momak je skroz regularan i to se da vidjeti i na videu.

Problem je sto odrasta u sredini gdje se tako razmislja i sto nema sanse da kaze nesto drugo. Realno govoreci - nebi se bas lijepo proveo da je dao neki drugi interviu gdje spominje potreba pomirenja, mira i uzajamnog respekta. Isto kao vrsnjak sa druge strane.

A da se ljudi mogu provaliti po izgledu - pa to je svako od nas milion puta dozivio i sam znao pogadjati
.
:lol: samo meni nikako nije jasno zasto Samuel L Jackson uvijek mora da glumi crnca :-D
Post Reply