Sarajevo u Ratu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Stari kenjac

#1026 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Stari kenjac »

muha_sa wrote:
oridjidji wrote:Na danasnji dan se Sarajevu vratila oteta Grbavica :bih:
http://opsadasarajeva.blogspot.com/2015 ... acena.html
par dana pred oljackalo se što se moglo opljackat--iz stana moje sestre wc šolju odnjeli i kadu koja je bila zazidana :lol: :lol: :lol:

dan pred reintegraciju palili stanove--svojim oćima gledo nebodere, uz miljacku, preko puta Bristola kako gore.
I iz mog stana moj Muha! I vrata i prozore kadu bojler. Ali mi lola ostavio fotografije, diplome dokumenta. Hvala mu. Da, ostavio je na podu onaj ukrasni komplet za kafu, sa pozlacenim metalnim, ono u sta fildjan dodje i mali ibricic jer je na poklopcu bila mjesec i zvijezda. :mrgreen: Nisam se nikad raspitivao koje bio u tom stanu, nisam se nikad ni vraco nakon sto sam 96.te pokupio to po podu! :run:
trambusek88

#1027 Re: Sarajevo u Ratu

Post by trambusek88 »

eifel wrote:Interesantno da je Ilijaš prvi reintegrisan a Grbavica zadnja
Reintegracija općina Vogošća, Ilijaš, Ilidža, Hadžići je bila preča zbog saobraćajnica prema Tuzli, Zenici, Mostaru, itd...
oridjidji

#1028 Re: Sarajevo u Ratu

Post by oridjidji »

Stari kenjac wrote:
muha_sa wrote:
oridjidji wrote:Na danasnji dan se Sarajevu vratila oteta Grbavica :bih:
http://opsadasarajeva.blogspot.com/2015 ... acena.html
par dana pred oljackalo se što se moglo opljackat--iz stana moje sestre wc šolju odnjeli i kadu koja je bila zazidana :lol: :lol: :lol:

dan pred reintegraciju palili stanove--svojim oćima gledo nebodere, uz miljacku, preko puta Bristola kako gore.
I iz mog stana moj Muha! I vrata i prozore kadu bojler. Ali mi lola ostavio fotografije, diplome dokumenta. Hvala mu. Da, ostavio je na podu onaj ukrasni komplet za kafu, sa pozlacenim metalnim, ono u sta fildjan dodje i mali ibricic jer je na poklopcu bila mjesec i zvijezda. :mrgreen: Nisam se nikad raspitivao koje bio u tom stanu, nisam se nikad ni vraco nakon sto sam 96.te pokupio to po podu! :run:
Ima ovdje snimaka o tome, kako su palili Grbavicu pred reintegraciju...
https://www.facebook.com/sarajevoinwar
Skyfox

#1029 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Skyfox »

Kod mene su iselili stan, ali nisu stigli sve odnjeti, neke stvari smo nasli u haustoru i kod komsija... Vrata, elemenente kuhinje... Eto slike i albume su ostavili razbacane po podu. Onaj sok kad udes u otvoren stan nakon 4godine... Strasno
mali Ninja

#1030 Re: Sarajevo u Ratu

Post by mali Ninja »

kad se sjetim onih barikada iznad zeljinog i one rupe kod pomocnog, smeca u paviljonima, stanova bez vrata, sa dekama umjesto vrata, par auta bilo na parkingu koje su ljudi vozili i nas merc 123 200d narandzasti nakon plave lade karavan koju smo imali 7 dana :D ...
dadoka84

#1031 Re: Sarajevo u Ratu

Post by dadoka84 »

Prica mi stari koji je tad bio u policiji da im je kod nekog zaseoka neko minirao put, tako da se tu noc nisu mogli vratiti kuci. Opstina ilidza.
Sjecam se price o liku koji je sve svoje zapalio prilikom iseljavanja da bi se nakon par dana vratio iz izbjeglistva...
Država

#1032 Re:

Post by Država »

Piranesi wrote:Image

SARAJEVO/STUP :sad:
Ko im ovo halali, daBogda ga rođena djeca proklinjala...

.. a takođe i onoga ko naspe gorivo na NIS-u ili ode u Lukavicu nasuti goriva...

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1033 Re: Sarajevo u Ratu

Post by KatarinaKosaca »

Dozer wrote:Sarajevo u ratu je bilo...Cool :D
Ako zanemarimo granate, pucnjavu, pogibije, sakacenja, ranjavanja, pa i nedostatak vode, klope, plina, grijanja, struje... Nikad boljih derneka i zajebancije nije bilo :D
A sastav stanovništva, nikad bolji nego 1993, al fakat..
Dozer

#1034 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Dozer »

NIsam upratio... :zoka:
muha_sa

#1035 Re: Sarajevo u Ratu

Post by muha_sa »

jebo me otac kad i udjoh sad na ovu temu :-) sjeba me ova slika :(
oridjidji

#1036 Re: Sarajevo u Ratu

Post by oridjidji »

Qler

#1037 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Qler »

muha_sa wrote:jebo me otac kad i udjoh sad na ovu temu :-) sjeba me ova slika :(

Ova slika me uvijek toliko potrese... nikada ne bude "lakse"... svaki put isti osjecaji...
muha_sa

#1039 Re: Sarajevo u Ratu

Post by muha_sa »

karanana

#1041 Re: Sarajevo u Ratu

Post by karanana »

11 napadaca poginulo u napadu na skolu mupa vraca?
VjecitiStudent

#1042 Re: Sarajevo u Ratu

Post by VjecitiStudent »

U aprilu 1992., ukupno je 225 poginulih i nestalih u Sarajevu prema podacima IDC-a.
karanana

#1043 Re: Sarajevo u Ratu

Post by karanana »

5. aprila 133 poginula?
strasan broj uzimajuci u obzir da se navise prica o dvije poginule na mostu i momku u skoli mupa. a jos 130 poginulih. doduse ima 5-6 agresora na toj listi.
vješalica

#1044 Re: Sarajevo u Ratu

Post by vješalica »

a prije aprila?????
supercali

#1045 Re: Sarajevo u Ratu

Post by supercali »

u sarajevu prije aprila nije bilo direktno poginulih jer u biti rat je poceo u aprilu sa barikadama i sa onim masovnim protestima sto se tice sarajeva
alu bih jeste mislim da je negdje u istocnoj bosni u nekom selu prva zrtva pala direktno
VjecitiStudent

#1046 Re: Sarajevo u Ratu

Post by VjecitiStudent »

Prva žrtva u Sarajevu
Prezivao se Čelik, a ime si mu zaboravio. Ubijen je na dan prvih barikada, drugoga marta 1992. godine, na Trebeviću, tamo kod uspinjače. Bio je čuvar, radnik, mehaničar, ili se gore slučajno zatekao. To više ne znaš. Bio je Čelik, mrtav na pravdi Boga, u zločinu za kojeg si već tada znao da nikada neće biti kažnjen. Takva je bila situacija. Jedan mrtav bio je kao nijedan, u satima kada je grad drhtao pred ratom i nijedna cijena mira nije bila tako visoka da je nismo bili spremni platiti. Pa i život čovjeka koji se zvao Čelik. Halal im bilo ako je to sve.
trambusek88

#1047 Re: Sarajevo u Ratu

Post by trambusek88 »

Ramo Biber je radnik žičare koji je poginuo 2 marta 1992

Možda je ispravnije reći da su žrtve od prvih barikada do početka ratnih dejstava 5 aprila - žrtve zakuhavanja pred početak rata.
karanana

#1048 Re: Sarajevo u Ratu

Post by karanana »

vec 91. je bilo ubijanih a da je vezano za ono sto ce se desavati 92-95. ne u sarajevu, ali mislim da su u srebrenici nekad u septembru-oktobru 91. ubijena dva milicionera. onda naravno ravno.
sta bi sa onom tokacinom stranicom idc-a i pregleda poginulih po regijama i mjesecima. sklonio tokaca. sad mi zao sto to nisam snimio.
VjecitiStudent

#1049 Re: Sarajevo u Ratu

Post by VjecitiStudent »

Prema IDC-u u martu 1992. na području Sarajeva je bilo 10 ubijenih.
VjecitiStudent

#1050 Re: Sarajevo u Ratu

Post by VjecitiStudent »

Da, Ramo Biber se zvao radnik žičare koji je ubijen 2. marta.
Tog 2. marta, Ramo se nalazio na gornjoj stanici trebevićke žičare, u društvu sa strojarom žičare Abdulahom Rizvanovićem. Oko 14 sati, kazuje Halilbegović, primijetili su veću grupu nepoznatih naoružanih ljudi kako opkoljavaju stanicu, a trojica su odmah pokušala ući u objekat tražeći da je Ramo i Abdulah njima predaju i napuste.

"Bili su to vojnici u maskirnim uniformama i u bijelim kombinezonima. Rekli su im, pričao mi je Abdulah, da su pripadnici specijalne vojne jedinice iz Rajlovca i da su naoružani automatskim oružjem. Uvidjevši da su opkoljeni i da im prijeti opasnost po život, Ramo i Abdulah su skočili iz stanice i pojurili kroz šiblje i šumu trasom žičare prema gradu. Za njima su vojnici rafalno zapucali", priča Nihad Halilbegović, koji je zabilježio izjavu Abdulaha Rizvanovića o tome.

"Bilo je oko dva sata popodne. Baš smo pili kafu, pratili vijesti. Ostali smo iz prve smjene raditi zbog barikada i u jednom trenutku ugledah naoružanog čovjeka kako mi kroz prozorsko staklo, vrlo drsko, daje znak da izađem. Istovremeno vidjeh još dvojicu vojnika, ali i čuh Ramu kako mi govori da on vidi druge vojnike. Kao po komandi, instinktivno, naglo smo izjurili iz te prostorije i počeli trčati. Iza nas začula se gromoglasna rafalna paljba, dovikivanje, psovke, a mi smo i dalje trčali, trčali, padali, kotrljali se. Odjednom, Ramo je posrnuo, pa je opet ustao i u jednom času skrenuo je korak ulijevo. Dalje ne znam ništa više nego to da sam, činilo mi se, u sekundi uspio sjuriti do mjesne zajednice Mahmutovac. Poslije se ustanovilo da je Ramo bio ranjen u leđa i stomak, a, očito, dokrajčen je pucnjem u sljepoočnicu", ispričao je Abdulah Rizvanović istraživaču Halilbegoviću.

Ramo je pronađen mrtav u blizini trećeg stuba trebevićke žičare. Sljedećeg dana, 3. marta, uviđaj su obavili radnici CSB-a Sarajevo, u saradnji s radnicima CSB-a Stari Grad, te sa sudijom Osnovnog suda u Sarajevu. Na mjestu ubistva pronađene su brojne čahure kalibra 7, 9, 62 mm, te čahure municije kalibra 7,65 mm. Sve dalje aktivnosti, ističe Halilbegović, o utvrđivanju ubistva Rame Bibera preuzeo je MUPBiH, no do danas nije proveden krivični postupak, pa nije utvrđena ni odgovornost za taj zločin.
Još jedna žrtva tog dana
Sve se dogodilo u trenu. Samo što su se Kenan i njegov rođak Atif oko 18 sati popeli iznad kuće, na livadi čije ivice graniče s šumom odjeknuo je pucanj.

"Rafalnom vatrom iz automatske puške Kenan je ubijen, a Atif ranjen u nogu. U istražnom postupku SJB-a Vogošća načelnik Vehid Hodžić je s patrolom i psom tragačem izašao na mjesto ubistva. Pas tragač se uputio ka obližnjem naselju i došao do kuće Pere Pajdaka. No, čim su oni krenuli prema toj kući, iz nje su izašli naoružani ljudi i zaprijetili da će pucati ako se odmah ne vrate nazad. Čuo sam da je u to vrijeme predsjednik Kriznog štaba SDS-a Jovo Tintor, kasnije ratni zločinac, bio oženjen upravo iz kuće u koju se nije moglo ući", kazuje Halilbegović, napominjući da je na Kenanovoj dženazi 4. marta, koju je predvodio tadašnji reis Jakub ef. Selimoski, bilo više od deset hiljada ljudi.

Od Halilbegovića saznajemo da su Kenanovi roditelji, prosvjetni radnici, ugledni građani Vogošće, teško podnijeli ubistvo njihovog malodobnog sina jedinca. "Razočarani što ono nije rasvijetljeno, odselili su u Ameriku", kaže sagovornik.
Post Reply