Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Locked
Mister Yes

#1026 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote:Ja jos nikog u Srbiji nisam sreo ko za sebe kaze da je Srbijanac. Tako uglavnom mi u BiH i Hrvati nazivamo stanovnike Srbije. Nikad nisam cuo da se neko od njih tako deklarisao.
A i to je isto. Bosanac je izraz koji uglavnom koriste u Srbiji i Hrvatskoj za nas koji smo iz BiH. Mi se ovdje izjašnjavamo kao Bošnjaci, Srbi, Hrvati i vrlo vrlo rijetko kao Bosanci. Sve isto :D
Mister Yes

#1027 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote:Mister Yes

Adekvatno poredjenje mozemo napraviti sa Nijemcima

Njemacka - Nijemci - Sasi/Svabe
BiH - Bosanaci - Bosnjaci

Nijemac i Bosanac bi u ovom slucaju bila nacionalna a Bosnjaci i Sasi etnicka odrednica.
:lol:
Njemacka - Nijemci - Sasi/Svabe
Bosna i Hercegovina-Bosanci i Hercegovci-Bošnjaci
Srbija-Srbijanci-Srbi
reis1

#1028 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by reis1 »

Ja se jos kroz maglu sjecam kad je Ejup Ganici govorio ekavicom i bio Jugoslaven. Danas vec, naucio je bosanski i prica ijekavicom, te se deklarira kao Bosnjak. Napredak je uocljiv.

Pretpostavljam da su i Bakirov dedo, a u svakom slucaju pradedo, parlali ekavicom. Bake danas prirodno spreha ijekavicom, i uci nas Bosance da smo Bosnjaci.
Kikibombona

#1029 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Kikibombona »

Mister Yes wrote:
Englez-Engleska
Njemac-Njemačka
Hrvat-Hrvatska
Srbin-Srpska

Jel tako dobri čovječe? :lol:

Naravno da nije. Kod Srba se desio izuzetak od pravila a evo isto smo i mi Bošnjaci uradili.

Mi i Hrvati izmislili izraz "Srbijanac" :lol: Mora da je i Vuk Stefanović Karadžić bio iz BiH ili iz Hrvatske. :D Bože kakve sve čovjek budaleštine neće pročitati. Srbijanac:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Srbijanac
Termin Srbijanci je vjerojatno nastao u jeziku Srba prečana, koji žive van Srbije, da bi se mogla odrediti geografska pripadnost. Izrazi Srbijanac i srbijanski postoje odavno, i nalaze se u mnogim rečnicima, uključujući Rječnik Vuka Stefanovića Karadžića iz 1818. godine. U Vukovom Rječniku stoji:

Srbijanac – čovjek iz Srbije,
srbijanski – koji je iz Srbije.
Nakon Vukovog, ovi izrazi su se našli i u nizu drugih rečnika koji se na njega naslanjaju – Broz i Iveković, Rječnik JAZU, Elezović, Rečnik Matice srpske, itd.[6] Hrvatski jezikoslovac Vatroslav Rožić 1905. godine također definiše Srbijanca kao čoveka iz Srbije, za razliku od Srbina, što je narodno ime i ne znači čovjeka iz kraljevine Srbije:

„Čovjeku iz Srbije velimo: Srbijanac, što ne će biti čisto narodnoga postanja, i ako se tako općeno govori i piše; bilo bi možda bolje: Srbijac ili Srbljanin (s nast. janin); u narodnim pjesmama nahodi se pluralni oblik Srblji (genet. Srbalja); mjesto: Srbijac, Srbljanin nije dobro reći: Srbin, jer je to narodno ime i ne znači čovjeka iz kraljevine Srbije.[7]“
(Vatroslav Rožić)
Povijesno, značenje pojma Srbijanac se menjalo zajedno sa granicama države Srbije. U XIX vijeku, Srbijanci su bili samo stanovnici tadašnje Kneževine Srbije (kasnije kraljevine). Danas se Srbijancima uglavnom nazivaju stanovnici savremene Republike Srbije.

Geografski, u Srbijance ne spadaju isključivo Srbi, već i druge etničke grupe koje danas žive u Srbiji kao što su Mađari, Bošnjaci, Romi, Albanci, Slovaci, Hrvati, Rumunji, Bugari, Crnogorci i ostali.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hvala sto si me nasmijao, ali ipak apelujem da ukljucis mozak. Malo me ipak bude sramota kada se drugi provaljuju.

Potvrdio si clankom ono sto sam rekao. Nigdje nisam napisao da su naziv 'Srbijanac' izmislili Bosanci i Hrvati (citaj sa razumjevanjem), vec sam rekao da mi i Hrvati tako nazivamo stanovnike Srbije. A clank je potvrdio isto to, da je termin nastao van Srbije i da ljudi van Srbije tako nazivaju ljude koji zive u Srbiji.

Sa nazivom Bosanac je totalno drugacije. Ovdje se ljudi poistovjecuju sa izraz Bosanac, ponose se njime. Niko u Srbiji za sebe ne govori da je Srbijanac niti se ponosi tim izrazom. Cak naprotiv, mnogi ce se uvrijediti ako im kazes da su Srbijanci.

Dakle, NE LUPAJ, razmisli malo i citaj sa razumjevanjem.
Kikibombona

#1030 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Kikibombona »

Mister Yes wrote:
Kikibombona wrote:Ja jos nikog u Srbiji nisam sreo ko za sebe kaze da je Srbijanac. Tako uglavnom mi u BiH i Hrvati nazivamo stanovnike Srbije. Nikad nisam cuo da se neko od njih tako deklarisao.
A i to je isto. Bosanac je izraz koji uglavnom koriste u Srbiji i Hrvatskoj za nas koji smo iz BiH. Mi se ovdje izjašnjavamo kao Bošnjaci, Srbi, Hrvati i vrlo vrlo rijetko kao Bosanci. Sve isto :D
Vecina stanovnika Bosne naziv Bosanac nosi u dusi i istice sa ponosom. Tu ukljucujem veliku vecinu Bosnjaka i mnoge Srbe i Hrvate, kao i nas koji se identifikujemo iskljucivo bosanstvom, koji smo Bosanci.

Srbijanac, to je nista, prazna ljustura. Taj izraz stonovcnici Srbije nikada nisu prihvatili niti se identifikuju sa njim. Tako su ih nazvali ljudi koji zive van Srbije.

Hoces prestati sa blamiranjem?
Gojeni H

#1031 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Gojeni H »

Poslije zatvaranja teme o "izmisljenim" Srbima i Hrvatima, za koju se nadam da je samo trebala pokazati svu apsurdnost otvaranja ove teme, Bosnjak koji ima koliko zrno ponosa ce ovu temu zaobici u sirokom luku.

Nek' se kmetovi nasladjuju, ali bez mene k'o domina.
Kikibombona

#1032 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:Poslije zatvaranja teme o "izmisljenim" Srbima i Hrvatima, za koju se nadam da je samo trebala pokazati svu apsurdnost otvaranja ove teme, Bosnjak koji ima koliko zrno ponosa ce ovu temu zaobici u sirokom luku.

Nek' se kmetovi nasladjuju, ali bez mene k'o domina.
Pa otvori brate normalnu temu, sa normalnim uvodnim komentarom koji ce sadrzavati cinjenice. Takva su pravila foruma koliko sam upucen.

Imali bi dosta toga reci za Srbe i Hrvate u BiH cija je historijska utemeljenost na ovim prostorima veoma upitna.

Zakljucana tema je bila parodija na ovu temu i zbog toga je valjda zatvorena.

Al ne bre, najlakse je zavapiti, zaveeeraaaaa, breee! :D

Ti si ozbiljan i razuman covjek, cudi me od tebe, fakat.
Mister Yes

#1033 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote: Sa nazivom Bosanac je totalno drugacije. Ovdje se ljudi poistovjecuju sa izraz Bosanac, ponose se njime. Niko u Srbiji za sebe ne govori da je Srbijanac niti se ponosi tim izrazom. Cak naprotiv, mnogi ce se uvrijediti ako im kazes da su Srbijanci.
Ama ko se ovdje poistovjećuje sa izrazom Bosanac Allah ti se smilovao? :lol:

Popis će pokazati da je Bošnjaka oko 49%, Srba oko 32%, Hrvata oko 14%, Roma oko 2%, Muslimana oko 1%. Bosanaca MOŽDA bude 1%. O čemu pričaš dobri čovječe? Da se ljudi tako poistovjećuju sa izrazom Bosanac onda bi se tako i izjasnili na popisu.

Ovako kako je jedino što možemo zaključiti je da je Bosanac za nas ovdje isto uvrjedljivo koliko je za Srbe u Srbiji uvrjedljivo Srbijanac. Pa imaš izjave Dodika da on nije nikakav Bosanac već Srbin i da ga vrijeđa da ga se zove Bosancem. Imaš izjave Hrvata da ih vrijeđa da ih se zove Bosancem. Imaš čitav propagandni materijal koji su Bošnjaci štancali prije popisa da nipošto nisu Bosanci. Ko može zaboraviti legandarnog Brootu i njegovo "On će meni da sam Bosonoc".

Hebote burazeru, sam sebe ubijediš u nešto i onda kad kreneš sa pogrešnim premisama ne može ni konkluzija biti bolja :sad:
mO k3

#1034 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by mO k3 »

Hajde neka bude da smo izmišljeni i sta sada ????
Ne razumijem chmolju da je ovako nesto dopustio , ne kritikujem rad ali neke teme koje su provokativne odma u startu u korijenu sasjeći
Kikibombona

#1035 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Kikibombona »

Mister Yes wrote:
Ama ko se ovdje poistovjećuje sa izrazom Bosanac Allah ti se smilovao? :lol:

Popis će pokazati da je Bošnjaka oko 49%, Srba oko 32%, Hrvata oko 14%, Roma oko 2%, Muslimana oko 1%. Bosanaca MOŽDA bude 1%. O čemu pričaš dobri čovječe? Da se ljudi tako poistovjećuju sa izrazom Bosanac onda bi se tako i izjasnili na popisu.

Ovako kako je jedino što možemo zaključiti je da je Bosanac za nas ovdje isto uvrjedljivo koliko je za Srbe u Srbiji uvrjedljivo Srbijanac. Pa imaš izjave Dodika da on nije nikakav Bosanac već Srbin i da ga vrijeđa da ga se zove Bosancem. Imaš izjave Hrvata da ih vrijeđa da ih se zove Bosancem. Imaš čitav propagandni materijal koji su Bošnjaci štancali prije popisa da nipošto nisu Bosanci. Ko može zaboraviti legandarnog Brootu i njegovo "On će meni da sam Bosonoc".

Hebote burazeru, sam sebe ubijediš u nešto i onda kad kreneš sa pogrešnim premisama ne može ni konkluzija biti bolja :sad:
Odgovorio sam ovim komentarom. Polako citaj, na slogove ako treba.
Kikibombona wrote: Vecina stanovnika Bosne naziv Bosanac nosi u dusi i istice sa ponosom. Tu ukljucujem veliku vecinu Bosnjaka i mnoge Srbe i Hrvate, kao i nas koji se identifikujemo iskljucivo bosanstvom, koji smo Bosanci.

Srbijanac, to je nista, prazna ljustura. Taj izraz stonovcnici Srbije nikada nisu prihvatili niti se identifikuju sa njim. Tako su ih nazvali ljudi koji zive van Srbije.

Hoces prestati sa blamiranjem?
Velika vecina Bosnjaka u srcu nosi naziv Bosanac. Jako im je drag i mio iako se etnicki izjasnjavaju kao Bosnjaci. Srbi i Hrvati su se radi ratnih desavanja prilicno distancirali iz naziva Bosanac, ali i sada dobar dio te populacije se osjeca tako, mada mnogi iz inata nece priznati. Vecina Srba i Hrvata koji zive sa Bosnjacima u multietnickim sredinama ponosno kazu da su Bosanci iako se mozda etnicki izjasnjavaju kao Srbi i Hrvati.

Naziv Bosanac je u BiH jako prihvacen. To negirati moze samo covjek koji zivi osamljeno i nije upoznat sa desavanjima u drustvu.
Mister Yes

#1036 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote: Srbijanac, to je nista, prazna ljustura. Taj izraz stonovcnici Srbije nikada nisu prihvatili niti se identifikuju sa njim.
Pa naravno. Nisu blesavi da prihvate. Ali nismo ni mi blesavi da prihvatimo Bosanac. Pa šta misliš vi pametni a mi glupi? :lol:

Kad bi Srbi prihvatili da su Srbijanci automatski bi se odrekli Srba izvan Srbije koji naravno nisu Srbijanci. Naravno da neće prihvatiti da dijele svoj narod jer Srbi žive u više država.

Ali isto je i sa nama Bošnjacima. Kada bi prihvatili izraz Bosanci odrekli bi se našeg naroda u Sandžaku jer oni očigledno ne mogu biti Bosanci.

To i jeste zamka. Ali tu zamku su izbjegli i Srbi a bogami i Bošnjaci. I vidiš kako tebi teško pada kada ja skrećem pažnju na to? :-D
reis1

#1037 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by reis1 »

"...Milicijo ovo nije nas narod, ovo nije nas narod, nama ne treba ovakav narod! Mi cemo stvoriti drugi narod, pravi, bolji, veci narod, narod koji ume da slusa, da voli, da postuje vlast! Koji zna ko ga je stvorio i kome treba da zahvali sto postoji!..."

u potpisu: nasi novi vlastodrsci
Mister Yes

#1038 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote: Velika vecina Bosnjaka u srcu nosi naziv Bosanac. Jako im je drag i mio iako se etnicki izjasnjavaju kao Bosnjaci. Srbi i Hrvati su se radi ratnih desavanja prilicno distancirali iz naziva Bosanac, ali i sada dobar dio te populacije se osjeca tako, mada mnogi iz inata nece priznati. Vecina Srba i Hrvata koji zive sa Bosnjacima u multietnickim sredinama ponosno kazu da su Bosanci iako se mozda etnicki izjasnjavaju kao Srbi i Hrvati.

Naziv Bosanac je u BiH jako prihvacen. To negirati moze samo covjek koji zivi osamljeno i nije upoznat sa desavanjima u drustvu.
Šta kažeš "u duši i srcu" :lol:

To o čemu pričaš su ostaci pranja mozga kojim smo godinama bili izloženi. Prvo su bile samo televizija Beograd (od 1958) i televizija Zagreb (od 1956). Dok je došlo to TV Sarajeva (1969) već se "primilo" da su ovdje Bosanci.

Pazi, i čitaj pažljivo. Već smo ustanovili da ljudi iz BiH i Hrvatske one koji žive u Srbiji zovu Srbijancima. Isto tako oni koji su izvan BiH (Srbija i Hrvatska) nas koji živimo u BiH zovu Bosancima. E sad, ako su godinama postojale samo TV Beograd i TV Zagreb onda naravno da su njihova gledišta preovladavala i ovdje. Ljudi u BiH su 13 godina slušali na TV-u izraz "Bosanci". U to doba ono što je na TV to je apsolutna istina u koju se ne može sumnjati. I naravno da se primilo. Ali radi se o klasičnom ispiranju mozga. Ako su ovdje Bosanci onda su i tamo Srbijanci i tačka. :oops:

Ali Bošnjaci su se probudili i nema više zezancije. Bosanaca ima 1% a na sljedećemo popisu ni toliko. Niste uspjeli. Više sreće drugi put. :evil:
Kikibombona

#1039 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Kikibombona »

Mister Yes wrote:
Kikibombona wrote: Srbijanac, to je nista, prazna ljustura. Taj izraz stonovcnici Srbije nikada nisu prihvatili niti se identifikuju sa njim.
Pa naravno. Nisu blesavi da prihvate. Ali nismo ni mi blesavi da prihvatimo Bosanac. Pa šta misliš vi pametni a mi glupi? :lol:

Kad bi Srbi prihvatili da su Srbijanci automatski bi se odrekli Srba izvan Srbije koji naravno nisu Srbijanci. Naravno da neće prihvatiti da dijele svoj narod jer Srbi žive u više država.

Ali isto je i sa nama Bošnjacima. Kada bi prihvatili izraz Bosanci odrekli bi se našeg naroda u Sandžaku jer oni očigledno ne mogu biti Bosanci.

To i jeste zamka. Ali tu zamku su izbjegli i Srbi a bogami i Bošnjaci. I vidiš kako tebi teško pada kada ja skrećem pažnju na to? :-D
Pa covjece, sta je sa tobom? Hajmo polako.

Sta vecina Bosnjaka osjeca prema nazivu Bosanac? Tvrdim zivotom da im je jako vazan i da ga osjecaju duboko u sebi, da i na tome uveliko temelje identitet. Etnicki se osjacju Bosnjacima, ali i naziv Bosanaca snazno osjecaju. To nikako ne moze nastetiti Bosnjacima i Bosni, NAPROTIV. Bosnjaci bi trebali promovirati izraz Bosanac kao vezivni faktor svih etnija u BiH. Distanciranje od bosanstva = distanciranje od drzave. Naziv Bosanac ne moze nastetiti ni Bosnjacima u Sandzaku. Da li bi bilo bolje da su se Bosnjaci i etnicki izjasnili kao Bosanci, to je vec upitno. Moje je misljenje da bi drzava u tom slucaju imala bolje perspektive, ali ne mora znaciti da je tako. No nebitno. Postujem izbor Bosnjaci i ne sporim ga.

Nista po Srbe u dijaspori ne bi bilo gore da su stanovnici Srbije prihvatili naziv Srbijanac. Srbi u Srbiji Srbijanci, Srbi u dijaspori samo Srbi. Tako u principu i jeste. Nije rijetka pojava da Srbi iz dijaspore Srbe u Srbiji zovu Srbijanci. Stvar je u tome da se oni koje se tako naziva ne osjecaju tako. To je tebi tesko shvatiti.
Kikibombona

#1040 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Kikibombona »

Mister Yes wrote:
Šta kažeš "u duši i srcu" :lol:

To o čemu pričaš su ostaci pranja mozga kojim smo godinama bili izloženi. Prvo su bile samo televizija Beograd (od 1958) i televizija Zagreb (od 1956). Dok je došlo to TV Sarajeva (1969) već se "primilo" da su ovdje Bosanci.

Pazi, i čitaj pažljivo. Već smo ustanovili da ljudi iz BiH i Hrvatske one koji žive u Srbiji zovu Srbijancima. Isto tako oni koji su izvan BiH (Srbija i Hrvatska) nas koji živimo u BiH zovu Bosancima. E sad, ako su godinama postojale samo TV Beograd i TV Zagreb onda naravno da su njihova gledišta preovladavala i ovdje. Ljudi u BiH su 13 godina slušali na TV-u izraz "Bosanci". U to doba ono što je na TV to je apsolutna istina u koju se ne može sumnjati. I naravno da se primilo. Ali radi se o klasičnom ispiranju mozga. Ako su ovdje Bosanci onda su i tamo Srbijanci i tačka. :oops:

Ali Bošnjaci su se probudili i nema više zezancije. Bosanaca ima 1% a na sljedećemo popisu ni toliko. Niste uspjeli. Više sreće drugi put. :evil:
Sta mislis, kakav je osjecaj vecine Bosnjaka prema izrazu Bosnac?

Koliko se Bosnjaka poistovjecuje sa izrazom Bosanac?
Koliko Bosnjaka ne osjeca nista prema izrazu Bosanac?

Moze li neka gruba procjena?

A te zaveereeee vise ne mogu da slusam. Predlazem da se nadjes sa cetnicima i ustasama i da zajedno evocirati uspomene na komunisticki zulum i zatiranje naroda i vjere.
lalelii

#1041 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by lalelii »

Draganbi
“Niko na ovoj temi ne negira postojanje nacije kojoj pripada većina učesnika u raspravi.”

Pročitaj još jednom naziv teme! A vidim da bi i onaj što je stavio temu trebo još jednom da je pročita

Meni se čini da ovim forumom i ovim pitanjem treba ustvari da se iskristališe kako nazvati ove što neće u tor (oni sad zasad nemaju ime-bar nigdje zvanično to nisu objavili).Predlažem da ovdje širi auditorijum razmatra konstruktivne prijedloge,počeviši od navedenog dozera,bacha,draganbi .....Usvojit će se koji dobije većinu... i dobije potvrdu od bacha.
reis1

#1042 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by reis1 »

Amerikanci su takodje izmisljena nacija.

Da nije bilo Ameriga, ne bi bilo ni Amerikanaca.
Mister Yes

#1043 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote: Sta vecina Bosnjaka osjeca prema nazivu Bosanac? Tvrdim zivotom da im je jako vazan i da ga osjecaju duboko u sebi, da i na tome uveliko temelje identitet. Etnicki se osjacju Bosnjacima, ali i naziv Bosanaca snazno osjecaju.
Bože sačuvaj. Bosanac je čovjek iz viceva. Glup, sirovina, tvrde glave. Fuj

Bosanac i Hercegovac? E to je već nešto. Identiofikovati se sa svojom zemljom je ok. Ali naša zemlja se zove Bosna i Hercegovina a ne samo Bosna.
Kikibombona wrote: To nikako ne moze nastetiti Bosnjacima i Bosni, NAPROTIV. Bosnjaci bi trebali promovirati izraz Bosanac kao vezivni faktor svih etnija u BiH. Distanciranje od bosanstva = distanciranje od drzave. Naziv Bosanac ne moze nastetiti ni Bosnjacima u Sandzaku.
Može naškoditi itekako. Da smo uzeli naziv "Bosanac" prvo što to ne mogu prihvatiti Bošnjaci Hercegovine a zatim ni Bošnjaci u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj itd. A da smo ostavili naziv "Musliman" to ne bi mogli prihvatiti Bošnjaci ateisti (ja prvi ne bih). Ime "Bošnjak" je jedino objedinjujuće i najbolji mogući izbor.

Ali ima tu još jedan faktor. Naime i taj izbor govori o cilju a cilj je Bosna kao država Bošnjaka i ostalih (opet kao što je Srbija država Srba i ostalih). Da smo ostavili izraz "Muslimani" to bi ustvari bio znak da hoćemo multietničku državu. Mislim da je upravo o tome pričao Riđanović i u pravu je. Kada bi u BIH živjeli "Bosanski Muslimani", "Bosanski Srbi" i "Bosanski Hrvati" to bi onda bile tri skupine sa podjednakim statusom (Bosanki **nešto**) i država bi imala najviše šanse da ostane multietnička. Ali ako jedni imaju ime koje se vezuje za ime države "Bošnjaci" a drugi imena koja se vezuju za imena susjednih država (Srbi i Hrvati) onda je jasno da se ide na to da BiH postane država Bošnjaka i ostalih. I to je jedan od razloga zašto je promjenjeno u "Bošnjaci".

Bošnjaci su u procesu stvaranja svoje nacionalne države. U napadaćkom su stavu i imaju inicijativu na krilima demografije. Bez nekog velikog svjetskog rata to je ofanziva kojoj se Srbi i Hrvati neće moći oduprijeti i BiH će postati država Bošnjaka i ostalih baš kao što je Srbija država Srba i ostalih.
Mister Yes

#1044 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote: Koliko se Bosnjaka poistovjecuje sa izrazom Bosanac?
Koliko Bosnjaka ne osjeca nista prema izrazu Bosanac?
Koliko Bošnjaka glasa za SDA?

Narod (svaki) je u prosjeku glup i sa njim je lako manipulirati. Ali zato ima vođe koji mu kažu kako da se izjasni. Biće to sve u redu. No sikiriki dobri moj kiki :thumbup:
tnnt

#1045 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by tnnt »

Nomo wrote:Ako su kotromanici , tomasevici , kosace , kulini bili srbi ili hrvati zasto u zg i bg nema njihovih spomenika ili barem ulica . ako jedan ban jelacic ima spomenik sa konjem visok 10 metara u srcu zagreba sta bi tek trebao imati Kralj Tvrtko I Kotromanic . Trebao bi imati spomenik od zlata visok 40 metara . ali on nema ni ulicu u cijeloj hrvtaskoj . zasto ? zato sto hrvtski povijesnicari i oni koji se bave time vrlo dobro znaju da je Tvrtko bio bosanski kralj kraljevine Bosne koja je tada zaumizala i puno dijelova danasnje hrvatske i srbije . pricu o srpkim i hrvatskim kraljevima i bosni kao necijoj pokrajini pricaju samo politicari i novinari vecernjaka . i to to degeni po kafanama i u svoja cetri zida razvlace i onda dodju njihova djeca na forum i kazu da je Tvrko hrvat jer mu nije ime Meho . Gluposti .
Tvrko ima ulicu u dosta gradova u Hrvatskoj, a i ostali
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=13206
lupetaš napamet, prvo provjeri prije nego šta napišeš laži :D
Dozer

#1046 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Dozer »

Kikibombona wrote:
Mister Yes wrote: Nisam rekao da je to pravilo već da imamo isti takav primjer u komšiluku. Nađi gdje sam rekao da je to tako svuda u svijetu? Zašto praviš budalu od sebe sa takvim lažima da sam rekao ono što nisam? Valjda ti je jasno da i drugi ćitaju i da mogu jasno primjetiti da ja nisam tvrdio da taj princip važi svuda u svijetu. Ali važi za Srbe i važi za Bošnjake. Ako Srbi mogu biti Srbi a ne Srbijanci i da se niko tome ne čudi onda ne znam zašto se neko čudi kako Bošnjaci mogu biti Bošnjaci a ne Bosanci.
:lol:

Slovenija - Slovenac
Albanija - Albanac
Hrvatska - Hrvat
Srbija - Srbin
Francuska - Francuz
Engleska - Englez
Bugarska - Bugar
Bosna - Bosanac

Ja jos nikog u Srbiji nisam sreo ko za sebe kaze da je Srbijanac. Tako uglavnom mi u BiH i Hrvati nazivamo stanovnike Srbije. Nikad nisam cuo da se neko od njih tako deklarisao.
Ja sam ih, opet, cuo bezbroj, a cujem i danas. I to vrlo pismenih i obrazovanih ljudi. To su, valjda, oni koji znaju razliku izmedju nacionalnosti i narodnosti. Oni koji su to poistovijetili, danas tvrde da su Srbijanci nekakve gedze i sl., a oni su, eto, samo Srbi.
Ali, to je ista stvar kao i ovdje.
I, jos jednom - niko ne spori postojanje Bosnjaka, pobogu... Samo se govori o tome da to nije nacionalnost, nego narodnost, tj. etnicka pripadnost. Nista vise. A jedno ne iskljucuje drugo ni na koji nacin.
dalje

#1047 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dalje »

Mister Yes wrote: Može naškoditi itekako. Da smo uzeli naziv "Bosanac" prvo što to ne mogu prihvatiti Bošnjaci Hercegovine a zatim ni Bošnjaci u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj itd. A da smo ostavili naziv "Musliman" to ne bi mogli prihvatiti Bošnjaci ateisti (ja prvi ne bih). Ime "Bošnjak" je jedino objedinjujuće i najbolji mogući izbor.
Nidje veze.
Srbi u Australiji su i dalje Srbi. Geografija nema nikakve veze sa nacionalnim osjećajima.
Da su Bosanski muslimani 1993. sebi dali ime Bosanci danas ne bi bilo nikakvih nedoumica. Bosancima su ih zvali, odnosno sami su sebe tako zvali i prije rata. Lako bi i tako asimilirali Fahru iz Sandžaka i Mehu iz Zagreba koji bi se sjetili bosanskih korjena.
Zašto su uzeli zastarjelo ime Bošnjak ostaće misterija.
Danas su tako reći:
Bošnjaci - nacionalni Bošnjaci
Bosanci - sami sa sobom multietnicni Bošnjaci
Muslimani - religiozni Bošnjaci
Mister Yes

#1048 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

dalje wrote:Nidje veze.
Srbi u Australiji su i dalje Srbi.
Ali nisu Srbijanci.
Dozer

#1049 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Dozer »

Logicno. Narodna vs. nacionalna pripadnost.
Oni koji imaju i Australijsko drzavljanstvo za sebe bez problema mogu reci da su - Australci/Australijanci. Ako imaju i Srbijansko drzavljanstvo, onda se mogu izjasniti i kao Srbijanci. Ali, Srbin mu je uvijek etnicka/narodna odrednica.

Isto je i sa Bosnjacima u Australiji - Bosnjak mu je uvijek etnicka odrednica, a Bosanac (skraceno od nakaradne i neizgovorljive forme bosanskohercegovacke nacionalnosti u prvom licu jednine) mu je nacionalna odrednica. Ako ima Australijsko drzavljanstvo, i on se moze izjasniti kao nacionalni Australac/Australijanac.

Sta je sporno?
VjecitiStudent

#1050 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by VjecitiStudent »

Mister Yes wrote:
Bošnjaci su u procesu stvaranja svoje nacionalne države. U napadaćkom su stavu i imaju inicijativu na krilima demografije. Bez nekog velikog svjetskog rata to je ofanziva kojoj se Srbi i Hrvati neće moći oduprijeti i BiH će postati država Bošnjaka i ostalih baš kao što je Srbija država Srba i ostalih.
Možeš li mi pojasniti tu demografsku inicijativu, u čemu se sastoji?
Jer cifre drugačije izgledaju:

Broj novorođenih po etničkoj pripadnosti majke

________ 2009 2013
bošnjaci 18259 15172
srbi 9394 8495
hrvati 3154 3186
Locked