Irak

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1026 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Truba »

inače ovo što se događa u arapskom svijetu je definitivno dijelom posljedica svojeg uvjerenja u superiornost jezika i religije
s tim sam se prvi put susreo na FPNu 1999. :D
cmizdrenje o palestini, kasnije afganistanu iraku... ista kita u poređenju s mojim na kosovu da ne idemo dalje
elendil

#1027 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by elendil »

Black swan wrote:jel to saff protiv ISIS-a :D
definitivno niš ne kontam
al su zavadili muslimane po svijetu
sutra će brat brata klati
nešto ko 41-45 u bosni
sve neke ideologije
Čak se i PUT VJERNIKA okrenuo protiv njih.
Ni vođa Al-Qaide Ayman Al-Zawahiri in ne voli, a ni oni njega. Proglasiše čovjeka kjafirom :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo je jedan dio teksta sa puta vjernika, točnije prijevod onoga što je napisao Zawahiri u svome obraćanju.

Zavahiri objasnio razloge zašto ne podržava IDIŠ i izdao naredbe Nusri i IDIŠ-u (Svjedočenje kako bi se sačuvala krv u Šamu II)

"A što se tiče pitanja koje se ponekad postavlja, zašto je Al-Kaida i njene vođe hvalili Islamsku državu Iraka (IDI) i bili zadovoljni njome a sada nisu zadovoljni sa Islamskom državom Iraka i Šama?

Odgovor glasi: Pored toga što se od vrhovnog vođstva Al-Kaide i njenog emira šejha Usame (Osame bin Ladena), rahimehullah, nije tražila dozvola, šta više niti njihov savjet niti su obavješteni prije obznanjivanja Islamske države Iraka, ipak je vođstvo odlučilo da ih prizna što nije isti slučaj sa Islamskom državom Iraka i Šama zbog mnogobrojnih razloga od kojih su:

a) Islamska država Iraka (IDI) nije uspostavljena na temelju fitne između braće za razliku od IDIŠ-a koji je zaprijetio prolijevajem krvi ukoliko se podrži Nusra.

b) Islamska država Iraka je uspostavljena nakon sveobuhvatne šure mudžahida i sunitskih plemena, kako nas je o tome obavijestio šejh Ebu Hamza el-Muhadžir, rahimehullah, a on je bio od onih koji su govorili istinu i kojima smo vjerovali zbog našeh dugog poznavanja njega. Ebu Hamza je uložio truda u kotaktu svih džihadskih džemata i pozvao ih u pridruživanje Islamskoj državi Iraka, za razliku od Islamske države Iraka i Šama (IDIŠ) gdje je došlo do šure jedne ograničene skupine unutar džemata, a čak je i sama Nusra obznanila da se od njih nije potražio čak ni savjet u uspostavljanju IDIŠ-a.

c) Obznanjivanje Islamske države Iraka i Šama je prouzrokovalo jasne oprečnosti naredbama vrhovnog vođstva Al-Kaide njenim vojnicima u Iraku i Šamu, da ne obznanjuju ništa oficijalno za Al-Kaidu po pitanju Šama. Ono što je zasupalo vođstvo Al-Kaide jeste da se u ovom periodu ne obznanjuje bilo kakav imarat, a to je stvar koju je detaljno potvrdio i sam šejh Usame, rahimehullah, u pismu kojeg je poslao šejhu Atijji a kojeg su Amerikanci objavili pod brojem SOCOM – 2012 0000019 Orig. To je ono što je šejh Ebu Jahja, rahimehullah, ponovio braći u Islamskoj državi Iraka a što sam i ja ponovio Ebu Bekru el-Bagdadiju u pismu kojeg sam mu poslao 25. džumadel ula 1435. god, a u kojem sam mu napisao: „Da ste nas pitali o proglašenju IDIŠ-a mi se ne bi složili sa vama jer naša braća ovdje smatraju da je šteta u obznanjivanju IDIŠ-a veća od koristi, jer se faktori Države još uvijek nisu ispunili u Šamu.“

d) Obznanjivanje Islamske države Iraka i Šama je prouzrokovalo političku katastrofu stanovnika Šama. Nakon što su stanovnici Šama izlazili na demonstracije podržavajući Nusru onda kada ju je Amerika stavila na spisak terorističkih organizacija, dok sada odbacuju obznanjivanje IDIŠ-a. Ovo proglašenje IDIŠ-a su njegove vođe pružile na zlatnom tanjiru (tj. učinili veliku uslugu Asadu, op.prev). Takođe obznanjivanje IDIŠ-a je isprovociralo ostale džihadske džemate u Šamu koji su taj proglas vidjeli kao želju da IDIŠ nametne sebe bez njihovog zadovoljstva i savjetovanja sa njima.

e) Proglas IDIŠ-a je prouzrokovao žestoku raspravu unutar jednog džemata što je dovelo i do ubistava. Šejh Ebu Bekr el-Husejni el-Bagdadi je čak lično zaprijetio da će bilo koja podrška Nusri ili zakašnjenje onoga što on smatra ispravnim stavom, dovesti do prolijevanja krvi što se zaista i desilo."
bohhe

#1028 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bohhe »

Black swan wrote:inače ovo što se događa u arapskom svijetu je definitivno dijelom posljedica svojeg uvjerenja u superiornost jezika i religije
s tim sam se prvi put susreo na FPNu 1999. :D
cmizdrenje o palestini, kasnije afganistanu iraku... ista kita u poređenju s mojim na kosovu da ne idemo dalje
Uh, dalo bi se tu svašta napisati, ali to bi povuklo ban.
bohhe

#1029 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bohhe »

SelimI wrote:
egzekutor wrote:šiitski teror pod pokroviteljstvom Irana, Amerike i VB nad muslimanima Iraka !

https://www.youtube.com/watch?v=zRzUpnTejLc
zaboravio si Saudiju. Maliki je bio i njihov izbor. Odnosno kompromis na relaciji US-Iran-KSA. Saudija je igrala ključnu ulogu u formiranju Sahwe, odnosno ubjeđivanju pobunjeničkih frakcija da odlože oružje i pridruže se vladinim snagama. Nisu im uopće smetali ti šijjski odredi smrti. Ni Maliki. Niti im sad smeta Maliki bez obzira na folklor...
Što više gledam sve m ije manje jasno.
Postoji nekoliko teorija koje su već analizirane na ovoj temi, ali na pamet mi pada jedna glupost koju ni teoretičari urota ne bi uzeli u obzir (pa neću ni izgovorit).
Objektivni navijac

#1030 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Objektivni navijac »

sluga_okupatora wrote:Svaka strana ima svoj sljam i otpad da odradjuje prljave poslove za gospodare.
Cisto sumnjam da ce ameri slati vojnike nazad u Irak ali....

Amerima nije dugo trebalo da objave sljedece;

"A press release from Constellis Holdings signals major news in the High Threat Security Industry. Academi, the company formerly known as Blackwater and Xe, will join Triple Canopy along with a handful of other high threat security companies under a new management structure named Constellis Holdings.
The transaction brings together a global team of industry leaders, including: Triple Canopy, Constellis Ltd., Strategic Social, Tidewater Global Services, National Strategic Protective Services, ACADEMI Training Center and International Development Solutions".

Ovo udruzivanje ce skupiti vise od 6,000 placenika zajedno - dovoljno za vece operacije i "utjerivanje" demokratije na daleko vecem nivou od lokalnog. :D
Nema ove veze sa Irakom. Cisto poslovan potez. Ukrupnjavanje firme,da se moze odgovoriti novim zahtjevima na trzistu. Bice puno posla,ne samo u Iraku,nego i u Afghanistanu i Ukrajini,mada i ostalim zemljama. BI se raspada. Bice tu jako,jako puno posla.
ex-Efendija

#1031 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ex-Efendija »

SelimI wrote:
ex-Efendija wrote:Dislocirani iranski instruktori imaju sve vise posla, fotografije, video, nebrojene internet stranice... :-) .Jos ako legalno kupuju Adobe softver, cafiri prezadovoljni!
:D

otrpilike.

Samo moj efendija, od ovih reformiranih batista, nema hajra. Mojne ih braniti.
priznajem da je situacija na momente zbunjujuca i da i oni sa najciscom dusom u sekundi zalutaju u kufr :(
zvizdan

#1032 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by zvizdan »

Na stranu sve, ali kakav pacenik trebas biti pa se loziti na ove kozojebe deset sati prije nego ce se desiti najljepsi trenuci za BOSNU I HERCEGOVINU od njene nezavisnosti.

Halo, veceras ti DOMOVINA igra prvi put na Svjetkom prvenstvu, mazlume!
sluga_okupatora

#1033 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sluga_okupatora »

Objektivni navijac wrote:
sluga_okupatora wrote:Svaka strana ima svoj sljam i otpad da odradjuje prljave poslove za gospodare.

"A press release from Constellis Holdings signals major news in the High Threat Security Industry. Academi, the company formerly known as Blackwater and Xe, will join Triple Canopy along with a handful of other high threat security companies under a new management structure named Constellis Holdings.
The transaction brings together a global team of industry leaders, including: Triple Canopy, Constellis Ltd., Strategic Social, Tidewater Global Services, National Strategic Protective Services, ACADEMI Training Center and International Development Solutions".

Ovo udruzivanje ce skupiti vise od 6,000 placenika zajedno - dovoljno za vece operacije i "utjerivanje" demokratije na daleko vecem nivou od lokalnog. :D
Nema ove veze sa Irakom. Cisto poslovan potez. Ukrupnjavanje firme,da se moze odgovoriti novim zahtjevima na trzistu. Bice puno posla,ne samo u Iraku,nego i u Afghanistanu i Ukrajini,mada i ostalim zemljama. BI se raspada. Bice tu jako,jako puno posla.

Kako nema veze sa Irakom, nakon spajanja ce moci da preuzimaju poslove veceg kalibra npr. kao sto je ovo sranje sa ISIL-om - ko zna mozda im ovo bude "test ground". :D

Nego znal' se kakve ce biti love za civilno sljakanje u Iraku - sad se para uzima dok je zestoko, jbg kad se stanje smiri ode i hazard pay dole :lol:
elendil

#1034 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by elendil »

zvizdan wrote:Na stranu sve, ali kakav pacenik trebas biti pa se loziti na ove kozojebe deset sati prije nego ce se desiti najljepsi trenuci za BOSNU I HERCEGOVINU od njene nezavisnosti.

Jebeš svjetsko prvenstvo, jebeš nogomet. To je sve kurac u usporedbi s ludnicom u Iraku.
Kakav Džeko i bakrači, Bagdadi je čoek pravi !
Last edited by elendil on 15/06/2014 13:48, edited 1 time in total.
muhafuca

#1035 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by muhafuca »

... pratim temu - preporuka da se mozda otvori tema Irak (kao sto ima za Siriju) - jer je ovo u Iraku tek pocelo i ima da traje kao i Sirija - godinama /nazalost
JohnnyS

#1036 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by JohnnyS »

muhafuca wrote:... pratim temu - preporuka da se mozda otvori tema Irak (kao sto ima za Siriju) - jer je ovo u Iraku tek pocelo i ima da traje kao i Sirija - godinama /nazalost

Treba otvoriti podforum koji će se zvati "Proxy anglocionista ZA/PROTIV" s temama o Iraku, Siriji, Ukrajini, Libanonu. Ipak je sve to ista paradigma, ista partija šaha...
Chisum

#1037 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Chisum »

zvizdan wrote:Na stranu sve, ali kakav pacenik trebas biti pa se loziti na ove kozojebe deset sati prije nego ce se desiti najljepsi trenuci za BOSNU I HERCEGOVINU od njene nezavisnosti.

Pa za ove orangutane fudbal je samo jos jedan od grijehova i nesto sto se treba zabraniti... A koliko ih tek libo kita za Bosnu govori i cinjenica da ne propuste sansu da nam svima poruce kako ih zakoni ove zemlje, a time i ova zemlja, zanimaju k'o lanjski snijeg... Zato, valjda, sami sebi daju ta komicna abu-ebu imena, i oblace se k'o oni arapski i avganistanski indijanci i prave budale od sebe.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1038 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by japin_mutapi »

najzajebaniji igrač na BI je saudijska arabija
ove događaje u iraku treba posmatrati i kroz približavanje irana i amerike kako izazivač kaže američko-iranski detant

možda je ovo saudijska diverzija detanta a možda i nije
more bit da če iran i amerika zajedno ili preko malikijeve vlade ostvariti izuzetnu saradnju u borbi protiv terora
u tom slučaju treba očekivati još diverzija i sabotaža

đe se u svemu ovome nalazi egipat i feldmaršal sisi
hAZNADAR

#1039 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by hAZNADAR »

Decerto wrote:Photo Report: 1700 Iraqi Soldiers (Prisoners) Executed By ISIS

UZNEMIRUJUCE SLIKE NA LINKU ISPOD !!!

http://www.liveleak.com/view?i=209_1402812895
Identicne scene kao streljanje Srebrenicana u trnovu od strane Skorpiona. Dovodjenje sklupcanih i prestrsenih ljudi u kamionu, lijeganje na stomak, i hladnokrvo rafalanje po njima.

Zbilja je tesko danas biti obican musliman, ubise te krscani, zidovi,.. ubise te muslimani drugacijeg svjetonazora.

Bilo bi interesantno istraziti ko je najvise pobio muslimana u ovom vijeku ili ovom mileniju,... sami muslimani svjetonazora nalik vehabijskom, ISIS,.. ili ostali.

U BiH se pokazalo da su muslimanski ekstremisti vise nabrijani na obicne muslimane,... ona bomba u Bugojnu je bila namijenjena Ajvatovici - zamisli koji bi to masakr bio. A tek ona grupa Bektasevic, Cesur,.. koja je nabavila eksploziva, snimila videa,.. i sprijecena u zadnji cas. Jedan iz te grupe je danas komandir jedinice ISIS. Hebote ravnogorci paradiraju i odrzavaju skupove na pola zemlje a oni radije bi rokali po nama.

Citao sam da su mnogi muslimani u Alziru presli na krscanstvo da bi se postedjeli pritiska i opasnosti od strane islamista. Dali je stvarno tacno da krscani u nemilosti islamista imaju vecu sansu da prezive od obicnih muslimana? Znam da nisu dobri ni prema njima,.. ali interesuje me stvarno koliko su islamisti u ovom vijeku pobili muslimana a koliko drugih. Ovo pitanje zasluzuje zasebnu temu.
Objektivni navijac

#1040 Re: ISIS zauzeo Mosul

sluga_okupatora wrote:
Objektivni navijac wrote:

Kako nema veze sa Irakom, nakon spajanja ce moci da preuzimaju poslove veceg kalibra npr. kao sto je ovo sranje sa ISIL-om - ko zna mozda im ovo bude "test ground". :D

Nego znal' se kakve ce biti love za civilno sljakanje u Iraku - sad se para uzima dok je zestoko, jbg kad se stanje smiri ode i hazard pay dole :lol:
Ma ima veze ali nije to direktni uzrok. US firme se stalno spajaju,prespajaju,zatvaraju,kombinuju. To je samo dio biznisa. Ovo spajanje bi se desilo i bez zadnjih dogadjaja u Iraku. Nece Security kompanije ratovati protiv ikoga. Mada bi bile u stanju :D Broj placenika,koji se mogu regrutovati iz Istocne Evrope,Balkana,Nepala,Indije je beskonacan ionako. Predvidjam da ce uskoro glavna baza regrutacije postati Ukrajina.
Svi US strucnjaci su vec dobru godinu ,predvidzali kolaps Malikijeve vojske. Skoro svi Sadamovi oficiri sto sada vode ovu pobunu su bili na platnom spisku Iracke vojske i svi su otjerani zbog siizacije vojske. Nesto kao srbizacija JNA. Samo sto u ovom slucaju vojno sposobni i skolovani su bili suniti,koji su otjerani ,tako da je vojska oslabljena samim odlaskom. A vidimo sta se desilo kada su se ti otjerani i neprihvaceni oficiri i vojnici udruzili. Nijedna normalna drzava,nikada nece otjerati niti ne prihvattiti skolovanoga oficira ni vojnika. Najbolji i jedni nacin da ga neutralises je da ga kupis. Das mu dobru platu ,status i uhljebljenje. Svaki $ njemu ce ti se stostruko isplatiti. No,ovo se desi kada ljudi bez kalibra i ideje pokusavaju biti drzavnici.
Trenutno se poslovi ,ukidaju. Treba sacekati stabilizaciju situacije. Formiranje Iraka iz tri dijela. Moja firma vrsi evakuaciju iz Iraka,u iducih nekoliko dana. Ali mi cemo se vratiti :D :izet:
daxon

#1041 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by daxon »

Decerto wrote:Photo Report: 1700 Iraqi Soldiers (Prisoners) Executed By ISIS

UZNEMIRUJUCE SLIKE NA LINKU ISPOD !!!

http://www.liveleak.com/view?i=209_1402812895
Meni nikako nije jasno zašto su se toliki predali ovim orangutanima, a znali su šta ih čeka, čak su mogli znati da im je streljanje još i premija, jer ovi kojima su se predali vole to noževima i rukama.
Bilo ih je toliko da su se možda mogli i odbraniti, ma mogli su sigurno, a čak i da nije bilo šanse za odbranu, uvijek je bolje poginuti u borbi nego se predati bolesnim sadistima i dokazanim krvnicima.

Sve ovo mi govori da je riječ o nekoj žešćoj američkoj smutnji, kako šta, ne znam, ali da smrdi na amerikance... smrdi žestoko.
ex-Efendija

#1042 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ex-Efendija »

hAZNADAR wrote:
Bilo bi interesantno istraziti ko je najvise pobio muslimana u ovom vijeku ili ovom mileniju,... sami muslimani svjetonazora nalik vehabijskom, ISIS,.. ili ostali.
najvise muslimana su pobili siiti, da ne istrazujes dzaba :roll:
Challenger__

#1043 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

daxon wrote:Sve ovo mi govori da je riječ o nekoj žešćoj američkoj smutnji, kako šta, ne znam, ali da smrdi na amerikance... smrdi žestoko.
Njihova vanjska politika, još od sankcija prema Iraku (koje su odnijele pola miliona života) pa sve do danas je nulti krivac za sav jad u Iraku i na Bliskom istoku.

Oglašavaju li se uopšte propalice?
Last edited by Challenger__ on 15/06/2014 14:25, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1044 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by hAZNADAR »

ex-Efendija wrote:
hAZNADAR wrote:
Imas li kakve konkretne dokaze, mjesta, brojke,..?
Breathless

#1045 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Breathless »

SelimI wrote:mehdijevci su vazda bile p.ičke
Kakvih bolesnih psihopata ovdje ima i tolerisu se i na forumu i u drustvu! Definitivno, saudijski islam jeste najnazadnija zlocinacka ideologija i treba je kao i svaki fasizam tuci u tintaru sve dok se ne rasprsne milion paramparcadi. Fuj!
ex-Efendija

#1046 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ex-Efendija »

hAZNADAR wrote:
ex-Efendija wrote:
hAZNADAR wrote:
Imas li kakve konkretne dokaze, mjesta, brojke,..?
Liban, Sirija, Iran, Irak, ... u samo te 4 zemlje siiti su pobili 20ak milina muslimana. Kakve vehabije i gurabije, dobri moj :-)
shibonja

#1047 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by shibonja »

Idioti streljaju djecu,samo najvece nakaze i izrodi mogu podrzavati ove ISIL monstrume!! :sad:
shibonja

#1048 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by shibonja »

egzekutor wrote:
shibonja wrote:Idioti streljaju djecu,samo najvece nakaze i izrodi mogu podrzavati ove ISIL monstrume!! :sad:
ti se probodio haman skoro? :-)

nisi nikad čuo za Siriju i stradanje tamošnjeg naroda od strane šiita ?
Bar se nisam registrovao danas,,dalje ne komentarisem :bih:
Fantassin

#1049 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Fantassin »

egzekutor wrote:
shibonja wrote:Idioti streljaju djecu,samo najvece nakaze i izrodi mogu podrzavati ove ISIL monstrume!! :sad:
ti se probodio haman skoro? :-)

nisi nikad čuo za Siriju i stradanje tamošnjeg naroda od strane šiita ?
:/ Stanje uma - opste pomracenje.
Objektivni navijac

#1050 Re: ISIS zauzeo Mosul

SelimI wrote:
Who is the Jihadi Leader Abu Bakr al-Baghdadi?

Mnogi, uključujući i mene, su ih podcjenjivali pripisujući njihov taktike suludnom ektremizmu i dviljaštvu bez cilja. Upoređujući ih s GIAom. Što je velika greška, mensečini. Iza njihovih strategija i taktika stoje bivši visoki oficiri Sadamove vojske koji znaju šta rade, i boli ih k za šerijatske propise i upute ovog ili onog šejha.. I kako stvari izgledaju, ide im jako dobro... Sadamova vojna elita uzvraća udarac
Nisu ovo lose izveli,nikako nije lose ALI ne valja pretjerivati i precjenjivati ih. Zauzeli su samo svoje. Oznacili svoju teritoriju. Nisu zauzeli nijedan grad ili naselje branjeno od lokalnoga stanovnistva. Samo mjesta branjena od raspale iracke vojske ,koja je pobjegla,predala se ili prikljucila. Sto je i dio ovoga plana. Cim su dosli do prvih siitskih naselja,ofanziva je u potpunosti stala. Da ne govorimo da Kurde ne smiju ni krivo pogledati,stavise,Kurdi su bili na njihovoj strani. Sto govori o dobroj procjeni i dobrom planiranju. Ali im to nece omoguciti zauzimanje nijednog jedinog branjenjog siitskog polozaja. A mislim da to i nije namjera,nego zauzimanje svoje teritorije i pregovori.
Post Reply