AMERIKA

Post Reply
daddy-kool

#1026 Re: AMERIKA

Post by daddy-kool »

prog321 wrote: Tru dat.
Amerika je ogromna zemlja sa ljudima koji se razlikuju u svemu i svacemu.
Kad si mlad, snazan i bez maloljetne djece onda je to zemlja snova. Zato i mladi Nijemci dolaze.
Druga je prica kada se starost priblizi. Ta zemlja nije za senilce i one koji ne mogu ili ne zele raditi.
Ma super je Amerika, posebno kao turistička destinacija.

Meni se lično ne sviđa otklon od 9/11 sa ovim policijsko/špijunskim hype-om, ali to je više primjetno na aerodromima i granici. Društveni odnosi su sirovi za moj ukus, i tu su evropske države daleko više napredovale (a to je i debelo plaćeno).
Zeljoooo

#1027 Re: AMERIKA

Post by Zeljoooo »

kosava wrote:
Zeljoooo wrote:Gdje u Bosni?
Hmm Tuzla
Gdje u Tuzli?
Megiddo

#1028 Re: AMERIKA

Post by Megiddo »

Avetinho wrote:
kosava wrote:To je refleks iz Titnog vakta djaba zdravstvena njega a bolnica iste krevet koristi od 1948, doktoru ponesi hediju a ako neznas zubara ima da cekas 6 mjeseci na popravak zuba sto je od tackice za 6 mjeseci se formirala rupa nikom nista.
Eeee, ali zato je dzaba ;-)
Ništa nije džaba. Samo ti na drugačiji način zaračuna. :)
kosava

#1029 Re: AMERIKA

Post by kosava »

MyTao wrote:
Hajd' jednom da zavrsimo s ovim... Znaci nigdje ja nisam bio protiv 2nd amendment, u potpunosti podrzavam da svaka osoba ima pravo da brani sebe i svoje. Tako da nemam nista protiv toga da ljudi imaju dozvole za pistolje i da ih nosaju okolo koliko to zele, mozda bi malo vise regulacije pomoglo, pa da nemamo svakavih budala na ulici sa vatrenim oruzljem, ali to je druga tema. Eh sad vidi, ja sam kritikovao argument koji se obicno cuje od strane nekog matorog republikanca koji je placen od strane NRA-a da prica onako kako njima odgovara. Argument da ljudi trebaju imati pistolje kako bi se odbranili od drzave je glup, mozda je imao smisla u vrijeme kada je 2nd amendment napisan, ali u danasnjem svijetu to je predmet za ismijavanje. Zasto? Pa zato sto i sa pistoljem i bez njega sanse da narod i pojedinci poraze drzavu su gotovo iste, to jest ravne su nuli. Kao sto Jim Jeffries rece "you brought a gun to a drone fight":)

Eh onda si ti upao, valjda vidio rijec dron i poceo mlatiti gluposti kako ljudi koji kontroliraju dronove i slicne stvari su patriote, kako to oni nebi ovo ono :-) Znaci bez veze si mlatio. Ja ti lijepo rekao da ne razumijes o cemu se prica kao sto i nisi, a to si dokazao tako sto si jos dva tri puta odgovarao sa postovima koji su nigdje veze, pa si cak dosao do toga da ja kritikujem 2nd amendment :-) Nadam se da si sada ukapirao o cemu se radi. Ako mislis da ljudi treba da imaju pistolje kako bi se odbranili od drzave onda mozemo pricati, u suprotnom molim te nemoj se javljati vise, jer zbunjujes i mene i sebe i one koji ovo citaju.

Drugo, ja sam vrijeme provedeno u SAD-u i skolovanje spomenuo iz razloga da pokazem da sam veci i vazan dio svog zivota proveo ovdje, jer si ti rekao kako ja nebi trebao pricati na tu temu jer "nepoznajem" Ameriku :-) Naravno to si ti svatio drugacije i poceo mlatiti o svojoj skoli i drugim glupostima. Nemam namjeru da se prepucavam ovdje, posebno ne sa osobom koja ima potrebu da popljuje svoje kako bi pohvalio tudje (ili obrnuto, zavisi sta svatas za svoje).
Napredujes ima jos nade za tebe. Imas 20 000 zakona o oruziju u Americi u ovom trenutku koliko jos zakona pa da to bude dovoljno regulisano?
Amerika ima 50 drzava + DC i par zakona na nivou pojedinih gradova, Bosna i Hercegovina ima 10 Zakona o oruziju i municiji svaki kanton, manji entitet i Brcko Distrikt.

Ko prica da ce se braniti od drzave pistoljem, realnost je 1 milion vojnika od toga samo 300 hiljada su borbene jedinice ostalo logisticari, prvo trebas ih ubjediti da bombarduju svoje rodjake nije to ko kod nas odoh na brdo da tucem one tamo, u Fergusonu par stotina kriminalaca je pucalo na policiju pa vidjeo si koliko policije i jos Vojna Policija Nacionalne Garde Misuria moral se dovesti da kontorlise saku diletanata koji kad pucaju drze pistolj postranicno pa nisu mogli da ih zaustave bez krvoprolica a sada uzmi da imas 19,6 miliona bivsih vojnika i 47 miliona lovaca kako ces zauzet i kontrolisat zemlju velicine Amerike sa 300 hiljada vojnika? Da ne zbunjujemo narod neprica se ovdje o nekim pistoljima nego AP-ovima , AR-ovima ,12,7 mm i sl.
Ono sto ja imam problem da razumijem je tvoje slijepo vjerovanje u pogresne fakte, ja u Bosni na fakultetu ko i svi ispite pripremao malo iz zabiljeski najvise iz knjige a u Americi sve bilo profesor objasni a mi moram na osnovu lekcije pripremit rad, istraziti pa jos obezbjediti linkove ili knjiga, stranica , pisac, izdavac da podkrijepimo navode i tvrdnje. Ti samo ponavljas fraze koje nemaju uporista u realnosti,
NRA placenici Republikanci jos samo da spomenes Tea Party i standardna preseravanja kada nema argumenata.

Realno 50% vlasnika oruzija su Demokrate, cak i istrazivanja najliberalnijih medija nemogu smanjit broj Demokrata koji posjeduju oruzije ispod 36%,
2-gi Amandman nije o lovu nego o otporu dikataturi.

Ti si poceo o skoli i fakultetu a mi ti svi ukazujemo na onu nas staru narodnu prosao kroz fakultet a fakultet nije prosao kroz njega.
Dronovi pa ti si poceo o dronovima i avionima jos malo pa ces of Tridentima i podmornicama. Sto se tice pluvanja ponovo se vrati na narodnu mudrost of fakultetu pa ces valjda shvatit sto si nam smjesan.
kosava

#1030 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Megiddo wrote:
Avetinho wrote:
kosava wrote:To je refleks iz Titnog vakta djaba zdravstvena njega a bolnica iste krevet koristi od 1948, doktoru ponesi hediju a ako neznas zubara ima da cekas 6 mjeseci na popravak zuba sto je od tackice za 6 mjeseci se formirala rupa nikom nista.
Eeee, ali zato je dzaba ;-)
Ništa nije džaba. Samo ti na drugačiji način zaračuna. :)
Hedija se nosi redovno, gje jos ima otici ljekaru prazne ruke.
kosava

#1031 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Zeljoooo wrote:
kosava wrote:
Hmm Tuzla
Gdje u Tuzli?
ma ja se malo zakasljo, pa izleti mi.
kosava

#1032 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Fantassin wrote:
haos1 wrote:
Fantassin wrote: jel to simulatorsko forumsko iskustvo ili real-life :mrgreen: nije da umalazavam bilo koje od ova dva :mrgreen:
pola zajebancija po forumu-pola uzivo gorkog iskustva..
Avetinho wrote: Gledao na Pinku i citao Groverove postove o CK KP USA. :D
cuj na pinku, pa na svakom yt kanalu imas primjere policijske brutalnosti.
Ma ko je dirao... :lol:
Ma mislio covjek da je u Bosni pa malo se uzdigo zandaru americkom a ovaj ga postavio na njegovo mjesto, namah dosao Tobe.
kosava

#1033 Re: AMERIKA

Post by kosava »

jefferson wrote: Ne zbaoravi da njemacka ima preko 120 osiguravajucih kompanija koje se bave zdravstvenim osiguranjem.
Problem je sto je u SAD zdravstveni sistem gradjen kao grana priverede a zdravstvo ne mzoe da funkcionise po osnovnim principima ponude/potraznje. Medjutim, sva ta vika oko ACA (a ACA niej ni blizu pravog rjesenja) je vika osiguravajucih kompanija i bolnica, kao i doktora koji zaradjuju masne pare u ovom sistemu. Moja supruga radi na finansijama u zdravstvu, i cega sam se sve nagledao tu to je za nepovjerovati.
A doktori nisu vise cijenjeni. Jedno je cijeniti nekoga jer radi posteno, a jedno je zaradjivati ogromne pare na lijekovima, procedurama itd. Npr. vec 3 godine udruzenje ljekara u SAD lobira kongres da prolongira uvodjenje ICD-10 (ja mislim) sistema kodiranja procedura. Razlog sto prolongiraju je sto ej sistem daleko transparentniji pa nece moci prepisivati kojekave droge za koje je heroin maciji kasalj, i time puniti svoje a i dzepove farmaceutske industrije. I dok je ICD prakticno vec zastario u Evropi (prelazi se na ICD-11), neki dan je Kongres odlucio da se odluka o koristenju ICD-10 prolongira do 2017 godine.
E zato je taj njemacki par dosao u Ameriku, jer je lova u pitanju a ne postovanje (by the way, prosjecan doktor u njemackoj zaradjuje oko 120,000 eura godisnje).

To sam ti i rekao zdravstveno osiguranje je postalo grana privrede i sami su sebi svrha. Ako bogda i to ce se jedan dan promjeniti.
Znam pa od kako je ACA stupio na snagu nema vise otpisivanja ni jednog dolar participacije.
Cijenjeni sa pozicije da su bolje zasticeni nego u Njemackoj, kao sto napisa doktor u Americi je ono sto je bio doktor u Bosni 1946. Pa znam da je lova u pitanju i komsije su to same rekle kao sto sam ti napisao u predhodnom postu. Pa sve je to sistem doktor prepise ljekove, osiguranje odobri i plati to i svi zaradjuju pa svaki doktor ima ladicu punu "free samples" umjesto generickog prepise isti lijek koji kosta tri puta vise i sa najboljim zdravstvenim moras platit participaciju.
MyTao

#1034 Re: AMERIKA

Post by MyTao »

kosava wrote:
MyTao wrote:
Hajd' jednom da zavrsimo s ovim... Znaci nigdje ja nisam bio protiv 2nd amendment, u potpunosti podrzavam da svaka osoba ima pravo da brani sebe i svoje. Tako da nemam nista protiv toga da ljudi imaju dozvole za pistolje i da ih nosaju okolo koliko to zele, mozda bi malo vise regulacije pomoglo, pa da nemamo svakavih budala na ulici sa vatrenim oruzljem, ali to je druga tema. Eh sad vidi, ja sam kritikovao argument koji se obicno cuje od strane nekog matorog republikanca koji je placen od strane NRA-a da prica onako kako njima odgovara. Argument da ljudi trebaju imati pistolje kako bi se odbranili od drzave je glup, mozda je imao smisla u vrijeme kada je 2nd amendment napisan, ali u danasnjem svijetu to je predmet za ismijavanje. Zasto? Pa zato sto i sa pistoljem i bez njega sanse da narod i pojedinci poraze drzavu su gotovo iste, to jest ravne su nuli. Kao sto Jim Jeffries rece "you brought a gun to a drone fight":)

Eh onda si ti upao, valjda vidio rijec dron i poceo mlatiti gluposti kako ljudi koji kontroliraju dronove i slicne stvari su patriote, kako to oni nebi ovo ono :-) Znaci bez veze si mlatio. Ja ti lijepo rekao da ne razumijes o cemu se prica kao sto i nisi, a to si dokazao tako sto si jos dva tri puta odgovarao sa postovima koji su nigdje veze, pa si cak dosao do toga da ja kritikujem 2nd amendment :-) Nadam se da si sada ukapirao o cemu se radi. Ako mislis da ljudi treba da imaju pistolje kako bi se odbranili od drzave onda mozemo pricati, u suprotnom molim te nemoj se javljati vise, jer zbunjujes i mene i sebe i one koji ovo citaju.

Drugo, ja sam vrijeme provedeno u SAD-u i skolovanje spomenuo iz razloga da pokazem da sam veci i vazan dio svog zivota proveo ovdje, jer si ti rekao kako ja nebi trebao pricati na tu temu jer "nepoznajem" Ameriku :-) Naravno to si ti svatio drugacije i poceo mlatiti o svojoj skoli i drugim glupostima. Nemam namjeru da se prepucavam ovdje, posebno ne sa osobom koja ima potrebu da popljuje svoje kako bi pohvalio tudje (ili obrnuto, zavisi sta svatas za svoje).
Napredujes ima jos nade za tebe. Imas 20 000 zakona o oruziju u Americi u ovom trenutku koliko jos zakona pa da to bude dovoljno regulisano?
Amerika ima 50 drzava + DC i par zakona na nivou pojedinih gradova, Bosna i Hercegovina ima 10 Zakona o oruziju i municiji svaki kanton, manji entitet i Brcko Distrikt.

Ko prica da ce se braniti od drzave pistoljem, realnost je 1 milion vojnika od toga samo 300 hiljada su borbene jedinice ostalo logisticari, prvo trebas ih ubjediti da bombarduju svoje rodjake nije to ko kod nas odoh na brdo da tucem one tamo, u Fergusonu par stotina kriminalaca je pucalo na policiju pa vidjeo si koliko policije i jos Vojna Policija Nacionalne Garde Misuria moral se dovesti da kontorlise saku diletanata koji kad pucaju drze pistolj postranicno pa nisu mogli da ih zaustave bez krvoprolica a sada uzmi da imas 19,6 miliona bivsih vojnika i 47 miliona lovaca kako ces zauzet i kontrolisat zemlju velicine Amerike sa 300 hiljada vojnika? Da ne zbunjujemo narod neprica se ovdje o nekim pistoljima nego AP-ovima , AR-ovima ,12,7 mm i sl.
Ono sto ja imam problem da razumijem je tvoje slijepo vjerovanje u pogresne fakte, ja u Bosni na fakultetu ko i svi ispite pripremao malo iz zabiljeski najvise iz knjige a u Americi sve bilo profesor objasni a mi moram na osnovu lekcije pripremit rad, istraziti pa jos obezbjediti linkove ili knjiga, stranica , pisac, izdavac da podkrijepimo navode i tvrdnje. Ti samo ponavljas fraze koje nemaju uporista u realnosti,
NRA placenici Republikanci jos samo da spomenes Tea Party i standardna preseravanja kada nema argumenata.

Realno 50% vlasnika oruzija su Demokrate, cak i istrazivanja najliberalnijih medija nemogu smanjit broj Demokrata koji posjeduju oruzije ispod 36%,

Ti si poceo o skoli i fakultetu a mi ti svi ukazujemo na onu nas staru narodnu prosao kroz fakultet a fakultet nije prosao kroz njega.
Dronovi pa ti si poceo o dronovima i avionima jos malo pa ces of Tridentima i podmornicama. Sto se tice pluvanja ponovo se vrati na narodnu mudrost of fakultetu pa ces valjda shvatit sto si nam smjesan.
Tacno me gonis da zbog tebe popusim ban :-) ponovo bubas po svom... ko je bolan pricao o pistoljima i zakonima :-) :-) Nema tebi spasa. nastavi mlatiti... ali bez mene ovaj put.
kosava

#1035 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Znaci nemas argumenata, sad jos malo pa ce biti nisi ni o dronovima. :lol:
jefferson

#1036 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

kosava wrote:
jefferson wrote: Ne zbaoravi da njemacka ima preko 120 osiguravajucih kompanija koje se bave zdravstvenim osiguranjem.
Problem je sto je u SAD zdravstveni sistem gradjen kao grana priverede a zdravstvo ne mzoe da funkcionise po osnovnim principima ponude/potraznje. Medjutim, sva ta vika oko ACA (a ACA niej ni blizu pravog rjesenja) je vika osiguravajucih kompanija i bolnica, kao i doktora koji zaradjuju masne pare u ovom sistemu. Moja supruga radi na finansijama u zdravstvu, i cega sam se sve nagledao tu to je za nepovjerovati.
A doktori nisu vise cijenjeni. Jedno je cijeniti nekoga jer radi posteno, a jedno je zaradjivati ogromne pare na lijekovima, procedurama itd. Npr. vec 3 godine udruzenje ljekara u SAD lobira kongres da prolongira uvodjenje ICD-10 (ja mislim) sistema kodiranja procedura. Razlog sto prolongiraju je sto ej sistem daleko transparentniji pa nece moci prepisivati kojekave droge za koje je heroin maciji kasalj, i time puniti svoje a i dzepove farmaceutske industrije. I dok je ICD prakticno vec zastario u Evropi (prelazi se na ICD-11), neki dan je Kongres odlucio da se odluka o koristenju ICD-10 prolongira do 2017 godine.
E zato je taj njemacki par dosao u Ameriku, jer je lova u pitanju a ne postovanje (by the way, prosjecan doktor u njemackoj zaradjuje oko 120,000 eura godisnje).

To sam ti i rekao zdravstveno osiguranje je postalo grana privrede i sami su sebi svrha. Ako bogda i to ce se jedan dan promjeniti.
Znam pa od kako je ACA stupio na snagu nema vise otpisivanja ni jednog dolar participacije.
Cijenjeni sa pozicije da su bolje zasticeni nego u Njemackoj, kao sto napisa doktor u Americi je ono sto je bio doktor u Bosni 1946. Pa znam da je lova u pitanju i komsije su to same rekle kao sto sam ti napisao u predhodnom postu. Pa sve je to sistem doktor prepise ljekove, osiguranje odobri i plati to i svi zaradjuju pa svaki doktor ima ladicu punu "free samples" umjesto generickog prepise isti lijek koji kosta tri puta vise i sa najboljim zdravstvenim moras platit participaciju.
Jedno je kada svi zaradjuju a jedn je kada svi zaradjuju preko ledja bankrota nekog amerikanca koji radi dva posla i ne moze da podnese te troskove. Ja npr. ne trebam da brinem. Ali svi obicni radnici tamo gdje ja radim i pored ACA nisu bas tako sretni.
Bolesnici nemaju pristup skupim lobistickim kucama. Npr. kada se pojavila Charlotte Web tip marihuane koja ocito eliminise skoro u potpunosti posljedice epilepsije i slicnih bolesti, farmaceutska industrija je odmah izlobirala one "konzervativne" drzave (to ja zovem zaostalim drzavama, ukljucijuci TX) da slucajno e legalizuju medicinsku marihuanu, a onda su polako poceli lobirati i ostale drzave (za divno cudo Alabama je legalizovala medicinksu amrihuanu, ali to je jedina drzava na jugoistoku). Ovako ljudi koji imaju djete koje ima epilepsiju a koji ne mogu se preseliti u kaliforniju, kolorado, oregon i slicno, ce morati trovati djecu, drzati ih u prakticno katatonicnom stanju, zbog radi morala, ovog onog, a ustvari zbog farmaceutske industrije.
Tako mojne te price da SVi zaradjuju. U zdravstvu se samo mzoe zaraditi na bolesnom, bolesni ne moze da zaradi u tom sistemu.
Gojeni H

#1037 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

Zeljoooo wrote:
kosava wrote:
Hmm Tuzla
Gdje u Tuzli?
Aerodrom Dubrave. Drzali su neke likove u hangarima koje su preuredili u zatvore.
Gojeni H

#1038 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

jefferson wrote: Jedno je kada svi zaradjuju a jedn je kada svi zaradjuju preko ledja bankrota nekog amerikanca koji radi dva posla i ne moze da podnese te troskove. Ja npr. ne trebam da brinem. Ali svi obicni radnici tamo gdje ja radim i pored ACA nisu bas tako sretni.
Bolesnici nemaju pristup skupim lobistickim kucama. Npr. kada se pojavila Charlotte Web tip marihuane koja ocito eliminise skoro u potpunosti posljedice epilepsije i slicnih bolesti, farmaceutska industrija je odmah izlobirala one "konzervativne" drzave (to ja zovem zaostalim drzavama, ukljucijuci TX) da slucajno e legalizuju medicinsku marihuanu, a onda su polako poceli lobirati i ostale drzave (za divno cudo Alabama je legalizovala medicinksu amrihuanu, ali to je jedina drzava na jugoistoku). Ovako ljudi koji imaju djete koje ima epilepsiju a koji ne mogu se preseliti u kaliforniju, kolorado, oregon i slicno, ce morati trovati djecu, drzati ih u prakticno katatonicnom stanju, zbog radi morala, ovog onog, a ustvari zbog farmaceutske industrije.
Tako mojne te price da SVi zaradjuju. U zdravstvu se samo mzoe zaraditi na bolesnom, bolesni ne moze da zaradi u tom sistemu.
:thumbup:
Porazavajuce je koliko farmaceutski lobi ima uticaja na donosenje odluka kongresa ili senata.
Mom poznaniku to sasvim odgovara ... on ima love i finih dionica je kupio u farmaceutskim firmama.
Moralno i za obicnog smrtnika, ovo je katastorfalan odnos prema covjeku.
Gojeni H

#1039 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

kosava wrote:
... Imas 20 000 zakona o oruziju u Americi u ovom trenutku koliko jos zakona pa da to bude dovoljno regulisano?

kosava

Volim i ja oruzje i uzivao sam u nekim tvojim postovima na jednoj drugoj temi. Ali, ti si se brate bas primio na tu americku furku.
Ta prica o 2 amandmanu je imala smisla 1776-e, a imala bi itekako smisla u Bosni ... samo prije 20-ak godina desio se genocid nad bosnjackim narodom. Taj narod je bio nenaoruzan.

Znam da je ovo izuzetno osjetljiva tema za Amere, pogotovo one s Juga, ali da li fakat mislis da je posjedovanje oruzja put zastite od diktatorske vlade? Jesi li citao barem dio Homeland Security Act?
Evo dokazano je, a svako ko zna barem malo o obavjestajnoj zajednici je znao ovo i prije, da ta ista demokratska vlada ne preza od spijuniranja vlastitih gradjana. Definicija "sumnjive osobe od interesa" nije bas "definisana". :D

Inace, ne mislim da ima bilo sta lose u tome da normalna punoljetna osoba posjeduje oruzje. Kada sam vidio kakav arsenal mi ima poznanik iz Luizijane, demoralisao sam se ... zelja mi minula. Ja za prvi pistolj 97-e morao 100 papira da popunim u Bosni.
kosava

#1040 Re: AMERIKA

Post by kosava »

jefferson wrote:
kosava wrote:

Jedno je kada svi zaradjuju a jedn je kada svi zaradjuju preko ledja bankrota nekog amerikanca koji radi dva posla i ne moze da podnese te troskove. Ja npr. ne trebam da brinem. Ali svi obicni radnici tamo gdje ja radim i pored ACA nisu bas tako sretni.
Jeffersone ko ga jebe sto radi dva posla, imao je bolje sanse nego ja i ti u svojoj zemlji na svom jeziku u svojoj vjeri to sto nije isla skola a hoce da zivi ko ti i ja je njegov problem. U Americi ako je "Right to work" drzava gdje su svi radnici manje vise u sindikatu poslodavac uvijek gura zdravstveno i bori se za bolji i jeftini program za radnike ako si u "employee at will "drzavi znaci radnik po volji opet poslodavac gura zdravstveno na radnika jer ako dodje do povrede ili oboljenja na radu na kraju poslodavac mora isplatiti zaostale plate, odstetu i platit medicinske troskove ako ne dokaze da je oboljenje nastalo ili se nije progorsalo radi posla a ti i ja znamo da je to nemoguce dokazati jer uvijek postoji sansa da je radnik obolio vise radi posla koji obavlja.

Tvoj poslodavac ili nudi vise zdravstvnih osiguranja i planova ili nudi jedno zdravstveno ali vise planova basic ( osnovno) premium ( najvise), nema poslodavca koji nudi zdravstveno jednoj grupi radnika a ne nudi drugoj to bi bila diskriminacija. Zasto je ACA morao Obama usloviti sa obaveznim zdravstvenim osigruanjem? Zato sto imas milione onih sto rade u firmi za npr. 15 dolara po satu koja im nudi Kobru a kilometar niz cestu ista fabrika druga firma satnica 12 dolara i odlicno osiguranje ali hoce oni 15 dolara po satu a kada sta zaboli ima "doc in the box" ( hitna pomoc). Prije ACA pitaj suprugu mogao si izganjati da ti otpisu i do 100% participacije sa par telefonskih poziva i formulara sada ganjaju i za dolar.
Normalno ako nemas zdravstveno a obolis pa ti treba operacija od 100 hiljada da ce biti u hali do grla a kada odbije covjek zdravstveno jer mu se neuklapa u racunicu onda se kocka i vecinom izgube.

Sto se tice lobistickih kuca pa i imaju i lobisti za marihuanu, tako i ta prica o epilepticnoj djeci, ja znam milion ljudi i samo jedan bracni par sa epilepticnim djetetom, za roditelja nema prepreke kada je zdravlje dijeta u pitanju ako treba prevrtat burgere u McDonald's nema problema, lako je njima bilo izlobirati jer u drzavama u kojim je legalna medicinska marihuana a ja zivim u jednoj vazda je ista prica nigdje epilepticne djece, nesto pacijenata od raka ali svi bivsi robijasi imaju karticu svaki prije nego sto izadje iz zatvora ode do psihijatra i prica pricu nemogu spavati, nemam apetita i eto treba mu marihuana u medicinske svrhe a vecina u zatvorima pola zivota to im bilo ko odmor tri obroka i krevet i tusevi sa toplom vodom. Malo je registrovanih narkomana na marihuani ali su svi startatli zivot droga na marihuani.

Ko treba hecima on je vec obro bostan jer sto bi rekao rahmetli Alija:"Zdrav hiljadu i jednu zelju a bolestan samo jednu"
Vazda je neko na nekome zaradjivao.
kosava

#1041 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote: Jedno je kada svi zaradjuju a jedn je kada svi zaradjuju preko ledja bankrota nekog amerikanca koji radi dva posla i ne moze da podnese te troskove. Ja npr. ne trebam da brinem. Ali svi obicni radnici tamo gdje ja radim i pored ACA nisu bas tako sretni.
Porazavajuce je koliko farmaceutski lobi ima uticaja na donosenje odluka kongresa ili senata.
Mom poznaniku to sasvim odgovara ... on ima love i finih dionica je kupio u farmaceutskim firmama.
Gojeni svaki lobi ima utjecaj, a znas koji je najaci? Farmerski ( stocarski) lobi.
Fantassin

#1042 Re: AMERIKA

Post by Fantassin »

kosava wrote:
Gojeni H wrote:
Gojeni svaki lobi ima utjecaj, a znas koji je najaci? Farmerski ( stocarski) lobi.
Afera Bacon bait :D ne mos ti ljudima,vecina stanovnistva u I.evropi i na Bl. istoku ima svoje teorije zavjere gdje zli Betmen kroz farmaceutski lobi upravlja Amerikom a Fox tv je prikriveni kanal za kontrolu uma :D
kosava

#1043 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Gojeni H wrote:
kosava wrote:
... Imas 20 000 zakona o oruziju u Americi u ovom trenutku koliko jos zakona pa da to bude dovoljno regulisano?

kosava

Volim i ja oruzje i uzivao sam u nekim tvojim postovima na jednoj drugoj temi. Ali, ti si se brate bas primio na tu americku furku.
Ta prica o 2 amandmanu je imala smisla 1776-e, a imala bi itekako smisla u Bosni ... samo prije 20-ak godina desio se genocid nad bosnjackim narodom. Taj narod je bio nenaoruzan.

Znam da je ovo izuzetno osjetljiva tema za Amere, pogotovo one s Juga, ali da li fakat mislis da je posjedovanje oruzja put zastite od diktatorske vlade? Jesi li citao barem dio Homeland Security Act?
Evo dokazano je, a svako ko zna barem malo o obavjestajnoj zajednici je znao ovo i prije, da ta ista demokratska vlada ne preza od spijuniranja vlastitih gradjana. Definicija "sumnjive osobe od interesa" nije bas "definisana". :D

Inace, ne mislim da ima bilo sta lose u tome da normalna punoljetna osoba posjeduje oruzje. Kada sam vidio kakav arsenal mi ima poznanik iz Luizijane, demoralisao sam se ... zelja mi minula. Ja za prvi pistolj 97-e morao 100 papira da popunim u Bosni.
Ma nije to furka nego koga su zmije klale i gustera se boji, da je u nas bila puska u svakoj kuci nebi se desila '92-ga znas gjde je puska pukla tu su i stali dok nisu se stabilizovali pa poceli prebacivati glavninu snaga na takva mjesta. Furka ti je i ona ko ce pistoljem protiv drona to je jos gora, ima ti ona nasa sto je gradonacelnica i na svom FB ono Bosanici za Obamu ona je ko i svaki poslusni clan stranke pokrenula Bosanci za zabranu oruzija samo svaki 10-ti komentar je bio za zabranu na kraju je ukinula i uredila( izbrisala) to sa svog FB, ovi zadnji izbori su ispali pola ovakvi kakvi jesu jer ljudi nisu glasali za one koji su za zabranu oruzija. Nista se nije promjenilo od 1776 godine u Americi jos mozda je i gore po gradjanina jer ovdje su sudovi bezbroj puta potvrdili da policija nije duzna da te zastiti od kriminala, zato ja pitam Lucky sta je kupio jer hvala dragom bog da su se i Bosnje spametovale, ovdje policija ako moze sprijeciti zlocin dobro je ako nemoze sta ces to je tvoja obaveza da branis sebe i porodicu ako pogines policija je duzna da proba naci pocinioce , pazi sam da proba nije garntovano da ce ih naci.

Ovdje ti je 330 milion ljudi i 500 miliona komada oruzija u privatnom vlasnistvu malo je teze odluci ti se na diktaturu jer imas vise lovaca nego vojnika.
Ma pusti sve papir trpi jos niko nemoze navesti 3 osobe koje je neko zatvorio bez sudjenja i prava na advokata. Po zakonu u Nju Hempsiru ako se imas ljubavnicu mozes otici u zatvor na dvije godine pa jos niko nije otisao, u Vajomingu ako nosis crveno nedljom mozes fasovat 6 mjeseci zatvora.

Spijuniraju ali vidis kako se moralo objaviti o mucenjima tako se sprema i izvjestaj o spijuniranju ( 4-ti amndman ) tako da ce se najebati i za to.Amerika ti nije demokratija nego republika, nikada nije bila demokratska zemlja. Vjeruj oni sa Juga su kosmopolite za rasiste sa Sjevera to ti je jedan na prema dest omjer, kada dodje do oruzija nema juga i sjevera, nema demokrata i republikanaca to je vise bila ona linija u pjesku preko koje nema poruka drzavi sto ste oduzimali prava oduzimali ste jer pitanje oruzija je dotaklo sve Amerikance.

Znam to sam i napisao jebe te polupismena teta da ti izda dozvolu za pistolj a u ratu nosio 84-ku i RPG tad niko nije trazio ovu i onu potvrdu.

Drago mi je da si uzivao, imam ideju koja je tema.
Last edited by kosava on 10/12/2014 09:35, edited 3 times in total.
kosava

#1044 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Ma jok stocari sto drze krave oni su ti kupili pola kongresa i senata sa njima se niko nezajebava.

Znas li onaj vic o dva Jevreja sjede 1938 u parku u Njemackoj jedan cita Jevrejski Glasnik a drug cita Glas Berlina,
Pita prvi sto citas to nacisticko smece?
drugi odgovara kad citam Jevrejski Glasnik samo prica o pogromu i kako nam je tesko pa se nasekiram a onda procitam ove novine i doznam kako vladamo svijetom.
Opetja033

#1045 Re: AMERIKA

Post by Opetja033 »

kosava wrote:Ma nije to furka nego koga su zmije klale i gustera se boji
Vjeruj mi, na ovoj temi imas nemali broj ljudi za koje su gusteri najveca prijetnja covjecanstvu. :mrgreen:
kosava

#1046 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Opetja033 wrote:
kosava wrote:Ma nije to furka nego koga su zmije klale i gustera se boji
Vjeruj mi, na ovoj temi imas nemali broj ljudi za koje su gusteri najveca prijetnja covjecanstvu. :mrgreen:
Pazi kada ljudi guster jos pocnu da cipuju pripadnike occupy i komuniste tek ce da bude opasno.
nosara

#1047 Re: AMERIKA

Post by nosara »

Kao iz horor filmova: službenici CIA-e davili zatvorenike, puštali da umru od hladnoće...

Izvještaj o metodama ispitivanja koje je provodila CIA, a koji je jučer objavio Senat SAD-a, zgrozio je svjetsku javnost. Naime, u izvještaju su prezentovane tehnike ispitivanje CIA-e koje su provodili nad svojim zatočenicima, a među njima su rektalno hranjenje zatvorenika, njihovo stajanje u stresnim položajima i do 180 sati te zalijevanje vodom sve dok ne počnu povraćati.

Nakon petogodišnje istrage, obavještajna komisija Senata objavila je izvještaj o tehnikama mučenja koje je CIA koristila protiv osumnjičenih za terorizam nakon 11. septembra 2001. godine.

Izvještaj opisuje historiju programa CIA-e, koji je odobrio bivši predsjednik George Bush.

Zatvorenici su mučeni davljenjem, poznatim kao “vaterboarding”, izlaganjem ekstremnoj hladnoći usljed koje je jedan zatvorenik i preminuo, onemogućavanjem sna, ponižavanjem, premlaćivanjem i puštanjem glasne muzike.

Jednog zatvorenika CIA je držala polugolog i lancima vezanog za betonski pod. Neki zatvorenici nisu spavali 180 sati, ruke su im bile vezane lancima iznad glave, mučili su ih "rektalnim hranjenjem" i "rektalnom hidratacijom".

Kod mučenja metodom "vaterboarding", zatvoreniku su prekrivali lice krpom na koju kapa voda.

S obzirom na to da voda ne dospijeva u dušnik, zatvorenik ostaje živ, ali stalno ima utisak kako će se udaviti. Bilo je slučajeva u kojim su mučeni polomili sopstvenu nogu grčeći se u borbi za dah.

U izvještaju se zaključuje kako surove tehnike ispitivanja nisu proizvele nijedan kritični obavještajni podatak do kojeg se nije moglo doći nenasilnim sredstvima.

Zlostavljane osobe držane su u takozvanim "crnim rupama", lokacijama izvan SAD-a.

Britanski Indpendent objavio je spisak 54 zemlje u kojima se to događalo ili koje su sarađivale s CIA-om, a na spisku se nalaze Hrvatska i BiH.

Image

Dakle diktatura, tiranija, fasizam...
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1048 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Tekovine demokratije ....

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/kao-i ... /141210012

Totalitarni rezimi su mucili svoje gradjane a ovi su to podigli na novi nivo ... i jos jedan od tajnih zatvora u BiH ... i onda mi pricamo o nekom suverenitetu...USA imaju baze u dvije trecine zemalja svijeta ...dzaba protesti Japanapaca, Engleza, Njemaca ... baze ostaju. Prisustvo strane vojske na sopstvenoj teritoriji je obicno gubitak suvereniteta. I onda se uporno gura prica kako je Rusija agresivna :-)
nosara

#1049 Re: AMERIKA

Post by nosara »

UnscarD wrote:Tekovine demokratije ....

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/kao-i ... /141210012

Totalitarni rezimi su mucili svoje gradjane a ovi su to podigli na novi nivo ... i jos jedan od tajnih zatvora u BiH ... i onda mi pricamo o nekom suverenitetu...USA imaju baze u dvije trecine zemalja svijeta ...dzaba protesti Japanapaca, Engleza, Njemaca ... baze ostaju. Prisustvo strane vojske na sopstvenoj teritoriji je obicno gubitak suvereniteta. I onda se uporno gura prica kako je Rusija agresivna :-)
Ne trpaj Rusiju u smece, drzimo se teme... :D
Challenger__

#1050 Re: AMERIKA

Post by Challenger__ »

Evo spiska: zemlje gdje su bili tajni CIA-zatvori (prva grupa), odnosno gdje bila olakšana, omogućena tortura (druga grupa):

Image

BiH među gigantima demokratije.

:lol:
Post Reply