Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#1026 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Tinja u Srebreniku je počela da opada, -4cm u zadnjem satu.
muha_sa

#1027 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by muha_sa »

4m3l wrote:Narod jedva nasao pare i sredstva da izgradi kuce i ovo mu se desi, sad mora sve iz pocetka... hhh
sve po sirotinji :-)

kakvo li je stanje na Poljinama živo me zanima.
dječak sa šibicama

#1028 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Image

Image

Put Breza Vares

Image

ovo su Dabravine ako se ne varam

Image

Jojica most u centru grada, ovo se Bukov potok izlio izgleda, Stojkovici su pretvoreni u rijeku.

Ako nekog zanima, tu je i ostatak foto galerije

https://plus.google.com/photos/11063097 ... 7aurv7O3WQ
Last edited by dječak sa šibicama on 15/05/2014 17:12, edited 1 time in total.
leJa

#1029 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by leJa »

Alfons Kauders wrote:
putujucidzindas wrote:šta je najbolje kupiti ljudima za dezinfekciju vode? ima li negdje onih tabletica što smo u ratu dobijali?
ima CZ filtere i ostale zajebancije... a tu je i flasirana voda, valjda nece biti potrebe za 'tableticama'

samo ne kontam zasto raja u gradovima tako panicna jbt... u radnjama se kupuje sve i svasta, vec sam od par ljudi cuo da nema flasirane vode... (ja sam doduse uzeo tesanjski kiseljak)
Kad smo kod vode kod nas u naselju nestalo vode, i evo pustise nam sad i preporucuju da je ne pijemo i hajd ja trknem do prodavnice da uzmem vode, kad to raja masovno nosi flase od 5 litara rece mi ona zena kaze sve sam prodala nema vise ja uzo zadnje dvije flase.
VjecitiStudent

#1030 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Bosna u Kaknju, -35cm u odnosu na 8h jutros.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1031 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

muha_sa wrote:
4m3l wrote:Narod jedva nasao pare i sredstva da izgradi kuce i ovo mu se desi, sad mora sve iz pocetka... hhh

pregledno...

mada mislim da bi ih trebali prati na nekoj drugoj temi kada se ovo malo smiri aBd.
eluna

#1032 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Rijeka_snova wrote:Reserved Hanum
22 minuta · Sadržaj je uređivan ·
Hitno, hitno!!! Ulazimo u noc. Civilnu zastitu ne mogu dobiti ni na jedan br sto su mi dali sa 121. Br.su 032 242 542, 032 245 646, 032 243 128 Moji su u skoli mjesnoj nadomak bistricaka. Ze do kanton. Baterije su im prazne. Pored sestre djece tu su i lokalni ljudi. Ne moze im se pristupiti iz pravca nemile - zenica. Niti iz Serica. Moze samo iz kolica i bistrice.. telefoni ne rade. Baterije su im prazne. Gladni su, nemaju hrane. Apelirajte na stanovnike Smajica, Kolica i Bistrice da odnesu u skolu u kolicima hranu SAMO IM ONI MOGU PRISTUPITI. Molim vas podijelite. Tu mi je sestra sa djecom. Niko im ne moze prici od klizista sem stanovnici ovih sela. Djeca su tu sa odraslim.
Moj br je 064 437 65 64

Sa fb-a :sad: Ako ima ko da poznaje koga iz ovih mjesta, neka kontaktira, molim vas :sad:
Alfons Kauders

#1033 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:Nivo Spreče i dalje raste, +18cm u zadnjem satu kod Modraca.
modrac je najmanji problem u prici, pici voda preko brane, nivo haman isti vazda... vazda nejveci belaj bude oko zivinica, izmedju zivinica i ljubaca, pa istocno preko dubrava prema kalesiji...

srecom osim zivinica i dijela d.dubrava taj dio doline sprece nije naseljen... poljoprivredno zemljiste, plavi upravo tu, izmedju piste u ciljugama i dubravama (zapravo na google maps je bas slika kad spreca plavi taj kraj, pa se odlicno vidi ako koga zanima, i kako izgledaju ispravni i neispravni nasipi)

neposredno ispod brane je mali klanac, a onda belaj, jer voda zacas nadje put preko magistrale do lukavca... onda dalje puracic i dobosnica vazda najebu... i tako redom do doboja... uz izuzetak par sela koja su na malcice vecoj visini

kako god okrenes, doboj ce najgore proci veceras/sutra
Maharadza

#1034 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Maharadza »

Chmoljo wrote:
muha_sa wrote:

pregledno...

mada mislim da bi ih trebali prati na nekoj drugoj temi kada se ovo malo smiri aBd.
:thumbup:

Doći će i oni na red kada ih narodne mase "poplave" i "odnesu" ih zajedno s vilama i vikendicama! A tada "babinom podrumašu" neće ni 10 helikoptera pomoći (hint: stinger)! :evil: Sabura, doći će i Bošnji iz guzice u vugla - valjda! :twisted:
Last edited by Maharadza on 15/05/2014 17:17, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#1035 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

Maharadza wrote:
:thumbup:

Doći će i oni na red kada ih narodne mase "poplave" i "odnesu" ih zajedno s vilama i vikendicama, sabura, doći će i Bošnji iz guzice u vugla! :evil:
mani se ba politike i poziva na linc, ima podforum za to... :D
O'zone
Globalni moderator

#1036 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Poplave i u Banjoj Luci: Vrbas se izlio i ugrozio domaćinstva

Stanje je eskaliralo u poslijepodnevnim satima kada je Vrbas nevjerovatnom brzinom počeo da se izlijeva.

Mještani Karanovca kažu da ne pamte ovakav porast Vrbasa, tvrde da je u posljednjih nekoliko sati porastao i do 4 metra.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/poplave- ... /140515118

Sve uvijek nabuja pravo brzo
deexter

#1037 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by deexter »

ja ovih gore lozionicara nemojte pit vodu, ma najbolje da se ubijete... u sarajevu je sve ok od centra do grbavice sam presao teren, jedino je ilidza kriticna... u centru je sve ok, odvija se normalan zivot
Alfons Kauders

#1038 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

deexter wrote:ja ovih gore lozionicara nemojte pit vodu, ma najbolje da se ubijete... u sarajevu je sve ok od centra do grbavice sam presao teren, jedino je ilidza kriticna... u centru je sve ok, odvija se normalan zivot
pa ko je matere ti reko da se ne pije voda?
deexter

#1039 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by deexter »

jbga kad smo paničari... u sarajevu je npr voda katastrofa i inače, sad je još gora...

ljudi NE PIJTE VODU IZ SLAVINA ni slučajno, ako nemate kupovne filtrirajte, ako nemate filtere prokuhajte... nemojte se zezati sa zdravljem!!! pazite se i glodavaca naročito u Sarajevu ne znam kako je u drugim gradovima, kaže mi prijateljica sinoć na Marindvoru samo pretrčavali cestu!!
:-) :-) :-)
co211

#1040 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by co211 »

Fino žena na teveju, ima jedno 3-4 sata, rekla da se voda u Sarajevu može piti. Znači, flaše u ruke, punite i sutra nosite. Zauhar je svaki litar vode.
O'zone
Globalni moderator

#1041 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

S krovova zgrada u Maglaju helikopterima evakuirano 12 osoba
15. maj 2014. u 16:05

General major Ante Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao je da je situacija jako teška, ali da OS BiH za sada uspješno udovoljavaju svim zahtjevima za evakuaciju. On je dalje dodao da je situacija najkritičnija u Maglaju gdje valovi vode dolaze do trećeg sprata zgrada.

"Činimo sada sve da helikopter s krovova spasi ljude. Iz Maglaja smo tokom dana evakuirali više od 12 članova porodica koji su bili na krovovima. Sada pokušavamo u Doboj-Jugu, Matuzićima da ljude evakuiramo. Rade nam i dvije gazele – helikopteri na prostoru Doboj-Juga i jedna osmica do Maglaja i očekujem tu uspjeh, ali vrijeme je loše, kiša pada i stvara se magla", kaže Jeleč.

On je napomenuo da su pripadnici Oružanih snaga od ranog jutra u akciji.

"U Sarajevu nismo imali puno posla, radili smo Butila i Rajlovac, ali sada nam je prioritet Doboj, Maglaj, Modriča, Doboj-Jug i tamo je kritično. Prihvatili smo dio ljudi oko Doboja u kasarnu i digao sam vojnike koji su pravili nasipe i punili vreće. Sada imamo tamo i čamce iz Dervente, jer nemamo prohodnosti iz Sarajeva ka dole. Dio ljudi iz Doboja je evakuiran i cijeli grad je pod vodom", dodao je Jeleč.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH kazao je također da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić nisu uspjeli do kraja obići kritične teritorije, jer je vrijeme bilo jako loše.

"Helikopterom smo letjeli samo do Vranduka, jer se dalje ne može letjeti. Letjelice koje su dole ipak rade u momentima kada im vrijeme to dozvoli", dodao je Jeleč precizirajući da se on trenutno nalazi u kasarni u Rajlovcu odakle koordinira s ostalim zapovjednicima i prati situaciju.
O'zone
Globalni moderator

#1042 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Ponovo uspostavljena putna komunikacija na relaciji Visoko-Sarajevo i Visoko-Zenica

Četvrtak, 15 Maj 2014 u 16:28 sati

Situacija na području općine Visoko kad su u pitanju poplave i rast vodostaja rijeka Bosna i Fojnica u proteklih nekoli sati se smirila. Putna komunikacija na relaciji Visoko-Sarajevo i Visoko-Zenica ponovo je uspostavljena. U toku dana evakuirano je 12 porodica na četiri lokaliteta na području općine. Evakuirani su mještani naselja Moštre, Dobrinje, B. Mahale i stanari stambenog objekta kolektivnog stanovanja u gradu. Evakuiranim građanima osiguran smještaj i osnovne životne namirnice, a posebno ohrabruje što su drugi građani nudili smještaj evakuiranim mještanima. Visočani su pokazali solidarnost i ozbiljnost u novonastaloj situaciji.

Trenutno najveći problem su klizišta, a krizna naselja su Podvinci i Taukčići. Problem predstavljaju i osobe, većinom penzioneri, koje ne žele napustiti svoje domove bez obzira na to što im prijeti poplava. Velike štete su nastale u poslovnoj zoni Čekrekčije. Već sada je jasno da će Visoko nakon ovih poplava imati velike štete i posljedici u privredi i poljoprivredi.

Ranije je općina Visoko bila ''odsječena'' zbog poplavljene petlje na ulazu i izlazu s autoputa te zbog velike količine vode u naselju Čekrekčije zbog čega je bio blokiran regionali put Ilijaš-Visoko.
snaga_znanja

#1043 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

Zenica - Topčić polje situacija alarmantna.

Bujice su opkolile kuće, kližišta su aktivirana, 50 objekata je pod vodom, oko 50 ljudi evakuisano. Ljudi su mokri i nemaju odjeće.
MOSALJOZE

#1044 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MOSALJOZE »

Manijaci potrebni smo drzavi i duznost je da se svi odazovemo ovom pozivu !!! U subotu u 13:00h (sat vremena prije finala kupa) na zapadnu tribinu stadiona grbavica donesite u skladu sa vasim mogucnostima hranu,grijalice,odjecu,deke i ostale potrepstine za ugrozene gradjane jedne i jedine nam BIH !!!
Zanemarite klupska obilježja podrzite akciju
law2

#1045 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by law2 »

Image
Image
Zovem se Zelena

#1046 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

Strašno!!!
Teufik

#1047 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Teufik »

m_l

#1048 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by m_l »

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je kako je i na tom području proglašeno vanredno stanje zbog velikih klizišta izazvanih poplavama.

Općinske vlasti angažirale su svu postojeću mehanizaciju kako bi bila na usluzi građanima kojima je svaki vid pomoći potreban kako bi se izborili sa poplavama.

„Nivo voda već sada pomalo opada, iako predviđaju kišu sutra i sve do vikenda. Najbitnije je u ovom momentu da nemamo povrijeđenih, niti mrtvih“, potvrdio je Duraković uz napomenu kako je zbog poplava na srebreničkom području nekoliko domaćinstava ostalo pod vodom zbog čega je dio stanovništva evakuiran.
AJB
snaga_znanja

#1049 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

Image

Vranduk
m_l

#1050 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by m_l »

Sta je sa Nemilom?
Post Reply