Nisam ostala na zarezivanju jer zarezivanje nema smisla. Ja sa zarezanom rukom i dugim rukavom mogu dje hocu a da niko ne zna da sam kradljivac. Da ne spominjem hirurske zahvate i uklanjanje oziljaka. S druge strane ne vidim kako bi zarezivanje opametilo ikoga. Ne razumijem sta je kazna "za primjer". Odsjeces jednoj osobi ruku i nadas se da si rijesio problem? Pa ako se desi nova kradja posegnes za drugim rijesenjem jer eto, ostali nisu skontali "primjer"? Sta se desi kad osoba koja je vec izgubila ruku ponovo ukrade? Druga ruka? A treci put? Itd...? S druge strane ti osobu mozes zatvoriti nebrojeno puta ako je nebrojeno puta ukrala i natjerati ga na odradjivanje kazne kroz neki fizicki rad. Odvedi ga negdje na +50 nek kopa po godine dok ne odradi kaznu, pa cemo vidjeti hoce li se natjerati na ponovnu kradju. I ako se natjera, opet isti tretman dok ne dodje tobe. Ako nista, zajednica od njega ima vise koristi nego stete.prenosnik wrote:.
Jusufova prica nije svrstana u Kur'an cisto da bi se popunio prostor nego je, kako je i receno, pouka za one koji hoce pouku. Nije slucajnost sto se bas u toj prici spominje kradja, mozda tebi jeste ali meni nije. Jusuf je isto tako mogao iscenirati i kidanje ruka da dodje do svog cilja, medjutim nije. I spomenuti vladar je vjerovatno vladao po Bozjem zakonu. Da je bilo suprotno Jusuf, kao Bozji poslanik, ne bi bio u njegovoj sluzbi.
Kako vjerujem da Bozji zakoni nisu mijenjani od Adema do Muhammeda, tako vjerujem da je Jusuf vladao po Muhammedovoj verziji serijata. Muhammed nije zabranio alkohol, bio je zabranjen i prije. U Bibliji imas pesidža u kojim je alkohol pokudjen.
Jednina, dvojina, mnozina...nema potrebe komentarisati. U pravu si.