Sarajevo City Center

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Sta bi zeljeli vidjeti u SCC????

H&M
15
14%
C&A
16
15%
Subway
9
8%
Müller
23
21%
Humanic
2
2%
Esprit
6
6%
Jack&Jones
7
6%
Decathlon
30
28%

Total votes: 108

-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1026 Re: Sarajevo City Center

Post by -LIBERO- »

DaysleepeR wrote:kad god odeš u Bristol naletićeš na njega. malo je nevjerovatno da međunarodni biznismen i milijarder provodi svoje vrijeme u Sarajevu u hotelčiću koji nije uopšte toliko skupo platio, i nagdleda SCC koji uopšte ne bi trebala da bude tako velika investicija za tako moćnog milijardera
Cetri puta bio u Bristolu, sto sam morao poslovno, tri puta tamo vidio Bakira, i od ta tri puta dva puta bio sa mladjim Selimovicem (vlasnikom sarajevske pivare).

SCC je vec ispricana prica. Samo fanaticni bojovnici SDA i ova na "patriotizam" napaljena dijaspora slijepo brane i negiraju to da je Bakir duboko upleten u cijelu ovu pricu. Tako da ono. :thumbup:

Banke, trzni centri, vjerski objekti i to je to. A da imaju jos i kladionice, u svakoj ulici po dvije-tri.

Ma neka, zemlja prosperiteta i u iscekivanju velike ekonomske expanzije. Razvalit cemo sviju. Uskoro. ;-)
Nikolini

#1027 Re: Sarajevo City Center

Post by Nikolini »

Man of steel wrote:Ne bi mi mrsko da googlam par minuta pa naletih na neke veoma interesantne stvari.

Prema zurnal.ba stranici (http://goo.gl/pWhxJd) bitka za tu lokaciju se vodila između 4 strane: Al Shiddia, Avaz Groupe, Mellaina(Sarajevo?) i Unioninvesta("Unipromet", "Dijamant", "Prevent", IGM, EGW, "Asa auto" i "Ans drive").

Apsolutni pobjednik tendera je bio očekivano Al Shiddi jer su ljudi ponudili 3-4 puta više nego konkurencija.

Mellain je nudi 34 miliona investicija i 2 miliona za kupovinu Magrosa.
Avaz je nudio investiranje od 30 miliona, 2 miliona za Magros i otvaranje 30 radnih mjesta.
Unioninvest- 4 miliona investicija, 2 miliona za Magros i otvaranje 6 radnih mjesta.

Al-Shiddi, 105 miliona investicija(Avaz kaze 160), 2 miliona za kupovinu Magrosa, isplatu svih dugovanja radnicima Magrosa, i otvaranje 184 radna mjesta.

Dakle, pomeli su sve zainteresovane strane i dobili tu lokaciju.

Daljim goglanjem naletio sam na tekst (http://goo.gl/mnEcSg) gdje piše da International Investment Bank iz Bahreina posjeduje 28.31% dionica Sarajevo City Centra i da oni u planu imaju da ovaj centar prodaju ili iznajme za 2-3 godine kada nađu investitora.

Pošto je Avaz već pisao o tome kako je jedan još uvijek neizgrađeni dio City Centra u vlasništvu nekog lole iz Gradačca došli smo do toga da je CCS u vlasništvu tri partije, Al Shiddia, Banke iz Bahreina i nekog lole iz Gradačca.

Priče o tome kako je stvarni vlasnik CCS-a Bakir Izetbegović nisu ništa drugo nego lakrdije od špekulacija bez ikakvog pokrića i obične izmišljotine iz Avazovih tornjeva.
Znaci nimalo cudno da neko ponudi 3-4 puta vise novaca nego svi ostali? Nimalo cudno sto su probili rokove 6-7 godina? Nimalo cudno sto Bakir prica o Zari?

Evo vam uzivo American Hustle. Ko je gledao film zna o cemu pricam. Blago nama kako su ljudi naivni.

BTW, stranica je redizajnirana nedavno, ali opet se vidi da je supljak zesci.
salik79

#1028 Re: Sarajevo City Center

Post by salik79 »

Man of steel wrote:Ne bi mi mrsko da googlam par minuta pa naletih na neke veoma interesantne stvari.

Prema zurnal.ba stranici (http://goo.gl/pWhxJd) bitka za tu lokaciju se vodila između 4 strane: Al Shiddia, Avaz Groupe, Mellaina(Sarajevo?) i Unioninvesta("Unipromet", "Dijamant", "Prevent", IGM, EGW, "Asa auto" i "Ans drive").

Apsolutni pobjednik tendera je bio očekivano Al Shiddi jer su ljudi ponudili 3-4 puta više nego konkurencija.

Avaz je nudio investiranje od 30 miliona, 2 miliona za Magros i otvaranje 30 radnih mjesta.
Unioninvest- 4 miliona investicija, 2 miliona za Magros i otvaranje 6 radnih mjesta.

Al-Shiddi, 105 miliona investicija(Avaz kaze 160), 2 miliona za kupovinu Magrosa, isplatu svih dugovanja radnicima Magrosa, i otvaranje 184 radna mjesta.

Daljim goglanjem naletio sam na tekst (http://goo.gl/mnEcSg) gdje piše da International Investment Bank iz Bahreina posjeduje 28.31% dionica Sarajevo City Centra i da oni u planu imaju da ovaj centar prodaju ili iznajme za 2-3 godine kada nađu investitora.

Pošto je Avaz već pisao o tome kako je jedan još uvijek neizgrađeni dio City Centra u vlasništvu nekog lole iz Gradačca došli smo do toga da je CCS u vlasništvu tri partije, Al Shiddia, Banke iz Bahreina i nekog lole iz Gradačca.

Priče o tome kako je stvarni vlasnik CCS-a Bakir Izetbegović nisu ništa drugo nego lakrdije od špekulacija bez ikakvog pokrića i obične izmišljotine iz Avazovih tornjeva.

"Lola" nije iz Gradacca nego iz Zavidovica. :)
OldMayor

#1029 Re: Sarajevo City Center

Post by OldMayor »

:lol: joj ovog, on ocekuje da vidi tamo medju dionicarima, vlasnicima ime Bakir Izetbegovic 43%. Hahahah...

Pa ne ide to tako. Peres stotine miliona dolara i da poturis svoje ime.

Isto kao i praksa u javnim kompanijama. Ti zaposli moju porodicu, ja cu tvoju i eto nema nepotizma, ne rade mi sinovi i kcerke kod mene.

Samo slijep covjek ne moze vidjeti da je ovdje rijec o pranju novca. Jel to Bakirov, SDA novac ne znam. Mozda i jeste, al najvise je on sam kriv za te sumnje, ne Avaz kojeg vise niko ziv na planeti ne smatra nekim izvorom informacija, mozda ni sam Fahro. Sam Bakir se odao kad je proteste optuzio kako ce mu ometati otvaranje Zare - Zare koja zauzima pola centra, te Zare koja je vjerovatno i natjerala arape da otvore ovaj centar navrat nanos.

Da ovdje nema politicke pozadine, nema jebene sanse da bi oni mogli otvoriti centar koji je polu-zavrsen.

I povrh svega toga dolaze nekakvi 'arapi', bez ikakvih referenci, ko su, sta su, odakle im novac? Imaju nekakvu Al Shiddi stranicu, sve rade, a nista ne rade. Evo gledao sam stranicu, ajd sto im ne funkcionisu linkovi, ali cime se bave ti ljudi, evo konkretno neka mi neko napise? Znam da su arapi aljkavi, ali nisu toliko jbt da ne informisu javnost cime se bave, otkud im milioni..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1030 Re: Sarajevo City Center

Post by Truba »

bave se agrikulturom :D
Alkos

#1031 Re: Sarajevo City Center

Post by Alkos »

-LIBERO- wrote:
DaysleepeR wrote:kad god odeš u Bristol naletićeš na njega. malo je nevjerovatno da međunarodni biznismen i milijarder provodi svoje vrijeme u Sarajevu u hotelčiću koji nije uopšte toliko skupo platio, i nagdleda SCC koji uopšte ne bi trebala da bude tako velika investicija za tako moćnog milijardera
Cetri puta bio u Bristolu, sto sam morao poslovno, tri puta tamo vidio Bakira, i od ta tri puta dva puta bio sa mladjim Selimovicem (vlasnikom sarajevske pivare).

SCC je vec ispricana prica. Samo fanaticni bojovnici SDA i ova na "patriotizam" napaljena dijaspora slijepo brane i negiraju to da je Bakir duboko upleten u cijelu ovu pricu. Tako da ono. :thumbup:

Banke, trzni centri, vjerski objekti i to je to. A da imaju jos i kladionice, u svakoj ulici po dvije-tri.

Ma neka, zemlja prosperiteta i u iscekivanju velike ekonomske expanzije. Razvalit cemo sviju. Uskoro. ;-)
OldMayor wrote::lol: joj ovog, on ocekuje da vidi tamo medju dionicarima, vlasnicima ime Bakir Izetbegovic 43%. Hahahah...

Pa ne ide to tako. Peres stotine miliona dolara i da poturis svoje ime.

Isto kao i praksa u javnim kompanijama. Ti zaposli moju porodicu, ja cu tvoju i eto nema nepotizma, ne rade mi sinovi i kcerke kod mene.

Samo slijep covjek ne moze vidjeti da je ovdje rijec o pranju novca. Jel to Bakirov, SDA novac ne znam. Mozda i jeste, al najvise je on sam kriv za te sumnje, ne Avaz kojeg vise niko ziv na planeti ne smatra nekim izvorom informacija, mozda ni sam Fahro. Sam Bakir se odao kad je proteste optuzio kako ce mu ometati otvaranje Zare - Zare koja zauzima pola centra, te Zare koja je vjerovatno i natjerala arape da otvore ovaj centar navrat nanos.

Da ovdje nema politicke pozadine, nema jebene sanse da bi oni mogli otvoriti centar koji je polu-zavrsen.

I povrh svega toga dolaze nekakvi 'arapi', bez ikakvih referenci, ko su, sta su, odakle im novac? Imaju nekakvu Al Shiddi stranicu, sve rade, a nista ne rade. Evo gledao sam stranicu, ajd sto im ne funkcionisu linkovi, ali cime se bave ti ljudi, evo konkretno neka mi neko napise? Znam da su arapi aljkavi, ali nisu toliko jbt da ne informisu javnost cime se bave, otkud im milioni..

Obojici :thumbup: :D
karanana

#1032 Re: Sarajevo City Center

Post by karanana »

pozivam avaz da kao pravi profesionalci - novinari odrade istrazivacki ovu pricu, pa ako treba i posalju covjeka u saudiju i ispitaju ko je shiddi. neka tamo avazov objektivni novinar obidje shiddijeve kancelarije, obidje hiljade hektara zelenih polja u pustinji, neka obidje ovu fabriku plasticnih kesa i ostale biznise i neka nas obavijesti o toj firmi.
OldMayor

#1033 Re: Sarajevo City Center

Post by OldMayor »

karanana wrote:pozivam avaz da kao pravi profesionalci - novinari odrade istrazivacki ovu pricu, pa ako treba i posalju covjeka u saudiju i ispitaju ko je shiddi. neka tamo avazov objektivni novinar obidje shiddijeve kancelarije, obidje hiljade hektara zelenih polja u pustinji, neka obidje ovu fabriku plasticnih kesa i ostale biznise i neka nas obavijesti o toj firmi.
Ne trebju ic dole ba, popnu se na 35 i vidi se sve... kazu da su tako nasli onaj avion..vidio ga fahro dok je doruckovo..
VjecitiStudent

#1034 Re: Sarajevo City Center

Post by VjecitiStudent »

karanana wrote:pozivam avaz da kao pravi profesionalci - novinari odrade istrazivacki ovu pricu, pa ako treba i posalju covjeka u saudiju i ispitaju ko je shiddi. neka tamo avazov objektivni novinar obidje shiddijeve kancelarije, obidje hiljade hektara zelenih polja u pustinji, neka obidje ovu fabriku plasticnih kesa i ostale biznise i neka nas obavijesti o toj firmi.
Ništa od toga. To je koncept potpuno nepoznat avazovim novinarima.
karanana

#1035 Re: Sarajevo City Center

Post by karanana »

ja to malo vise sarkasticno sto se tih atributa tice.
ali ne bi mi bilo mrsko da malo napisu o ovome. mada, vjerovatno su vec i pisali.
newlevel

#1036 Re: AW: Sarajevo City Center

Post by newlevel »

Nikolini wrote:

Znaci nimalo cudno da neko ponudi 3-4 puta vise novaca nego svi ostali? Nimalo cudno sto su probili rokove 6-7 godina? Nimalo cudno sto Bakir prica o Zari?

Evo vam uzivo American Hustle. Ko je gledao film zna o cemu pricam. Blago nama kako su ljudi naivni.

BTW, stranica je redizajnirana nedavno, ali opet se vidi da je supljak zesci.
Dzaba je mozes ti pricati, ali ima naivni ljudi.

Sent from my Nokia 3310.
VjecitiStudent

#1037 Re: Sarajevo City Center

Post by VjecitiStudent »

karanana wrote:ja to malo vise sarkasticno sto se tih atributa tice.
ali ne bi mi bilo mrsko da malo napisu o ovome. mada, vjerovatno su vec i pisali.
"Šta ćemo ići kad možemo uvijek nalagati."
newlevel

#1038 Re: AW: Sarajevo City Center

Post by newlevel »

Ne bi se iznenadio kada bi novinari otisli u Saudiju na tu adresu od Shiddika, a to ono adresa od postanskog sanduceta.

Sent from my Nokia 3310.
crnoplavo

#1039 Re: Sarajevo City Center

Post by crnoplavo »

Image

:lol:
DaysleepeR

#1040 Re: Sarajevo City Center

Post by DaysleepeR »

say_cheese wrote:
Dobro moguce da je milioner, a da je milijarder, u to cisto sumnjam. Gdje si to procitao, ili je to mahalska prica? Grad Sarajevo, a bogme ni cijela BiH uzduz i poprijeko, nemaju potencijal da bi privukli investiciju od milijardu i vise. Emaar Properties, vlasnici Dubai Mall-a, su upravo ti igraci, milijarderi, koje ti prizivas. Jesi svjestan, da kod njih neces dobiti termin za smijesnu investiciju od 200 mio? Daj ziv bio, istresi to sto ti na dusi lezi, to jest, iznesi prave razloge svog negodovanja :D
advokat, ja već ranije rekoh svoj stav a to je da nema većeg odrona nego kad kokuz sa cvajom u džepu brani tajkune

što se tiče nas kokuza koji nismo advokati, naše je pravo da pričamo šta hoćemo i da postavljamo pitanja koliko god hoćemo, svakako mu ne možemo nikako naškoditi

pravi odron u priči si ti i takvi kao ti koji brane kojekakve milionere a ništa od toga nemaju, vi ste prave ovce za striganje
newlevel

#1041 Re: AW: Sarajevo City Center

Post by newlevel »

Kada ukucam adresu al shidija u google maps, sto mi izbaci:" Ne mozemo pronaci adresu" ?

Sent from my Nokia 3310.
DaysleepeR

#1042 Re: Sarajevo City Center

Post by DaysleepeR »

Ne znam jesi li googlao International Investment Bank iz Bahreina, ali ona je osnovana prije 10 godina.

http://www.iib-bahrain.com/about-iib/a- ... -business/
newlevel

#1043 Re: Sarajevo City Center

Post by newlevel »

Image
newlevel

#1044 Re: AW: Sarajevo City Center

Post by newlevel »

Nisam, neko je iznad postavio adresu, pa rek'o da vidim i taj kombinat zvani shiddi, ali nista, vjerojatno je to nesto u pustinji, pa vjetar otpuhao na drugu lokaciju.

Sent from my Nokia 3310.
Banksy

#1045 Re: Sarajevo City Center

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Zapravo Čemu trud jer koga je briga.

Ovaj narod, toliko izvaran, ponižen i već srođen sa svojom nemoći, s jadom i bijedom koju živi, je toliko spustio pragove, da mu ovi mogu komotno pljunuti u lice, uživo, ne bi izustili ni riječ.
I zaista ih ne treba žaliti.
VjecitiStudent

#1046 Re: Sarajevo City Center

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote:
Zapravo Čemu trud jer koga je briga.

Ovaj narod, toliko izvaran, ponižen i već srođen sa svojom nemoći, s jadom i bijedom koju živi, je toliko spustio pragove, da mu ovi mogu komotno pljunuti u lice, uživo, ne bi izustili ni riječ.
I zaista ih ne treba žaliti.
Upravo tako, sav trud oko maskiranja stvarnog vlasnika je bio potpuno nepotreban.
Čak i da se na famoznoj medija-fasadi 24h dnevno vrti Bakirov lik i da je na vrhu zgrade ispisano njegovo ime, stoka sa cvajom u džepu bi se isto ponašala, branili bi lik i djelo do zadnje kapi svoje krvi.
Jedini koji bi nešto eventualno prigovarali jesu oni koji se s njim svakako tuku za stolice i moć. Njima municije i bez ovoga, nikada nije ni nedostajalo.
DaysleepeR

#1047 Re: Sarajevo City Center

Post by DaysleepeR »

fer je reći da je čitava priča oko investitora u najmanju ruku šuhveli
newlevel

#1048 Re: AW: Sarajevo City Center

Post by newlevel »

Dosta smo mj ustaljen narod. Neka nas jebu, kad mogu.

Sent from my Nokia 3310.
R2D2_SA

#1049 Re: Sarajevo City Center

Post by R2D2_SA »

SARAJEVO CITY CENTER PROJECT REACHES 60% COMPLETION
Manama, Bahrain – 12 December 2012: Sarajevo City Center, a major real estate project based in Sarajevo, Bosnia, valued at €130,000,000, recently reached 60% total completion. The project is a partnership between International Investment Bank (IIB), a leading investment firm based in Bahrain, and Al Shiddi Group, a Saudi-based business group specializing in construction.

The project is a unique hybrid complex comprising several main interconnecting features. The main building is a shopping mall and an entertainment complex encompassing 5 levels that cover an area of 49,500 square meters. Over the course of the construction, the mall was fully leased and the last agreements are currently being finalized.

The project also contains two towers, each consisting of 18 stories. the first of which is a commercial complex that covers 6,500 square meters.

The second tower will house a 5-star hotel with 224 rooms covering an area of 13,900 square meters. The hotel will be managed by a reputable hotel management company that works according to the principals of Islamic Sharia.

During a visit to inspect the project, the Chairman of International Investment Bank, H.E Saeed Abdul Jalil Al Fahim, commented on the announcement: “At IIB, we take great pride in seeing this project move forward at a pace exceeding our expectations. The project has already proven to be a success with the mall fully leased prior to completion. We believe that the complex will contribute positively to all parties involved, especially to our shareholders, our partners and the business and social communities of Sarajevo”.

IIB CEO, Aabed Al Zeera, also commented on the milestone: “The success of this project is linked to the great value that the residents of Sarajevo will see in the near future. Its location has also contributed to its success. Being situated directly at the heart of Bosnia, the complex provides all patrons proximity to administrative and public institutions, businesses and cultural centers.”

Upon completion, the complex will be one of the largest in Bosnia. The shopping mall is expected to open on September 2013, with the towers opening shortly thereafter.

Ukucate samo Sarajevo na stranici http://www.iib-bahrain.com i dobijete tri rezultata, ovo gore je tekst sa prvog rezultata.
DaysleepeR

#1050 Re: Sarajevo City Center

Post by DaysleepeR »

evo još jedan rezultat pretrage na stranici
Istethmary Sarjevo City Center limited (“SCC”), is a limited liability company established by IIB in the Cayman Islands for acquiring a 28.31% indirect equity stake in Magros Veletrgovina d.d. (“Magros”), a company incorporated in Bosnia and Herzegovina, for developing a real estate complex comprising of a five-star hotel, commercial offices and a shopping mall and entertainment center in Sarajevo under the brand name “Sarajevo City Center”. The complex will be developed on a 10,585 sqm plot of land in Marijin Dvor, the most affluent area in central Sarajevo, next to the Parliament Building.

IIB anticipates that the expected returns to the Investors will be realized in the form of dividend distributions by SCC and capital gains at exit from the Investment. The projected annual IRR to the Investors is in excess of 20% over an investment horizon of five years.
Kajmansko otočje, omiljena lokacija pranja novca...
Post Reply