Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#1026 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

Nije dozvoljeno. Tek na sljedećem skretanju je dozvoljeno skretanje.
dječak sa šibicama

#1027 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by dječak sa šibicama »

I kuda sada kombi ide, gdje skrece u Ljubljansku???
O'zone
Globalni moderator

#1028 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

dječak sa šibicama wrote:I kuda sada kombi ide, gdje skrece u Ljubljansku???
1. Kombi nije viđen odavno :mrgreen:

2. Ako skreće u Ljubljansku skreće ispod OHR-a
dječak sa šibicama

#1029 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Cuj nije vidjen, pa nemoj da memli strana dize revoluciju, ne igrajte se sa zivotom :D

Znaci vjerovatno dole u Emerika Bluma pa iza OHR-a.

Koja glupost od rjesenja. I cemu sad sluzi ova ulica na slici, jednosmjerna u gornjem pravcu. Mogli su je i zazidati, komotno.
O'zone
Globalni moderator

#1030 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

dječak sa šibicama wrote:Cuj nije vidjen, pa nemoj da memli strana dize revoluciju, ne igrajte se sa zivotom :D

Znaci vjerovatno dole u Emerika Bluma pa iza OHR-a.

Koja glupost od rjesenja. I cemu sad sluzi ova ulica na slici, jednosmjerna u gornjem pravcu. Mogli su je i zazidati, komotno.
Služi da u nju skreneš kad dolaziš iz smjera Grbavice. Tako je namjenjeno a u stvarnosti...U nju skreću iz svih smjerova kad smiju odnosno kad nema policije i nekoga da ti trubi iza leđa, u zadnjih par dana primjetih još jednu glupost koju naši bajni vozači rade.

Kad dolaze iz smjera Grbavice umjesto da skreću u Ljubljansku skreću u Emerika Bluma.

Ma nema ovim izmjenama su napravili cirkus
dječak sa šibicama

#1031 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Kontam da je namijenjena ovima sto dolaze iz pravca Grbavice, ali zar nije onda i njima jednostavnije skrenuti u Emerika Bluma i izaci tu gore iznad OHR-a.

Ne kontam logiku onoga ko je ovo sve smislio.

Prilicno cesto koristim ovu raskrsnicu, istina nisam od kako su postavili ovu signalizaciju nedavno, i sad me fakat zanima gdje ja skrecem kada dolazim od Vrbanja mosta/Suade i Olge, kod pumpe? ili u Emerika bluma, jel ona dvosmjerna?
mayab

#1032 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

dječak sa šibicama wrote:Kontam da je namijenjena ovima sto dolaze iz pravca Grbavice, ali zar nije onda i njima jednostavnije skrenuti u Emerika Bluma i izaci tu gore iznad OHR-a.

Ne kontam logiku onoga ko je ovo sve smislio.

Prilicno cesto koristim ovu raskrsnicu, istina nisam od kako su postavili ovu signalizaciju nedavno, i sad me fakat zanima gdje ja skrecem kada dolazim od Vrbanja mosta/Suade i Olge, kod pumpe? ili u Emerika bluma, jel ona dvosmjerna?
Samo prati horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, i vozi po propisima-znaci ne sjeći pune linije, i poštivati znakove, i sve ce ti biti jasno kad prvi put prodjes :thumbup:
Evo i slike pa malo analiziraj, crveno ne može, zeleno može
Image
Glavna je dobit u izbjegavanju začepljenja pred Ljubljanskom ulicom od strane onih koji iz pravca mosta Suade i Olge hoce gore u istu, sada ima dovoljno prostora da stane 4-5 auta na dijelu ispred OHR-a, dok cekaju da skrenu lijevo u Emerika Bluma :thumbup:
supercali

#1033 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

a ovi odozgo kroz trnovsku da bi isli na grbavicu ili u zagrebacku
Hajlac

#1034 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

OldMayor wrote:Ovom prilikom bih zelio da se naj.. mame ovim betonasima koji su zabetonirali onaj zeleni dio/ostrvo od vrbanje prema skenderiji. Je li neko ima viska betona, pa ga ovima uvaljuje ili sta?! Cemu tolika alerija prema zelenilu otac ih jebo. Umjesto da su ostavili ono i posadili koje drvo, oni zabetonirali. :-)

Pa koji su to metuzelemi majko draga. Znaci bas lijepo izgledalo, po dvije trake, u sredini malo zelenila, okolo malo, eeeeee ali jook! Dosta sam ja travu gledo momce, daj ti to zabetoniraj. :roll: I to su radili neki dan, znaci nisu rovili po novoj cesti nego su likovi betonirali zelenilo.

Ja nisam strucnjak, ali da pravim nov - novcat put. Ostavio bih brate metar, metar i po zelenila, trave, zemlje i tim dijeloom bih provukao sto vise instalacija mogu, poredao sahtova koliko mogu i sta sve ne. Ne moze me niko ubjediti da to nije moguce uraditi kad radis cestu + instalacije od nule!? To sam vani vidio na 80% cesta, pa ko jos stavlja sahtove na sred jebene trake. I eno vec je problem kad naletis na isti. I to ce biti samo jos gore. Kamioni, trole to ce se udubiti, i ona cesta ce za 5 godina opet biti qrac.
Šae ba, idi ako ti se ne sviđaaaa :bih:

:D

Eno i na Dobrinji upravo betoniraju zelenu oazu na glavnoj šetačkoj aveniji - svako 10m postavljaju lafo pješačke prelaze i to krcate betonom, k'o bunker opasani :-)

Kao da ne postoje oduvijek pješački prelazi svako 50m. I btw nikad ljudi ne uništavaju zelenilo/travu već svi uvijek uredno prelezili na tim "rjeđim" prelazima. I ono našlo utrostručivati prelaze, čistp rado JEBENIH izbora :bih:

Još izvade drvo s korijenom iz preko 30 godina stare uređene zelene površine, uklone zemlju i zaliju to šljunkom pa drito na šljunak vraćaju drvo s ono malo jada od korijena :shock: Na kraju će to drvo zabetonirati odozgo - sve češća "inovacija": drvo raste iz betonirane/popločane pješačke zone.

Jedini način kako umije pokazati da je *građanin* jeste betonizacijom, gdje god stigne...
bach

#1035 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bach »

Hajlac wrote:
OldMayor wrote:Ovom prilikom bih zelio da se naj.. mame ovim betonasima koji su zabetonirali onaj zeleni dio/ostrvo od vrbanje prema skenderiji. Je li neko ima viska betona, pa ga ovima uvaljuje ili sta?! Cemu tolika alerija prema zelenilu otac ih jebo. Umjesto da su ostavili ono i posadili koje drvo, oni zabetonirali. :-)

Pa koji su to metuzelemi majko draga. Znaci bas lijepo izgledalo, po dvije trake, u sredini malo zelenila, okolo malo, eeeeee ali jook! Dosta sam ja travu gledo momce, daj ti to zabetoniraj. :roll: I to su radili neki dan, znaci nisu rovili po novoj cesti nego su likovi betonirali zelenilo.

Ja nisam strucnjak, ali da pravim nov - novcat put. Ostavio bih brate metar, metar i po zelenila, trave, zemlje i tim dijeloom bih provukao sto vise instalacija mogu, poredao sahtova koliko mogu i sta sve ne. Ne moze me niko ubjediti da to nije moguce uraditi kad radis cestu + instalacije od nule!? To sam vani vidio na 80% cesta, pa ko jos stavlja sahtove na sred jebene trake. I eno vec je problem kad naletis na isti. I to ce biti samo jos gore. Kamioni, trole to ce se udubiti, i ona cesta ce za 5 godina opet biti qrac.

Eno i na Dobrinji upravo betoniraju zelenu oazu na glavnoj šetačkoj aveniji - svako 10m postavljaju lafo pješačke prelaze i to krcate betonom, k'o bunker opasani :-)

Kao da ne postoje oduvijek pješački prelazi svako 50m. I btw nikad ljudi ne uništavaju zelenilo/travu već svi uvijek uredno prelezili na tim "rjeđim" prelazima. I ono našlo utrostručivati prelaze, čistp rado JEBENIH izbora :bih:

Još izvade drvo s korijenom iz preko 30 godina stare uređene zelene površine, uklone zemlju i zaliju to šljunkom pa drito na šljunak vraćaju drvo s ono malo jada od korijena :shock: Na kraju će to drvo zabetonirati odozgo - sve češća "inovacija": drvo raste iz betonirane/popločane pješačke zone.

Jedini način kako umije pokazati da je *građanin* jeste betonizacijom, gdje god stigne...
Imaš li sliku, bogati?
sabanss

#1036 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by sabanss »

Znam da ovo nece biti popularno ali ako uporedjujete Sarajevo sa gradovima na zapadu onda smo mi grad sa puno zelenila.

Po vecim gradovima obicno imas zelenu zonu sa parkom i izletistem dok je ostatak zaliven u asfalt i beton. Kod nas jos imas kuca sa vocnjakom na 200 metara vazdusne linije od strogog centra grada :D
P308

#1037 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by P308 »

bach wrote:
Hajlac wrote:

Imaš li sliku, bogati?
Evo render:

Image

Image

Ovo je bilo prije nekoliko dana:

Image

Planirano je da se centralni zeleni pojas redizajnira, odnosno da se izgrade odmarališta sa klupama, a postojeća hortikultura upotpuni sa novim zelenilom, dok će pristupna saobraćajnica i popločana pješačka staza ostati nepromijenjene. Ali kod nas je valjda važno je popljuvati prije završetka radova.
Hajlac

#1038 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

bach wrote: Imaš li sliku, bogati?
Nemam nažalost ali eno još rade - prekopavaju i betoniraju :roll:
Hajlac

#1039 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

sabanss wrote:Znam da ovo nece biti popularno ali ako uporedjujete Sarajevo sa gradovima na zapadu onda smo mi grad sa puno zelenila.

Po vecim gradovima obicno imas zelenu zonu sa parkom i izletistem dok je ostatak zaliven u asfalt i beton. Kod nas jos imas kuca sa vocnjakom na 200 metara vazdusne linije od strogog centra grada :D
Upoređujem betonizirano Sarajevo s recimo Mostarom i Bihaćom ;-)

U Sa sve je manje drveća i trave a sve više popločanih/zabetoniranih platoa... Evo na Kovačićima odličan primjer kako su pod krinkom fantomske biciklističke staze(jal se smijat jal plakat) dohakali drvoredima...
Hajlac

#1040 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

P308 wrote: Evo render:

Image

Image

Image

Planirano je da se centralni zeleni pojas redizajnira, odnosno da se izgrade odmarališta sa klupama, a postojeća hortikultura upotpuni sa novim zelenilom, dok će pristupna saobraćajnica i popločana pješačka staza ostati nepromijenjene. Ali kod nas je valjda važno je popljuvati prije završetka radova.
Opet kretenizam s biciklističkim "parkingom" - hadalji i dalje ne shvataju da je jedini smislen parking onakav kao kod BBI centra - s sipkama na obrnuto U, kakvi se postavljaju u svim normalnim zemljama.

Šta je vrli autor ove najnovije betonizacije zamislio - da bicikla ljudi vežu za betonske usjeke? :-)
Mislim, kad već praviš "parking" za bicikla, napravi ga upotrebljivog a ne samo kao mjesto za odlaganje bicikla onih koji će samo sjesti na klupu pored...

Totalno suvišna betonizacija kad su ionako oko te zelene oaze široke betonsko-asfaltne površine.

Ako se htjelo povećati broj mjesta gdje ljudi mogu sjesti tj. okupljati se, zar nije bilo bolje(u cilju očuvanja zelenila) samo povećati broj klupa koje su već bile tu uz rub šetališta, plus postaviti 2-3 prava parkinga za bicikle, kakav je onaj ispred BBI centra? Da ne pričam koliko bi bilo jeftinije od ovog masakra i ukalupljivanja(isto kao da auta stalno prelaze preko trave :-) ) oaze...

"Radi se o prvoj fazi projekta u koji Općina Novi Grad finansira blizu 90.000 konvertibilnih maraka."

Zašto se moralo ovoliko betonizirati i ispresijecati zeleni pojas kad je svima(osim vlastima pod predizbornom groznicom) jasno da pješačkih prelaza preko tog zelenog pojasa nikad nije falilo tj. nikad ljudi nisu gazili po travi?!?

Osim ako se nekom igralo s geometrijskim oblicima na računaru :run:

I naravno da je pljuvanje - ali pljuvanje betonizacije, kasapljenja zelenih površina kao i ignorantskih pokušaja od biciklističkih "parkinga"!

Image

Slične AutoCAD djetinjarije:

Image
"This new park suffers from a lot of "overhead" planning where the designers laid out the park from overhead on an autocad and not how you actually would interact with the park as a pedestrian."
mayab

#1041 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Predlazem da Stupsku petlju nikad ne zavrse, vidi ljepote i komocije za tzv.auto pijacu :lol:
Image
Image
Image
:run:
StupskaBitanga

#1042 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

Teferič
Samo još ražanj i idemo
:izet: :izet: :izet:
Ripicipi

#1043 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Ripicipi »

Hajlac wrote:
P308 wrote: Evo render:

Image

Image

Image

Opet kretenizam s biciklističkim "parkingom" - hadalji i dalje ne shvataju da je jedini smislen parking onakav kao kod BBI centra - s sipkama na obrnuto U, kakvi se postavljaju u svim normalnim zemljama.

Šta je vrli autor ove najnovije betonizacije zamislio - da bicikla ljudi vežu za betonske usjeke? :-)
Mislim, kad već praviš "parking" za bicikla, napravi ga upotrebljivog a ne samo kao mjesto za odlaganje bicikla onih koji će samo sjesti na klupu pored...

Totalno suvišna betonizacija kad su ionako oko te zelene oaze široke betonsko-asfaltne površine.

Ako se htjelo povećati broj mjesta gdje ljudi mogu sjesti tj. okupljati se, zar nije bilo bolje(u cilju očuvanja zelenila) samo povećati broj klupa koje su već bile tu uz rub šetališta, plus postaviti 2-3 prava parkinga za bicikle, kakav je onaj ispred BBI centra? Da ne pričam koliko bi bilo jeftinije od ovog masakra i ukalupljivanja(isto kao da auta stalno prelaze preko trave :-) ) oaze...

"Radi se o prvoj fazi projekta u koji Općina Novi Grad finansira blizu 90.000 konvertibilnih maraka."

Zašto se moralo ovoliko betonizirati i ispresijecati zeleni pojas kad je svima(osim vlastima pod predizbornom groznicom) jasno da pješačkih prelaza preko tog zelenog pojasa nikad nije falilo tj. nikad ljudi nisu gazili po travi?!?

Osim ako se nekom igralo s geometrijskim oblicima na računaru :run:

I naravno da je pljuvanje - ali pljuvanje betonizacije, kasapljenja zelenih površina kao i ignorantskih pokušaja od biciklističkih "parkinga"!

Image

Slične AutoCAD djetinjarije:

Image
"This new park suffers from a lot of "overhead" planning where the designers laid out the park from overhead on an autocad and not how you actually would interact with the park as a pedestrian."
Prvo ta zelena povrsina na Dobrinji nikada nije bila park, nego LIVADA izmedju dvije ulice.
Toliko gorcine i pljuvanja za neuporedivo ljepse i urednije stanje moze ispoljavati samo neko stranacki nakurcen ili od zene maltretiran.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1044 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by un1ted »

Maloumno je smijanje za pijacu. Ljudi samo pokusavaju preziviti. Makni ih kilometar na neku lošu lokaciju eto ti gladnih usta.
Hajvan

#1045 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

ja komentara!
ja se fakat pitam, da li je iko od nas što smo ostali normalan?!

doveli smo se postepeno u situaciju da je svako ruglo opravdanje za nešto.

jebote, izgleda da fakat nismo stanju sami sebe organizovati… ili neeko namjerno stvara iluziju toga
bull21

#1046 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bull21 »

Svugdje na svijetu imaš te tzv. flea markete. I nije problem u samoj toj pijaci već u činjenici da prvi prazni prostor se pretvara ili u parking ili u takvu neku pijacu. Odredi prostor gdje će biti pijaca na kojoj će se prodavati te điđe-miđe i ostale zajebancije a ne da se okupira tretuvar (hihihi) i ostala područja po "ođe mi najbliže" principu.
Hajvan

#1047 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

:lol:

a što ja napisah? da sam rotiv buvljaka? ne vidm to.
samo protiv odsustva bilo kavog sistema i vrednovanja, SAMO to :)
Hajlac

#1048 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

Ripicipi wrote: Prvo ta zelena povrsina na Dobrinji nikada nije bila park, nego LIVADA izmedju dvije ulice.
Toliko gorcine i pljuvanja za neuporedivo ljepse i urednije stanje moze ispoljavati samo neko stranacki nakurcen ili od zene maltretiran.
Ko je tvrdio da je bila park?

Ma veze ti nemaš - ta zelena oaza, osim drveća sadrži i cvijeće. Čuj livada :lol: - gdje ti živiš?

Upravo na mjestu gdje sad prekopavaju bile su ruže - naravno preorali su/ste ih i napravili haos betoniranjem barem desetak pješačkih prelaza na čitavih slovom i brojem STOTINU metara :-) :shock: Čisto AutoCAD tlocrt-preseravanje skorojevića.

1. Nikad tuda niti su auti niti pješaci prelazili van već postojećih(očito dovoljnih) prelaza

2. Već je postojala uređena zelena površina(čak i s umjetničkim djelima/instalacijama)

3. Već postojale klupe za okupljanje ljudi

Sve što je trebalo, da parafraziram vrle opšćinare, "uređivati i revitalizirati" jeste "hortikulturu upotpuniti s novim zelenilom" i uz rub pješačke štrafte dodati još klupa, zajedno s nekoliko biciklističkih parkinga.
Koštalo bi puno puno manje NAŠIH para a, što je najbitnije, ostala bi sačuvana zelena oaza.

A ne ovako izmasakrirana i zabetonirana :shock:

Image

Hebote, Kanton se sve više direktno zadužuje kod banaka čisto da pokrije osnovne rashode + ionako iz sve više zelenih površina niču betonski objekti a ono našlo ovakvo nešto raditi.

Predizborno ku*čenje tuđim parama!
Hajlac

#1049 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

bull21 wrote:Svugdje na svijetu imaš te tzv. flea markete. I nije problem u samoj toj pijaci već u činjenici da prvi prazni prostor se pretvara ili u parking ili u takvu neku pijacu. Odredi prostor gdje će biti pijaca na kojoj će se prodavati te điđe-miđe i ostale zajebancije a ne da se okupira tretuvar (hihihi) i ostala područja po "ođe mi najbliže" principu.
U tzv. zemljama Trećeg svijeta da, imaš na svakom koraku.

Tako i mi imamo na svakom koraku pa čovjek više ne može normalno prolaziti pješačkim zonama od mobilnih flea marketa.

Svaki dan ih imaš na Otoci od mosta pa sve do Kvadrant pijace, čitav most Drveniju okupirali, na Ciglanama oko nadvožnjaka, oko Tržnice...ljudi se jedva mimoilaze a nerijetko moraju sići na prometnu cestu da bi se mimoišli(kao kod Tržnice).

Upravo tako - jedno je imati striktno određeno mjesto za flea market a sasvim nešto drugo imati ovakvo bezvlašće gdje ti se svaka šuša svakodnevno nacali na mostove, pješačke zone itd.
OldMayor

#1050 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

I ja mislim da se jeftinije moralo ovo izvesti na Dobrinji. Bila je lijepa zelena povrsina citavom duzinom, sve sto je trebalo uraditi urediti malo prelaze, zamjeniti ploce, postaviti nove klupe, srediti malo zelenilo.

Mislim cemu ovoliki prelazi i beton?! Pa valjda bi te vrle arhitekte trebale malo istraziti i vidjeti je li bilo uopste potrebe da se pravi jos prelaza, ako su ovi od ranije bili sasvim dovoljni.

Gledam ove rendere i od 100% zelenila, oni su napravili 50% beton, 50% zelenilo. Ono. :roll:

Neka firma je fino klepila 90.000, a realno nije trebalo mozda ni 5-10.000 da se onaj pojas samo 'utegne' i da opet lijepo izgleda.
Post Reply