20C nije grijanjeIza Horizonta wrote: Hercegovina sasvim dovoljna 2 konvektora tempa 20 stepeni u eko modu,
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- Filter
#1026 Re: Termoflux 25 kw ECO
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#1027 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koliko košta ugradnja 140mkv grijanje?
Pronadeš peć koja ti odgovara, ona svakako ima svoju cijenu, na tu cijenu dodaš ostale potrebne komponente i eto ga. Ovaj drugi dio najbolje će ti dati cijenu instalater koji bi izvodio radove. Koliko ja pratim na ovom forumu su ti uglavnom korisnici, instalateri se rijetko ili nikako ne pojavljuju. Moja procjena je do nekih 5000-6000 KM minimalno ukoliko se kreće od nule.
Pronadeš peć koja ti odgovara, ona svakako ima svoju cijenu, na tu cijenu dodaš ostale potrebne komponente i eto ga. Ovaj drugi dio najbolje će ti dati cijenu instalater koji bi izvodio radove. Koliko ja pratim na ovom forumu su ti uglavnom korisnici, instalateri se rijetko ili nikako ne pojavljuju. Moja procjena je do nekih 5000-6000 KM minimalno ukoliko se kreće od nule.
-
sabanss
#1028 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
20 C po meni je optimalno jer volim malo hladnijeIza Horizonta wrote:Usput koliko košta ugradnja kamina interio sa + 2 sobe tj dva radijatora
Odgovor na pitanje je da se tebi za dvije sobe mozda i ne isplati razvoditi centralno grijanje osim ako nemas instalaciju. Interio ti je mislim oko 3500 KM za centralno, ali mislim da mozes razmisliti i o dva kamina koja ne idu na centralno (ako imas fin raspored i jedan ce biti dovoljan). Bice jeftiniji i nemas cijene radova za centralno grijanje.
- rovac13
#1029 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne vjerujem da se moze na sta jeftinije grijat nego na toplotne pumpe zrak-zrak......klima inverter.
-to mu je jeftinija opcija za ugradit nego centralno ili kamine na pelet
-posla oko odrzavanja haman da i nema
-uz hercegovacke temperature imat ce nevjerovatnu ucinkovitost cak i ako ne ide na skupe modele invertera
Ako se ja na to grijem (tuzla) puno jeftinije nego na pelet plin pa cak i drva.......mozes mislit kakva je situacija negdje u Mostaru ili slicno.
-to mu je jeftinija opcija za ugradit nego centralno ili kamine na pelet
-posla oko odrzavanja haman da i nema
-uz hercegovacke temperature imat ce nevjerovatnu ucinkovitost cak i ako ne ide na skupe modele invertera
Ako se ja na to grijem (tuzla) puno jeftinije nego na pelet plin pa cak i drva.......mozes mislit kakva je situacija negdje u Mostaru ili slicno.
-
Sijedi63
#1030 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Složio bih se možda na sistem zrak-voda, jer jedna klima ne može pokriti 5-6 prostorija prirodnom cirkulacijom zraka.Ne vjerujem da se moze na sta jeftinije grijat nego na toplotne pumpe zrak-zrak......klima inverter
E sad onih nekoliko dana sa -15, -25C što zna biti, teško da ijedna TP zrak-X može biti zadovoljavajuća.
Doduše mislim na ovaj naš kraj (okolina TZ), u Mostaru može i sa malo više svijeća...
- rovac13
#1031 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ali ....2....3....4 komada pokriju prostor samo tako........i opet dodju jeftinije od zrak-voda........i malo manje trose od zrak-voda.......ali nije ovo tema za toSijedi63 wrote:Složio bih se možda na sistem zrak-voda, jer jedna klima ne može pokriti 5-6 prostorija prirodnom cirkulacijom zraka.
-
Kataklinger
#1032 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li neko iskustva s ovim peletom? Za početak uzeh ovaj da testiram.

Ima li kakav pelet na tržištu da se globalno većina potrošača slaže da je dobar? Ili može preporuka za neki kvalitetan? Gdje i kako nabaviti?
Uzeo sam Kovanov Ekoline kotao, znam da imaju i oni svoj pelet ali ne mora značit da je vrhunski i najbolji za tu peć?

Ima li kakav pelet na tržištu da se globalno većina potrošača slaže da je dobar? Ili može preporuka za neki kvalitetan? Gdje i kako nabaviti?
Uzeo sam Kovanov Ekoline kotao, znam da imaju i oni svoj pelet ali ne mora značit da je vrhunski i najbolji za tu peć?
- rovac13
#1033 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
-na kovanov pelet nisam cuo da se neko zalio
-fis kazu da je najbolji.....ali je najskuplji......pa je diskutabilno da li se isplati
-mi najvise koristili trgovir......nikad problema nismo imali
-fis kazu da je najbolji.....ali je najskuplji......pa je diskutabilno da li se isplati
-mi najvise koristili trgovir......nikad problema nismo imali
- Magarece_godine
#1034 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene Bioenergy pelet ... nije los ... pec cistim svakih desetak dana ...
Raja hvali ovaj neki novi pelet iz Hadzica .... ne znam kako se zove ...
Raja hvali ovaj neki novi pelet iz Hadzica .... ne znam kako se zove ...
-
karabajaze
#1035 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Euroimpex Zavidovići, zadovoljan peletom 
- Reglan
#1036 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kakav je pelet iz Senigora, neki rogaticki?
-
pirijaa
#1037 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bioenergy iz Ilijasa. Zadovoljan kvalitetom i mislim da nema mnogo pepela.
jedino sto ponekad ima malo sljake koja ne utice na rad kotla. Prije sam mislio da je to zbog smanjene snage ali nije.
nakon sedam dana lozenja na P4 temp kotla 65 evo kako izgleda gorionik

posebno me interesujje sta o ovome misle Haske i Karabaja a naravno i ostali.
jedino sto ponekad ima malo sljake koja ne utice na rad kotla. Prije sam mislio da je to zbog smanjene snage ali nije.

posebno me interesujje sta o ovome misle Haske i Karabaja a naravno i ostali.
-
mukimax
#1038 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam trosio kovan-ov premium pellet i bioenergy. Ni sa jednim nisam imao problema.Kataklinger wrote:Ima li neko iskustva s ovim peletom? Za početak uzeh ovaj da testiram.
Kovanov je kaloričniji ali i skuplji.
Bioenergy ima prevoz kovan nema.
Kad uporediš omjer plaćeno/dobijeno bolji je bioenergy.
Bioenergy imaš na pik-u. Voli malo da zavlači raju. Ako ti moze odmah dovući onda je OK. Nemoj da te zavlači da čekaš jer će te izraditi.
Probao sam po jednu vreću feqry,vladrag i trgovir. Svi su gorili bez problema i ni jedan nije kaloričan kao kovan. Ali jedna vreća nije baš reprezentativan zorak.
- Filter
#1039 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
danas bas cistio pecku. otprilike tako nekako izgleda, nista znacajno. ako se sjetim, iduci put uslikam.pirijaa wrote:Bioenergy iz Ilijasa. Zadovoljan kvalitetom i mislim da nema mnogo pepela.
termoflux 25kW, P2. kotao na 67C. pelet bionenergy.
nego, kako se vi stitite od prasine dok cistite?
ja koristim krpu, preko onu zelenu hirursku masku pa preko nje stavim onu zidarsku brnjicu i opet ima prasine u njonji. trudim se da maximalno usisivacem sve pokupim + cetkica za krecenje sa duzom drskom.
-
karabajaze
#1040 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kad cistim peć istu upalim da ventilator odvuce sto vise prasine kroz dimnjak. Malo usisivač i na kraju vlažna krpa da se poć obriše....
Last edited by karabajaze on 15/11/2015 18:56, edited 1 time in total.
-
karabajaze
#1041 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Prvi mjesec aktivnog grijanja u sezoni 2015/2016. potrošene 32 vreće, peć radila 254 radna sata, po satu trošila 1,9 kg peleta, u prosjeku dnevno radila 8,20 sati. Cijena 132 KM. Grijano oko 150 mkv. :ping: Termoflux 25 kw ECO. 
- Danguba
#1042 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ciscenje obavljam usisivacem. Prije otvaranja vrata podbacim cijev od usisivaca ispod njih tako da vrlo malo prasine padne na pod. Njih usisam prvo, zatim idem na glavninu iz lugare. Pritvorim vrata i pomjeram cijev usisivaca dok ne usisam sve.
Kada otvaram gornja vrata isto tako podbacim cijev ispod da pohvata sto moze vise pepela. One cijevi(turbulatore) usisavam sa produzenom cijevi na usisivacu. Kako izvlacim one krive limove odmah podbacim cijev ispod da docekuje pepeo. Limove stavljam u jednu kantu i to poslije cetkom vani ocistim. Jos jednom preletim usisivacem coskove i to je to.
Kotlovnica mi je u sredini kuce. Pod su keramicke plocice i prostrte staze
Na kraju veoma malo prasine uocim na kotlu koju usisam i vlaznom krpom prebrisem.

Ovaj gorionik bi mogao malo bolji biti ali kada pogledam pepeo van posude, mislim da ima dobro sagorjevanje.
Kada otvaram gornja vrata isto tako podbacim cijev ispod da pohvata sto moze vise pepela. One cijevi(turbulatore) usisavam sa produzenom cijevi na usisivacu. Kako izvlacim one krive limove odmah podbacim cijev ispod da docekuje pepeo. Limove stavljam u jednu kantu i to poslije cetkom vani ocistim. Jos jednom preletim usisivacem coskove i to je to.
Kotlovnica mi je u sredini kuce. Pod su keramicke plocice i prostrte staze

Ovaj gorionik bi mogao malo bolji biti ali kada pogledam pepeo van posude, mislim da ima dobro sagorjevanje.
- Filter
#1043 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
hmmm, yebemliga onda ja to nesta puno gladim
veci dio ode u usisivac, ali dok okefam one limove, coskove, iscangrljam one cijevi... i na kraju filter od usisivaca
veci dio ode u usisivac, ali dok okefam one limove, coskove, iscangrljam one cijevi... i na kraju filter od usisivaca
- Danguba
#1044 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pa nisi u mlinu Filteru...Filter wrote:hmmm, yebemliga onda ja to nesta puno gladim
limove istresaj vani(nisi u zgradi) a rupe usisivacem i to je to. jos ako imas ''ono za rupe'' pa samo povuces prema sebi a docekujes usisivacem. ne moras svaku prasku ukloniti jer odma ide cadjenje.
- Filter
#1045 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Danguba wrote:pa nisi u mlinu Filteru...Filter wrote:hmmm, yebemliga onda ja to nesta puno gladim
veci dio ode u usisivac, ali dok okefam one limove, coskove, iscangrljam one cijevi... i na kraju filter od usisivaca![]()
limove istresaj vani(nisi u zgradi) a rupe usisivacem i to je to. jos ako imas ''ono za rupe'' pa samo povuces prema sebi a docekujes usisivacem. ne moras svaku prasku ukloniti jer odma ide cadjenje.
ono za rupe je obavezno
elem, vidim ja da ja to loma previse usisavam
-
adoadop
#1046 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I sam sam ti takav i pored sve pažnje , uvijek bude prašine u nosu. Ali za razliku od ranijeg loženja na drva i drveni ugalj ovo je pjesma. I jedno pitanje jel zaista treba i zidove kotla strugati i otprasivati?Filter wrote:Danguba wrote:pa nisi u mlinu Filteru...Filter wrote:hmmm, yebemliga onda ja to nesta puno gladim
veci dio ode u usisivac, ali dok okefam one limove, coskove, iscangrljam one cijevi... i na kraju filter od usisivaca![]()
limove istresaj vani(nisi u zgradi) a rupe usisivacem i to je to. jos ako imas ''ono za rupe'' pa samo povuces prema sebi a docekujes usisivacem. ne moras svaku prasku ukloniti jer odma ide cadjenje." ko u mlinu"
![]()
ono za rupe je obavezno![]()
limove svakako vani otprasim, ne skodi travi.
elem, vidim ja da ja to loma previse usisavam
LP
-
Kataklinger
#1047 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koji usisivac koristite za taj pepeo u kotlu? Ja sam kupio nekakav od 80ak KM, ne mogu se trenutno sjetiti koji je brend. Imam osjecaj da je slab ili mu se onaj filter mora cistit nakon svakog usisavanja :/
- Danguba
#1048 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam prvo kupio onaj bez motora ali slabo to fercera. Onda se odlucim na ovaj...Kataklinger wrote:Koji usisivac koristite za taj pepeo u kotlu? Ja sam kupio nekakav od 80ak KM, ne mogu se trenutno sjetiti koji je brend. Imam osjecaj da je slab ili mu se onaj filter mora cistit nakon svakog usisavanja :/

Nisam nesto posebno zadovoljan ali jbg...i mora se filter dobro ocistiti poslije svakog ciscenja. Bar ja to praktikujem.
- Filter
#1049 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
adoadop wrote: I sam sam ti takav i pored sve pažnje , uvijek bude prašine u nosu. Ali za razliku od ranijeg loženja na drva i drveni ugalj ovo je pjesma. I jedno pitanje jel zaista treba i zidove kotla strugati i otprasivati?
LP
kod mene je neki xy, vidjam ga svuda. oko 80KM je bio i OK je. nema neke snage ali usisa.Kataklinger wrote:Koji usisivac koristite za taj pepeo u kotlu? Ja sam kupio nekakav od 80ak KM, ne mogu se trenutno sjetiti koji je brend. Imam osjecaj da je slab ili mu se onaj filter mora cistit nakon svakog usisavanja :/
filter se mora cistiti tj ona vreca preko motora. malo je isklofam cetkom i vozi misko.
-
sabanss
#1050 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Filter wrote:drug "mlinar". ja malo mahnem po zidovima i "plafonu" i to je to. nema se sta strugati... al opet se bugija digne
![]()
Koliko se sjecam Thermoflux je kotao? Postujete njihovu proceduru - prebaciti pec za rad na drva, startati pec, cistiti, stopirati pec, vratiti za rad na pelet?
Kad se ovako radi onda ventilator peci radi i u dimnjak odvlaci dosta fine prasine.