Vijesti iz Tuzle

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice, Kladnja i Zvornika...
Post Reply
nevenkagaragic

#1026 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Neverovatno sta sebi (ozbiljni?) ljudi dozvole. Poucna prica!

Image
("Express", 19.03.2009.godine)
nevenkagaragic

#1027 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Jedno ruzno parkiraliste, propalo zbog sleganja terena, danas je ugodno mesto okupljanja mladih, starih, pa evo i golubova.

Image

("Express", 19.03.2009.godine)
nevenkagaragic

#1028 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Kada ce konacno tuzlanski Univerzitet dobiti ovaj prostor? Neko ocito ne radi SVOJ posao kako bi trebalo.

Image

("Tuzlanski list", 21. i 22.03.2009.godine)
fukara_tz

#1029 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

12.04.2009

Cestitka gvardijana fra Zdravka Andžica

Cestitku svim vjernicima u povodu Uskrsa uputio je gvardijan franjevackog samostana u Tuzli Sv. Petra i Pavla:

„U ove blagdanske dane slušamo rijeci Sv. Pavla koji nas opominje: „Braco, koji god ste kršteni u Krista Isusa, u smrt ste njegovu kršteni. Krštenjem smo zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom ocevom bi uskrišen od mrtvih i mi tako hodimo u novosti života. Budimo hrabri, stanimo pred sebe i odlucimo, odlucimo da cemo ovaj svijet ciniti ljepšim i boljim, slijedeci stope našeg uskrsloga gospodina. Njemu dajemo slavu, hvalu i cast, donoseci ljudima oko sebe uskrsnu radost koju su osjetile žene kad su došle kod praznoga groba te isto prenijele apostolima i svemu svijetu. Kliknimo zajedno, uskrsnu Gospodin, proslavimo ime Gospodnje i unesimo mir u ovaj naš svijet u koji je mir unjeo i sam uskrsli Gospodin rekavši ucenicima „Mir vama““. Neka vam je sretan i blagoslovljen Uskrs.
fukara_tz

#1030 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

12/04.2009

Šarena jaja za gradjane Tuzle

Tradicionalno,vec šestu godinu aktivistkinje Udruge hrvatska žena,u povodu Uskrsa,dijelile su jaja graðanima Tuzle.

Kako nam je rekla predsjednica sekcije za kulturno zabavni život Udruge hrvatska žena Marica Begovic,ovo je bio njihov nacin da radost ovog velikom praznika podjele sa svojim sugraðanima. Žene ove udruge u Tuzli podjelili su oko 900 šarenih jaja. Šarenim jajima svakako su se najviše obradovali najmlaði,ali sudeci po izrazu lica i oni stariji Tuzlaci nisu krili zadovoljstvo.
nevenkagaragic

#1031 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Prosle sedmice sam se PRIJATNO iznenadila kad udjoh u gradski autobus, a za volanom "mala" (citne konstitucije) devojcica! Eh, jutros saznadoh da se radi o 25-ogodisnjoj Edini Delic. Cestitam Edini, kao prvom zenskom vozacu autobusa u Tuzli i zelim joj srecnu voznju.

Edina Delić ruši predrasude o ljepšem spolu za volanom

Dva­de­se­tpe­to­go­diš­nja Edi­na De­lić prva je žena vo­zač u 52 go­di­ne du­goj is­to­ri­ji Grad­skog i pri­grad­skog sao­braćaja Tu­zla (GIPS).

Na­kon po­loženih vo­začkih ispi­ta u B, C i D ka­te­go­ri­ji, za­nat je pu­ne dvi­je go­di­ne pe­kla kao vo­zač te­re­tnih ka­mi­ona. Ipak, skra­si­la se u grad­skim tu­zlan­skim auto­bu­si­ma, pos­tav­ši prva žena za vo­la­nom GIPS-a.

Po­drška ko­le­ga
- Ko­le­ge iz GIPS-a su me na naj­bo­lji mo­gući način pri­mi­li u pre­du­zeće. S ko­le­ga­ma imam pro­fe­si­ona­lan odnos, a mo­ram pri­zna­ti ka­ko su u sva­kom tre­nut­ku spre­mni da mi pruže po­moć i sa­vjet - kaže za naš list De­lić.

Ona na­po­mi­nje da pu­nu po­dršku ima i od svo­je po­ro­di­ce.
- Po­ro­di­ca je na počet­ku mog ra­da bi­la po­ma­lo za­bri­nu­ta, zbog činje­ni­ce da u Tu­zli ni­ka­da ni­ti je­dna žena ni­je bi­la u ulo­zi pro­fe­si­onal­nog vo­zača. No, s vre­me­nom su se na­vi­kli, i od po­ro­di­ce sa­da do­bi­vam be­zre­zer­vnu po­dršku - is­tiče ona.

Svje­sna je činje­ni­ce ka­ko su u na­šoj ze­mlji ”mu­škar­ci pre­do­dređeni da bu­du vo­zači”. Ipak, ona je prva ko­ja će u Tu­zli sru­ši­ti pre­dra­su­de o to­me i ko­ja će vra­ta šo­fer­skog za­na­ta otvo­ri­ti dru­gim pri­pa­dni­ca­ma lje­pšeg spo­la. Na pi­ta­nje da li su žene bo­lji vo­zači od mu­ška­ra­ca, od­go­va­ra:

- Po mno­gi­ma, žene su bo­lji, si­gur­ni­ji i pažlji­vi­ji vo­zači od mu­ška­ra­ca. Is­traživa­nja su po­ka­za­la ka­ko žene ima­ju bo­lji osjećaj za pros­tor i da se zna­tno bo­lje sna­la­ze u stre­snim si­tu­aci­ja­ma. Zbog sve­ga po­bro­ja­nog, žena­ma vo­začima se može pri­pi­sa­ti epi­tet ob­zir­nog vo­zača, a da li smo bo­lje ili ne od mu­ška­ra­ca, ne­ka po­kaže vri­je­me.

Prvih da­na ra­da ste­kla je na­klo­nost svih pu­tni­ka. Međutim, u prvi mah ko­ri­sni­ci tu­zlan­skog grad­skog pri­je­vo­za izne­nađeno su gle­da­li pre­ma mjes­tu gdje je za vo­la­nom sje­di­la Edi­na.

Sim­pa­ti­je pu­tni­ka
- Zna­la sam da neće bi­ti većih pro­ble­ma sa pu­tni­ci­ma, a na­da­la sam se da ću u prvim da­ni­ma svog ra­da steći sim­pa­ti­je na­ših su­građana. U raz­go­vo­ru sa ko­le­ga­ma do­zna­la sam da ne­ma­ju većih pro­ble­ma sa pu­tni­ci­ma.

Inače, u na­šem pre­du­zeću no­vi vo­zači, po­red ne­op­ho­dnih tes­to­va iz oblas­ti sao­braćaja, mo­ra­ju proći i obu­ku iz oblas­ti ko­mu­ni­ka­ci­je s lju­di­ma - objaš­nja­va ona.

Obećanje ko­je je da­la pu­tni­ci­ma - da će im vožnja s njom bi­ti si­gur­na i udo­bna, ispu­ni­la je za sa­da u po­tpu­nos­ti. Tre­nu­tno je an­gažova­na na li­ni­ji broj 7, ko­ja sao­braća od na­se­lja So­li­na do So­la­ne.

- Vje­ru­je­te da stra­ha ni­ka­da ni­je bi­lo, pos­to­ja­la je sa­mo želja da što pri­je za­počnem vo­zi­ti auto­bus. Svim žena­ma ko­je ima­ju sklo­nos­ti za vožnju po­ručujem da kon­ku­ri­šu za mjes­to vo­zača u GIPS-u - kaže nam De­lić, prva žena vo­zač u is­to­ri­ji grad­skog sao­braćaja u Tu­zli.
E. Sko­kić

Je­dna “pro­tiv” 179
Iako, je u većim gra­do­vi­ma go­to­vo sva­ko­dne­vna po­ja­va da za vo­la­ni­ma sje­de pri­pa­dni­ce lje­pšeg spo­la, građani Tu­zle ta­kav pri­zor mo­gu vi­dje­ti tek odne­da­vno. U GIPS-u je tre­nu­tno upo­sle­no 180 vo­zača, a me­nadžem­nt s po­no­som is­tiče ka­ko je među nji­ma i je­dna žena vo­zač.
(SAN)

http://san.ba/index.php?id=6125
fukara_tz

#1032 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Sveta liturgija u povodu Vaskrsa služena u Tuzli

U svim pravoslavnim hramovima povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsenja Gospoda Isusa Hristosa-Vaskrsa služene su svete liturgije. Tako je bilo i u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli. Vjernike su podsjetili na Hristove muke, koje je podnio za dobro čovječanstva te vaskrsnuo nakon raspeća da bi donio novu nadu i obnovio vjeru. Liturgija je započeta blagoslovom, nakon čega je uslijedila pričest vjernika, budući da je početak vaskršnjeg slavlja kod pravoslavnih vjernika u isto vrijeme i kraj višenedjeljnog vaskršnjeg posta. U skladu s tradicijom, pročitana je vaskršnja poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla i arhijereja u kojoj se podsjeća kako je Hristos svojim vaskrsenjem pobjedio grijeh, neprijatelja čovjekova - smrt, čime je pružena mogućnost spasenja za buduće generacije koje vjeruju. Patrijarh Pavle je u poslanici podsjetio vjernike da svaki čovjek, djelima, može ličiti na Hrista. Ovom prilikom je također rečeno da na ovaj spasonosni dan, vaskrsnuli Bog daruje snagu da vjernici istraju u iskušenjima.

Image

(RTV SLON)
fukara_tz

#1033 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Čestitka premijera TK Enesa Mujića

Svim građanima pravoslavne vjeroispovjesti, u ime Vlade TK i svoje lično ime upućujem iskrene čestitke u povodu predstojećeg Vaskrsa, za pravoslavne vjernike najradosnijeg praznika. Želim vam da na ovaj dan osjetite blagodeti mira i porodične sreće, a da radost Vaskrsa podijelite sa svojim najbližima, prijateljima i komšijama.

Općina Tuzla
Čestitka u povodu praznika Vaskrsa

GRAĐANIMA PRAVOSLAVNE VJEROISPOVIJESTI UPUĆUJEMO ISKRENE ČESTITKE U POVODU VASKRSA

Predsjedavajuća OV Tuzla
Nada Mladina

Općinski načelnik
Jasmin Imamović
fukara_tz

#1034 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Centralno obilježavanje Vaskrsa u Tuzli i Zvorničko-tuzlanskoj eparhiji

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli okupio se veliki broj vjernika i gostiju na Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio episkop zvorničko-tuzlanski vladika Vasilije. Praznik nad praznicima Vaskrsenje Hristovo proslavlja Sveta srpska Pravoslavna crkva i uopšte Pravoslavna crkva u svijetu.Poslije vaskršnjeg jutrenja počela je Sveta arhijerejska liturgija, nakon koje se vjernicima obratio vladika Vasilije.

Image

On je naglasio da je Vaskrs najradosniji praznik koji govori sam za sebe. Čestitajući prisutnima vladika Vasilije je između ostalog rekao da je Hristos vaskrsao iz mrtvih, smrću svojom smrt uništio i svima onima koji vjeruju u njega darovao vječni život.Pomolili smo se da se narod ujedini u činjenju dobra, te da vlada samo sloga i mir, kazao je vladika Vasilije.On je u svom govoru naglasio da su istinski sljedbenici Hrista, ne samo oni koji su kršteni u ime svete trojice, nego koji žive hrišćanskim životom. Očekujemo mir u cijelom svijetu i u BiH, radost, veselje, pomirenje, radovanje jednih s drugima, rekao je vladika Vasilije.Najveći i najradosniji hrišćanski Vaskrs „praznik nad praznicima“ slavi se tri dana:Vaskrs,Vaskrni ponedjeljak i Vaskrni utorak.
fukara_tz

#1035 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Novi uspjeh Sanela Redžića

Bh. gitarista prvi na evropskom takmičenju

Tuzlanski gitarista Sanel Redžić osvojio je proteklog vikenda prvo mjesto na Evropskom takmičenju mladih gitarista “Anna Amalia”.

Image

Takmičenje koje se održava svake dvije godine, održano je u Weimaru od 14. do 18. aprila, a okupilo je 30 takmičara iz 12 evropskih zemalja. Našem mladom gitaristi je za osvojeno prvo mjesto, osim novčane nagrade, pružena mogućnost nastupa na seriji koncerata u Njemačkoj u naredne dvije godine, kao i na koncertu za njemačku državnu televiziju. Drugo mjesto u Weimaru podijelile su Irena Babackova iz Češke Republike i Judith Bunk iz Njemačke, dok je treće mjesto osvojio Tomasz Fechner iz Poljske.

Ovo je još jedan Sanelov veliki uspjeh nakon februara ove godine kada je na svjetskom takmičenja u Lisabonu osvojio drugo mjesto. Do kraja godine prestoji mu još nekoliko značajnih takmičenja. Sanel Redžić druga je godina na muzičkom konzervatoriju u Weimaru.

Kao saznajemo, krajem maja tuzlanska publika imat će ga priliku čuti na koncertu koji će biti organiziran u povodu 30 godina uspješnog pedagoškog rada Predraga Stankovića, u čijoj je klasi Redžić maturirao 2007. godine.

(Sarajevo-x.com)
fukara_tz

#1036 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Eko zeleni organizuju "Tuzlansko proljeće"

U Tuzli se 21. i 22. aprila, u organizaciji ekološkog pokreta Eko zeleni Tuzla, održava kulturno - ekološka manifestacija 'Tuzlansko proljeće' u okviru koje će biti otvoren sajam cvijeća, hortikulture i ekologije.

Image

"Tuzlansko proljeće", u okviru koje se održava sajam cvijeća, hortikulture i ekologije, bit će, prema riječima članova ekološkog pokreta Eko zeleni Tuzla, veoma sadržajno. Između ostalog, planirano je i održavanje okruglog stola o temi "Toplifikacija urbanih naselja uz Termoelektranu Tuzla".

Jedna od aktivnosti ovog pokreta je i ekološka obnova devastiranih zelenih površina. Tako su Eko zeleni Tuzla nedavno od JP "Šume TK" dobili 2.000 sadnica bora, jele i smrče. Do sada su posadili njih 300 na području Mjesne zajednice Bukinje dok je 1.500 sadnica podijeljeno stanovnicima mjesnih zajednica Husino, Bukinje i Šićki Brod.

Eko pokret trenutno raspolaže sa još 500 svježih sadnica koje žele podijeliti svim zainteresiranim gađanima sa područja općine Tuzla.

Jedna od aktivnosti manifestacije 'Tuzlansko proljeće' je i održavanje osnivačke skupštine Dječijeg ekološkog parlamenta. Skupština će brojati 80 članova iz 20 osnovnih škola sa područja općine Tuzla.

Na sajam cvijeća, hortikulture i ekologije do sada se prijavilo 36 trgovaca i uzgajivača cvijeća. Aktivno učešće u ovoj manifestaciji uzela je i Kantonalna privredna komora Tuzla.
fukara_tz

#1037 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

I Tuzla želi odati priznanje Srđanu Aleksiću

Prije nekoliko tjedana neformalna grupa građana Tuzle pokrenula je inicijativu da jedan od objekata ili javna površina nosi ime Srđana Aleksića, mladog Trebinjca koji je 1993. godine izgubio život braneći sugrađanina Bošnjaka na kojeg su nasrnuli pripadnici Vojske Republike Srpske. Nakon Novog Sada, to bi bio drugi grad na prostoru bivše Jugoslavije koji želi odati priznanje hrabrosti i nesebičnosti mladića, za kojeg je otac Rade u čitulji napisao :“Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.“
Građani Tuzle kao lokacije predlažu veliki gradski park u središtu grada, dio šetališta Slana banja, novi trg na Korzou ili dio obale rijeke Jale na kojemu se okupljaju mladi:

„U svakom slučaju, to je nešto izuzetno, to je nešto posebno, to je nešto nesvakidašnje, pogotvo u tom periodu. Mislim da bi to trebao svako normalan podržati. Žao mi je današnje omladine što to ne razumije.“
„Podržavam upravo zato što je mlad dao svoj život za svog druga, što nije gledao ni nacionalnost ni pripadnost, nego srce ga je vuklo da spasi.“

Forum građana Tuzle bio je čak inicijator ideje još prije četiri godine da se u Trebinju napravi spomenik Srđanu Aleksiću, kaže predsjednik Vehid Šehić:

„On je ipak simbol mladog čovjeka koji je u najteža vremena pokazao da se vrijedi boriti za elementarne ljudske vrijednosti, za život, spašavajući ljude ne gledajući da li ima pogrešno ime ili nema. Mislim da takva ideja je jako dobra radi budućnosti, ali isto tako da te ljude otrgnemo od zaborava jer, nažalost, mnoge dobre stvari koje su se dešavale u ono najgore vrijeme se vrlo brzo zaboravljaju, a mi imamo moralnu obavezu da te ljude nikad ne zaboravimo.“

Srđanov grad Trebinje još uvijek nema niti ulicu niti bilo kakvo obilježje ovog heroja, što njegovog oca, Radeta Aleksića, posebno žalosti, ali koji je ipak sretan zbog Tuzle čiji će jedan od gradskih središta biti upravo simbol hrabrosti i humanosti, a čije ime će biti Srđan Aleksić:

„Sa suzama vam pričam ovo - ne toliko za Srđanom koliko sa radošću da postoje mladi ljudi koji poštuju tako nešto, time poštujući sebe - i za mene oni imaju svijetlu budućnost. Pripadnost naciji je nešto sporedno u odnosu na to da si čovjek, jer svi smo na svijetu ljudi i to treba poštovati, a nacionalno je nešto što je jedan mali dio, za mene, u čovjekovu životu, što treba da cijeni svoju prošlost i svoju kulturu i da se ponosi s onim što je dobro u toj naciji, u tom narodu.“

Ono što posebice oduševljava je što su ovu inicijativu pokrenuli upravo mladi ljudi, kaže predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina, koja je podržala ovu inicijativu:

„Tuzla je uvijek bila prepoznatljiva po tome da može prepoznati i cijeniti prave vrijednosti. Ja sam sigurna da će mladi ljudi u spomen na ovog mladog, hrabrog čovjeka znati čuvati uspomenu i hrabriti druge ljude da jedni prema drugima budu jednostvno ljudi kao što je mladi Aleksić.“

Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje smatra, da je Tuzla uvijek bila pokretač nove energije i da ovaj grad šalje pokretačku multietničku snagu:

„To je ta neka nova energija, to je ta neka nova BiH za koju bi trebalo da bude mjesta u Evropi. Očigledno je ta mlada generacija prepoznala u tom činu tog čovjeka jedno uzvišeno djelo i želi da tamo gdje se oni okupljaju - taj plac, trg, kutak da se zove imenom Srđana Aleksića. Mislim da je ta ideja upravo plemenita zbog toga što potiče iz tih namjera.“

Obveza sadašnjih i budućih generacija jeste vječito sjećanje na Srđana Aleksića i njegovo herojsko djelo, za kojeg rat nije značio ubijanje već spašavanje. Gordan Isabegović, iz omladinskog pokreta Revolt:

„Ja se nadam da će naredne generacije pamtiti i sjećati se toga što je učinio Srđan Aleksić jer je to i nama neki zalog da se borimo i protiv nacionalizma i protiv svih oblika nepravde, jer je to dokaz, jedan od mnogih, da i u najtežim vremenima je bilo moguće da se bude čovjek i da se pomogne drugome. Priča o Srđanu Aleksiću je jedna obična, ljudska priča, ali je sigurno posebna za društvo u kojem mi živimo. Sasvim bi normalno trebalo da bude u jednom društvu da se ljudi pomažu bez obnzira koje su vjere, koje su nacionalnosti, ali eto to su neki ideali za koje mi tek trebamo da se izborimo u ovoj zemlji.“

Srđan Aleksić za multietičnu BiH treba biti uzor, simbol građanske hrabrosti i humanosti. Zato se njegovom djelu moramo stalno i iznova vraćati i podsjećati. Jer, kako kažu mnogi, Srđan je bedem od kojeg se svaka nedaća odbija.

(Slobodna Evropa)
fukara_tz

#1038 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

No Rules - promocija novog spota 'Drugi život'

Grupa No Rules iz Tuzle promoviše novi singl sa svog drugog albuma 'Probaj me', a riječ je o pjesmi 'Drugi život' za koju je nedavno snimljen i video spot koji možete pogledati na: http://www.youtube.com/norulesbend

Spot za pjesmu 'Drugi život' sniman u Tuzlanskom BKC-u proteklih dana je promovisan na internetu i televizijama u BiH i već je dobio jako pozitivne reakcije publike.

No Rules i dalje nastavlja sa promocijom svog drugog albuma i živim svirkama.

Naime, momci su se nedavno vratili sa uspješne sedmodnevne turneje po Holandiji gdje su održali četiri koncerta. Bend ima puno planova koje namjeravaju ostvariti u 2009 godini, a trenutno su u studiju gdje snimaju svoj treći album.

Novi album

Treći album No Rules-a radnog naziva Homesick Blues će biti ploča koja će ići više u smjeru blues-a za razliku od dosadašnjeg garage rnr / rhythm & blues-a kojim je bend obilježio svoja prethodna dva albuma 'Pasje Vrijeme' 2003, i 'Probaj me' 2007.

Blues je uvjek imao snažan uticaj na No Rules, i uvjek je bio obožavan i slušan među članovima benda, što je i razlog zašto je jedna od pjesama sa albuma posvećena svjetski poznatom blues gitaristi Rory Gallagher-u.

Pored toga što su sve pjesme aranžmanski približene zvuku blues-a, nešto što će se posebno osjetiti, kao novina i osvježenje, na ovoj ploči je upliv lap slide gitara u kompletnu zvučnu sliku benda.

No Rules ove godine slavi deset godina postojanja, i zbog toga su odlučili da sa ovim albumom, i novim zvukom, svojim slušaocima pruže nešto zanimljivo.

U maju mjesecu No Rules imaju zakazane koncerte po Srbiji i Sloveniji.

Za detaljne datume koncerata molimo posjetite http://www.myspace.com/norulestz

fukara_tz

#1039 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Srpsko pjevačko društvo "Njegoš" iz Tuzle

Srpsko pjevačko društvo Njegoš iz Tuzle poziva sve zainteresovane građane Tuzle da se priključe crkvenom horu. Probe ovog hora održavaju se tri puta sedmično u 17h u Vladikinom dvoru (ponedeljak, srijeda, petak). Prije rata ovo društvo okupljalo je građane svih nacija i vjera. Rad društva prestaje tokom agresija na Bosnu i Hercegovinu da bi se njegov rad obnovio nedavno. Vođa hora je prof.mr Branislava Popović. Više info na tel: 258-115
fukara_tz

#1040 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Behram-begova medresa Tuzla sutra organizira desetu jubilarnu debatu za srednjoškolce

Behram-begova medresa Tuzla sutra organizira desetu jubilarnu debatu o temi „Kultura dijaloga u našoj zemlji“. Iako debata nije takmičarskog, nego više edukativnog karaktera, organizatori očekuju dolazak više od 38 srednjih škola iz zemlje i regiona. Primarni cilj debate je druženje mladih ljudi, afirmacija kritičkog mišljenja kao i sposobnost vrednovanja i promatranja događaja i pojava u društvu.

Budući da se ova debata održava 10 godina za redom, Behram-begova medersa Tuzla postala je prepoznatljiva po mjestu gdje se svake godine aktueliziraju teme koje su primarno namijenjene srednjoslkolcima. Ovogodišnja tema svakako je vazna kako za mlade, tako i za cjelokupno društvo.

Debatata je podijeljena na dva dijela, diskusiju i prezentaciju zaključaka. Nije afirmacijsko-negacijskog karaktera gdje učenici moraju nužno stajati u suprotstavljenim taborima. Prmarni cilj ove debate je da se učenici slože oko jedinstvenog mišljenja, kojeg će onda prezentirati javnosti.

Ove godine očekuje se odlazak više od 50 mladića i djevojaka različitih obrazovnih profila iz svih krajeva naše zemlje ali i Hrvatske i Šandžaka. Nakon svake debate pa tako i ove, uposlenici Behram-begove medrese objavljuju Zbornik na zadatu debatnu temu.
fukara_tz

#1041 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Popis žrtava koje će u subotu 25.aprila 2009 biti ukopane u Vlasenici

U subotu, 25. aprila, na mezarju Rakita u Vlasenici bit će klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 34 žrtve zločina počinjenih na području općine Vlasenica od 1992. do 1995. godine. U pitanju su žrtve čiji su identitet potvrdile njihove porodice i izrazile želju da im se obavi zajednička dženaza i ukop, a riječ je o:

Hajdarević (Derviš) Almasa (1936-1992), Hodžić (Ahmo) Sadidin (1965-1992), Jahić (Avdo) Almir (1975-1992), Musić (Meho) Mehmed (1928-1993), Pezić (Sulejman) Enis (1962-1992), Salkić (Šaban) Nedžada (1974-1992), Hajdarević (Emin) Suvada (1954-1992), Heljo (Sejfo) Jasmin (1973-1992), Salaharević (Muhamed) Edin (1973-1992), Kičić (Munib) Galib (1974-1992), Efendić (Ahmo) Mehmed (1973-1992), Efendić (Ibro) Salko (1964-1992), Arnaut (Ramo) Selim (1956-1992), Hidić (Mehmedalija) Hakija (1952-1992), Durić (Hamid) Osman (1956-1992), Mekić (Haso) Melka (1912-1992), Hurić (Himzo) Hajrudin (1965-1992), Huremović (Mujo) Osman (1927-1992), Mehmedović (Redžo) Nedžad (1966-1992), Mehmedović (Redžo) Kemal (1964-1992), Gagulić (Alija) Hajrudin (1963-1993), Esmić (Muhamed) Mujo (1959-1993), Heljo (Sejdo) Paša (1927-1992), Jašarević (Sinan) Kadir (1959-1992), Hadžić (Muradif) Enes (1961-1992), Karač (Hamdija) Sead (1969-1992), Patković (Huso) Hasib (1940-1992), Ibralić (Šaban) Husein (1951-1992), Begić (Hasan) Suljo (1928 -1995), Ferhatović (Avdo) Advija (1974-1992), Mušanović (Mustafa) Fahrudin (1961 – 1992), Mušanović (Mustafa) Mevludin (1958 - 1992), Kastrati (Ahmet) Rahman (1931 – 1992), Hodžić (Juso) Rešid (1971-1993).

Raspored autobusa za dženazu u Vlasenici 25. aprila 2009. godine

Tuzla komemorativni centar – Vlasenica – 8:30
Živinice-Vlasenica – 8:30
Kalesija Vlasenica – 8:00
Špionica-Srebrenik-Tinja-Vlasenica – 8:00
Srebrenica-Bratunac-Vlasenica-8:00 Ilidža – Vlasenica 7:00
Sarajevo Vijećnica – Vlasenica 7: 00
Kladanj-Vlasenica – 9:30
Žutica-Milići-Vlasenica – 11:00
Ljubinići-Ilijaš-Semizovac-Kladanj-Vlasenica – 7:00
Kaldrmica – N.Kasaba-Vlasenica – 10:00
fukara_tz

#1042 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

KŠC «Sv. Franjo» - petak, 24. aprila

Druženja «Prijatelja Centra»

Pri Katoličkom školskom centru «Sv. Franjo» dulji niz godina djeluje Školska udruga «Prijatelji Centra». Članovi Udruge su svi djelatnici, zainteresirani roditelji te bivši i sadašnji punoljetni učenici i svi oni koji su bliže povezani s Centrom.

Ciljevi i zadaci Udruge su:
- osigurati financijska sredstva za unapređivanje odgoja i obrazovanja učenika
- stvaranje mogućnosti aktivnog djelovanja roditelja za dobrobit škole
- održavanje povezanosti bivših učenika i njihovih kontakata sa školom
- uspostava prijateljskih veza s drugim školama u zemlji i inozemstvu
- pripremanje susreta i druženja

Svake godine Udruga organizira druženje za svoje prijatelje kada se okupi veliki broj prijatelja KŠC-a «Sv. Franjo u Tuzli». I ove godine, u petak, 24. travnja 2009. godine u 19.00 sati, Udruga organizira cjelovečernje druženje prijatelja Centra. Stoga pozivamo sve koji se osjećaju Prijateljima Katoličkog školskog centra «Sv. Franjo» na naše sedmo druženje na kojem ćete čuti lijepu pjesmu, doživjeti različite glazbene izvedbe, sudjelovati u prigodnoj tomboli i pogledati ili izabrati sebi sliku ili prigodni dar – rad učenika naših škola.

Sve što se prikupi od ulaznica, tombole, aukcije slika i prodaje ukrasnih predmeta bit će namijenjeno za poboljšanje uvjeta rada u dvjema našim školama. Na taj ćemo način pomoći u napretku Centra i poboljšanju uvjeta rada i sveukupnog uspjeha učenika.

Vlč. Vlatko Rosić
Ravnatelj Centra
fukara_tz

#1043 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Kako je doktorica Selma iz Tuzle spasila Sanjina iz Sarajeva

Image

Iako je medicina u BiH posljednjih godina napredovala, teško oboljeli ipak moraju tražiti pomoć u inostranstvu. Operacije su skupe, pa su bolesnici prisiljeni da traže pomoć javnosti i medija. Jedna akcija medija u Njemačkoj pomogla je mladom Sarajliji da se liječi u Berlinu.

Skupa operacija

Selma Radoičić, mlada ljekarka iz Tuzle koja je zaposlena u berlinskom Centru za srce uspjela je ubijediti svoje šefove, čuvene ljekare Rolanda Hecera i Feliksa Bergera da preuzmu liječenje Sarajlije Sanjina Ajdinovića. Ono je do sada koštalo 300.000 eura i Sanjin je jedini u BiH koji ima ugrađeni defibrillator. Upravo se nalazi na novoj kontroli u Berlinu, prenose njemački mediji.

Dr. Selma Radoičić s ponosom priča o 17-godišnjem Sanjinu Ajdinoviću. Upoznala ga je slučajno - njegova porodica je očajnički tražila pomoć za liječenje njegove urođene teške srčane mane i našla nju, a ona način da ga dovede u Berlin, u čuveni Centar za srce:

- Njegov septum, znači srčana pregrada, bio je skoro šest centimetara, a inače se mjeri u milimetrima. To je urođena srčana mana. U Herc centru u Berlinu poznati su nam ovakvi slučajevi, ali smo se prvi put sreli sa jednim ovakvim zadebljanjem. Bilo je jasno da Sanjin mora biti operisan i to hitno – objašnjava ona.

Nije bilo jasno odakle novac za skupu operaciju. Berlinski ljekarski tim odlučuje da pozove u pomoć medije. Sanjinova priča objavljena je u nekoliko berlinskih novena. Tako je prikupljen dio novca za prvu operaciju, a ostatak je doniran iz fonda Herc centra i 31. marta 2006. Sanjin je prvi put operisan. Nakon toga, vraća se u Sarajevo pod uslovom da na kontrole dolazi svakih 6 mjeseci. Srčani mišić funkcionira naizgled normalno do novembra 2007, kada Sanjin sa porodicom nanovo dolazi u Berlin. A tada stiže šok - ustanovljeno je novo zadebljanje. Jedini izlaz, pored transplantacije srca, je nova teška i skupa operacija - ugrađivanje aparata “defibrillator”.

Aparat sve bilježi

To je posljednja riječ u medicinskoj tehnologiji. Taj aparat priča šta Sanjin radi, da li se pridržava dogovorenog, da li doživljava ekstremna uzbuđenja. Mi se neki put zezamo s njim, a on kaže: "Bože. On me uvijek izda“ – priča dr. Radoičić, a Sanjin sluša I smješka se. Mali aparat ugrađen mu je pod kožu. Kaže da ga osjeća kao prijatelja s kojim se stalno druži i koji mu katkad ide na živce.

Ovaj aparat Sanjinu omogućava da vodi skoro sasvim normalan život, da ide u školu, da izlazi sa prijateljima… Ne smije se izlagati velikim fizičkim naporima i mora paziti na ishranu.

- Doktorica mi je rekla da jedem voće i povrće, da ne jedem ćevape, pice, hamburgere… Ja se toga baš i ne pridržavam – kaže.

Veći problem od hrane mogla bi biti ljubav, jer se ne zna kako će Sanjin reagovati na velika psihička uzbuđenja. Njih neće moći sakriti od malog defibrilatora niti od svoje doktorice. Bez obzira na to, on ne krije da traži ljubav. Čini to i preko interneta pa je na svom blogu zapisao: "Navalite djevojke, još sam slobodan!"

(SAN)
fukara_tz

#1044 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Ukop civila u Vlasenici

Među žrtvama i bivši reprezentativac SFRJ Salaharević

Pripreme za kolektivnu dženazu i ukop 34 tijela civilnih žrtava zločina počinjenih u Vlasenici 1992. godine, privode se kraju.

Image

Kako je saopćeno iz Organizacionog odbora grobna mjesta su već pripremljena, nasuti su pristupni putevi, a prema protokolu u petak u 17 sati tijela će iz Tuzle biti ispraćena prema Vlasenici, gdje će u večernjim satima biti proučen Jasin i obavljen tevhid žrtvama.

U svojstvu predsjednika Organizacionog odbora, tuzlanski muftija Husejn ef. Kavazović, pozvao je sve građane Tuzle i susjednih gradova, prijatelje i rodbinu da u petak isprate tijela prema Vlasenici, te da u skladu sa svojim mogućnostima, planiraju prisustvo na dženazi u ovom gradu. Ceremonijal kolektivne dženaze i ukopa planiran je za subotu 25. aprila 2009. godine, sa početkom u 12 sati. Za sve zainteresirane da prisustvuju dženazi bit će obezbijeđeni autobusi koji će od jutra prema Vlasenici voziti iz petnaestak gradova Bosne i Hercegovine.

Iako se pretpostavljalo da će broj identificiranih tijela, pripremljenih za ukop biti u međuvremenu povećan, konačan broj tijela je 34, s tim da su identificirane još tri osobe, čiji će posmrtni ostaci u narednim danima biti ukopani na druga mezarja, u skladu sa željama članova porodica.

Među žrtvama kojima će u subotu biti klanjana dženaza nalazi se i Edin Salaharević, nekadašnji košarkaški reprezentativac bivše Jugoslavije. Njegovom posljednjem ispraćaju prisustvovat će najviši predstavnici košarkaških saveza iz naše i susjednih zemalja, koji će iskoristiti ovu priliku da osude sve zločine protiv civila, koji su se počinili i čine širom svijeta.

Ovim povodom, javno se oglasio i nogometni reprezentativac Vedad Ibišević, rođen u Vlasenici, izrazivši žaljenje što neće i sam biti u svom gradu, iz kojega je protjeran 1992. godine: "Na dženazu u subotu neću moći doći jer se trenutno nalazim u rehabilitacionom centru gdje se oporavljam od povrede, ali će doći neki članovi moje familije, s kojim sam ja u kontaktu. Na dženazi u subotu neće biti niko ukopan od moje familije, ali su ranije neki već ukopani..."

Ibišević je kazao da će tokom ljeta posjetiti svoj rodni grad i povratnike u njemu, kako bi im odao priznanje za istrajnost, hrabrost i strpljenje u očuvanju svoga identiteta i izgradnji međunacionalnog suživota.
fukara_tz

#1045 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Tuzla: Počela proizvodnja biodizela

U okviru projekta Centra za razvoj i podršku Tuzla danas je u Tuzli pušten u rad pogon za proizvodnju biodizela od korištenog jestivog ulja, koji je smješten u fabrici Gusto e sapore u naselju Bukinje. Biodizel će za sada koristiti jedan autobus GSP Tuzla, koji će biti posebno obilježen, a nakon testiranja rezultata smanjenja zagađenja zraka ugljenmonoksidom, biodizel će koristiti veći broj autobusa GSP.

Image

U Centru za razvoj i podršku kažu da je Gusto e sapore zadužen za nabavku jestivog ulja za preradu u biodizel, a da se vode pregovori i sa drugim prehrambenim fabrikama i restoranima, koji korišteno jestivo ulje inače bacaju. Ponuđena cijena otkupa je 25 procenata od cijene ulja, dok je cijena biodizela za 10 odsto manja od cijene dizela.

- Od početka prerade planirano je 72.000 litara korištenog ulja preraditi i time smanjiti emisiju ugljendioksida za 155 tona. Do sada je skupljeno 15.000 litara-istakao je projekt menadžer Edin Zahirović.

Image

Pogon za proizvodnju biodizela od korištenog jestivog ulja izum je Ivana Jakovljevića iz Slavonskog Broda, koji kaže da njegov patent u Hrvatskoj već uveliko primjenjuje. Osim u Tuzli, njegov izum je postavljen i u Srpcu, ali tamo još nije započela proizvodnja biodizela.

http://tuzlalive.ba/portal/2009/04/tuzl ... biodizela/
fukara_tz

#1046 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Image
fukara_tz

#1047 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

KK ˝Sloboda Dita˝

Sjećanje na Edina Salaharevića

Edin (Muhamed) Salaharević rođen je 15. maja 1973. godine u Zvorniku. Košarku je počeo trenirati sa 13 godina u KK „Boksit“ u Vlasenici. 1989. godine, sa 16 godina, stigao je u Tuzlu, u KK „Sloboda Dita“ gdje je nastavio trenirati sa juniorima a prvi trener bio mu je Sead Žunić.

Image

U sezoni 1991/1992. na juniorskom Prvenstvu bivše Jugoslavije koje je od 21. do 23. marta 1992. odigrano u Tuzli, osvojio je 1. mjesto sa juniorskom ekipom Sloboda Dite, te je proglašen najboljim igračem turnira. Iste sezone bio je član seniorske ekipe Sloboda Dite, a igrao je na dvojnu registraciju za KK „Bor“ koji je bio član Republičke lige Srbije.

Nakon početka rata u BiH, u junu 1992. godine Edin Salaharević je odveden u logor Sušica u Vlasenici zajedno sa ocem Muhamedom. Pet godina mlađi brat Nedim uspio je izbjeći istu sudbinu i sa majkom Hatidžom je, zajedno sa ostalom djecom i ženama Vlasenice, autobusima prebačen u Tuzlu.

Edin je 13.09.1992. ubijen u logoru Sušica, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u jednoj od masovnih grobnica. Nakon što je brat Nedim potvrdio identifikaciju, Edin će biti ukopan sa 33 druge vlaseničke žrtve na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici 25. aprila 2009. godine. Ukopu će prisustvovati delegacija KK «Sloboda Dita».

Ispraćaj posmrtnih ostataka Edina Salaharevića je u petak, 24.aprila 2009. ispred Komemorativnog centra u Tuzli u 16:30 sati kojem će prisustvovati košarkaši i Uprava «Sloboda Dite».

KK Sloboda Dita Tuzla
fukara_tz

#1048 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Na Modrac po ploticu

Radenko Vidaković, Petar Đaković i Vlatko Pejić, članovi Sportskog ribolovnog društva „Smuđ“ iz Lukavca, lovili su prije nekoliko dana na Modracu. U njihovim ruksacima našlo se desetak plotica i crvenperki. Ribari kažu da je jezero bogato ribom, ali da bi zaljubljenici u ovaj hobi trebali više poštovati Zakon o slatkovodnom ribarstvu. Naime, često se na Modracu mogu vidjeti ribokradice koje mrežama izvlače ribu iz jezera i prodaju je po okolnim naseljima. Zbog toga su članovi Udruženja sportskih ribolovaca Lukavac, Tuzla i Živinice, koji gazduju jezerom, organizirali ribočuvarsku službu, koja 24 sata dnevno kontrolira jezero kako bi se suzbio krivolov. Tako su u proteklom periodu oduzete veće količine mreža, koje su na licu mjesta spaljene.

(Dnevni avaz)
fukara_tz

#1049 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Proljetni sajam u Simin Hanu

Tokom vikenda u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Simin Han odrzava se tradicionalni "Proljetni sajam". U dvorištu i prostorijama "Agore" bilo je veoma živo i zanimljivo. Prelijep aprilski dan je omogućio lijepo druženje, zabavu, razgledanje, ukusan zalogaj, osvježenje i kupovinu svima koji su odlučili doći. Organizovana je i tombola sa bogatim fondom nagrada. Mnogobrojne organizacije i privatne firme su donacijam obezbijedile nagrade na tomboli, kao i samo održavanje sajma.

Učestvolao je mnogo udruženja,kulturno umjetnička društva iz Gornje Tuzle i Husina, učenici OŠ Smin Han i OŠ Kreka, takmičari u serijalu "Zvijezde Slona", klovnovi, livačka društva i mnogi drugi.

Članice Udruženja "Kreativa" -Tuzla

Image
fukara_tz

#1050 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by fukara_tz »

Realizovan prvi dio projekta “Koraci ka miru” u Tuzli

Jučer je završen prvi dio projekta “Koraci ka miru” u koji su uključene OŠ “Centar” i KŠC iz Sarajeva. U posjeti tuzlanskim osnovcima bili su profesori i učenici iz KSC iz Sarajeva, a sve u cilju razvijanja tolerancije i medjureligijskog dijaloga u BiH. Nakon odrađenih radionica, domaćini iz osnovne škole “Centar” organizovali su zanimljivo druženje učenika, a sarajevski drugari iz Tuzle su otišli puni lijepih utisaka i sa suzama u očima.
Tokom prve polovine maja, 13 ucčenika koji pohađaju nastavu Kulture religija iz škole “Centar” putovaće u Sarajevo, u dvodnevnu uzvratnu posjetu, kojom prilikom će, zajedno sa učenicima iz KŠC iz Sarajeva, prirediti prigodan program za predstavnike ambasada i NVO, roditelje, goste iz Amerike i druge uzvanike
Projekat je finansira američka nevladina organizacija IREX, zadužena za liderstvo, inovativne programe za poboljšanje kvalitete obrazovanja, jačanje nezavisnih medija i poticanje pluralističkog razvoja civilnog društva i Američkog odjela za razmjenu i kulturu.
(TIP)

Image
Post Reply