Prosle sedmice sam se PRIJATNO iznenadila kad udjoh u gradski autobus, a za volanom "mala" (citne konstitucije) devojcica! Eh, jutros saznadoh da se radi o 25-ogodisnjoj Edini Delic. Cestitam Edini, kao prvom zenskom vozacu autobusa u Tuzli i zelim joj srecnu voznju.
Edina Delić ruši predrasude o ljepšem spolu za volanom
Dvadesetpetogodišnja Edina Delić prva je žena vozač u 52 godine dugoj istoriji Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla (GIPS).
Nakon položenih vozačkih ispita u B, C i D kategoriji, zanat je pune dvije godine pekla kao vozač teretnih kamiona. Ipak, skrasila se u gradskim tuzlanskim autobusima, postavši prva žena za volanom GIPS-a.
Podrška kolega
- Kolege iz GIPS-a su me na najbolji mogući način primili u preduzeće. S kolegama imam profesionalan odnos, a moram priznati kako su u svakom trenutku spremni da mi pruže pomoć i savjet - kaže za naš list Delić.
Ona napominje da punu podršku ima i od svoje porodice.
- Porodica je na početku mog rada bila pomalo zabrinuta, zbog činjenice da u Tuzli nikada niti jedna žena nije bila u ulozi profesionalnog vozača. No, s vremenom su se navikli, i od porodice sada dobivam bezrezervnu podršku - ističe ona.
Svjesna je činjenice kako su u našoj zemlji ”muškarci predodređeni da budu vozači”. Ipak, ona je prva koja će u Tuzli srušiti predrasude o tome i koja će vrata šoferskog zanata otvoriti drugim pripadnicama ljepšeg spola. Na pitanje da li su žene bolji vozači od muškaraca, odgovara:
- Po mnogima, žene su bolji, sigurniji i pažljiviji vozači od muškaraca. Istraživanja su pokazala kako žene imaju bolji osjećaj za prostor i da se znatno bolje snalaze u stresnim situacijama. Zbog svega pobrojanog, ženama vozačima se može pripisati epitet obzirnog vozača, a da li smo bolje ili ne od muškaraca, neka pokaže vrijeme.
Prvih dana rada stekla je naklonost svih putnika. Međutim, u prvi mah korisnici tuzlanskog gradskog prijevoza iznenađeno su gledali prema mjestu gdje je za volanom sjedila Edina.
Simpatije putnika
- Znala sam da neće biti većih problema sa putnicima, a nadala sam se da ću u prvim danima svog rada steći simpatije naših sugrađana. U razgovoru sa kolegama doznala sam da nemaju većih problema sa putnicima.
Inače, u našem preduzeću novi vozači, pored neophodnih testova iz oblasti saobraćaja, moraju proći i obuku iz oblasti komunikacije s ljudima - objašnjava ona.
Obećanje koje je dala putnicima - da će im vožnja s njom biti sigurna i udobna, ispunila je za sada u potpunosti. Trenutno je angažovana na liniji broj 7, koja saobraća od naselja Solina do Solane.
- Vjerujete da straha nikada nije bilo, postojala je samo želja da što prije započnem voziti autobus. Svim ženama koje imaju sklonosti za vožnju poručujem da konkurišu za mjesto vozača u GIPS-u - kaže nam Delić, prva žena vozač u istoriji gradskog saobraćaja u Tuzli.
E. Skokić
Jedna “protiv” 179
Iako, je u većim gradovima gotovo svakodnevna pojava da za volanima sjede pripadnice ljepšeg spola, građani Tuzle takav prizor mogu vidjeti tek odnedavno. U GIPS-u je trenutno uposleno 180 vozača, a menadžemnt s ponosom ističe kako je među njima i jedna žena vozač.
(SAN)
http://san.ba/index.php?id=6125