Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kroksica

#1026 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

MyTao wrote:Varijanta sa slobodnom voljom moze postojati samo ako bog nije sveznajuci i svemocni... znaci mora biti limitiran... sto odma u stratu ide protiv svake religije na svijetu.
To je krscanska varijanta Boga.
fatamorgana

#1027 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote: Pojednostavimo. Malo dijete je uzelo žilet i počelo da se igra s njim. Ja znam da će se ubrzo posjeći.
Ma neće ako ga bog čuva ....
odr0n

#1028 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
MyTao wrote:Varijanta sa slobodnom voljom moze postojati samo ako bog nije sveznajuci i svemocni... znaci mora biti limitiran... sto odma u stratu ide protiv svake religije na svijetu.
Onome ko je svemoćan nije teško urediti da uz Njegovo sveznanje odvija se i slobodna volja. Pojednostavimo. Malo dijete je uzelo žilet i počelo da se igra s njim. Ja znam da će se ubrzo posjeći. Koliko je moje znanje utjecalo na sve to da se tako desi?
A kad udari zemljotres i pokosi sve ko na Haitiju, od djece pa do starih ?
amazon

#1029 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by amazon »

Kroksica wrote:
To je krscanska varijanta Boga.
Varijante nas i jebu..
nasa

#1030 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

odr0n wrote:"prihvatam da Bog Kaze kada bi pravdu podijelio na ovom svijetu niko ne bi ziv ostao" - rekoh na koga me ovakva filozofija podsjeća ;-) - "ljidi su takvo,dobri,ponekad zli,bolesni,pametni,glupi" - nisu jer postoji mnogo slučajeva gdje niko nije htio, birao ili odlučivao dal će ili ne to biti - "Da se do Boga dolazi samo razumom i logikom bez osjecaja imali bi puno manje vjernika." - osjećaji nisu ništa nerazumno ili nelogično, baš u primjeru od kojeg sam postao ateista, Srebrenica, psihični bolesnici i sl.
Gledaj ,posto smo nocas u raspolozenju :D Ja sam pravi realista i malo skeptik,i bas sam dugo mislila da zbog takvog pristupa vjera nije za mene ali ...moje misljenje:vjeru moras osjetiti,i to na nacin da se pokusas obratiti Bogu ali zaista s osjecajima i bez ocekivanja i predrasuda.Mene je mucilo ili bolje reci vracalo mi se to pitanje postojanja Boga i nikad nijedan odgovor nije bio dovoljan za vjeru,a pitanje se vracalo...sve dok nisam se obratila Bogu :D cudno izgleda ali tako je bilo i kazem ne mogu vise stalno pomislimPostojis pa me nesto navede na sumnju,pomozi...ako Postojis!
I odatle je sve krenulo u pravcu vjere,
bez ovog nema vjere u Boga,ne mora na ovaj nacin ali moras mu se Obratiti ,ne ti konkretno vec opcenito...sve ostalo su nijanse....
Mi samo rapravljamo ovdje o posljedicama vec donesene odluke,a ne o trazenju Boga tako da sva pitanja koja jesu sustina vjere ostaju obiljezena pristupom jedne od ove dvije odluke i naravno onda da se tesko sloziti oko bilo cega...
fatamorgana

#1031 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

odr0n wrote:
Ovo se ne pika, ;-)
vatrogasac

#1032 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Onome ko je svemoćan nije teško urediti da uz Njegovo sveznanje odvija se i slobodna volja. Pojednostavimo. Malo dijete je uzelo žilet i počelo da se igra s njim. Ja znam da će se ubrzo posjeći. Koliko je moje znanje utjecalo na sve to da se tako desi?
Pa šta? Ovdje smo samo nekoliko decenija. @nasa i @kroksica su ti objašnjavale šta slijedi i kakva satisfakcija za vječnost.

Par hadisa...
Najteža iskušenja su imali vjerovjesnici, a zatim njima slični dobri i pobožni ljudi. Čovjek podnosi udarce i nevolje prema snazi svoga vjerovanja; ako mu je vjera čvrsta, iskušenje će biti teže, a ako mu je vjera slaba i površna, iskušenje će biti srazmjerno snazi njegovog vjerovanja.
Dobrim ljudima se odista događaju teškoće i nesreće u životu. Ali, bez sumnje, vjerniku se neće dogoditi nikakava nesreća, pa čak ni ubod trna, a da mu se zbog toga ne oprosti jedan grijeh i ne podigne, kod Allaha, dostojanstvo za jedan stepen.
MyTao

#1033 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

vatrogasac wrote:
Ti neznas da ce se posjeci, ti mozes samo da predpostavljas da ce se posjeci... to je nesto sasvim drugo od onoga o cemu mi pricamo ovdje.

Zamisli da ti dijetu ponudis zilet i neku drugu igracku, i 100% znas da ce on izabrati zilet i da ce se posjeci... i onda mu kazes da je SLOBODAN da bira izmedju te dvije stvari... a kao sto reko ti si 100% siguran u njegov izbor, i nemozes pogrijesiti... dali to dijete moze izabrati ista drugo osim tog zileta, ako znamo da ti nemozes pogrijesiti???
odr0n

#1034 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Pa šta? Ovdje smo samo nekoliko decenija. @nasa i @kroksica su ti objašnjavale šta slijedi i kakva satisfakcija za vječnost.

Par hadisa...
Najteža iskušenja su imali vjerovjesnici, a zatim njima slični dobri i pobožni ljudi. Čovjek podnosi udarce i nevolje prema snazi svoga vjerovanja; ako mu je vjera čvrsta, iskušenje će biti teže, a ako mu je vjera slaba i površna, iskušenje će biti srazmjerno snazi njegovog vjerovanja.
Dobrim ljudima se odista događaju teškoće i nesreće u životu. Ali, bez sumnje, vjerniku se neće dogoditi nikakava nesreća, pa čak ni ubod trna, a da mu se zbog toga ne oprosti jedan grijeh i ne podigne, kod Allaha, dostojanstvo za jedan stepen.
Pa šta? - još uz te licemjerne obećaje o nagradama, užas... :-)
nasa

#1035 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

@My Tao Imas krscansku opciju u kojoj nije nista odredjeno vec sve cinimo slobodnom voljom ,mada se onda meni licno tek tu postavlja pitanje molitve jer ako se Bog nikad i nikako ne mijesa cemu molitva s zeljom ili da li na Boga onda utjecu nase odluke itd. ali eto onda dobijete puni smisao nagrade i kazne....
Znaci mozes izabrati i ovu opciju i biti vjernik,ako je to problem ....
vatrogasac

#1036 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

MyTao wrote: Ti neznas da ce se posjeci, ti mozes samo da predpostavljas da ce se posjeci... to je nesto sasvim drugo od onoga o cemu mi pricamo ovdje.

Zamisli da ti dijetu ponudis zilet i neku drugu igracku, i 100% znas da ce on izabrati zilet i da ce se posjeci... i onda mu kazes da je SLOBODAN da bira izmedju te dvije stvari... a kao sto reko ti si 100% siguran u njegov izbor, i nemozes pogrijesiti... dali to dijete moze izabrati ista drugo osim tog zileta, ako znamo da ti nemozes pogrijesiti???
Naravno. Govorimo o ljudskom znanju koje je često pretpostavka bazirana na iskustvima. Nemoguće je porediti sa Božijim i to nije ni bila poenta.

Bog zna šta ću ja učiniti bez obzira da li mi koristilo ili štetilo. Bog mi je dao Uputu kao moj Kreator i zna šta je za mene dobro, a šta loše kao što ti dobiješ uz mobitel od nekog inženjera. Nemoj ga stavljati u vatru, nemoj ga stavljati u vodu, izbjegavaj prašinu, pazi na koju voltažu ga uključuješ itd. jer će se pokvariti. E sada...zamisli Sudnji dan i sudi nam se ljudima samo na osnovu Božijeg sveznanja. Da li bi ti rekao da je to apsolutna pravda ako bi dobio džehennem, a nisi djelovao tako kako Bog zna? Postoji grupa meleka Kiramen katibin koji registruju svaki tvoj pokret kao dokaz svega što si činio. Kada te se podsjeti ''premotavanjem filma'' nećeš moći prigovoriti Bogu da nije izvršena apsolutna pravda tebi kao Njegovom stvorenju.
MyTao

#1037 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

nasa wrote:@My Tao Imas krscansku opciju u kojoj nije nista odredjeno vec sve cinimo slobodnom voljom ,mada se onda meni licno tek tu postavlja pitanje molitve jer ako se Bog nikad i nikako ne mijesa cemu molitva s zeljom ili da li na Boga onda utjecu nase odluke itd. ali eto onda dobijete puni smisao nagrade i kazne....
Stvarno neznam za to o krscanima, pricao sam sa nekim i raspravljao o slicnim temam i nikada mi niko nije rekao da je bog ogranicen... ja mislim da u krscanstvu postoji i "devine plan" sto opet ide protiv slobodne volje...
vatrogasac

#1038 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

odr0n wrote: Pa šta? - još uz te licemjerne obećaje o nagradama, užas... :-)
Ako je po tebi samo ovo što je ovdje onda me ne čudi da te čudi.
fatamorgana

#1039 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:. Bog mi je dao Uputu kao moj Kreator ....
Uključujuči kamenovanje i odsjecanje ruku?
nasa

#1040 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

MyTao wrote:
nasa wrote:@My Tao Imas krscansku opciju u kojoj nije nista odredjeno vec sve cinimo slobodnom voljom ,mada se onda meni licno tek tu postavlja pitanje molitve jer ako se Bog nikad i nikako ne mijesa cemu molitva s zeljom ili da li na Boga onda utjecu nase odluke itd. ali eto onda dobijete puni smisao nagrade i kazne....
Stvarno neznam za to o krscanima, pricao sam sa nekim i raspravljao o slicnim temam i nikada mi niko nije rekao da je bog ogranicen... ja mislim da u krscanstvu postoji i "devine plan" sto opet ide protiv slobodne volje...
Pa ovdje ima malo krscana odnosno rijetko svracaju ali mozda ti neko i objasni,meni su rekli nema sudbine sve je slobodna volja...ne znam kako objasnjavaju onda zelje ili ono sto je vec ocigledno odredjeno jer to ne biramo kao spol,rasa itd.ali voljela bih i ja da objasni neko pa da vam damo i tu opciju da budete vjernici :mrgreen:
Kroksica

#1041 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kroksica »

MyTao wrote:
U Krscanstvu i andjeli imaju slobodnu volju.
nasa

#1042 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
U teskim slucajevima da i odsjecanje ruku ,s kamenovanjem imam probleme u tumacenju :D
Bic,da.Ali i oprost ;-) sve su to opcije....
fatamorgana

#1043 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
U teskim slucajevima da i odsjecanje ruku ,s kamenovanjem imam probleme u tumacenju :D
ja takvo tumačenje vidim kao davno prevaziđenu pustinjsku religiju ....
nasa

#1044 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: U teskim slucajevima da i odsjecanje ruku ,s kamenovanjem imam probleme u tumacenju :D
ja to vidim kao davno prevaziđenu pustinjsku religiju ....
Pa modernije je naravno krasti bez ikakvih posljedica..... :D
vatrogasac

#1045 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
Dosadno to više.
Kao što Kur’ān ne propisuje spaljivanje vatrom kao ovosvjetsku kaznu protiv ljudi (na epizodu sa bacanjem Ibrahima/Abrahama, a.s. na lomaču aludira se kao na ogavni idolopoklonski zakon), također Kur’ān ne promovira (i ne zapovijeda!) kamenovanje kao ovosvjetsku kaznu koju bi, zbog nekog počinjenog grijeha, imali pravo izvršiti jedni ljudi nad drugim ljudima.

Enes Karić: Kamen i kamenje u politeizmu i monoteizmu
fatamorgana

#1046 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
nasa wrote: U teskim slucajevima da i odsjecanje ruku ,s kamenovanjem imam probleme u tumacenju :D
ja to vidim kao davno prevaziđenu pustinjsku religiju ....
Pa modernije je naravno krasti bez ikakvih posljedica..... :D
E moja ti, taj sport je star koliko i prostitucija, koliko i religije ....
MyTao

#1047 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

vatrogasac wrote:
MyTao wrote: Ti neznas da ce se posjeci, ti mozes samo da predpostavljas da ce se posjeci... to je nesto sasvim drugo od onoga o cemu mi pricamo ovdje.

Naravno. Govorimo o ljudskom znanju koje je često pretpostavka bazirana na iskustvima. Nemoguće je porediti sa Božijim i to nije ni bila poenta.

Bog zna šta ću ja učiniti bez obzira da li mi koristilo ili štetilo. Bog mi je dao Uputu kao moj Kreator i zna šta je za mene dobro, a šta loše kao što ti dobiješ uz mobitel od nekog inženjera. Nemoj ga stavljati u vatru, nemoj ga stavljati u vodu, izbjegavaj prašinu, pazi na koju voltažu ga uključuješ itd. jer će se pokvariti. E sada...zamisli Sudnji dan i sudi nam se ljudima samo na osnovu Božijeg sveznanja. Da li bi ti rekao da je to apsolutna pravda ako bi dobio džehennem, a nisi djelovao tako kako Bog zna? Postoji grupa meleka Kiramen katibin koji registruju svaki tvoj pokret kao dokaz svega što si činio. Kada te se podsjeti ''premotavanjem filma'' nećeš moći prigovoriti Bogu da nije izvršena apsolutna pravda tebi kao Njegovom stvorenju.
Opet ides s teme...

Nemoguce je da ljudi imaju slobodnu volji, a bog vec sve odredio unaprijed prije 14 milijardi godina... jednostavno neide... to ti je isto kao da pomnozis neki broj sa nulom... uvijek ces dobiti nulu...

Evo primjer... zamisli boga kao rezisera, i kreatora filma... i negdje oko 30. minute snimi scenu gdje se glumac u filmu susrece sa nekim iskusenjima i pred njim se pojavljuje izbor izmedju loseg i dobrog... posto je script vec napisan glumac ce izabrati onako kako to u scriptu pise... i naravno posle toga dese se posljedice njegovog izbora i covjek zavrsi ubijen ili sta vec pise u scriptu nebitno... E sad de mi reci... jeli taj covjek stvarno imao "slobodnu volju" dok je birao ili je samo pratio script koji je napisao od kreatora filma?

Zamjeni rezisera sa Bogom, i vidjet ces da ni mi nemamo slobodnu volju dok biramo... ovo je jednostavno kao 2+2...
fatamorgana

#1048 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
Kao što Kur’ān ne propisuje spaljivanje vatrom kao ovosvjetsku kaznu protiv ljudi (na epizodu sa bacanjem Ibrahima/Abrahama, a.s. na lomaču aludira se kao na ogavni idolopoklonski zakon), također Kur’ān ne promovira (i ne zapovijeda!) kamenovanje kao ovosvjetsku kaznu koju bi, zbog nekog počinjenog grijeha, imali pravo izvršiti jedni ljudi nad drugim ljudima.
Ovo objašnjenje pošalji kao utjehu ljudima i ženama što ih kamenuju u zaostalim zemljama sa savršenom religijom ....
MyTao

#1049 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

Kroksica wrote:
MyTao wrote:
U Krscanstvu i andjeli imaju slobodnu volju.
Znam za andjele i slobodnu volju, ali prvi put cujem da je kriscanski bog limitiran... jer non stop spominju taj "boziji plan" i sudbinu... tako da se opet stvara isti problem.
vatrogasac

#1050 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
Ovo objašnjenje pošalji kao utjehu ljudima i ženama što ih kamenuju u zaostalim zemljama sa savršenom religijom ....
Pričano je o ljudskim verzijama šerijata da skoro i nema razlike od svjetovnih zakona. Zašto nije isti šerijat u S.Arabiji, Pakistanu, Egiptu ili Iranu?
Post Reply