Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
- exliberal-ex
#1026 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Nemojte me krivo shvatit, gledam rat u Sirij, kako se rokaju sa svim I svacim, artiljerija, tenkovi....prezivio sam rat u Sarajevu ali kad poredim nas rat sa njihovim mi dodjemo ko obdaniste....ponovo nemojte me krivo shvatit ali....
- Dozer
#1027 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Druga vrsta terena, a i druga vrsta rata.
- exliberal-ex
#1028 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
ma pogledaj kako se oni rokaju po gradovima, Damsk, Jobar...ko god da napada ide da poravna prvo pa onda ide pjesadija, bas procitah sta napisa na snajperskoj temi, slazem se sa tobom...kad gledas ovaj rat u Sirij imas snimaka mali milion gdje se salje tenk ili shilka da odere zgradu odakle snajper puca...da je kod nas tako bilo....nebi ostala ni jedna zgrada uz miljacku...
- Dozer
#1029 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ma bilo je i kod nas tako, samo sto oni bas i nisu smjeli toliko, radi MZ. Pa sve te zgrade su bile k'o sito od tenkovskih, plus spaljene, a sjeti se da su u neka doba IV pokusali srusiti onom modifikovanom "krmacom".
- bach
#1030 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Assad koristi ruske taktike ratovanja, tzv taktiku spaljene zemlje. Prvo udri artiljerijom, razvuci pamet, ona kreni tenkovima i pješadijom da počistiš teren.Dozer wrote:Druga vrsta terena, a i druga vrsta rata.
- Dozer
#1031 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Sto je najbolja tehnika na onakvom terenu, koji je vecinom ravan.
- Repetitor
#1032 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Vjerovao ili ne vjerovao,isto mi je,a odavno je sve zavrsenoNekako s proljeća wrote:Teško mi je vjerovati bilo kome na riječ, ti potvrđuješ iz svoje zone odgovornosti a @trokadero demantuje tj izražava veliku sumnju. Kod ovog slučaja su tenkovi navodno bili prefarbani u bijelu boju kao UNPROFOR-ova vozila. Za nekog bijelog golfa isto tako su navođene i broj registarskih tablica.Nema veze, po izvjestajima 19 tenkova u napadu s tri pravca im je bilo sasvim dovoljno, nekoliko su ih zijanili al' opet je okosnica bila jaka . A to u vezi koncentracije ''žaba i legionara'' je moguće da ima veze sa ''strijelama na nosilima'' .... na Sokolju je to mislim tada i iskorišteno.Repetitor wrote:Nema ti sta biti nepoznanica kad jesu.Ja sam tada bio na zoni odgovornosti prostorne cete,to su bili oni djuturumi sto su cuvali liniju iz pravca aerodromske piste u C5.Bila je nas grupa koji smo planirali preci pistu tu vece .Samo tad i jos jednom je bilo toliko obezbjedjenje legije stranaca da je to nenormalno.Da sad ne preuvelicam,ali sigurno na cirka svakih nekih 100 metara bio je po onaj njihov transporter parkiran.Nekako s proljeća wrote:Meni je ostala nepoznanica da li su tokom napada na Otes, kao pojačanje 2 ili 3 12. 1992 , stvarno 4 tenka iz Lukavice prošla preko ili uz aerodrom u Nedzariće . Šiber je prozivao UNPROFOR za taj slučaj, a ovi to demantovali da preko aerodromske piste nisu prošli.
Sto se tice pronosenja strijela na nosilima,nije to tad bilo,niti je to ista situacija niti isti likovi u dogadjaju.A znas vjerovatno kako se i to tada sve izdesavalo. No,vratimo se Otesu.
- Nekako s proljeća
#1033 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Sarajevo četvrtak 3.12.1992.Dobrinja80 wrote:Šta bi na kraju jeli je silovo?
Kasno sinoć stupili smo u telefonsku vezu sa Salihom Džidićem, pomoćnikom načelnika Treće motorizovane brigade koji komanduje borcima ove jedinice na Otesu.
- Sada je u Otesu mirno, kaže Džidić. Ne znam je li to zatišje pred buru ili će ovaj mir možda duže potrajati. Ali, posljednja dva dana ovdje je bio pravi pakao. Četnici su i juče ujutro i jutros na nas krenuli iz tri pravca:Pejtona, Dogloda i Vreoca. Prešli su i rijeku Željeznicu i napali nas jakim oklopnim i pješadijskim snagama. Borbe su bile žestoke. U tim borbama uništili smo im više od deset tenkova, transportera i praga. Pored Željeznice a i na drugim pravcima kojim su nadirali na nas i sada su razasuti leševi četnika.
Danas je bilo nekih nejasnoća oko angažovanja HVO iz Otesa u ovim borbama. Šta je istina u tome?
-Istina je da su se u ovim borbama rame uz rame sa nama borili i bore pripadnici HVO pod zapovjedništvom Franje Talijančića. I mi i HVO doveli smo nove svježe snage na front. Ali, imamo problema sa našim borcima koji već neprekidno ratuju trideset šest sati . Naime, neće da se odmaraju nego i dalje hoće da ostaju na prvim linijama.
Možemo li dobiti zapovjednika Talijančića? - pitamo.
-Ne, jer se nalazi na položaju.
Last edited by Nekako s proljeća on 28/01/2015 16:33, edited 1 time in total.
- Nekako s proljeća
#1034 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Sarajevo, 3.12.1992
Linije obrane, koje na Otesu drži Hrvatsko vijeće obrane, ostale su stabilne i poslije četvrtog dana intenzivnih četničkih pokušaja da stalnim djejstvima minobacačkim granatama i pješačkim prodorima prijeđu pojas razgraničenja i uđu u ovo rubno sarajevsko naselje. Sve naše snage su na linijama obrane i do sada među pripadnicima postrojbi HVO-a nije bilo gubitaka, osim nekoliko lakše ranjenih bojovnika.
Izmješteno zapovjedničko mjesto HVO-a Sarajevo u punoj je funkciji i, što je jako bitno, našim bojovnicima stižu redovite smjene. Komunikacija Stup-Otes , i pored stalnih neprijateljskih pokušaja da je presijeku, normalno funkcionira, kaže se u izviješću Gradskog stožera HVO-A Sarajevo o stanju na bojišnici Otes.
Danas u jutarnjim satima, četnici su pokušali izvršiti pješački proboj iz pravca Terovića kuća. Napad je uspješno odbijen i izvršen kontraudar, tako da je došlo do konsolidiranja linija obrane.
''Ono što bi u narednih nekoliko dana moglo predstavljati problem jeste veliki broj civila koji su se , vjerujući u četničko primirje, vratili u Otes, a sada su, poslije najnovijih ataka, ostali bez svojih domova. Oni će morati potražiti smještaj u zonama manje ugroženim ratnim djejstvima. Kolone izbjeglica već su krenule u pravcu Stupa, ali je njihovo izmještanje otežano zbog stalnih četničkih artiljerijskih napada po pravcima kojim se izmještanje vrši'', rekao je za HVO PRES Franjo Talijančić, zapovjednik postrojbi HVO-a na Otesu.
Linije obrane, koje na Otesu drži Hrvatsko vijeće obrane, ostale su stabilne i poslije četvrtog dana intenzivnih četničkih pokušaja da stalnim djejstvima minobacačkim granatama i pješačkim prodorima prijeđu pojas razgraničenja i uđu u ovo rubno sarajevsko naselje. Sve naše snage su na linijama obrane i do sada među pripadnicima postrojbi HVO-a nije bilo gubitaka, osim nekoliko lakše ranjenih bojovnika.
Izmješteno zapovjedničko mjesto HVO-a Sarajevo u punoj je funkciji i, što je jako bitno, našim bojovnicima stižu redovite smjene. Komunikacija Stup-Otes , i pored stalnih neprijateljskih pokušaja da je presijeku, normalno funkcionira, kaže se u izviješću Gradskog stožera HVO-A Sarajevo o stanju na bojišnici Otes.
Danas u jutarnjim satima, četnici su pokušali izvršiti pješački proboj iz pravca Terovića kuća. Napad je uspješno odbijen i izvršen kontraudar, tako da je došlo do konsolidiranja linija obrane.
''Ono što bi u narednih nekoliko dana moglo predstavljati problem jeste veliki broj civila koji su se , vjerujući u četničko primirje, vratili u Otes, a sada su, poslije najnovijih ataka, ostali bez svojih domova. Oni će morati potražiti smještaj u zonama manje ugroženim ratnim djejstvima. Kolone izbjeglica već su krenule u pravcu Stupa, ali je njihovo izmještanje otežano zbog stalnih četničkih artiljerijskih napada po pravcima kojim se izmještanje vrši'', rekao je za HVO PRES Franjo Talijančić, zapovjednik postrojbi HVO-a na Otesu.
- Nekako s proljeća
#1035 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Petak 4.12.1992.
O jučerašnjim žestokim okršajima na Otesu Mustafa Hajrulahović Talijan , komandant Prvog sarajevskog korpusa, sinoć je rekao:
-Cjelokupna linija fronta bila je pod jakom artiljerijskom vatrom, a najveći intenzitet i dalje je usmjeren na poznata neuralgična područja , rejon Otesa i Bara.Poslije pretrpljenih gubitaka i neuspjelog napada, koji agresor izvodi već puna dva dana, četničke snage su juče nastavile sa granatiranjem i kombiniranim napadom na pomenuta naselja. U svojim divljačkim atacima podržani su sa dodatnih šest tenkova i tri oklopna transportera, pored onih jučerašnjih šest, kao i jakom artiljerijom , uključujući i dejstvo VBR-ova sa vatrenih položaja koja okružuju ova naselja. Naše snage su i ovoga puta, mogu reći, uspješno odoljele ovom napadu, zaustavljen je prodor četnika, naneseni su mu veliki gubici, a izbačena su iz stroja tri tenka i jedan oklopni transporter. Radio izviđanjem i prisluškivanjem došli smo do podataka da su četnici non-stop tražili pojačanje i namjera im je bila, i sada im je namjera jasna , da izvrše rasijecanje naših snaga i da ovladaju rejonom Otesa i Bara. Prema dosadašnjem toku borbenih dejstava sa sigurnošću mogu reći da ni po koju cijenu nećemo dozvoliti pomjeranje linija odbrane u korist četnika-rekao je Hajrulahović.
Na Stupu su se posebno istakle Treća motorizirana brigada i jedinica ''Delta'' . Ističući jedinice koje su se istakle u borbama za odbranu i oslobođenje Sarajeva, komandant Prvog korpusa Mustafa Hajrulahović Talijan posebne riječi hvale takođe upućuje i Specijalnoj jedinici centra SJB '' Lasta'' . I ova je jedinica među onima koji nose glavni teret ovih teških borbi.
O jučerašnjim žestokim okršajima na Otesu Mustafa Hajrulahović Talijan , komandant Prvog sarajevskog korpusa, sinoć je rekao:
-Cjelokupna linija fronta bila je pod jakom artiljerijskom vatrom, a najveći intenzitet i dalje je usmjeren na poznata neuralgična područja , rejon Otesa i Bara.Poslije pretrpljenih gubitaka i neuspjelog napada, koji agresor izvodi već puna dva dana, četničke snage su juče nastavile sa granatiranjem i kombiniranim napadom na pomenuta naselja. U svojim divljačkim atacima podržani su sa dodatnih šest tenkova i tri oklopna transportera, pored onih jučerašnjih šest, kao i jakom artiljerijom , uključujući i dejstvo VBR-ova sa vatrenih položaja koja okružuju ova naselja. Naše snage su i ovoga puta, mogu reći, uspješno odoljele ovom napadu, zaustavljen je prodor četnika, naneseni su mu veliki gubici, a izbačena su iz stroja tri tenka i jedan oklopni transporter. Radio izviđanjem i prisluškivanjem došli smo do podataka da su četnici non-stop tražili pojačanje i namjera im je bila, i sada im je namjera jasna , da izvrše rasijecanje naših snaga i da ovladaju rejonom Otesa i Bara. Prema dosadašnjem toku borbenih dejstava sa sigurnošću mogu reći da ni po koju cijenu nećemo dozvoliti pomjeranje linija odbrane u korist četnika-rekao je Hajrulahović.
Na Stupu su se posebno istakle Treća motorizirana brigada i jedinica ''Delta'' . Ističući jedinice koje su se istakle u borbama za odbranu i oslobođenje Sarajeva, komandant Prvog korpusa Mustafa Hajrulahović Talijan posebne riječi hvale takođe upućuje i Specijalnoj jedinici centra SJB '' Lasta'' . I ova je jedinica među onima koji nose glavni teret ovih teških borbi.
-
PM72
#1036 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Kad pročitam ova "saopćenja" kako je na Otes napadalo 12 tenkova i 2 OT (veli Talijan) i da smo uništili 10 oklopnjaka (veli Salih) a HVO odbio napad kod Terovića kuća (koji te kuće nisu ni vidjeli jer sa ja tamo bio)...ne znam da li bi plak'o ili se smijao.Još se sjećam one Seferove nebuloze kad je izjavio da smo se povukli na rezervne položaje na Otesu a mi ni blizu Otesa...
- exliberal-ex
#1037 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Pa to je ratna propaganda....
srbi su svoje filovali o mudjahedinima ...eto ih sa svih strana iskacu o ovamo par stotina budala maksimalno I to u centralnoj bosni
sarajevska televizija je izvjestavala o napadu tenkovskih brigada sa ilidje I to sve t84...a njih nigdje ni na mapi ....jebiga propaganda je pogana stvar, sad to najbolje vidis kad gledas sukobe negdje drugo pa mozes da "perepoznas" izvjestaje
srbi su svoje filovali o mudjahedinima ...eto ih sa svih strana iskacu o ovamo par stotina budala maksimalno I to u centralnoj bosni
sarajevska televizija je izvjestavala o napadu tenkovskih brigada sa ilidje I to sve t84...a njih nigdje ni na mapi ....jebiga propaganda je pogana stvar, sad to najbolje vidis kad gledas sukobe negdje drugo pa mozes da "perepoznas" izvjestaje
- Nekako s proljeća
#1038 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Četvrtak 3.12.1992
A o tome kako je bilo na Sokolju saznali smo od Sefera Zajke, komandanta Druge motorizovane brigade Sarajevskog korpusa čiji borci drže ovu važnu liniju sarajevskog ratišta.
-U Sokolju su velike borbe vođene juče a danas je tamo dosta mirnije, kaže Zajko. Četnici su juče ujutro krenuli sa jakim oklopno-mehanizovanim i pješadijskim snagama iz Rajlovca. Mi smo se povukli sa naših prvih linija a onda našim borcima uputili pojačanje. Naime, uputili smo četu naše vojne policije kojom komanduje Smajo Šikalo, te izviđačko-diverzantski vod na čelu sa Ifetom Mašićem. Tada su četnicima naneseni veliki gubici i svi četnici koji su se nalazili na našim prvim linijama živi iz njih nisu izašli.
Na Sokolju je , kaže Zajko, poginulo najmanje petnaest četnika, a oštetili smo jedan tenk i jedan transporter. Takođe smo , kaže on, zaplijenili desetak pušaka, dvije zolje, jednu osu, dosta bombi i pištolja, dva sanduka municije.
To, ipak, nije kompletan ratni plijen, jer ga upravo sada još prikupljaju naši borci. I Zajko i Džidić kažu da je uzvjestan broj civila poginuo i ranjen od četničkih granata koje su dva dana neprekidno razarale Otes,Doglode i Sokolje. Obojica takođe kažu da je i među našim borcima bilo nekoliko mrtvih i ranjenih.
A o tome kako je bilo na Sokolju saznali smo od Sefera Zajke, komandanta Druge motorizovane brigade Sarajevskog korpusa čiji borci drže ovu važnu liniju sarajevskog ratišta.
-U Sokolju su velike borbe vođene juče a danas je tamo dosta mirnije, kaže Zajko. Četnici su juče ujutro krenuli sa jakim oklopno-mehanizovanim i pješadijskim snagama iz Rajlovca. Mi smo se povukli sa naših prvih linija a onda našim borcima uputili pojačanje. Naime, uputili smo četu naše vojne policije kojom komanduje Smajo Šikalo, te izviđačko-diverzantski vod na čelu sa Ifetom Mašićem. Tada su četnicima naneseni veliki gubici i svi četnici koji su se nalazili na našim prvim linijama živi iz njih nisu izašli.
Na Sokolju je , kaže Zajko, poginulo najmanje petnaest četnika, a oštetili smo jedan tenk i jedan transporter. Takođe smo , kaže on, zaplijenili desetak pušaka, dvije zolje, jednu osu, dosta bombi i pištolja, dva sanduka municije.
To, ipak, nije kompletan ratni plijen, jer ga upravo sada još prikupljaju naši borci. I Zajko i Džidić kažu da je uzvjestan broj civila poginuo i ranjen od četničkih granata koje su dva dana neprekidno razarale Otes,Doglode i Sokolje. Obojica takođe kažu da je i među našim borcima bilo nekoliko mrtvih i ranjenih.
- helpdesk1
#1039 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
A vidi, nije samo propaganda (ona je barem 80%). Nekada sam na nekoj temi pisao da je jedan od uzroka propale deblokade Sarajeva (one posljednje) bio i 'friziranje' izvještaja od strane komandira/komandanata sa terena. JBG gdje ćeš izjaviti da se nisi pomakao ni metra. I kada sabereš takve pogrešne izvještaje onda moraš donositi pogrešne odluke. Možda i u ovom slučaju neki jadnik izi straha ili neznanja pogrešno javio u štab i tako to krene....PM72 wrote:Kad pročitam ova "saopćenja" kako je na Otes napadalo 12 tenkova i 2 OT (veli Talijan) i da smo uništili 10 oklopnjaka (veli Salih) a HVO odbio napad kod Terovića kuća (koji te kuće nisu ni vidjeli jer sa ja tamo bio)...ne znam da li bi plak'o ili se smijao.Još se sjećam one Seferove nebuloze kad je izjavio da smo se povukli na rezervne položaje na Otesu a mi ni blizu Otesa...
-
PM72
#1040 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Najbolja fora sa početka rata je kad su reporteri TVSA došli u C fazu Alipašinog polja ,snimile košarkaško igralište uz konstataciju kako je to "oaza mira"...Nije prošlo ni dva sata od emitovanja kad su počele sipati granate,od 82 do 120 mm,sve u naletima...
Od ovih pobrojanih izvještaja,jedini korektan bio je rahmetli Safeta Zajke.
ne znam tačno kad su se dešavale pomenuti napadi na Sokolje (da li je to bilo tih dana ili poslije) samo sam siguran da su gubici bili tačno toliki.
Od ovih pobrojanih izvještaja,jedini korektan bio je rahmetli Safeta Zajke.
- Nekako s proljeća
#1041 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
@Repetitor, tačno je da je UNPROFOR zaustavio i vratio 17 tenkova (u bijelo prefarbanih) u kasarnu ''Slobodan Princip Seljo'' iz Lukavice, ali to je bilo 7 12.1992. Mi napredovali na Žuči tada momački...
-
PM72
#1042 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Nešto mi se tu ne slaže,što bi rek'o Izet -handri mi misli.
1. 07.12.1992 završila se operacija Otes i nije bilo potrebe za prebacivanjem tolikog broja tenkova do Ilidže.
2.Na aerodromskoj pisti bili su prisutni i naši oficiri za vezu (već sam pisao o tome) kao i srpski a u snagama UN-a nije bilo tenkova nego samo oklopni transporteri i to oni francuski.Dakle,zamjeniti T55 sa francuskim transporterom ,pa makar obojen u bijelo,možda bi mogao Saša Matić.
3.Ako je VRS trebala oklopnjake na Žuči,ne bi ih prebacivali preko piste i Ilidže nego preko Vogošće a u svakom slučaju,imali su ih dovoljno,od Rajlovca pa do Ilijaša da pošalju na Žuč.
Ako je to saopštenje UN-a i postojalo - slagali su kao i mnoge stvari.
1. 07.12.1992 završila se operacija Otes i nije bilo potrebe za prebacivanjem tolikog broja tenkova do Ilidže.
2.Na aerodromskoj pisti bili su prisutni i naši oficiri za vezu (već sam pisao o tome) kao i srpski a u snagama UN-a nije bilo tenkova nego samo oklopni transporteri i to oni francuski.Dakle,zamjeniti T55 sa francuskim transporterom ,pa makar obojen u bijelo,možda bi mogao Saša Matić.
3.Ako je VRS trebala oklopnjake na Žuči,ne bi ih prebacivali preko piste i Ilidže nego preko Vogošće a u svakom slučaju,imali su ih dovoljno,od Rajlovca pa do Ilijaša da pošalju na Žuč.
Ako je to saopštenje UN-a i postojalo - slagali su kao i mnoge stvari.
- Nekako s proljeća
#1043 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ma dobro, sve u svemu 7. 12. je UNPROFOR donio odluku da se , zbog učestalosti borbenih aktivnosti u i oko Sarajeva, sva kretanja njihovih vozila skroz zamrzavaju kako bi se otklonile učestale optužbe i spriječile situacije da budu meta. Ne budi naivan @PM , baš si nekad' drot ... kao da nemaš pojma da je Lukavicu od Kasindolske dijelilo cca nepun kilometar linije- tenkoprohodne....
Nazad na temu.
Nazad na temu.
-
PM72
#1044 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
i mene je od Breninih guzova jedne prilike dijelilo pola metra...(stajao iza nje) i prije bi se ja tu uparkirao nego što bi oni prošli sa tenkovima tom dionicom...Nekako s proljeća wrote:Ma dobro, sve u svemu 7. 12. je UNPROFOR donio odluku da se , zbog učestalosti borbenih aktivnosti u i oko Sarajeva, sva kretanja njihovih vozila skroz zamrzavaju kako bi se otklonile učestale optužbe i spriječile situacije da budu meta. Ne budi naivan @PM , baš si nekad' drot ... kao da nemaš pojma da je Lukavicu od Kasindolske dijelilo cca nepun kilometar linije- tenkoprohodne....
Nazad na temu.
-
Sharif
- Repetitor
#1046 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Za to 7.12. nemam pojma niti o tolikom broju tenkova prefarbanih u bijelo.To prvi put cujem. Nekako mi nema logike ali eto.
Sto se tice oficira za vezu na aerodromu,bili su ali samo tokom prohodnosti plavog puta.Sumnjam da su mimo toga bili. Njihove oficire sam licno poznavao. Gardijska policija/brigada.
Sto se tice oficira za vezu na aerodromu,bili su ali samo tokom prohodnosti plavog puta.Sumnjam da su mimo toga bili. Njihove oficire sam licno poznavao. Gardijska policija/brigada.
- Nekako s proljeća
#1047 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Vidi, svi smo mi pomalo tanki sa tačnim datumima od nekog događaja, a to je kod hronologije vrlo bitno, jer se u pravilu nijedna operacija ne izvodi bez bar još jedne ''lažne'' aktivnosti. Mi smo istovremeno trebali pokrenuti operaciju deblokade Sarajeva , a pošto je ona po svemu sudeći provaljena VRS je pokrenula svoju ''JUG 92'' mislim da se zvala ali ne tvrdim... i u okviru nje je pokrenut napad na područje o kojem pišemo na temi, sa ciljem izlaska na Stupsku petlju i spajanje sa kasarnom u Nedzarićima. Ko je imalo upućen , zna šta bi to značilo i koje bi posljedice bile. Naš uspješan protivudar na Žuč i na taj način direktno ugrožavanje Vogošće je, siguran sam ,izazvalo veliku zabrinutost kod VRS, i bez obzira što se to nije desilo, siguran sam da bi se sa snagama iz Lukavice pokušali povezati sa Nedžarićima a samim tim i Ilidžom. Ne vidim naše ozbiljne prepreke za zaustavljanje jakog oklopno-mehanizovan napada na tom dijelu dobrinjskog ratišta. Jedino je tu status UNPROFOR-a diskutabilan, a mogli bi ga i posmatrati kao ''neutralan'' , jer aerodrom jeste bio njihova ingerencija ali cesta ne bih baš rekao.
Mišljenja sam da nije bezveze Šiber prozivao UNPROFOR za evidentirane ili moguće zloupotrebe angažovanja vojnih snaga pod maskom UN trupa i njihovih karakterističnih bijelih vozila.Iznuđeno ''zamrzavanje pokreta '' njihovih vozila je bila garancija da VRS neće na ''foru'' to eventualno moći da urade. Prvo ih je prozivao 4. 12. za četiri oklopna vozila, a ovih 17 oklopnih vozila od 7.12. su iz UNPROFORA prvo priznali a zatim nakon dan-dva demantovali , i tih 17 i onih prvobitnih 4.
Ja se malo zakopah i u novinama iz tog perioda nađoh te prepiske, pa podijelih sa vama.
Nebitno, tema je...
Mišljenja sam da nije bezveze Šiber prozivao UNPROFOR za evidentirane ili moguće zloupotrebe angažovanja vojnih snaga pod maskom UN trupa i njihovih karakterističnih bijelih vozila.Iznuđeno ''zamrzavanje pokreta '' njihovih vozila je bila garancija da VRS neće na ''foru'' to eventualno moći da urade. Prvo ih je prozivao 4. 12. za četiri oklopna vozila, a ovih 17 oklopnih vozila od 7.12. su iz UNPROFORA prvo priznali a zatim nakon dan-dva demantovali , i tih 17 i onih prvobitnih 4.
Ja se malo zakopah i u novinama iz tog perioda nađoh te prepiske, pa podijelih sa vama.
Nebitno, tema je...
- exliberal-ex
#1048 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Kad smo vec skrenuli sa price...procitao sam prije jedno pola godine, godinu izvjestaj dal od UN ili suda u hagu...I navode koliko su teskog naoruzanja srbi imali na svojoj strani, broj je bio mnogo manji nego sto je nama servirano.
cinjenica je da su srbi imali artiljerije mnogo vise ali vazniji factor je to sto je to oruzje bilo strateski postavljeno pa su imali potpunu pokrivenost linija razdvanja. pored toga sva artiljerija je imala mogucnost da poklopi vise lokacija pa ako jedna lokacija treba pomoc mogli su da pomognu.
navodjeno je samo teze oruznje, od minobacaca 120 mm I regularne artiljerije.
neumanjujem nicije strdanje, na svojoj sam kozi osjetio kako su udarali samo kazem da je prica o stotinama tenkova.....I kad se samo sjetim izvjestaja na tv, slusas tv sa pa onda srnu...I onda uporedis dva....tito dragi
ps
a sto se tice rentanja tenkova kisljaku....jedan dio moje familije je sa ilidje pa sam slusao njihove price, par ih je bilo u tim akcijama...kazu kad smo dosli ( to je vec bilo pred kraj kad je krenula ofanziva na kisaljak) I kad smo pomogli hvo-u da odbiju napade, u povratku nas okitili ko da smo u svatove krenuli...puni tenkovi hrane I alkohola....
kao sto vec rekoh kako su se neki igrali sa nasim sudbinama
ps II
izvinjavam se na off topicu
cinjenica je da su srbi imali artiljerije mnogo vise ali vazniji factor je to sto je to oruzje bilo strateski postavljeno pa su imali potpunu pokrivenost linija razdvanja. pored toga sva artiljerija je imala mogucnost da poklopi vise lokacija pa ako jedna lokacija treba pomoc mogli su da pomognu.
navodjeno je samo teze oruznje, od minobacaca 120 mm I regularne artiljerije.
neumanjujem nicije strdanje, na svojoj sam kozi osjetio kako su udarali samo kazem da je prica o stotinama tenkova.....I kad se samo sjetim izvjestaja na tv, slusas tv sa pa onda srnu...I onda uporedis dva....tito dragi
ps
a sto se tice rentanja tenkova kisljaku....jedan dio moje familije je sa ilidje pa sam slusao njihove price, par ih je bilo u tim akcijama...kazu kad smo dosli ( to je vec bilo pred kraj kad je krenula ofanziva na kisaljak) I kad smo pomogli hvo-u da odbiju napade, u povratku nas okitili ko da smo u svatove krenuli...puni tenkovi hrane I alkohola....
kao sto vec rekoh kako su se neki igrali sa nasim sudbinama
ps II
izvinjavam se na off topicu
-
PM72
#1049 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Hoćeš da kažeš da VRS oko Sarajeva nije imala 70 tenkova,30 OT,14 praga...i hejbet artiljerijskih cijevi naspram naših 0 tenkova i jedan BOV specijalne policije i desetak minobacača? U strahu su velike oči pa smo i mi to "malo" uveličali.A artiljerija im bila "pravilno" raspoređena pa su nas mogli gađati sa samo nekoliko lokacija... 
-
Dobrinja80
#1050 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Bio je jedan tenk koji je zarobljen upravo ns pomenutom prsvcu dobrinja !kasindolska negdje kod!. aerodromskogPM72 wrote:Hoćeš da kažeš da VRS oko Sarajeva nije imala 70 tenkova,30 OT,14 praga...i hejbet artiljerijskih cijevi naspram naših 0 tenkova i jedan BOV specijalne policije i desetak minobacača? U strahu su velike oči pa smo i mi to "malo" uveličali.A artiljerija im bila "pravilno" raspoređena pa su nas mogli gađati sa samo nekoliko lokacija...