Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#1026 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

bizet wrote:
Great Cornholio wrote:
Ma kakav ba on, pametniji sam ja od njega,to znači da je bio uspješan u odgoju :)
znaci ćale je fora :)
Great Cornholio wrote:Kakvu neizvjesnost, ne kontam :) ?
pa neizvjesnost kako cu te zvati...mah, :lol:
Great Cornholio wrote:Predlažem ti da napraviš hurmašice s pekmezom, il' šta drugo :lol:
cemu je sudjeno to ce i biti...ili sto se nije trebalo desiti ni nece...jest fino zivotnu filozofiju po kolacima prosipati :)
Great Cornholio wrote:Pa eto ja se trudim da se zdravo hranim, ne pijem alkohol i ne pušim, malo sam tjelovježbu zapostavio u posljednje vrijeme, mali fudbal mi je omiljena rekreacija, al' ću se potruditi da se ponovo aktiviram i na tom polju.
hajde reci da barem citas knjige :D
Jeste :) Cirkuz živi, k'o i ja :D

Dobro je, ja se prepadoh kad ti napisa ovo "neizvjesnost". Vidiš, ima ona izreka " Koga su zmije ujedale i guštera se boji. Ja imam negativno iskustvo sa jednog drugog foruma, isto ovako kao s tobom sam se zezao, i ozbiljno pričao, sa jednom forumašicom, ona je to virtualno druženje doživjela pogrešno pa joj kasnije teško palo kad sam otišao sa tog foruma, a morao sam, nije bilo drugog rješenja.
Ali ti nisi kao ona, ti s ponosom ističeš da si udata žena :), a ona je lagala da nije, i zato me nije strah da se s tobom zezam i pričam k'o s jaranom :)

Život će biti, uglavnom kakvim ga mi budemo željeli, možda neće ali su velike šanse da bude takav, i zato treba dobro paziti šta želimo.

Čitam, jest da imam problema sa nekim slovima, al' čitam :lol:
Great Cornholio

#1027 Re: Za predane Životu

Svi problemi u međuljudskim odnosima nastaju zbog smetnji u komunikaciji, ljudi se plaše, ili zbog nekog drugog razloga ne žele, da budu iskreni, i onda kad istina izađe na površinu, belaj nastane.

Da samo par riječi napišem u vezi komunikacije na forumu, neće nikomke naškoditi :)

Ja forum doživljavam kao mjesto na kome se mogu odmoriti, dobiti inspiraciju da razmišljam, da budem humorističan ili pametan 8-) :) kad za tim osjetim potrebu.
Najviše mi se sviđa to što se na forumu osjećam slobodnim, ne moram nikome "polagati račune",dođem kad hoću i odem takođe.
Osobe sa foruma doživljavam kao nekog ko želi, od foruma, sve ono što ja gore napisah da želim.

Eto tako, jest da i ja ponekad prekršim ova "forumska" pravila, pa se počenem "pravdati" kao u stvarnom životu, ali trudiću se da ih ne kršim više.

Prekršiću ih još samo ovaj put, i reći da sad idem do grada, na kafu, i da me neće biti sutra i za vikend, pošto neću biti u prilici da budem za kompjuterom.

kuckamo se ... :)
bizet

#1028 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote: Jeste :) Cirkuz živi, k'o i ja :D

Dobro je, ja se prepadoh kad ti napisa ovo "neizvjesnost". Vidiš, ima ona izreka " Koga su zmije ujedale i guštera se boji. Ja imam negativno iskustvo sa jednog drugog foruma, isto ovako kao s tobom sam se zezao, i ozbiljno pričao, sa jednom forumašicom, ona je to virtualno druženje doživjela pogrešno pa joj kasnije teško palo kad sam otišao sa tog foruma, a morao sam, nije bilo drugog rješenja.
Ali ti nisi kao ona, ti s ponosom ističeš da si udata žena :), a ona je lagala da nije, i zato me nije strah da se s tobom zezam i pričam k'o s jaranom :)

Život će biti, uglavnom kakvim ga mi budemo željeli, možda neće ali su velike šanse da bude takav, i zato treba dobro paziti šta želimo.

Čitam, jest da imam problema sa nekim slovima, al' čitam :lol:
misa mu bas se ismijah na temu neizvjesnoti...recimo da te razumijem, a sve se nadam da ne razumijem :)
pa sta da palamudimo kad se skoro niko ne javlja na temu sem nas dvoje...za koji dan pricacemo kao stari znalci penzioneri i pitati jedno drugo kako zdravlje, kako zivot, imal' sta novo i sl....a za koji mjesec cemo razmjenjivati recepte, prepricavati dozivljaje kod doktora koji nam je skidao kurije oci ili hemoroide npr.
bil' mi tesko palo da mi ode moj jaran sa kojim palamudim o nicemu...pa kako ne bi...imal' ovdje gdje erotike...nema brate Cornholio, ako si se i ponadao, zahebo si se...hajde nemoj se umisljati Cornholio niti brinuti...jedino sto si uspio jeste da mene zabrines ovim postom...danas pricamo kao glup gluplji...eh, da smo barem amerikacan i englez :sad:

i kome bre ti da je guster? :x
Great Cornholio

#1029 Re: Za predane Životu

@bizet, šta ti misliš, 'oćel bit snijega - e vako pričaju penzioneri :lol:

Nemaš razloga da se brineš, ja napisah ono što napisah da bi se rješio vlastitog straha :)

Siguran sam da me ti nisi pogrešno doživjela, ja sam pogrešno doživio tebe, i zato ti maj :kiss: gušteru :skoljka: :lol:

Prijatan vikend vam želim svima :)
bizet

#1030 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

hajde neka ti je srce na mjestu...velika je to stvar :)

ne prastam za zvanje guster koje dobih...btw neku noc sam ih sanjala, vidis bas se usnilo ili kako se vec kaze...kao neko hoce da me prepadne i baca mi gustera na mene, a ne zna da ih se ne bojim i da su mi simpaticni skroz...no ne prastam...nisam (ovo sam polako i ljuto rekla) guster

ugodan vikend :)
Great Cornholio

#1031 Re: Za predane Životu

Eto, još se i ti riješi ljutnje, oprosti mi što te krivo optužih ( a nisam to učinio, već si ti to doživjela kao optužbu), pa da mi srce bude skroz "na mjestu" :)

Siguran sam da ćeš to učiniti, pa će mi zato vikend biti takav kakvim mi ga želiš :)

Hvala, i svako dobro i tebi, a i ostalima kojima je mrsko pisati na temi, a čitaju :P :lol:
bizet

#1032 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Eto, još se i ti riješi ljutnje, oprosti mi što te krivo optužih ( a nisam to učinio, već si ti to doživjela kao optužbu), pa da mi srce bude skroz "na mjestu" :)

Siguran sam da ćeš to učiniti, pa će mi zato vikend biti takav kakvim mi ga želiš :)

Hvala, i svako dobro i tebi, a i ostalima kojima je mrsko pisati na temi, a čitaju :P :lol:
ne ne, ja se ljutim zbog gustera, a bojim se neshvacenosti, a sam si rekao da si me pogresno shvatio, tako da barem tu zabune nema

hej, mani se drame...ide na zivce nama starijima
nego da si ti bio siguran da cu se rijesiti ljutnje i oprostiti ti ne bi ti ni trazio oprost...igranje i farbanje ne volim, dobije se samo suprotan efekat
ali veceras sam dobre volje...razmisljam malisa se prepao da tamo neka starka ne puca na njega, pa se izbezumio i ne zna kako da se postavi i "ispipa" situaciju...neiskusan i iskren kakav jeste otvoreno buba pa sta mu Bog dadne...sve je to prilicno stresno...nemam zelju da te stresiram i dalje, gdje bi mi dusa bolan...neka to radi bilo ko drugi, ko ima volje za tim
tako da se ti Cornholio slobodno opusti, ali ispostuj i mene kao osobu i porazmisli unaprijed prije nego krenes opet kao maksum po diviziji

jedan put ti halalim, drugi put necu..."ko se igra sa djecom, popiske ga", sjecas se?...vrijeme je Cornholio da i ti malo narastes misa mu
Great Cornholio

#1033 Re: Za predane Životu

bizet wrote:
jedan put ti halalim, drugi put necu..."ko se igra sa djecom, popiske ga", sjecas se?...vrijeme je Cornholio da i ti malo narastes misa mu
Dogovoreno, samo eto, ako može bez komunikacije u stilu ovog ovog boldiranog, jer nit ja želim da nekog vrijeđam, nit volim da mene neko vrijeđa.

Svako dobro, pa se ćemo opet pričat' o životu :)
fatamorgana

#1034 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Ma kome mi ba da se predajemo, nek' se oni predaju .... :wink:
Great Cornholio

#1035 Re: Za predane Životu

I tako, jest da kršim obećanje dato samom sebi, i dopunska forumska pravila koja sam sebi propisao, ali eto osjetih potrebu da vam napomenem da me neće biti sutra, ni za vikend, da neko ne pomisli da se nešto ljutim ili stidim, pa ne odgovaram na eventualne replike upućene meni.

pozz predanima životu, ostanite takvi i ne predajite se , jer kao što neko pametan reče " Ne postoje nevjernici i vjernici, postoje samo oni koji su ravnodušni i oni kojji to nisu :)
fatamorgana

#1036 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Ne postoje nevjernici i vjernici, postoje samo oni koji su ravnodušni i oni kojji to nisu :)
Ja sam prostodušan, :D
bizet

#1037 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

@Cornholio, da te nema trebalo bi te izmisliti

hajde, cuvaj se i donesi kakvu pricu sa sela, da imamo o cemu vaziti :)
bizet

#1038 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote: Ne postoje nevjernici i vjernici, postoje samo oni koji su ravnodušni i oni kojji to nisu :)
zasto bi prostodusan bilo nesto cime bi se ti ponosio :?

prostodusan, ma koliko ne moralo biti toliko lose, ima manjak estetike i osjecaja za lijepo...neki nizi, jednostavniji, nacin razmisljanja....mozda jeste lakse ali ne vidim sta bi u tome bilo za ponosa ili dobro?
bizet

#1039 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

:)
fatamorgana

#1040 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

nije ni ova verzija loša ....
kojeime

#1041 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

bizet wrote:
fatamorgana wrote:
zasto bi prostodusan bilo nesto cime bi se ti ponosio :?

prostodusan, ma koliko ne moralo biti toliko lose, ima manjak estetike i osjecaja za lijepo...neki nizi, jednostavniji, nacin razmisljanja....mozda jeste lakse ali ne vidim sta bi u tome bilo za ponosa ili dobro?
Opet, osjecaj za estetiku i lijepo je precijenjen.
bizet

#1042 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

kojeime wrote: Opet, osjecaj za estetiku i lijepo je precijenjen.
Ne slazem se sa tobom....smatram da je zivot nepotpun bez osjecaja za lijepo...dotaknula sam taj svijet u kojem lijepo ima iskrivljenu percepciju nalik Picassovim slikama (ne poredim umjetnicki kvalitet njegovih djela)....ne bih se duze zadrzala, hvala...jadan je taj svijet

obrazlozi nam svoj stav molim
bizet

#1043 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana wrote: nije ni ova verzija loša ....
Elisa ima fini glas (pretpostavljam da je to pjevacica), ali ova verzija je meni licno dosadna....razvucena je, ona se prenemaze i cijela pjesma je u tugaljivom tonu, nekako vise nabijena negativnim emocijama, bez nade, nego pozitivnim....djaba flautica i andjeoski glasic...pjesma je u ovoj izvedbi izgubila svoj oblik i postala je bezlicna...jedna u nizu....da je ova mala prva otpjevala ovu pjesmu ona bi davno bila zaboravljena

nemres poredit' cara sa ovom izvedbom...ja ne mogu tj.

ajd budi fin i poslusaj jos jednom njega i nju i budi iskren...reci da sam u pravu :)
kojeime

#1044 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

bizet wrote:
kojeime wrote: Opet, osjecaj za estetiku i lijepo je precijenjen.
Ne slazem se sa tobom....smatram da je zivot nepotpun bez osjecaja za lijepo...dotaknula sam taj svijet u kojem lijepo ima iskrivljenu percepciju nalik Picassovim slikama (ne poredim umjetnicki kvalitet njegovih djela)....ne bih se duze zadrzala, hvala...jadan je taj svijet

obrazlozi nam svoj stav molim

Uopste je prokletstvo ljudske vrste to sto moze misliti, pa ima sposobnost za umjetnost, filozofiju, nauku. Kao sto kaze Biblija, blago siromasnima duhom jer njihovo je carstvo nebesko. Jeste fino prepoznati ljepotu, umjetnicko djelo, jos bolje ako mozes sam(a) takvo djelo napraviti, ali cijena je visoka, odvajanje covjeka od prirode. A imajuci u vidu razloge zbog kojih je covjek ubio milione ljudi tokom istorije ocito je da tih ubistava ne bi bilo da covjek nije bio u mogucnosti da razmislja i da pronalazi razna opravdanja zasto ubija (vise ciljeve zbog kojih ubija). I da nema tih razloga, jedino zbog cega bi covjek ubijao bi bilo samoodrzanje (odbrana i hrana i eventualno borba za zenku/muzijaka). Ne bi se ubijalo u ratovima zbog religije, novca, ovoga, onoga, ubijalo bi se kao i zivotinje zbog prirodnih razloga, ne zbog vjestackih razloga koje su nam je razum i civilizovanost nametnule kao racionalne.

Svaki covjek umire. Tehnologija jeste produzila zivot skoro duplo u proteklih 400 godina. Ali umjetnost itd nije promijenila cinjenicu da svako umire. Tako i Pikaso, jeste bio umjetnik, ali i da nije zavrsio bi isto, mrtav. Tako da nema znacaja to st oje bio umjetnik. A i oni koji su receptori njegove umjetnosti nece zivjeti duze jer su poznavaoci Pikasovog djela. Tako da i njima u kranjem slucaju ta umjetnost nista ne znaci. Bilo umjetnosti, ne bilo, svi zavrsavamo isto. Tako da je sve to irelevantno.
Last edited by kojeime on 18/11/2012 01:45, edited 2 times in total.
fatamorgana

#1045 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

kojeime wrote:

. Kao sto kaze Biblija, blago siromasnima duhom jer njihovo je carstvo nebesko.
Beati pauperes spiritu ne znači "blago siromašnima duhom" (glupanima) već više "blago siromašnima u duhu", (onima koji nisu gramzivi, koji su slobodni od privrženosti), :)
kojeime

#1046 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

fatamorgana wrote:
kojeime wrote:

. Kao sto kaze Biblija, blago siromasnima duhom jer njihovo je carstvo nebesko.
Beati pauperes spiritu ne znači "blago siromašnima duhom" (glupanima) već više "blago siromašnima u duhu", (onima koji nisu gramzivi, koji su slobodni od privrženosti), :)
Neka ti bude. Onda ovako: Pijane i budale Bog cuva, pametni se moraju cuvati sami :) Pa na kraju dodje na isto :)
fatamorgana

#1047 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

kojeime, slažem se s tobom, ljudski um je moćno oružje, ima neograničen potencijal i za zlo i za dobro. Rijetki vladaju vlastitim umom, to je teška disciplina ali ne i nemoguća ....
bizet

#1048 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

kojeime wrote: Uopste je prokletstvo ljudske vrste to sto moze misliti, pa ima sposobnost za umjetnost, filozofiju, nauku. Kao sto kaze Biblija, blago siromasnima duhom jer njihovo je carstvo nebesko. Jeste fino prepoznati ljepotu, umjetnicko djelo, jos bolje ako mozes da sam(a) takvo djelo napraviti, ali cijena je visoke, odvajanje covjeka od prirode. A imajuci u vidu razloge zbog kojih je covjek ubio milijarde ljudi tokom istorije ocito je da tih ubistava ne bi bilo da covjek nije bio u mogucnosti da razmislja i da pronalazi razna opravdanja zasto ubija (vise ciljeve zbog kojih ubija). I da nema tih razloga, jedino zbog cega bi covjek ubijao bi bilo samoodrzanje (odbrana i hrana i eventualno borba za zenku/muzijaka). Ne bi se ubijalo u ratovima zbog religije, novca, ovoga, onoga, ubijalo bi se kao i zivotinje zbog prirodnih razloga, ne zbog vjestackih razloga koje su nam je razum i civilizovanost nametnule kao racionalne.
car si....jel' ti to malo zaheb. il' stvarno tako mislis?
dobro, nesto sam naucila....razum je vjestacki, a umjetnost je jedna od glavnih krivaca za zlo na ovom svijetu
najbriljantnija je recenica iz Biblije (nisam je citala ali hajde vjerujem ti...mada mi to nelogicno jer svecenici bogami uce da sviraju i pjevaju i fino se kulturno uzdizu, a obrazovanje im je na pristojnom nivou...znaci to bi bilo nesto tipa "ne radi kao sto hodza radi, nego kao sto prica" doslovno)

zahebi ti to carstvo nebesko ako dolazi po toj cijeni...preskupa je za nas obicne ljude :)
bizet

#1049 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

kojeime wrote: Svaki covjek umire. Tehnologija jeste produzila zivot skoro duplo u proteklih 400 godina. Ali umjetnost itd nije promijenila cinjenicu da svako umire. Tako i Pikaso, jeste bio umjetnik, ali i da nije zavrsio bi isto, mrtav. Tako da nema znacaja to st oje bio umjetnik. A i oni koji su receptori njegove umjetnosti nece zivjeti duze jer su poznavaoci Pikasovog djela. Tako da i njima u kranjem slucaju ta umjetnost nista ne znaci. Bilo umjetnosti, ne bilo, svi zavrsavamo isto. Tako da je sve to irelevantno.
koga briga koliko je ko zivio ili ce zivjeti
kojeime

#1050 Re: Za predane Životu

Post by kojeime »

bizet wrote:
kojeime wrote: Uopste je prokletstvo ljudske vrste to sto moze misliti, pa ima sposobnost za umjetnost, filozofiju, nauku. Kao sto kaze Biblija, blago siromasnima duhom jer njihovo je carstvo nebesko. Jeste fino prepoznati ljepotu, umjetnicko djelo, jos bolje ako mozes da sam(a) takvo djelo napraviti, ali cijena je visoke, odvajanje covjeka od prirode. A imajuci u vidu razloge zbog kojih je covjek ubio milijarde ljudi tokom istorije ocito je da tih ubistava ne bi bilo da covjek nije bio u mogucnosti da razmislja i da pronalazi razna opravdanja zasto ubija (vise ciljeve zbog kojih ubija). I da nema tih razloga, jedino zbog cega bi covjek ubijao bi bilo samoodrzanje (odbrana i hrana i eventualno borba za zenku/muzijaka). Ne bi se ubijalo u ratovima zbog religije, novca, ovoga, onoga, ubijalo bi se kao i zivotinje zbog prirodnih razloga, ne zbog vjestackih razloga koje su nam je razum i civilizovanost nametnule kao racionalne.
car si....jel' ti to malo zaheb. il' stvarno tako mislis?
dobro, nesto sam naucila....razum je vjestacki, a umjetnost je jedna od glavnih krivaca za zlo na ovom svijetu
najbriljantnija je recenica iz Biblije (nisam je citala ali hajde vjerujem ti...mada mi to nelogicno jer svecenici bogami uce da sviraju i pjevaju i fino se kulturno uzdizu, a obrazovanje im je na pristojnom nivou...znaci to bi bilo nesto tipa "ne radi kao sto hodza radi, nego kao sto prica" doslovno)

zahebi ti to carstvo nebesko ako dolazi po toj cijeni...preskupa je za nas obicne ljude :)
Ne, umjetnost nije glavni krivac za zlo. Glavni krivac za zlo je bice sposobno za umjetnost. Zivotinje nisu zle. Ali nemaju smisao za umjetnost. Cijena koju placamo za visi nivo svijesti i razuma od zivotinja je nasa sposobnost i zelja za zlo. Da nemamo razum ne bi imali ni sposobnost za umjetnost ali ne bi imali ni sposobnost ni zelju da cinimo zlo. To je cinjenica. Zato je razum prokletstvo. Ovo stvarno mislim.
Post Reply