Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Tomahawk11
Globalni moderator

#102476 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

dr_arsla wrote: 19/03/2020 22:55
dr_arsla wrote: 19/03/2020 20:14 Može li meni neko, laiku, objasniti kako se vrijednost nećega povećava dokapitalizacijom, a taj isti ne proizvodi novu vrijednost nego troši na tekuće obaveze.
Da to radi država, rekao bih da ide u dužničko ropstvo.
Može li neko odgovoriti.
Imaš veš mašinu vrijednu 1000 KM, neko ti da 1000 KM, hoće da dokapitalizuje veš mašinu (da kupiš novu od 2000 koja ce biti 50:50), ti potrošiš u kladionici i dalje imaš veš mašinu. Kako je porasla vrijednost veš mašine za 1000 KM. Ja vidim samo dug od 1000 KM. I jednu veš mašinu.
Jebi ga, laik sam.
Odgovori prvo ti koliko tvoj klub stvara, pa ćemo dalje ;-)
manijak1

#102477 Re: Premijer liga BiH

Post by manijak1 »

Nema titule na guzove , odmah se uzbihuzurili .
Jučer Udruženje , danas D.D. :shock: :lol: sutra Tanprćija .Sve legalno :D
E pa ....nije džaba Cobra :D šestoaprilac.
budzetlija

#102478 Re: Premijer liga BiH

Post by budzetlija »

manijak1 wrote: 20/03/2020 08:00 Nema titule na guzove , odmah se uzbihuzurili .
Jučer Udruženje , danas D.D. :shock: :lol: sutra Tanprćija .Sve legalno :D
E pa ....nije džaba Cobra :D šestoaprilac.
Vi treba da se odlucite sta smo 👍
manijak1

#102479 Re: Premijer liga BiH

Post by manijak1 »

budzetlija wrote: 20/03/2020 08:02
:oops: A vi da se bolje pripremite i obučite , da nas ugasite :lol: :thumbup:
budzetlija

#102480 Re: Premijer liga BiH

Post by budzetlija »

manijak1 wrote: 20/03/2020 08:06
budzetlija wrote: 20/03/2020 08:02
:oops: A vi da se bolje pripremite i obučite , da nas ugasite :lol: :thumbup:
Sta smo :roll:

Borba protiv Corone ce se za nekih 30 godina predstavljati kao kljucna u borbi za opstanak kluba, necete vise spominjati UDBU :thumbup: barem po izjavi Dzubura tako zvuci.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#102481 Re: Premijer liga BiH

Post by Pitar sa Kariba »

Evo sad zvao klub da pitam sta smo. Ka'e teta Aida: "Šampioni"!
:shock:

Da hoce poceti, poklat' cemo se ovako....
:mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#102482 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

Pitar sa Kariba wrote: 20/03/2020 08:14 Evo sad zvao klub da pitam sta smo. Ka'e teta Aida: "Šampioni"!
:shock:

Da hoce poceti, poklat' cemo se ovako....
:mrgreen:
Jel bilo ono: ŠAM-PIONI :hajmooo: ili onako službeno :zoka:
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#102483 Re: Premijer liga BiH

Post by Pitar sa Kariba »

Ma sluzbeno (SAM PI ONI), znas Aidu..... :mrgreen:
Ricken

#102484 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

strong69 wrote: 20/03/2020 07:22
Ricken wrote: 19/03/2020 16:19
strong69 wrote: 19/03/2020 12:52

Zagreb i Beograd su primjer kriminala i zloupotrebe javnih sredstava.
Da, da, a mi smo jedna čista i nevina sredina. :lol:
O tome pricam. I jedni i drugi i treci zloupotrebljavaju novac poreskih obveznika. U cemu nisam jasan? Ako si profesionalni sportski klub, bez obzira na nacin organizacije ne mozes dobijati javni novac. Kazes da imas privatni biznis, je li ti drzava donirala sta? Napravila ti zgradu, halu, kupila auta?
Meni osobno nije dala direktne subvencije ili pomoći, jer nisam ni tražio, ali poznajem druge slučajave koji su uz pomoć javnih programa i direktnih subvencija, pokrenuli ili održali sasvim pristojne poslovne poduhvate. Imam naravno, i koristim različite subvencije kroz porezne olakšice za zapošljavanje ili investiranje. I to je korištenje javnih sredstava, jer se država odrekne dijela poreznih prihoda.

Ne vidim ništa u tome loše, jer kad nemaš privredne aktivnosti, uključivo i sportske, ne pune se ni ti isti budžeti.

Nisu samo Željo i Sarajevo ti koji primaju određena sredstva od nekog nivoa vlasti, koliko je to opravdano je političko pitanje. Po mom ličnom mišljenju jeste, jer imamo jedinstven način oporezivanja profesionalnog sporta, u odnosu na ostatak europe, gdje naši klubovi izdvajaju % značajno više u odnosu na klubove u Europi. Transformacija načina oporezivanja profesionalnog sporta bi tim klubovima omogućila značajno veću akumulaciju sredstava u odnosu na godišnje grantove koje dobijaju.

Ako već nabrajamo, onda treba pomenuti i profesionalne pružatelje usluga dostave vode, grijanja, gasa, čistoće, proizvođača iz namjenske industrije i sličnih djelatnosti gdje je učešće državne pomoći značajno čak i esencijalno.

Svima njima zajedničko je da su u većinskom vlasništvu nekog nivo vlasti, ili su dio društvene zajednice, kao i klubovi, pri čemu nismo sigurni za vas :D

Upravu si, na to se pitanje može gledati i drugačije, ali to zahtjeva sistemsku pristup, a ne samo rezanje sredstava za pojedinačnog subjekta jer nam nije simpatičan. Model poreznih olakšica, koji postoji na zapadu, za one koji ulažu u profesionalne klubove, je također način alokacije javnih sredstava poreznih obveznika, kojih su se recimo te države odrekle u korist ulaganja u profesionalni sport.

U svakom slučaju, ne mogu klubovi zloupotrebljavati javna sredstva, već oni koji ih alociraju.

U jeku ove krize, biće zanimljivo, kakve će programe različiti nivoi vlasti osmisliti za privredne subjekte, jer potraje li ovo duže od mjesec ili dva (u optimističnoj varijanti), siguran sam da će biti otpuštanja. A to nije dobro za ekonomiju kao cjelinu jer će se značajno, dugoročno, smanjivati i budžetski prilivi.
strong69

#102485 Re: Premijer liga BiH

Post by strong69 »

Ricken wrote: 20/03/2020 08:35
U jeku ove krize, biće zanimljivo, kakve će programe različiti nivoi vlasti osmisliti za privredne subjekte, jer potraje li ovo duže od mjesec ili dva (u optimističnoj varijanti), siguran sam da će biti otpuštanja. A to nije dobro za ekonomiju kao cjelinu jer će se značajno, dugoročno, smanjivati i budžetski prilivi.
U sustini, i fudbal kao dio ekonomije pretrpice velike stete. Bice tesko ocekivati da sportski kolektivi koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem izadju sami sa ovim na kraj. Neophodna je pomoc svih. Od Porezne uprave, preko UIO, banaka...
manijak1

#102486 Re: Premijer liga BiH

Post by manijak1 »

Ricken wrote: 20/03/2020 08:35 U svakom slučaju, ne mogu klubovi zloupotrebljavati javna sredstva, već oni koji ih alociraju.
Na strateškim mjestima njihovi , od šampiona i divova, ljudi.
Pitar sa Kariba wrote: 20/03/2020 08:25 Ma sluzbeno (SAM PI ONI), znas Aidu..... :mrgreen:
Ja ne znam Aidu :oops: :D al načuo sam da često ide po šampite :D
Ricken

#102487 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

@budžetlija:

To su samo javni spinovi za mase poput tebe. Kakva transformacija glasačkih prava, ljudi svakako imaju kontrolu nad klubom i ništa se bitno nije promjenilo, niti je zakonski izvodivo. U kojem je registru ta transformacija upisana? Ni u jednom, objava za medije, jer je zakonski ne utemeljeno.

Vidjet ćemo šta će to značiti sa aspekta finansijske pozicije, kad se objave finansijski izvještaji, da li će to ostati obaveze ili će se priznati kao neki vid izvora (suštinski donacija).

Po mom mišljenju iz praktičnih razloga klub, a i "ulagači", bi bili ludi da izvrše konverziju, prvo jer porezno košta, drugo što eventualnu transformaciju čini puno težom i ne povoljnijom za klub i ulagače.

Zakon o sportu postoji, i on daje mogućnost da se klubovi organiziraju kao privredna društva, ograničene odgovornosti ili dionička društva.

Problem je zakonski okvir transformacije, koji ne postoje (neki pandan zakonu o privatizaciji). To je pitanje, koje, siguran sam, se neće riješiti brzo, i trenutno niti jedan nivo vlasti ne radi na takvom zakonskom riješenju.

O čemu se radi, klubovi su udruženja, i nemogu imati vlasnika. Donese se recimo zakon o transformaciji iz UG u d.o.o. ili d.d., postavlja se pitanje, pošto su UG u društvenoj svojini, jer obavljaju društevno korisne aktivnosti, kome idu ta sredstva od sticanja vlasništva, tj. kojem državnom nivou.
Opštini, Kantonu, Gradu, Federaciji ili državi?

U vašem slučaju te "konverzije" obaveza u kapital mogu biti vrlo ne povoljne za vlasnike, jer suštinski u modelu transformacije to može odražavati vrijednost koju ponovo treba da plate nekom nivou vlasti za potrebe transformacije.

U Hrvatskoj je taj cirkus prošao Hajduk, i primatelj sredstava je bio grad Split. Model se pokazao kao ne efikasan, jer je to skup način upravljanja klubovma sa podjeljenom odgovornosti gdje niko u biti ne preuzima punu odgovornost za upravljanje klubom.
Opet tržišta kapitala zemalja kao mi i Hrvastka su mala i ne likvidna, tako da imateljima dionica takva ulaganja ne znače ništa.

Usput imaš jako puno velikih klubova koji su organizovani kao udruženja građana, koje to ne spriječava da postižu vrhunske rezultate i imaju stabilne izvore finansiranja.
Ricken

#102488 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

strong69 wrote: 20/03/2020 08:50
U sustini, i fudbal kao dio ekonomije pretrpice velike stete. Bice tesko ocekivati da sportski kolektivi koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem izadju sami sa ovim na kraj. Neophodna je pomoc svih. Od Porezne uprave, preko UIO, banaka...
I onda napadate Džubura. što je rekao nešto čega je svako normalan svjestan.
manijak1

#102489 Re: Premijer liga BiH

Post by manijak1 »

Što će reć mi prosimo , a oni tuše maramice i olovke.
Ricken

#102490 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

manijak1 wrote: 20/03/2020 09:06 Što će reć mi prosimo , a oni tuše maramice i olovke.
:lol: :lol: :lol: :lol:
budzetlija

#102491 Re: Premijer liga BiH

Post by budzetlija »

manijak1 wrote: 20/03/2020 09:06 Što će reć mi prosimo , a oni tuše maramice i olovke.
Samo vas prati :thumbup:

Image

@Ricken

Pa kako to niko ziv da ukaze da mi radimo mimo svih zakona?

Citajuci napisano, kod nas nema nista da je regularno, ama bas nista, od statuta do poslovanja. Ili ima, pomalo i ovog i onog, sto je ustvari zamazivanje ociju ovakvim ko ja, haj i to cu svariti ali kako zamazase oci citavoj javnosti e to ne mogu.
Ricken

#102492 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

budzetlija wrote: 20/03/2020 09:15
Samo vas prati :thumbup:

Image

@Ricken

Pa kako to niko ziv da ukaze da mi radimo mimo svih zakona?

Citajuci napisano, kod nas nema nista da je regularno, ama bas nista, od statuta do poslovanja. Ili ima, pomalo i ovog i onog, sto je ustvari zamazivanje ociju ovakvim ko ja, haj i to cu svariti ali kako zamazase oci citavoj javnosti e to ne mogu.
Nisam rekao da poslujete ne zakonito, samo da vam način upravljanja nije u skladu sa Zakonom u skladu sa kojim ste osnovani.
Nezakonito poslovanje bi značilo da ne plaćate poreze i doprinose, PDV i slično.

Kanton, pri kojem ste registrovani vas pustio zbog političkih razloga, i omogućio sebi da zaradi jednom kada se pokrene pitanje transformacije, ili da vas gurne u još veći ambis kad ovi vaši ulagači skontaju da su se malo zajebali. Već viđeno kod nas raznim primjerima nepoštenih "privatizacija".
Tomahawk11
Globalni moderator

#102493 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

Brižne komšije...mi rupa u zakonu, propašćemo, nismo u skladu s zakonom...sve ono što oni nisu :thumbup:
manijak1

#102494 Re: Premijer liga BiH

Post by manijak1 »

Tomahawk11 wrote: 20/03/2020 09:28 Brižne komšije...mi rupa u zakonu, propašćemo, nismo u skladu s zakonom...sve ono što oni nisu :thumbup:
:oops: haj ne kaži da nije tako, vi nas gasite , a mi ko Vječna vatra :lol:
ibizza

#102495 Re: Premijer liga BiH

Post by ibizza »

manijak1 wrote: 20/03/2020 09:32
Tomahawk11 wrote: 20/03/2020 09:28 Brižne komšije...mi rupa u zakonu, propašćemo, nismo u skladu s zakonom...sve ono što oni nisu :thumbup:
:oops: haj ne kaži da nije tako, vi nas gasite , a mi ko Vječna vatra :lol:
Lendrićeva :D
budzetlija

#102496 Re: Premijer liga BiH

Post by budzetlija »

Da nas gurnu dublje u glib tako sto daju pare, pa nije ti ovo GP Put jbt gdje su se pare samo izvlacile dok niko dinara nije donosio... al najjace, pustili vas da upravljate mimo zakona, pa zasto niko to ne ospori, zasto?

Eto ti prvi.

Kod nas je sve spremno statutom za tu transformaciju, ulog predje u dionicu i nastavis dalje.
strong69

#102497 Re: Premijer liga BiH

Post by strong69 »

Ricken wrote: 20/03/2020 09:01
strong69 wrote: 20/03/2020 08:50
I onda napadate Džubura. što je rekao nešto čega je svako normalan svjestan.
Hajmo se prestati generalisati u komunikaciji. Ja ga nisam napao a po tvome ispada da jesam. Ko god radi u privredi i poslodavac je ili menadzer zna da je neophodno biti pomognut od drzave.
mosa rajvosa

#102498 Re: Premijer liga BiH

Post by mosa rajvosa »

Ricken
Prijavi finansijskoj politici pa da vidimo, mlatis praznu slamu i pravis se da znas neke zakone a ustvari nemas blage veze.
7-7
budzetlija

#102499 Re: Premijer liga BiH

Post by budzetlija »

Pa tu upravo ja govorim, a jel mislis da to oni nisu provjeravali :roll: ja sam ubjeđujen da jesu, pa prvi bi oni pricali po medijima da je ista nelegalno, Amar nas spominje svaki press a kamoli da za ovo :D

Skidam kapu Kusturici i ostalima kako legalno zajebase i kanton i drzavu i NS, sve redom :thumbup:
Ricken

#102500 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

mosa rajvosa wrote: 20/03/2020 11:12 Ricken
Prijavi finansijskoj politici pa da vidimo, mlatis praznu slamu i pravis se da znas neke zakone a ustvari nemas blage veze.
7-7
Zašto me upućuješ na instituciju koja nije nadležna za takva pitanja?

Pa eto ti mi citiraj zakonski okvir koji pobija ovo što sam rekao i citirao?

U neku konkretniju priču me nećete uvući sa razlogom.
Last edited by Ricken on 20/03/2020 11:47, edited 1 time in total.
Locked