Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#10226 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

amar1994 wrote:super se pridrzavaju i na AP-u :lol: :lol: :lol: :run:
Jbg. neki ljudi fakat ne znaju, drgi su bahati (može im se), treći nadogirani...itd. Ali meni je gore kada ljudi misle da znaju voziti i onda se prave pametni.
Drvosjeca iz Dejcica

#10227 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
zdruzdjo wrote:Veceras sam dva puta isao dionicu malta-carsija i nazad.
Necete vjerovati oba puta sam se brze kretao krajnjom desnom trakom nego srednjom i lijevom. bukvalno u ove dvije trake guzva dok je desna bila prazna. negdje te negde na skretanjima kod semafora je malo zastajalo.
I svi uredno 45-48.
Ma mi smo cudo.
Pa u gradu ne važi pravilo brža/sporija traka kao na autoputu tko da ne vidim gdje je problem. Svakako ti je graničenje 60km/h, odnosno 50km/h u gradu s tim da ti tolerišu tih 10.
Ajmo malo osnovna pravila u saobracaju:

Po cl. 39 ZOBS-a
1. vozac je duzan da vozi desnom trakom.
2. Izuzetno moze voziti trakom koja nije desna ako postoji vise traka u istom smijeru, ALI AKO TIME NE OMETA VOZILA IZA SEBE.

Znaci, lijevom mozes voziti 40-50 km/h time ne krsis propis o prekoracenju brzine, ako nema nikog iza tebe ne krsis nijedan drugi propis, ali ako iza tebe neko vozi 60 kmh onda krsis i to upravo ovaj koji sam ukratko naveo. Iakoje bilo nekih inzenjera koji su pokusali osporiti ovu vrlo jednostavnu stvar ostalo je neodgovoreno pitanje, kako se moze ometati vozac iza tebe osim sporom voznjom? Naglo ubrzanje, usporavanje i signalizacija su regulisani drugim clanovima.

Vezano za konstataciju da ne vazi pravilo jer postoje skretanja lijevo i desno, isti taj clan 39 autobuse i kamione preko 3,5t ogranicava da voze iskljucivo desnom trakom ali im nije zabranjeno da skrecu lijevo jer zakon dozvoljava da se blagovremeno prestroje radi skretanja, sto nije isto sto i voznaj lijevom trakom.
Hvala, upravo to i govorim u prošlom postu a i zakon je rekao...
Izuzetno moze voziti trakom koja nije desna ako postoji vise traka u istom smijeru, ALI AKO TIME NE OMETA VOZILA IZA SEBE
Vozila možeš ometati i desnom trakom vožnjom od 20km/h ali to su ekstremni primjeri. Vožnjom u lijevoj traci od recimo 58km/h ti ne ometaš vozila iza sebe jer ti je ograničenje 60km/h...nemojte banalizirati stvari. Svi se znamo zaletiit i po 75km/h pa prikočiti. Za kamione nisam ni govorio jer ne vozim kamion.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 22/05/2017 23:40, edited 1 time in total.
Better Man

#10228 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

Prvo i osnovno. U Sarajevu na potezu Baščaršija - Ilidža i obratno nepostoji traka za brzu vožnju i sporiju vožnju.Voziš onom trakom u zavisnosti gdje ideš. Ako trebam skrenuti lijevo, vozit ću lijevom trakom, a ne desnom pa gledati poslije kako da se prestrojim. Otiđite malo po Evropi, pa vidite kaki se vozi u gradu.
Last edited by Better Man on 22/05/2017 23:44, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#10229 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Better Man wrote:Prvo i osnovno. U Sarajevu na potezu Baščaršija - Ilidža i obratno nepostoji traka za brzu vožnju i sporiju vožnju.Voziš onom trakom u zavisnosti gdje ideš. Ako trebam skrenuti lijevo, vozit ću lijevom trakom, a ne desnom pa gledati poslije kaki da se prestrojim. Otiđite malo po Evropi, pa vidite kaki se vozi u gradu.
Ma ljudi miješaju vožnju po autoputu. Čak ni na autoputu ne postoji brza i spora traka jer lijeva je samo za preticanje i moraš se vratiti u desnu što je prije moguće. Zakon kaže da se vozi krajnjom desnom ali vidimo i to da kaže...
Izuzetno moze voziti trakom koja nije desna ako postoji vise traka u istom smijeru, ALI AKO TIME NE OMETA VOZILA IZA SEBE
Normalno da se lijevom trakom nećeš voiti 20-30 km/h mada to u Saraejvu u vrijeme gužvi i špice ne važi jer sve tri trake budu zaglavljene zbog prirode saobraćajanica i drugih uslova.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10230 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

evo jos jednog pravnika....za brzu ne postoji,ali za sporu postoji desna, ne treba ici u evropu,citaj i potrudi se da razumijes procitano,eno ti clan tempuser postavio :roll:
Last edited by bitanga_sa_otesa on 22/05/2017 23:45, edited 1 time in total.
tempuser

#10231 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Better Man wrote:Prvo i osnovno. U Sarajevu na potezu Baščaršija - Ilidža i obratno nepostoji traka za brzu vožnju i sporiju vožnju.Voziš onom trakom u zavisnosti gdje ideš. Ako trebam skrenuti lijevo, vozit ću lijevom trakom, a ne desnom pa gledati poslije kaki da se prestrojim. Otiđite malo po Evropi, pa vidite kaki se vozi u gradu.
Ti se poslije provale sa zabranjenim polukruznim ne javljaj sa analizama i Europom nego citaj ZOBS ne bi li naucio osnovna pravila, a posebno clan 39 sve dok ne shvatis sta znaci ometati vozace iza sebe.
amar1994

#10232 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Ma dzaba pises :wink:
orinoco

#10233 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by orinoco »

Black swan wrote:ako se kucnem u kružnom zovem te za svjedoka i porotu :sax:
Jesi se ti kucnuo večeras u kružnom na Č. Vili? Ukupno 4 automobila

Image
amar1994

#10234 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:

joj glupana :run:
Better Man

#10235 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

tempuser wrote:
Ti se ekspertu poslije provale sa zabranjenim polukruznim ne javljaj sa analizama i Europom nego citaj ZOBS ne bi li naucoio osnovna pravila, a posebno clan 39 sve dok ga ne shvatis.
Eto ti ćeš mi kazati. Neki lafo ekspert, a nemaš blage veze o pravilu vožnje u gradu. Krivo ti što ne možeš jurcati po gradu. U gradu voziš onom trakom u zavisnosti gdje ideš i ne postoji brza i spore traka u grad ni pod razno. Postoji samo na autoputu i otvorenoj, tj brzoj cesti gdje nema nikakvih naselja i skretanja. Zašto bi vozio desnom ako ću trebati skrenuti lijevo i obratno i onda razmišljao da li ću moći na vrijeme da se prestrojim i da li će me ko pustiti.
Drvosjeca iz Dejcica

#10236 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote:
Ti se poslije provale sa zabranjenim polukruznim ne javljaj sa analizama i Europom nego citaj ZOBS ne bi li naucio osnovna pravila, a posebno clan 39 sve dok ne shvatis sta znaci ometati vozace iza sebe.
Ne bih ja ulazio u te dubioze i prozivke ali nije BiH na Marsu pa kod nas važe drugi zakoni. ZOBS je u skladu sa EU direktivama, uglavnom, dio smo porodice unificiranih saobraćajnih pravila u Evropi i nigdje, nigdje i nigdje to ne važi šta tvrde neki da se mora obavezno voziti desnom trakom a i citirao si sam zakon koji kaže da se može voziti i ostalim trakama ako postoje naravno i ako ne ometaš saobraćaj.
tempuser

#10237 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Hvala, upravo to i govorim u prošlom postu a i zakon je rekao...
Vozila možeš ometati i desnom trakom vožnjom od 20km/h ali to su ekstremni primjeri. Vožnjom u lijevoj traci od recimo 58km/h ti ne ometaš vozila iza sebe jer ti je ograničenje 60km/h...nemojte banalizirati stvari. Svi se znamo zaletiit i po 75km/h pa prikočiti. Za kamione nisam ni govorio jer ne vozim kamion.
Mozes, ali ne krsis zakon, sve sto se saobracaja tamo gdje postoji dvije i vise traka u istom pravcu je napisano, po zakonu nekog mozes usporavati trakama koje nisu desna. Zakon je koncipiran tako da ga svi postuju, pa tako ti teoretski po zakonu ne mozes usporavati nikog sa 58 u lijevoj traci.
Ne vozis kamion, ali ista pravila vaze za sve, ako sporom voznjom u srednoj i lijevoj traci ometas vozace iza sebe, a hoces da skrenes lijevo, radis isto sto i oni kojio smiju voziti samo desnom, blagovremeno se prestrojis u lijevu traku i dalje u izlivnu, ali ne guslas lijevom od Malte jer trebas skrenuti lijevo na Otoci.
bitanga_sa_otesa

#10238 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

ja jurim 60km/h po gradu i stalno blicam i sviram debilima koji gamizu 30-40km/h
zdruzdjo

#10239 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:.....................
Nemoj gorane pls. zatrolacemo do besvjesti.
Dobro znaju ovi to koji pisu o tome da on moze po zakonu voziti 34,5 km/h krajnom lijevom, samo obicno to je bas ona populacija koju sam naveo. "just because i can"
I takvima nema svrhe objasnjavati ni zakone ni neku nepisanu saobracajnu kuturu.
Moj post je bio upravo o tome jer mi je bilo nevjerovatno da se tako fluidno mogu kretati trakom koja je po svim zakonima univerzuma upravo ona koja bi trebala imati najsporiji protok saobracaja.
bitanga_sa_otesa

#10240 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

zdruzdjo wrote: I takvima nema svrhe objasnjavati ni zakone ni neku nepisanu saobracajnu kuturu.
takvi kad ih preteknem od mene dobiju punu kocnicu ,danas je jedan debil s crvenom fabijom dobio ,jer gamize 20km/h
tempuser

#10241 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Better Man wrote:
tempuser wrote:
Ti se ekspertu poslije provale sa zabranjenim polukruznim ne javljaj sa analizama i Europom nego citaj ZOBS ne bi li naucoio osnovna pravila, a posebno clan 39 sve dok ga ne shvatis.
Eto ti ćeš mi kazati. Neki lafo ekspert, a nemaš blage veze o pravilu vožnje u gradu. Krivo ti što ne možeš jurcati po gradu. U gradu voziš onom trakom u zavisnosti gdje ideš i ne postoji brza i spore traka u grad ni pod razno. Postoji samo na autoputu i otvorenoj, tj brzoj cesti gdje nema nikakvih naselja i skretanja. Zašto bi vozio desnom ako ću trebati skrenuti lijevo i obratno i onda razmišljao da li ću moći na vrijeme da se prestrojim i da li će me ko pustiti.
Eto bas cu ti ja kazati, upinjes se u finese, nesto kao tumacis i analiziras, a kad si sav bitan i vazan odvalio gluposti o polukruznom kod DHL-a si dokazao da ne znas osnovne propise, a kamo li ovo. U gradu mozes ometati vozace iza sebe u svim trakama osim u desnoj.
Kao sto napisah, citaj clan 39/3 sve dok ne shvatis sta znaci ometanje vozaca iza sebe.
bitanga_sa_otesa

#10242 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

mal mu je mozak da shvati....
amar1994

#10243 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

zdruzdjo wrote:
Dobro znaju ovi to koji pisu o tome da on moze po zakonu voziti 34,5 km/h krajnom lijevom, samo obicno to je bas ona populacija koju sam naveo. "just because i can"
I takvima nema svrhe objasnjavati ni zakone ni neku nepisanu saobracajnu kuturu.
Moj post je bio upravo o tome jer mi je bilo nevjerovatno da se tako fluidno mogu kretati trakom koja je po svim zakonima univerzuma upravo ona koja bi trebala imati najsporiji protok saobracaja.
Image
zdruzdjo

#10244 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:.......................... a kad si sav bitan i vazan odvalio gluposti o polukruznom kod DHL-a si dokazao da ne znas osnovne propise,......................

uh to je vrh fakat. Svaki put kad prodjem tuda naumpadne mi ta odvala.....
Drvosjeca iz Dejcica

#10245 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Hvala, upravo to i govorim u prošlom postu a i zakon je rekao...
Mozes, ali ne krsis zakon, sve sto se saobracaja tamo gdje postoji dvije i vise traka u istom pravcu je napisano, po zakonu nekog mozes usporavati trakama koje nisu desna. Zakon je koncipiran tako da ga svi postuju, pa tako ti teoretski po zakonu ne mozes usporavati nikog sa 58 u lijevoj traci.
Ne vozis kamion, ali ista pravila vaze za sve, ako sporom voznjom u srednoj i lijevoj traci ometas vozace iza sebe, a hoces da skrenes lijevo, radis isto sto i oni kojio smiju voziti samo desnom, blagovremeno se prestrojis u lijevu traku i dalje u izlivnu, ali ne guslas lijevom od Malte jer trebas skrenuti lijevo na Otoci.
Ma to se podrazumjeva da nećeš voziti lijevom od Malte do Otoke 30km/h, ja ne govorim za takve ekstremne primjere, govorim za normalnu vožnju od cca. 58-61 km/h. Ja od početka tvrdim da zakon ne poznaje brzu i sporu traku u gradu i zaista ZOBS to nigdje ne spominje, možeš voziti svim trakama u istom sijeru pod uslovom da ne ometaš saobraćaj. Ove primjere koje ljudi navode nije da nema ali isto tako u Sarajevu budu takve gužve da to pravilo jednostavno nije povodivo. Teorijski zakon je jedno a praktična vožnja puno puta sasvim drugo. Bilo bi godno vidjeti da li ZOBS predviđa kazne za one koji "ometaju druge vozače" i kako to službeno lice može utvrditi? Da li je iko dobio kaznu za sporu vožnju u Sarajevu?
orinoco

#10246 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by orinoco »

bitanga_sa_otesa wrote:ja jurim 60km/h po gradu i stalno blicam i sviram debilima koji gamizu 30-40km/h
U mene se auto sam gasi na ispod 40 km/h :D

Treba podići granicu u gradu sa 60 na 70 km/h :oops:
amar1994

#10247 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

ima jos boljih , jako auto , tipa 3.0 i vise , uz brdo ga gusla 20 prvom :-) :-)

meni to nikad nece jasno bit , pustanje gasa uz brdo i razvuce se ko gladan srat :run:
Last edited by amar1994 on 23/05/2017 00:05, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#10248 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

orinoco wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:ja jurim 60km/h po gradu i stalno blicam i sviram debilima koji gamizu 30-40km/h
U mene se auto sam gasi na ispod 40 km/h :D

Treba podići granicu u gradu sa 60 na 70 km/h :oops:
Treba prvo uskladiti semafore bolje, opremiti ih pametnim pelazima pa onda dizati na 70.
tempuser

#10249 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
Mogu ako nema niko brzi iza njih Dozvoli da ti citiram:

Član 39.
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom
kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.

Nema tu nikakvog "just because i can", ali nije proposana sankcija pa se svi ponasao tako.
bitanga_sa_otesa

#10250 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

amar1994 wrote:ima jos boljih , jako auto , tipa 3.0 i vise , uz brdo ga gusla 20 prvom :-) :-)

meni to nikad nece jasno bit , pustanje gasa uz brdo i razvuce se ko gladan srat :run:
znas ti posto je gorivo???
Post Reply