Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Distortion
#10226 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Onda je meni stari pogresno rekao vezano za taj dio trase. Fakticki taj novi tunel na A1 ce biti blizu ovog tunela na M17 ako dobro vidim po mapi.
-
tec
#10227 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na južnoj strani novi tunel neće biti blizu nego sa druge strane starog grada Vranduk, dok na sjevernoj će prolaziti iznad ulaza u stari tunel.Distortion wrote:Onda je meni stari pogresno rekao vezano za taj dio trase. Fakticki taj novi tunel na A1 ce biti blizu ovog tunela na M17 ako dobro vidim po mapi.
- Matzan
#10228 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Možeš li, molim te, pojasniti par stvari u vezi ove mape:So What! wrote:
Jesu li već obezbijeđena sredstva za ove sve poddionice do Nemile, zavisi li neka od njih od akciza?
Kada se očekuje puštanje u promet neke upotrebljive cjeline na ovoj dionici?
Kada se očekuje završetak i puštanje u promet kompl. poddionice do Nemile.
Izvinjavam se ako pisao već o tome, ali je tema (nažalost opravdano) kontaminirana politikom i nekim drugim diskusijama, tako da mi je to možda promaklo.
- So What!
#10229 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije problemMatzan wrote:Možeš li, molim te, pojasniti par stvari u vezi ove mape:So What! wrote:
Jesu li već obezbijeđena sredstva za ove sve poddionice do Nemile, zavisi li neka od njih od akciza?
Kada se očekuje puštanje u promet neke upotrebljive cjeline na ovoj dionici?
Kada se očekuje završetak i puštanje u promet kompl. poddionice do Nemile.
Izvinjavam se ako pisao već o tome, ali je tema (nažalost opravdano) kontaminirana politikom i nekim drugim diskusijama, tako da mi je to možda promaklo.
Nisu obezbjeđena, ovo su bila više projektovani izvori finansiranja za ove dionice.
Nažalost, puštanje prve upotrebljive dionice se ne može očekivati do 2020. godine. Problem je što je EBRD uslovio akcizama treću pod-dionicu Zeničke obilaznice Donja Gračanica - Tunel Zenica, a koja uključuje petlju Zenica Sjever. Što bi značilo da prve dvije pod-dionice koje su u izgradnji bi mogle biti slijepi put neko vrijeme dok ne pronađu način za finansiranje treće pod-dionice.
OFID, EIB, KFAED nisu uslovljavali ničime izgradnju i spremni su dati novac, ali se još uvijek nije ušlo u ozbiljnije pregovore, a na kraju krajeva, to nije ni moguće zbog problema sa trećom pod-dionicom.
Do Nemile bi autoput mogli imati možda i to je najoptimističnije predviđanje 2021. godine, dakle za nekih 6 godina. Ta dionica bi značila itekako, jer bi se na taja način preskakala skoro čitava Zenička općina.
- Matzan
#10230 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@So What!, Hvala za precizne odgovore.
Nažalost, situacija je gora nego što sam očekivao.
Dionica od Zenice do Nemile mi je uvijek bila ružna za voziti, a i udesi su bili česti.
Nažalost, situacija je gora nego što sam očekivao.
Dionica od Zenice do Nemile mi je uvijek bila ružna za voziti, a i udesi su bili česti.
-
BadBoy
#10231 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@ So What!
A znaš li možda šta znači ovo u dnu slike "JPP/Koncesije 190 miliona". Da li je planirano osigurati ta sredstva putem koncesija i/ili JPP-a? Kako su to zamislili kad uopće nemamo Zakon o JPP na federalnom nivou, dok ja ne znam ni za jedan slučaj dodjele koncesije na federalnom nivou.
A znaš li možda šta znači ovo u dnu slike "JPP/Koncesije 190 miliona". Da li je planirano osigurati ta sredstva putem koncesija i/ili JPP-a? Kako su to zamislili kad uopće nemamo Zakon o JPP na federalnom nivou, dok ja ne znam ni za jedan slučaj dodjele koncesije na federalnom nivou.
-
tec
#10232 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Netačna informacija:So What! wrote: Nije problem
Nisu obezbjeđena, ovo su bila više projektovani izvori finansiranja za ove dionice.
Nažalost, puštanje prve upotrebljive dionice se ne može očekivati do 2020. godine. Problem je što je EBRD uslovio akcizama treću pod-dionicu Zeničke obilaznice Donja Gračanica - Tunel Zenica, a koja uključuje petlju Zenica Sjever. Što bi značilo da prve dvije pod-dionice koje su u izgradnji bi mogle biti slijepi put neko vrijeme dok ne pronađu način za finansiranje treće pod-dionice.
OFID, EIB, KFAED nisu uslovljavali ničime izgradnju i spremni su dati novac, ali se još uvijek nije ušlo u ozbiljnije pregovore, a na kraju krajeva, to nije ni moguće zbog problema sa trećom pod-dionicom.
Do Nemile bi autoput mogli imati možda i to je najoptimističnije predviđanje 2021. godine, dakle za nekih 6 godina. Ta dionica bi značila itekako, jer bi se na taja način preskakala skoro čitava Zenička općina.
EiB, EBRD, KFAED su svi uvjetovali povećanje akciza i pored bombastičnih kontra izjava nekih medija. Svi krediti (navedeni) su zvanično zatraženi i prihvaćeni osim KFAED koji traži dodatne garancije prije prihvaćanja. OFID je opravdao sredstva koja su već poslana na potpisivanje ali ne pokrivaju financijski cijelu dionicu (usput bez Ponirak-D.Gracanica ostaje odvojena).
alienx je postavio linkove na ssc.
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=7013
-
tec
#10233 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Plan za dionicu Nević Polje - Bilješevo je prvobitno bilo JPP Javno Privatno Partnerstvo (kocesija) ali nakon dva pokušaja se je shvatilo da ne postoji zainteresiranih, kao ni za dionicu Poprikuše - Karuša ili dionicu Vc koridora u rs (gdje se javio konzorcij firmi koji je zatražio od rs bude garant za kredit, ponudi zagarantirani prihod i dionicu Doboj - Laktaši (stime da rs za tu dionicu nastavlja placati kredite bez prihoda).BadBoy wrote:@ So What!
- studiorum_tuzlaensis
#10234 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovaj SoWhat! dođe ko neki sveznalica, ali treba uzeti sve sa rezervom što napiše, jer dosta stvari ne provjeri i oslanja se na netačne informacije. 
- Laertes
#10235 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Menščini zna više od Terzića. Što baš i nije teškostudiorum_tuzlaensis wrote:Ovaj SoWhat! dođe ko neki sveznalica, ali treba uzeti sve sa rezervom što napiše, jer dosta stvari ne provjeri i oslanja se na netačne informacije.
Šalim se, da on ne piše ovdje, bila bi samo politika. Keep goin', SoWhat
- studiorum_tuzlaensis
#10236 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nemam ništa protiv, puno je tu korisnih informacija i neka nastavi. Da je više korisnih forumaša kao što je on, vidi se da se interesuje za ceste i autoceste.
Samo krećem pažnju da se i ostali negdje ne zalete i krenu ubjeđivati ljude u nešto što nije tačno.
Samo krećem pažnju da se i ostali negdje ne zalete i krenu ubjeđivati ljude u nešto što nije tačno.
- Šunj
#10237 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa platite izgradnju puta i odredjujte trasu, nemojte sa turskim parama carovati, jer vi niste Turci, nego smo mi, Bosnjaci, Turci.RS ne odustaje od brze ceste
''Na sastanku sa kolegama iz Sarajeva u ponedjeljak razmatraćemo ponovo ovo pitanje. Mi ćemo i dalje tražiti da ta trasa puta bude na relaciji Istočno Sarajevo - Pale - Sokolac - Rogatica - Višegrad - Vardište. Ta ruta uvršćena je i u prostorni plan i strategiju transporta RS. Insistiranje FBiH na drugoj ruti ne mogu zabraniti i o tome neka oni pričaju'', rekao je Trninić.
Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko naveo je da postoji mogućnost da se odustane od gradnje brze ceste od Sarajeva do Beograda, ako ne bude usaglašena njena ruta.
Izgradnju ove brze ceste većim dijelom bi trebalo da finansira Turska, koja kao uslov za učešće u projektu želi jedinstven stav o jasno definisanoj ruti.
- So What!
#10238 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo su samo aktivni krediti Evropskih banaka i fondova.tec wrote:Netačna informacija:So What! wrote: Nije problem
EiB, EBRD, KFAED su svi uvjetovali povećanje akciza i pored bombastičnih kontra izjava nekih medija. Svi krediti (navedeni) su zvanično zatraženi i prihvaćeni osim KFAED koji traži dodatne garancije prije prihvaćanja. OFID je opravdao sredstva koja su već poslana na potpisivanje ali ne pokrivaju financijski cijelu dionicu (usput bez Ponirak-D.Gracanica ostaje odvojena).
alienx je postavio linkove na ssc.
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=7013
Zašto bi bez dionice Tunel Zenica - Ponirak, Donja Gračanica bila odsječena.
Nisam upoznat da su tražili povećanje akciza, ne kontam kakav je interes KFAED-a, i OFID-a uopšte za akcizama. To su bili uslovi uglavnom evropljana.
Za sada imamo i paradoks na jugu gdje EIB nije uslovio dionuc Buna - Kvanj akcizama, dok prethodna dionica Počitelj - Buna jeste.
- So What!
#10239 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvala, uvijek postoji mogućnost za dezinformacijom. Ali ja uglavnom prenosim vijesti koje imaju neki izvor, linkovane su itd...Laertes wrote:Menščini zna više od Terzića. Što baš i nije teškostudiorum_tuzlaensis wrote:Ovaj SoWhat! dođe ko neki sveznalica, ali treba uzeti sve sa rezervom što napiše, jer dosta stvari ne provjeri i oslanja se na netačne informacije.![]()
Šalim se, da on ne piše ovdje, bila bi samo politika. Keep goin', SoWhat
Rijetko s osvrćem na svoje mišljenje i u principu, nije teško doći ni do jedne informacije koju postavim ovdje.
Sve što napišem, ako se da demantovati, neka se demantuje, sa konkretnim izvorom. Bitno je da ni ja, a ni vi ne ostanemo dezinformisani.
-
tec
#10240 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
?So What! wrote:
Ovo su samo aktivni krediti Evropskih banaka i fondova.
Nisam upoznat da su tražili povećanje akciza, ne kontam kakav je interes KFAED-a, i OFID-a uopšte za akcizama. To su bili uslovi uglavnom evropljana.
Za sada imamo i paradoks na jugu gdje EIB nije uslovio dionuc Buna - Kvanj akcizama, dok prethodna dionica Počitelj - Buna jeste.
Ja sam govorio o dionici Ponirak - Vranduk a ne o D.Gračanici koja je već u izgradnji.
OFID (Opek fond) nije ili KFAED je odbio financirati dionicu Klopće - D. Gračanica jer nisu bile povećane akcize, a od početka ima najrigoroznije zahtjeve od svih kreditora JP Autoceste kao zahtjev prednosti kod naplate i još oštrije kriterije kod odabira izvođača.
Ne postoji paradoks na jugu EiB nije odobrio niti jedan kredit bez povećanja akciza to je lapsus Terzića i nepismenost novinara, jedini kredit koji se odnosi na ne povećanje akciza je onaj koji se odnosi na dionice već u izgradnji. Odnosno dio kredita EBRD
-
tec
#10241 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dezinformacije i demanti su način poslovanja zadnje dvije i po godine JP Autoceste i ministra prometa i komunikacija. A bajka o brzoj cesti Beograd - Sarajevo je samo 'smoke screen' za ne rad.So What! wrote:
Hvala, uvijek postoji mogućnost za dezinformacijom. Ali ja uglavnom prenosim vijesti koje imaju neki izvor, linkovane su itd...
Rijetko s osvrćem na svoje mišljenje i u principu, nije teško doći ni do jedne informacije koju postavim ovdje.
Sve što napišem, ako se da demantovati, neka se demantuje, sa konkretnim izvorom. Bitno je da ni ja, a ni vi ne ostanemo dezinformisani.
-
RJ57
#10242 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
jedno odmaralište bi trebalo napraviti, ne znam da li više treba. mada kod nas je sve naopako, napravili su autoput skoro do zenice bez ijedne benzinske pumpe, to samo kod nas ima!So What! wrote:Nema ništa od toga, odmaralište će se praviti iznad Zenice u sklopu druge pod-dionice, a sljedeće će biti kod Žepča, a nakon njega u Tugovićima kod Tešnja. Dalje u federalnom dijelu autoputa A1 je planirano još odmaralište Vrbovički lipik kod Odžaka.drugi profil wrote:Ih kako bi na Vranduku sjelo odmorište. Izađeš iz tunela i pukne pogled na krivudavu Bosnu i stari tvrdi grad. Pa još tu onda neka tabla sa kratkim istorijskim detaljima...
prije nego neko sad napiše da ima jedna pumpa u smjeru sarajeva, ima, ali kad god sam tuda prošao nije radila
nego ima li kakvih novosti oko mosta na savi na relaciji odžak-svilaj, jedino što sam do sada vidio je jedna slikica na skyscrapercity-ju na kojoj se iskreno rečeno ništa ne vidi
-
kakaljin
#10243 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pumpe na autoputu su po normi svakih 30 km, tako da je Zenica na granici togaRJ57 wrote:jedno odmaralište bi trebalo napraviti, ne znam da li više treba. mada kod nas je sve naopako, napravili su autoput skoro do zenice bez ijedne benzinske pumpe, to samo kod nas ima!So What! wrote:Nema ništa od toga, odmaralište će se praviti iznad Zenice u sklopu druge pod-dionice, a sljedeće će biti kod Žepča, a nakon njega u Tugovićima kod Tešnja. Dalje u federalnom dijelu autoputa A1 je planirano još odmaralište Vrbovički lipik kod Odžaka.drugi profil wrote:Ih kako bi na Vranduku sjelo odmorište. Izađeš iz tunela i pukne pogled na krivudavu Bosnu i stari tvrdi grad. Pa još tu onda neka tabla sa kratkim istorijskim detaljima...
prije nego neko sad napiše da ima jedna pumpa u smjeru sarajeva, ima, ali kad god sam tuda prošao nije radila![]()
nego ima li kakvih novosti oko mosta na savi na relaciji odžak-svilaj, jedino što sam do sada vidio je jedna slikica na skyscrapercity-ju na kojoj se iskreno rečeno ništa ne vidi
-
RJ57
#10244 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
možda ako se računa silazak sa autoputa 
- So What!
#10245 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prelistaj nekoliko stranica unazad,imaš tu.RJ57 wrote:jedno odmaralište bi trebalo napraviti, ne znam da li više treba. mada kod nas je sve naopako, napravili su autoput skoro do zenice bez ijedne benzinske pumpe, to samo kod nas ima!So What! wrote:Nema ništa od toga, odmaralište će se praviti iznad Zenice u sklopu druge pod-dionice, a sljedeće će biti kod Žepča, a nakon njega u Tugovićima kod Tešnja. Dalje u federalnom dijelu autoputa A1 je planirano još odmaralište Vrbovički lipik kod Odžaka.drugi profil wrote:Ih kako bi na Vranduku sjelo odmorište. Izađeš iz tunela i pukne pogled na krivudavu Bosnu i stari tvrdi grad. Pa još tu onda neka tabla sa kratkim istorijskim detaljima...
prije nego neko sad napiše da ima jedna pumpa u smjeru sarajeva, ima, ali kad god sam tuda prošao nije radila![]()
- So What!
#10246 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Donja Gračanica - Tunel Zenica (Treća pod-dionica) nije u izgradnji, nema još uvijek ni tendera kao ni finansijske konstrukcije.tec wrote:?So What! wrote:
Ja sam govorio o dionici Ponirak - Vranduk a ne o D.Gračanici koja je već u izgradnji.
OFID (Opek fond) nije ili KFAED je odbio financirati dionicu Klopće - D. Gračanica jer nisu bile povećane akcize, a od početka ima najrigoroznije zahtjeve od svih kreditora JP Autoceste kao zahtjev prednosti kod naplate i još oštrije kriterije kod odabira izvođača.
Ne postoji paradoks na jugu EiB nije odobrio niti jedan kredit bez povećanja akciza to je lapsus Terzića i nepismenost novinara, jedini kredit koji se odnosi na ne povećanje akciza je onaj koji se odnosi na dionice već u izgradnji. Odnosno dio kredita EBRD
Ne znam, zašto je puštena onda ta informacija u javnost i zašto još uvijek nije demantovano, ako je tako kao što kažeš.
EIB Autocestama FBiH odobrio kredit od 100 miliona eura za dio autoputa kroz Hercegovinu
- mirzazmaj
-
tec
#10248 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ko govori o dionici do tunela Zenica? Klopće - D. Gračanica jeste, jeli ti čitaš? Ili diskutiraš sam sa sobom?So What! wrote:Donja Gračanica - Tunel Zenica (Treća pod-dionica) nije u izgradnji, nema još uvijek ni tendera kao ni finansijske konstrukcije.tec wrote:?So What! wrote:
Ne znam, zašto je puštena onda ta informacija u javnost i zašto još uvijek nije demantovano, ako je tako kao što kažeš.
EIB Autocestama FBiH odobrio kredit od 100 miliona eura za dio autoputa kroz Hercegovinu
Koja informacija nije demantovana ako nije informacija nego bezvezna provala,kao skoro dnevni intervjui sa Terzićem u kojim nonstop miješa dionice, prioritete, cijene, itd. Možeš sto puta ponavljati klix-ov članak ne mijenja činjenicu da je jednostavno loše napisan.
- So What!
#10249 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Raspravljam sam sa sobom, produži dalje.tec wrote:Ko govori o dionici do tunela Zenica? Klopće - D. Gračanica jeste, jeli ti čitaš? Ili diskutiraš sam sa sobom?
Koja informacija nije demantovana ako nije informacija nego bezvezna provala,kao skoro dnevni intervjui sa Terzićem u kojim nonstop miješa dionice, prioritete, cijene, itd. Možeš sto puta ponavljati klix-ov članak ne mijenja činjenicu da je jednostavno loše napisan.
- So What!
#10250 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zenička obilaznica [Most Drivuša] - 19. 06. 2017. @ Mamkić (SSC)