IRAN

Post Reply
salik79

#10226 Re: IRAN

Post by salik79 »

Tabhana wrote:Kakva je ovo fora kod njih da se pokriju a vidi kosa?

Ukucaš na google iranian women i skoro svaka, a i ta Laleh, isto tako.
Pristojno, nevulgarno i neprovokativno oblacenje, bez obzira na vjerska ubjedjenja. Ukorijenjeno u njihovoj kulturi i tradiciji, vec preko 3000 godina. Moralni kodeks. Inace, naravno da ovako ne moze obavljati namaz.
salik79

#10227 Re: IRAN

Post by salik79 »

mousstapha wrote:To je samo pokazatelj da u svojim propisima nisu strogi. Mladje djevojke to sve vise slobodnije nose. Samo ne znam sto se ona ministrica iz Srbije onako zamotala. :D
Zbog postovanja institucija Islamske Republike Iran.
mousstapha

#10228 Re: IRAN

Post by mousstapha »

Mislio sam vise zasto bas potpuno.
pirpa

#10229 Re: IRAN

Post by pirpa »

IRANIAN INVENTIONS

SYSTEMS AND WAY OF LIFE

• Protocol and Etiquette- rules of respect, cultured civilization, of order and harmony of everyday life.

• Human Rights – 576 B.C. , cylinder of Cyrus the Great

• System of State and Regions – created by Cyrus the Great (Satrap and Satrapies)

• Iran was The First Real Empire

• First Agriculture System -1000 B.C., the Qanat

• Police- first inspectors were “the Eye of the King” created by Cyrus

• Postal Service – by Cyrus the Great

• First Monotheist Religion- 6000 B.C.,

• The Three Kings (bible)- zoroastrians = iranians

MEDICINE:

• Alcohol in Medicine – 864 A.D. , by Rhazès Zakarya

• Founder Book of Modern Medicine- 980 A.D, created by Avicenna

• First Teaching Hospital – 271 B.C., intellectual centre teaching philosophy , medicine, theology, science.

• Anesthesia- 1000 A.D. for the birth of Rostam

• Cesarean – 1000 A.D. the earliest file of ceasarean is in the Shah Nameh, Rostam was born this way

INSTRUMENTS:

• Guitar- 5000 B.C. Gui means three in old persian and Tar means rope, guitar had three ropes at the beginning and changed with time

• Oldest Ancestor of the Piano – 266 B.C. called tympanon (santur)

CLOTHES:

• Shoes- 3000 B.C. found in Iran

• Sandals- 3000 B.C.

• Boots- 3000 B.C.

• Trousers- first trousers were worn in the Achemenid period

• Gloves and Mittens- known as a Greek invention but before that, Xenophon already talked about Persians wearing mittens.

SPORT

• Backgammon – 1400 B.C., found in the Sistan-e-Baloutchestan region

• Polo – 521 B.C., persian sport

• Chess – the base of the game invented in India but it was played with dice and by four people, the evolution was made in Iran

• Poker – 1600 A.D. persian game called “nas”, iranians showed it to french in louisiana and they one showed the game to the world

FOOD

• Refrigerator- 400 B.C. a large room called YAKCHAL

• Wine – 5400 B.C., Invention of Wine. Discovery made by University of Pennsylvania excavations at Hajji Firuz Tepe in northwestern Iran.

• Grape

• Kabab – first kind of kabab was the persian Kabab

• Biscuit, Cookies - 700 A.D.

• Rice

• Ice Cream – 400 B.C.

• Yoghurt

OTHER AMAZING THINGS:

• Battery- 250 B.C. found in Iran

• Coloured Eggs for Easter – Persians first began using coloured eggs to celebrate spring in 3000 BC. Crusaders returning from the Middle East spread the costume of colouring eggs and Europeans began to use them to celebrate Easter.

• Valentines (a day of Love) was first founded by Cyrus the Great

• Air Conditioning

• Windmill – 632 A.D

• Introduction of Paper in Occident – 700 A.D.

• Algebra- 800 A.D. Khwarizmi was an Iranian from Khorassan

• First Attempt to Fly- key kawoos, who fell three times

• Tulip – persian flower

• Rose – persian flower

• Ceramic

• Bazaar

• Thousand and One Nights – stories told by Sharzad

• Improvement of the Shisha - during the kingdom, Iran improved the hookah from his simple basic form to what it is today

• The Brick – 6000 B.C.

• First Pearls- 5000 B.C. , found in the border of Persian Gulf, a necklace of three lines of pearls owned by a Persian princess

• The Water Bed – 3600 B.C. made of sheep’s skin

• Art of Miniatures – 2600 B.C.

• Chariot – 2000 B.C
Em2r

#10230 Re: IRAN

Post by Em2r »

Ima li kakav iranski restoran u seheru?
pirpa

#10231 Re: IRAN

Post by pirpa »

Em2r wrote:Ima li kakav iranski restoran u seheru?
koliko sam ja upoznat, nema...

dobro bi bilo probati njihov kebab :D
Em2r

#10232 Re: IRAN

Post by Em2r »

Jeo sam sva hrana im je bomba. Libanonska pa Iranska kuhinja nema nista sarenije na dunjaluku.
Opetja033

#10233 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Em2r wrote:Jeo sam sva hrana im je bomba. Libanonska pa Iranska kuhinja nema nista sarenije na dunjaluku.
Slazem se.

Mada ja ne bih ni nasu odbacio, naprotiv - po meni je u rangu sa ovim.
Em2r

#10234 Re: IRAN

Post by Em2r »

Opetja033 wrote:
Em2r wrote:Jeo sam sva hrana im je bomba. Libanonska pa Iranska kuhinja nema nista sarenije na dunjaluku.
Slazem se.

Jeste naravno, al mi smo je siti. Arapima sto kod nas dolaze se svidja nasa hrana.
Opetja033

#10235 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Em2r wrote:
Opetja033 wrote:
Slazem se.

Jeste naravno, al mi smo je siti. Arapima sto kod nas dolaze se svidja nasa hrana.
Dokaz da si sektas: kada ti se rijec "siti" ucini kao "šiiti" te procitas "mi smo siiti". Ko je bolan siit?!? :lol: :lol:

Šala, šala.

A vezano za hranu: i nasa kuhinja je vrlo bogata. Cesto je ne cijenimo dovoljno. U Saudijskoj Arabiji iz tebe moze proklijati vise riza, janjetina i piletina. Skandinavci nisu nista bolji takodje.
Last edited by Opetja033 on 13/01/2016 14:49, edited 1 time in total.
mousstapha

#10236 Re: IRAN

Post by mousstapha »

HAHAHA :lol:
Em2r

#10237 Re: IRAN

Post by Em2r »

Opetja033 wrote:
Dokaz da si sektas: kada ti se rijec "siti" ucini kao "šiiti" te procitas "mi smo siiti". Ko je bolan siit?!? :lol: :lol:

Šala, šala.

A vezano za hranu: i nasa kuhinja je vrlo bogata. Cesto je ne cijenimo dovoljno. U Saudijskoj Arabiji iz tebe moze proklijati vise riza, janjetina i piletina. Skandinavci nisu nista bolji takodje.

Hahaha, jedva si doceko, aha evo ga rafidija :)
Kikibombona

#10238 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

asurbanipal wrote:
Kikibombona wrote:Salik

Je li ostalo gradjevina iz vremena Ahmenidskog carstva?

Pa imaš ostatke starih gradova, poput Pasargada gdje se nalazi i grobnica Kira Velikog i Kambiza i turistička su atrakcija...

Pasargad

Image

Grobnica Kambiza I.

Image

Grobnica Kira Velikog

Image

Perzepolis

Image

I meni posebno dragi Behistunski natpisi na klinastom pismu na tri jezika; perzijskom, elamskom i babilonskom. Kopirao i preveo ih je britanski vojni časnik Henry Rawlinson sa svojim saradnicima oko 1843. godine.

Image

Faravahar na ulazu u Hram vatre, u gradu Yazd...

Image
Ako je samo ovo, malo je ostalo... Al' dobro da je ista ostalo...

Jbt, dusa me zaboli kada skontam sta su sve zombiji porusili u Siriji i Iraku. Sjeme im se zatrlo, prezivjelo je tolike islamske vladare, vjerske, vojne, politicke... prezivjelo je i predislamski period... niko to nije dirao...

...i onda dosla stoka...
arzuhal

#10239 Re: IRAN

Post by arzuhal »

Iran odmah pustio američke taoce? Pih...Nije ni Iran što je nekad bio... :mrgreen:
Em2r

#10240 Re: IRAN

Post by Em2r »

arzuhal wrote:Iran odmah pustio američke taoce? Pih...Nije ni Iran što je nekad bio... :mrgreen:
*icke rafidijske, nisu ih smjeli zapalit pregazit tenkom i tako to.
Kikibombona

#10241 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

zvizdan wrote:@Kiki, evo malo Persepolisa

Lijepo je svratiti i u Susu, ili Shush sto bi Iranci rekli

Mozes provjeriti i kako se obnavlja Bam nakon zemljotresa 2003., da sta ne pokvare :D

:thumbup: :thumbup:

Mediji su ucinili svoje. Ovo sto vidim je za mene novost. O historijskom naslijedju Egipta, Sirije, Iraka, Jordana, Kine, Indije, Afganistana, Meksika, Rusije, Turske... i drugih zemalja znam dosta toga, ali o Iranu gotovo nista... Bas zanimljivo kada o tome razmislim. Vidi se da su bili pod sankcijama. A i nasi mediji su u sluzbi zapadnjackih.
zvizdan

#10242 Re: IRAN

Post by zvizdan »

@Kiki, Kir je za Irance inace Kuruš, ovo Kir je kod nas od Cyrus, helenizirane verzije njegovog imena. A "kir" je na perzijskom muski spolni organ. :D

E zamisli sad kako njima zvuci kad cuju da neko govori o vladaru Kiru. I jos Kir Veliki :D
AleksoMKD

#10243 Re: IRAN

Post by AleksoMKD »

Tabhana wrote:Kakva je ovo fora kod njih da se pokriju a vidi kosa?

Ukucaš na google iranian women i skoro svaka, a i ta Laleh, isto tako.
Image

Image

Image

Bas se kul oblace.

zvizdan wrote:@Kiki, Kir je za Irance inace Kuruš, ovo Kir je kod nas od Cyrus, helenizirane verzije njegovog imena. A "kir" je na perzijskom muski spolni organ. :D

E zamisli sad kako njima zvuci kad cuju da neko govori o vladaru Kiru. I jos Kir Veliki :D
Nema veceg komplimenta onda :D
arzuhal

#10244 Re: IRAN

Post by arzuhal »

Em2r wrote:
arzuhal wrote:Iran odmah pustio američke taoce? Pih...Nije ni Iran što je nekad bio... :mrgreen:
*icke rafidijske, nisu ih smjeli zapalit pregazit tenkom i tako to.
Što ljude vrijeđaš bezze, nije tvoj čamac ušao u njihove vode...
arzuhal

#10245 Re: IRAN

Post by arzuhal »

Sreća pa su Amerikanci imali posla s Irancima, da su ta dva brodića ušla u srpske međunarodne vode raznjela bi ih srpska mornarica k'o dva pekmezna hurmadžika...
Kikibombona

#10246 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

zvizdan wrote:@Kiki, Kir je za Irance inace Kuruš, ovo Kir je kod nas od Cyrus, helenizirane verzije njegovog imena. A "kir" je na perzijskom muski spolni organ. :D

:D :D :D :D

A kakve osjecaje Perzijaneri gaje prema slavnoj proslosti...?

Ili je vrijeme pocelo sa pojavom Muhameda ili pak Homeinija? :D

Je li se racunao kao nevjerstvo slaviti slavne paganske pretke? :D
zvizdan

#10247 Re: IRAN

Post by zvizdan »

Kikibombona wrote:

:D :D :D :D

A kakve osjecaje Perzijaneri gaje prema slavnoj proslosti...?

Ili je vrijeme pocelo sa pojavom Muhameda ili pak Homeinija? :D

Je li se racunao kao nevjerstvo slaviti slavne paganske pretke? :D
Eh, malo je reci da se ponose. Medjutim, oni svoje pretke ne smatraju nikakvim paganima nego ljudima koji su slijedili jednu od predislamskih Objava. Stavise, uvrijezen je stav da je Boziji poslanik Zulkarnejn spomenut u Kur'anu bio upravo Kir Veliki (za to se navodi mnostvo argumenata, ali nebitno sad). Uostalom, trecina Iranaca nose staroperzijska imena: Dariuš, Ardešir, Araš, Arman, Behzad, Daneš, Feridun, Homayun (muska), ili Širin, Afsane, Anahita, Arya, Lida, Parisa... (zenska) Dovoljno valjda govori i to sto se odrzala tradicija Nou Ruza (njihove nove godine), u islamu je dobila nove sadrzaje, neke nove interpretacije, ali i sacuvala neke obicaje i tradicije stare barem do Sasanida, a vjerovatno i dalje unatrag.

Opisati odnos Iranaca prema njihovom drevnom (cak i mitskom) naslijedju je bas duga prica.
Kikibombona

#10248 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

zvizdan wrote:

Eh, malo je reci da se ponose. Medjutim, oni svoje pretke ne smatraju nikakvim paganima nego ljudima koji su slijedili jednu od predislamskih Objava. Stavise, uvrijezen je stav da je Boziji poslanik Zulkarnejn spomenut u Kur'anu bio upravo Kir Veliki (za to se navodi mnostvo argumenata, ali nebitno sad). Uostalom, trecina Iranaca nose staroperzijska imena: Dariuš, Ardešir, Araš, Arman, Behzad, Daneš, Feridun, Homayun (muska), ili Širin, Afsane, Anahita, Arya, Lida, Parisa... (zenska) Dovoljno valjda govori i to sto se odrzala tradicija Nou Ruza (njihove nove godine), u islamu je dobila nove sadrzaje, neke nove interpretacije, ali i sacuvala neke obicaje i tradicije stare barem do Sasanida, a vjerovatno i dalje unatrag.

Opisati odnos Iranaca prema njihovom drevnom (cak i mitskom) naslijedju je bas duga prica.
Narod koji ima glavu i rep, koji ne luta, koji zna ko je i sta je, koji se ponosi time!

Zato i jesu svjetlosnim godinama u odnosu na Arape!

Ako zaista smatraju da je Kir Veliki bio poslanik, onda je to maestralan politicki potez.

Da li je to zvanicni stav iransko-siitske uleme ili o tome nagadjaju kojekakvi ekscentrici??
mousstapha

#10249 Re: IRAN

Post by mousstapha »

Upravo o toj kulturi i tradiciji treba vise pricati. Kroz medije se samo provlace politicke teme, pa se tesko probiti.
insomnia78

#10250 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

pirpa wrote:
IRANIAN INVENTIONS

SYSTEMS AND WAY OF LIFE

• Protocol and Etiquette- rules of respect, cultured civilization, of order and harmony of everyday life.

• Human Rights – 576 B.C. , cylinder of Cyrus the Great

• System of State and Regions – created by Cyrus the Great (Satrap and Satrapies)

• Iran was The First Real Empire

• First Agriculture System -1000 B.C., the Qanat

• Police- first inspectors were “the Eye of the King” created by Cyrus

• Postal Service – by Cyrus the Great

• First Monotheist Religion- 6000 B.C.,

• The Three Kings (bible)- zoroastrians = iranians

MEDICINE:

• Alcohol in Medicine – 864 A.D. , by Rhazès Zakarya

• Founder Book of Modern Medicine- 980 A.D, created by Avicenna

• First Teaching Hospital – 271 B.C., intellectual centre teaching philosophy , medicine, theology, science.

• Anesthesia- 1000 A.D. for the birth of Rostam

• Cesarean – 1000 A.D. the earliest file of ceasarean is in the Shah Nameh, Rostam was born this way

INSTRUMENTS:

• Guitar- 5000 B.C. Gui means three in old persian and Tar means rope, guitar had three ropes at the beginning and changed with time

• Oldest Ancestor of the Piano – 266 B.C. called tympanon (santur)

CLOTHES:

• Shoes- 3000 B.C. found in Iran

• Sandals- 3000 B.C.

• Boots- 3000 B.C.

• Trousers- first trousers were worn in the Achemenid period

• Gloves and Mittens- known as a Greek invention but before that, Xenophon already talked about Persians wearing mittens.

SPORT

• Backgammon – 1400 B.C., found in the Sistan-e-Baloutchestan region

• Polo – 521 B.C., persian sport

• Chess – the base of the game invented in India but it was played with dice and by four people, the evolution was made in Iran

• Poker – 1600 A.D. persian game called “nas”, iranians showed it to french in louisiana and they one showed the game to the world

FOOD

• Refrigerator- 400 B.C. a large room called YAKCHAL

• Wine – 5400 B.C., Invention of Wine. Discovery made by University of Pennsylvania excavations at Hajji Firuz Tepe in northwestern Iran.

• Grape

• Kabab – first kind of kabab was the persian Kabab

• Biscuit, Cookies - 700 A.D.

• Rice

• Ice Cream – 400 B.C.

• Yoghurt

OTHER AMAZING THINGS:

• Battery- 250 B.C. found in Iran

• Coloured Eggs for Easter – Persians first began using coloured eggs to celebrate spring in 3000 BC. Crusaders returning from the Middle East spread the costume of colouring eggs and Europeans began to use them to celebrate Easter.

• Valentines (a day of Love) was first founded by Cyrus the Great

• Air Conditioning

• Windmill – 632 A.D

• Introduction of Paper in Occident – 700 A.D.

• Algebra- 800 A.D. Khwarizmi was an Iranian from Khorassan

• First Attempt to Fly- key kawoos, who fell three times

• Tulip – persian flower

• Rose – persian flower

• Ceramic

• Bazaar

• Thousand and One Nights – stories told by Sharzad

• Improvement of the Shisha - during the kingdom, Iran improved the hookah from his simple basic form to what it is today

• The Brick – 6000 B.C.

• First Pearls- 5000 B.C. , found in the border of Persian Gulf, a necklace of three lines of pearls owned by a Persian princess

• The Water Bed – 3600 B.C. made of sheep’s skin

• Art of Miniatures – 2600 B.C.

• Chariot – 2000 B.C
Ovo sa danasnjim Iranom ima veze isto ko Bakir sa poveljom Kulina bana
Post Reply