Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#10226 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ko tvrdi da ne trose nista?
Trose od 2-5x manje od klasicne grijalice i 50-70% manje u odnosu na pelet, drvo i sl. energente..
Kako sam napisao, nije idealan nacin zagrijavanja (mislim na zrak-zrak), ali je daleko daleko bolji nego grijanje na cvrsto gorivo, pogotovu ako se zagrijava sa jednog mjesta, nema odrzavanja nema skrivenih troskova ( ne moze diler peleta povecati cijenu energenta)...itd.
Dalje, moze i hladiti, sto smederevac ne moze.
I sto je najbitnije, jako je dobro dosao kako u izolovanim tako i u ne izolovanim prostoorima.
Vec sam ti naveo primjer jednog kw, na sto si samo nastavio dalje bez argumenta ZA ili PROTIV.
Trose od 2-5x manje od klasicne grijalice i 50-70% manje u odnosu na pelet, drvo i sl. energente..
Kako sam napisao, nije idealan nacin zagrijavanja (mislim na zrak-zrak), ali je daleko daleko bolji nego grijanje na cvrsto gorivo, pogotovu ako se zagrijava sa jednog mjesta, nema odrzavanja nema skrivenih troskova ( ne moze diler peleta povecati cijenu energenta)...itd.
I sto je najbitnije, jako je dobro dosao kako u izolovanim tako i u ne izolovanim prostoorima.
Vec sam ti naveo primjer jednog kw, na sto si samo nastavio dalje bez argumenta ZA ili PROTIV.
-
Spejs Radovan
#10227 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nerado se javljam na temu ali radi objektivnosti evo kako to kod mene izgleda.
Od 11 mjeseca prošle godine pa sve dosad, klima potrošila 1555kWh što je nekih 261 marka ili 60,70 maraka mjesečno a imam ih još 4, račun najveći došao 240 maraka za čitavo domaćinstvo.
Dakle sva potrošnja je od klima uređaja.
Možda nekih 30-40 maraka sve ostalo.
Od 11 mjeseca prošle godine pa sve dosad, klima potrošila 1555kWh što je nekih 261 marka ili 60,70 maraka mjesečno a imam ih još 4, račun najveći došao 240 maraka za čitavo domaćinstvo.
-
zposao
#10228 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vec sam pisao o svojoj potrosnji pa da samo ponovim o kakvoj je situaciji rijec...
Kuca od 100m2, prizemlje se ne grije, nije stavljena fasada. Na spratu na kojem se živi urađena fasada sa 8 cm stiropora. Vosoko pokrovlje iznad se ne grije.
Lokacija je hercegovina, okolina mostara. Nije toplo ko u mostaru ali je umjerenija klima nego na sjeveru zemlje.
Jedino na sto se grije je Daikin FTX60GV. Grije se pola stambene povrsine: dnevni, kuhinja, trpezarija, hodnik. Sobe ne grijemo, mada bi mogli kada bi ih otvorili.
Prosli mjesec prvi put stavljen mjerac Sonoff pow r2. Malo smo eksperimentirali sa razlicitim modovima klime... Par puta nismo gasili citavu noc, pa probali razlicite temperature, eko-modove... 2-3 dana nismo nikako palili. Potrosnja ukupna za prosli mjesec 560kWh.
U aplikaciju sam ubacio srednju cijenu struje, mada imam dvotarifno brojilo, a grije se vise po danu nego po noci, pa je sigurno viša cijena potrošene el.energije od ovoga što piše.
Zato sam i pitao gore Neru jel ima dvotarifno ili jednotarifno brojilo.. ne odgovori mi ništa.
Isto tako ne vidim načina kako prikopčati 4 klime na 2 različita sprata + elektricno podno grijanje, sve na ovaj jedan mjerač? To mi djeluje suludo za razvoditi tolike kablove i uštekavati na jednu utičnicu. A ovaj mjerač maximalno podnosi 3500W.
Al hajd...
Evo slike moje potrosnje
https://pasteboard.co/IZ23gCe.jpg
Kuca od 100m2, prizemlje se ne grije, nije stavljena fasada. Na spratu na kojem se živi urađena fasada sa 8 cm stiropora. Vosoko pokrovlje iznad se ne grije.
Lokacija je hercegovina, okolina mostara. Nije toplo ko u mostaru ali je umjerenija klima nego na sjeveru zemlje.
Jedino na sto se grije je Daikin FTX60GV. Grije se pola stambene povrsine: dnevni, kuhinja, trpezarija, hodnik. Sobe ne grijemo, mada bi mogli kada bi ih otvorili.
Prosli mjesec prvi put stavljen mjerac Sonoff pow r2. Malo smo eksperimentirali sa razlicitim modovima klime... Par puta nismo gasili citavu noc, pa probali razlicite temperature, eko-modove... 2-3 dana nismo nikako palili. Potrosnja ukupna za prosli mjesec 560kWh.
U aplikaciju sam ubacio srednju cijenu struje, mada imam dvotarifno brojilo, a grije se vise po danu nego po noci, pa je sigurno viša cijena potrošene el.energije od ovoga što piše.
Zato sam i pitao gore Neru jel ima dvotarifno ili jednotarifno brojilo.. ne odgovori mi ništa.
Isto tako ne vidim načina kako prikopčati 4 klime na 2 različita sprata + elektricno podno grijanje, sve na ovaj jedan mjerač? To mi djeluje suludo za razvoditi tolike kablove i uštekavati na jednu utičnicu. A ovaj mjerač maximalno podnosi 3500W.
Al hajd...
Evo slike moje potrosnje
https://pasteboard.co/IZ23gCe.jpg
- piplica
#10229 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A da nije spojio 4 uredjaja u jedan app?
-
zposao
-
romim
#10231 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Super kad sve tako dobro racunas onda izracunaj koliki su toplotni gubici tvoje kuce od 140m2 pa nam napisipiplica wrote: ↑13/03/2020 14:22 Kao prvo,
30mm je nikakva izolacija, samo toliko bolja od nikakve, jos unutrasnja.
Stiropor je paropropustan EPS, XPS vec nije, ali on se ionako ne koristi za izolaciju nadzemnih objekata, vec uglavnom dijela koji je u zemlji ili u dodiru sa istom.
Pa mene ne cudi njegovih 660kw, ako ima dosta bolju izolaciju, vec sam napisao da Svedjani griju 100m2 za jednim uredjajem, pola metra zid i fina stolarija.
Niko nije rekao da grijanje zrak-zrak TP idealno, ali je povoljno, brzo primjenjivo i jako fleksibilno.
U tvom slucaju da grijes na zrak-zrak, potrosnja bi bila manja jer je ovo jedini uredjaj koji daje omjer ulozeno-dobijeno 1:3 pa i vise.
E posto si ti vec razveo radijatore tebi je to drugi par opanaka, mada uvijek mozes zamijeniti radijatore za niskotemperaturne i ubaciti TP zrak-voda da se grijes opet jeftinije nego peletom.
Ja sam ti naveo svoj primjer, kako povecavas broj jednicia potrosnja se ne povecava proporcijalno, ali komfor itekako.
Ali evo prosta racunica treba ti 1KW/h, znaci treba ti 1KW sa grijalicom, oko 300gr peleta ili 300w sa TP zrak-zrak.
Cijena struje je recimo 0,15pf/kw, znaci grijalica 0,15pf, 300gr peleta ako je 300KM 1T je oko 0,09pf, a 300w je oko 0,05pf.
Znaci grijanje na zrak-zrak je 45% jeftinije
Ako vec znas detalje o svemu onda znas prema vrsti izolacije, polozaju objekta, provjetravanje itd koliki ce biti toplotni gubici za tvoj objekat.
Prema mom racunu toplotni gubici za tvojih 140m2 za februar su bili 4.6w po m2 pomnozeno sa tvojim COPom 3 je 13.8w po m2
Druze ne znam o cemu pricas i kojoj Svedskoj???
Ko u BiH ima zid od pola metra osim @zlo zlo
Niko ne osporava taj omjer 1:3 al po vasim racunima vi kuce mozete grijati na fen.
Prema vasim racunima i proracunima, kad stavim fasadu od 10cm ja cu moj sprat kuce od 65m2 korisnog prostora moci grijati sa 897w x 24h x 30 dana = 83.95km
83.95km : COP 3 = 27.98km
Jeli moguce grijati prostor od 65m2 sa grijacem od 897w?
Ako grijem 65m2 sa grijacem od 897w grijanje ce me izaci 83.95km
Ako grijem 65m2 sa Inverter klimom grijanje ce me izaci 27.98km
Ako grijanje traje 6 mjeseci a razlika izmedju grijanja na grijac i inverter je 56km onda je 56km x 6 mj = 336km
Sto znaci da onaj ko je kupio inverter klimu od 2000km, investicija ce se isplatiti za 6 godina u odnosu na investiciju za obicni grijac od 1kw
Ovo je samo racunica na osnovu vasih podataka o prostoru koji grijete i cijeni elektricne energije za grijanje koju iznosite ovde na forumu.
Kako si ti meni objasnio koliko kosta pelet, a koliko struja evo i ja da tebi dam neke racune.
I na kraju zakljucak, da li mislis da svi ljudi koji se griju na drva, ugalj, pelet au toliko retardirani i glupi jer bi svoje kuce mogli zagrijavati jeftinije na struju sa obicnim grijacima od po 1kw???
Jeli moguce da je 90% nas glupo jer smo dali hiljade maraka na instalacije, radijatore, kotlove, a mogli smo kupiti obicni grijac za desetak maraka???
I na kraju, iznesite ovde na forum toplotne gubitke vasih objekata jer me to stvarno interesuje, jer ne da ste premasili Svedaku koju pominjes, nego ste postavili svjetski rekord kada je u pitanju grijanje.
-
romim
#10232 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jedna klima potrosila 261km ili sve 4?Spejs Radovan wrote: ↑14/03/2020 10:12 Nerado se javljam na temu ali radi objektivnosti evo kako to kod mene izgleda.
Sta grijes, kucu ili stan?
Koliko m2 grijes?
Kakva je izolacija?
-
romim
#10233 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa nemoj mene napadati a ti nabrajas samo sto tebi odgovara. Za kondenz iza stiropora si se ucutao a sve ostalo nabrojao.piplica wrote: ↑14/03/2020 10:01 Ko tvrdi da ne trose nista?
Skriveni troskovi povecanje cijene peleta, a nije moguce povecanje cijene struje?
Nema odrzavanja klima uredjaja?
Sta ako nestane struje kako ces se grijati?
Na osnovu tvojih podataka o potrosnji za grijanje sam ti naveo argumente da si premasio evropske standarde kad je u pitanju izolacija objekta.
IMAM PRIJEDLOG ZA NOVU ZAKLETVU OVIH STO SE GRIJU A NISTA NE TROSE.
Neka se zakunu COPA MI da je istina sto pisu
- piplica
#10234 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gubitci moje kuce na -18 su 4,5kw, nemam rekuperaciju pa se na provjetravanje moze komotno dodati jos 40%, tako da je energetski razred A-B, sa rekuperacijom bi bio daleko u A.
Imam ja, tacnije 45cm vanjske zidove.Ko u BiH ima zid od pola metra osim @zlo zlo
Jako diskutabilno, puni smo znanja...od toga da propuh ubija i sl. sranja, kod nas je jos uvijek "super" izolacija 10cm necega, u razvijenim drzavama prestao biti standard prije 20+ god.I na kraju zakljucak, da li mislis da svi ljudi koji se griju na drva, ugalj, pelet au toliko retardirani i glupi jer bi svoje kuce mogli zagrijavati jeftinije na struju sa obicnim grijacima od po 1kw???
U mom prvobitnom slucaju stana i "super" unutrasnje izolacije od 30mm, kako ti rece, to se desilo nakon dvije god.Sto znaci da onaj ko je kupio inverter klimu od 2000km, investicija ce se isplatiti za 6 godina u odnosu na investiciju za obicni grijac od 1kw
Tacnije, 2012-2013 sam jednu sezonu grijao na el. kotao i radijatore koji su bili u stanu vec, gdje je kao nosta racun zna biti 300km mjesecno.
Ovo bas ne razumijem?Jeli moguce da je 90% nas glupo jer smo dali hiljade maraka na instalacije, radijatore, kotlove, a mogli smo kupiti obicni grijac za desetak maraka???
-
romim
#10235 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@zposao
Malo mi nejasno koliko m2 grijes?
Rece kuca 100m2 jeli to sprat ili ukupna povrsina?
Rekao si prizemlje, sprat i visoko potkrovlje.
Malo mi nejasno koliko m2 grijes?
Rece kuca 100m2 jeli to sprat ili ukupna povrsina?
Rekao si prizemlje, sprat i visoko potkrovlje.
- piplica
#10236 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa kakav kondez ako je stiropor paronepropusan?romim wrote: ↑14/03/2020 14:07
Pa nemoj mene napadati a ti nabrajas samo sto tebi odgovara. Za kondenz iza stiropora si se ucutao a sve ostalo nabrojao.
Skriveni troskovi povecanje cijene peleta, a nije moguce povecanje cijene struje?
Na osnovu tvojih podataka o potrosnji za grijanje sam ti naveo argumente da si premasio evropske standarde kad je u pitanju izolacija objekta.
Neka se zakunu COPA MI da je istina sto pisu![]()
![]()
Jos nisam dozivio povecanje struje od 50% kako nekome padne na pamet, kako se desilo prije 1-2god sa peletom.Skriveni troskovi povecanje cijene peleta, a nije moguce povecanje cijene struje?
Pelet je poskupio barem 2-3x u zadnjih godina.
Kvalitetan se izvozi, skart ostaje.
Nabavio sam inverter agregat, tako da imam u rezervi 20l benzina i mogu se lako presaltati na zrak-zrakSta ako nestane struje kako ces se grijati?
Moze se reci da nema, jednom sezonski kvalitetno ciscenje, isto kao i pec na pelet, jednom nalozis i zaboravis na nju?Nema odrzavanja klima uredjaja?
Pelet se sam unese, pepeo sam iznese, imas sonoff app za to.
Kako sam rekao spada u tip dobro izolovanih objekata.Na osnovu tvojih podataka o potrosnji za grijanje sam ti naveo argumente da si premasio evropske standarde kad je u pitanju izolacija objekta.
-
romim
#10237 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@piplica
Kako ne razumijes?
Ako su prema tvojoj racunici toplotni gubici takvi da bi se 65m2 moglo grijati sa grijacem od 1kw koji kosta desetak maraka, jesu li 90% ljudi u BiH retardirani pa ulozili hiljade maraka u instalacije, radijatore, kotlove, uvodili plin itd.
Jer po tvojim informacijama o grijanju ispada da obicni grijac od 1kw moze zagrijavati 65m2
Znaci ja sad kad uradim izolaciju 10cm zid ce mi biti debljine 40cm i umjesto peleta fino kupim dva grijaca od po 10km i dva ventilatora i placam mjesecno 160km za grijanje i super.
Evo ko cita ovu temu da pokrenemo novu raspravu.
Da li je moguce grijati 65m2 sa grijacem od 1kw.
Prema ovim podacima svi koji se griju preko toplane a imaju stanove, hitno neka otkazu grijanje i trk kupite grijac od 1kw.
Pozurite, jer kad se procita ovaj post, bice velika potraznja za grijacima.
Kako ne razumijes?
Ako su prema tvojoj racunici toplotni gubici takvi da bi se 65m2 moglo grijati sa grijacem od 1kw koji kosta desetak maraka, jesu li 90% ljudi u BiH retardirani pa ulozili hiljade maraka u instalacije, radijatore, kotlove, uvodili plin itd.
Jer po tvojim informacijama o grijanju ispada da obicni grijac od 1kw moze zagrijavati 65m2
Znaci ja sad kad uradim izolaciju 10cm zid ce mi biti debljine 40cm i umjesto peleta fino kupim dva grijaca od po 10km i dva ventilatora i placam mjesecno 160km za grijanje i super.
Prema ovim podacima svi koji se griju preko toplane a imaju stanove, hitno neka otkazu grijanje i trk kupite grijac od 1kw.
-
boshniak
#10238 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imam i ja, znači dva reda pune cigle vanjski zidovi, gradnja iz 1950tih, ne grijem se na klime jer zgrada je na daljinskom grijanju i ima dosta takvih zgrada u tuzlanskoj regiji. Roditelji griju stan od 35m2 već drugu godinu, stan u sredini, zgrada bez izolacije, prozori su dobri, u prosjeku oko 40KM dolazi za grijanje, ove godine je blaga zima pa su računi bili i manji, za februar oko 25KM.
- bilic
#10239 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako nestane struje pelet se gasi.romim wrote: ↑14/03/2020 14:07Pa nemoj mene napadati a ti nabrajas samo sto tebi odgovara. Za kondenz iza stiropora si se ucutao a sve ostalo nabrojao.piplica wrote: ↑14/03/2020 10:01 Ko tvrdi da ne trose nista?
![]()
Kotlovnice na drva imaju sličan .
problem
Pogledaj malo tržne centre
Da li se oni griju na pelet ili drva možda ugalj.
Jest glup je narod i ne vjieruje klimama.
-
romim
#10240 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@piplica
Procitaj malo o unutrasnjoj izolaciji pa ce ti biti jasno.
Procitaj sta se desava na hladnom zidu iza stiropora.
Ti si postavio novi standard za grijanje.
Problem je sto mi ostali zivimo na drugoj planeti gdje ti standardi jos nisu poznati.
Procitaj malo o unutrasnjoj izolaciji pa ce ti biti jasno.
Procitaj sta se desava na hladnom zidu iza stiropora.
Ti si postavio novi standard za grijanje.
Problem je sto mi ostali zivimo na drugoj planeti gdje ti standardi jos nisu poznati.
- piplica
#10241 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prema kojoj mojoj racunici, ne uvrci moje postove?romim wrote: ↑14/03/2020 14:31 @piplica
Kako ne razumijes?
Vecina je "retardirana", tacno, umjesto da izoluju kako treba, oni stave jaci izvor toplote, pa neka trosi.
Kasnije 50mm izolacije i super.
Moguce je, naravno, ako je adekvatno izolovan.
-
romim
#10242 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
E tebe sam cekao da se javis da nas prosvijetlisbilic wrote: ↑14/03/2020 14:35Ako nestane struje pelet se gasi.romim wrote: ↑14/03/2020 14:07Pa nemoj mene napadati a ti nabrajas samo sto tebi odgovara. Za kondenz iza stiropora si se ucutao a sve ostalo nabrojao.piplica wrote: ↑14/03/2020 10:01 Ko tvrdi da ne trose nista?
![]()
Kotlovnice na drva imaju sličan .
problem
Pogledaj malo tržne centre
Da li se oni griju na pelet ili drva možda ugalj.
Jest glup je narod i ne vjieruje klimama.![]()
-
romim
#10243 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na osnovu grijanja 140m2 sa 65km sve se moze izracunati crno na bijelo i nije nikakvo izvrtanje.piplica wrote: ↑14/03/2020 14:39Prema kojoj mojoj racunici, ne uvrci moje postove?romim wrote: ↑14/03/2020 14:31 @piplica
Kako ne razumijes?
Vecina je "retardirana", tacno, umjesto da izoluju kako treba, oni stave jaci izvor toplote, pa neka trosi.
Uostalom dao sam ti argumente sve ali si ih ignorisao jer ti ne odgovaraju.
Pa prosvijetli nas retardirane pa da uradimo izolaciju kako treba pa da se grijemo na fen kao i, ti.
- piplica
#10244 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hajde onda redom, ti si umjesto da izolujes kucu ili sta vec kupio pec od 25KW, bravo, tako neko rekao i ti kupio.
Grijes 120m2 od 6:30-22:00, sa 4T peleta, kojem cijena varira kako i carape mijenjas.
Isti taj pelet uneses, pa opet izneses, pa osistis, pa zapusi, pa ocistis.
Ja grijem 140m2, za TP od 8KW, 24/7/180 sa prosjecnom godisnom potrosnjom od 80km/mj.
Isti uredjaj vidim tek kada napravim pogled na taj dio kuce.
E sada pitanje za tebe, jel aktuelno ono da li smo retardirani?
- bilic
#10245 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Do ko da radiš za Drvosiječa doo.romim wrote: ↑14/03/2020 14:44Na osnovu grijanja 140m2 sa 65km sve se moze izracunati crno na bijelo i nije nikakvo izvrtanje.piplica wrote: ↑14/03/2020 14:39Prema kojoj mojoj racunici, ne uvrci moje postove?romim wrote: ↑14/03/2020 14:31 @piplica
Kako ne razumijes?
Uostalom dao sam ti argumente sve ali si ih ignorisao jer ti ne odgovaraju.
Pa prosvijetli nas retardirane pa da uradimo izolaciju kako treba pa da se grijemo na fen kao i, ti.
.
Prosvijetli nas.
-
romim
#10246 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Druze tu, se radi o 35m2 pa je februar 25km a mi ovde raspravljamo o ljudima koji griju 4 puta vece povrsine a griju ih sa 50kmboshniak wrote: ↑14/03/2020 14:32Imam i ja, znači dva reda pune cigle vanjski zidovi, gradnja iz 1950tih, ne grijem se na klime jer zgrada je na daljinskom grijanju i ima dosta takvih zgrada u tuzlanskoj regiji. Roditelji griju stan od 35m2 već drugu godinu, stan u sredini, zgrada bez izolacije, prozori su dobri, u prosjeku oko 40KM dolazi za grijanje, ove godine je blaga zima pa su računi bili i manji, za februar oko 25KM.
-
romim
#10247 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jeli imas 140m2 korisnog ili ukupnog prostora?piplica wrote: ↑14/03/2020 14:46Hajde onda redom, ti si umjesto da izolujes kucu ili sta vec kupio pec od 25KW, bravo, tako neko rekao i ti kupio.
Grijes 120m2 od 6:30-22:00, sa 4T peleta, kojem cijena varira kako i carape mijenjas.
Isti taj pelet uneses, pa opet izneses, pa osistis, pa zapusi, pa ocistis.
Ja grijem 140m2, za TP od 8KW, 24/7/180 sa prosjecnom godisnom potrosnjom od 80km/mj.
Isti uredjaj vidim tek kada napravim pogled na taj dio kuce.
E sada pitanje za tebe, jel aktuelno ono da li smo retardirani?
Jeli ta TP od 8kw sa COP 3 iznosi 24kw??????
Koliko si platio tu TP od 8kw?
- piplica
#10248 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja ne pricam bajke, nisi mi odgovorio na pitanje, ali nema veze.
170m2 je ukupno, 140m2 je korisnog prostora pod grijanjem +30m2 garaza, jedina prostorija bez grijanje.
Na ovim temp COP je daleko iznad 3.
Pumpa je placena manje nego sto je bio predracun za grijanje na pelet, sam kotao na pelet je bio 5,500KM, fancy sa samociscenjem
Saso mange.
Pumpa je placena malo vise.
170m2 je ukupno, 140m2 je korisnog prostora pod grijanjem +30m2 garaza, jedina prostorija bez grijanje.
Na ovim temp COP je daleko iznad 3.
Pumpa je placena manje nego sto je bio predracun za grijanje na pelet, sam kotao na pelet je bio 5,500KM, fancy sa samociscenjem
Saso mange.
Pumpa je placena malo vise.
- piplica
- piplica
#10250 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znaci ako pise da je 8KW, ona daje u max 8kw!