Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Hakiz

#10226 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

ExNihilo wrote:
Hakiz wrote:
Plavo-bijeli wrote:Ateisti smatraju da dokazi koje vjernici imaju za njihovog konkretnog Boga nisu dovoljno dobri da bi te dokaze uzeli kao vjerodostojne. S obizrom na ogromnu količinu Bogova u historiji https://www.rationalresponders.com/a_bi ... ll_of_them ,
i muslimani su ateiste, za sve Bogove osim jednog.
Tu se javlja problem agnostika, ljudi koji vjeruju u neki vid boga, više sile kreatora, upravljača, ali ne priznaju religije, dakle ne pripadaju ni jednoj religiji. Bog postoji, ali ne kako ga bilo koja religija opisuje.

Ateisti ne prihvataju postojanje ni takve verzije boga, nema više sile u smislu jednog kreatora svega, sve se desilo kao posljedica fizikalnih zakona od kojih mnoge ne možemo sa ovim stepenom razvoja na kojem sada objasniti i/ili, zašto ne, i povremenim slučajnostima.
To što si napisao nije agnosticizam.
Agnosticism is the view that the existence of God, of the divine or the supernatural is unknown or unknowable.[1][2][3] An agnostic can also be one who holds neither of two opposing positions on a topic.
Nije šija nego je vrat.

Ali, neka bude. Ne znaju ima li ga ili ne.
Smrcak15

#10227 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:
HardcoreMX wrote:malo manje laganja lijepi..ovaj bijeli...u islamu je strogo zabranjeno prisila u vjeri...jer vodi u licemjerstvo, pretvaranje, zbog nekoga jel...a licemjerje u islamu je ko i ateizam, nevjerovanje, mozda malo jos losije cak...ako je drugacije navedi u Qur'anu gdje nema slobode govora i izbora u sta vjerovati nevjerovati...onako unaprijed..nemoj se truditi lazne hadise nabrajati...
Izvini kakvog laganja? Mrsko mi je tražiti hadise, ali je vrlo poznato da onaj ko napusti islam i još krene pričati protiv istog mu je prepisana smrtna kazna. Oko toga nema dvojbe.
Smrtna kazna za otpadnistvo nije standard u islamu
ExNihilo

#10228 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

@Hakiz

Mislim da je razlika između "vjerovati u boga, ali ne prihvatati religiju" i "niti vjerovati, niti nevjerovati" ipak značajna.
Hakiz

#10229 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Je li slijedeće laž ili nije:
Allah's Apostle said, "The blood of a Muslim who confesses that none has the right to be worshipped but Allah and that I am His Apostle, cannot be shed except in three cases: In Qisas for murder, a married person who commits illegal sexual intercourse and the one who reverts from Islam (apostate) and leaves the Muslims."
— Sahih al-Bukhari, 9:83:17, see also Sahih Muslim, 16:4152, Sahih Muslim, 16:4154

Ali burnt some people and this news reached Ibn 'Abbas, who said, "Had I been in his place I would not have burnt them, as the Prophet said, 'Don't punish (anybody) with Allah's Punishment.' No doubt, I would have killed them, for the Prophet said, 'If somebody (a Muslim) discards his religion, kill him.'"
— Sahih al-Bukhari, 4:52:260

A man embraced Islam and then reverted back to Judaism. Mu'adh bin Jabal came and saw the man with Abu Musa. Mu'adh asked, "What is wrong with this (man)?" Abu Musa replied, "He embraced Islam and then reverted back to Judaism." Mu'adh said, "I will not sit down unless you kill him (as it is) the verdict of Allah and His Apostle."
— Sahih al-Bukhari, 9:89:271
Hakiz

#10230 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

ExNihilo wrote:@Hakiz

Mislim da je razlika između "vjerovati u boga, ali ne prihvatati religiju" i "niti vjerovati, niti nevjerovati" ipak značajna.
OK.
Idemedosumom

#10231 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

@Hakiz

Zavisi koga pitaš. Ja velim da je laž.
Plavo-bijeli

#10232 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Smrcak15 wrote:
Plavo-bijeli wrote:
HardcoreMX wrote:malo manje laganja lijepi..ovaj bijeli...u islamu je strogo zabranjeno prisila u vjeri...jer vodi u licemjerstvo, pretvaranje, zbog nekoga jel...a licemjerje u islamu je ko i ateizam, nevjerovanje, mozda malo jos losije cak...ako je drugacije navedi u Qur'anu gdje nema slobode govora i izbora u sta vjerovati nevjerovati...onako unaprijed..nemoj se truditi lazne hadise nabrajati...
Izvini kakvog laganja? Mrsko mi je tražiti hadise, ali je vrlo poznato da onaj ko napusti islam i još krene pričati protiv istog mu je prepisana smrtna kazna. Oko toga nema dvojbe.
Smrtna kazna za otpadnistvo nije standard u islamu
Nije, znači mogu te ubiti, a i ne moraju. Zavisno od toga kakve veze imaš, ha ha! Ako te vlast ne smakne, hoće bliža porodica 100%. Znači hajde riskiraj pa napusti :D ali nema prisile, ali hajde ako smiješ! hehehe
Plavo-bijeli

#10233 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Idemedosumom wrote:@Hakiz

ili su svi provjereni hadisi laž, ili nisu. Ne može se za jedan hadis smatrati da je laž samo jer tamo nekome to ne odgovara.
Hakiz

#10234 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Dakle, ono nisu Buharijeve riječi, neko mu ih podmeće?
Idemedosumom

#10235 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Plavo-bijeli wrote:

ili su svi provjereni hadisi laž, ili nisu. Ne može se za jedan hadis smatrati da je laž samo jer tamo nekome to ne odgovara.
Uzimajući u obzir kako su nastale zbirke hadisa, ova tvrdnja teško može biti tačna.
Plavo-bijeli

#10236 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Smrčak zbog čega danas imamo različite rase među ljudima, odnosno osobe sa različitim bojama kože?
Hakiz

#10237 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Idemedosumom wrote:
Plavo-bijeli wrote:

Uzimajući u obzir kako su nastale zbirke hadisa, ova tvrdnja teško može biti tačna.
Mislim da je ovo tipična religijska situacija.

Kada nam nešto paše to ćemo uzeti kao pravilo, kada nam ne paše nećemo, pa bili to hadisi ili i sam Kur'an. Ili BIbilija ako su hrišćani u pitanju, nije to eskluzivno islamsko ponašanje.

Naime, isti hadis, pa i ajet iz Kur'ana, će se različito tumačiti, a pogotovo praktično provoditi u zavisnosti od toga da li je musliman koji se na taj hadis ili ajet poziva u Karačiju, Islamabadu, Meki, Sarajevu, Rimu, Londonu, Brizbejnu, Rejkjaviku, Moskvi itd.

Okolnosti, dakle brojčana premoć provoditelja i posljedice nakon provođenja ili ne provođenja hadisa ili ajeta će odrediti njihovu istinitost, ne sam sadržaj hadisa ili ajeta.
HardcoreMX

#10238 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Plavo-bijeli wrote: Izvini kakvog laganja? Mrsko mi je tražiti hadise, ali je vrlo poznato da onaj ko napusti islam i još krene pričati protiv istog mu je prepisana smrtna kazna. Oko toga nema dvojbe.
nisam ti ni rekao da trazis hadise..dosta ih je lazni i sukobljvaju se sa samim Qur'anom...onda to nije islam ocigledno zar ne?
dokazi iz Qur'ana da nema slobode govora niti izbora u sta vjerovati...ako ne dokazes onda lazes zar ne?
recimo sta kazes za ajete..'tebi tvoja vjera, a meni moja vjera?'
Idemedosumom

#10239 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Hakiz wrote:

Kada nam nešto paše to ćemo uzeti kao pravilo, kada nam ne paše nećemo, pa bili to hadisi ili i sam Kur'an. Ili BIbilija ako su hrišćani u pitanju, nije to eskluzivno islamsko ponašanje.

Naime, isti hadis, pa i ajet iz Kur'ana, će se različito tumačiti, a pogotovo praktično provoditi u zavisnosti od toga da li je musliman koji se na taj hadis ili ajet poziva u Karačiju, Islamabadu, Meki, Sarajevu, Rimu, Londonu, Brizbejnu, Rejkjaviku, Moskvi itd.

Okolnosti, dakle brojčana premoć provoditelja i posljedice nakon provođenja ili ne provođenja hadisa ili ajeta će odrediti njihovu istinitost, ne sam sadržaj hadisa ili ajeta.
Svi smo mi pomalo takvi, zato sam i rekao, zavisi koga pitaš.

Koliko znam, u Kur'anu ne postoji smrtna kazna, osim osvete za ubistvo, a i tu je preporučena milost/oprost. Dodaj tome još i ajete o nepostojanju prisile u vjeri, i stvar postaje kristalno jasna.
Hakiz

#10240 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Idemedosumom wrote:
Hakiz wrote:

Svi smo mi pomalo takvi, zato sam i rekao, zavisi koga pitaš.

Koliko znam, u Kur'anu ne postoji smrtna kazna, osim osvete za ubistvo, a i tu je preporučena milost/oprost. Dodaj tome još i ajete o nepostojanju prisile u vjeri, i stvar postaje kristalno jasna.
Ali, islam se pored Kur'ana oslanja i na hadise?
Plavo-bijeli

#10241 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

bolan ne bio, jedno je imati drugu vjeru od rođenja, a drugo je napustiti islam i preći u drugu vjeru. PA ajeti ti sami kažu da slijediš ono što je Muhammed radio, govorio, ili što je odobravao:

You have an excellent model in the Messenger of Allah, for all who put their hope in Allah and the Last Day and remember Allah much. (Surat al-Ahzab :21)
[The believers are] those who follow the Messenger, the unlettered Prophet, whom they find written down with them in the Torah and the Gospel, commanding them to do right and forbidding them to do wrong, making good things lawful for them and bad things forbidden for them, relieving them of their heavy loads and the chains that were around them. Those who believe in him, honor and help him, and follow the Light that has been sent down with him are successful. (Surat al-A`raf: 157)
You should accept whatever the Messenger gives you and abandon whatever he tells you to abandon. Have taqwa of Allah... (Surat al-Hashr: 7)
When Allah and His Messenger have decided something, no believing man or woman has a choice about [following or not following] it. Anyone who disobeys Allah and His Messenger is clearly misguided. (Surat al-Ahzab: 36)
Idemedosumom

#10242 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Hakiz wrote:
Svakako. Međutim, postoji hijerarhija tih izvora. Kada su 2 izvora u suprotnosti, valjda se odbacuje onaj niži..
HardcoreMX

#10243 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

plavi-bijeli..pa kako se zove Objava odnosno Knjiga koja je data Muhamedu?
Idemedosumom

#10244 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Plavo-bijeli wrote:bolan ne bio, jedno je imati drugu vjeru od rođenja, a drugo je napustiti islam i preći u drugu vjeru. PA ajeti ti sami kažu da slijediš ono što je Muhammed radio, govorio, ili što je odobravao:
Sve bi to bilo jednostavno da je Poslanik (s) živ. Međutim, mi imamo zbirke hadisa, koje su nastale 200+ godina nakon Poslanikove smrti, a predaje su se uglavnom prenosile usmeno kroz turbulentno vrijeme u tadašnjoj islamskoj državi...
Hakiz

#10245 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Idemedosumom wrote:
Hakiz wrote:
Svakako. Međutim, postoji hijerarhija tih izvora. Kada su 2 izvora u suprotnosti, valjda se odbacuje onaj niži..
Koji je niži? Zavisi ko ga je pisao, kada je pisan, kako se određuje viši ili niži?

Ja koliko sam upoznat, ako postoje hadisi o istome, kao "aktuelan" se uzima onaj koji je nastao posljednji.

Ali, ne znam te stvari, pa nema veze.
MarlboroGold

#10246 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Idemedosumom wrote: Svakako. Međutim, postoji hijerarhija tih izvora. Kada su 2 izvora u suprotnosti, valjda se odbacuje onaj niži..
De mi objasni kako to ide sa tim izvorima. Ako postoji samo jedan jedini i nema drugih u vezi istog, da li se po defaultu taj jedan priznaje?
Boemica

#10247 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

MarlboroGold wrote:
Idemedosumom wrote: Svakako. Međutim, postoji hijerarhija tih izvora. Kada su 2 izvora u suprotnosti, valjda se odbacuje onaj niži..
De mi objasni kako to ide sa tim izvorima. Ako postoji samo jedan jedini i nema drugih u vezi istog, da li se po defaultu taj jedan priznaje?
Mislim da medo hoće reći kako je Kur'an najstariji i najvažniji izvor i sve što nije u korelaciji sa istim se odbacuje.
Idemedosumom

#10248 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Šta bih ja bez tebe :kiss:
MarlboroGold

#10249 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Onda ok.
Boemica

#10250 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Idemedosumom wrote:Šta bih ja bez tebe :kiss: